Καταδυτικό Πάρκο Σταλίδας: Η Κρήτη βουτά το 2026 στο μέλλον του θαλάσσιου τουρισμού | Ο Ευάγγελος Καρκανάκης στο T.N.
06 Oct 2025, 06:15 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
TornosNews.gr
- Συνέντευξη του προέδρου του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Βαγγέλη Καρκανάκη στον Κωστή Χαλκιαδάκη
Το Ηράκλειο εμπλουτίζει το τουριστικό του χαρτοφυλάκιο με το Καταδυτικό Πάρκο στη Σταλίδα που θα ανοίξει επίσημα το 2026 και φιλοδοξεί να καταστήσει την Κρήτη κορυφαίο καταδυτικό προορισμό σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Είναι το πρώτο αδειοδοτημένο καταδυτικό πάρκο της χώρας, αποτέλεσμα ενός δύσκολου αλλά επίμονου αγώνα σχεδόν δέκα ετών, με το Επιμελητήριο Ηρακλείου και την Αναπτυξιακή Ηρακλείου να οδηγούν το έργο μέχρι την τελική του υλοποίηση, περνώντας από τη δαιδαλώδη διαδικασία πέντε διαφορετικών υπουργείων.
Όπως αναφέρει στο Tornos News ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Βαγγέλης Καρκανάκης, το έργο είναι ουσιαστικά έτοιμο ήδη από σήμερα, ωστόσο η επίσημη λειτουργία του έχει προγραμματιστεί για το 2026 ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι αναγκαίες επιστημονικές και τεχνικές διαδικασίες. Σε θαλάσσια έκταση 22,5 στρεμμάτων έχουν ήδη τοποθετηθεί σαράντα τεχνητοί ύφαλοι, με την έγκριση και εποπτεία του ΕΛΚΕΘΕ, οι οποίοι αναμένεται να προσελκύσουν θαλάσσια ζωή και να ενισχύσουν τη βιοποικιλότητα.
Η γειτνίαση με το Ενυδρείο Κρήτης ενισχύει ακόμη περισσότερο την ελκυστικότητα του εγχειρήματος, δημιουργώντας έναν ενιαίο προορισμό θάλασσας, εκπαίδευσης και δράσης που διαφοροποιεί και εμπλουτίζει το τουριστικό προϊόν του νησιού.
Το έργο υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Leader Αλιεία και Θάλασσα 2014–2020 και θα διαχειρίζεται από την εταιρεία Καταδυτικά Πάρκα ΑΕ στην οποία μετέχει και το Επιμελητήριο Ηρακλείου. Έχει ήδη αγκαλιαστεί από την τουριστική κοινότητα, καθώς θεωρείται πρότυπο παράδειγμα success story που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα φέρει σημαντικά έσοδα στην τοπική κοινωνία και θα προσελκύσει επισκέπτες υψηλού επιπέδου που αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες σεβόμενοι το θαλάσσιο περιβάλλον.
Η Σταλίδα, ωστόσο, είναι μόνο η αρχή. Ήδη έχουν δρομολογηθεί νέα έργα με στόχο τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων στους Δήμους Φαιστού και Μαλεβιζίου, επεκτείνοντας το μοντέλο και δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο δίκτυο καταδυτικών εμπειριών στην Κρήτη. Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται σε μια στρατηγική που θέλει το νησί να καθιερωθεί ως κέντρο του καταδυτικού τουρισμού στην ανατολική Μεσόγειο.
Νέο ρεκόρ αφίξεων και εσόδων στο Ηράκλειο
Παράλληλα, ο Βαγγέλης Καρκανακης επισημαίνει ότι το Ηράκλειο βαδίζει σε νέο ρεκόρ τουριστικών αφίξεων και εσόδων. Παρά τις όποιες συζητήσεις για χαμηλότερη μέση δαπάνη, η συνολική εικόνα είναι θετική, ενώ για ακόμη μια χρονιά παρατηρείται σαφής τάση επιμήκυνσης της σεζόν με πολλές ξενοδοχειακές μονάδες να διατηρούν τη λειτουργία τους έως τα μέσα Νοεμβρίου.
Η προστιθέμενη αξία του καταδυτικού πάρκου αναγνωρίστηκε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ενέταξε ήδη στα έργα επίδειξης Success Stories της Γενικής Διεύθυνσης Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, αποδεικνύοντας το ως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα σύνδεσης του τουρισμού με την αειφορία. Η διάκριση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η Κρήτη, μέσα από συνέργειες και καινοτόμες πρωτοβουλίες, μπορεί να διαμορφώσει το δικό της συγκριτικό πλεονέκτημα στον παγκόσμιο χάρτη τουρισμού και βιώσιμης ανάπτυξης..
διαβάστε ακόμα
-
Ηράκλειο | +4% οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις τον Σεπτέμβριο 03/10 | 15:49
-
Και η Κάρπαθος δυναμικά στην αναρρίχηση και τον εναλλακτικό τουρισμό - Τι λέει στο Τ.Ν. ο αντιδήμαρχος Τουρισμού 04/10 | 06:52
-
Aυξημένο ενδιαφέρον από Γαλλία (και) για εναλλακτικές μορφές τουρισμού στην Ήπειρο 06/10 | 10:18
-
Ρόδος - Διαγωνισμός για μίσθωση 9 μεσαιωνικών ανεμόμυλων | Χρήση ως κατάλυμα και πολιτιστικός χώρος 06/10 | 06:25
-
Ρέθυμνο – Chongqing Κίνας: Μνημόνιο συνεργασίας για τον πολιτισμό και την ανάπτυξη 06/10 | 06:20
-
Nafplio Challenge 2025: Το Ναύπλιο στο επίκεντρο του αθλητικού τουρισμού 05/10 | 06:45
-
Φθινόπωρο στην Πάτρα με αθλητισμό και μουσική 04/10 | 06:13
-
Σφακιά | Στο παγκόσμιο προσκήνιο θεματικού τουρισμού για την ηλιακή έκλειψη του 2027 03/10 | 13:07
-
6ο Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης “FOLKWAY” στον Δήμο Χερσονήσου 02/10 | 20:15
-
FORUM Πολωνικού Επιμελητηρίου Τουρισμού | Γνωριμία με τον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης 02/10 | 15:55
δημοφιλέστερα
- 1 Καταδυτικό Πάρκο Σταλίδας: Η Κρήτη βουτά το 2026 στο μέλλον του θαλάσσιου τουρισμού | Ο Ευάγγελος Καρκανάκης στο T.N. 06.10.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 2 Πληρωμές επιχορηγήσεων για ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Μύκονο, Ρόδο και Κεφαλονιά 06.10.2025 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- 3 Ο γ.γ. του ΕΟΤ Ανδρέας Φιορεντίνος μιλά στο Tornos News για τη νέα εποχή του ελληνικού τουρισμού 06.10.2025 | ΕΟΤ
- 4 Ρόδος - Διαγωνισμός για μίσθωση 9 μεσαιωνικών ανεμόμυλων | Χρήση ως κατάλυμα και πολιτιστικός χώρος 06.10.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 5 Αποφάσεις για 7 ξενοδοχεία σε Χανιά, Ηράκλειο, Νάουσα, Σπάρτη, Σάμο, Ρόδο και Κω 06.10.2025 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- 6 Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Τι έδειξε η πρώτη σεζόν στα ξενοδοχεία 03.10.2025 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
- 7 Ρέθυμνο – Chongqing Κίνας: Μνημόνιο συνεργασίας για τον πολιτισμό και την ανάπτυξη 06.10.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 8 Aldemar: Νέα εποχή με ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα και επενδυτική στροφή στην Ηλεία 06.10.2025 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- 9 Ελλάδα | Χρυσή εποχή για την κρουαζιέρα - Εθνικό σύστημα “Berth Allocation”: Ο Απ.Καμαρινάκης (ΕΛΙΜΕ) στο T.N. 06.10.2025 | ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ
- 10 Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην Πιερία – Ανάδειξη του Ολύμπου και του ορεινού τουρισμού 05.10.2025 | ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ