Έρευνα | Τάσεις και προκλήσεις στους επαγγελματίες του κλάδου της Τεχνολογίας
15 May 2025, 14:45 | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
TornosNews.gr
Tις τάσεις και προκλήσεις στους επαγγελματίες του κλάδου της Τεχνολογίας (IT) διερεύνησε δημοσκόπηση του kariera.gr μέσω LinkedIn.
Ιδού τα συμπεράσματα:
Τι θα άλλαζαν οι εργαζόμενοι στην καθημερινότητά τους
Όταν ερωτήθηκαν οι συμμετέχοντες τι θα εφάρμοζαν πρώτα από όλα στην εργασιακή τους καθημερινότητα, το 50% απάντησε πως θα προτιμούσε να εργάζεται πλήρως εξ αποστάσεως (fully remote), ιδανικά ακόμα και από νησί. Το 33% επέλεξε ως προτεραιότητα την αμοιβή και τα benefits που ανταποκρίνονται στις δεξιότητες και την εμπειρία τους. Το 12% θα ήθελε τη δυνατότητα επαγγελματικής εξέλιξης χωρίς την υποχρέωση ανάληψης διοικητικού ρόλου, ενώ ένα 5% θα προτιμούσε περισσότερο χρόνο για ουσιαστική τεχνική δουλειά, όπως το coding, και λιγότερα meetings.
Τεχνολογικές Τάσεις για το 2025
Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (61%) εκτιμά ότι τα AI developer tools (π.χ. Cursor) θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του κλάδου μέσα στο 2025. Παράλληλα, το 17% θεωρεί ότι τα low-code/no-code εργαλεία θα αποκτήσουν περαιτέρω δυναμική, επιτρέποντας την ταχύτερη ανάπτυξη εφαρμογών χωρίς την ανάγκη γνώσης προγραμματισμού. Ακολουθούν οι λύσεις robot automation σε μη τεχνολογικούς τομείς (15%), ενώ το Web3 & blockchain συγκεντρώνει μόλις το 7% των προτιμήσεων, αποτυπώνοντας μια συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς την ωρίμανση της συγκεκριμένης τεχνολογίας.
Τα “Red Flags” στις Συνεντεύξεις Εργασίας
Στο ερώτημα ποια είναι τα κυριότερα red flags σε μια συνέντευξη, οι συμμετέχοντες ανέδειξαν σε ποσοστό 55% τις ασαφείς αρμοδιότητες του ρόλου. Επιπλέον, το 21% επισήμανε την έλλειψη τεχνικών γνώσεων από την πλευρά του recruiter. Το 13% ανέφερε τις ερωτήσεις για το δεκαετές πλάνο καριέρας, ενώ το 11% εντόπισε ως αρνητικό παράγοντα τις εκτενείς τεχνικές ερωτήσεις που δεν συνδέονται άμεσα με τον ρόλο.
Ο Ρόλος του Πτυχίου στον Κλάδο της Τεχνολογίας
Στο ζήτημα της εκπαίδευσης και στο αν είναι must το πτυχίο, το 51% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι κατέχει πανεπιστημιακό πτυχίο στον τομέα της Τεχνολογίας, ενώ το 21% εργάζεται στον κλάδο χωρίς αντίστοιχη αναγνώριση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το 16% θεωρεί ότι το πτυχίο δεν είναι απαραίτητο, υπογραμμίζοντας τη σημασία των δεξιοτήτων και της πρακτικής εμπειρίας. Τέλος, το 13% έχει αποκτήσει γνώσεις μέσα από εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης, όπως bootcamps ή επαγγελματικές πιστοποιήσεις.
Τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων καταδεικνύουν ότι η ελληνική τεχνολογική κοινότητα, στρέφεται σε λύσεις που έχουν στο επίκεντρό τους την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), ενώ παράλληλα απαιτεί διαφάνεια και συνέπεια στις διαδικασίες προσλήψεων. Στον χώρο της εκπαίδευσης, παρατηρείται η αναγνώριση εναλλακτικών πηγών μάθησης, πέρα από το παραδοσιακό ακαδημαϊκό μοντέλο.Τέλος, γίνεται σαφές πως η επιθυμία για ευελιξία, ουσιαστική αναγνώριση και η ποιότητα της επαγγελματικής εμπειρίας αποτελούν θεμελιώδεις αξίες για το εργασιακό περιβάλλον του αύριο.
διαβάστε ακόμα
-
Δ. Σερίφης: “Φυτίλι” ανταγωνιστικότητας οι νέες τεχνολογίες και ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος 03/06 | 06:19
-
Συνεργασία Amadeus - Google για την τεχνητή νοημοσύνη στον ταξιδιωτικό κλάδο 25/05 | 06:23
-
Expedia: Υποτονικό το πρώτο τρίμηνο - Εισάγει «έξυπνα» εργαλεία 12/05 | 07:01
-
Τεχνητή Νοημοσύνη στον Τουρισμό: Επανάσταση ή απειλή; 11/05 | 23:00
-
Expedia Trip Matching | H έμπνευση από τα social media γίνεται τώρα άμεση κράτηση! 10/05 | 07:15
-
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στον τουρισμό | Η τεχνολογία δεν αρκεί χωρίς ηγεσία και όραμα 09/05 | 06:36
-
Deloitte | Η Τεχνητή Νοημοσύνη επαναπροσδιορίζει το μέλλον των επιχειρήσεων 07/04 | 12:34
-
Η Google ενισχύει τον ταξιδιωτικό σχεδιασμό με νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης 31/03 | 13:05
-
Ξενοδοχεία: Η εταιρία λύσεων τεχνολογίας mikos επεκτείνεται στην Ελλάδα – Πώς ανεβάζει τα έσοδα 28/03 | 07:05
-
Tripadvisor | "Φραγμός" σε 2,7 εκατ. ψεύτικες κριτικές το 2024 22/03 | 18:00
δημοφιλέστερα
- 1 Η Mayor συστήνει το Cabo, το δεύτερο 5* resort στην Κέρκυρα μέσα σε έναν μήνα 18.07.2025 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
- 2 Πανεπιστημιακή δίοδος για αποφοίτους Α.Σ.Τ.Ε.: ΚΥΑ ανοίγει τον δρόμο για ανώτατες σπουδές στον τουρισμό 18.07.2025 | ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
- 3 Πρόταση Κεφαλογιάννη για visa στους επισκέπτες σε περισσότερες από μία χώρες της ΕΕ 18.07.2025 | ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
- 4 Πώς η Κάρπαθος, οι Λειψοί και η Σίφνος διασφαλίζουν το νερό | Ρεπορτάζ του ΤΝ στους 3 Δήμους 19.07.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 5 Εκπτωτική Νύχτα στην Άρτα | Τριήμερη γιορτή με εκπτώσεις, μουσική και δράσεις για όλους 19.07.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 6 SANI FESTIVAL | Εντυπωσιακή πρεμιέρα με την sold-out συναυλία των Buena Vista All Stars 18.07.2025 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
- 7 Προσεχώς ξενοδοχείο | Διαγωνισμός για διατηρητέο του ΕΦΚΑ στην οδό Βουλής 6 11.07.2025 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- 8 Scarlet Beach: Εγκρίθηκε από το ΣτΕ το Π.Δ. για τη μεγάλη επένδυση στην Αργολίδα – Ξεκινά η υλοποίηση 19.07.2025 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- 9 Συναγερμός για το κλείσιμο του ΕΟΤ Μαδρίτης | Οι επιπτώσεις στις ισπανόφωνες αγορές - τι λένε στο ΤΝ τουριστικά γραφεία 18.07.2025 | ΑΓΟΡΕΣ
- 10 Φεστιβάλ Ολύμπου 2025 – Στο προσκήνιο ο πολιτιστικός τουρισμός της Πιερίας 18.07.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ