TASTE ZAKYNTHOS – Η Ζάκυνθος ανέδειξε τον γαστρονομικό και διατροφικό πλούτο της

02 Oct 2025, 15:49 | ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

TornosNews.gr

TASTE ZAKYNTHOS – Η Ζάκυνθος ανέδειξε τον γαστρονομικό και διατροφικό πλούτο της

Facebook Twitter Linkedin
Vavoulas.com

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο TASTE ZAKYNTHOS – From Tradition to Experience, που πραγματοποιήθηκε στις 27–28 Σεπτεμβρίου 2025, που διοργάνωσε το Δίκτυο Συνεργασίας Ζακύνθου. Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Σχεδίου Διατοπικής Συνεργασίας «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές ΙΙ: Ελληνικός Γαστρονομικός Πολιτισμός» , που έχει ως στόχο την ανάδειξη του ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού και τη διασύνδεσή του με τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Για δύο ημέρες, η Ζάκυνθος βρέθηκε στο επίκεντρο, αναδεικνύοντας τόσο τη γαστρονομική δυναμική των παραδοσιακών συνταγών της όσο και τη διατροφική αξία των χαρακτηριστικών προϊόντων του νησιού – σταφίδα, κρασί, ελαιόλαδο, λαδοτύρι, μαντολάτο. 

Στο Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου, έχοντας την αιγίδα του Δήμου Ζακύνθου, πραγματοποιήθηκε θεματικό συνέδριο με εισηγήσεις επιστημόνων, σεφ και επαγγελματιών, ενώ η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμούς  από τον Βουλευτή Ζακύνθου κ. Διονύσιο Ακτύπη, τον Δήμαρχο Ζακύνθου κ. Γιώργο Στασινόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη Γεωργίας, Κτηνοτροφίας, Αλιείας κ. Κωνσταντίνο Τσιριγώτη και τον Πρόεδρο Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζακύνθου κ. Διονύση Βερτζάγια, σηματοδοτώντας επίσημα την έναρξη του διημέρου. Το πρόγραμμα τριών ενοτήτων, συνεχίστηκε με γευστικά ταιριάσματα φαγητού και οίνου, καθώς και επισκέψεις σε παραγωγικές μονάδες και οινοποιεία, δίνοντας τη δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά τα προϊόντα και τις πρακτικές που διαμορφώνουν την τοπική γαστρονομία

Κεντρικό στοιχείο της διοργάνωσης ήταν η συνεργασία καθ’ όλο το μήκος της αλυσίδας αξίας: από τον πρωτογενή τομέα και τους παραγωγούς, μέχρι τη μεταποίηση και τους τουριστικούς φορείς – ξενοδόχους, εστιάτορες και σεφ. Μέσα από αυτή τη σύνδεση, τα ζακυνθινά προϊόντα μπορούν να ενταχθούν συστηματικά στις επιχειρήσεις φιλοξενίας και εστίασης, ώστε να τα γνωρίζουν όχι μόνο οι επισκέπτες αλλά και οι νέοι, καλλιεργώντας εξοικείωση με την τοπική παραγωγή.

Έτσι, ενισχύεται η τοπική οικονομία και ο γαστρονομικός τουρισμός, ενώ παράλληλα δημιουργούνται δίκτυα και κοινότητες που συμβάλλουν στη συνέχιση και προστασία της παραγωγής και της παράδοσης – ταυτότητας του τόπου.

Ο πρόεδρος του Δικτύου Συνεργασίας Ζακύνθου κ. Νίκος Τσίπηρας δήλωσε «Διοργανώσαμε μια ολοκληρωμένη δράση ανάδειξης των συνταγών και των προϊόντων προτείνοντας συνεργασίες επιχειρήσεων, παραγωγών, σεφ για ένταξη της τοπικής κουζίνας στον τουρισμό.» 

Ο Δήμαρχος Ζακύνθου δήλωσε "Η γαστρονομία της Ζακύνθου αποτελεί στρατηγικό μας πλεονέκτημα. Με πρωτοβουλίες όπως το TASTE ZAKYNTHOS, φέρνουμε πιο κοντά παραγωγούς, μεταποίηση και τουρισμό — με στόχο να μείνει ζωντανή η παραγωγή και να ενσωματωθούν τα τοπικά προϊόντα στην καθημερινή εμπειρία των επισκεπτών».

Η επιτυχία της διοργάνωσης άφησε ισχυρό αποτύπωμα: δημιούργησε νέους διαύλους συνεργασίας, έδειξε πρακτικούς τρόπους ενσωμάτωσης των ζακυνθινών προϊόντων στην τουριστική εμπειρία και έθεσε τις βάσεις για ένα μέλλον όπου η τοπική παραγωγή και η γαστρονομική παράδοση αποτελούν θεμέλιο της αναπτυξιακής ταυτότητας του νησιού.

Σχετικά με το Σχέδιο «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές ΙΙ»

Το Σχέδιο περιλαμβάνει κοινές και τοπικές δράσεις σε όλη τη χώρα, όπως εκπαίδευση και μεταφορά γνώσης, γευστικά ταιριάσματα, τοπική δικτύωση και δημιουργία γαστρονομικών κοινοτήτων, προβολή και φεστιβάλ, αλλά και ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών. Στόχος είναι να ενισχυθεί η θέση των εκλεκτών ελληνικών προϊόντων στην εστίαση και τον τουρισμό, να προβληθεί η γαστρονομική μας κληρονομιά και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά της στο μέλλον.

ο Συνέδριο συντόνισε το στέλεχος του Δικτύου κ.Φώτιος Κόττης υπεύθυνος διατοπικών & διακρατικών προγραμμάτων.

Facebook Twitter Linkedin
Amaronda

Buka

Messina

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα