Όταν η κλιματική αλλαγή αλλάζει τη γεύση του κρασιού
- Οι καύσωνες αυξάνουν την περιεκτικότητα των κρασιών σε ζάχαρη και αλλοιώνουν τη γεύση τους. Πώς μπορούν να αποφευχθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην οινοποιία; H απάντηση στο θέμα της DW, που ακολουθεί....
Πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ούτε σταγόνα βροχής για καιρό και μετά πάλι αδιάκοπες βροχοπτώσεις: η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία πραγματική πρόκληση για την οινοποιία – και πολλές εκτάσεις με αμπελώνες ενδέχεται να πρέπει να μπαίνουν σε φάση αγρανάπαυσης η μία μετά την άλλη προκειμένου να ανακτήσουν την παραγωγικότητά τους. Πέραν όμως από το ότι δυσκολεύουν σημαντικά την παραγωγή, οι αλλαγές στο κλίμα έχουν και μία ακόμα συνέπεια: αλλάζουν και τη γεύση του κρασιού.
«Την περίοδο που ωριμάζουν τα σταφύλια, η ποιότητα του κρασιού είναι πολύ ευαίσθητη στη θερμοκρασία», γράφει μία ερευνητική ομάδα από τη γαλλική σχολή Bordeaux Sciences Agro υπό τη διεύθυνση του Κορνέλις φαν Λέουβεν, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Reviews Earth & Environment. Και υπάρχουν πολλοί λόγοι που συμβαίνει αυτό: οι υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν για παράδειγμα την περιεκτικότητα των σταφυλιών σε μηλικό οξύ όπως και τα επίπεδα καλίου – και λόγω αυτού και το pH.
Χάνεται η γεύση του φρέσκου καρπού
Σύμφωνα με τη γαλλική ερευνητική ομάδα το κρασί που παράγεται σε υψηλές θερμοκρασίες χάνει το άρωμα του φρέσκου καρπού και εμφανίζει πολύ πιο συχνά νότες φρούτων που έχουν ωριμάσει υπερβολικά. Η απώλεια της αίσθησης φρεσκάδας οφείλεται στη χαμηλότερη τιμή του pH ενώ η χαμηλότερη οξύτητα επηρεάζει αρνητικά τη γεύση του κρασιού.
Όσο περισσότερη η ζέστη τόσο περισσότερο αυξάνεται και η περιεκτικότητα του κρασιού σε ζάχαρη και αλκοόλ. Αυτός είναι και ο λόγος που παρατηρούνται στην αγορά περισσότερα κρασιά με 13-15% περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Οι υψηλές θερμοκρασίες κάνουν επίσης πιο «χλωμά» τα κόκκινα κρασιά.
Οι δασικές πυρκαγιές επηρεάζουν και αυτές τη γεύση
Οι πυρκαγιές σε δασικές και θαμνώδεις εκτάσεις που επίσης συμβαίνουν συχνότερα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, φαίνεται να επηρεάζουν και αυτές την ποιότητα του κρασιού. Στην Αυστραλία για παράδειγμα ορισμένα κρασιά έχουν επικριθεί πως έχουν μία επίγευση καμένου, η οποία θυμίζει στάχτη.
Ο κλάδος έχει αναγνωρίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα εδώ και καιρό. «Οι μέθοδοι παραγωγής μπορούν να μας επιτρέψουν να διορθώσουμε αυτά τα φαινόμενα χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση ο ίδιος ο ορισμός του κρασιού. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της επιλογής κατάλληλων μικροοργανισμών, με τη μείωση της περιεκτικότητας σε ζάχαρη και αλκοόλ και την όξυνση των κρασιών», γράφει το γαλλικό Ινστιτούτο Οίνου.
«Ο Γερμανός καταναλωτής είναι συντηρητικός»
Και στη Γερμανία γίνονται επίσης προσπάθειες βελτίωσης της ποιότητας των κρασιών: «Οι αμπελουργοί που γνωρίζω έχουν όλοι την τάση να διατηρούν τον τρόπο παραγωγής των κρασιών τους επειδή έχουν μία αγορά που τα απολαμβάνει», αναφέρει ο Χάικο Πάετ, ειδικός στις κλιματικές επιπτώσεις στην οινοπαραγωγή από το Πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ. «Ο Γερμανός καταναλωτής είναι συντηρητικός», λέει.
Τα κρασιά που έχουν χαμηλή οξύτητα και χαμηλό ποσοστό αλκοόλ μοιάζουν γευστικά με μπράντι και δεν αρέσουν σχεδόν σε κανέναν. «Οι άνθρωποι θέλουν νέα, φρουτώδη, αλλά και ξηρά λευκά κρασιά – το ίδιο θέλει και η νέα γενιά».
Για να πετύχει κανείς τη σωστή γεύση υπάρχουν διάφορα «οικολογικά τρικ». «Όταν για παράδειγμα θέλω να φτιάξω ένα κρασί που να μην έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ώστε να μην έχει και πολύ μεγάλο ποσοστό αλκοόλ, αλλά παρ’ όλα αυτά θέλω την οξύτητα, πρέπει να βεβαιωθώ απλώς πως τα σταφύλια θα είναι λιγότερο εκτεθειμένα στην ακτινοβολία του ήλιου», λέει ο Πάετ.
Φυσικά μπορεί κανείς λόγω της κλιματικής αλλαγής να επιλέξει και άλλες ποικιλίες. Σήμερα παράγεται στη Γερμανία πολύ περισσότερο κόκκινο κρασί απ’ όσο καλλιεργούνταν μερικές δεκαετίες πριν, αλλά στη Φραγκονία οι εκτάσεις μειώνονται και πάλι, επειδή δεν υπήρξε η επιθυμητή ζήτηση.
Ο Πάετ αναζητεί εναλλακτικές περιοχές με το επιθυμητό κλίμα για λογαριασμό του Βαυαρικού Κρατικού Ινστιτούτου Αμπελουργίας και Κηπουρικής. Διερευνά δηλαδή πώς θα είναι το κλίμα σε 50 ή 70 χρόνια στους αμπελώνες που παράγουν την καλύτερη ποικιλία Σιλβάνερ. Αν και οι έρευνες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, την προσοχή των ερευνητών τραβά ιδίως η νοτιοδυτική Γαλλία. «Αυτό σημαίνει πως τα αμπέλια της Φραγκονίας θα έχουν σε δύο γενιές περίπου το κλίμα που υπάρχει τώρα στο Μπερζεράκ ή το Μπορντό.
Όταν βρεθεί το κατάλληλο μέρος, το Βαυαρικό Ινστιτούτο θα φυτεύσει εκεί μία ποικιλία Σιλβάνερ που να είναι πολύ ανθεκτική στη ζέστη, ώστε να εξεταστεί πώς πρέπει να καλλιεργηθούν τέτοιες ποικιλίες σε ένα θερμότερο κλίμα – αλλά και πώς πρέπει να διατηρείται το κρασί στο κελάρι ώστε να έχει γεύση σαν να παράχθηκε στο Βίρτσμπουργκ.
Μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις θα μπορούσαν να χαθούν
Η ερευνητική ομάδα από το Μπορντό διαπίστωσε πως μέχρι το τέλος του αιώνα θα μπορούσε να εξαφανιστεί το 20% με 70% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην Ευρώπη σε παραδοσιακές αμπελουργικές περιοχές – αναλόγως με την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Οι θερμοκρασίες γίνονται πολύ υψηλές για τα αμπέλια της Κεντρικής Ευρώπης με αποτέλεσμα οι οινοπαραγωγοί να στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε άλλες τοποθεσίες από αυτές όπου καλλιεργούνταν συνήθως τα αμπέλια.
«Αν και αυτό δεν συμβαίνει πολύ εντατικά ακόμη, νομίζω πως μέσα στις επόμενες δεκαετίες θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε τις ποικιλίες αμπελιών και επομένως και τον τύπο των κρασιών μας, όπως και να μπορούμε να συνεχίζουμε να καλλιεργούμε τις ίδιες αμπελουργικές εκτάσεις», δηλώνει ο Πάετ.
Πηγή: DW
Επιμέλεια: Γιώργος Πασσάς
15/01 13:11
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην Έκθεση “Vacantiebeuers” στην Ουτρέχτη
15/01 12:08
Ιταλία | Stop στις ψευδείς διαδικτυακές κριτικές για ξενοδοχεία, εστιατόρια και αξιοθέατα
15/01 12:01
Ξενοδοχειακά deals 20 δισ. ευρώ ετοιμάζονται στην Ευρώπη το 2025
15/01 11:36
15/01 11:17
15/01 06:16
Αναπτυξιακός νόμος | 7 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις - δείτε σε ποια νησιά
15/01 06:10
Ελληνικός τουρισμός | Οι 5 αγορές που μπορούν να αυξήσουν τα τουριστικά έσοδα
15/01 06:10
15/01 06:10
15/01 06:10
15/01 06:10
15/01 06:10
Δήμος Ωραιοκάστρου: Δημιουργία Κέντρου Φυσικής Ιστορίας και Πολιτισμού
14/01 19:02
Στον κ.Τζτζικώστα η περιβαλλοντική έκθεση για τις ευρωπαϊκές αεροπορικές μεταφορές
14/01 17:34
14/01 15:33
Avali, το νέο ξενοδοχείο της Mar-Bella Collection στην Κέρκυρα
14/01 14:56
Ντεμπούτο για το 2025 στις κρουαζιέρες της MSC στον Πειραιά - νέο ρεκόρ επιβατών αναμένει ο ΟΛΠ
14/01 12:54
14/01 12:41
14/01 12:28
14/01 11:43
14/01 10:37
Αναπτυξιακός νόμος | Ενισχύσεις για 10 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις
14/01 10:26
14/01 06:10
14/01 06:10
14/01 06:05
Βόρεια Μακεδονία | Επιστρέφει η Easyjet από την Άνοιξη- αύξηση αφίξεων το 2024
13/01 20:55
Βραβεία Ελληνικής Ναυτιλίας 2024: Βραβείο Γραμμής Επιβατών στη Variety Cruises
13/01 18:06
Τουρισμός | Όμιλος jet2: πρόγραμμα μαμούθ για Ελλάδα το 2025 - 3 εκατ. θέσεις, 1.500 ξενοδοχεία
13/01 16:42
ΔΥΠΑ | «Ημέρες Καριέρας» στην Αθήνα: 150 επιχειρήσεις, 3.000 θέσεις εργασίας
13/01 15:40
«Πράσινο φως» για το νέο 5άστερο ξενοδοχείο του ομίλου Χατζηλαζάρου στη Ρόδο – Τι θα περιλαμβάνει
13/01 14:44
Σαφές χρονοδιάγραμμα με μέτρα για την τουριστική ανάπτυξη της Πελοποννήσου
13/01 14:43
Ψηφιακή πλατφόρμα εικονικών περιηγήσεων στο ηφαίστειο της Νισύρου
13/01 14:14
Η Αθήνα φιλοξενεί ένα σπουδαίο διεθνές συνέδριο για τις αερομεταφορές
13/01 14:10
Γερμανικός τουρισμός: Οι προκρατήσεις είναι το νέο last minute
13/01 13:52
Η νέα καμπάνια της Κρήτης | «Crete, Sense The Authentic- Top Things Τo Do»
13/01 12:45
Συνάντηση Στυλιανίδη - Τζιτζικώστα: Η “Πράσινη Συμφωνία” άμεσος στόχος της Ελληνικής Ναυτιλίας
13/01 12:04
Τουρισμός | Αύξηση αφίξεων από 5% έως 10% αναμένει το 2025 η Τουρκία
13/01 11:47
13/01 11:31
Domes Zeen Chania: Επεκτείνεται το πρώην Casa Cook με 19 νέα δωμάτια με ιδιωτικές πισίνες
13/01 11:06
13/01 06:10
13/01 06:10
Νερό από γεωτρήσεις σε ξενοδοχεία στον Μαραθώνα και στη Σκιάθο
13/01 06:10
13/01 06:05
20 ξενοδοχειακές επενδύσεις, που αναβαθμίζουν τον ελληνικό τουρισμό | Αναπτυξιακός νόμος
13/01 06:05
Επιτροπές τουριστικής ανάπτυξης και υποδομών στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας
13/01 06:05
Καταδυτικός τουρισμός | Τεχνητά υποβρύχια αξιοθέατα στο Δήμο Άργους-Μυκηνών
13/01 06:00
Μιλάνο: H μεγάλη διαμάχη που διχάζει την πόλη της μόδας και τα ρεκόρ του τουρισμού
12/01 13:41
DiscoverEU | Εισιτήριο σε 35.762 δεκαοκτάχρονους για να ανακαλύψουν την Ευρώπη
12/01 13:09
12/01 06:12
Κροατία: Αύξηση τουριστών, διανυκτερεύσεων και ταξιδιωτικών εισπράξεων το 2024
12/01 01:10
Ηνωμένο Βασίλειο | Προειδοποίηση για απατεώνες σε κρατήσεις ξενοδοχείων
11/01 11:31
Αν πρόκειται να ταξιδέψετε στο Βιετνάμ, πρέπει επειγόντως να το διαβάσετε αυτό
11/01 11:14
11/01 10:56
Ποια αεροδρόμια θα αναβαθμιστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο - Τα σχέδια για το Heathrow και το Gatwick
11/01 06:03
Solmar Villas | "Επέλαση" στα ελληνικά νησιά με νέες βίλες το 2025 - νέος προορισμός η Σκόπελος
10/01 18:33
10/01 16:26
Κρουαζιέρα | Πλοηγικός σταθμός στη Μύκονο για τη βελτίωση των υπηρεσιών στους επιβάτες
10/01 15:51
Πόσοι εργαζόμενοι μπορούν να φοιτήσουν στα Τμήματα Μετεκπαίδευσης του Υπ. Τουρισμού
10/01 14:57
Άνοιξαν οι αιτήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση ορεινών τουριστικών καταλυμάτων
10/01 14:18
Αυτά ήταν τα 8 πιο αγαπημένα Airbnb του TikTok το 2024 – Το ένα στη Σκόπελο!
10/01 14:15
10/01 12:04
Οι καθυστερήσεις νέων αεροσκαφών οδηγούν σε ακυρώσεις πτήσεων
10/01 11:30
10/01 11:06
10/01 10:32
Πού θα ταξιδέψει ο κόσμος το 2025 - Το Ιωβηλαίο φέρνει εκατομμύρια καθολικούς στη Ρώμη
10/01 09:42
Στην Αθήνα η διοργάνωση των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου το 2027
10/01 06:10
Τουρισμός | Πολυτέλεια με λιγότερα χρήματα σε φθηνούς προορισμούς αναζητούν οι Βρετανοί
10/01 06:05
Ποιοι συγκροτούν την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης στο Δήμο Μαρκοπούλου
10/01 06:05
10/01 06:05
Καταδυτικός τουρισμός: Ελεύθερα Τεχνητά Υποβρύχια Αξιοθέατα στην Κίμωλο
10/01 06:05
10/01 05:45
09/01 19:16
Νοέμβριος ιστορικών ρεκόρ για τις παγκόσμιες αερομεταφορές - Αύξηση της ζήτησης στην Ευρώπη
09/01 18:15
9,9 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου
09/01 17:56
09/01 17:44
Το δώρο του Ζάκερμπεργκ στον Τραμπ | Τέλος ο έλεγχος των γεγονότων στις πλατφόρμες της Meta
09/01 17:32
09/01 16:55
09/01 14:11
Κέρκυρα | Ρεκόρ αφίξεων εν μέσω προβλημάτων στις υποδομές, με κυρίαρχο την ύδρευση
09/01 14:05
WORKFROMGREECE.GR 2024 | Δικτύωση, τεχνογνωσία & βιώσιμη ανάπτυξη
09/01 13:40
Ένωση Ξενοδόχων Αθήνας: Προσφυγή κατά του νέου τέλους από το Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης
09/01 13:13
Καλλιόπη Βέττα | Κίνητρα για την ενίσχυση του τουρισμού στην Δυτική Μακεδονία
09/01 12:50
Στο Τάρπον Σπρινγκς στη Φλόριδα ο Α.Φιορεντίνος | Επαφές με την ομογένεια
09/01 12:37
Τι αλλάζει στη νομοθεσία για τα glamping (πολυτελή κάμπινγκ)
09/01 12:08
Η Κρήτη στους top 10 καλύτερους προορισμούς στον κόσμο | Tripadvisor Travellers’ Choice Awards
09/01 11:08
09/01 10:36
Βρετανικός τουρισμός | Οι άνω των 50 δεν επηρεάζονται από τη ακρίβεια στα ταξιδιωτικά σχέδια
09/01 06:05
Οι 20 πιο «ηχηρές» αφίξεις πολυτελών ξενοδοχείων στην Ελλάδα το 2025
09/01 06:05
09/01 06:05
Πληρωμές επιχορηγήσεων για ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Κάρπαθο και Χαλκιδική
09/01 06:05
09/01 06:05
Από ποιες χώρες επενδύουν στην Ισπανία και σε ποιους κλάδους
09/01 06:05
08/01 23:14
Ποιες είναι οι προδιαγραφές των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης
08/01 23:04
Έρχεται η περιβαλλοντική κατάταξη ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων
08/01 22:09
Τι προβλέπεται για το καθεστώς χρονομεριστικής μίσθωσης καταλυμάτων - Όλη η Απόφαση
08/01 16:38
Προς ψήφιση το τουριστικό σ/ν: Ρυθμίσεις για Airbnb και περιβαλλοντική κατάταξη των ξενοδοχείων
08/01 16:03
National Geographic Traveller: Η Σαντορίνη στα 25 καλύτερα νησιά κρουαζιέρας για το 2025
08/01 15:27
08/01 13:36
Lonely Planet | Η παραλία Σαρακίνικο της Μήλου στις 10 καλύτερες στον κόσμο για το 2025
08/01 12:17
4η Παγκρήτια Ημέρα Καριέρας στις ξενοδοχειακές μονάδες της Κρήτης
Αναπτυξιακός νόμος | 7 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις - δείτε σε ποια νησιά
Δήμος Ωραιοκάστρου: Δημιουργία Κέντρου Φυσικής Ιστορίας και Πολιτισμού
Avali, το νέο ξενοδοχείο της Mar-Bella Collection στην Κέρκυρα
Ελληνικός τουρισμός | Οι 5 αγορές που μπορούν να αυξήσουν τα τουριστικά έσοδα
Στον κ.Τζτζικώστα η περιβαλλοντική έκθεση για τις ευρωπαϊκές αεροπορικές μεταφορές
Αναπτυξιακός νόμος | Ενισχύσεις για 10 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις
Ξενοδοχειακά deals 20 δισ. ευρώ ετοιμάζονται στην Ευρώπη το 2025
Ντεμπούτο για το 2025 στις κρουαζιέρες της MSC στον Πειραιά - νέο ρεκόρ επιβατών αναμένει ο ΟΛΠ
Τουρισμός | Όμιλος jet2: πρόγραμμα μαμούθ για Ελλάδα το 2025 - 3 εκατ. θέσεις, 1.500 ξενοδοχεία
Ιταλία | Stop στις ψευδείς διαδικτυακές κριτικές για ξενοδοχεία, εστιατόρια και αξιοθέατα
Βόρεια Μακεδονία | Επιστρέφει η Easyjet από την Άνοιξη- αύξηση αφίξεων το 2024
Κέρκυρα | Ρεκόρ αφίξεων εν μέσω προβλημάτων στις υποδομές, με κυρίαρχο την ύδρευση
( 0 )