Π.Αντωνίου | Επίκαιρο το αίτημα της μείωσης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Π.Αντωνίου | Επίκαιρο το αίτημα της μείωσης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Δύο αναρτήσεις του Tornos News σχολιάζει ο κ.Περικλής Αντωνίου, που διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου. Η μια ανάρτηση αφορά την αναφορά του Διευθύνοντος Συμβούλου της TUI Sebastian Ebel ότι ο τουρισμός χρειάζεται περισσότερη προσοχή από τις κυβερνήσεις και η δεύτερη την πρόταση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου για μείωση του ΦΠΑ στα Δωδεκάνησα.

Γράφει ο κ.Αντωνίου στην επιστολή του στο Tornos News:

Εξαιρετικού ενδιαφέροντος αμφότερες οι αναρτήσεις σας, που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ´όψη από τους αρμοδίους, επικεντρώνοντας τη προσοχή τους ακόμα περισσότερο στο τι μέτρα παίρνουν, τι κάνουν κ.α. οι ανταγωνίστριες μας χώρες, δεν είμαστε μόνοι μας στο πλανήτη.

Όντως απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή από τις Κυβερνήσεις, κυρίως σε ότι αφορά επιβαρύνσεις/φόρους και «γραφειοκρατικές και ξαφνικές αποφάσεις». 

Άποψη, που φαίνεται να συμμερίζονται διεθνείς θεσμικοί Φορείς και συνάδελφοι τους της Ε.Ε., αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τα κατά καιρούς Ψηφίσματα, Οδηγίες, Δηλώσεις Αξιωματούχων, Γνωμοδοτήσεις, Εκθέσεις, Διακηρύξεις, Συστάσεις κλπ. 

Όλοι υπερασπιζόμενοι Πολιτικές για Ανταγωνιστικότητα, Νησιωτικότητα, Βιώσιμη Ανάπτυξη κ.α., ιδιαίτερα υπέρ των νησιών και της φορολογικής ελάφρυνσης (γενικότερα) της Τουριστικής Βιομηχανίας, καθιστώντας προτεραιότητα τους την ενημέρωση των Κυβερνήσεων για τις δυσμενείς επιπτώσεις της αύξησης της φορολογίας στη τουριστική δραστηριότητα και συνακόλουθα στην Οικονομία, Κοινωνία, με π.χ. ενδεικτικά, συρρίκνωση εισοδημάτων/τζίρων, ανεργία, λουκέτα ή και αφελληνισμό επιχειρήσεων, απο επένδυση, έλλειψη ρευστότητας, μείωση εισροών στα Δημόσια, Ασφαλιστικά και άλλα Ταμεία (και επιβολή νέων επιβαρύνσεων προς αντιστάθμιση των μειώσεων, φαύλος κύκλος δηλαδή) κλπ,κλπ, ών ουκ έστιν αριθμός.

 Με αφορμή και ευκαιρία τις παραπάνω αναρτήσεις του Tornos News και ιδιαίτερα το ενδιαφέρον υπόμνημα της Ένωσης Ξενοδόχων Ροδου, με την εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία του, που ο Πρόεδρος της κος Ιωάννης Παπαβασιλείου παρέδωσε στον κο Πρωθυπουργό, θέτουμε υπ´όψη τα παρακάτω, υπερασπιζόμενοι τη μείωση του ΦΠΑ (αν όχι και άλλων επιβαρύνσεων), πάντα μέσα στα πλαίσια των δημοσιονομικών αντοχών της Χώρας, αλλά και κυρίως της παραπέρα ενίσχυσης της ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ του τουριστικού προϊόντος, προκειμένου η Τουριστική Βιομηχανία να καταστεί ακόμα πιο ΒΙΩΣΙΜΗ, με ότι τούτο συνεπάγεται για τη Κοινωνία και Οικονομία..., υπέρ της Κοινωνικής και Εδαφικής Συνοχής και Οικονομικής Σύγκλισης, αδιαπραγμάτευτοι στόχοι του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

Πιστεύουμε ότι η όποια μεταβολή του καθεστώτος ΦΠΑ, γίνεται, (ή πρέπει να γίνεται), περισσότερο με οικονομικά κριτήρια και λιγότερο (αν όχι καθόλου) με πολιτικά.

Να βλέπουμε δηλ. περισσότερο το Δάσος και λιγότερο το δένδρο. Και τούτο διότι αύξηση της Ανταγωνιστικότητας του Ελληνικού Τουριστικού Προϊόντος, σημαίνει αύξηση αφίξεων, άρα εσόδων/τζίρων, επενδύσεων, απασχόλησης, κατανάλωσης, ρευστότητας, επιπλέον εισροές στα Δημόσια, Ασφαλιστικά κ.α. Ταμεία κλπ, ενώ μείωση της τουριστικής κίνησης, λόγω μείωσης της Ανταγωνιστικότητας ... «κατάρρευση» των πάντων.

Καθόσον οι συντελεστές ΦΠΑ (αλλά και όλες οι επιβαρύνσεις) πρέπει να «λειτουργούν» στη πράξη, με Κοινωνική ευαισθησία και Αναπτυξιακή προοπτική.

Να είναι κυρίως εργαλεία ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗΣ Πλούτου, Απασχόλησης, Επενδύσεων, Ευκαιριών, Δημόσιων Υποδομών/Ανωδομών, Προγραμμάτων/Πόρων κ.α. και όχι άδικοι, αντιαναπτυξιακοί και καθόλου φιλικοί ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ ολόκληρων Χωρών ή Περιφερειών (και ακόμα χειρότερα νησιωτικών, ακριτικών, σε κλίμα έντασης, λόγω και των ανιστόρητων αναφορών των γειτόνων μας), μέσα στην ΕΕ, κόντρα στις Αρχές και Αξίες της, που πρεσβεύει, εκπροσωπεί και υπηρετεί.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) συχνά έχουν παρέμβει για το θέμα της φορολογίας στο Τουρισμό, καθιστώντας «προτεραιότητα την ενημέρωση των Κυβερνήσεων και άλλων εμπλεκομένων με το τομέα, για τις επιπτώσεις, που επιφέρει στην Οικονομία, η αύξηση της φορολογίας στη Τουριστική δραστηριότητα, αντιμετωπίζοντας το Τουρισμό ως ΠΗΓΗ ΕΣΟΔΩΝ και όχι, όπως θα έπρεπε, σαν ΓΕΝΕΣΙΟΥΡΓΟ ΑΙΤΙΑ ΕΣΟΔΩΝ» και τους «Τουρίστες ως πηγή προσόδων και όχι ως παραγωγούς εισοδήματος».

Μάλιστα σύμφωνα με το WTTC ο όποιος φόρος πρέπει να είναι «έξυπνος», σύμφωνος με πέντε αρχές/κριτήρια: Συμβατός με τις γενικές αρχές του δικαίου, αποδοτικός, καθαρός, δίκαιο μέσο παραγωγής εισοδήματος και αποτελεσματικό εργαλείο ανάπτυξης.

Ανάλογες αναφορές για ευνοϊκότερη φορολογική πολιτική, χαμηλότερο ΦΠΑ κλπ, έχουν γίνει κατά καιρούς και από το Τραπεζικό Τομέα, καθώς και από το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο για μείωση ΦΠΑ στο 6% στα ξενοδοχεία.

 Με τη Συνθήκη Προσχώρησης της Ελλάδος, το 1981, στη τ.ΕΟΚ, θεσμοθετήθηκε ειδικό καθεστώς, μειωμένων συντελεστών κατά 30%, για τα νησιά των Νόμων Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά Σαμοθράκη, Θάσο, Βόρειες Σποράδες, Σκύρο και διατηρήθηκε και μετά τη λειτουργία της Εσωτερικής Αγοράς, με την Οδηγία 92/77/ΕΟΚ και ενσωματώθηκε στην  Οδηγία 2006/112/ΕΚ και από τον Ίαν. 2018 μόνο στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Λέρο και από Ιουλ.21 και Κώ,  ως πληττόμενα από το Προσφυγικό, που «μεταλλάχθηκε» σε Μεταναστευτικό, με δομές εν λειτουργία.

 Το αίτημα της μείωσης του ΦΠΑ, ιδιαίτερα για την Αιγαιοπελαγίτικη Πολυνησία, ακριτική/εσχατιά της ΕΕ, δημογραφικά και γεωπολιτικά «ευαίσθητη», καθίσταται ξανά επίκαιρο, αλλά και εφικτό, λόγω:

* της ολοένα αναβαθμιζόμενης Οικονομίας μας, με διεθνή αναγνώριση των επιτευγμάτων της, επιβραβευμένη τελευταία από τις Αγορές

* της απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να εγκρίνει Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ύστερα από αίτημα του Ιταλικού Δήμου Καμπιόνε Ντ´ Ιτάλια, για τη πλήρη εξαίρεση του από την εδαφική εφερμογή της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ για το ΦΠΑ, συνεκτιμώντας τη γεωγραφική του ιδιαιτερότητα, τις συνθήκες πρόσβασης του, γειτνίασης του με την αναπτυγμένη Οικονομία της Ελβετίας, την ανάγκη ισότιμου Ανταγωνισμού κ.α., δεδομένα και συνθήκες, που προσομοιάζουν και χαρακτηρίζουν τα νησιά μας

* του ότι το άρθρο 120 της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ, εξακολουθεί να επιτρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόζει συντελεστές μέχρι και 30% χαμηλότερους, των αντίστοιχων που ισχύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα, με αδιαπραγμάτευτο στόχο τη μόνιμη θέσπισης τους και σε εκείνα τα νησιά, που αναίτια (ή και ανεύθυνα?) καταργήθηκαν

* του ότι οι συντελεστές ΦΠΑ: Γενικός, Διαμονή, Εστίαση, στις Ευρωπαϊκές και Ανταγωνίστριες μας Χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της ... Τουρκίας), στη πλειοψηφία τους, είναι χαμηλότεροι και σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ χαμηλότεροι/μικροί μονοψήφιοι (μέχρι και μηδενικοί στα τρόφιμα), των αντίστοιχων δικών μας

* Της δήλωσης της Ρουμάνας, κας Κορίνα Κρέντζου, τέως Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν ζήτησε ποτέ από την Ε.Ε., ως είχε και έχει δικαίωμα λόγω Δημοσιονομικής προσαρμογής, Μεταναστευτικού και όχι μόνο, να παρεκκλίνει από την, από το 1979, Συνθήκη Προσχώρησης της στη τ.ΕΟΚ.

Να σημειωθεί ότι η χώρα μας προσχώρησε ως ΕΝΙΑΙΑ οντότητα, Νησιωτική και Ηπειρωτική μαζί και όχι χωριστά, όπως προσχώρησαν άλλες χώρες, οι Νησιωτικές Περιφέρειες/Προορισμοί των οποίων απολαμβάνουν ειδικά προνόμια και ευνοϊκή μεταχείριση και

* του γεγονότος ότι είναι προτιμότερο για όλους, να έχουμε μεγαλύτερους τζίρους/εισοδήματα. απασχόληση, επενδύσεις, κατανάλωση, ρευστότητα κ.α., με χαμηλότερες επιβαρύνσεις, παρά το ... αντίθετο, μικρότερους τζίρους κλπ, με υψηλότερες επιβαρύνσεις!, οπότε και το ολικό ισοζύγιο, εισροών μείον εκροών, θα είναι θετικό.

* Τέλος με δεδομένες τις συστάσεις Ευρωπαίων Αξιωματούχων και ειδικότερα του Επιτρόπου των Οικονομικών της Ε.Ε. κου Π.Μοσκοβισί, σύμφωνα με τον οποίο «Τα νησιά αποτελούν μέρος του τελωνειακού εδάφους της Ε.Ε. και του εδάφους, που εφαρμόζεται η Οδηγία ΦΠΑ, βάσει της από 1979 Συνθήκης Προσχώρησης της Χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν ζήτησε, ως είχε και έχει, το δικαίωμα εξαίρεσης των νησιών της (ιδιαίτερα των Προσφυγόπληκτων) από το έδαφος εφαρμογής του ΦΠΑ, δικαίωμα και λόγω δημοσιονομικής προσαρμογής», για το οποίο όμως η Ε.Ε. δεν έχει λόγους να το προτείνει.

Υπέρ του αιτήματος της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ, στα υπ´οψη νησιά του Αιγαίου, μεταξύ άλλων, συνηγορούν και τα παρακάτω:

* Το από 04.02.16 Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την ειδική κατάσταση των νησιών [(2015/3014/(RSP)]

* Το άρθρο 174 (και το 175) της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ε.Ε. (ΣΛΕΕ), που αναγνωρίζει τα μόνιμα μειονεκτήματα των νησιών, οφειλόμενα στη φυσική και γεωγραφική τους θέση —δυσχεραίνοντας τη φυσική τους κατάσταση και παρακωλύοντας την επίτευξη Οικονομικής, Κοινωνικής και Εδαφικής Συνοχής— που και συνιστούν την ειδική τους κατάσταση, πέρα των διαφορών, μειονεξιών και ιδιαιτεροτήτων τους, επομένως και της ανάγκης για ειδική αντιμετώπιση, όπως επιβάλλουν και οι Συνθήκες Άμστερνταμ και Λισσαβόνας.

* Την, από 07.05.14, ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (στη διάρκεια της Ελλ. Προεδρίας), που ορίζει τη ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ, ως μια από τις βασικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Θαλάσσιων Μεταφορών στο σχεδιασμό Πολιτικών της Ένωσης.

* Την Οδηγία του Συμβουλίου 2006/112/ΕΚ, σύμφωνα με την οποία έχουν χορηγηθεί σε ορισμένα Ευρωπαϊκά νησιά ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις, ως αντιστάθμισμα στα μόνιμα φυσικά, γεωγραφικά και ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ τους μειονεκτήματα, ζητώντας οι ρυθμίσεις αυτές να συνεχίσουν να υφίστανται, ιδίως στα Κράτη Μέλη που βρίσκονται σε Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, άποψη με την οποία συμφωνούν και συνηγορούν υπέρ της μείωσης φόρων Διεθνείς Θεσμικοί Οργανισμοί (ΠΟΤ, WTTC).

* Τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, με θέμα «Ειδικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα νησιά» (1229/2011).

* Την Οδηγία 92/77/ΕΚ, για εξαίρεση Ελληνικών νησιών από την εφαρμογή κοινού καθεστώτος ΦΠΑ στα Κράτη Μέλη

* Την ερώτηση προς την Επιτροπή σχετικά με τη Νησιωτικότητα (0-000013-Β8-0106/2016), καθώς και τη κατοχύρωση της στη Χώρα μας, από το αρθρ. 101 του Συντάγματος (ΦΕΚ 85/Ά/18.04.2001), «Ερμηνευτική δήλωση: Ο κοινός Νομοθέτης και η διοίκηση όταν δρα κανονιστικά έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν υπ´όψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών».

* Το σκεπτικό του Ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  της 19ης Ιουνίου 2020 σχετικά με το Τουρισμό και Μεταφορές το 2020 και μετά [(2020/2649(RSP)] και της εγκριθείσας (Ιουλ.2022) τροποποίησης του χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων της Ελλάδος, για υψηλοτέρα μέγιστα ποσά ενίσχυσης, των πλέον μειονεκτικών περιοχών (μεταξύ των οποίων αναφέρονται οι Περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου).

* Τη Κοινοτική Οδηγία 2009/49/EC, που ενθαρρύνει την εξαίρεση από τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ την ΕΣΤΙΑΣΗ, ως Κλάδου ΕΝΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ιδιότητα που χαρακτηρίζει απόλυτα και εντονότερα το Ξενοδοχειακό Κλάδο της Τουριστικής Βιομηχανίας, που είναι και Εξωστρεφής, Συναλλαγματοφόρος, Εντάσεως Παγίων (πέρα της Απασχόλησης), δίχως όμως να απολαμβάνει τα «προνόμια» των Εξαγωγών και της Βιομηχανίας

* Τη Διακήρυξη του Συνεδρίου, με θέμα «Κυκλική Οικονομία, Εδαφική Συνοχή και Νησιωτικότητα» (Βαλέτα, Μαρτ 2017), υπέρ της στήριξης των νησιών, ως περιοχών με ιδιαίτερα γεωγραφικά, οικονομικά, κοινωνικά και άλλα χαρακτηριστικά.

* Την έκτη Έκθεση της Επιτροπής για την Οικονομική, Κοινωνική και Εδαφική Συνοχή (COM(2014)0473).

* Τις διατάξεις του Ν.4150/2013 εφαρμογής «Ρήτρας Νησιωτικότητας».

* Τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ ανταγωνιστριών μας χωρών, «αναπάντεχο» ...  δώρο (μας) στους Ανταγωνιστές μας.

* Λόγοι Δημόσιου και Εθνικού Συμφέροντος

* Το ετήσιο ολικό δημοσιονομικό κόστος της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ ή της επιστροφής τους στους, προ Κρίσης, ισχύοντες Πανελλαδικά, στη Διαμονή (από 13% στο 6,5%), Εστίαση (από 24% στο 13%), Μεταφορές, υπό-πολλαπλάσιο του αντίστοιχου οφέλους από την αύξηση Τζίρων/Εισοδημάτων, Απασχόλησης, Επενδύσεων, Κατανάλωσης, Ρευστότητας, Εισροών στα Δημόσια, Ασφαλιστικά και άλλα Ταμεία κλπ.

* Το ιδιαίτερα υψηλό κόστος ζωής και με τα προβλήματα ... προσβασιμότητας και με την ολογοπωλιακή (?) κατάσταση και αυθαίρετη (?) τιμολογιακή πολιτική στις Μεταφορές, που πλήττουν Ανταγωνιστικότητα και «μειώνουν» τη χρησιμότητα του Μεταφορικού Ισοδύναμου

* Την Αρχή της Αναλογικότητας και Ανταποδοτικότητας

* Την Αρχή της Ίσης Μεταχείρισης, αναφερόμενοι στην αποδοχή του αιτήματος του Ιταλικού Δήμου Καμπιόνε Ντ´ Ιτάλια 

....τα οποία καθιστούν λογικό το αίτημα των νησιωτών και εφικτή τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ (ή επιστροφής τους στα, προ Κρίσης, επίπεδα), κοντά στα αντίστοιχα του Ανταγωνισμού, βέβαιοι ότι η σχέση Ωφέλεια : Κόστος της αιτούμενης μείωσης του ΦΠΑ, θα είναι δημοσιονομικά θετική (μεγαλύτερη της μονάδος).

Τέλος προκειμένου να «καμφθούν οι όποιες ενδεχόμενες αντιδράσεις/αιτιάσεις/αρνήσεις, (προερχόμενες από το Εσωτερικό η και το Εξωτερικό), που ίσως «σθεναρά» θα προβληθούν για τη μη μείωση του ΦΠΑ, προτείνεται η άμεση εξεύρεση Αναπτυξιακών Ισοδύναμων, που να αντισταθμίζουν μέρος ή και το σύνολο των υποτιθέμενων μειώσεων των εισπράξεων του Δημοσίου. Τέτοια Ισοδύναμα θα μπορούσαν να είναι π.χ. αυξήσεις (της τάξεως λίγων λεπτών του ευρώ ανά μονάδα υλικού) των τιμών  προϊόντων, όχι ιδιαίτερα υγιεινών ή καρκινογόνων ή και υλικών μη φιλικών προς το περιβάλλον κλπ, όπως π.χ. ενδεικτικά καπνού, αλκοόλ ή και οικοδομικών υλικών π.χ. αμίαντος κ.α.

Υ/Γ: Εξ ίσου ενδιαφέρουσα και με εξαιρετικά αποτελέσματα στην αναπτυξιακή πορεία των νησιών, είναι και η δημιουργία, έστω πιλοτικά στην αρχή, θεματικών Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ), μια ...  «βέλτιστη πρακτική», που έχει υιοθετηθεί διεθνώς, με «κερδισμένες», τόσο τις περιοχές που τις έχουν «φιλοξενήσει», όσο και τις χώρες στις οποίες ανήκουν!

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Επενδύσεις
 1. 17/05 17:43

  Έκτο Corfu Food & Wine Festival | Η Βιώσιμη Γαστρονομία είναι ο Πολιτισμός μας

 2. 17/05 17:31

  «Γαλάζια Σημαία» | Ανακοινώνονται την Παρασκευή 24 Μαΐου οι βραβεύσεις για το 2024

 3. 17/05 15:52

  Κοινωνικός τουρισμός: Τι αλλάζει στα προγράμματα - Για πρώτη φορά ιαματικός τουρισμός για όλους

 4. 17/05 14:34

  Τουρισμός | ΤUI Γερμανίας: Άνοιξαν οι κρατήσεις για το 2025 - Κρήτη, Ρόδος και Κως ακολουθούν τη Μαγιόρκα στις πτήσεις

 5. 17/05 14:07

  Άφιξη του πρώτου τσάρτερ στο αεροδρόμιο της Σητείας

 6. 17/05 13:37

  Αερομεταφορές: 22 νέες και εποχικές συνδέσεις ξεκινούν από το αεροδρόμιο της Αθήνας το Μάιο

 7. 17/05 12:18

  Amadeus: Οι ξενοδόχοι επενδύουν περισσότερο στην τεχνολογία και την εξατομίκευση υπηρεσιών

 8. 17/05 11:44

  ΕΟΤ Σερβίας: Τα Χανιά στον πρώτο online σερβικό ταξιδιωτικό οδηγό

 9. 17/05 11:02

  Ωράριο σαν... κλειστό στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου | Έντονες διαμαρτυρίες

 10. 17/05 10:26

  Καβάλα | Θεμέλιος λίθος για το πρώτο ιδιωτικό αεροδρόμιο στην Ελλάδα

 11. 17/05 10:16

  Τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία κυκλοφορούν στους δρόμους της Πρωτεύουσας

 12. 17/05 07:47

  Οι αεροπορικές συνδέσεις Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων - Ελλάδας

 13. 17/05 07:42

  Δήμος Μινώα Πεδιάδας: Αίτημα προς το Υπ. Τουρισμού για την παραχώρηση του Τουριστικού Λιμένα Τσούτσουρα

 14. 17/05 07:40

  ΕΟΤ: Ταξίδι εξοικείωσης από την Αυστραλία σε Αθήνα, Αμοργό και Σαντορίνη

 15. 17/05 07:37

  Παρουσίαση ενδυμασιών της συλλογής «Δόρα Στράτου» στον ιστορικό τόπο της Πλάκας

 16. 17/05 07:34

  Αυξημένες οι συμμετοχές από Ελλάδα και εξωτερικό στον 24ο Επετειακό Ευχίδειο άθλο

 17. 16/05 18:29

  Αναβλήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών η επίσκεψη Κεφαλογιάννη στην Κεφαλονιά

 18. 16/05 15:37

  ΕΟΤ και SKY express | Συνδιαφήμιση για τουριστική προβολή 12 μηνών στις ευρωπαϊκές αγορές

 19. 16/05 14:49

  Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην έκθεση Arabian Travel Market

 20. 16/05 14:33

  Στρατηγική συνεργασία Ομίλου Sani/Ikos με το Πανεπιστήμιο Cornell

 21. 16/05 13:53

  Τουρισμός: Η Ελλάδα τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός διακοπών για τους Ευρωπαίους το καλοκαίρι του 2024

 22. 16/05 12:45

  Γερμανικά ταξιδιωτικά γραφεία: Αύξηση 4,5% στις πωλήσεις τον Απρίλιο

 23. 16/05 12:10

  Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024 | Οι δράσεις στο Μουσείο Ακρόπολης το Σαββατοκύριακο

 24. 16/05 11:39

  Όμιλος Μήτση | Νέος προορισμός η Κέρκυρα, με την αγορά του Messonghi Beach Hotel και τη διαχείριση του Belvedere Hotel

 25. 16/05 11:22

  Υπερ-τουρισμός | Η TUI παίρνει "πολύ, πολύ σοβαρά" τις διαδηλώσεις, αλλά δεν τις βλέπει ως απειλή

 26. 16/05 10:56

  TUI Fly | Ένα αεροπλάνο πρεσβευτής της ιστορίας των 50 χρόνων της

 27. 16/05 10:42

  Ε.Ξ. Σαντορίνης | Συνάντηση με τον υφυπουργό Ναυτιλίας για τις λιμενικές υποδομές

 28. 16/05 10:36

  Δράσεις του Υπουργείου Τουρισμού για τα Άτομα με Αναπηρία στην Ελλάδα

 29. 16/05 10:34

  “Φρένο” στις αθέμιτες πρακτικές της Booking | To ΞΕΕ χαιρετίζει την ιστορική απόφαση της Ε.Ε

 30. 16/05 10:27

  Παγκόσμια προβολή της Ελλάδας μέσω του έργου του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος της Κω

 31. 16/05 09:00

  Με το A’ Design Award Silver 2024 τιμήθηκε η Potiropoulos+Partners για το έργο Serpentine House στο Ελληνικό

 32. 16/05 07:15

  Τουριστική προβολή μέσω της αμερικανικής σειράς The Life of Loi Season 2

 33. 16/05 07:12

  Ταξίδι περιπέτειας στην περιοχή του Βόλου για Βρετανίδα ταξιδιωτική πράκτορα

 34. 16/05 07:09

  Αναβίωση του ιππικού δρώμενου «Η Γκιόστρα της Ζακύνθου»

 35. 16/05 07:07

  Δήμος Τριφυλίας: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

 36. 15/05 18:23

  Δημοπρασία πολυτελών ακινήτων από τον Οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο - Μετέχει και βίλα στη Μύκονο

 37. 15/05 18:20

  Kατεδάφιση αυθαιρέτου σε παραλία του Λαγονησίου - Αλλαγή χρήσης από ξενοδοχείο σε μονάδα ηλικιωμένων

 38. 15/05 18:01

  Υπουργείο Τουρισμού | Συνεργασία με την easyjet - 2,4 εκατ. επιβάτες στην Ελλάδα το 2024

 39. 15/05 16:58

  Δόμνα Μιχαηλίδου: «Πυξίδα, για το ναυτικό επάγγελμα, ο μαθητικός διαγωνισμός ζωγραφικής του ΝΑΤ»

 40. 15/05 16:19

  EE: Ανάπτυξη 2,2% στην Ελλάδα, «αγκάθι» ο πληθωρισμός

 41. 15/05 15:54

  Τροποποιείται το πρόγραμμα «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα»

 42. 15/05 15:28

  ΞΕΕ/ 5o Idea Platform: 14 ομάδες ολοκλήρωσαν τον Νεανικό Διαγωνισμό Καινοτομίας

 43. 15/05 14:14

  Allianz: H Αθήνα στους 10 κορυφαίους προορισμούς των Αμερικανών στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2024

 44. 15/05 13:58

  FedHATTA & ΗΑΤΤΑ διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο τουριστών από την Κινεζική αγορά για την Ελλάδα

 45. 15/05 13:28

  Τουρισμός: Μεγάλη στροφή στα Ευρωπαϊκά ταξίδια εκτός υψηλής σεζόν – Επηρεάζεται και η Ελλάδα

 46. 15/05 13:11

  Ε.Ξ. Σαντορίνης | Τι συμβαίνει και τι διεκδικούμε έναντι των Booking και Expedia

 47. 15/05 13:02

  Αθήνα: Μια… «νόστιμη» πόλη -Αφιέρωμα ελβετικού περιοδικού στην ελληνική γαστρονομία

 48. 15/05 12:24

  Αύξηση των εισπράξεων στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους τον Ιανουάριο

 49. 15/05 11:58

  Aegean Airlines: Νέα χειμερινή σύνδεση Θεσσαλονίκη – Άμστερνταμ

 50. 15/05 11:45

  Trivago: Θεραπευτική η αξία των διακοπών για τους Αμερικανούς - Με ποια κριτήρια επιλέγουν κατάλυμα αυτό το καλοκαίρι

 51. 15/05 11:44

  Από την Κεφαλονιά ξεκινά η περιοδεία της Όλγας Κεφαλογιάννη στα Ιόνια Νησιά

 52. 15/05 11:06

  Ξενοδοχεία | 1.705 νέα επενδυτικά σχέδια στην Ευρώπη μέχρι το τέλος Μαρτίου

 53. 15/05 10:06

  Tουρισμός | TUI: Ελλάδα, Τουρκία και Βαλεαρίδες οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για το καλοκαίρι - έσοδα ρεκόρ το β' τρίμηνο

 54. 15/05 06:25

  Δήμος Κάσου: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

 55. 15/05 06:25

  Αλβανία | Ο τουρισμός διατηρεί ψηλά την ισοτιμία του λεκ

 56. 15/05 06:25

  Δήμος Πρέβεζας | Πράσινο φως για την τοποθέτηση της προτομής του Μίνου Μάτσα στην οδό Ελ. Βενιζέλου

 57. 15/05 06:25

  Ο Βόλος προβάλλεται τουριστικά στην Κρήτη | Κλειδί η αεροπορική σύνδεση Ηρακλείου - Νέας Αγχιάλου

 58. 15/05 06:25

  DER Τουριστική Ξενοδοχειακή Λήμνος | Η αποχώρηση από το Porto Myrina και η διαδικασία εκκαθάρισης

 59. 14/05 17:30

  Νέοι κανόνες για επιτάχυνση των δημοσίων επενδύσεων και ταχύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων

 60. 14/05 17:20

  ΤΑΙΠΕΔ | Μέχρι τις 28 Ιουνίου η διαβούλευση της ΣΜΠΕ του Λιμένα Ραφήνας

 61. 14/05 16:06

  ΠΟΕΕΤ: Να αποσυρθεί η πλατφόρμα JOBmatch, καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

 62. 14/05 15:58

  Cvent: Η Αθήνα 14ος καλύτερος MICE προορισμός στην Ευρώπη – 2 ξενοδοχεία της στα 50 καλύτερα για το 2024

 63. 14/05 15:42

  Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Οινοτουρισμού | Προβολή των δρόμων του κρασιού

 64. 14/05 14:55

  "Αξέχαστη" για την ταξιδιωτική βιομηχανία των ΗΠΑ η εφετινή Ημέρα Μνήμης- οι δημοφιλείς πόλεις στο εξωτερικό

 65. 14/05 14:26

  Ryanair: Διήμερη προσφορά για πτήσεις το Μάιο και τον Ιούνιο

 66. 14/05 13:47

  Airtours: Αφαιρούνται τα brand Robinson, TUI Blue και Riu Palace – Έμφαση στα ξενοδοχεία 5 και 6 αστέρων

 67. 14/05 12:36

  Tripadvisor: Έτσι θα ταξιδέψουν οι Αμερικανοί το καλοκαίρι του 2024 – Προετοιμασμένοι για υψηλές δαπάνες

 68. 14/05 12:29

  Celestyal | Συνεργασία με το Άμπου Ντάμπι και τον Όμιλο AD Ports

 69. 14/05 12:16

  Γερμανικός Τύπος | Το νέο περιζήτητο νησί στην Ελλάδα ονομάζεται Κάρπαθος

 70. 14/05 12:05

  FedHATTA: Συνάντηση για την ενίσχυση των τουριστικών ροών από και προς την κινεζική Επαρχία Yantai

 71. 14/05 11:51

  Νέα μελέτη: Οι ενέσεις απώλειας βάρους μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων κατά 20%

 72. 14/05 11:36

  H Αθήνα γνωρίζει την Πιερία | 'Έκθεση φωτογραφίας στο Νομισματικό Μουσείο

 73. 14/05 11:08

  Σημαντικές διακρίσεις για Ελλάδα και Σαντορίνη στα αμερικανικά Leisure Lifestyle Awards 2024

 74. 14/05 10:58

  Η Everty απέκτησε δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων στην Κέα

 75. 14/05 10:38

  Η Επιτροπή ορίζει την Booking ως «πυλωρό» και κινεί έρευνα αγοράς σχετικά με το Χ

 76. 14/05 10:11

  Προβολή της Πάρου στη βρετανική αγορά

 77. 14/05 10:09

  To NJV Athens Plaza καλωσορίζει τον Executive Chef Παναγιώτη Αναστασίου

 78. 14/05 10:03

  Χάρης Δούκας: Η Αθήνα δεν αντέχει άλλο τσιμέντο και νέα μεγαθήρια

 79. 14/05 10:00

  Wyndham Hotels: Άνοιξε στη Φετιγιέ της Τουρκίας το πρώτο Ramada by Wyndham Hotel

 80. 14/05 06:45

  Οι DMMOs ως άλλοθι!

 81. 14/05 06:15

  Δήμος Ρόδου: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

 82. 14/05 06:12

  Παρέλαση Porsche στη Νέα Μάκρη

 83. 14/05 06:10

  Το τηλεοπτικό κανάλι TVR της Ρουμανίας σε Κω και Πάτμο για τουριστική προβολή

 84. 14/05 06:08

  Δήμος Λευκάδας: Μαρίνα στον όρμο Βλυχού, υπό προϋποθέσεις

 85. 14/05 06:05

  Bόρεια Μακεδονία | +9% οι αφίξεις το α' δίμηνο - Απευθείας πτήση Κέρκυρα - Σκόπια από την Aegean

 86. 13/05 19:18

  Το νέο Δ.Σ. του Σωματείου Επιχειρηματιών Ενοικιάσεως Οχημάτων Ρόδου

 87. 13/05 18:32

  Όλγα Κεφαλογιάννη | Το τέλος ανθεκτικότητας πρέπει να χρηματοδοτεί έργα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης

 88. 13/05 13:58

  Τουρισμός | Η εποχή των χίπις αναβιώνει και αυτό το καλοκαίρι στα Μάταλα | „Today is life. Tomorrow never comes“

 89. 13/05 13:31

  Ένωση Μαρινών Ελλάδας | Να μη χαθεί η σπάνια ευκαιρία χρηματοδότησης για τις Ελληνικές Μαρίνες

 90. 13/05 13:15

  Τουρισμός: Συνεργασία Eurowings Holidays με Dertour για δυναμικά πακέτα last-minute

 91. 13/05 12:51

  Βαλεαρίδες: 16 εκατ. ευρώ ετησίως για την εξάλειψη των μεθυσμένων τουριστών

 92. 13/05 12:09

  Σε λειτουργία η πλατφόρμα JOBmatch, που συνδέει εργοδότες και όσους αναζητούν εργασία σε Τουρισμό - Εστίαση

 93. 13/05 11:57

  Παρίσι: Επιχείρηση-σκούπα με επίκεντρο τους αστέγους ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων

 94. 13/05 11:53

  Τουρισμός | Νέες τακτικές συνδέσεις ζητούν οι τουριστικοί φορείς των Ιωαννίνων

 95. 13/05 11:39

  WTTC | Ο τουρισμός της Πορτογαλίας ετοιμάζεται για ένα ιστορικό έτος

 96. 13/05 11:34

  Η επαγγελματική εξουθένωση και η ψυχική υγεία απασχολούν τους εργαζόμενους και στην Ελλάδα

 97. 13/05 11:11

  Sun d'Or: Νέες συνδέσεις με Κεφαλονιά και Σητεία από το Τελ Αβίβ

 98. 13/05 10:39

  Προβολή της Ελλάδας σε Roadshow στη Γερμανία, που οργάνωσε ο FTI

 99. 13/05 07:53

  Δύο προσφορές για ξενοδοχείο υψηλών προδιαγραφών στη Θέρμη Λέσβου

 100. 13/05 07:52

  Δήμος Τήλου: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών