Παγκόσμια Ημέρα Μπακλαβά η 17η Νοεμβρίου
Ο μπακλαβάς, η απολαυστική λιχουδιά με λεπτές στρώσεις από φύλλο και βούτυρο, ποτισμένες με αρωματικό σιρόπι, είναι σίγουρα το πρώτο γλυκό που σκέφτεται να δοκιμάσει κάθε ταξιδιώτης που επισκέπτεται την Τουρκία. Η μακραίωνη παράδοση, η δεξιοτεχνία και η πλούσια ιστορία του μπακλαβά, σύμβολο της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Τουρκίας, έχουν οδηγήσει στην καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Μπακλαβά στις 17 Νοεμβρίου.
Ένα γλυκό για εξαιρετικές περιστάσεις
Η πρώτη αναφορά στον μπακλαβά έγινε σε αρχεία παλατιού, το 1473, όπου ο μπακλαβάς σερβιριζόταν σε γιορτές, συμπόσια και εξαιρετικές περιστάσεις. Ο μπακλαβάς κατέκτησε τόσο εξέχουσα θέση στο παλάτι που, μέχρι τον 18ο αιώνα, μόνο οι αρχιμάγειρες που ήταν ειδικά εκπαιδευμένοι στην προετοιμασία του μπακλαβά είχαν την ικανότητα να τον παρασκευάσουν. Οι επιδέξιοι αυτοί «τεχνίτες» φέρεται να μπορούσαν να φτιάξουν μπακλαβά με σχεδόν 100 στρώσεις φύλλου, με ζύμη λεπτή σαν ροδοπέταλο. Μια από τις εξαιρετικές περιστάσεις σερβιρίσματος του μπακλαβά ήταν και αυτό σε στρατιώτες, στην τελετή Πομπή Μπακλαβά (Baklava Alayı), όπου το κοινό παρακολουθούσε με ενθουσιασμό τους στρατιώτες που λάμβαναν το σιροπιαστό μπακλαβά.
Σύμβολο Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Ο μπακλαβάς, με τις αμέτρητες ποικιλίες του, απεικονίζει έντονα την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Τουρκίας. Όταν ταξιδεύει κανείς στην Τουρκία, μπορεί να δοκιμάσει διάφορες τοπικές ποικιλίες μπακλαβά. Στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας ο μπακλαβάς έχει φουντούκια, ενώ στην Κεντρική Ανατολία η προτιμώμενη γέμιση είναι με καρύδια. Στα παράλια του Αιγαίου χρησιμοποιούνται τα αμύγδαλα, στην Αδριανούπολη και τη Θράκη το σουσάμι, ενώ στη Νοτιοανατολική Ανατολία ο μπακλαβάς παρασκευάζεται με ψιλοκομμένα φιστίκια.
Η πόλη Γκαζιαντέπ (Gaziantep), στη Νοτιοανατολική Ανατολία, γνωστή για τις γαστρονομικές της παραδόσεις, ανήκει στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εξαιρετικός μπακλαβάς του Γκαζιαντέπ είναι αναγνωρισμένος παγκοσμίως, και η παράδοση του μπακλαβά της πόλης έχει περάσει από γενιά σε γενιά. Μάλιστα, το «Antep Baklava/Gaziantep Baklava» έχει λάβει το καθεστώς Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης από την Ε.Ε. Ο μπακλαβάς του Γκαζιαντέπ διαφέρει από τις άλλες εκδοχές του γλυκού ως προς την ποιότητα των συστατικών του και την προετοιμασία του: φτιάχνεται με 40-45 στρώσεις λεπτού φύλλου, «ντύνεται» με τα περίφημα φιστίκια της περιοχής και ψήνεται με ξύλο βελανιδιάς σε πέτρινους φούρνους.
Μια γιορτή γεύσεων
Ο μπακλαβάς έχεις διάφορες ονομασίες, ανάλογα με τις μεθόδους παραγωγής και κοπής του. Μερικές από αυτές είναι τα havuç dilimi baklava (μπακλαβάς κομμένος σε μεγάλα τριγωνικά κομμάτια) και midye baklava (μπακλαβάς σε σχήμα μυδιού), που παρασκευάζονται «ζαρώνοντας» το φύλλο. Επιπλέον, υπάρχει ο μπακλαβάς bülbül yuvası (η φωλιά του αηδονιού), στον οποίο το φύλλο έχει μορφή δαχτυλιδιού και ο μπακλαβάς sütlü (γαλακτώδης) nuriye, ο οποίος είναι φτιαγμένος με γάλα αντί για σιρόπι. Ο μπακλαβάς Kuru (ξηρός) έχει λιγότερο σιρόπι, για πιο τραγανή ζύμη, ενώ τα fıstık (φυστίκι) sarma και ceviz (καρύδι) sarma παρασκευάζονται με γέμιση θρυμματισμένων φιστικιών και καρυδιών αντίστοιχα.
- 1) Έρευνα: Η Αθήνα στις 5 κορυφαίες Ευρωπαϊκές πόλεις για γαστρονομικό τουρισμό
- 2) Εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας στην Αθήνα- Με τη συμμετοχή έξι βραβευμένων Σεφ από τη Γαλλία
- 3) Taste Atlas: Tουρκικά επιδόρπια εντάχθηκαν στα 100 κορυφαία του κόσμου
- 4) Αποτέλεσμα μάρκετινγκ η ιταλική παραδοσιακή κουζίνα;
27/04 13:08
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
27/04 11:17
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
27/04 10:54
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
27/04 10:52
27/04 10:51
26/04 16:05
Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων
26/04 14:41
Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»
26/04 14:15
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google
26/04 14:06
Ανοίγει την 1η Μαΐου το νέο πολυτελές Amyth of Mykonos | Super Paradise
26/04 12:12
Ο νέος γενικός διευθυντής του Eliamos Villas Hotel & Spa στην Κεφαλονιά
26/04 11:46
Oceania Cruises: Πολυάριθμα νέα δρομολόγια κρουαζιέρας σε Αθήνα και Ελληνικά νησιά το 2025
26/04 11:25
Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»
26/04 11:06
Τουρισμός | Η Ελλάδα στο top 10 των ευρωπαϊκών προορισμών, που θα επισκεφτούν φέτος οι Αυστραλοί
26/04 10:57
Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας | Τουριστική Προβολή στη Βαρσοβία και το Βελιγράδι
26/04 10:29
26/04 10:06
Γερμανία | Όποιος κλείνει τραπέζι σε εστιατόριο και δεν πάει πληρώνει
26/04 07:23
26/04 07:22
10 δράσεις για τη διαχείριση του πολιτιστικού τοπίου του Ζαγορίου
26/04 07:18
26/04 07:14
26/04 07:10
Great Transfiguration: ‘Εργο τουριστικής μεταμόρφωσης της Αγίας Αικατερίνης στην Αίγυπτο
25/04 22:42
Τουρισμός | FTI: Συζητήσεις με το νέο επενδυτή για τα χρέη, με ενδεχόμενο κουρέματος
25/04 22:20
Ο ξενοδοχειακός κλάδος αποτελεί την εύκολη λύση για βάρη που δεν του αναλογούν
25/04 15:30
"Υπερτουρισμός" | Πρέπει να συζητάμε για αναβάθμιση της προσφοράς και όχι για περιορισμό της ζήτησης
25/04 15:25
Hilton | 10 νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς – ανάμεσά τους και η Ελλάδα
25/04 14:36
HOTREC | Οι πολιτικές προτεραιότητες του κλάδου της φιλοξενίας ενόψει των ευρωεκλογών
25/04 14:28
Ευρωπαϊκά ξενοδοχεία: Αυτά είναι τα νέα κριτήρια κατηγοριοποίησης σε αστέρια
25/04 14:10
Τουρισμός | To 20% των Αμερικανών σκέφτονται τις επόμενες διακοπές, ενώ βρίσκονται σε διακοπές!
25/04 13:42
Θεσσαλονίκη | Οι πτήσεις της Aegean στη Γεωργία ανοίγουν μια νέα αγορά
25/04 13:36
25/04 13:18
Αυξημένο το ενδιαφέρον των Κυπρίων για την Ελλάδα και το 2024
25/04 12:31
25/04 12:11
Κ. Χατζηδάκης | Ραντεβού το φθινόπωρο για το νέο πλαίσιο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
25/04 12:00
Μακροζωία: Η Personal Wellness σκιαγραφεί την επόμενη μέρα του τουρισμού ευεξίας
25/04 10:55
APT Travelmarvel: Διευρύνεται το πρόγραμμα κρουαζιέρας στα Ελληνικά νησιά το 2025
25/04 10:44
Ανέπαφη πληρωμή με τραπεζική κάρτα στα λεωφορεία των γραμμών Express του Αερολιμένα Αθηνών
25/04 09:17
Τουρισμός | 5 ευρώ η είσοδος στη Βενετία από σήμερα 25 Απριλίου
25/04 07:59
13ος Διεθνής Αγώνας Δρόμου Υπεραπόστασης Δόλιχος Δελφοί –Ολυμπία
25/04 07:10
25/04 07:08
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές στα Νότια Προάστια
25/04 07:06
Ο ΕΟΤ ενισχύει οικονομικά την κινηματογραφική ταινία "Υπάρχω" για τη ζωή του Στέλιου Καζαντζίδη
25/04 07:03
24/04 17:24
24/04 17:06
24/04 16:56
Project VORIA | Πώς θα είναι το συγκρότημα πολλαπλών χρήσεων με το καζίνο στο Μαρούσι
24/04 15:00
EasyJet: 22 νέες αεροπορικές συνδέσεις με Ελλάδα το καλοκαίρι του 2024
24/04 14:43
The Athenaeum | Ανοίγει στις αρχές Μαΐου νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο κέντρο τη Αθήνας
24/04 14:10
24/04 13:30
Norwegian Cruise Line: Το πρόγραμμα κρουαζιέρας στην Ελλάδα για το 2024
24/04 13:04
24/04 12:49
CNT Hot List: Τρία Ελληνικά ξενοδοχεία στα καλύτερα νέα στον κόσμο για το 2024
24/04 12:01
24/04 11:53
24/04 11:14
Τουρισμός ευεξίας | Οι 5 νέες τάσεις, που καθορίζουν τον σύγχρονο ταξιδιώτη ευεξίας
24/04 10:41
24/04 07:31
Επισκευές σε ξενοδοχείο στη Ρόδο - ανακαίνιση του Σαλάντι Beach Hotel στην Ερμιονίδα
24/04 07:27
Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για τον εκσυγχρονισμό του Υδροθεραπευτηρίου Αγιασμάτων στη Χίο
24/04 07:24
Παρατηρήσεις για τη μελέτη ανάπλασης της πλατείας Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη
24/04 07:22
24/04 07:19
23/04 16:44
23/04 16:23
+14,4% η επιβατική κίνηση στα 39 αεροδρόμια της χώρας το α' τρίμηνο
23/04 16:05
23/04 15:56
23/04 15:24
Συνεργασία Deloitte - ΠΟΞ για εκπαιδευτικά εργαστήρια στα μέλη της
23/04 15:08
Travel + Leisure: Το Katikies Santorini ανάμεσα στα 500 καλύτερα ξενοδοχεία στον κόσμο για το 2024
23/04 13:50
Μαρίνα Πόρτο Χέλι | Υψηλή πληρότητα το 2023 - Ανάπτυξη 29% το 2024
23/04 13:43
23/04 13:43
Η Celestyal παρουσιάζει τις ημερήσιες εκδρομές «National Geographic Day Tours»
23/04 12:36
Το Γραφείο ΕΟΤ στο Ηνωμένο Βασίλειο καλύτερος οργανισμός τουρισμού για το 2023
23/04 12:19
23/04 11:58
Ελληνικά ξενοδοχεία: Αυτά είναι τα καλύτερα για το 2024 σύμφωνα με τους χρήστες της Tripadvisor
23/04 11:28
23/04 11:28
23/04 11:07
23/04 10:33
23/04 07:05
Δήμος Σκιάθου: Να καταργηθεί το εισιτήριο στο Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου, κάνει ζημιά στον τουρισμό
23/04 07:03
Ταξίδι εξοικείωσης στην Ανατολική Χαλκιδική για τουριστικούς πράκτορες από το Καζακστάν
23/04 07:02
Θάσος | Ψήφισμα για την υποβάθμιση των πορθμειακών γραμμών - Κινδυνεύει ο τουρισμός
23/04 06:55
23/04 06:52
Δήμος Νότιας Κέρκυρας: Στήριξη των εργαζομένων στον τουρισμό για την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους
22/04 18:46
Ε.Ξ. Θεσσαλονίκης | Έρευνα: Προβληματίζει η εικόνα της πόλης - μετατροπή του Ο.Τ.Θ. σε DMO
22/04 18:38
22/04 16:09
Booking.com | Σε σημείο «κόπωσης» το 28% των ταξιδιωτών για το ζήτημα της αειφορίας
22/04 15:18
22/04 14:58
22/04 12:39
FedHATTA: Αυξημένη από πέρυσι η ταξιδιωτική κίνηση του Πάσχα – Πού θα ταξιδέψουν φέτος οι Έλληνες
22/04 11:53
Αυθαίρετα σε 14 κλαμπ/εστιατόρια και ξενοδοχεία της Μυκόνου εντόπισαν οι επιθεωρητές
22/04 11:45
Κανάρια: Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι διαδηλώνουν κατά του μαζικού τουρισμού
22/04 11:17
Η Βαρκελώνη «κατέβασε» από τη Google διαδρομή λεωφορείου για να μην τη χρησιμοποιούν οι τουρίστες
22/04 11:11
22/04 10:51
22/04 10:31
22/04 10:03
22/04 07:26
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Διαγωνισμός για τη μίσθωση κλινών στη Λήμνο
22/04 07:23
22/04 07:20
22/04 07:19
Επέκταση αεροδρομίου Τιράνων λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης
22/04 07:17
21/04 11:13
Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην έκθεση «Μόδα και Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004 – Παρίσι 2024»
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google
Ανοίγει την 1η Μαΐου το νέο πολυτελές Amyth of Mykonos | Super Paradise
Ο νέος γενικός διευθυντής του Eliamos Villas Hotel & Spa στην Κεφαλονιά
Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων
Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»
Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας | Τουριστική Προβολή στη Βαρσοβία και το Βελιγράδι
Oceania Cruises: Πολυάριθμα νέα δρομολόγια κρουαζιέρας σε Αθήνα και Ελληνικά νησιά το 2025
Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»
Τουρισμός | Η Ελλάδα στο top 10 των ευρωπαϊκών προορισμών, που θα επισκεφτούν φέτος οι Αυστραλοί
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Γερμανία | Όποιος κλείνει τραπέζι σε εστιατόριο και δεν πάει πληρώνει
Τουρισμός ευεξίας | Οι 5 νέες τάσεις, που καθορίζουν τον σύγχρονο ταξιδιώτη ευεξίας
"Υπερτουρισμός" | Πρέπει να συζητάμε για αναβάθμιση της προσφοράς και όχι για περιορισμό της ζήτησης
Μακροζωία: Η Personal Wellness σκιαγραφεί την επόμενη μέρα του τουρισμού ευεξίας
Ο ξενοδοχειακός κλάδος αποτελεί την εύκολη λύση για βάρη που δεν του αναλογούν
Τουρισμός | FTI: Συζητήσεις με το νέο επενδυτή για τα χρέη, με ενδεχόμενο κουρέματος
10 δράσεις για τη διαχείριση του πολιτιστικού τοπίου του Ζαγορίου
( 0 )