Σε ποιους κλάδους δραστηριοποιούνται οι 450 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων στα Εμιράτα

29 Mar 2024, 07:08 | ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Σε ποιους κλάδους δραστηριοποιούνται οι 450 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων στα Εμιράτα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Τουλάχιστον 450 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Εξ αυτών, το 70% έχουν έδρα το Dubai, 10% το Abu Dhabi, ενώ έπονται η Sharjah και η Fujairah με 8%. Αναφορικά με το αν η εταιρεία βρίσκεται σε Ελεύθερη Ζώνη ή όχι, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 60% των εταιρειών είναι onshore και το 40% έχουν έδρα μία από τις πολυάριθμες Ελεύθερες Ζώνες στα Εμιράτα. Το Dubai Multi Commodities Centre, η Dubai South, η Jebel Ali και οι Ελεύθερες Ζώνες στη Ras Al Khaimah και στη Fujairah είναι οι πιο δημοφιλείς Ελεύθερες Ζώνες για σύσταση εταιρείας.

Αναφορικά με τη χρονική περίοδο ίδρυσης των εταιρειών, οι περισσότερες έχουν ιδρυθεί τη δεκαετία 2012-2021, περίοδος που συμπίπτει με την αυξημένη έλευση Ελλήνων στα Εμιράτα. Αναφορικά με τον κλάδο δραστηριότητας των εταιρειών ελληνικών συμφερόντων, την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο κλάδος της ναυτιλίας και των συναφών υπηρεσιών με πάνω από 100 εταιρείες και μερίδιο 23%. Η εστίαση και το εμπόριο τροφίμων έπεται με 78 εταιρείες και η συμβουλευτική επιχειρήσεων – υπό την ευρύτερη έννοια των υπηρεσιών προς επιχειρήσεις – με 65.

Η κάποτε ανθίζουσα εμπορία γουναρικών έχει περιοριστεί σε 18 ενεργές εταιρείες από άνω των 50 έως το 2015. Πολλές εταιρείες είναι θυγατρικές ομίλων, που βάσει του ακολουθούμενου επιχειρηματικού μοντέλου, έχουν διακριτή νομική μορφή (π.χ. κάθε εστιατόριο που ανήκει σε όμιλο εστιατορίων ελληνικών συμφερόντων είναι διακριτή εταιρεία). Επίσης, λόγω του ομοσπονδιακού συστήματος και των απαιτήσεων κάθε Εμιράτου για αυτόνομη εταιρική οντότητα στο Εμιράτο για τη λήψη εργολαβιών ή εν γένει δραστηριότητα, πολλές εταιρείες διαθέτουν διακριτή εταιρική μορφή σε κάθε Εμιράτο που δραστηριοποιούνται.

Οι περισσότεροι Έλληνες μετέβησαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για εργασία από το 2010 και έπειτα. Πριν από το μεγάλο κύμα, ο μικρός αριθμός Ελλήνων που είχαν εγκατασταθεί στα Εμιράτα (κάποιες εκατοντάδες) ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις από τον χώρο της ναυτιλίας, του γουνεμπορίου, Έλληνες της Διασποράς από άλλες αραβικές χώρες ή στελέχη πολυεθνικών εταιρειών που είχαν μεταφερθεί από τις εταιρείες τους στο ανερχόμενο οικονομικό κέντρο του Ντουμπάι. Επίσης, σημαντική παρουσία είχαν Έλληνες από την Αμερική, την Αυστραλία και Ελληνοκύπριοι.

Η μετανάστευση Ελλήνων στα Εμιράτα εντάθηκε κατά την περίοδο 2012-2016 (36% του συνολικού δείγματος) και συνεχίζεται, με μικρότερη, όμως, ένταση τα τελευταία χρόνια. Οι Έλληνες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στα Εμιράτα κατέχουν συνήθως μεσαίες ή ανώτερες θέσεις στη διοικητική πυραμίδα των εταιρειών που εργάζονται. Ειδική περίπτωση αποτελούν εργαζόμενοι σε ξενοδοχειακές μονάδες, επιχειρήσεις εστίασης και προσωπικό αέρος σε αεροπορικές εταιρείες (κυρίως Emirates). Εν γένει, υπάρχει υψηλή διαφοροποίηση ως προς τους κλάδους απασχόλησης. Παρόλα αυτά, σε επίπεδο Εμιράτου ή Ελεύθερης Ζώνης παρατηρείται αυξημένη συγκέντρωση Ελλήνων σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως, επί παραδείγματι, ναυτιλιακά στελέχη στη Fujairah και στο Dubai Multi Commodities Centre (DMCC) ή καθηγητές Πανεπιστημίου στο Αμπού Ντάμπι. Περίπου τα 2/3 των Ελλήνων διαβιούν στο Dubai. Έπεται το Αμπού Ντάμπι με περίπου ¼ των Ελλήνων, ενώ σαφώς μικρότερα είναι τα μεγέθη στα άλλα Εμιράτα, με τη Sharjah και τη Fujairah να παρουσιάζουν κάποια αξιόλογα μεγέθη.

Οι πρώτοι Έλληνες στα Εμιράτα

Η δραστηριοποίηση Ελλήνων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ξεκινά από τη δεκαετία του 1960, όταν Έλληνες μηχανικοί που εργάζονταν σε βρετανικές κατασκευαστικές και μελετητικές εταιρείες απεστάλησαν από τους εργοδότες τους στα έως τότε Σεϊχάτα της Εκεχειρίας (Trucial States) για να συμβάλουν στην ανάπτυξη πετρελαϊκών και μη υποδομών και την ανοικοδόμηση σε μια πολλά υποσχόμενη περιοχή.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, αρχίζουν να καταφθάνουν από διάφορα μέρη της Ανατολής (Αίγυπτος, Συρία, Λίβανος) Έλληνες της διασποράς που διαβλέπουν τις ισχυρές προοπτικές της περιοχής και διαθέτουν το πλεονέκτημα της γνώσης της αραβικής κουλτούρας και γλώσσας. Οι περισσότεροι εξ αυτών αναδεικνύονται επιχειρηματικά σε τομείς όπως κατασκευές, τρόφιμα, φάρμακα, εμπόριο χρυσού, διατηρώντας την εθνική ταυτότητά τους και ισορροπώντας μεταξύ της ελληνικής και της αραβικής συνείδησης.

Η πρώτη ελληνική εταιρεία που ανέλαβε κατασκευαστικό έργο στα νεοσύστατα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν η Αρχιρόδον, το 1974. Στα 50 έτη δραστηριοποίησης στα ΗΑΕ, εν λόγω εταιρεία πραγματοποίησε πλειάδα εμβληματικών έργων σχεδόν σε όλα τα Εμιράτα και παραμένει ακόμα ενεργή, σε αντίθεση με τις περισσότερες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες που δραστηριοποιήθηκαν στα ΗΑΕ, εκτελώντας σημαντικά έργα, αλλά χωρίς να εδραιωθούν στη χώρα.

Κατά τη δεκαετία του 1980, οι πρώτοι Έλληνες καταφθάνουν στο μικρό λιμάνι της Fujairah, το οποίο, λόγω της στρατηγικής του θέσης, αναδεικνύεται σε σημαντικό ναυτιλιακό κέντρο ανεφοδιασμού καυσίμων και συναφών ναυτιλιακών υπηρεσιών. Οι Έλληνες της Fujairah διαμορφώνουν μια ισχυρή ναυτιλιακή κοινότητα που αναπτύσσεται μαζί με το λιμάνι με μεγάλη επιτυχία. Σήμερα, αποτελεί την πιο διακριτή επιχειρηματική ομάδα μεταξύ των Ελλήνων που δραστηριοποιούνται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

  • Οι πληροφορίες προέρχονται από μελέτη, με αντικείμενο την ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικής και επαγγελματικής δραστηριότητας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που διενήργησε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Ντουμπάι. 

 

 

 
 
 
 
 
 
ΑπάντησηΠροώθηση 
Προσθήκη αντίδρασης
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα