Vavoulas.com

Καλύτερη οινοπαραγωγή με τεχνητή νοημοσύνη

Καλύτερη οινοπαραγωγή με τεχνητή νοημοσύνη
  • Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης οι οινοπαραγωγοί μπορούν τώρα να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα του κλάδου, όπως την έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Η φυσικός και οινοποιός Κάρολιν Χορστ τραβάει με το κινητό της ένα κλήμα pinot gris στο Όπενχαϊμ της Ρηνανίας-Παλατινάτου και μετά ανεβάζει το βίντεο σε έναν server, ο οποίος δημιουργεί ένα «δίδυμο» ψηφιακό κλήμα. Ο κορμός του είναι τυρκουάζ, οι φετινοί βλαστοί κίτρινοι και τα πιο παλιά κλωνάρια πράσινα. Τα σημεία όπου πρέπει να κλαδευτεί το κλήμα αποδίδονται σε μία πορτοκαλί απόχρωση.

Πρόκειται για μία πολλά υποσχόμενη τεχνολογία, η οποία με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) αναδεικνύει τον σωστό τρόπο κλαδέματος. Επιτρέπει ακόμη και σε κάποιον με ελάχιστη εμπειρία να ακολουθήσει την ήπια προσέγγιση κλαδέματος, την οποία κανονικά μπορεί να εφαρμόσει κάποιος μονάχα εάν έχει εκπαιδευτεί και εξοικειωθεί με αυτή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και κάπως έτσι λύνεται και το πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Τα πλεονεκτήματα της ήπιας προσέγγισης

Γιατί είναι όμως τόσο σημαντική η ήπια προσέγγιση στο κλάδεμα; Με αυτή τη μέθοδο μειώνονται οι ασθένειες που προσβάλλουν και καταστρέφουν το ξύλο των αμπελιών, καθώς γίνονται λίγες τομές στο φυτό. «Έτσι προφυλάσσεται η υγεία των φυτών, με αποτέλεσμα να μη χρειάζονται πολλά φυτοφάρμακα στη συνέχεια», εξηγεί ο Φόλκερ Βενγκχέφερ από το Υπουργείο Αμπελουργίας της Ρηνανίας-Παλατινάτου.

Τεχνολογικά βοηθήματα όπως αυτό το πρωτότυπο τεχνητής νοημοσύνης αποτελούν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο προς την πλήρη αυτοματοποίηση εργασιών που ειδάλλως είναι ιδιαιτέρως χρονοβόρες, όπως τονίζει ο καθηγητής Δημήτρης Παράφορος από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Γκάιζενχαϊμ. Με την αυτοματοποίηση του ήπιου κλαδέματος η προσέγγιση αυτή μπορεί να εφαρμοστεί πιο στοχευμένα και να συμβάλει στην παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιού, προσθέτει ο Στέφαν Κράους από το Γερμανικό Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Τεχνητή Νοημοσύνη (DFKI).

Από την έρευνα στην πρακτική εφαρμογή

Το Υπουργείο Αμπελουργίας στο Μάιντς έχει χρηματοδοτήσει το πρότζεκτ αυτό με περίπου 1,2 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας. Όπως επισημαίνει και η υπουργός Ντανιέλα Σμιτ (FDP), με τέτοια μέσα «επιτυγχάνεται η αποτελεσματική εφαρμογή της τεχνογνωσίας στην πράξη, συμβάλλοντας επιπλέον στην εναρμόνιση της οικονομικής και οικολογικής βιωσιμότητας στον κλάδο της αμπελουργίας».

Για να εκτιμήσει τον σωστό τρόπο κλαδέματος και να εμφανίσει το πολύχρωμο τρισδιάστατο ψηφιακό κλήμα, η εφαρμογή χρειάζεται γύρω στα τρία λεπτά. Στόχος είναι όμως «να κόβουμε ένα κλήμα μέσα σε ένα λεπτό», όπως αναφέρει ο Ντιρκ Χίμπενερ, οινοποιός και συνεργάτης της Κάρολιν Χορστ.

Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα κατά τη Χορστ: «Μετά από 10, 20 κλήματα έχει καταλάβει κανείς τις βασικές αρχές του ήπιου κλαδέματος». Και εάν τύχει κάποιο κλήμα να είναι εντελώς διαφορετικό, τότε μπορεί να ξαναχρησιμοποιήσει το κινητό του για να δει τον ενδεδειγμένο τρόπο κλαδέματος.

Μέσω της εταιρείας τους, της 2farm, ο Χίμπενερ και η Χορστ θέλουν να εξελίξουν τη μέθοδό τους και για το κλάδεμα των οπωροφόρων δέντρων, όπως οι μηλιές. Την ίδια στιγμή μίλησαν με διάφορους κατασκευαστές μηχανημάτων, προκειμένου να αυτοματοποιήσουν κι άλλο τη διαδικασία με τη χρήση ρομπότ κλαδέματος – τέτοιου είδους ρομπότ αναπτύσσονται εδώ και 15 χρόνια.

Πολλά τα πεδία για τις εφαρμογές ΤΝ στην οινοπαραγωγή

Ο Ερνστ Μπίσερ από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οίνου βλέπει στο κλάδεμα με την υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης «ένα μέρος της αρχής μίας συναρπαστικής τεχνολογικής ανάπτυξης στον οινοπαραγωγικό κλάδο». Πρόκειται εξάλλου για έναν τομέα που λόγω της πολυπλοκότητάς του είναι και από τους πλέον κατάλληλους για την εφαρμογή τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.

Σε αυτό συμφωνούν τόσο ο Παράφορος όσο και ο Κράους. Ο Παράφορος φέρνει ως παράδειγμα τη δυνατότητα δημιουργίας μοντέλων πολύπλοκων παραμέτρων του εδάφους, τη διαμόρφωση ακριβέστερων εκτιμήσεων σχετικά με τα παράσιτα και την ανάπτυξη εργαλείων για την αποτελεσματικότερη προστασία των φυτών ή την επίβλεψη και ρύθμιση των εργασιών στον αμπελώνα που θα εκτελούνται από μηχανήματα, ιδίως από αυτόματα ρομπότ.

Το πρωτότυπο προϊόν για το κλάδεμα με τη βοήθεια της ΤΝ δεν διατίθεται ακόμη για μαζική παραγωγή, επειδή υπάρχει και μία ελβετική εταιρεία που έχει καταθέσει αίτηση για ένα πολύ παρόμοιο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας εδώ και τέσσερα χρόνια. Όπως λέει ο Χίμπενερ όμως, αυτό δεν έχει χορηγηθεί ακόμη, ενώ υπάρχουν συνομιλίες και με αυτήν την ανταγωνίστρια επιχείρηση.

Πηγή: DW

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Επενδύσεις
  1. 25/04 08:13

    Η Γαστρονομική Κληρονομιά της Καλύμνου: Ανακαλύπτοντας Αυθεντικές Γεύσεις

  2. 25/04 08:06

    Tμήμα του Φαληρικού Όρμου στην Περιφέρεια Αττικής για το Ανοικτό Πάρκο της Μεσογείου

  3. 25/04 07:57

    Οργανισμός Διαχείρισης Προορισμού Δήμου Λαμιέων

  4. 25/04 07:55

    Αρχαιολογικοί θησαυροί της Μακεδονίας στον φακό της Ιορδανίας

  5. 25/04 07:51

    Ταξίδια εξοικείωσης για τουριστική προβολή της Αθήνας και της Σαντορίνης

  6. 25/04 07:44

    If it's not made in Greece, it is not Feta Cheese

  7. 25/04 07:09

    Hyatt: Επιταχύνει την ανάπτυξή της σε Ελλάδα και Ευρώπη

  8. 25/04 07:05

    Schauinsland-Reisen | Φθηνότερο all inclusive στην Τουρκία χωρίς αλκοόλ

  9. 25/04 06:10

    Ξενοδοχεία | Σε φάση ανάπτυξης ο όμιλος Electra – Επενδύσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη & Κεφαλονιά

  10. 24/04 21:24

    TUI | Ισχυρό άνοιγμα στην ελληνική αγορά το 2026 με 380 νέα ξενοδοχεία

  11. 24/04 18:35

    Λέσβος: Έναρξη σεζόν με τουρίστες- παρατηρητές πουλιών

  12. 24/04 15:25

    MSC Cruises: Ενισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα με 6 κρουαζιερόπλοια

  13. 24/04 12:55

    Διεθνείς διακρίσεις για το One&Only Kéa Island

  14. 24/04 12:10

    Νέα πολυτελής άφιξη στην Κρήτη | Ανοίγει στις 2 Ιουνίου το JW Marriott Crete Resort & Spa

  15. 24/04 11:46

    Κνωσός: 125 χρόνια από τις ανασκαφές του Άρθουρ Έβανς

  16. 24/04 11:26

    Η ισπανική τηλεοπτική εκπομπή “Viajeros Cuatro” στην Κέρκυρα

  17. 24/04 11:15

    Εγκαινιάζεται σήμερα το "Peloponnese Trails": Νέο δίκτυο μονοπατιών για βιώσιμο τουρισμό

  18. 24/04 10:59

    Airbnb: Η τελική τιμή εμφανίζεται πλέον στις αναζητήσεις των καταλυμάτων

  19. 24/04 10:45

    Nammos Resort AMAALA: Η ελληνική πολυτέλεια ταξιδεύει στην Ερυθρά Θάλασσα

  20. 24/04 10:39

    Wyndham - Soliteight | 40 ξενοδοχεία Super 8 σε Ισπανία και Πορτογαλία

  21. 24/04 07:32

    Έκθεση στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου από τη συλλογή του Αναστάσιου Λιάσκου

  22. 24/04 07:30

    Βαλεαρίδες: Πώς ο «πράσινος» φόρος μπορεί να φέρει πίσω τους εργαζόμενους στον τουρισμό

  23. 24/04 07:15

    Επιτροπές τουριστικής ανάπτυξης των δήμων Αργοστολίου, Ηγουμενίτσας και Κασσάνδρας

  24. 24/04 07:15

    Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Οι όροι παραχώρησης χώρων για εκδηλώσεις

  25. 24/04 07:10

    Αποφάσεις για 6 ξενοδοχεία σε Ρόδο, Χαλκιδική, Κω, Ζάκυνθο και Κρήτη

  26. 24/04 07:05

    Οι επενδύσεις στις πλαζ της Αττικής Ριβιέρας

  27. 24/04 06:51

    O Δήμος Χανίων στο Φεστιβάλ «Από την Κρήτη στη Σίδη» στην Τουρκία

  28. 24/04 06:32

    Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο για την προστασία της βιοποικιλότητας στο Ελαφονήσι

  29. 24/04 06:10

    Περιφέρεια Κρήτης | Διασύνδεση των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων με τους αρχαιολογικούς χώρους

  30. 24/04 06:05

    Στην Τανζανία το Περιφερειακό Φόρουμ Γαστρονομικού Τουρισμού για την Αφρική

  31. 24/04 06:05

    Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: Δράσεις τουριστικής προβολής σε Πολωνία και Μέση Ανατολή

  32. 24/04 06:05

    Ελληνικός τουρισμός | Forum HSMAI: Η διαφοροποίηση και οι νέες αγορές ασπίδα των ξενοδοχείων στις διεθνείς προκλήσεις

  33. 23/04 22:44

    Τουρκία: Πανικός από τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ

  34. 23/04 19:20

    Διονυσίου Αρεοπαγίτου: Ένας περίπατος πολιτισμού στην καρδιά της Αθήνας

  35. 23/04 18:20

    Ρεκόρ συμμετοχών στον Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου ΑΤΗΕΝΑ | Χανιά 8 - 10 Μαΐου

  36. 23/04 15:57

    Γαστρονομία με άρωμα Michelin στις πτήσεις Air France από ΗΠΑ

  37. 23/04 15:31

    WTTC | Το Ηνωμένο Βασίλειο χάνει τουριστικά έσοδα λόγω κυβερνητικών πολιτικών

  38. 23/04 15:13

    Οι κοινότητες στο επίκεντρο της τουριστικής ανάπτυξης

  39. 23/04 14:45

    Booking.com | Όχι στον περιορισμό των τουριστών, ναι σε επενδύσεις υποδομών

  40. 23/04 14:14

    Επιστροφή της P&O Cruises στην Αλβανία το 2027

  41. 23/04 13:55

    Στις τελευταίες θέσεις για Millennials η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Λευκωσία

  42. 23/04 13:49

    Δυναμική παρουσία της Θεσσαλονίκης στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής Τουρισμού στο Χονγκ Κονγκ

  43. 23/04 12:16

    Αναπτυξιακός | τροποποίηση: 12 καθεστώτα κρατικών ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια

  44. 23/04 11:59

    Κρουαζιέρα | Διπλασιάζει το μερίδιό της η Τουρκία, νέες ευκαιρίες για ελληνικά λιμάνια

  45. 23/04 11:26

    easyJet | Άνοιξαν οι πωλήσεις για το καλοκαίρι του 2026

  46. 23/04 10:47

    ΣτΕ: Δικαίωση των διαχειριστών για το τέλος επιτηδεύματος ανά ακίνητο Airbnb

  47. 23/04 08:31

    Από τα Φαλάσαρνα στο Ελαφονήσι: Ένας Μαγευτικός Δρόμος στη Δυτική Κρήτη

  48. 23/04 07:54

    Καζίνο Ρόδου: Έγκριση για ξύλινη πλατφόρμα στην παραλία μπροστά από το Grande Albergo delle Rose

  49. 23/04 07:37

    Επίσκεψη Χάρη Θεοχάρη στην Κροατία – Στο επίκεντρο ο βιώσιμος τουρισμός

  50. 23/04 07:05

    Πώς να κάνετε το ChatGPT... τον καλύτερο πωλητή του ξενοδοχείου σας

  51. 23/04 06:51

    Επιτροπές τουριστικής ανάπτυξης και προβολής των δήμων Πλατανιά, Ιεράπετρας και Αγίου Βασιλείου

  52. 23/04 06:47

    Η Phāea στους ιδρυτικούς εταίρους της πρωτοβουλίας για τη διαχείριση αποβλήτων

  53. 23/04 06:46

    Αδελφοποίηση του Δήμου Σφακίων με τον Δήμο Αγίας Νάπας

  54. 23/04 06:39

    Προετοιμασία του οικισμού Κιονίων για την τουριστική περίοδο: Ένα παράδειγμα προς μίμηση

  55. 23/04 06:25

    Ενισχύσεις για την αναβάθμιση της τουριστικού καταφυγίου Αστακού και της Μαρίνας Αλίμου

  56. 23/04 06:10

    Φρένο στα ακριβά ταξίδια των Αμερικανών: Ο φόβος ύφεσης αλλάζει τις συνήθειες

  57. 23/04 06:05

    Περιφέρεια Αττικής | Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο καταπολέμησης των κουνουπιών

  58. 23/04 06:05

    Η online φήμη καθορίζει την επιτυχία ενός ξενοδοχείου – Τι να κάνετε και τι να αποφύγετε

  59. 22/04 18:16

    Oλοκληρώνεται η δράση της περιφέρειας Κρήτης «Πάμε για… Χόρτα»

  60. 22/04 18:10

    Ελληνικός τουρισμός: Μείωση των εισπράξεων από Γαλλία και Γερμανία το α’ δίμηνο

  61. 22/04 14:52

    Ο πιο συχνός εφιάλτης στον κόσμο: Να πέφτουν τα δόντια

  62. 22/04 14:26

    Τουρισμός | Η νοσταλγία καθοδηγεί τις ταξιδιωτικές επιλογές των Βρετανών

  63. 22/04 14:10

    «Η Τέχνη είναι η Γλώσσα μας»: Καμπάνια για τα 70 χρόνια Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

  64. 22/04 13:48

    ΕOT Κίνας | Β2Β συναντήσεις με τους t.os της Chengdu - Πτήσεις προς την Αθήνα τον Ιούνιο

  65. 22/04 11:59

    Τουρισμός | Ρεκόρ στις πτήσεις με αερόστατο στην Τουρκία το 2024

  66. 22/04 11:47

    Yπερσύγχρονο συνεδριακό κέντρο στο Theartemis Palace Hotel στο Ρέθυμνο - επίσκεψη Κεφαλογιάννη

  67. 22/04 10:29

    Ταξίδια για όλα τα βαλάντια το 2025 | Οι 15 πιο φθηνές και οι 15 πιο ακριβές χώρες

  68. 22/04 09:32

    Αποφάσεις για 7 ξενοδοχεία σε Ρόδο, Μύκονο, Κω, Κάρυστο, Σύβοτα και Αμφιλοχία

  69. 22/04 09:28

    Δήμος Ζαγορίου: Συνεργασία με το Impact Hub Athens για βιώσιμο τουρισμό και καινοτομία στο Δεμάτι

  70. 22/04 07:21

    Επιτροπές τουριστικής ανάπτυξης των δήμων Ξάνθης, Τοπείρου και Κιλκίς

  71. 22/04 07:10

    Διπλό ντεμπούτο για τα πολυτελή brands της IHG στην Κρήτη

  72. 22/04 07:00

    Νέα ξενοδοχειακά openings για την DHR Services και την Domotel

  73. 22/04 06:50

    Πέντε κρουαζιερόπλοια στη Σούδα έως το Σάββατο

  74. 22/04 06:45

    Κως: Νέες διαφημιστικές καμπάνιες με Jet2 και National Geographic Traveller UK

  75. 22/04 06:42

    Πολιτιστικές Ημέρες και Διαδρομές Θάλασσας στον Πειραιά

  76. 22/04 06:19

    Imbros Trail Run & Hike 2025: Αθλητικός φόρος τιμής στην Ιστορία των Σφακίων

  77. 22/04 06:05

    Παγκόσμια αεροπορική κίνηση: Κοντά στο ορόσημο των 10 δισ. επιβατών

  78. 21/04 19:12

    Θρησκευτικός τουρισμός | Το πανεπιστήμιο του Παλέρμο έρχεται στην Παναγία τη Ναυπακτιώτισσα

  79. 21/04 12:15

    Πάπας Φραγκίσκος: «Στον Χριστιανισμό μετρούν οι πράξεις»

  80. 21/04 08:35

    Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο της Arabian Travel Market 2025

  81. 21/04 07:52

    Τι αλλαγές φέρνει ο νέος κανονισμός για τις αποζημιώσεις πτήσεων στην ΕΕ

  82. 21/04 07:35

    Μνημόνιο συνεργασίας Αναπτυξιακής Αθήνας με Πανεπιστήμιο Πειραιώς για τον τουρισμό

  83. 21/04 07:28

    Ηχοπερίπατος στο γεωπάρκο της Σητείας: Μια διαφορετική εμπειρία εξερεύνησης στην Κρήτη

  84. 20/04 07:46

    Ευρωπαίοι εργοδότες υπέρ της δημιουργίας «Δεξαμενής Ταλέντων της ΕΕ»

  85. 20/04 07:24

    Ανάδειξη της Χίου και των ανθρώπων της μέσα από το "Ανάποδο Τάμα"

  86. 20/04 07:10

    Το μοντέλο της Καρπάθου δεν ευννοεί το all inclusive | Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και ο πρόεδρος των ξενοδόχων στο T.N.

  87. 20/04 07:05

    Βενετία: Ο φόρος δεν αποθαρρύνει τον υπερτουρισμό...

  88. 20/04 07:00

    Πάσχα στη Μαγιόρκα: Όλα στα ύψη! | Πληρότητες, πτήσεις και τιμές υψηλής σεζόν

  89. 20/04 06:46

    Η AEGEAN «απογειώνει» τη Λάρνακα με νέα απευθείας πτήση προς Ρώμη

  90. 19/04 21:21

    AEGEAN, Olympic Air και SKY express μεταφέρουν το Άγιο Φως σε όλη την Ελλάδα

  91. 19/04 11:38

    Longevity is the New Luxury: Όταν η φιλοξενία συναντά την επιστήμη της ζωής σε συνέδριο στη Λισαβόνα

  92. 19/04 07:04

    Ο Δήμαρχος Πρέβεζας στο T.Ν. | Υποδεχόμαστε την τουριστική σεζόν με αισιοδοξία και πασχαλινή ατμόσφαιρα

  93. 19/04 07:00

    Juneyao Airlines: Περισσότερες απευθείας πτήσεις από τη Σαγκάη στην Αθήνα το 2025

  94. 19/04 07:00

    Ο Δήμος Σίφνου αναζητεί 28 χώρους πάρκινγκ ενόψει της τουριστικής περιόδου

  95. 19/04 07:00

    Ο Δήμαρχος Ελαφονήσου στο TN: Οι κρατήσεις για Πάσχα και καλοκαίρι προμηνύουν μια πολύ καλή σεζόν

  96. 19/04 00:05

    Το φαγητό ως μοχλός ευημερίας: 6 τάσεις που αναδιαμορφώνουν τη Φιλοξενία

  97. 18/04 18:12

    Το Nations Cup Beach Volleyball έρχεται στο TUI Magic Life Candia Maris

  98. 18/04 14:46

    Γερμανία: Ανοίγει ο δρόμος για απελάσεις στην Ελλάδα

  99. 18/04 14:28

    Παραδοσιακό Πάσχα στη Νάξο: Μοναδικά έθιμα και τοπική κουζίνα

  100. 18/04 11:57

    Αξέχαστο Πάσχα στη Σίφνο: Παράδοση, κατάνυξη και αυθεντικότητα