Ο αειφόρος ελαιώνας της Λέσβου στη σχολή Δημόσιας Υγείας του YALE - H κυκλική οικονομία στο Σίγρι κάνει το γύρο του κόσμου

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον διήμερο παρουσιάσεων με θέμα “Ελαιόλαδο – Περιβάλλον – Μεσογειακή Διατροφή και Υγεία” διοργανώθηκε στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale (School of Public Health) και στον εμβληματικό χώρο του Woolsey Hall. Ο Αντώνης Τιρπιντήρης, CEO της εταιρείας Falcon S.A. με το brand OL’EVE, και η κα Αντωνία Τριχοπούλου, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Επίκουρη Καθηγήτρια της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Yale, συμμετείχαν ως τιμητικά προσκεκλημένοι από το Πανεπιστήμιο Yale και τον καθηγητή Βασίλη Βασιλείου, Διευθυντή του Τμήματος Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Yale.
Στην εισήγησή του, ο κ. Αντώνης Τιρπιντήρης, παρουσίασε το μοντέλο βιώσιμης καλλιέργειας ελιάς με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η παρουσίασή του με τίτλο: «Στο σταυροδρόμι της κλιματικής κρίσης, της βιοποικιλότητας, της αειφόρου γεωργίας, της διατροφής και της δημόσιας υγείας», επικεντρώθηκε στο εγχείρημα αναβίωσης και δημιουργίας βιοποικιλότητας σε μια άλλοτε ερημοποιημένη γη, στο Σίγρι της Λέσβου.
Σε μια εμπεριστατωμένη και βιωματική ομιλία, ο επιχειρηματίας και μηχανολόγος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αντώνης Τιρπιντήρης, μίλησε για την ολιστικά βιώσιμη προσέγγιση στην καλλιέργεια ελιάς, επισημαίνοντας πολλά από τα κακώς κείμενα που αναδεικνύουν τη σημερινή δυσμενή κατάσταση που οδηγεί στην παγκόσμια περιβαλλοντική καταστροφή. «Στόχος μου είναι να αποδείξω πως αν υπάρχει θέληση, βρίσκεται πάντα ο τρόπος» τόνισε και συνέχισε υποστηρίζοντας πως «μπορούμε να αποκαταστήσουμε τη φύση ακόμα κι αν έχει καταστραφεί και να δημιουργήσουμε οικοσυστήματα ακόμα και σε ερημοποιημένες περιοχές».
Στην παρουσίασή του έκανε μια συνολική επισκόπηση των αειφόρων γεωργικών πρακτικών που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια των ελαιόδεντρων και όλων των άλλων δέντρων στο κτήμα Faros στο Σίγρι. Αναφέρθηκε σε αρκετές μεθόδους, όπως το κομπόστ που παράγεται μέσα στο κτήμα για να τρέφονται τα δέντρα, τη χλωρή και ξηρή λίπανση και τη φύτευση των δέντρων σε αναβαθμούς (σέτια) στις πλαγιές του κτήματος.
Ο κ. Τιρπιντήρης έκανε λόγο για βέλτιστες πρακτικές παραγωγής που εφαρμόζονται στο πρότυπο ελαιοτριβείο που φιλοξενείται στο κτήμα και που συμβάλλουν καθοριστικά στη διατήρηση των πολύτιμων θρεπτικών στοιχείων, καθώς και των άριστων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου που παράγει η εταιρεία. Οι πρακτικές αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αναγνώριση του βαθμού ωρίμασης και της ποικιλίας των ελιών, τη διατήρηση συνεχούς διαδικασίας ψύξης και την ελαχιστοποίηση της χρήσης νερού καθόλη τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας. «Στόχος μας είναι να δώσουμε το παράδειγμα σε όλους τους ελαιοκαλλιεργητές και το ελαιόλαδό μας να αποτελεί πρότυπο οργανοληπτικής και διατροφικής ποιότητας» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Falcon S.A.
Το εγχείρημα συνιστά μια παραδειγματική μεταβολή στον κλάδο του ελαιολάδου, μία επανάσταση που επαναπροσδιορίζει τον αγροτικό τομέα και διαμορφώνει έναν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Απώτερος στόχος του εγχειρήματος είναι η προώθηση μιας βιώσιμης προσέγγισης στην καλλιέργεια της ελιάς, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για ένα πιο πράσινο μέλλον.
Ο κ. Τιρπιντήρης, έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει στο Σίγρι της Λέσβου, ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφερόμενος στα πολυάριθμα οφέλη του εγχειρήματος για την τοπική κοινωνία και τη σημαντική συμβολή στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του χωριού, ενώ εξήρε την αγαστή συνεργασία που έχει με την τοπική κοινότητα και τους ανθρώπους του τόπου.
Από την πλευρά της η Επίκουρη Καθηγήτρια της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Yale και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κα Αντωνία Τριχοπούλου, πραγματοποίησε επιστημονική παρουσίαση με τίτλο: «Από τη Μεσογειακή στην Πλανητική διατροφή: Διατροφικά Πρότυπα και Υγεία». Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή της μεσογειακής διατροφής στην προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος. Μια διατροφή που συμβάλλει στη μακροβιότητα, στην ευζωία και στηρίζει οικολογικά τον πλανήτη.
Και στις δύο παρουσιάσεις συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, φοιτητές, καθηγητές, εκπρόσωποι Πανεπιστημίων και επιχειρηματίες, με βαθιά γνώση και ευαισθητοποίηση γύρω από την αξία της ανθρώπινης και της πλανητικής υγείας. Εξαιρετικά εμπεριστατωμένη και αναλυτική ήταν η γευσιγνωσία της αρωματικής και γευστικής παλέτας των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων, που πραγματοποίησε ο καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Yale και πιστοποιημένος σομελιέ ελαιολάδου κ. Τάσσος Κυριακίδης.
Στον ιστορικό χώρο του Woolsey Hall φιλοξενήθηκε επίσης και η παρουσίαση του θετικού περιβαλλοντικού στίγματος του Sigri Olive Mill στο πλαίσιο του πάνελ με θέμα «Το Ελαιόλαδο και οι Βιοκαλλιεργητικές του διαστάσεις στη Μεσογειακή Διατροφή».
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει η εξαιρετική φιλοξενία των καθηγητών κκ. Βασίλη Βασιλείου και Rafi Taherian, Associate Vice President/ Yale Hospitality, οι οποίοι παρέθεσαν ένα εμπνευσμένο μεσογειακό γεύμα στον εμβληματικό χώρο εστίασης του UC Berkeley & Yale University. Έναν χώρο ιστορικό κι επιβλητικό, με ζεστή και εντυπωσιακή ατμόσφαιρα, δομημένο αρχιτεκτονικά και αισθητικά ώστε οι φοιτητές κατά τη διάρκεια των γευμάτων τους να μπορούν να επικοινωνούν και να συνεργάζονται. Στο πλαίσιο του γεύματος εξηγήθηκαν οι λόγοι για τους οποίους έχει υιοθετηθεί αποκλειστικά η μεσογειακή διατροφή, ενώ παρουσιάστηκαν και οι τρόποι με τους οποίους το έχουν επιτύχει, φέρνοντας στο προσκήνιο τη χρήση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου τόσο στην κουζίνα όσο και στα τραπέζια όλων των Σχολών που εντάσσονται στο Yale.
Ήταν ένα αξέχαστο και μοναδικό διήμερο που προσέφερε πολύτιμες εμπειρίες, ανταλλαγή γνώσεων, αποτελεσματική επικοινωνία και βαθιά εκτίμηση για τη σημασία της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος, που αποτελούν θεμελιώδεις πτυχές του πλανήτη μας ως το κοινό μας σπίτι.
- 1) Ομοσπονδία φοροτεχνικών | Προσοχή: Απάτες εις βάρος πελατών λογιστικών γραφείων
- 2) Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Δωδεκανήσου | Ενημερωτική εκδήλωση για την πυροπροστασία στα ξενοδοχεία
- 3) Τουρίστες νοσηλεύονται μετά από κατανάλωση μολυσμένων ψαριών στη Γαλλία - η ασθένεια αλλαντίαση
- 4) Διαγωνισμός για την εκμίσθωση του ξενώνα Αγίου Γεωργίου Μακρακώμης
23/09 22:15
23/09 22:09
23/09 22:05
Mουσική εκδήλωση αφιερωμένη στην ελληνική ιστορία και στη σημασία του Φωτός στη Δήλο
23/09 12:43
Καταστροφική η αύξηση του Φόρου Διαμονής - Ναι σε ένα τοπικό "Πράσινο Τέλος" επί του τζίρου
22/09 17:15
ΞΕΕ | Το Ελληνικό Πρωινό της Αττικής στο Φεστιβάλ Γαίας Αττικής Νέα Θεσμοφόρια
22/09 17:10
«Στοίχημα για εμάς το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο να είναι έτοιμο το 2030»
22/09 17:05
22/09 16:00
22/09 15:16
1,3 εκατ. οι επισκέπτες της Ακρόπολης το α’ 5μηνο – Αύξηση 54,5% στα Μουσεία της χώρας
22/09 14:51
Προχωρούν οι διαδικασίες για την ίδρυση του Διαχρονικού Μουσείου Τρικάλων στη Θεσσαλία
22/09 14:20
KAYAK: Αυτοί είναι οι Ελληνικοί προορισμοί με τα φθηνότερα πεντάστερα ξενοδοχεία για το φθινόπωρο
22/09 13:34
HATTA - FedHATTA: Νέα ψηφιακή έκδοση iGreece για την κρουαζιέρα στην Ελλάδα
22/09 13:23
Η Marketing Greece και τα Ikos Resorts αναδεικνύουν την πολιτιστική ταυτότητα της Κέρκυρας
22/09 13:06
Κυριαρχία της Booking.com στις online ταξιδιωτικές κριτικές, αλλά χάνει έδαφος από τη Google
22/09 12:47
Ανανεωμένη η ΙΤΒ 2024: Αλλαγές στην αισθητική των περιπτέρων – Επιμένει στο κόνσεπτ b2b
22/09 12:47
22/09 12:35
Ομοσπονδία φοροτεχνικών | Προσοχή: Απάτες εις βάρος πελατών λογιστικών γραφείων
22/09 12:23
Επενδύσεις | Σε διαβούλευση η ΣΜΠΕ για το ακίνητο Ακτή και Camping Ποσειδίου Καλάνδρας
22/09 12:20
Ευρωκοινοβούλιο: Πρόταση για δωρεάν χειραποσκευή σε όλες τις Ευρωπαϊκές πτήσεις
22/09 12:07
Τουρισμός | Η EasyJet προσθέτει τη Σκιάθο στο πρόγραμμα διακοπών στην Ελλάδα το 2024
22/09 11:22
22/09 11:10
Accor | Η Julie White Chief Commercial Officer για την Ευρώπη και Β.Αφρική
22/09 11:03
Μύκονος | Πολύ υψηλά ποσοστά ικανοποίησης για καταλύματα, εστιατόρια και δραστηριότητες
22/09 10:54
Το Four Seasons Astir Palace στην 35η θέση των 50 καλύτερων ξενοδοχείων στον κόσμο
22/09 10:40
Ρόδος | Την παρέμβαση των τοπικών βουλευτών ζητούν οι φορείς για τον Φόρο Διαμονής
22/09 10:34
22/09 10:30
Kοινές δράσεις μεταξύ Υπουργείου Τουρισμού, ΕΟΤ και ΕΣΕΕ για την προβολή των τοπικών αγορών
21/09 17:13
Η Selected Hideaways συμμετέχει στην IFTM Διεθνής & Γαλλική αγορά
21/09 17:05
Συνάντηση Όλ. Κεφαλογιάννη με τον ειδικό σύμβουλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
21/09 16:13
Ε.Ξ. Θεσσαλονίκης | Πρόσθετος φόρος διαμονής: νομοθέτηση στο πόδι ή συνειδητή επιλογή;
21/09 16:10
ΙΝΣΕΤΕ: 9η Σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τον σύγχρονο επαγγελματία του τουρισμού
21/09 16:04
21/09 15:16
Η Google αυξάνει της λειτουργίες της τεχνητής νοημοσύνης στα ταξίδια
21/09 14:27
Απειλή για τον Ελληνικό τουρισμό το «πράσινο» τέλος στα καταλύματα
21/09 13:42
Γερμανικός τουρισμός: Κυριαρχία του all inclusive στις διαδικτυακές κρατήσεις διακοπών
21/09 13:28
Τουρκικός τουρισμός | Τα ξενοδοχεία στην Αλικαρνασσό μείωσαν τις τιμές και αύξησαν τις πληρότητες
21/09 12:37
Τουρισμός | Παρουσίαση ελληνικών προορισμών στην αγορά της Νότιας Αφρικής
21/09 12:22
ΠΟΤ | Παγκόσμιο πρότυπο για τη μέτρηση της βιωσιμότητας του τουρισμού
21/09 12:08
ΣΔΟΕ: Παράνομες επιχορηγήσεις ύψους 2,6 εκατ. ευρώ σε 3 ξενοδοχεία στην Κω, τη Ρόδο και τα Τρίκαλα
21/09 11:23
EasyJet holidays: Για πρώτη φορά επέκταση της σεζόν μέχρι το Νοέμβριο
21/09 11:11
Transavia: Νέα καλοκαιρινή σύνδεση με Θεσσαλονίκη από τις Βρυξέλλες το 2024
21/09 10:54
Εκατομμύρια άνθρωποι θα εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέχρι το 2050 εξαιτίας της κλιματικής κρίσης
21/09 10:50
ΠΟΤ: Ανάκαμψη στο 80% έως 95% των επιπέδων 2019 στον παγκόσμιο τουρισμό το 2023
21/09 10:40
Να μην χαθεί η ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων | Μανώλης Γιαννούλης
21/09 10:26
21/09 10:14
Βραχυχρόνιες μισθώσεις | Εγκρίθηκαν οι νέοι κανόνες στην ΕΕ- Χαιρετίζει η Airbnb
21/09 09:53
20/09 17:03
20/09 15:26
Η Μαγιόρκα θα εντοπίζει τις παράνομες μισθώσεις μέσω του οικολογικού φόρου
20/09 14:24
Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου | Ζημιογόνα τα περισσότερα ξενοδοχεία - δεν αντέχουν άλλα βάρη!
20/09 13:41
Αυτά είναι τα 50 καλύτερα ξενοδοχεία στον κόσμο για το 2023 – Ένα είναι Ελληνικό!
20/09 13:06
IPK / ITB | Κινεζικός τουρισμός: Ανάκαμψη των εξερχόμενων ταξιδιών το 2024
20/09 12:41
20/09 12:34
20/09 12:29
20/09 12:17
Contiki: Νέα προγράμματα διακοπών στην Ελλάδα το 2024 για νέους και LGBTQIA+
20/09 12:02
Ελληνικός τουρισμός 2023 | Στα 10,3 δισ. ευρώ οι εισπράξεις το 7μηνο, +13,2% έναντι του 2019
20/09 11:38
Ηράκλειο: Υπό την αιγίδα του ΕΟΤ οι «Μέρες Γαστρονομίας 2023
20/09 11:19
ΤΑΙΠΕΔ: Ηλεκτρονική δημοπρασία για την πώληση ακινήτων σε Ιεράπετρα και Θεσσαλονίκη
20/09 10:52
JG Travel Group | Χειμερινές διακοπές 15, 22 και 29 ημερών σε ελκυστικές τιμές σε Κύπρο και Τουρκία
20/09 10:49
Το Skiathos Palace Hotel φιλοξενεί το 6o Παγκόσμιο Συνέδριο Ογκολογίας ACTC2023
20/09 10:32
TUI | Προειδοποίηση για αλλαγές στα ταξίδια στην Ευρώπη λόγω έντονων καιρικών φαινομένων
19/09 19:54
Η οριζόντια αύξηση του φόρου διαμονής υπονομεύει την Εθνική Στρατηγική για τον τουρισμό
19/09 19:41
Κυβέρνηση | Ποια μέτρα οικονομικής και φορολογικής πολιτικής αποφασίστηκαν
19/09 19:16
Ελληνικός Τουρισμός | Εξειδικεύτηκαν τα μέτρα: Τι πληρώνουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα και Airbnb
19/09 19:04
Συνάντηση Όλγας Κεφαλογιάννη με τον Βρετανό πρέσβη - Δρομολογείται η υπογραφή συμφωνίας
19/09 15:46
ΥΠΑ | Ρεκόρ επιβατών στα ελληνικά αεροδρόμια τον Αύγουστο και το 8μηνο
19/09 14:49
19/09 13:49
19/09 12:25
19/09 12:08
19/09 12:05
19/09 12:00
19/09 11:42
Τα Αρχαιολογικά Μουσεία Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου στον πολιτισμό της αμπέλου και του κρασιού
19/09 11:40
19/09 11:32
Παρουσιάζεται το Ψηφιακό Αποθετήριο Τουριστικού και Πολιτισμικού Περιεχομένου Δήμου Ηρακλείου
19/09 11:22
19/09 10:20
TUI: Στο 95% του 2019 κλείνει το φετινό καλοκαίρι - Επέκταση σεζόν για Ελλάδα και Τουρκία
19/09 09:58
Πρώτο βήμα για ίσους όρους ανταγωνισμού οι εξαγγελίες για τα Airbnb | Όχι οριζόντια το Πράσινο Τέλος
18/09 21:24
10 Urban Roof @ Radisson Blu Park | Η νέα all day φυσική επιλογή του αθηναϊκού lifestyle
18/09 19:04
Το νέο Θέατρο του Λυκαβηττού αποκαλύπτεται μέσα από ένα ατμοσφαιρικό Timelapse 80 δευτερολέπτων
18/09 18:53
18/09 18:44
18/09 16:03
«Democracy & Wellbeing Weekend» στην Costa Navarino, στo πλαίσιo του Athens Democracy Forum
18/09 14:19
FedHATTA: Συνάντηση με Γ. Αποστολόπουλο και Ν.Κελαϊδίτη για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας
18/09 14:09
18/09 12:38
ForwardKeys | Ελληνικός τουρισμός 2023: Καλύτερες επιδόσεις το καλοκαίρι από το 2019 και το 2022
18/09 12:25
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Ενώσεων Μαρινών Ελλάδας και Λιμένων Ελλάδας
18/09 12:11
18/09 11:58
Τουρίστες νοσηλεύονται μετά από κατανάλωση μολυσμένων ψαριών στη Γαλλία - η ασθένεια αλλαντίαση
18/09 11:48
Πληγέντες: Παράταση και αναστολή καταβολής φορολογικών οφειλών για πολίτες και επιχειρήσεις
18/09 11:22
18/09 11:18
ΕΕ | Ρεκόρ διανυκτερεύσεων στα τουριστικά καταλύματα το α΄εξάμηνο του 2023
18/09 10:46
18/09 10:14
Ε.Ξ. Μαγνησίας | Άμεσα μέτρα στήριξης των ξενοδοχείων- εκατοντάδες ακυρώσεις πολύ μεγάλων ποσών
18/09 10:09
Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων | Συναντήσεις στην Αθήνα με ΞΕΕ και Κεφαλογιάννη
18/09 10:00
Διαγωνισμός για την εκμίσθωση του ξενώνα Αγίου Γεωργίου Μακρακώμης
18/09 07:57
18/09 07:54
17/09 14:03
ΠΟΜΙΔΑ | Το σχόλιο για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη σχετικά με τα ακίνητα και τα Airbnb
Καταστροφική η αύξηση του Φόρου Διαμονής - Ναι σε ένα τοπικό "Πράσινο Τέλος" επί του τζίρου
Mουσική εκδήλωση αφιερωμένη στην ελληνική ιστορία και στη σημασία του Φωτός στη Δήλο
«Στοίχημα για εμάς το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο να είναι έτοιμο το 2030»
Προχωρούν οι διαδικασίες για την ίδρυση του Διαχρονικού Μουσείου Τρικάλων στη Θεσσαλία
1,3 εκατ. οι επισκέπτες της Ακρόπολης το α’ 5μηνο – Αύξηση 54,5% στα Μουσεία της χώρας
ΞΕΕ | Το Ελληνικό Πρωινό της Αττικής στο Φεστιβάλ Γαίας Αττικής Νέα Θεσμοφόρια
Να μην χαθεί η ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων | Μανώλης Γιαννούλης
KAYAK: Αυτοί είναι οι Ελληνικοί προορισμοί με τα φθηνότερα πεντάστερα ξενοδοχεία για το φθινόπωρο
Ομοσπονδία φοροτεχνικών | Προσοχή: Απάτες εις βάρος πελατών λογιστικών γραφείων
Κυριαρχία της Booking.com στις online ταξιδιωτικές κριτικές, αλλά χάνει έδαφος από τη Google
TUI: Στο 95% του 2019 κλείνει το φετινό καλοκαίρι - Επέκταση σεζόν για Ελλάδα και Τουρκία
Ελληνικός Τουρισμός | Εξειδικεύτηκαν τα μέτρα: Τι πληρώνουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα και Airbnb
Απειλή για τον Ελληνικό τουρισμό το «πράσινο» τέλος στα καταλύματα
Τουρισμός | Παρουσίαση ελληνικών προορισμών στην αγορά της Νότιας Αφρικής
HATTA - FedHATTA: Νέα ψηφιακή έκδοση iGreece για την κρουαζιέρα στην Ελλάδα
Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου | Ζημιογόνα τα περισσότερα ξενοδοχεία - δεν αντέχουν άλλα βάρη!
( 0 )