Κ. Παπαγεωργίου | Η ανάγκη για στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του Ελληνικού Τουρισμού

Α Decrease font Enlarge font
Κ. Παπαγεωργίου | Η ανάγκη για στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του Ελληνικού ΤουρισμούΠηγή φωτό: Pixabay

Η φετινή τουριστική περίοδος τοποθετήθηκε στις ράγες, πολύ καθυστερημένα, πολύ ανορθόδοξα, αλλά πάντως εκκίνησε. Το τραίνο της φετινής τουριστικής σαιζόν ήταν απαραίτητο να μην εκτροχιαστεί, καθώς οτιδήποτε πλην του τίποτα θα είναι ένα μικρό κέρδος στην δυσκολότερη και πιο αναπάντεχη τουριστική σαιζόν της Ελλάδας κι όχι μόνο. Θα πουν πολλοί «μα πως μπορεί να μιλάει κάποιος για κέρδος αυτή τη περίοδο»; Σίγουρα σε πρώτη ανάγνωση δεν θα έχουν άδικο, συγκρίνοντας προηγούμενες σαιζόν υπό κανονικές συνθήκες. Όμως κέρδος είναι και η ελαχιστοποίηση της ζημιάς, κέρδος είναι να σταθούμε όρθιοι, να σταθούμε δυνατοί, περισσότερο υπεύθυνοι από πριν και να περάσουμε το μήνυμα ότι ο ελληνικός τουρισμός είναι εδώ, δίνει τη μάχη του και μέσα από αυτό το πόλεμο η νίκη πρέπει να έχει πλέον μακροπρόθεσμο ορίζοντα.  Ο Γερμανός συγγραφέας Μπέρτολτ Μπρεχτ (1898-1956) είχε πει: «αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει». 

Ο γράφων στον επίλογο του προηγούμενου άρθρου του που φιλοξενήθηκε στο TornosNews, είχε κάνει αναφορά στην αδήριτη ανάγκη να εργαστούμε όλοι μαζί (Πολιτεία, Φορείς, Επαγγελματίες και εργαζόμενοι του τουριστικού τομέα) για να θέσουμε τον ελληνικό τουρισμό επιτέλους σε νέες, πιο στέρεες βάσεις, ώστε η φετινή πρωτόγνωρη κρίση να αποδειχθεί πως δεν αποτέλεσε μόνο μια εφιαλτική περιπέτεια που βίωσαν όλοι οι άνθρωποι του τουρισμού, αλλά μια ευκαιρία που δεν πήγε χαμένη προκειμένου να ατενίσουμε την επόμενη ημέρα του ελληνικού τουρισμού με ρεαλιστική αισιοδοξία. 

Έτσι λοιπόν και ανεξάρτητα από την τελική έκβαση της φετινής τουριστικής περιόδου και τις τελικές απώλειες που θα καταμετρήσουμε στο ταμείο, η επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού θα πρέπει να βρει τουριστικές επιχειρήσεις και εργαζόμενους στο τουρισμό, περισσότερο ενισχυμένους και προστατευμένους από την Πολιτεία, σε σχέση με ότι έχουμε δει μέχρι τώρα ως ενίσχυση και προστασία. Η πιθανή επανεμφάνιση δεύτερου κύματος του ιού το φθινόπωρο (για κάποιους ειδικούς επιστήμονες, ήδη πλέουμε στο δεύτερο κύμα) θα δοκιμάσει άλλη μια φορά τις αντοχές μας ως άτομα, ως κοινωνία, ως Πολιτεία σε κάθε επίπεδο. Όμως σε κάθε περίπτωση, η ανάγκη για την κατάστρωση ενός Στρατηγικού Σχεδίου για τον Ελληνικό Τουρισμό είναι επιτακτική και δεν μπορεί να περιμένει άλλο.   

Η προτεινόμενη Στρατηγική για τον τουρισμό της επόμενης ημέρας θα πρέπει να έχει έναν μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα τουλάχιστον σε βάθος 10ετίας-15ετίας και να οραματίζεται τον ελληνικό τουρισμό πιο ποιοτικό, πιο αποδοτικό, περισσότερο κατανεμημένο και βιώσιμο.

Στόχοι του θα πρέπει να είναι:

1. η ουσιαστική βελτίωση του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών

2. ο εμπλουτισμός της τουριστικής εμπειρίας των επισκεπτών μας

3. η προσήλωση στη ποιότητα και όχι στη ποσότητα των τουριστών

4. η πραγματική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

5. η ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας

6. ο ψηφιακός μετασχηματισμός του τουριστικού προϊόντος

7. η μείωση της περιφερειακής ανισότητας στην κατανομή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος

Εργαλεία – Κατευθύνσεις

• στόχευση σε νέες αγορές για το τέλος της μονομέρειας, της εξάρτησης από συγκεκριμένες αγορές και για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου (βλ. Κινέζικη αγορά)

• προοδευτική απαγκίστρωση από τους μεγάλους και μεγαλύτερους Tour operators που μειώνουν το τελικό κέρδος του επιχειρηματία (η σημερινή αναλογία 80-20 στην πελατεία υπερ. του Tour Operator, ας εξισορροπηθεί τουλάχιστον)

• προοδευτική απαγκίστρωση από τους αποκλειστικούς διανομείς του τουριστικού προϊόντος

• επιτέλους αξιοποίηση των αποτελεσματικότατων και αποδοτικότατων εργαλείων ψηφιακού μάρκετινγκ (εντός ή εκτός των τουριστικών επιχειρήσεων) που μειώνουν την εξάρτηση από διανομείς, αυξάνουν το περιθώριο κέρδους κι ανοίγουν τις αγορές. Αξιοποίηση των τεχνολογικών εξελίξεων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την αύξηση της διείσδυσης, της προβολής και της παραγωγικότητας

αξιοποίηση χρηματοδοτικών και επενδυτικών εργαλείων του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027

μείωση του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών  των τουριστικών επιχειρήσεων προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος

αξιολόγηση όλων των φορέων τουρισμού της Πολιτείας, από το προσωπικό του υπουργείου, των ΠΥΤ, του ΕΟΤ, των Σχολών Εκπαίδευσης. Αλήθεια ποιος πιστεύει ότι ένα αποκτηθεν πτυχίο την δεκαετία του 80’ ακόμα κι αν είναι σχετικό με τον τουρισμό μπορεί να θεωρηθεί πως ακολουθεί την ραγδαία εξέλιξη του τουρισμού; Καλύπτει άραγε τις σύγχρονες ανάγκες και τεχνολογικές εξελίξεις;  Αξιολόγηση λοιπόν, όλου του προσωπικού ανεξάρτητος βαθμίδος και επανακατάρτιση σε συγκεκριμένα εκπαιδευτικά πλαίσια και γνωστικά πεδία που θα καλύπτουν τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής και πάντως μόνο κέρδος θα αποτελεί για εργαζόμενο και αγορά. Έπειτα, αυστηρό ορισμό ελάχιστων τυπικών προσόντων για την κάλυψη μελλοντικών θέσεων στο κρατικό μηχανισμό τουρισμού. Ας ζητείται μεταπτυχιακός τίτλος σχετικός με τον τουρισμό ως πρώτη επιλογή, κι έπειτα μεταπτυχιακό με απόλυτη συνάφεια για την κάλυψη της θέσης. Σε περίπτωση μη εύρεσης των ζητούμενων προσόντων τότε μόνο να καλύπτεται η θέση με χαμηλότερου επιπέδου πτυχίο γνώσεων. Η άνοδος της ποιότητας του ανθρώπινου δυναμικού θα οδηγήσει σταδιακά και στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος

Επαναπροσδιορισμός λειτουργίας και αντικειμένου του ΕΟΤ προκειμένου να εκσυγχρονιστεί και να αναβαθμιστεί ουσιαστικά ο ρόλος του, επαναπροσδιορισμός λειτουργίας και αντικειμένου των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού (Π.Υ.Τ.). Στα πλαίσια επίτευξης του στόχου της ουσιαστικής περιφερειακής ανάπτυξης του τουρισμού, οι Π.Υ.Τ. ίσως να έπρεπε να λειτουργούν ως DMO’S, δηλαδή ως εξειδικευμένοι οργανισμοί διαχείρισης προορισμού σε περιφερειακό επίπεδο, αξιοποιώντας τη γνώση και τα πλεονεκτήματα της περιοχής και με δικό τους μπάτζετ διαχείρισης του τουριστικού προορισμού. Κάθε Περιφερειακός DMO θα έχει συγκεκριμένους στόχους και απολογισμό και θα αναφέρεται σε έναν επικεφαλής από τον Ε.Ο.Τ.  που θα διοικεί και θα συντονίζει σύμφωνα και με τον εθνικό προορισμό Ελλάδα.

• αναβάθμιση των προγραμμάτων τουριστικής εκπαίδευσης, ώστε να βγαίνουν συνεχώς αξιόλογα και εξειδικευμένα στελέχη και να επανακαταρτίζονται συνεχώς οι υπάρχοντες επαγγελματίες (η γνώση εξελίσσεται συνεχώς και οι ανάγκες της αγοράς ακόμα περισσότερο)

•  αξιοποίηση των εργαλείων τηλεκπαίδευσης επαγγελματιών /προσωπικού/εργαζομένων στο τουρισμό (π.χ. αξιοποίηση εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων της νεοσυσταθέισας Ψηφιακής Ακαδημίας Πολιτών

σταδιακή απομάκρυνση από το μοντέλο του μαζικού τουρισμού και η επικέντρωση σε βιώσιμες και αειφόρες πρακτικές τουριστικής ανάπτυξης μέσω συνεργασιών με τα αντίστοιχα Παγκόσμια Συμβούλια και Φορείς ( π.χ GSTC). Η επίτευξη των στόχων της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης θα πρέπει να εναρμονιστεί με την επίτευξη των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (17 SDG’S)  της Ατζέντας 2030 του Ο.Η.Ε (The 2030 Agenda for Sustainable Development). Η πράσινη τουριστική ανάπτυξη δεν είναι πλέον ευχή, αλλά απαίτηση των καιρών.

συστηματική καλλιέργεια κουλτούρας φιλοξενίας στο εκπαιδευτικό σύστημα (είσοδος μαθημάτων φιλοξενίας και τουρισμού από το Δημοτικό Σχολείο ακόμα, εκπαιδευτικές εκδρομές σε τουριστικές επιχειρήσεις για την γνωριμία των μαθητών με το χώρο)

σύνδεση του τουρισμού με τον Πολιτισμό (στρατηγική προβολή και ανάδειξη των 24 ελληνικών πολιτιστικών μνημείων που περιέχονται στο Κατάλογο Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, δημιουργία ενιαίου πολιτιστικού φορέα ψηφιακού πολιτιστικού μάρκετινγκ ανάδειξης και  προβολής του ελληνικού πολιτισμού, ανάπτυξη κοινωνικού τουρισμού με κουπόνια για την γνωριμία του Έλληνα με τα πολιτιστικά μνημεία του τόπου του, έτσι θα συνδεθεί η γνώση με τα μνημεία ελληνικού πολιτισμού και θα αξιοποιηθεί περαιτέρω και το επάγγελμα του ξεναγού, εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων (επισκεψιμότητα, πρόσβαση, ωράρια, φύλαξη, επιμέρους εμπορική αξιοποίηση π.χ. αναμνηστικά, αναψυκτήρια)

•  σύνδεση του τουρισμού με την ύπαιθρο, και την αγροδιατροφή

• ουσιαστική ανάπτυξη των εναλλακτικών και ειδικών μορφών τουρισμού

• ουσιαστική και κατά το δυνατόν ισοκατανεμημένη περιφερειακή ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος με την στρατηγική ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του κάθε τόπου και επικέντρωση στην στρατηγική προβολή και αξιοποίηση τους

• καλλιέργεια κουλτούρας συνεργειών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων μέσω π.χ. των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων (διοργάνωση τουριστικών εκδρομών στους χώρους κατασκευής / παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων όπως: ελαιοπαραγωγή, τυροκομικά, αναμνηστικά προϊόντα στα ξενοδοχεία)

• ουσιαστική ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας και της μεσογειακής διατροφής

• ουσιαστική αξιοποίηση του θαλάσσιου τουρισμού, επένδυση στην κρουαζιέρα, μαρίνες, υδροπλάνα

έμφαση στον ανερχόμενο τουρισμό τρίτης ηλικίας (Silver Tourism) που θα είναι κυρίαρχη μορφή τουρισμού τα αμέσως επόμενα χρόνια με την γήρανση του ελληνικού και ευρωπαϊκού πληθυσμού, αλλά και σε συνέχεια του προγράμματος φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση αλλοδαπών συνταξιούχων στη χώρα μας

Αν θέλουμε ανάπτυξη του τουρισμού, πρέπει να ενισχύσουμε τις υποδομές στην περιφέρεια, τα νοσοκομεία τις συγκοινωνίες, τα οδικά, ακτοπλοϊκά και σιδηροδρομικά δίκτυα, τα περιφερειακά αεροδρόμια, τα μελλοντικά υδατοδρόμια. Η πρόσβαση σε οποιοδήποτε τουριστικό προορισμό είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που καθορίζουν και την επισκεψιμότητα του. 

Πρέπει επιτέλους να γίνει κοινή συνείδηση η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και στην εξειδίκευση στο αντικείμενο. Πρέπει επιτέλους Πολιτεία και επιχειρηματίες του τουρισμού να εμπιστευτούν τους ειδικούς πέρα και πάνω από πολιτικές σκοπιμότητες, προσωπικές εξυπηρετήσεις και σύνδρομα του τύπου «τα ξέρω όλα - τα κάνω όλα». Το πρότυπα “one man show” είναι πλέον παρελθόν. Κανένας υπουργός όσο και εργατικός και με γνώσεις αν είναι, δεν μπορεί να ανταποκριθεί επιτυχώς στο ευρύ και απαιτητικό φάσμα των αρμοδιοτήτων του υπουργείου τουρισμού, αν δεν περιστοιχίζεται από μια ευρεία γκάμα εξειδικευμένων επιστημόνων και έμπειρων στελεχών στο τουρισμό. Είναι μάταιο κι άστοχο να περιμένει κανείς, οι στόχοι του εκάστοτε στρατηγικού σχεδίου να επιτευχθούν από ένα μόνο πρόσωπο. Η  επιτυχία ή αποτυχία αυτού, δεν θα είναι αποτέλεσμα των ικανοτήτων ενός ατόμου. Θα είναι αποτέλεσμα συνολικής και συλλογικής προσπάθειας, με ξεκάθαρους κατανεμημένους ρόλους, με αναλυτικές αρμοδιότητες ανά θέση εργασίας σε κάθε υπηρεσία και διεύθυνση, με σαφή στοχοπροσήλωση στα επιμέρους καθήκοντα των στελεχών και βάσει των μετρήσιμων αποτελεσμάτων που θα συνδέονται με έναν μικρότερο επιμέρους στόχο, εξίσου όμως σημαντικό στην επιτυχία του όλου εγχειρήματος. Για αυτό και είναι κρίσιμο και καθοριστικό το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης του Ελληνικού Τουρισμού να μείνει πέρα και πάνω από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και να ακολουθηθεί ανεξαρτήτως πολιτικής κατεύθυνσης και ιδεολογίας.

Όλα τα παραπάνω, είναι μερικές μόνο προτάσεις, στις οποίες κι άλλες μπορούν να προστεθούν και πολλά ακόμα μπορούν να γραφτούν προκειμένου να εξειδικευτούν και πάντως δεν είναι δυνατόν να εξαντληθούν στο περιεχόμενο του παρόντος άρθρου. Σίγουρα όμως, απαιτούν συνεργασία, συντονισμό, ξεκάθαρες αρμοδιότητες, τον κατάλληλο άνθρωπο στη κατάλληλη θέση, αναλόγως των προσόντων και των απαιτήσεων του ρόλου και σε κάθε περίπτωση απαιτείται η ανάλογη χρηματοδότηση. Όπως κάθε επένδυση, έτσι κι αυτή χρειάζεται κεφάλαιο, είτε ανθρώπινο είτε χρηματικό. Η τεράστια ευκαιρία της χρηματοδότησης του ποσού των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ που αναμένεται για την χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο είναι η ευκαιρία που δεν υπήρχε. Είναι η ευκαιρία που προκύπτει μέσα και μετά από αυτή τη κρίση. Ε, λοιπόν ας μην χαθεί αυτή η μοναδική ευκαιρία. Ας υπάρξει έγκαιρα η προσήλωση πάνω σε ένα καλά δομημένο και τολμηρό Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης που θα χρηματοδοτηθεί κατάλληλα, ώστε επιτέλους να δώσουμε στο τουριστικό προορισμό Ελλάδα και τους ανθρώπους του, την αξία, την προβολή και τη σημασία που του(ς) πρέπει.  

*Ο κ. Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Αειφόρου Τουριστικής Ανάπτυξης & Μάρκετινγκ, Chinese Tourism Expert / Εκπαιδευτής / Ερευνητής.

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

COVID-19
 1. 09/08 14:03

  Απόφαση: Έως 100% η μείωση προκαταβολής φόρου

 2. 09/08 13:56

  Δύσκολο το ταξίδι για όσους επιλέγουν φέτος Ελλάδα - Τα προβλήματα από την διαδικτυακή φόρμα

 3. 08/08 13:14

  Περιφέρεια Κρήτης: Διαγωνισμός για σχεδιασμό οικοτουριστικού πακέτου διακοπών 3-5 ημερών

 4. 08/08 13:12

  Σχέδιο για τη διεθνοποίηση της πορτογαλικής οικονομίας με όχημα και τον τουρισμό

 5. 08/08 13:09

  Δήμος Σικυωνίων: Σύσταση Αναπτυξιακής Εταιρείας για την αξιοποίηση εγκαταστάσεων σημαντικής τουριστικής αξίας

 6. 07/08 18:04

  Υποχρεωτικό τεστ στους επισκέπτες από Μάλτα- παράταση της απαγόρευσης όρθιων στα κλαμπ

 7. 07/08 15:42

  Διαβατήρια προς πώληση: Πώς διαμορφώνονται οι ταξιδιωτικές επιλογές των υπερ-πλουσίων εν μέσω πανδημίας

 8. 07/08 15:02

  Ιταλία: Προειδοποίηση στη Ryanair για αναστολή των πτήσεων εάν δεν τηρούνται οι κανονισμοί ασφαλείας

 9. 07/08 14:34

  Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ταξιδιωτικές οδηγίες για 210 χώρες λόγω άρσης της γενικής σύστασης

 10. 07/08 13:32

  Στ. Πέτσας: Aνοιχτό το ενδεχόμενο μη πραγματοποίησης της ΔΕΘ

 11. 07/08 13:31

  Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα λόγω αύξησης των κρουσμάτων

 12. 07/08 13:26

  Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Η μάσκα προστατεύει, η προσωπίδα καθόλου

 13. 07/08 13:19

  Κορωνοϊός: Η Γαλλία είναι η επόμενη χώρα στη λίστα καραντίνας της Βρετανίας

 14. 07/08 13:12

  Τήνος: Πάνω από 50.000 οι αφίξεις τον Ιούλιο

 15. 07/08 12:56

  Νότια Αφρική: Νέα εφαρμογή κατά του κορωνοϊού για τις τουριστικές επιχειρήσεις

 16. 07/08 12:54

  MSC: Πότε ξεκινούν οι κρουαζιέρες στη Μεσόγειο; Ελληνικά λιμάνια στο πρόγραμμα

 17. 07/08 12:54

  Απαντήσεις στα επιχειρήματα για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού

 18. 07/08 12:44

  ΣΕΤΚΕ: Η ένταξη των καταλυμάτων τύπου Airbnb στο «Τουρισμός για όλους» «χαριστική βολή» για τα τουριστικά καταλύματα

 19. 07/08 12:41

  Μία από τις πιο εξωτικές παραλίες στις Σποράδες

 20. 07/08 12:38

  Το χωριό που μοιάζει με λαβύρινθο

 21. 07/08 12:16

  Σέριφος: Σε λειτουργία το σύστημα πρόσβασης ΑμεΑ στην παραλία Αυλόμωνα

 22. 07/08 12:13

  TUI: Συμφωνία με την QTA στα συμβόλαια με τα τουριστικά γραφεία

 23. 07/08 11:51

  Ο κ.Μητσοτάκης στη Ρόδο: Δεν θα αφήσουμε τους εργαζόμενους στον τουρισμό απροστάτευτους

 24. 07/08 11:42

  Οι ΗΠΑ αίρουν την προειδοποίηση για διεθνή ταξίδια – Η ΕΕ παραμένει κλειστή για τους Αμερικανούς

 25. 07/08 11:21

  Νο.1 προορισμός των Βρετανών η Ελλάδα το 2020 – Ποιές εξελίξεις οδήγησαν σε αυτό

 26. 07/08 11:08

  Έκτακτα περιοριστικά μέτρα στον Πόρο λόγω COVID-19

 27. 07/08 10:59

  Νέες δράσεις για την ανάπτυξη της Σαμοθράκης

 28. 07/08 10:58

  Άδειες για δύο πλωτές εξέδρες στη Χαλκιδική

 29. 07/08 10:57

  Booking: Επιστροφή 10% σε κρατήσεις ξενοδοχείων και καταλυμάτων

 30. 07/08 10:54

  5 δισ. δολ. οι οικονομικές επιπτώσεις της καταστροφής του λιμανιού της Βηρυτού

 31. 07/08 10:53

  Νέα ξενοδοχεία στην Παπαστράτου στον Πειραιά και στην Πραξιτέλους στην Αθήνα

 32. 06/08 17:47

  Χ.Θεοχάρης: Μόλις 400 κρούσματα σε 1,3 εκατ. τουρίστες που ήρθαν στην Ελλάδα τον Ιούλιο

 33. 06/08 16:58

  Η Lufthansa ανακοινώνει απολύσεις

 34. 06/08 16:55

  Aeroflot: Ακύρωση προσφάτως προγραμματισμένων διεθνών πτήσεων μέχρι τις 31 Αυγούστου

 35. 06/08 16:36

  Γρ. Τάσιος: «Άξιον απορίας το πώς... τρύπωσαν στο "Τουρισμός για Όλους" μη αδειοδοτημένα καταλύματα»

 36. 06/08 16:21

  Τουρισμός: H Πάρος κράτησε «γερά» μέσα στην πανδημία

 37. 06/08 15:00

  Εάν χρειασθεί θα επιβληθούν τοπικά lockdown

 38. 06/08 14:34

  SAS: Οι νέες συνδέσεις με Ελλάδα τον Αύγουστο

 39. 06/08 14:28

  Finnair: 6 νέες συνδέσεις με Ελλάδα τον Αύγουστο

 40. 06/08 14:16

  Κοινή δράση ενημέρωσης για τα μέτρα προστασίας στις παραλίες της Αττικής

 41. 06/08 13:59

  Υπερυπολογιστές, διαστημικά δεδομένα και ΑΙ στη μάχη κατά του COVID-19

 42. 06/08 13:29

  Η ανάκαμψη του τουρισμού θα είναι ένας μακροχρόνιος προβληματισμός

 43. 06/08 13:28

  Σοκ για οικογένεια Βρετανών – Δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα λόγω λάθους στη φόρμα

 44. 06/08 13:13

  Σημαντική μείωση των αφίξεων και διανυκτερεύσεων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

 45. 06/08 12:46

  ΞΕΕ: Πρόλαβε να κάνεις την αίτησή σου για τον 3ο κύκλο του CapsuleT

 46. 06/08 12:45

  37.147 μοριακοί έλεγχοι στα αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου τον Ιούλιο

 47. 06/08 12:43

  GfK: Το 17% των Γερμανών επιθυμεί ταξίδια στην Ευρώπη το 2020 - Ποιες τάσεις κυριαρχούν

 48. 06/08 12:12

  Τουρκία: Οι τουρίστες εξαιρούνται από την απαγόρευση κυκλοφορίας των ηλικιωμένων

 49. 06/08 12:05

  Ο κ.Θεοχάρης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού: Ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων είναι χαμηλός

 50. 06/08 12:04

  Τα Κανάρια ασφαλίζουν όλους τους τουρίστες για τα έξοδα πιθανής μόλυνσης από κορωνοϊό

 51. 06/08 11:52

  Βρετανικός τουρισμός: Η απαγόρευση στην Ισπανία οδήγησε σε πτώση τιμών κατά 28% στα ταξίδια στην Ελλάδα

 52. 06/08 11:34

  Υποβρύχια πρόταση γάμου στην Αλόννησο

 53. 06/08 11:31

  Κρουαζιέρες: Πιο ασφαλείς από τα σουπερμάρκετ;

 54. 06/08 11:25

  Fraport: Μείωση 75,1% των επιβατών στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τον Ιούλιο - Πίνακας

 55. 06/08 11:13

  Άδειες για δύο πλωτές εξέδρες σε Μύκονο και Σκιάθο

 56. 06/08 11:10

  Ισραήλ: Διεθνής διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Χάϊφα

 57. 06/08 11:09

  Άδειες για νέα ξενοδοχεία σε Μύκονο και Κεφαλονιά

 58. 06/08 11:08

  Το νέο πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Αστυπάλαιας

 59. 06/08 11:07

  Air France: Αύξηση των πτήσεων με την εξυπηρέτηση 170 προορισμών - Οι 5 ελληνικοί

 60. 06/08 09:49

  Ένα από τα πιο εναλλακτικά μέρη του ανατολικού Αιγαίου που θα λατρέψεις

 61. 06/08 09:47

  Παραλίες της Αττικής με δέντρα για να απολαύσεις φυσική σκιά

 62. 05/08 16:44

  Eurowings: Νέες πτήσεις προς Ελλάδα τον Αύγουστο

 63. 05/08 16:38

  Κλείνουν εστιατόρια και παμπ σε πόλη της Σκωτίας

 64. 05/08 16:02

  Η LMEY Investments απέκτησε το Casa Cook στην Κω και άλλα 7 ξενοδοχεία της Westford Capital

 65. 05/08 15:41

  Ηρώδειο: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών - Μπετόβεν 250 χρόνια

 66. 05/08 15:37

  Τα γράμματα της Google φορούν μάσκα και κρατούν κοινωνική απόσταση

 67. 05/08 15:34

  Άνοιξε το νέο 5άστερο Pepper Sea Club Hotel του ομίλου Βανταράκη

 68. 05/08 14:51

  Emirates: Το εμβληματικό αεροσκάφος A380 επιστρέφει στους αιθέρες - Ποιοι είναι οι πρώτοι του προορισμοί

 69. 05/08 14:49

  Ελλάδα: Κύμα ακυρώσεων από Κύπριους μετά την έξοδο από τη λίστα ασφαλών χωρών

 70. 05/08 14:10

  Τουλάχιστον 50 κράτη χρησιμοποιούν apps ιχνηλάτησης του COVID-19

 71. 05/08 13:58

  Αθήνα: Άνοιξε το ιστορικό ξενοδοχείο The Stanley

 72. 05/08 13:57

  Οι καλοί, οι κακοί και οι χειρότεροι Γερμανοί t.o’s στην πανδημία – Κορυφαίος όμιλος στην τελευταία θέση

 73. 05/08 13:19

  Υπ. Ανάπτυξης: Tι ισχύει για τις αλλαγές σε προγραμματισμένες εκδηλώσεις λόγω μέτρων κατά του κορωνοϊού

 74. 05/08 12:47

  Austrian Airlines: Τέσσερις νέοι ελληνικοί προορισμοί στις πτήσεις του Αυγούστου

 75. 05/08 12:34

  Κλείνει το πρώτο ξενοδοχείο στη Μαγιόρκα λόγω κορωνοϊού

 76. 05/08 12:27

  Επίσκεψη Χ. Θεοχάρη στα Παλαιά Σφαγεία του Δήμου Μοσχάτου - Ταύρου

 77. 05/08 12:16

  TUI UK: Μετά την Ισπανία, ακυρώνονται οι πτήσεις στην Πορτογαλία

 78. 05/08 11:56

  Εκδήλωση στη ΔΕΘ 2020 για την Ελληνογερμανική συνεργασία στον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

 79. 05/08 11:50

  Accor: Πού κυμάνθηκε η μείωση εσόδων το α' 6μηνο

 80. 05/08 11:49

  Με κουπόνια εσωτερικού τουρισμού κάνουν διακοπές οι κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας

 81. 05/08 11:48

  Φεστιβάλ Γεύσεων στη Λαγκάδα της Χίου με σύνθημα μένουμε ασφαλείς και δημιουργούμε με γεύση και παράδοση

 82. 05/08 11:44

  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Διαγωνισμός για υπηρεσίες φιλοξενίας σε ξενοδοχεία

 83. 05/08 11:43

  Κάθε εβδομάδα lockdown στοίχιζε στη Γερμανία 30 δισ. - Μέτρα 1,3 τρισ. για την επανεκκίνηση της οικονομίας

 84. 05/08 11:42

  Πράσινο φως για τη μαρίνα Elounda Hills με χρήσεις για ξενοδοχείο, καταστήματα & πεδίο προσέγγισης ελικοπτέρων

 85. 05/08 11:42

  8 ξενοδοχεία επαναλειτουργεί ο Όμιλος Μήτση

 86. 05/08 11:13

  Γερμανικός τουρισμός: Στην Ελλάδα το 30,5% των κρατήσεων την προηγούμενη εβδομάδα- 5 ξενοδοχεία στο top 10 των πιο δημοφιλών

 87. 05/08 10:58

  Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία του Ρεθύμνου

 88. 05/08 10:46

  Γερμανικός τουρισμός: Άνοιξαν τα ταξίδια για Αττάλεια, Σμύρνη, Αϊδίνι και Μούγλα

 89. 04/08 21:00

  WTTC: Χάνονται 197 εκατ. θέσεις εργασίας στον παγκόσμιο τουρισμό- Ναι στα τεστ και τη μάσκα, όχι στην καραντίνα

 90. 04/08 14:37

  Στον εισαγγελέα αναρτήσεις για σενάρια συνωμοσίας και μη εφαρμογής των μέτρων κατά του κορωνοϊού

 91. 04/08 14:27

  70% κάτω η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας τον Ιούλιο

 92. 04/08 14:11

  MSC Cruises: Τα πρωτόκολλα που θα επιτρέψουν την επιστροφή της κρουαζιέρας στη Μεσόγειο (video)

 93. 04/08 14:09

  5 ευρώ ανά επιβάτη τα τέλη για τα υδατατοδρόμια

 94. 04/08 13:56

  Στήριξη των μικρών καταλυμάτων ζητεί η Ομοσπονδία "Κνωσσός"

 95. 04/08 12:13

  Ιδανική παραλία για μονοήμερη εκδρομή και βουτιές σε καθαρά νερά

 96. 04/08 12:11

  Αυτό είναι το Γιβραλτάρ του Αιγαίου που βλέπεις τον ήλιο να βγαίνει από τη θάλασσα

 97. 04/08 12:07

  Η Βίκυ Λοΐζου Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης

 98. 04/08 11:51

  Eurowings: Δυνατότητα κράτησης της άδειας μεσαίας θέσης στις πτήσεις

 99. 04/08 11:41

  ΕΟΤ: Συνεχίζεται η καμπάνια «Ατέλειωτο Ελληνικό Καλοκαίρι» - Στόχος ο εσωτερικός και εισερχόμενος τουρισμός

 100. 04/08 11:39

  Κροατία: Πάνω από μισό εκατ. Γερμανοί τουρίστες τον Ιούλιο- στο 50% οι αφίξεις σε σχέση με πέρυσι