Βιώσιμη φιλοξενία: Οικολογικές τάσεις και συμβουλές για ξενοδοχεία

Α Decrease font Enlarge font
Βιώσιμη φιλοξενία: Οικολογικές τάσεις και συμβουλές για ξενοδοχείαΠηγή φωτό: Pixabay

Ο βιώσιμος τουρισμός δεν είναι απλώς μια αυξανόμενη τάση του ταξιδιωτικού κλάδου. Με ταχείς ρυθμούς, γίνεται προτεραιότητα -αν όχι ηθική επιταγή- για τους ηγέτες του τομέα της φιλοξενίας και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμα: Booking.com: Ο αειφόρος τουρισμός ζητούμενο για τους ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Ηγεσίας του Κέμπριτζ, ο τουρισμός ευθύνεται για περίπου 5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και αυτό το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί κατά 130% έως το 2035. Στο μεταξύ, η International Tourism Partnership διαπίστωσε ότι προκειμένου ο ξενοδοχειακός κλάδος να ευθυγραμμιστεί με τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για κάθε δωμάτιο ετησίως κατά 90% έως το 2050 (σε σύγκριση με την αρχική τιμή από το 2010).

Τα εν λόγω στατιστικά στοιχεία είναι πράγματι ανησυχητικά, ιδιαίτερα εάν λάβει κανείς υπόψη τους τρέχοντες και τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης του κλάδου.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο παγκόσμιος ξενοδοχειακός κλάδος αναπτύχθηκε κατά 2,3%, φτάνοντας έσοδα που υπερβαίνουν τα 1,28 τρισεκατομμύρια ευρώ το 2018 (IBISWorld, 2018). Με τους υφιστάμενους ρυθμούς, περισσότερα από 80.000 ξενοδοχεία θα προστεθούν στην υπάρχουσα προσφορά έως το 2050.

Επομένως, η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε δεν είναι αμελητέα. Όπως εξηγεί ο ειδικός στη βιώσιμη ανάπτυξη Δρ. Willy Legrand, θα πρέπει να αναπτύξουμε τον κλάδο, εξυπηρετώντας ολοένα και περισσότερους πελάτες και κατασκευάζοντας ολοένα και περισσότερα καταλύματα, μειώνοντας ταυτόχρονα το αποτύπωμα άνθρακά του, προκειμένου να επιτύχουμε πλήρη απαλλαγή από τον άνθρακα έως το 2050.

Ας ρίξουμε μια ματιά στον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι οργανισμοί και κάποια καταλύματα αντιμετωπίζουν αυτήν την πρόκληση, σύμφωνα με την Trivago.

Τρέχουσες τάσεις στη βιώσιμη φιλοξενία

Σύμφωνα με τον Δρ. Legrand, του οποίου η εξειδίκευση στη βιώσιμη φιλοξενία ήταν καθοριστική για τη δημιουργία αυτού του άρθρου, «Ένα μεγάλο τμήμα του τομέα της φιλοξενίας αρχίζει να συμμετέχει στην πρωτοφανή κινητοποίηση ανά την υφήλιο για τον μετριασμό των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την αντιμετώπιση των πολυάριθμων κοινωνικών προκλήσεων του μέλλοντος».

Ο Δρ. Legrand, φιλοξενούμενος αρχισυντάκτης της Επετηρίδας Ξενοδοχείων 2018 – Βιώσιμη Φιλοξενία και της Ειδικής Έκδοσης Επετηρίδας Ξενοδοχείων – Βιώσιμη Φιλοξενία 2020, επεσήμανε αρκετές κύριες οικολογικές τάσεις του ξενοδοχειακού κλάδου, όπως:

-Μείωση της σπατάλης τροφίμων Για παράδειγμα, καλλιεργώντας τρόφιμα επιτόπου, επιλέγοντας τρόφιμα τοπικής προέλευσης και μεταβάλλοντας τις κοινωνικές νόρμες, ώστε να διασφαλίζεται ότι η σπατάλη τροφίμων δεν θα θεωρείται πλέον αποδεκτή (Benjamin Lephilibert, HYB2018).

-Ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης νερού πέραν του δωματίου του ξενοδοχείου. Εκτός από το να ενθαρρύνουν τους πελάτες να είναι φειδωλοί με την κατανάλωση νερού και τη χρήση πετσετών, ορισμένα καταλύματα στρέφονται σε καινοτομίες, όπως οι ντουζιέρες που φιλτράρουν το νερό τους (Inge Huijbrechts, HYB2018).

-Εξάλειψη του πλαστικού. Ένα βήμα πιο πάνω από την ανακύκλωση, η κατάργηση των πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της τεράστιας ποσότητας αποβλήτων που προέρχονται από τη δημιουργία και των απόρριψη τέτοιων αντικειμένων. Μια καλή αφετηρία είναι η κατάργηση των πλαστικών μπουκαλιών νερού και των πλαστικών σακουλών (Jeanne Varney, HYB2020).

-Εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτή η «οικονομικά βιώσιμη μέθοδος» είναι αποτελεσματική και εφαρμόζεται εύκολα, για παράδειγμα ανασχεδιάζοντας την εμπειρία των πελατών, προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι πελάτες να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους. Ένας τρόπος είναι η αντικατάσταση του μικρού ψυγείου και της καφετιέρας σε κάθε δωμάτιο με έναν κοινόχρηστο χώρο παροχών σε έναν ανοιχτό χώρο για τους πελάτες (Christopher Warren, HYB2020).

-Δημιουργία ενός ξενοδοχείου χωρίς χαρτί. Είναι ένας στόχος που διευκολύνεται από τη χρήση ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης καταλυμάτων, το οποίο θα απλοποιήσει τις λειτουργίες και θα εξορθολογίσει την εμπειρία των πελατών, μειώνοντας ταυτόχρονα τις εκπομπές άνθρακα (Terence Ronson, HYB2018).

-Ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στην αρχιτεκτονική του ξενοδοχείου. Στην κατασκευή νέων καταλυμάτων, υπάρχει μια προσέγγιση «τριών μηδενικών»: χρήση τοπικών υλικών κατασκευής και δεξιοτήτων (μηδενικά χιλιόμετρα), προτεραιότητα στην ενεργειακή διαχείριση και τις χαμηλότερες εκπομπές (μηδενικό διοξείδιο του άνθρακα) και εισαγωγή της διαχείρισης του κύκλου ζωής στη διαδικασία κατασκευής (μηδενικά απόβλητα) (Matteo Thun, HYB2020).

Στροφή σε οικολογικές λύσεις: θετική κίνηση για τον πλανήτη, θετική κίνηση και για την προσέλκυση των σημερινών (και αυριανών) πελατών των ξενοδοχείων

Πέρα από τον ευγενή στόχο της απαλλαγής από τον άνθρακα, υπάρχουν επίσης οικονομικοί παράγοντες και πτυχές που σχετίζονται με την προώθηση, οι οποίες οδηγούν τις τάσεις της βιομηχανίας προς τη βιωσιμότητα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών προβλέπει ότι έως το έτος 2020 θα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 1,6 δισεκατομμύρια ταξίδια οικολογικής έμπνευσης.

Η φιλικότητα προς το περιβάλλον εξελίσσεται από καλοδεχούμενο αγαθό που αποτελεί ξενοδοχειακή τάση σε αναγκαία προτεραιότητα για αυξανόμενο αριθμό περιβαλλοντικά και κοινωνικά ευαισθητοποιημένων ταξιδιωτών.

Αυτό το βλέπουμε ιδιαίτερα στην νέα γενιά ταξιδιωτών και πελατών ξενοδοχείων. Μια μελέτη σχετικά με τη συμπεριφορά των millennial καταναλωτών, η οποία διεξήχθη από την The Nielsen Company, διαπίστωσε ότι η βιωσιμότητα αποτελεί προτεραιότητα στις αγορές αυτής της γενιάς, μιας γενιάς που ασκεί μεγάλη επιρροή και ταξιδεύει πολύ. Πράγματι, το 66% των αποκριθέντων παγκοσμίως (αύξηση κατά 11% από το περασμένο έτος) θα «πλήρωναν περισσότερα χρήματα για προϊόντα και υπηρεσίες από εταιρείες που δεσμεύονται να συμβάλλουν θετικά στην κοινωνία και στο περιβάλλον» (Nielsen, 2015).

Στο ίδιο πνεύμα, μια παγκόσμια έρευνα της TUI διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα των παραθεριστών είναι πρόθυμοι «να κάνουν παραχωρήσεις στον τρόπο ζωής τους, προκειμένου να ωφελήσουν το περιβάλλον» (TUI, 2017).

Επομένως, αποκτώντας οικολογική συνείδηση, ένα κατάλυμα μπορεί όχι μόνο να προσελκύσει ευκολότερα τους σημερινούς περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένους ταξιδιώτες, αλλά και να βοηθήσει τους πελάτες του να ωφελήσουν το περιβάλλον, χωρίς να υποβαθμίσουν την ποιότητα του ταξιδιού τους.

Τι χρειάζεται για να αναγνωριστεί ένα κατάλυμα ως οικολογικό;

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει μια ενιαία, καθολική σειρά κριτηρίων για την επίσημη αναγνώριση των καταλυμάτων ως οικολογικών.

Ωστόσο, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Βιώσιμου Τουρισμού (GSTC), ο φορέας που διαχειρίζεται τα παγκόσμια πρότυπα για τον βιώσιμο ταξιδιωτικό και τουριστικό κλάδο, δημιούργησε τα Κριτήρια και τους Προτεινόμενους Δείκτες του GSTC για Ξενοδοχεία, σε μια προσπάθεια «να υπάρξει κοινή συμφωνία για τον βιώσιμο τουρισμό». Η ιδέα είναι να εναρμονιστούν όλα τα κριτήρια που περιλαμβάνονται στα πολυάριθμα συστήματα πιστοποίησης οικολογικών ξενοδοχείων, όπως το Πράσινο Κλειδί, η Πιστοποίηση Green Star Hotel κ.λπ.

Ο οργανισμός περιγράφει τα Κριτήρια GSTC ως «τις ελάχιστες προϋποθέσεις που θα πρέπει να φιλοδοξεί να καλύπτει μια ξενοδοχειακή επιχείρηση (ή οποιοσδήποτε τύπος κτιστών καταλυμάτων)».

Τα ξενοδοχεία που θέλουν να αναγνωριστούν επίσημα ως οικολογικά καταλύματα μπορούν να στραφούν σε έναν από τους πολλούς φορείς πιστοποίησης που είναι διαπιστευμένοι από το GSTC ανά τον κόσμο.

Βρείτε την πλήρη λίστα των αναγνωρισμένων προτύπων από το GSTC και των φορέων πιστοποίησης οικολογικών ξενοδοχείων εδώ.

Μια τελευταία σκέψη για τη βιώσιμη φιλοξενία

Όπως είδαμε από τα νούμερα, μένει να γίνουν σημαντικά βήματα, προκειμένου να καταστεί ο τομέας της φιλοξενίας ένας οικονομικά βιώσιμος κλάδος. Η πορεία μπορεί να είναι, αν μη τι άλλο, δύσκολη. Όμως, η αλήθεια είναι ότι κάθε μέτρο, κάθε βήμα για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα σε κάθε επίπεδο της βιομηχανίας μετράει και είναι, πράγματι, καίριο.

«Βιώσιμη φιλοξενία δεν σημαίνει ‘μία εταιρεία που προσπαθεί να κάνει το καλύτερο σε μια δεδομένη αγορά’», εξηγεί ο Δρ. Legrand, «αλλά μια ολόκληρη βιομηχανία που είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις, διερευνώντας ιδέες, λύσεις και στρατηγικές για τον τρόπο ανάπτυξης των μελλοντικών ξενοδοχείων και τον τρόπο διαχείρισης των λειτουργιών με βιώσιμο τρόπο».

  1. 23/05 12:18

    ΠΟΤ: Συνεχίζεται η αύξηση στις διεθνείς αφίξεις παγκοσμίως το α' τρίμηνο του 2019

  2. 23/05 12:15

    Τουρισμός: Καθαρή νίκη των ξενοδοχείων έναντι της Airbnb στη γνώμη των Βρετανών

  3. 23/05 11:48

    Πρόγραμμα κατάρτισης στον τουρισμό από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Διευθυντών Ξενοδοχείων

  4. 23/05 11:43

    Amadeus: 30% περισσότερα ξενοδοχεία και καταλύματα μέσω της Booking.com

  5. 23/05 11:29

    Wizz Air: Ξεκίνησαν οι νέες πτήσεις για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

  6. 23/05 11:00

    Πράσινο φως για νέο πολυτελές τουριστικό συγκρότημα στη Μύκονο

  7. 23/05 10:34

    Τουρισμός πολυτελείας: Διακρίσεις για την Ελλάδα

  8. 23/05 10:32

    Αλλαγές χρήσης κτιρίων σε ξενοδοχεία

  9. 23/05 10:31

    Παγκόσμιο Πάρκο Ολυμπιονικών στην Ηλεία

  10. 23/05 10:21

    Διεθνείς αγώνες στίβου Βενιζέλια- Χανιά

  11. 23/05 10:17

    Αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό πάρκο στο Ασκληπιείο Επιδαύρου

  12. 23/05 10:08

    Ψηφιακή περιήγηση στον Κάμπο Χίου

  13. 22/05 18:15

    Εναλλακτικός τουρισμός: Στον Τυρό Αρκαδίας το πρώτο καταδυτικό πάρκο της χώρας

  14. 22/05 16:48

    Αυτό το Σάββατο ανοίγει το νέο ξενοδοχείο Casa Cook στα Χανιά

  15. 22/05 15:44

    Το ιταλικό νησί Έλβα υπόσχεται επιστροφή του κόστους του ξενοδοχείου εάν βρέξει!

  16. 22/05 15:42

    Πάρο, Αθήνα και Σαντορίνη επιλέγουν οι Ινδοί

  17. 22/05 15:21

    Turkish Airlines: O Kyle Hines “Flight Time Champion” του Final 4

  18. 22/05 15:11

    Από 28 Μαΐου τα νέα χαρτονομίσματα 100 και 200 €

  19. 22/05 15:04

    Expedia: Τα δύο τρίτα των ταξιδιωτών προγραμματίζουν διακοπές με επίκεντρο αθλητικές διοργανώσεις

  20. 22/05 14:24

    Πρώτη βράβευση επισκεπτών της Ρόδου για το 2019

  21. 22/05 14:11

    Η Μύκονος στους top προορισμούς στον κόσμο για μοναχικά ταξίδια γυναικών

  22. 22/05 14:09

    Ελληνικός τουρισμός: Εντυπωσιακή αύξηση κατά 27,7% στη μέση δαπάνη ανά ταξίδι στο α' τρίμηνο

  23. 22/05 13:39

    Σε χαμηλά 5μήνου η ισοτιμία της στερλίνας

  24. 22/05 13:14

    ΝΔ: H κυβέρνηση "τροφοδοτεί" τη μείωση της κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης

  25. 22/05 13:12

    Airbnb: Μεμονωμένα τα περιστατικά απάτης

  26. 22/05 12:44

    Τουρισμός: Το 67% των Κινέζων προτιμούν διακοπές με επίκεντρο τη γαστρονομία

  27. 22/05 12:16

    Τουρκικός τουρισμός: Στόχος τα 100 δισ.δολ. έσοδα μέσω της ψηφιοποίησης των τουριστικών επιχειρήσεων

  28. 22/05 11:59

    Γιατί δεν πρέπει να χάσετε τη συναυλία του Yo-Yo Ma στο Ηρώδειο, στις 30 Ιουνίου

  29. 22/05 11:25

    Τουρισμός: Το 38% των Βρετανών θα ταξιδέψουν το 2019 χωρίς ασφάλιση

  30. 22/05 10:27

    Τουρισμός: Ψηφιακές εφαρμογές για την ανάδειξη της Λέσβου

  31. 22/05 10:24

    Τουρισμός: Ανάδειξη περιπατητικών διαδρομών στην Πελοπόννησο

  32. 22/05 10:18

    Ταξιδιωτικές φωτογραφίες του 1904 σε έκθεση στη Σκιάθο

  33. 22/05 10:17

    Η Τήλος στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων

  34. 22/05 10:15

    Ολλανδοί, Αυστριακοί και Ιταλοί δημοσιογράφοι στην Κάρπαθο

  35. 21/05 18:38

    Εκτός λειτουργίας παραμένει ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος

  36. 21/05 18:24

    650 επιφανείς Γάλλοι επιχειρηματίες στα Aldemar Resorts

  37. 21/05 16:32

    Βιέννη vs Αθήνα: Παράνομοι ξεναγοί- Γράφει ο Αριστοτέλης Κοσκινάς, αρχαιολόγος & ξεναγός

  38. 21/05 15:53

    Η διεθνής προβολή της Μήλου προσελκύει επενδύσεις σε νέα τουριστικά καταλύματα

  39. 21/05 15:22

    Έφυγε από τη ζωή ο Νίκι Λάουντα, ιδρυτής της Lauda Air

  40. 21/05 14:38

    ΙΝΣΕΤΕ: Πώς ο ελληνικός τουρισμός θα αυξήσει τη μέση κατά κεφαλή δαπάνη

  41. 21/05 14:27

    Το Ikos Aria μεταφέρει στην Κω το μοντέλο διακοπών Infinite Lifestyle

  42. 21/05 14:22

    Επίτροπο για τον τουρισμό ζητεί η HOTREC

  43. 21/05 14:03

    Η Sky Express συμμετέχει στο “Μεταφορικό Ισοδύναμο”

  44. 21/05 13:58

    Προβολή της Νάξου στην Αθήνα

  45. 21/05 13:52

    FedHATTA: Στήριξη των υποψηφίων από τον τουρισμό στις εκλογές

  46. 21/05 13:49

    “My Greek Odyssey” και στην Αστυπάλαια

  47. 21/05 13:47

    Αυτά είναι τα κορυφαία συνεδριακά ξενοδοχεία στον κόσμο- Ανάμεσά τους ένα ελληνικό

  48. 21/05 13:31

    Βραβείο στην παραλία «Ποταμός» στα Μάλια

  49. 21/05 13:13

    Η αναζήτηση εργασίας στην πρώτη γραμμή των ψηφιακών επιθέσεων

  50. 21/05 13:05

    Οδηγός για τη ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις

  51. 21/05 12:43

    Η Ευρώπη υπογράφει αεροπορικές συμφωνίες με την Κίνα

  52. 21/05 12:35

    Κοπάδι από μικρά δελφίνια μάγεψαν τη Μύκονο με τα παιχνίδια τους

  53. 21/05 12:13

    Βραβείο για την Ελλάδα στα Europa Nostra Awards 2019

  54. 21/05 12:06

    +37,2% (!) οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο α' τρίμηνο του 2019

  55. 21/05 11:41

    Ιδρύθηκε η Ένωση Επιστημόνων Εκπαιδευτών Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

  56. 21/05 11:24

    Τεράστιες οι προοπτικές της κρουαζιέρας στην Ελλάδα- Διεθνείς παράγοντες στο 5ο Posidonia Sea Tourism Forum

  57. 21/05 10:27

    Urban Frame Hotel: Νέο ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας

  58. 21/05 10:16

    Αύξηση των Ισπανών τουριστών στην Ελλάδα

  59. 21/05 10:02

    Ποδηλατικός αγώνας «Μάχη Πόρτας» στην Πύλη Τρικάλων

  60. 21/05 10:00

    Η Κόρινθος ως προορισμός θεματικού εκπαιδευτικού τουρισμού

  61. 21/05 09:49

    Σύστημα εικονικής πραγματικότητας για τις βίγλες της Χίου

  62. 21/05 09:45

    Περιφέρεια Δ.Ελλάδος: Κινηματογραφική ταινία και θεματικό βίντεο για την τουριστική προβολή

  63. 20/05 16:26

    FedHATTA: Ενθουσιασμένοι από την Ελλάδα οι Αμερικανοί τ. πράκτορες – Και νέα επίσκεψη στη χώρα μας το Νοέμβριο

  64. 20/05 16:21

    Πιο φθηνά τα B&B από τα all inclusive για τους Βρετανούς ταξιδιώτες στην Κρήτη

  65. 20/05 15:29

    Nέο λογότυπο για το Ειδικό Σήμα Ποιότητας Ελληνικής Κουζίνας

  66. 20/05 15:08

    Η Κάρπαθος σε νέα διεθνή τηλεοπτική παραγωγή

  67. 20/05 15:06

    Η Περιφέρεια N. Αιγαίου σύστησε τη Ρόδο σε κορυφαίους Αμερικανούς ταξιδιωτικούς πράκτορες

  68. 20/05 15:03

    Pint of Science 2019: Στην υγεία της Επιστήμης σε μπαρ της Αθήνας

  69. 20/05 14:57

    Νέα ξενοδοχεία της TUI και στην Ελλάδα

  70. 20/05 14:45

    Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro προβάλει την «Αιώνια Αθήνα»- Aφιέρωμα 160 σελίδων!

  71. 20/05 14:30

    Διαφωνία Ομοσπονδιών για την επέκταση της ΣΣΕ στα τουριστικά καταλύματα

  72. 20/05 14:28

    Έρευνα: Ποιές ευρωπαϊκές πόλεις έχουν το καλύτερο προφίλ για πολιτιστικό τουρισμό

  73. 20/05 14:06

    Προσωρινά κλειστό το αναψυκτήριο στον αρχαιολογικό χώρο Δήλου

  74. 20/05 13:42

    Elefthere Seaside Luxury Thermal Spa Resort: Μεγάλη επένδυση στην Καβάλα

  75. 20/05 12:51

    ΥΠΑ: +8,4% η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια το α' τετράμηνο

  76. 20/05 12:45

    Το Επιμελητήριο Ηρακλείου στη διεθνή έκθεση ANUGA

  77. 20/05 12:34

    Ξενοδοχεία: Τι ισχύει για τον μειωμένο ΦΠΑ σε υπηρεσίες εστίασης -Οδηγίες ΑΑΔΕ

  78. 20/05 12:21

    Fairbnb: Μια νέα Airbnb με κοινωνικό πρόσωπο- Η μισή προμήθεια σε επενδύσεις στις γειτονιές- το μανιφέστο

  79. 20/05 11:42

    H Turkish Airlines ανοίγει πέντε νέα lounge στο νέο Istanbul Airport

  80. 20/05 11:27

    Πόσους τουρίστες αναμένει το 2019 η Αττάλεια

  81. 20/05 10:59

    Ηλεκτρικά πατίνια: ευχή και κατάρα για τις πόλεις

  82. 20/05 10:38

    Thοmas Cook: Δεν υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας

  83. 20/05 10:09

    Ο τουρισμός μπορεί να στηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη της Μάνης

  84. 20/05 10:07

    Άδειες για κάμπινγκ και τουριστικές κατοικίες

  85. 20/05 10:02

    Ο δρόμος του αγροτικού ταχυδρόμου στα Σφακιά

  86. 20/05 09:58

    Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου στο αρχαίο θέατρο Μακύνειας

  87. 20/05 09:51

    Τουρισμός: Εικονική περιήγηση στη Δυτική Μακεδονία

  88. 19/05 13:55

    Ο απολογισμός του έργου της Δημοτικής Αστυνομίας Δήμου Αθηναίων το 2018

  89. 19/05 13:52

    Άδειες για 2 νέα ξενοδοχεία σε Σαντορίνη και Μύκονο

  90. 19/05 13:50

    Μη δασικές 2 εκτάσεις σε ξενοδοχεία στην Κέρκυρα και στα Χανιά

  91. 19/05 13:47

    Καταδυτικό κέντρο στη περιοχή Μονοναύτη του Δήμου Μαλεβιζίου

  92. 18/05 12:47

    Τουριστική προβολή του άξονα Κατακόλου-Αρχαίας Ολυμπίας

  93. 18/05 12:29

    Γιορτή Γεωργο-Κτηνοτροφίας στο Αργυροπούλι Τυρνάβου

  94. 18/05 12:26

    Μελέτη για τουριστικό λιμένα στη Ναύπακτο

  95. 17/05 17:15

    Το LoveGreece.com στηρίζει το έργο νέων Ελλήνων σχεδιαστών κοσμημάτων

  96. 17/05 16:42

    Απάντηση σε θέμα του Tornos News: "Το This is Athens with a Local δεν ανταγωνίζεται τους ξεναγούς"

  97. 17/05 16:36

    Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

  98. 17/05 15:57

    Επίσκεψη Ρουμάνων δημοσιογράφων στα Χανιά

  99. 17/05 15:47

    Το κρουαζιέροπλοιο Celebrity Edge για πρώτη φορά στον Πειραιά

  100. 17/05 14:27

    Η Xenia 2019 θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία