Ανάδειξη της Επτανησιακής Γαστρονομίας

Ανάδειξη της Επτανησιακής Γαστρονομίας

Oι γαστρονομικές εμπειρίες πλέον συνδυάζονται με εμπειρίες ανίχνευσης τοπίων, τεχνικών παραγωγής και της ζωής των ανθρώπων σε κάθε τόπο. Η γαστρονομία, ο πολιτισμός και το φυσικό περιβάλλον αποκτούν oλοένα και περισσότερο μια κοινή ταυτότητα για τον επισκέπτη και οι τόποι που μπορούν να αναδείξουν την ιδιαίτερη ταυτότητά τους αρμονικά και ολοκληρωμένα διακρίνονται ως τουριστικοί προορισμοί αξιώσεων.

Αυτό ήταν ένα από τα συμπεράσματα που προέκυψαν, δια στόματος του διακεκριμένου Chef κ. Κωνσταντίνου Μουζάκη, κατά τις εργασίες της 1ης διοργάνωσης της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας - Hellenic Union of Heptanisians σχετικά με την Επτανησιακή Γαστρονομία.

Παρ' ότι ο βασικός κορμός της ελληνικής γαστρονομίας είναι κοινός, κάθε περιοχή έχει τους δικούς της γαστρονομικούς θησαυρούς, άλλοτε κάποιες ιδιαίτερες γηγενείς ποικιλίες, άλλοτε κάποιο ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής της τροφής, άλλοτε το κατάλληλο αισθητηριακό περιβάλλον για να απογειώσεις τη γεύση, μπορεί και όλα αυτά μαζί.

Η Επτανησιακή Κουζίνα διακρίνεται κυρίαρχα για τον απαράμιλλο συνδυασμό συστατικών πρώτης ποιότητας και ποικιλίας, την γενικά εκλεπτυσμένη γεύση και μια απόλυτα σύγχρονη τάση μαγειρικής, μέσα στην διαχρονικότητά της: λίγα υλικά, μόνο φρέσκα, στη σωστή αναλογία, χωρίς μεγάλη παρεμβατικότητα στη προετοιμασία των πιάτων. Έτσι οι γεύσεις των κυρίαρχων υλικών προβάλλουν καθαρές, ενώ ο αρωματισμός των πιάτων παίζει κυρίαρχο ρόλο στην κουζίνα μας, συνήθως με συνδυασμό βοτάνων, φρέσκων ή ξηρών.

Ο επηρεασμός της Επτανησιακής Κουζίνας από την Ιταλική, αλλά και την Αγγλία και τα μακρινά λιμάνια, είναι ακόμα εμφανής, ιδιαίτερα στο πάντρεμα των φρούτων με το κρέας, των γλυκών και των αλμυρών γεύσεων, τη γνώση της χρήσης του κάρυ και του τζίτζερ, αλλά και την αγάπη στο αλλαντικό και το αρωματικό τυρί. Το τοπικό λάδι γηγενών ποικιλιών ελιάς είναι γλυκό και ανοιχτόχρωμο, ενώ τα κρασιά - λίγα, μα εκλεκτά – ταξιδεύουν νότια.

Ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κέρκυρας και διακεκριμένος Chef κ. Αναστάσιος Μπαλανίκας κατέδειξε τις δυσκολίες της συστηματοποίησης της Επτανησιακής Κουζίνας ως κυρίαρχης στα σημεία εστίασης των νησιών μας, κυρίως λόγω της μικρής παραγωγής των αγροδιατροφικών μονάδων μας, που και να θέλαμε δεν μπορούμε να αναπτύξουμε σε κλίμακα μαζικής παραγωγής, αλλά και του κόστους της Κουζίνας μας, λόγω της υψηλής ποιότητας και σε πολλές περιπτώσεις της σπανιότητας των πρώτων υλών. Μας είπε ότι στην Κέρκυρα καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια ώστε να υιοθετήσουν όλα τα ξενοδοχειακά καταλύματα στον τρόπο λειτουργίας τους το Επτανησιακό Πρωϊνό, το Γεύμα και το Βραδινό, ενώ πρόσθεσε ως τρόπο εύρεσης των προϊόντων το διαδίκτυο και τα e-shops που έχουν δημιουργηθεί από τους παραγωγούς των νησιών μας. Για την ώρα, φαίνεται πως το κόστος της Επτανησιακής Κουζίνας σε κλίμακα είναι συμβατό μόνον με την λειτουργία και τις τιμολογιακές δυνατότητες των πεντάστερων ξενοδοχείων, μικρών ή μεγάλων.

Όμως υπάρχουν λύσεις. Συνέστησε μια σειρά από δράσεις που ο ίδιος έχει δει ότι δουλεύουν στην πράξη, με την έννοια ότι το κατάλυμα μπορεί να αντέξει, η παραγωγή μπορεί να ανταποκριθεί και η ουσία των πραγμάτων να διατηρηθεί . Η κυριότερη από αυτές τις δράσεις για καταλύματα και εστίαση είναι η εκ περιτροπής “Hμέρα Επτανησιακής Κουζίνας”, οι “Θεματικές Βραδιές” πάνω σε ένα υλικό ή ένα αντέτι, “To Eπτανησιακό Καλάθι” στο πρωϊνό ή στον μπουφέ, όπου το γλυκό, το αρτοσκεύασμα και το τυρί έχει μια πιο έντονη παρουσία ενώ απαιτούνται μικρότερες ποσότητες, η προσφορά ροφημάτων από τοπικά βότανα και μυρωδικά ή μέλι ειδικά σε συνδυασμούς τύπου “ice” και ασφαλώς η αναγραφή των τοπικών προϊόντων που σερβίρονται και χρησιμοποιούνται παντού στα μενού και στους καταλόγους.

Όμως το μεγαλύτερο και σημαντικότερο που μπορεί και πρέπει να γίνει, όπως παραδέχθηκαν οι ομιλητές, είναι η αναβίωση της Επτανησιακής Κουζίνας στα σπίτια, στις αυλές, στα πανηγύρια, στις γιορτές, σε κάθε είδους στιγμή μέσα στην καθημερινότητα. Να ξαναθυμηθούμε τον τρόπο μαγειρέματος, τον βασικό αρωματισμό της τροφής, τις ιδιαίτερες πρακτικές συντήρησης, ακόμα και τον τρόπο που κάθε πιάτο σερβίρεται και πλαισιώνεται με το σωστό ψωμί, το σωστό τυρί, το σωστό κρασί.

Εάν κάτι έχει διαφορετικό η Επτανησιακή Kουζίνα, είναι αυτή η τάση για τη λεπτή γεύση, ακόμα και στο πιο απλό της πιάτο. “Αλλιώς το λάχανο, αλλιώς το ψάρι”. 

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Επενδύσεις
  1. 02/06 07:26

    Δήμος Ιεράπετρας: Πρόταση για συμμετοχή 4 παραλιών στο πρόγραμμα προσβασιμότητας

  2. 01/06 20:37

    Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO

  3. 01/06 17:32

    ΕΟΤ Γερμανίας | Ταξίδι εξοικείωσης στην Κρήτη για την τουριστική προβολή του προορισμού

  4. 01/06 17:10

    Ισπανικά ξενοδοχεία | Χρονιά ρεκόρ για τις αλυσίδες Meliá και Barceló- Προσλήψεις 5.000 υπαλλήλων, με προσφορά στέγης

  5. 01/06 16:47

    Βενετία | Ο υπερτουρισμός στο στόχαστρο- νέα περιοριστικά μέτρα από την 1η Ιουνίου

  6. 01/06 14:03

    Stern | Η ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν είναι για όλους - «Πόλη-κλειδί» τα Ιωάννινα

  7. 01/06 11:21

    Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ τουριστών στην Κωνσταντινούπολη το α΄τετράμηνο

  8. 01/06 10:32

    Υπερ- τουρισμός | Manuel Molina (TSS): Να λάβουμε σοβαρά τις διαμαρτυρίες - έμφαση στην ευημερία των ντόπιων

  9. 01/06 10:15

    Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας: Πρόταση για 4 παραλίες στο πρόγραμμα προσβασιμότητας του υπουργείου Τουρισμού

  10. 01/06 10:13

    Φεστιβάλ Cretan Comic Con 2024

  11. 31/05 20:53

    Τη Δευτέρα ξεκινούν οι αιτήσεις για 300.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ

  12. 31/05 20:42

    Πρώτες Ελλάδα και Κύπρος στο γενικό δείκτη ικανοποίησης των ξενοδοχείων στη Μεσόγειο τον Απρίλιο

  13. 31/05 20:16

    Δ. Καραλής: Η Ε.Ξ. Μεσσηνίας καλωσορίζει την αεροπορική σύνδεση  Καλαμάτας - Κρήτης

  14. 31/05 20:13

    Η Περιφέρεια της Κρήτης πληροί τις προϋποθέσεις για τον τίτλο της "Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας"

  15. 31/05 14:53

    Ε.Ξ. Ρόδου: Συνάντηση με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης

  16. 31/05 14:50

    H νέα Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου

  17. 31/05 14:48

    FedHATTA: Σκανδαλωδώς άδικη η επιδότηση λεωφορείων μόνο για τα ΚΤΕΛ και όχι για τα τουριστικά γραφεία

  18. 31/05 14:34

    Υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή της παράκαμψης της Γιάλοβας στη Μεσσηνία

  19. 31/05 14:29

    Το Skiathos Palace Hotel φύλακας του περιβάλλοντος | Γαλάζια σημαία για 14η χρoνιά - βραβεύσεις για τις πράσινες δράσεις

  20. 31/05 14:18

    Time: Η Lamda Development στις 100 πιο επιδραστικές εταιρίες στον κόσμο

  21. 31/05 13:41

    TUI | Ο τουρισμός στις Βαλεαρίδες φτάνει στα όριά του - Στο στόχαστρο των διαδηλωτών οι πλατφόρμες τύπου Airbnb

  22. 31/05 12:38

    6η φθηνότερη πρωτεύουσα στην Ευρώπη η Αθήνα για city break

  23. 31/05 12:16

    McKinsey: Οι μεγάλες τάσεις στα ταξίδια σήμερα και μέχρι το 2030 - Τα 7 αρχέτυπα ταξιδιωτών

  24. 31/05 12:13

    Ένα φεστιβάλ για τις φωνές της Αφρικάνικης διασποράς

  25. 31/05 11:50

    O ΕΟΤ υποστηρίζει αθλητικά events του Ιουνίου σε Αθήνα, Πάρο, Κερκίνη, Γαύδο και Όλυμπο

  26. 31/05 11:31

    Τουρισμός πολυτελείας | Επένδυση σε μαρίνες της Κωνσταντινούπολης φέρεται να εξετάζει ο Ρώσος μεγιστάνας Αμπράμοβιτς

  27. 31/05 11:17

    Η αξία του «ταξιδεύειν» θέμα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

  28. 31/05 10:39

    Υπερτουρισμός - Μαγιόρκα | Κατάληψη των παραλιών το Σαββατοκύριακο προωθούν οι διαδηλωτές

  29. 31/05 10:23

    Caldera Beach | Θετική γνωμοδότηση για ΜΠΕ κατόπιν ενοποίησης δύο ξενοδοχείων

  30. 31/05 10:17

    Είναι το Παυλοπέτρι στην Ελαφόνησο η χαμένη Ατλαντίδα;

  31. 31/05 10:03

    Όλγα Κεφαλογιάννη: «Σταθμός στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Ιαπωνίας η επίσκεψη της Πριγκίπισσας Κάκο»

  32. 31/05 07:52

    600 κιλά κεράσια για τη Γιορτή Κερασιού στην Αγιάσο Λέσβου

  33. 31/05 07:51

    Το πρώτο Φεστιβάλ Yoga στην ‘Άνδρο

  34. 31/05 07:42

    Κολυμβητική εκδήλωση Ακρίσια 2024 στη Λάρισα

  35. 31/05 07:40

    Διεθνές Τουρνουά Πυγμαχίας Minoan Cup στην Κρήτη

  36. 31/05 07:05

    Δήμος Ζακύνθου: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας των παραλιών

  37. 30/05 20:58

    Welt | Εύβοια, ένα νησί που αξίζει να ανακαλύψει κανείς

  38. 30/05 19:16

    H Κρήτη υποψήφια για «Ευρωπαϊκή Γαστρονομική Περιφέρεια 2026»

  39. 30/05 16:55

    Ρεκόρ συμμετοχών στα Ποσειδώνια 2024 | Πάνω από 2.000 εταιρείες και οργανισμοί από 82 χώρες

  40. 30/05 16:44

    ΙΑΤΑ: 11% επάνω η συνολική ζήτηση στις αερομεταφορές τον Απρίλιο – Στο +10% στην Ευρώπη

  41. 30/05 16:15

    H Norse Atlantic Airways γιόρτασε την πρώτη απευθείας πτήση από την Αθήνα προς τη Νέα Υόρκη JFK

  42. 30/05 16:07

    Μνημόνιο Συνεργασίας ΥΠΠΟ με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

  43. 30/05 15:58

    Tουρισμός | Πολύ ικανοποιημένοι δηλώνουν οι διεθνείς επισκέπτες της Ισπανίας

  44. 30/05 15:37

    Ε.Ξ. Θεσσαλονίκης | Βράβευση νέου λογότυπου στα ΕΒΓΕ Awards 202

  45. 30/05 15:32

    Να μπει ψηλά ο τουρισμός στην ευρωπαϊκή ατζέντα – Η φιλοξενία είναι συμπερίληψη και Ευρωπαϊκός τρόπος ζωής

  46. 30/05 13:30

    Βραβείο πολιτιστικής κληρονομιάς Europa Nostra στην Ελλάδα

  47. 30/05 12:54

    Όμιλος Calilo: Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης και σύσταση Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου στην Ίο

  48. 30/05 12:52

    Μαγιόρκα: Πιο αυστηρά μέτρα κατά του υπερτουρισμού – Περιορισμός στην κρουαζιέρα και τα ενοικιαζόμενα

  49. 30/05 12:29

    Ολλανδία: Έρευνα στη Booking.com μετά από καταγγελίες για «ξέπλυμα χρήματος από εγκλήματα πολέμου»

  50. 30/05 12:28

    Εγκαίνια για την Astir Marina Βουλιαγμένης, μία από τις κορυφαίες home-port μαρίνες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

  51. 30/05 11:18

    Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου | Μήδεια του Σάιμον Στόουν Βασισμένο στον Ευριπίδη στο Θέατρο Παλλάς - 9, 10, 11 Ιουλίου 2024

  52. 30/05 11:11

    Oι προϋποθέσεις επιδότησης των τουριστικών καταλυμάτων στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού

  53. 30/05 11:09

    Oι προϋποθέσεις επιδότησης των επιχειρηματιών τουριστικών γραφείων στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού

  54. 30/05 10:58

    Τουρισμός | + 8% τα αεροπορικά εισιτήρια από Γερμανία προς 30 προορισμούς - 14% φτηνότερη η Αθήνα (!)

  55. 30/05 10:53

    Να μπει ψηλά ο τουρισμός στην ευρωπαϊκή ατζέντα | Εκδήλωση – συζήτηση του ΞΕΕ ενόψει των ευρωεκλογών

  56. 30/05 10:23

    ΕΟΤ και Mastercard | Kαμπάνια προβολής της Ελλάδας στην Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο

  57. 30/05 09:51

    Υπερ-τουρισμός | Οι διαδηλωτές απειλούν να αποκλείσουν το αεροδρόμιο της Μαγιόρκα

  58. 30/05 09:23

    Τουρισμός | Η TUI επεκτείνει τη σεζόν στην Κρήτη, Ρόδο και Κω- Πτήσεις μέχρι το Νοέμβριο και από τον Μάρτιο

  59. 30/05 06:16

    Δεύτερη επίσκεψη στελεχών της ΑΒΤΑ στην Καλαμάτα ενόψει του συνεδρίου της στην Costa Navarino

  60. 30/05 06:07

    Στη Σαντορίνη η 1η Διεθνής Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής στην Ελλάδα

  61. 30/05 05:26

    "Olympic Day Run" στην Αρχαία Ολυμπία | Ο μοναδικός Ολυμπιακός Αγώνας Δρόμου της χώρας

  62. 30/05 05:12

    Δήμος Αντιπάρου: 4 παραλίες για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας

  63. 30/05 01:19

    Συνάντηση Όλγας Κεφαλογιάννη με την Πριγκίπισσα Κάκο της Ιαπωνίας στην Κέρκυρα

  64. 30/05 01:00

    Κυριάκος Μητσοτάκης | Χρονικός περιορισμός στις μισθώσεις Airbnb

  65. 29/05 19:00

    Η επίσκεψη της Όλγας Κεφαλογιάννη στην Κέρκυρα

  66. 29/05 18:41

    Προοπτικές και ελπίδες για νέα ιστορικά στην κρουαζιέρα παγκοσμίως

  67. 29/05 16:38

    ΠΕΥΦΑ: "Τραγική εικόνα στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών για εργαζόμενους και επισκέπτες"

  68. 29/05 16:23

    Marietton: Η Ελλάδα τέταρτος δημοφιλέστερος προορισμός για τους Γάλλους ταξιδιώτες αυτό το καλοκαίρι

  69. 29/05 15:31

    Odera Tinos, Autograph Collection | Άνοιξε το πρώτο υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχείο στην Τήνο

  70. 29/05 15:16

    Εγκαινιάστηκε το μουσείο Κρητικής Λαογραφίας της οικογένειας Κοκοτού

  71. 29/05 14:22

    Yπερτουρισμός | Γερμανικός Τύπος: Ρεκόρ σε Σαντορίνη και Μύκονο- 110 διανυκτερεύσεις ανά κάτοικο

  72. 29/05 14:21

    AdventureSmith Explorations: Τέσσερις νέες κρουαζιέρες στην Ελλάδα το 2024-2025

  73. 29/05 13:55

    China Today: «Η Μητροπολιτική Αττική θα σας εκπλήξει ευχάριστα»

  74. 29/05 13:19

    «Ταξίδι προς την ελευθερία, 1821» | Mόνιμη έκθεση στο Πολεμικό Μουσείο - η συμβολή της Πελοποννήσου στην Ελληνική Επανάσταση

  75. 29/05 13:04

    CV Villas: Πακέτα άνευ πτήσης σε Ευρωπαϊκούς προορισμούς – Ανάμεσά τους και ένα Ελληνικό νησί

  76. 29/05 12:57

    Εξαιρετικής ποιότητας τα ύδατα κολύμβησης στην Ελλάδα

  77. 29/05 12:54

    Δημόσια διαβούλευση για τη Στρατηγική Χαρτογράφηση Θορύβου του αεροδρομίου Ηρακλείου

  78. 29/05 11:43

    Τουρισμός: Αυτά είναι τα 10 φθηνότερα Ελληνικά νησιά για τους Βρετανούς το καλοκαίρι του 2024

  79. 29/05 11:38

    ΕΟΤ ΗΠΑ | Προωθητική εκδήλωση για τη νέα πτήση Σικάγο-Αθήνα της United Airlines

  80. 29/05 11:15

    Ξενοδοχεία/ Έκθεση Εμπειρίας Επισκέπτη 2024 | Μεγαλύτερη άνοδος ικανοποίησης στα τριάστερα από τα πεντάστερα ξενοδοχεία

  81. 29/05 10:50

    «Clean up the MED 2024»: Η δράση που έγινε θεσμός για το Fodele Beach & Water Park Holiday Resort

  82. 29/05 10:18

    Τουρκικός τουρισμός | Στόχος να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο- άνοιγμα στις αγορές της Ασίας

  83. 29/05 10:16

    Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου | Μάνος Καρατζογιάννης - 50 χρόνια, μια νύχτα

  84. 29/05 09:53

    Η Δόμνα Μιχαηλίδου στη Νάξο | Στο επίκεντρο η εξεύρεση εργαζομένων στον τουρισμό

  85. 29/05 09:32

    Η Όλγα Κεφαλογιάννη στους Παξούς

  86. 29/05 09:29

    Ημερίδα με τίτλο «Εναλλακτικός Τουρισμός – Καινοτόμες Προσεγγίσεις»

  87. 29/05 09:27

    Δήμος Ρόδου: Διαγωνισμός για εξειδικευμένες υπηρεσίες προς τους τουρίστες στα γραφεία πληροφοριών

  88. 29/05 09:25

    Δήμος Κορίνθου: Διαγωνισμός για τη μίσθωση Τουριστικού Περιπτέρου – Αναψυκτηρίου - Ξενώνα

  89. 29/05 09:23

    Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

  90. 29/05 09:22

    Δήμος Αγίου Νικολάου: Παράταση ωραρίου λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων τη θερινή περίοδο

  91. 28/05 18:42

    Στρατηγικός σχεδιασμός με ορίζοντα 10ετίας - αυτό χρειάζεται ο ελληνικός τουρισμός

  92. 28/05 18:34

    Μονόδρομος ένα βιώσιμο και περιβαλλοντικά υπεύθυνο τουριστικό προϊόν

  93. 28/05 16:18

    Αμερικανικός τουρισμός: Δεύτερη υψηλότερη ταξιδιωτική δαπάνη στον κόσμο για το καλοκαίρι του 2024

  94. 28/05 16:02

    Συνεχίζεται με ελεύθερη είσοδο έως 2 Ιουνίου το 12ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ»

  95. 28/05 15:44

    Άνοιξαν οι εγγραφές για το Navarino Challenge 2024

  96. 28/05 15:08

    Κοινωνικός/ ιαματικός τουρισμός ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ: Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής Επιχειρηματιών

  97. 28/05 14:34

    Eurowings: Νέα χειμερινή σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη

  98. 28/05 14:22

    Διακοπή λειτουργίας του Αρχαιολογικού χώρου Δελφών την Τετάρτη μετά τις 17.00

  99. 28/05 14:13

    Η Τεχνολογία συναντά την παράδοση: Drones αναδιαμορφώνουν την ορεινή κτηνοτροφία

  100. 28/05 13:47

    25 χρόνια AEGEAN | 25 χρόνια ανάπτυξης, δημιουργίας και ποιοτικής εξυπηρέτησης