Γιάννης Ρέτσος: Το όραμά μου για τον ΣΕΤΕ

Το όραμά μου για τον ΣΕΤΕ

Η δύναμη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) είναι η πολυσυλλεκτικότητά του, τονίζει σε συνέντευξή του στο Tornos News ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΕΤΕ στις επικείμενες αρχαιρεσίες στις 18 Μαΐου κ.Γιάννης Ρέτσος.

Ο κ.Ρέτσος, α' αντιπρόεδρος σήμερα του ΣΕΤΕ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, στη συνέντευξή του:

** Υπογραμμίζει τη σημασία της ενότητας του τουριστικού κλάδου, που επιτεύχθηκε μέσα από την ένταξη όλων των επαγγελματικών ενώσεων του χώρου στον ΣΕΤΕ και απέφερε πολλά θετικά αποτελέσματα

** Τονίζει ότι ο ίδιος, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος, θα επιδιώξει την ενδυνάμωση της  πολυσυλλεκτικότητας και κατ' επέκταση της ενότητας του κλάδου

** Επισημαίνει την ανάγκη να γίνει ο ΣΕΤΕ πιο εξωστρεφής με άμεση επαφή με την κοινωνία, καθώς και με άνοιγμα στο εξωτερικό, αποκτώντας βάση στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκονται τα κέντρα λήψης των αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

** Καταθέτει τις σκέψεις και το όραμά του για το πώς ο ΣΕΤΕ θα κινηθεί επί της δικής του θητείας στην προεδρία, αναβαθμίζοντας τις δομές του και τη λειτουργία του...

Η διαδρομή του κ.Ρέτσου στα κοινά του τουρισμού

Ο κ.Γιάννης Ρέτσος εξελέγη για πρώτη φορά μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΤΕ το 2002 όταν ανέλαβε για πρώτη φορά πρόεδρος ο κ.Σταύρος Ανδρεάδης. Προηγουμένως, είχε την πρώτη του επαφή με τον ΣΕΤΕ στην “εφηβική ομάδα”, στο Σύνδεσμο Ιδεών και Δράσης, μια ιδέα του Σπύρου Κοκοτού και της ηγετικής ομάδας του ΣΕΤΕ, που έδωσε τη δυνατότητα σε νεαρά μέλη που είχαν ένα δυναμισμό και τους άρεσε η εμπλοκή με τα κοινά να αποκτήσουν τις πρώτες τους εμπειρίες, λειτουργώντας επικουρικά στους μεγάλους με τις ιδέες και τις δράσεις τους.

Όταν εξελέγη μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΤΕ, το 2002, ήταν ήδη γ.γ. στην Ένωση Ξενοδόχων Αθήνας- Αττικής, στην οποία μόλις είχε γίνει πρόεδρος ο κ.Γιώργος Τσακίρης.

Πέρασαν τα χρόνια και θήτευσε στο ΣΕΤΕ δίπλα σε 3 προέδρους, στον Σταύρο Ανδρεάδη, τον Νίκο Αγγελόπουλο και τον Ανδρέα Ανδρεάδη, με τα τελευταία 6 χρόνια να είναι πρώτος αντιπρόεδρος «ex officio», καθώς από το 2011 ήταν πρόεδρος στην ΠΟΞ.

Ως πρόεδρος της ΕΞΑ, από το 2009 έως το 2012, κατάφερε να γίνει πράξη το όνειρο για διεύρυνση της ΕΞΑ σε Ένωση Ξενοδόχων Αθήνας-Αττικής και Αργοσαρωνικού, καθώς έτσι αναδείχθηκε το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας και η γειτνίαση με τα νησιά του Αργοσαρωνικού, επ' ωφελεία όλης της περιοχής και των επαγγελματιών του τουρισμού. 

Ως πρόεδρος της ΠΟΞ θεωρεί σημαντικό επίτευγμα την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων στα ξενοδοχεία όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Σε εποχές που αποδομούνταν οι εργασιακές σχέσεις με τα μνημόνια, η ναυαρχίδα του τουρισμού, ο ξενοδοχειακός κόσμος, σεβάστηκε τους εργαζομένους, υπέγραψε κλαδικές συμβάσεις, βελτιώνοντας καθοριστικά την εικόνα όλου του τομέα στα μάτια του κόσμου.

Μπορεί τα ξενοδοχεία να είναι επιχείρηση εντάσεως κεφαλαίων, στην ουσία όμως είναι παροχή υπηρεσιών, λέει. “Δεν μπορείς να έχεις δυσαρεστημένο εργαζόμενο που θα παρέχει καλή υπηρεσία την οποία η επιχείρηση θα πληρώνεται και καλά”.

Έτσι, σε μια ταραγμένη εποχή, το 2012 υπογράφηκε η πρώτη κλαδική σύμβαση, σε κλίμα κατανόησης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, με  οριζόντια  μείωση 15% αλλά με διατήρηση όλων των επιδομάτων και όλων των θεσμικών κεκτημένων, που είχαν καταργηθεί με το δεύτερο μνημόνιο.

Αυτό αποτέλεσε τη βάση της εργασιακής ειρήνης όλα τα επόμενα χρόνια και οδήγησε σε 2 καινούριες κλαδικές για τα έτη 2014-2015 και 2016-2017. Σε κάθε μια από αυτές, προβλέπονταν αύξηση 1%, σηματοδοτώντας την είσοδο σε μια νέα εποχή ανάπτυξης του τομέα, στην οποία σιγά σιγά θα αποκαθίστανται και οι αμοιβές.

Η πολυδιάσπαση του τομέα και ο ΣΕΤΕ

Λίγες εβδομάδες πριν από τις αρχαιρεσίες για την προεδρία του ΣΕΤΕ, ο κ.Ρέτσος καταθέτει το όραμά του για το πώς θα πορευτεί ο Σύνδεσμος επί της δικής του προεδρίας. Λέει, ξεκινώντας με μια αναδρομή στην ιστορία του Συνδέσμου...

“Ο ΣΕΤΕ ήταν μια ιδέα λίγων, πολύ τολμηρών και πρωτοπόρων ανθρώπων στην εποχή τους, στις αρχές της 10ετίας του '90, με πρωτεργάτη τον Σπύρο Κοκοτό, οι οποίοι προέταξαν την ποιότητα και το όραμα της αναβάθμισης της ποιότητας του ελληνικού τουρισμού, προσπαθώντας να συνενώσουν δυνάμεις.

Το πρόβλημα που έβλεπα και εγώ και άκουγα σε νεαρή ηλικία ήταν η πολυδιάσπαση του τομέα, που αποτελούσε και το άλλοθι των κυβερνήσεων στο παρελθόν για να μην ασχολούνται επί της ουσίας με τα προβλήματα του τουρισμού.

Αυτό είχε καταδικάσει τον τομέα σε μια φωνή που δεν ακουγόταν, παρά τις προσπάθειες σημαντικών ανθρώπων που πέρασαν από τις ηγεσίες των τουριστικών φορέων.

Ο τουρισμός προχωρούσε γιατί πάντα η Ελλάδα είχε τα φυσικά πλεονεκτήματα και τις καιρικές συνθήκες, που ούτως ή άλλως την καθιστούσαν ανέκαθεν πετυχημένο τουριστικό προορισμό.

Ήρθε, λοιπόν, ο ΣΕΤΕ, ο οποίος πέρασε από μεγάλα κύματα, με περιόδους μη αναγνωρισιμότητας, ενίοτε και με εχθρική αντιμετώπιση από τους υπόλοιπους φορείς του τουρισμού. Οτιδήποτε καινούριο και καινοτόμο πάντα συναντά αντιδράσεις. 

Για να φτάσουμε, τα τελευταία χρόνια, στην καταξίωση του ΣΕΤΕ που έγινε επισήμως και με νόμο ισότιμος κοινωνικός εταίρος το 2013. Ο μικρός σύνδεσμος των λίγων μελών έγινε ισότιμος κοινωνικός εταίρος που εκπροσωπεί το σύνολο της τουριστικής βιομηχανίας με 14 πανελλήνιους φορείς από όλους τους κλάδους να είναι μέλη του ΣΕΤΕ.

Την τελευταία 6ετία, υπό την προεδρία του Ανδρέα Ανδρεάδη, πέραν του κοινωνικού εταίρου, ο ΣΕΤΕ απογειώθηκε με τη δημιουργία της Marketing Greece και του Ινστιτούτου, INSETE”.

Το όραμα για τη νέα εποχή του ΣΕΤΕ

“Το όραμά μου, εφόσον εκλεγώ πρόεδρος, είναι στη νέα εποχή να περάσουμε στη φάση της ωρίμανσης. Να κατοχυρώσουμε όλα όσα κατακτήθηκαν με πολύ κόπο τα τελευταία 25 χρόνια και να δώσουμε μεγαλύτερο βάρος στην εξωστρέφεια- και σε αυτό βοηθά πολύ και η κρίση. 

Εκείνο που κερδίσαμε και είναι μεγάλη κατάκτηση είναι ότι ο μέσος Ελληνας αναγνώρισε τη σημασία του τουρισμού. Είδε ότι ο τουρισμός είναι μια καλή δραστηριότητα και όχι ένας τομέας με απασχόληση λίγων μηνών το χρόνο. Είναι ένας χώρος στον οποίο μπορείς να κάνεις καριέρα, να κτίσεις μια επιχείρηση, ένας χώρος που αποδείχθηκε ειδικά τα τελευταία χρόνια ότι μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την κρίση.

Ζήσαμε πολλά χρόνια με πολλά στερεότυπα και μύθους κατά του τουρισμού, είτε ως γκαρσόνια της Ευρώπης, ή ως δραστηριότητα εχθρική προς το περιβάλλον και τον πολιτισμό, ακόμη και ως “άνδρο” της μαύρης εργασίας και της φοροδιαφυγής. Αυτά τα στερεότυπα έχουν πλέον αμβλυνθεί. Η κρίση βοήθησε να καταλάβει ο μέσος Έλληνας ότι δεν είναι ντροπή να ασχολείσαι με τον τουρισμό, ούτε γίνεσαι γκαρσόνι της Ευρώπης

Είναι, λοιπόν, πρόκληση σήμερα να έρθεις ακόμη κοντύτερα στη κοινωνία και να πείσεις ένα νέο παιδί να μείνει στην Ελλάδα και να κτίσει την καριέρα του στον τουρισμό.

Η φιλοδοξία αυτή έχει και ένα έντονα οραματικό στοιχείο, αλλάζεις έναν τρόπο σκέψης παγιωμένο επί δεκαετίες. Προς αυτήν την κατεύθυνση βοηθούν καθοριστικά πρωτοβουλίες, όπως αυτή του ΞΕΕ για το ελληνικό πρωινό, που διασυνδέουν τον τουρισμό με τον πρωτογενή τομέα. Ήδη, πολλά ξενοδοχεία, μικρά και μεγάλα, είναι πιστοποιημένα και προσφέρουν πρωινό που παρασκευάζεται από τοπικά υλικά

Τέτοιου είδους ενέργειες μεταβάλλουν και τη συνείδηση των τοπικών κοινωνιών.

Οι δυνάμεις μου, λοιπόν, θα δοθούν ειδικά σε αυτό το κομμάτι:

- κατοχύρωση των κεκτημένων, περαιτέρω ισχυροποίηση των εργαλείων του ΣΕΤΕ, εξωστρέφεια, άμεση επαφή με τα μέλη και την κοινωνία, περαιτέρω διασύνδεση του τουρισμού με όλους τους κλάδους, ώστε να γίνει καλύτερα κατανοητή η σημασία του τομέα.

- Επίσης, ήρθε η ώρα για το άνοιγμα του τομέα στο εξωτερικό και να αποκτήσει ο ΣΕΤΕ βάση στις Βρυξέλλες, όπως έχει κάνει ο ΣΕΒ, προκειμένου να είναι κοντύτερα όχι μόνο στα κέντρα επιρροής και λήψης αποφάσεων, αλλά και ενημέρωσης γιατί υπάρχουν πολλά ζητήματα που αφορούν τον τουρισμό όλης της Ευρώπη. Υπάρχουν κοινά προβλήματα και με τις ανταγωνίστριες χώρες τα οποία φτάνουν σε εμάς αφού έχει λήξει και η επεξεργασία και η θεσμοθέτησή τους. Σε αυτά πρέπει να έχουμε και ενημέρωση και λόγο και παρέμβαση. Όραμα της θητείας μου την επόμενη 3ετία είναι να αποκτήσουμε την πρώτη επαφή και ισχυροποίηση της θέσης στις Βρυξέλλες”.

Marketing Greece και ΙΝΣΕΤΕ

Ο κ. Ρέτσος καταθέτει επίσης τις σκέψεις του για τα εργαλεία του ΣΕΤΕ, Marketing Greece και ΙΝΣΕΤΕ. Τονίζει ότι με βάση τις δυνατότητες και αδυναμίες, που διαπιστώθηκαν στα 4 χρόνια λειτουργίας τους, θα γίνουν όποιες διορθωτικές κινήσεις χρειάζονται για να γίνουν πιο αποτελεσματικά.

Το ΙΝΣΕΤΕ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον τομέα της κατάρτισης επαγγελματιών και εργαζομένων, ενώ το υπουργείο Εργασίας έχει αναγνωρίσει τη συμβολή του στην καταπολέμηση της ανεργίας, αφού τα σχετικά προγράμματα voucher, κατά γενική ομολογία, ήταν τα πιο επιτυχημένα όλων από καταβολής του θεσμού σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Είχαν τη μεγαλύτερη ζήτηση και το μεγαλύτερο ποσοστό μετατροπής των ασκουμένων σε μόνιμες θέσεις απασχόλησης. 

Με δεδομένη την ένδεια σε επίπεδο συγκέντρωσης και ανάλυσης στατιστικών στοιχείων για τον τουρισμό, θα ενισχυθεί το Sete Intelligence. “Tα στοιχεία αποτελούν κυρίαρχο κομμάτι για να καταρτίσεις στρατηγική και με δεδομένο ότι δεν βλέπουμε ακόμη από την κυβέρνηση να δημιουργεί τις προϋποθέσεις παραγωγής στοιχείων, εμείς θα προσπαθήσουμε να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο το sete inteliggence”, λέει ο κ.Ρέτσος.

Για την Marketing Greece, μια 100% ιδιωτική πρωτοβουλία, που δημιουργήθηκε από τον ΣΕΤΕ, το ΞΕΕ και την Ένωση Διαφημιστών, ο κ.Ρέτσος θεωρεί ότι στα 4 χρόνια λειτουργίας της  παρήγαγε πολύ σημαντικό έργο, όχι μόνο εμφανίζοντας μια καλύτερη εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, αλλά δημιουργώντας  προϊόντα που ήταν διάσπαρτα στη χώρα για πολλά χρόνια και εντοπίζοντας τις αγορές για την προώθησή τους.

Επίσης, με τις συμφωνίες που έχει καταρτίσει με τις Περιφέρειες, κατάφερε να προωθήσει τις περιοχές της χώρας με το σύγχρονο και μοντέρνο τρόπο της στρατηγικής του μάρκετινγκ.

Στόχος θα είναι η  Marketing Greece να αγκαλιασθεί από όλο τον  τουριστικό χώρο και ενδεχομένως στο άμεσο μέλλον να μετεξελιχθεί και να μετουσιωθεί και η συνεργασία της με το κράτος.

“Θα δούμε ποια θα είναι η μορφή συνεργασίας αλλά νομίζω αυτή θα είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων”, τονίζει ο κ.Ρέτσος.

Το αίτημα της ΣΕΤΚΕ για τροποποίηση του καταστατικού

Ο κ.Ρέτσος απαντά και στο αίτημα της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας (ΣΕΤΚΕ) για τροποποίηση του καταστατικού του ΣΕΤΕ, ώστε να διασφαλίζεται η αναλογική εκπροσώπηση σε αυτόν όλων των επιμέρους φορέων του τουρισμού.

Λέει σχετικά:

“Η δύναμη του ΣΕΤΕ είναι η πολυσυλλεκτικότητά του. Και το δικό μου όραμα είναι να ενισχύσω αυτή την πολυσελλεκτικότηατα ακόμη παραπάνω.

Κατ' αρχήν υπάρχει μεγάλη εμπειρία από τη διαχείριση και επαφή μικρών και μεγάλων μελών γιατί στο χώρο των ξενοδοχείων στην ΠΟΞ, από τα 9.500 ξενοδοχεία τα περισσότερα είναι μικρά και πολύ μικρά ξενοδοχεία και μικρές και πολύ μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.

Επίσης, έχουμε επιχειρήσεις πολλών ταχυτήτων: άλλες που δραστηριοποιούνται στους μεγάλους προορισμούς και υπεραποδίδουν γιατί η κίνηση τα τελευταία χρόνια πήγε πολύ καλά και άλλες σε μικρά νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα, που ζουν από τον εσωτερικό τουρισμό και δυστυχώς δεν πάνε καλά τα τελευταία χρόνια. 

Άρα, η δυνατότητα του να προσπαθήσεις να συνθέσεις τις ανάγκες και τα προβλήματα όλων αυτών των ανθρώπων προκειμένου να εκφέρεις και το δημόσιο λόγο σου και να διεκδικήσεις πράγματα  δεν είναι κάτι καινούριο για μένα.

Αυτό, άλλωστε, συνιστά και την πετυχημένη εκπροσώπηση.

Επομένως, για μένα δεν τίθεται κανένα θέμα αντιδικίας με τη Συνομοσπονδία τουριστικών καταλυμάτων. Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι στη διαμόρφωση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, είναι χρόνια μέλη του ΣΕΤΕ, έχουν αντιπροεδρία στο Δ.Σ. «ex officio».

Το είπα και στο Δ.Σ. γι αυτό το θέμα ότι κάθε αίτημα πρέπει να εξετάζεται καλόπιστα στην ώρα του. Δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος να τίθεται πριν από μια γενική συνέλευση που είναι εκλογική.

Η νέα διοίκηση θα έχει όλο το χρόνο μέχρι τη νέα γενική συνέλευση σε ένα χρόνο να εξετάσει όχι μόνο αυτό το θέμα αλλά και άλλα θέματα για την αλλαγή του καταστατικού και να αποφασίσει και να δώσει τις καταλληλότερες των λύσεων.

Έχει γίνει τεράστια προσπάθεια και από πολλούς ανθρώπους, εδώ και πολλά χρόνια, ο τουρισμός να είναι ενωμένος. Όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τουρισμό θέλουν να παραμείνει ο τουρισμός ενωμένος γιατί βλέπουν τις επιτυχίες που έχουν προκύψει από αυτή την ενότητα και το ίδιο νομίζω θέλει και το Δ.Σ. και τα μέλη της ΣΕΤΚΕ.

Άρα, οτιδήποτε λέγεται ή γράφεται, πιστεύω ότι είναι αποτέλεσμα παρεξηγήσεων παρά ουσιασιαστικής διαφωνίας”.

Κόκκινα δάνεια και ξένες επενδύσεις...

Το 2012 ο κ.Ρέτσος πρώτος μίλησε για την απειλή αφελληνισμού της ελληνικής ξενοδοχίας, εξαιτίας της μη επίλυσης στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Σπεύδει να αποσαφηνίσει ότι είναι υπέρ των ξένων επενδύσεων, αλλά με ίσους όρους με όσους δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια. “Ναι στις ξένες επενδύσεις αλλά επί ίσοις όροις και όχι προνομιακή αντιμετώπιση”, είναι η θέση του.

Ο κ.Ρέτσος διατυπώνει τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι λιμνάζει ο τρόπος διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες με αποτέλεσμα κάθε μέρα να δημιουργούνται νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. 

“Εάν είχε γίνει έγκαιρα αντιμετώπιση στην 5ετία 2011-2016 όχι μόνο δεν θα ήταν μη εξυπηρετούμενα αλλά θα μπορούσαν να γίνουν νέες επενδύσεις”, τονίζει, επισημαίνοντας ότι έπρεπε και πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στον επιχειρηματία να κρατήσει βιώσιμη την επιχείρησή του.

Απαιτείται, λέει, διαφάνεια και όσο γίνεται εξέταση κατά περίπτωση. Δεν μπορεί όλοι να μπαίνουν σε καλάθι και με όμοιο τρόπο αντιμετώπισης, για να μην καταλήξουμε σε άδικες καταστάσεις. Οι πιθανές μαζικές ιδιοκτησιακές αλλαγές θα πλήξουν και τον τουρισμό, καθώς ενδέχεται να επηρεασθεί η λειτουργία ξενοδοχείων. 

 

 

 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Επενδύσεις
  1. 26/05 13:02

    Εγκαίνια για το Μουσείο Κρητικής Λαογραφίας της Οικογένειας Κοκοτού

  2. 26/05 12:50

    Σαντορίνη | Περιορισμοί κυκλοφορίας λόγω του κινδύνου κατολισθήσεων τη θερινή περίοδο

  3. 26/05 12:37

    Άμεσα ξεκινά το γραφείο του ΕΟΤ στη Μελβούρνη – Ικανοποίηση εκφράζει η Ελληνική Κοινότητα

  4. 26/05 12:00

    Μαγιόρκα: Απαγόρευση αλκοόλ με «παραθυράκια»

  5. 26/05 11:33

    Δήμος Βάρης - Βούλας- Βουλιαγμένης: 4 παραλίες για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας

  6. 26/05 07:29

    ΕΟΤ: 30.000 ευρώ για την υποστήριξη εκδηλώσεων σε Αθήνα και Χανιά

  7. 25/05 23:10

    To Ζαγόρι στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO - Παρών στην εκδήλωση ο κ.Μητσοτάκης

  8. 25/05 22:59

    Ελληνική Εταιρία Ψηφιακής Ιατρικής | Tιμητική διάκριση στην Όλγα Κεφαλογιάννη

  9. 25/05 22:56

    Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων: Ζητείται Ειδικός Συνεργάτης με εμπειρία σε θέματα τουρισμού

  10. 25/05 11:15

    Προβολή της Κρήτης στην Ολλανδία | φιλοξενία δημοσιογράφων και εκπροσώπων του Corendon

  11. 25/05 10:47

    Domes Resorts | Ταξίδια γνωριμίας με τα ξενοδοχεία της από 260 Βρετανούς ταξιδιωτικούς πράκτορες

  12. 25/05 10:21

    Δήμος Θερμαϊκού: Πρόταση για 3 παραλίες στο πρόγραμμα προσβασιμότητας του υπ. Τουρισμού

  13. 25/05 10:16

    Ορεινοί Αγώνες Ζυγάκτη Ποταμού Zygaktis Trail στη Δράμα

  14. 24/05 21:25

    Κωνσταντίνος Μαρινάκος | Ποιοτικός τουρισμός στην Αρκαδία - ποιο μοντέλο ταιριάζει στην περιοχή

  15. 24/05 18:53

    Ο τελικός του UEFA Europa Conference League ξεκινάει από το Θησείο και την Πλατεία Κοτζιά- Φεστιβάλ φιλάθλων

  16. 24/05 15:51

    RND: «Το εφετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα μπορεί να είναι ακόμη πιο ακραίο από το 2023»

  17. 24/05 15:21

    Ηρώ Χατζηγεωργίου | Ο τρόπος αξιοποίησης των ακινήτων της ΕΤΑΔ θα μεταμορφώσει ολόκληρες περιοχές

  18. 24/05 14:10

    United Airlines | Νέα καθημερινή απευθείας πτήση από την Αθήνα προς το Σικάγο O’Hare

  19. 24/05 13:37

    Γαλάζια Σημαία 2024: 2η η Ελλάδα παγκοσμίως με 652 βραβευμένα σημεία

  20. 24/05 13:10

    Κυριαρχία της Jet2 στις αεροπορικές θέσεις με προστασία ATOL στο Ην. Βασίλειο

  21. 24/05 11:56

    Τουρισμός: Ιστορικό ρεκόρ στις δαπάνες των Αμερικανών για καλοκαιρινές διακοπές το 2024

  22. 24/05 11:24

    McAfee: Πάνω από 25% των Αμερικανών έχουν πέσει θύμα απάτης στα ταξίδια

  23. 24/05 10:49

    FΑΜ Trips: Προβολή της Χαλκιδικής σε Ιταλούς και Αρμένιους επαγγελματίες του τουρισμού

  24. 24/05 10:28

    Ο ΕΟΤ στην ΙΜΕΧ 2024: Αυξημένο ενδιαφέρον για συνέδρια στην Ελλάδα

  25. 24/05 10:13

    AEGEAN | Αύξηση κύκλου εργασιών κατά 17% το α΄τρίμηνο, 11% περισσότεροι επιβάτες

  26. 24/05 10:01

    Ένωση Ξενοδόχων Αθήνας | Ο Απρίλιος βελτίωσε τις επιδόσεις των ξενοδοχείων το α΄4μηνο

  27. 24/05 07:46

    Θετική γνωμοδότηση για λιμενικά έργα μπροστά από το Divani Apollon Palace & Thalasso

  28. 24/05 07:44

    Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

  29. 24/05 07:42

    Ισπανία: Αύξηση του πληθωρισμού στο 3,3% τον Απρίλιο

  30. 24/05 07:40

    Διεθνής Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος Rock Solid 2024 στο Καστελλόριζο

  31. 24/05 07:39

    Ημερίδα «Λάρισα. Πόλη στο μέλλον»

  32. 23/05 17:24

    Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό | Ενημέρωση των μελών της Ε.Ξ. Θεσσαλονίκης

  33. 23/05 17:15

    Επίσκεψη Κεφαλογιάννη σε προσβάσιμη για ΑΜΕΑ παραλία της Γλυφάδας

  34. 23/05 16:44

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων αναβαθμίζει την ψηφιακή της παρουσία

  35. 23/05 16:33

    Airbnb | Τι ζητούν Έλληνες και ξένοι το καλοκαίρι - Μαρούσι (!), Χαλάνδρι (!), παραθαλάσσιοι και βιωματικοί προορισμοί...

  36. 23/05 14:58

    Focus Bari | 1 στους 3 Έλληνες παίζουν τυχερά παιχνίδια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα

  37. 23/05 14:26

    Σε τιμές... Μονακό οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι

  38. 23/05 11:55

    Γερμανικός τουρισμός: Σε υψηλά πενταετίας η διάθεση για διακοπές αυτό το καλοκαίρι

  39. 23/05 11:51

    Διεθνείς εκδηλώσεις του Μαΐου υπό την αιγίδα του ΕΟΤ

  40. 23/05 11:35

    Κρήτη | Υψηλές προσδοκίες για τις τουριστικές ροές από τις Αραβικές Χώρες

  41. 23/05 11:17

    Jet2.com και Jet2holidays | Άνοιξε το χειμερινό πρόγραμμα 2025-2026 σε ηλιόλουστους προορισμούς

  42. 23/05 11:08

    Γιατί ο καφές ακριβαίνει συνεχώς

  43. 23/05 10:51

    HOTREC: Η πρόταση της Κομισιόν πλήττει την ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαϊκών πακέτων διακοπών

  44. 23/05 10:02

    Booking.com: Αυτές είναι οι τάσεις στις παγκόσμιες ταξιδιωτικές αναζητήσεις – Συμβουλές στις επιχειρήσεις

  45. 23/05 09:12

    TRYP by Wyndham | Νέα εμφάνιση και αισθητική στα ξενοδοχεία σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική

  46. 23/05 07:59

    Heraklion Swimming Challenge 2024 στο Ηράκλειο Κρήτης

  47. 23/05 07:55

    Ορεινός Αγώνας Karya Olympus Trail 2024

  48. 23/05 07:50

    Οι τιμές σε παραλίες του Μαλεβιζίου για το 2024

  49. 23/05 07:40

    Γαστρονομία Χωρίς Σύνορα στην Τσαγκαράδα Πηλίου

  50. 23/05 07:35

    Δήμος Πάργας: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

  51. 22/05 19:25

    Βράβευση του ιδρυτή και προέδρου της Grecotel Νίκου Δασκαλαντωνάκη

  52. 22/05 18:12

    H δωρεά οργάνων σώζει ζωές | Μια ξεχωριστή εκδήλωση για τη γιορτή της μητέρας στο Μαρούσι

  53. 22/05 17:41

    ΣΕΤΚΕ | Προβληματίζουν οι χαμηλές πληρότητες στα μικρά τουριστικά καταλύματα

  54. 22/05 16:36

    NJV Athens Plaza | 33 πλήρως ανακαινισμένα Classic Business δωμάτια

  55. 22/05 16:32

    Oι πολιτιστικές εμπειρίες συνεχίζονται στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Επόμενος προορισμός: Κίνα!

  56. 22/05 15:48

    Deloitte: Αυξημένος ο προϋπολογισμός διακοπών των Αμερικανών αυτό το καλοκαίρι

  57. 22/05 14:08

    Ελληνικός τουρισμός 2024 | 942 εκατ. ευρώ οι εισπράξεις, 2,3 εκατ. οι αφίξεις το α' τρίμηνο

  58. 22/05 14:03

    Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην ΙΜΕΧ 2024 - Η θέση της Θεσσαλονίκης στον συνεδριακό τουρισμό

  59. 22/05 13:51

    Αναβιώνει το ιστορικό ξενοδοχείο του Ηρακλείου Mediterranean

  60. 22/05 13:23

    Αμερικανικός τουρισμός: Το 61% θα ταξιδέψει για αναψυχή μέσα στο ερχόμενο 4μηνο - Πόσοι επιλέγουν διαμονή σε ξενοδοχείο

  61. 22/05 12:08

    Booking.com: Το 54% των Αυστραλών θεωρούν σημαντικά τα αειφόρα ταξίδια αλλά όχι προτεραιότητα στην κράτηση

  62. 22/05 11:45

    Porto Carras Pro-Am Aegean Mini Tour με συμμετοχές από 12 χώρες

  63. 22/05 11:10

    Τουρισμός | 15% πάνω από τον πληθωρισμό οι αεροπορικοί ναύλοι - γιατί θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν

  64. 22/05 10:33

    Ισπανικός τουρισμός | +13,6% οι αφίξεις το α' 4μηνο - Μεγάλη αύξηση από τις μακρινές αγορές

  65. 22/05 10:15

    Πιερία | Εύσημα από την τουριστική ηγεσία για τις δράσεις τουριστικής προβολής

  66. 22/05 10:10

    Προβολή της Κρήτης και της Χίου στη Νότια Ιταλία - εκδήλωση στη Νάπολη

  67. 22/05 07:20

    ΕΟΤ | Πρόσκληση για Προϊστάμενο στο Γραφείο Αυστραλίας

  68. 22/05 07:16

    Συνέδριο Πάρος-Αντίπαρος-Δεσποτικό στην Πάρο

  69. 22/05 07:13

    «Φόρουμ Εθελοντών 2024: Ενωμένες Καρδιές, Δυναμική Δράση» στην Πάτρα

  70. 22/05 07:03

    Υπ. Τουρισμού | Έκθεση φωτογραφίας με υλικό του Φιλέλληνα Αμερικανού φωτογράφου Robert McCabe

  71. 21/05 22:18

    Δήμος Ρεθύμνης: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

  72. 21/05 18:46

    Η Ryannair δεν ενδιαφέρεται για τα πακέτα διακοπών - Κοντά σε συμφωνία με 10 από τους 11 μεγαλύτερους OTAs

  73. 21/05 15:42

    Παράταση έως 25 Ιουνίου στα προγράμματα κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού για τους δικαιούχους του ΛΑΕ

  74. 21/05 14:45

    ΕΛΣΤΑΤ: +5% οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία, κάμπινγκ και ενοικιαζόμενα δωμάτια το Μάρτιο

  75. 21/05 14:26

    UN Tourism: Στο 97% του 2019 ο παγκόσμιος τουρισμός το α’ τρίμηνο του 2024, +1% οι διεθνείς αφίξεις στη Μεσόγειο

  76. 21/05 14:11

    Όλγα Κεφαλογιάννη | Πόλος έλξης οι περιοχές πολιτιστικής δραστηριότητας

  77. 21/05 14:03

    Μαθητές Λυκείου της Λιέγης ήρθαν για 15η φορά στη Ρόδο!

  78. 21/05 13:56

    ΕΟΤ: Προβολή της ελληνικής γαστρονομίας και της Αττικής σε Ρουμανία και Σερβία

  79. 21/05 12:54

    Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: 21η η Ελλάδα στον παγκόσμιο τουριστικό δείκτη του 2024 – Σε επίπεδα 2019 ο παγκόσμιος τουρισμός

  80. 21/05 12:11

    RND | Μία ακόμη χρονιά κλειστό το Ναυάγιο της Ζακύνθου

  81. 21/05 11:52

    Ευρωπαϊκό Δικαστήριο | Αμφισβητείται η αποζημίωση για καθυστέρηση πτήσης λόγω έλλειψης προσωπικού στο αεροδρόμιο

  82. 21/05 11:46

    Συναντήσεις Κεφαλογιάννη με τον Πρέσβη του Ιράκ και την Πρέσβη της Σλοβακίας

  83. 21/05 11:33

    Ελληνικός τουρισμός 2024 | +28,2% οι εισπράξεις, +24,5% οι αφίξεις το α΄τρίμηνο

  84. 21/05 10:39

    Μεσογειακός τουρισμός | Ελλάδα και Πορτογαλία οι πιο ανθεκτικοί προορισμοί στην κλιματική αλλαγή - η αντίληψη των τουριστών

  85. 21/05 09:50

    ΣΕΒΤ | Η βιομηχανία τροφίμων δεν τροφοδοτεί τον πληθωρισμό

  86. 21/05 09:42

    Domus Blanc Boutique Hotel | Το Γαλλικό Προξενείο των Χανίων έγινε 5αστερο ξενοδοχείο

  87. 21/05 09:38

    Η Όλ. Κεφαλογιάννη κεντρική ομιλήτρια στην τιμητική εκδήλωση για τον ιδρυτή της Grecotel Νίκο Δασκαλαντωνάκη

  88. 21/05 07:40

    Ταξιδιωτικά πακέτα για Ελλάδα προσφέρουν 2 μεγάλα τουριστικά γραφεία στην Ιαπωνία

  89. 21/05 07:38

    Τουριστική προβολή | Βρετανοί αρθρογράφοι στην Ήπειρο - Σέρβοι δημοσιογράφοι σε Πρέβεζα και Μετέωρα

  90. 21/05 07:37

    Δήμος Δυτικής Λέσβου: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

  91. 21/05 07:29

    Συναυλία Έντεχνου Ωδείου και String Demons στο Ηράκλειο

  92. 20/05 19:44

    «Ημέρες Θάλασσας 2024» στον Πειραιά | 100 δωρεάν εκδηλώσεις από τις 24 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου

  93. 20/05 19:33

    Δημοπρασία για την μίσθωση του κάμπινγκ Καψαλίου Κυθήρων

  94. 20/05 19:21

    Στα Χανιά, για πρώτη φορά, η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος

  95. 20/05 19:15

    Ε.Ξ. Ιωαννίνων | Ποια θέματα συζητήθηκαν με τη νέα Γενική Πρόξενο της Αλβανίας στα Ιωάννινα

  96. 20/05 16:03

    Έτσι θα είναι το νέο 91 Athens Riviera στη Βούλα - Το υβριδικό μοντέλο Private Members Club και Glamping

  97. 20/05 15:53

    SKY express: Στρατηγική συνεργασία με τις αεροπορικές εταιρείες British Airways και Etihad

  98. 20/05 15:50

    UN Tourism: Νέο πρωτοποριακό εργαλείο για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών

  99. 20/05 14:56

    Μαγιόρκα: Αναβρασμός για τον υπερτουρισμό – Τοπικές οργανώσεις απειλούν με κατάληψη του αεροδρομίου

  100. 20/05 14:08

    Οι δημοτικές αρχές πρέπει να αποφασίζουν για την πόλη που θέλουν