Σε κρίση η γαλλική οινοποιία
Η Γαλλία είναι υπερήφανη για τα κρασιά της, αλλά και για την όλη τελετουργία που συνοδεύει την κατανάλωση του εκλεκτού γαλλικού οίνου. Γι' αυτό άλλωστε η UNESCO έχει αναγνωρίσει τις περιοχές της Βουργουνδίας, της Καμπανίας και του Σεντ Εμιλιόν ως μνημεία «παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς». Και όμως, σήμερα πολλοί παραγωγοί στη νοτιοδυτική Γαλλία αγωνίζονται για να επιβιώσουν. Ο κλάδος αντιμετωπίζει κρίση λόγω υπερπαραγωγής, ιδιαίτερα στο κόκκινο κρασί. Οι πιο φημισμένες ετικέτες εξακολουθούν βέβαια να πωλούνται σε ...αλμυρές τιμές, που φτάνουν τις εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ για μία φιάλη. Όμως, στις πιο οικονομικές επιλογές τα περιθώρια κέρδους είναι ισχνά.
Εκτός αγοράς 100.000 στρέμματα
Οι οινοπαραγωγοί εξετάζουν πλέον δραστικές λύσεις. Θέλουν να εκριζώσουν τεράστιες εκτάσεις, ώστε να μειώσουν την προσφορά και να αποκαταστήσουν την ισορροπία με τη συνεχώς μειούμενη ζήτηση. «Σε μία έκταση 400.000 στρεμμάτων θα πρέπει είτε να καλλιεργήσουμε διαφορετικές ποικιλίες, είτε να σταματήσουμε εντελώς την καλλιέργεια», δηλώνει ο αμπελουργός Ολιβιέ Μετσενζέ στον τοπικό ραδιοσταθμό Sud-Radio.
Εκπρόσωποι του κλάδου έχουν αρχίσει σχετικές διαβουλεύσεις με τη γαλλική κυβέρνηση. Μιλώντας στην DW ο Κριστόφ Σατό, από τον σύνδεσμο αμπελουργών Conseil Interprofessionel du Vin (CIVB) στο Μπορντώ της νοτιοδυτικής Γαλλίας, εκτιμά ότι «θα ήταν ρεαλιστική η εκρίζωση αμπελώνων σε μία επιφάνεια 100.000 στρεμμάτων, που ισοδυναμεί με το 10% της συνολικής καλλιεργήσιμης έκτασης».
Εδώ και χρόνια ο κλάδος καταγράφει μείωση των πωλήσεων ερυθρού οίνου στα σούπερ-μάρκετ, που παραδοσιακά αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% του τζίρου στη Γαλλία. Μάλιστα το 2022 η μείωση έφτασε το 15%, πιθανώς λόγω πληθωρισμού. Ο CIVB προβλέπει περαιτέρω υποχώρηση της κατανάλωσης κατά 60% εντός δεκαετίας. Που οφείλεται όμως η συνεχής μείωση της ζήτησης;
Οι ειδικοί κάνουν λόγο για αλλαγές στα καταναλωτικά πρότυπα, αλλά και στα καθημερινά ήθη. Για παράδειγμα, ενώ μέχρι πρότινος ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ήταν αυτονόητο στο μεσημεριανό τραπέζι, πολλοί έχουν εγκαταλείψει πλέον αυτή τη συνήθεια. Από κει και πέρα, οι Γάλλοι παραδέχονται ότι έχουν γίνει λάθη στο μάνατζμεντ του κλάδου, ενώ, συν τοις άλλοις, έχει ενταθεί ο ανταγωνισμός από τους οινοποιούς στο εξωτερικό.
Κρατικές επιδοτήσεις για τους αμπελουργούς
Τώρα οι παραγωγοί στις περιοχές του Μπορντώ, του ποταμού Ροδανού και του Λαγκεντόκ ζητούν τη βοήθεια του κράτους, ώστε να αποσύρουν από την αγορά μέρος της παραγωγής τους. Πράγματι με τη συνδρομή της ΕΕ η γαλλική κυβέρνηση δηλώνει πρόθυμη να διαθέσει 160 εκ. ευρώ, αποζημιώνοντας τους παραγωγούς για να αποσύρουν περίπου τα δύο τρίτα των σημερινών πλεονασμάτων από την αγορά. Πού θα διοχετευθούν οι τεράστιες αυτές ποσότητες; Θα αποτελέσουν πρώτη ύλη για την παραγωγή αρωμάτων, αντισηπτικών ή ακόμη και βιοαιθανόλης. Υπάρχει ήδη σχετική εμπειρία και τεχνογνωσία. Μάλιστα το 2020, στο απόγειο της πανδημίας του κορωνοϊού, το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας είχε δεσμεύσει εκατομμύρια λίτρα κρασιού για την παραγωγή υγρού αντισηπτικού.
Όλα αυτά δεν επαρκούν για να επιλύσουν τα διαθρωτικά προβλήματα ενός κλάδου, ο οποίος εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις εξαγωγές. Προσωρινή ανακούφιση επιφέρει βέβαια η επανέναρξη των εξαγωγών προς την Κίνα, που είχαν καταρρεύσει λόγω της πανδημίας. Μακροπρόθεσμα ωστόσο, προειδοποιεί η γαλλική κυβέρνηση, οι παραγωγοί θα πρέπει να προχωρήσουν στις αναγκαίες προσαρμογές, ώστε να αντιμετωπίσουν τη μειωμένη ζήτηση, αλλά και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.
«Αντέχει» ακόμη η Αλσατία
Σήμερα η οινοποιία απασχολεί έναν στους τρεις Γάλλους που εργάζονται στην αγροτική παραγωγή. Ωστόσο, στην περίοδο 2000-2020 ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στον κλάδο έχει μειωθεί κατά 40% και δεν ξεπερνά πλέον τους 52.330. Αλλά η κρίση δεν έχει πλήξει όλες τις οινοπαραγωγικές περιοχές της Γαλλίας. Στην Αλσατία το 90% των αμπελιών παράγουν λευκό κρασί και, σύμφωνα με τον Μανόν Τιζού, εκπρόσωπο του τοπικού συνδέσμου αμπελουργών CIVA, αυτός είναι ο λόγος που δεν αντιμετωπίζουν κρίση υπερπαραγωγής.
Όπως λένε οι Αλσατοί, η κρατική αποζημίωση που έλαβαν στη διάρκεια της πανδημίας δεν επαρκούσε ούτε για να καλύψουν τα πάγια έξοδά τους. Καθώς αποκαθίσταται η ομαλότητα στην αγορά, δηλώνουν ότι δεν θα παραχωρήσουν το κρασί τους για άλλες χρήσεις- όπως η παραγωγή υγρού αντισηπτικού- ενώ δεν σκέπτονται καν να εκριζώσουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις. «Οι πωλήσεις μας αυξάνονται συνεχώς, εδώ και χρόνια» δηλώνει ο Μανόν Τιζού.
Πηγή: DW
03/10 16:53
Η συγκλονιστική παράσταση «Σπυριδούλες» του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου στο Θέατρο Καρέζη
03/10 15:38
03/10 14:43
03/10 13:58
ΥΠΠΟ: Σημαντική διεύρυνση μέχρι το 2027 του επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου των Δελφών
03/10 13:42
Just Go! Holidays: Η Ελλάδα προστίθεται στα προγράμματα διακοπών του 2025
03/10 13:17
03/10 13:02
03/10 12:40
Τουρκικός τουρισμός | Νέο ρεκόρ αφίξεων στην Αττάλεια το 9μηνο- πρώτη εθνικότητα οι Ρώσοι
03/10 12:21
CNT: Αυτά είναι τα 14 καλύτερα οικογενειακά ξενοδοχεία στην Ελλάδα
03/10 12:06
Βρετανικός τουρισμός | Αυξάνουν τη χωρητικότητα για το 2025 οι μεγάλοι τουρ οπερέιτορ
03/10 11:53
Ευρωβαρόμετρο: Η ακρίβεια η κύρια ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών
03/10 10:50
Ευρωπαϊκός τουρισμός | Οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι στις ξενοδοχειακές επενδύσεις
03/10 10:18
03/10 09:43
'Ανοιξε το πρώτο ξενοδοχείο Trademark Collection by Wyndham στην Άγκυρα
03/10 07:25
Έρευνα για τo προφίλ των τουριστών στην Κάρπαθο και για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη
03/10 06:28
03/10 06:23
03/10 06:20
02/10 22:22
02/10 22:13
02/10 22:04
ΥΠΠΟ: Αναβαθμίζονται οι υποδομές εξυπηρέτησης των επισκεπτών στη Φαιστό
02/10 22:00
Ανατολική Μάνη | Τι έκανε εταιρεία για να συνδεθεί το κάμπινγκ της με το δίκτυο αποχέτευσης
02/10 21:44
Ξενοδοχεία | Σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας είναι αδύνατο το ποιοτικό "άλμα προς τα μπρος"
02/10 17:02
Γνωριμία με τη Θεσσαλονίκη κορυφαίων διαμορφωτών της κοινής γνώμης
02/10 16:48
Ταξίδι επιβράβευσης στην Κρήτη για τους κορυφαίους πωλητές της TUI μέσω κινητού τηλεφώνου
02/10 16:36
ΙΟΒΕ | Εταιρείες "ζόμπι" (και) στον κλάδο καταλυμάτων και εστίασης
02/10 15:39
Ευρωβαρόμετρο | Καλύτερη ενημέρωση για την προετοιμασία σε κινδύνους καταστροφών ζητούν οι πολίτες
02/10 15:17
ΠΟΕΕΤ | 24ωρη απεργία στον τουρισμό-επισιτισμό στις 23 Οκτωβρίου
02/10 14:33
Τουρισμός | Τα ταξίδια εμποδίζουν το γήρας, αλλά ο μαζικός τουρισμός το επιταχύνει!
02/10 14:04
Υπ. Τουρισμού: Τα νέα μέλη της κοινής συντονιστικής επιτροπής Προσκυνηματικού Τουρισμού
02/10 13:15
Οι FedHATTA και ΗΑΤΤΑ στη διεθνή έκθεση τουρισμού της Ιαπωνίας "Tourism EXPO Japan 2024"
02/10 13:09
02/10 12:48
Ρόδος | Πλατινένια πλακέτα σε Βέλγο φίλο της Ρόδου, που την επισκέφτηκε πάνω από 100 φορές
02/10 12:21
Εθνική Τράπεζα | Η «αθόρυβη» μεταμόρφωση του ελληνικού τουρισμού
02/10 11:18
Booking.com | Eκπαίδευση για τη βιωσιμότητα στους παρόχους καταλυμάτων
02/10 09:59
Τουρισμός | Οι φτηνές χώρες τα νέα αστέρια της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ευρώπη
02/10 06:50
Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού για την Ηλεία
02/10 06:48
02/10 06:21
02/10 06:14
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Εκδήλωση οινοτουρισμού στο Βελιγράδι
02/10 06:13
Επικαιροποίηση αδελφοποίησης δήμων Καλυμνίων και Port DE Bouc
01/10 19:18
Δήμος Αγίου Νικολάου: Από τις 14 Οκτωβρίου η εκτέλεση οχλουσών εργασιών
01/10 15:39
01/10 15:13
Ο θάνατος των κλαμπ στο Βερολίνο- κλείνει το διάσημο Watergate
01/10 14:14
Στην Κέρκυρα το μεγαλύτερο Σεισμολογικό Συνέδριο στην Ευρώπη
01/10 13:56
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της TUI Deutschland- συνεχίζονται οι αλλαγές στην ηγεσία του Ομίλου
01/10 13:38
01/10 13:34
Παγκόσμια Ημέρα Καφέ: Η Emirates σερβίρει στους επιβάτες της 130.000 κιλά καφέ κάθε χρόνο
01/10 12:10
01/10 11:48
National Geographic Traveller: Παγκόσμιο βραβείο Eco-stay για το ξενοδοχείο Santo Mine στη Σαντορίνη
01/10 11:45
01/10 10:54
Το SMERemediumCap αποκτά στρατηγικό ποσοστό στην εταιρεία τροφίμων Organic 3S
01/10 10:53
01/10 10:33
World Sustainable Travel & Hospitality Awards | Βραβεύτηκαν οι κορυφαίες πρωτοβουλίες βιωσιμότητας
01/10 07:25
Γυρίσματα στην Κρήτη για την κινηματογραφική ταινία Planet Single Island
01/10 07:20
01/10 07:12
30/09 19:24
Tsagarada Escape Festival, το 8ο Φεστιβάλ Ορεινών και Θαλάσσιων δραστηριοτήτων Τσαγκαράδας
30/09 16:47
Fraport Greece: Γαστρονομική εκδήλωση στο Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης
30/09 16:06
Αlltours: Νέο πολυτελές ξενοδοχείο Αllsun στα Μάλια – Θα ανοίξει τον Απρίλιο του 2025
30/09 15:41
Uber: Έρχονται τα ταξί χωρίς οδηγό – Που θα λειτουργήσουν σε πρώτη φάση
30/09 15:21
ΥΠΑ: 5% επάνω η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια το καλοκαίρι του 2024
30/09 15:03
30/09 14:20
Έρευνα: Πώς τα social media αλλάζουν τις ταξιδιωτικές επιλογές των Γερμανών
30/09 13:47
Χωρίς πτήσεις το αεροδρόμιο Βρυξελλών την 1η Οκτωβρίου λόγω απεργίας των εργαζομένων
30/09 13:41
Selene Vedema 2024 | O πιο εμβληματικός θεσμός του σαντορινιού αμπελώνα αναβίωσε και φέτος
30/09 13:28
Γερμανικός τουρισμός - KAYAK: Μεγάλη στροφή στα μοναχικά ταξίδια και μοναχικά γεύματα στα εστιατόρια
30/09 13:04
Θρησκευτικός τουρισμός | Στα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου στην Πιερία» με χρήση νέων τεχνολογιών
30/09 12:49
ANIMASYROS 2024 | Η επίσημη τελετή λήξης και τα βραβεία του φετινού Φεστιβάλ
30/09 12:42
Ρόδος | Μοναδικός και ξεχωριστός και φέτος ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού
30/09 11:47
30/09 11:24
Τουρισμός | Η Generation Z καθοδηγεί τις τάσεις στα ταξίδια και στον τουρισμό
30/09 10:31
Δεύτερο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Καρπάθου με αναγνωρισμένους σεφ!
30/09 06:41
Δήμος Μυτιλήνης: Ολοκληρωμένη διαχείριση των επίσημων προφίλ τουριστικής προβολής
30/09 06:39
30/09 06:35
29/09 13:28
Ισπανικός τουρισμός | Έρχεται το ψηφιακό μητρώο ταξιδιωτών- πρόσθετο κόστος, που ανεβάζει τις τιμές
29/09 12:33
29/09 09:10
29/09 07:31
Η Ισπανία, κορυφαία χώρα για επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο το 2024
29/09 07:11
Δήμος Αιγιαλείας: Mίσθωση χώρου για πίστα αγώνων Μηχανοκίνητου Μοντελισμού
29/09 07:05
28/09 12:36
28/09 12:16
Ελληνικός τουρισμός | Το θετικό momentum δεν είναι ούτε άτρωτο, ούτε δεδομένο για τα επόμενα χρόνια
28/09 11:40
28/09 11:37
27/09 17:20
Καλλιόπη Βέττα | Μονόδρομος η υιοθέτηση ενός βιώσιμου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης
27/09 17:14
27/09 17:10
27/09 16:58
27/09 16:18
Ελληνικός τουρισμός 2024 | 11 δισ. ευρώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο 7μηνο
27/09 16:04
Βραχυχρόνια μίσθωση | 1 εκατ. κλίνες τον Ιούλιο - η πληρότητα ανά μήνα
27/09 15:51
Κέρκυρα: Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού με δωρεάν ξεναγήσεις στην Παλιά Πόλη
27/09 15:48
Ελληνικός τουρισμός | 1,4 εκατ. περισσότερες διεθνείς αφίξεις στα αεροδρόμια το 8μηνο
27/09 15:36
Οδικός τουρισμός | Νέο ρεκόρ αφίξεων στη χώρα μας το 8μηνο - τα στοιχεία ανά σταθμό και εθνικότητα
27/09 15:33
Ε. Ξ. Μαγνησίας: "Όπλο" συνεργασίας το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού 2024
27/09 15:22
27/09 14:32
27/09 14:14
Έρευνα: «Ναι» των ταξιδιωτών στην εξοικονόμηση ενέργειας στα ξενοδοχεία εάν η τιμή είναι χαμηλότερη
27/09 13:08
Ξενοδοχεία | Σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας είναι αδύνατο το ποιοτικό "άλμα προς τα μπρος"
Βρετανικός τουρισμός | Αυξάνουν τη χωρητικότητα για το 2025 οι μεγάλοι τουρ οπερέιτορ
Ανατολική Μάνη | Τι έκανε εταιρεία για να συνδεθεί το κάμπινγκ της με το δίκτυο αποχέτευσης
ΥΠΠΟ: Αναβαθμίζονται οι υποδομές εξυπηρέτησης των επισκεπτών στη Φαιστό
Έρευνα για τo προφίλ των τουριστών στην Κάρπαθο και για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη
Ευρωπαϊκός τουρισμός | Οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι στις ξενοδοχειακές επενδύσεις
ΙΟΒΕ | Εταιρείες "ζόμπι" (και) στον κλάδο καταλυμάτων και εστίασης
CNT: Αυτά είναι τα 14 καλύτερα οικογενειακά ξενοδοχεία στην Ελλάδα
'Ανοιξε το πρώτο ξενοδοχείο Trademark Collection by Wyndham στην Άγκυρα
Ευρωβαρόμετρο: Η ακρίβεια η κύρια ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών
Ταξίδι επιβράβευσης στην Κρήτη για τους κορυφαίους πωλητές της TUI μέσω κινητού τηλεφώνου
Γνωριμία με τη Θεσσαλονίκη κορυφαίων διαμορφωτών της κοινής γνώμης
Εθνική Τράπεζα | Η «αθόρυβη» μεταμόρφωση του ελληνικού τουρισμού
ΠΟΕΕΤ | 24ωρη απεργία στον τουρισμό-επισιτισμό στις 23 Οκτωβρίου
Τουρκικός τουρισμός | Νέο ρεκόρ αφίξεων στην Αττάλεια το 9μηνο- πρώτη εθνικότητα οι Ρώσοι
Just Go! Holidays: Η Ελλάδα προστίθεται στα προγράμματα διακοπών του 2025
( 0 )