Ένα (ακόμη) ΕΣΠΑ για τον Τουρισμό... Ή μήπως όχι;

Ένα (ακόμη) ΕΣΠΑ για τον Τουρισμό... Ή μήπως όχι;

του Νικόλαου Σαρούκου *

Έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2024, χιλιάδες επιχειρηματίες, μεταξύ άλλων και Μονάδων Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων Διαμερισμάτων – Δωματίων καθώς και Τουριστικών Επιπλωμένων Κατοικιών, οφείλουν – εφόσον το επιθυμούν – να καταθέσουν φάκελο υποψηφιότητας για έγκριση επένδυσης με συγκεκριμένες λειτουργικές και ποιοτικές απαιτήσεις που ορίζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά και η τουριστική νομοθεσία αυτή κάθε αυτή.

Με ποσοστό επιδότησης που μπορεί να φθάσει, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ακόμη και το 60% του όλου πλαισίου, το νέο ΕΣΠΑ (για την ακρίβεια Δράση με τίτλο «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» υλοποιούμενο με πόρους  του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 συνολικού ύψους € 190.000.000) είναι πράγματι θέλγητρο και κίνητρο για τον – ομολογουμένως ηρωικό και πολύπαθο – τουριστικό κλάδο.

Μόνο που κάπου εδώ ο ρομαντισμός τελειώνει. Διότι μένει να δούμε κατά πόσον  το νέο ΕΣΠΑ, πέραν από χρηματοδοτικό εργαλείο, μπορεί να λάβει το “παράσημο” του καταλύτη στο τουριστικό αντικείμενο.

Και εδώ αρχίζει η παθογένεια και ο εντοπισμός σημείων που κρύβονται πίσω από ένα προπέτασμα ευφορίας:

Οι “δομικοί” γενικοί όροι συμμετοχής στο εν λόγω πρόγραμμα, είναι :

–   Τουλάχιστον Τρεις (03) Τουριστικές Επιπλωμένες Κατοικίες, εφόσον ο ενδιαφερόμενος επιλέξει αυτή την μορφή τουριστικού καταλύματος.

–   Οπωσδήποτε Κατηγορίας Τεσσάρων Κλειδιών (4Κ) με επίσης κατ΄ελάχιστο δυναμική Δώδεκα (12) Κλινών, εφόσον επιλεγεί η μορφή Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων Διαμερισμάτων - Δωματίων

Η υποχρεωτικότητα υπαγωγής στο πρόγραμμα ορίζεται στην πενταετία.

Μάλιστα...

Και μετά την λήξη του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος δηλαδή, τί ;

Πολύ απλά θα έχουμε μία επανάληψη άλλων “πολύφημων” και “ελεήμονων” προγραμμάτων, τα οποία για παράδειγμα τα συναντήσαμε κατά την δεκαετία 2000 – 2010  όταν στρατιές (δήθεν μου τάχα μου) επενδυτών συνέρρεαν στις αρμόδιες υπηρεσίες και στις αναπτυξιακές εταιρίες για την δημιουργία Τουριστικών Επιπλωμένων Κατοικιών. Μετά την ολιγόχρονη έλευση της υποχρεωτικότητας παραμονής στο τουριστικό κάδρο, τί απέμεινε; Είχαμε μια σωρεία εξαιρετικών ιδιωτικών εξοχικών κατοικιών, με πισίνες, κάποιες με μικρή παιδική χαρά, κ.α. Και όλα με την χρηματοδοτική συμβολή της Πολιτείας. Τεράστια μερίδα εκείνων των καταλυμάτων, βγήκε – εκούσια – εκτός τουριστικής αδειοδότησης με την λήξη της πενταετίας, καθώς ο σκοπός ήταν ακριβώς αυτός :  να εμφανιστεί δήθεν μια τουριστική δραστηριότητα, στην καλύτερη περίπτωση ας  “χωνευτεί” κιόλας, αλλά στο τέλος θα μας μείνει το σπίτι...

Και αυτές οι οικίες στη συνέχεια ανατροφοδότησαν τον κύκλο παράνομης λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων, την διάθεση μέσω περίεργων διαδικτυακών οδών χωρίς τη σύναψη οιουδήποτε παραστατικού μίσθωσης, προικοδότησαν την φοροδιαφυγή ενώ παράλληλα λειτούργησαν (και λειτουργούν) ως πρωτόλειο στην Βραχυχρόνια Μίσθωση [το παράδοξο είναι ότι ενώ στην οριστικοποίηση της νομοθεσίας περί Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, συνυπάρχει η υπογραφή του εκάστοτε Υπουργού Τουρισμού, τα οικήματα αυτά δεν εκλαμβάνονται ως τουριστικά καταλύματα (δεν ελέγχονται ακόμη και σε περίπτωση σοβαρών καταγγελιών) με αποτέλεσμα να λειτουργούν με λειτουργικούς και ποιοτικούς όρους ξεχειλωμένους από την ασαφή λογική και κρίση του κάθε ιδιοκτήτη].  

Έτσι, με την ίδια ακριβώς συνταγή,  μένουμε στο ίδιο έργο θεατές. Παρακολουθούμε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα το οποίο καλώς υπάρχει, αλλά ορίζει μια διαχειρίσιμη χρονική δέσμευση παραμονής σε αυτό, από δυνητικούς επιχειρηματίες, οι οποίοι προσανατολισμένοι ξεκάθαρα στο γενναίο ποσοστό χρηματοδότησης, δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να συντάξουν, έστω άτυπα, έστω πρόχειρα, έναν προγραμματισμό, μία στόχευση, ακόμη και μεσοπρόθεσμη, εκείνου που μεγαλύτερες σε μέγεθος και σε ένταση οντότητες θα όριζαν ως “master plan”.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Μεγάλη μερίδα ενδιαφερομένων χτυπάνε την πόρτα του τρέχοντος ΕΣΠΑ με σκοπό την κατασκευή και δημιουργία υποδομών οι οποίες σε ένα ιδιαίτερα ορατό και άμεσο βάθος χρόνου, θα αποτελέσουν ιδιωτική οικία, διαμερίσματα προς μίσθωση, οικήματα υπαγόμενα σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης, στην υγειά του Δημόσιου Ταμείου (σε αντίθεση με προγράμματα που σχετίζονται με Ξενοδοχειακές μονάδες, όπου ο προγραμματισμός, από μέρους των ενδιαφερομένων, η σύνθεση χρηματοδοτικών προτάσεων, κ.α. “προδίδουν” ένα διαφορετικό τοπίο και επίπεδο επαγγελματισμού και τουριστικής αντιληψιμότητας).

Το νέο ΕΣΠΑ αναπαράγει μια εξαιρετικά ελλιπή συνταγή: χρηματοδοτεί τυφλά, χωρίς να  βοηθάει στην δημιουργία μακροχρόνιων θεμελίων που θα βοηθήσουν μικροκοινωνίες να αποκτήσουν μια διαφορετική, αλλά και μοναδική (άρα εξόχως ανταγωνιστική) τουριστική ταυτότητα.

Δεν μνημονεύει συμπράξεις με Ελαιοπαραγωγούς, Μελισσουργούς, Αγρότες, Κτηνοτρόφους, Τυροκόμους, κ.α. υπό ένα συνεργατικό πλαίσιο που θα ωθούσε τον τοπικό πρωτογενή τομέα αλλά και την μεταποίηση, με ρήτρα ορεινότητας αλλά και νησιωτικότητας.  

Δεν θέτει ρήτρα υποχρεωτικής εκπαίδευσης του αιτούντα με πιστοποιημένα τουριστικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Εκλαμβάνει τον κάθε συμμετέχοντα ως πολυπράγμονα και  γνώστη του τουριστικού αντικειμένου και  των ιδιαίτερων απαιτήσεων που αυτό έχει. Προσωπικά μπορώ να δηλώσω υπεύθυνα ότι η περιοχή που – για επαγγελματικούς λόγους – βρίσκεται υπό την εποπτεία και χωρική μου αρμοδιότητα, η Θεσσαλία, θα αγκιστρωθεί δια παντός καθηλωμένη στο 2% της τουριστικής “πίτας” της χώρας, όσο οι απασχολούμενοι στον τουριστικό κλάδο παραμένουν άγλωσσοι και “γνώστες των πάντων” (εξ εμπειρίας...) όπως και αρνητές διαρκούς κατάρτισης και εκπαίδευσης (άρα αδυναμίας ανάγνωσης στοιχειώδους επιχειρησιακού περιβάλλοντος). Και πρόκειται για ένα αρνητικό χαρακτηριστικό που δεν νομίζω να περιορίζεται μονάχα στη Θεσσαλία…

Το νέο ΕΣΠΑ δεν θέτει ρήτρα υποχρεωτικότητας ενεργής δραστηριοποίησης για τουλάχιστον έξι μήνες ανά έτος, κάτι που θα συνεισέφερε στο να ξορκίσουμε την κατ΄ επιλογήν εποχικότητα (ή εν πάσει περιπτώσει να συνδράμει δυναμικά στην πολυπόθητη και διαρκώς αναμασώμενη “παράταση της τουριστικής περιόδου”...).

Και τέλος, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στους “Συμβούλους” που σε περιπτώσεις δημοσίευσης χρηματοδοτικών προγραμμάτων ξεπηδούν από παντού. Πολλοί (μα πάρα πολλοί) εξ αυτών, χωρίς γνώση, χωρίς να έχουν ούτε ένα ένσημο στον τουριστικό κλάδο, χωρίς καμία επαφή  με την “πρώτη γραμμή”, αυτο-βαπτίζονται “σύμβουλοι” και επιβιώνοντας από την εξαιρετικά βολική άγνοια των ενδιαφερομένων,  απομυζούν – παρασιτικά – τον κλάδο, διασκορπώντας επικίνδυνες και άτοπες υποδείξεις και λειτουργώντας εις βάρος υγιώς σκεπτόμενων εισηγητών και πραγματικών γνωστών... Το ζω, το βλέπω, με εξοργίζει...

Ένα ΕΣΠΑ που (με ετεροβαρή προσέγγιση) διαφαίνεται να φλερτάρει περισσότερο με τον οικοδομικό / κατασκευαστικό κλάδο και λιγότερο με την μακροπρόθεσμη τουριστική στοχοπροσήλωση.

Τροφή για σκέψη λοιπόν...

(*) Ο Νικόλαος Σαρούκος είναι Προϊστάμενος Ελέγχου, Επιθεώρησης και Τουριστικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας του Υπουργείου Τουρισμού

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Επενδύσεις
  1. 19/05 13:48

    Γιατί έρχεται σκόνη από τη Σαχάρα στην Ευρώπη;

  2. 19/05 07:02

    Ημερίδα «Ο δρόμος της Ανάπτυξης – Κάνουμε πράξη την Περιφερειακή Συνείδηση» στη Μεγαλόπολη

  3. 19/05 07:01

    Δήμος Ερμιονίδας: Η πρόταση με 4 παραλίες για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας

  4. 18/05 19:18

    «Τρόμος» η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα; | Focus: Κυνήγι θησαυρού ο σταθμός φόρτισης

  5. 18/05 19:01

    Σαντορίνη | Πλήθος ξενοδόχων στην εκδήλωση "Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό"

  6. 18/05 12:53

    Τουρισμός | Mastercard Economics Institute: Κέρκυρα και Τίρανα (!) στο top 10 των πιο δημοφιλών προορισμών στον κόσμο το 2024

  7. 18/05 12:27

    Σε ισχύ από τη Δευτέρα η νέα οδηγία για το περιβαλλοντικό έγκλημα

  8. 18/05 11:10

    Γενική συνέλευση Ε.Ξ. Ρόδου | Τα κρίσιμα ζητήματα, που δοκιμάζουν την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων

  9. 18/05 11:08

    Τουριστική προβολή της Λέσβου στη Ρουμανία - Προώθηση της Ανατολικής Χαλκιδικής στην Ιταλία

  10. 18/05 11:00

    Δήμος Άργους-Μυκηνών: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

  11. 17/05 17:43

    Έκτο Corfu Food & Wine Festival | Η Βιώσιμη Γαστρονομία είναι ο Πολιτισμός μας

  12. 17/05 17:31

    «Γαλάζια Σημαία» | Ανακοινώνονται την Παρασκευή 24 Μαΐου οι βραβεύσεις για το 2024

  13. 17/05 15:52

    Κοινωνικός τουρισμός: Τι αλλάζει στα προγράμματα - Για πρώτη φορά ιαματικός τουρισμός για όλους

  14. 17/05 14:34

    Τουρισμός | ΤUI Γερμανίας: Άνοιξαν οι κρατήσεις για το 2025 - Κρήτη, Ρόδος και Κως ακολουθούν τη Μαγιόρκα στις πτήσεις

  15. 17/05 14:07

    Άφιξη του πρώτου τσάρτερ στο αεροδρόμιο της Σητείας

  16. 17/05 13:37

    Αερομεταφορές: 22 νέες και εποχικές συνδέσεις ξεκινούν από το αεροδρόμιο της Αθήνας το Μάιο

  17. 17/05 12:18

    Amadeus: Οι ξενοδόχοι επενδύουν περισσότερο στην τεχνολογία και την εξατομίκευση υπηρεσιών

  18. 17/05 11:44

    ΕΟΤ Σερβίας: Τα Χανιά στον πρώτο online σερβικό ταξιδιωτικό οδηγό

  19. 17/05 11:02

    Ωράριο σαν... κλειστό στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου | Έντονες διαμαρτυρίες

  20. 17/05 10:26

    Καβάλα | Θεμέλιος λίθος για το πρώτο ιδιωτικό αεροδρόμιο στην Ελλάδα

  21. 17/05 10:16

    Τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία κυκλοφορούν στους δρόμους της Πρωτεύουσας

  22. 17/05 07:47

    Οι αεροπορικές συνδέσεις Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων - Ελλάδας

  23. 17/05 07:42

    Δήμος Μινώα Πεδιάδας: Αίτημα προς το Υπ. Τουρισμού για την παραχώρηση του Τουριστικού Λιμένα Τσούτσουρα

  24. 17/05 07:40

    ΕΟΤ: Ταξίδι εξοικείωσης από την Αυστραλία σε Αθήνα, Αμοργό και Σαντορίνη

  25. 17/05 07:37

    Παρουσίαση ενδυμασιών της συλλογής «Δόρα Στράτου» στον ιστορικό τόπο της Πλάκας

  26. 17/05 07:34

    Αυξημένες οι συμμετοχές από Ελλάδα και εξωτερικό στον 24ο Επετειακό Ευχίδειο άθλο

  27. 16/05 18:29

    Αναβλήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών η επίσκεψη Κεφαλογιάννη στην Κεφαλονιά

  28. 16/05 15:37

    ΕΟΤ και SKY express | Συνδιαφήμιση για τουριστική προβολή 12 μηνών στις ευρωπαϊκές αγορές

  29. 16/05 14:49

    Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην έκθεση Arabian Travel Market

  30. 16/05 14:33

    Στρατηγική συνεργασία Ομίλου Sani/Ikos με το Πανεπιστήμιο Cornell

  31. 16/05 13:53

    Τουρισμός: Η Ελλάδα τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός διακοπών για τους Ευρωπαίους το καλοκαίρι του 2024

  32. 16/05 12:45

    Γερμανικά ταξιδιωτικά γραφεία: Αύξηση 4,5% στις πωλήσεις τον Απρίλιο

  33. 16/05 12:10

    Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024 | Οι δράσεις στο Μουσείο Ακρόπολης το Σαββατοκύριακο

  34. 16/05 11:39

    Όμιλος Μήτση | Νέος προορισμός η Κέρκυρα, με την αγορά του Messonghi Beach Hotel και τη διαχείριση του Belvedere Hotel

  35. 16/05 11:22

    Υπερ-τουρισμός | Η TUI παίρνει "πολύ, πολύ σοβαρά" τις διαδηλώσεις, αλλά δεν τις βλέπει ως απειλή

  36. 16/05 10:56

    TUI Fly | Ένα αεροπλάνο πρεσβευτής της ιστορίας των 50 χρόνων της

  37. 16/05 10:42

    Ε.Ξ. Σαντορίνης | Συνάντηση με τον υφυπουργό Ναυτιλίας για τις λιμενικές υποδομές

  38. 16/05 10:36

    Δράσεις του Υπουργείου Τουρισμού για τα Άτομα με Αναπηρία στην Ελλάδα

  39. 16/05 10:34

    “Φρένο” στις αθέμιτες πρακτικές της Booking | To ΞΕΕ χαιρετίζει την ιστορική απόφαση της Ε.Ε

  40. 16/05 10:27

    Παγκόσμια προβολή της Ελλάδας μέσω του έργου του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος της Κω

  41. 16/05 09:00

    Με το A’ Design Award Silver 2024 τιμήθηκε η Potiropoulos+Partners για το έργο Serpentine House στο Ελληνικό

  42. 16/05 07:15

    Τουριστική προβολή μέσω της αμερικανικής σειράς The Life of Loi Season 2

  43. 16/05 07:12

    Ταξίδι περιπέτειας στην περιοχή του Βόλου για Βρετανίδα ταξιδιωτική πράκτορα

  44. 16/05 07:09

    Αναβίωση του ιππικού δρώμενου «Η Γκιόστρα της Ζακύνθου»

  45. 16/05 07:07

    Δήμος Τριφυλίας: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

  46. 15/05 18:23

    Δημοπρασία πολυτελών ακινήτων από τον Οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο - Μετέχει και βίλα στη Μύκονο

  47. 15/05 18:20

    Kατεδάφιση αυθαιρέτου σε παραλία του Λαγονησίου - Αλλαγή χρήσης από ξενοδοχείο σε μονάδα ηλικιωμένων

  48. 15/05 18:01

    Υπουργείο Τουρισμού | Συνεργασία με την easyjet - 2,4 εκατ. επιβάτες στην Ελλάδα το 2024

  49. 15/05 16:58

    Δόμνα Μιχαηλίδου: «Πυξίδα, για το ναυτικό επάγγελμα, ο μαθητικός διαγωνισμός ζωγραφικής του ΝΑΤ»

  50. 15/05 16:19

    EE: Ανάπτυξη 2,2% στην Ελλάδα, «αγκάθι» ο πληθωρισμός

  51. 15/05 15:54

    Τροποποιείται το πρόγραμμα «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα»

  52. 15/05 15:28

    ΞΕΕ/ 5o Idea Platform: 14 ομάδες ολοκλήρωσαν τον Νεανικό Διαγωνισμό Καινοτομίας

  53. 15/05 14:14

    Allianz: H Αθήνα στους 10 κορυφαίους προορισμούς των Αμερικανών στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2024

  54. 15/05 13:58

    FedHATTA & ΗΑΤΤΑ διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο τουριστών από την Κινεζική αγορά για την Ελλάδα

  55. 15/05 13:28

    Τουρισμός: Μεγάλη στροφή στα Ευρωπαϊκά ταξίδια εκτός υψηλής σεζόν – Επηρεάζεται και η Ελλάδα

  56. 15/05 13:11

    Ε.Ξ. Σαντορίνης | Τι συμβαίνει και τι διεκδικούμε έναντι των Booking και Expedia

  57. 15/05 13:02

    Αθήνα: Μια… «νόστιμη» πόλη -Αφιέρωμα ελβετικού περιοδικού στην ελληνική γαστρονομία

  58. 15/05 12:24

    Αύξηση των εισπράξεων στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους τον Ιανουάριο

  59. 15/05 11:58

    Aegean Airlines: Νέα χειμερινή σύνδεση Θεσσαλονίκη – Άμστερνταμ

  60. 15/05 11:45

    Trivago: Θεραπευτική η αξία των διακοπών για τους Αμερικανούς - Με ποια κριτήρια επιλέγουν κατάλυμα αυτό το καλοκαίρι

  61. 15/05 11:44

    Από την Κεφαλονιά ξεκινά η περιοδεία της Όλγας Κεφαλογιάννη στα Ιόνια Νησιά

  62. 15/05 11:06

    Ξενοδοχεία | 1.705 νέα επενδυτικά σχέδια στην Ευρώπη μέχρι το τέλος Μαρτίου

  63. 15/05 10:06

    Tουρισμός | TUI: Ελλάδα, Τουρκία και Βαλεαρίδες οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για το καλοκαίρι - έσοδα ρεκόρ το β' τρίμηνο

  64. 15/05 06:25

    Δήμος Κάσου: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

  65. 15/05 06:25

    Αλβανία | Ο τουρισμός διατηρεί ψηλά την ισοτιμία του λεκ

  66. 15/05 06:25

    Δήμος Πρέβεζας | Πράσινο φως για την τοποθέτηση της προτομής του Μίνου Μάτσα στην οδό Ελ. Βενιζέλου

  67. 15/05 06:25

    Ο Βόλος προβάλλεται τουριστικά στην Κρήτη | Κλειδί η αεροπορική σύνδεση Ηρακλείου - Νέας Αγχιάλου

  68. 15/05 06:25

    DER Τουριστική Ξενοδοχειακή Λήμνος | Η αποχώρηση από το Porto Myrina και η διαδικασία εκκαθάρισης

  69. 14/05 17:30

    Νέοι κανόνες για επιτάχυνση των δημοσίων επενδύσεων και ταχύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων

  70. 14/05 17:20

    ΤΑΙΠΕΔ | Μέχρι τις 28 Ιουνίου η διαβούλευση της ΣΜΠΕ του Λιμένα Ραφήνας

  71. 14/05 16:06

    ΠΟΕΕΤ: Να αποσυρθεί η πλατφόρμα JOBmatch, καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

  72. 14/05 15:58

    Cvent: Η Αθήνα 14ος καλύτερος MICE προορισμός στην Ευρώπη – 2 ξενοδοχεία της στα 50 καλύτερα για το 2024

  73. 14/05 15:42

    Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Οινοτουρισμού | Προβολή των δρόμων του κρασιού

  74. 14/05 14:55

    "Αξέχαστη" για την ταξιδιωτική βιομηχανία των ΗΠΑ η εφετινή Ημέρα Μνήμης- οι δημοφιλείς πόλεις στο εξωτερικό

  75. 14/05 14:26

    Ryanair: Διήμερη προσφορά για πτήσεις το Μάιο και τον Ιούνιο

  76. 14/05 13:47

    Airtours: Αφαιρούνται τα brand Robinson, TUI Blue και Riu Palace – Έμφαση στα ξενοδοχεία 5 και 6 αστέρων

  77. 14/05 12:36

    Tripadvisor: Έτσι θα ταξιδέψουν οι Αμερικανοί το καλοκαίρι του 2024 – Προετοιμασμένοι για υψηλές δαπάνες

  78. 14/05 12:29

    Celestyal | Συνεργασία με το Άμπου Ντάμπι και τον Όμιλο AD Ports

  79. 14/05 12:16

    Γερμανικός Τύπος | Το νέο περιζήτητο νησί στην Ελλάδα ονομάζεται Κάρπαθος

  80. 14/05 12:05

    FedHATTA: Συνάντηση για την ενίσχυση των τουριστικών ροών από και προς την κινεζική Επαρχία Yantai

  81. 14/05 11:51

    Νέα μελέτη: Οι ενέσεις απώλειας βάρους μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων κατά 20%

  82. 14/05 11:36

    H Αθήνα γνωρίζει την Πιερία | 'Έκθεση φωτογραφίας στο Νομισματικό Μουσείο

  83. 14/05 11:08

    Σημαντικές διακρίσεις για Ελλάδα και Σαντορίνη στα αμερικανικά Leisure Lifestyle Awards 2024

  84. 14/05 10:58

    Η Everty απέκτησε δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων στην Κέα

  85. 14/05 10:38

    Η Επιτροπή ορίζει την Booking ως «πυλωρό» και κινεί έρευνα αγοράς σχετικά με το Χ

  86. 14/05 10:11

    Προβολή της Πάρου στη βρετανική αγορά

  87. 14/05 10:09

    To NJV Athens Plaza καλωσορίζει τον Executive Chef Παναγιώτη Αναστασίου

  88. 14/05 10:03

    Χάρης Δούκας: Η Αθήνα δεν αντέχει άλλο τσιμέντο και νέα μεγαθήρια

  89. 14/05 10:00

    Wyndham Hotels: Άνοιξε στη Φετιγιέ της Τουρκίας το πρώτο Ramada by Wyndham Hotel

  90. 14/05 06:45

    Οι DMMOs ως άλλοθι!

  91. 14/05 06:15

    Δήμος Ρόδου: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

  92. 14/05 06:12

    Παρέλαση Porsche στη Νέα Μάκρη

  93. 14/05 06:10

    Το τηλεοπτικό κανάλι TVR της Ρουμανίας σε Κω και Πάτμο για τουριστική προβολή

  94. 14/05 06:08

    Δήμος Λευκάδας: Μαρίνα στον όρμο Βλυχού, υπό προϋποθέσεις

  95. 14/05 06:05

    Bόρεια Μακεδονία | +9% οι αφίξεις το α' δίμηνο - Απευθείας πτήση Κέρκυρα - Σκόπια από την Aegean

  96. 13/05 19:18

    Το νέο Δ.Σ. του Σωματείου Επιχειρηματιών Ενοικιάσεως Οχημάτων Ρόδου

  97. 13/05 18:32

    Όλγα Κεφαλογιάννη | Το τέλος ανθεκτικότητας πρέπει να χρηματοδοτεί έργα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης

  98. 13/05 13:58

    Τουρισμός | Η εποχή των χίπις αναβιώνει και αυτό το καλοκαίρι στα Μάταλα | „Today is life. Tomorrow never comes“

  99. 13/05 13:31

    Ένωση Μαρινών Ελλάδας | Να μη χαθεί η σπάνια ευκαιρία χρηματοδότησης για τις Ελληνικές Μαρίνες

  100. 13/05 13:15

    Τουρισμός: Συνεργασία Eurowings Holidays με Dertour για δυναμικά πακέτα last-minute