Sani Resort | Συνεργασία με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών για την προστασία του μοναδικού δάσους της Σάνης

20 Mar 2024, 09:46 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

TornosNews.gr

Sani Resort | Συνεργασία με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών για την προστασία του μοναδικού δάσους της Σάνης

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η προστασία του περιβάλλοντος και της μοναδικής Μεσογειακής βιοποικιλότητας, αποτελούν προτεραιότητα για τον ξενοδοχειακό Όμιλο Sani/Ikos, που επενδύει συστηματικά σε περιβαλλοντικά προγράμματα για τη μελέτη και την ανάδειξη των οικοσυστημάτων γύρω από τα ξενοδοχεία του, σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και κοινωφελή ινστιτούτα, προωθώντας, παράλληλα, μία πιο βιώσιμη σχέση μεταξύ ανθρώπου και φύσης, μέσα από ειδικά σχεδιασμένες δράσεις και ενημερωτικά προγράμματα για τους επισκέπτες του. 

Το Sani Resort, το θέρετρο του Ομίλου Sani/Ikos στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, εκτείνεται σε μία έκταση 4.000 στρεμμάτων, όπου συνδέονται η θάλασσα, οι υγρότοποι και το δάσος της Σάνης. Για την προστασία του μοναδικού αυτού παράκτιου πευκοδάσους και της πλούσιας ζωής που φιλοξενεί, ο Όμιλος συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού-EΛΓΟ  «Δήμητρα», δημιουργώντας το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο Σάνης για μία σειρά από προγράμματα έρευνας, εκπαίδευσης και εξοικείωσης των επισκεπτών με τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας μας. 

«Το παρατηρητήριο έχει συμπεριληφθεί από το 2021 στο ελληνικό και διεθνές δίκτυο μακροχρόνιας έρευνας οικοσυστημάτων LTER, συμβαδίζοντας με τον υπό διαμόρφωση νέο ευρωπαϊκό νόμο για την παρακολούθηση των δασών», επισημαίνει η Δρ. Μαριάντζελα Φωτέλλη, επικεφαλής του Εργαστηρίου Δασικής Οικοφυσιολογίας-ΙΔΕ/ΕΛΓΟ «Δήμητρα», που επιβλέπει τη δράση του παρατηρητήριου. «Βασικός μας στόχος είναι η μελέτη των αποκρίσεων του δάσους στην κλιματική αλλαγή και της συμβολής του στον μετριασμό της. Παράλληλα, υλοποιούμε δράσεις για την ανάδειξη και την προστασία των οικοσυστημικών υπηρεσιών του φυσικού δάσους χαλεπίου Πεύκης».

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ομίλου Sani/Ikos με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, λειτουργεί στη Σάνη ένας από τους λίγους πύργους μέτρησης ροών διοξειδίου του άνθρακα και υδρατμών σε δασικά οικοσυστήματα στην Ελλάδα. Ο πύργος υπολογίζει και καταγράφει την αποθήκευση άνθρακα στο έδαφος και τη βιομάζα του δάσους, με στόχο να προσδιοριστεί το αποτύπωμα άνθρακα και η συμβολή του πευκοδάσους της Σάνης στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται δράσεις για την ενίσχυση της αναγέννησης του δάσους, μέσα από τη συλλογή κουκουναριών, την αξιολόγηση των σπερμάτων και την παραγωγή φυταρίων στο εργαστήριο. Μέσα στην επόμενη διετία, προγραμματίζεται η φύτευση περισσότερων από 6.000 φυταρίων χαλεπίου Πεύκης, με έμφαση στο παραθαλάσσιο τμήμα του δάσους που επηρεάστηκε από τα  ακραία καιρικά φαινόμενα του 2019. Επίσης, μελετάται η τοπική βλάστηση, ενώ για την καταγραφή της πανίδας (μικρά θηλαστικά, πουλιά, έντομα) έχει εγκατασταθεί ένα δίκτυο φωλιών μέσα στο δάσος, μέσω του οποίου έως σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 30 είδη εντόμων και 30 είδη φυτών.  

Για την προστασία του δάσους, το Sani Resort διαθέτει ειδική ομάδα πυροπροστασίας, αλλά και πυροσβεστικά οχήματα, ενώ καθημερινά φροντίζει για τον καθαρισμό πολλών χιλιομέτρων δασικών και πεζοπορικών μονοπατιών. Όλα τα οργανικά απορρίμματα (πχ. κλαδιά, φύλλα) από τη φροντίδα του δάσους συγκεντρώνονται για κομποστοποίηση σε ειδικές εγκαταστάσεις, όπου κομποστοποιούνται και όλα τα οργανικά απορρίμματα κήπου. 

«Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, μελετούμε την αποθήκευση άνθρακα του δάσους και τρόπους ενίσχυσής της, καθώς επίσης καταγράφουμε την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του οικοσυστήματος», σημειώνει η Ελένη Ανδρεάδη, Διευθύντρια Αειφορίας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου Sani/Ikos. Οι δράσεις για τη μελέτη και την προστασία του δάσους της Σάνης εντάσσονται στο στρατηγικό πρόγραμμα αειφορίας που υλοποιεί ο Όμιλος, για το οποίο έχει λάβει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις και πιστοποιήσεις. «Μέσω της συνεργασίας μας με τον ΕΛΓΟ, έχουμε παράλληλα σχεδιάσει μία σειρά από καθημερινές ξεναγήσεις στη φύση από οικοξεναγό και περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τους επισκέπτες μας -ενήλικες αλλά και παιδιά- πάνω στην τοπική βιοποικιλότητα, από τα έντομα μέχρι τα πουλιά και τα μικρά θηλαστικά, που εστιάζουν στην ανάγκη προστασίας του δάσους.

Στα kids club, τα παιδιά έχουν, για παράδειγμα, τη δυνατότητα να γνωρίσουν έναν εντομολόγο και να βοηθήσουν την δουλειά του στο πεδίο ή να μάθουν να αναγνωρίζουν συγκεκριμένα φυτά στο δάσος. Το ενδιαφέρον και η ανταπόκριση των επισκεπτών μας είναι ιδιαίτερα αυξημένα, καθώς οι ταξιδιώτες πλέον αναζητούν σταθερά πιο εναλλακτικές και βιώσιμες ταξιδιωτικές εμπειρίες κοντά στη φύση». 

Είναι ενδεικτικό ότι το 2022 οι συμμετοχές των επισκεπτών του Ομίλου Sani/Ikos στις περιηγήσεις στο δάσος της Σάνης τριπλασιάστηκαν, ενώ συνολικά οι συμμετοχές σε οικολογικές δράσεις (πχ. μονοπάτια ορνιθοπαρατήρησης, αποστολές παρακολούθησης δελφινιών, κ.ά.) υπερδιπλασιάστηκαν.  Για την προστασία και την ανάδειξη του δάσους της Σάνης, ο Όμιλος καλεί τους επισκέπτες να προσφέρουν οικειοθελώς ένα ευρώ κατά το check out, το οποίο στη συνέχεια διπλασιάζει χρηματοδοτώντας τα προγράμματα  ενίσχυσης της αναγέννησης και παρακολούθησης της βιοποικιλότητας. 

Ο Όμιλος Sani/Ikos αρωγός και του προγράμματος ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας μετά τις πυρκαγιές του 2021

Στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την ενίσχυση της Μεσογειακής βιοποικιλότητας, αλλά και για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ο Όμιλος Sani/Ikos συμμετέχει και σε άλλες δράσεις περιβαλλοντικού, αλλά και κοινωνικού χαρακτήρα στην Ελλάδα.  

Στηρίζοντας την πρωτοβουλία του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» για την ανάπλαση της παραλίας Ροβιών στην Βόρεια Εύβοια και την ανάδειξη των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, ο Όμιλος χρηματοδότησε τη μελέτη για το έργο ανάπλασης του παραθαλάσσιου οικισμού των Ροβιών. Στόχος του έργου είναι να αποκαταστήσει τη φυσική ομορφιά, αλλά και να αναδείξει το παραλιακό μέτωπο της περιοχής, μέσα από τη δημιουργία πεζόδρομων, χώρων πρασίνου, αθλητικών και ψυχαγωγικών εγκαταστάσεων, προσελκύοντας επισκέπτες αλλά -κυρίως- βελτιώνοντας την καθημερινότητα των κατοίκων του. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο συνολικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας, ενώ πρόκειται να ενταχθεί και στο Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) της περιοχής.

Σχετικά με τον Όμιλο Sani/Ikos

Ο Όμιλος Sani/Ikos είναι ένας καινοτόμος, δυναμικά αναπτυσσόμενος ξενοδοχειακός όμιλος, με συγκροτήματα πολυτελείας σε μοναδικούς παραθαλάσσιους προορισμούς της Μεσογείου.  Μέσω των εμπορικών σημάτων του Sani Resort και Ikos Resorts, αναπτύσσει και λειτουργεί πάνω από 3.450 δωμάτια και σουίτες σε 12 ιδιόκτητα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Ελλάδα και την Ισπανία, τα οποία συγκαταλέγονται στα κορυφαία resorts πολυτελείας παγκοσμίως.

Ο Όμιλος έχει εξασφαλίσει νέα επενδυτικά έργα δυναμικότητας σχεδόν 1,000 δωματίων, σουιτών και βιλών για την επέκταση της μάρκας Ikos στην Ελλάδα (Κρήτη) και την Πορτογαλία (Αλγκάρβε), ενώ νέοι προορισμοί βρίσκονται στα σχέδια. Στόχος του Ομίλου Sani/Ikos είναι να συνεχίσει την ανάπτυξη των εμπορικών σημάτων Sani Resort and Ikos Resorts στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προσφέροντας απαράμιλλη φιλοξενία στους επισκέπτες του και δημιουργώντας προοπτικές ανάπτυξης για τους ανθρώπους του, σημαντικά οφέλη για τα οικοσυστήματα που περιβάλλουν τα ξενοδοχεία του, αλλά και αξία για τους μετόχους του. Πρωτοπόρος σε θέματα βιώσιμου τουρισμού, ο Όμιλος έχει αναπτύξει ένα φιλόδοξο στρατηγικό πλάνο αειφορίας (ESG), ενώ είναι μέλος του  Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών για τις επιχειρήσεις (UN Global Compact). 

Σχετικά με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών 

Το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών (ΙΔΕ) του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» είναι ένα από τα δύο Ινστιτούτα της χώρας που ασχολείται με την έρευνα των δασικών οικοσυστημάτων και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την αειφορία και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Το ΙΔΕ έχει υλοποιήσει τα τελευταία 20 χρόνια περισσότερα από 100 εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα, σε συνεργασία με φορείς, από τον Έβρο ως την Κρήτη και από τις Η.Π.Α ως την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Οι 19 ερευνητές του μελετούν όλο το εύρος των οικοσυστημικών υπηρεσιών των δασών για να απαντήσουν σε επιστημονικά ερωτήματα και να προτείνουν λύσεις για την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης.  Ενδεικτικά, το ΙΔΕ είναι υπεύθυνο για το Εθνικό πρόγραμμα επισκοπήσεων επιβλαβών δασικών οργανισμών της χώρας και αξιολογεί την κατάσταση διατήρησης των τύπων οικοτόπων σε 45 Ειδικές Ζώνες Διατήρησης, στο 20% των χερσαίων περιοχών NATURA 2000 στην Ελλάδα. Ακόμη, προστατεύει απειλούμενα μεταναστευτικά πουλιά, όπως η νανόχηνα και παρακολουθεί τη βιοποικιλότητα της άγριας πανίδας της χώρας με ακουστικούς αισθητήρες.

Μελετά πώς η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει τις διατροφικές συνήθειες των βόσκοντων ζώων, αλλά και τη σύνθεση της βλάστησης στα αλπικά οικοσυστήματα του Ολύμπου μέσω του διεθνούς δικτύου GLORIA. Παρακολουθεί τις κλιματικές μεταβολές με ένα δίκτυο 9 μετεωρολογικών σταθμών στη βόρεια Ελλάδα, καταγράφει τη δέσμευση άνθρακα από τα δασικά οικοσυστήματα και συνδράμει στην υπό κατάρτιση Εθνική απογραφή δασών. Με σύγχρονα εργαλεία εκτιμά τον κίνδυνο έναρξης πυρκαγιάς και τη γενετική προσαρμογή των δασών στην κλιματική αλλαγή. Κάθε χρόνο, το Ινστιτούτο εκπαιδεύει δεκάδες φοιτητές από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα