Ιταλία: Έρευνες στην Booking.com για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού στις ξενοδοχειακές κρατήσεις

26 Mar 2024, 15:55 | ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Ιταλία: Έρευνες στην Booking.com για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού στις ξενοδοχειακές κρατήσεις

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η αρχή ανταγωνισμού της Ιταλίας ξεκίνησε έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει εάν η Booking.com μειώνει εσκεμμένα την ελευθερία των Ιταλικών ξενοδοχείων στη διαμόρφωση τιμών.

Η Ιταλική αρχή ανταγωνισμού εξέφρασε σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή τις ανησυχίες της για τα προγράμματα Preferred Partner και Preferred Plus της Booking.com, αναφέροντας ως επιχείρημα ότι το ΟΤΑ δίνει μεγαλύτερη προβολή στις αναζητήσεις σε συνεργαζόμενα ξενοδοχεία εφόσον αυτά προσφέρουν τιμές μέσω της Booking που δεν ξεπερνούν αυτές που προσφέρονται μέσα από τις ιστοσελίδες τους ή μέσω άλλων ΟΤΑ.

Επιπλέον, η ρυθμιστική αρχή επισημαίνει ότι όταν η Booking.com εντοπίσει ότι συνεργαζόμενο ξενοδοχείο της προσφέρει χαμηλότερη τιμή σε άλλο διαδικτυακό κανάλι, πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα να ρίξει την τιμή και στην πλατφόρμα της χωρίς τη συγκατάθεση του ξενοδοχείου.

Η αρχή αναφέρει ότι η στρατηγική αυτή πιθανόν να εμποδίζει την εξέλιξη του αποτελεσματικού ανταγωνισμού στην εθνική αγορά – τουλάχιστον – για τις online υπηρεσίες διαμεσολάβησης και κράτησης ξενοδοχείων, σε βάρος άλλων ΟΤΑ με επιπτώσεις στα ξενοδοχεία και εν τέλει στους καταναλωτές, σε επίπεδο υψηλότερων τιμών και λιγότερων επιλογών υπηρεσιών διαμεσολάβησης και κράτησης.

Επίσης, η αρχή ανταγωνισμού μαζί με την Ιταλική Οικονομική Αστυνομία διεξήγαγαν έρευνες στα γραφεία της Booking.com στην Ιταλία.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο, όπως έκανε γνωστό η εταιρία από τα χείλη του CEO της  Booking Holdings, Glenn Fogel, κατά την ενημέρωση κερδών της, οι Ισπανικές ρυθμιστικές αρχές είχαν καταθέσει σχέδιο απόφασης ισχυριζόμενοι παρόμοια αδικήματα προτείνοντας πρόστιμο ύψους 530 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο κ. Fogel είχε δηλώσει ότι η εταιρία διαφωνούσε κάθετα με την απόφαση των Ισπανικών αρχών και με το τεράστιο και αυθαίρετο πρόστιμο καθώς και ότι επρόκειτο να ασκήσει έφεση εάν αυτό οριστικοποιούνταν.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα