H ακτινογραφία της ισπανικής αγοράς κρασιού και η θέση της Ελλάδας

Α Decrease font Enlarge font
H ακτινογραφία της ισπανικής αγοράς κρασιού και η θέση της Ελλάδας

Η Ισπανία διαθέτει περισσότερα από 2,9 εκ. στρέμματα σταφυλιών που την καθιστούν χώρα με τη μεγαλύτερη έκταση αμπελιών για την παραγωγή οίνου, ενώ ταυτόχρονα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στον κόσμο, μετά την Ιταλία και τη Γαλλία, οι οποίες κατέχουν την πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα.

Η υψηλή της θέση οφείλεται, εν μέρει, στις πολύ υψηλές αποδόσεις παραγωγής και την ευρεία έκταση που απέχει από τα παλιά αμπέλια, τα οποία ήταν φυτεμένα στο ξηρό και άγονο χώμα πολλών ισπανικών περιφερειών. 

Σύμφωνα με στοιχεία του ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων για το 2018, η χώρα έρχεται ένατη σε παγκόσμια κατανάλωση, ενώ οι Ισπανοί καταναλώνουν, κατά μέσο όρο, 7,89 λίτρα ανά άτομο, ετησίως, ενώ δαπανούν 22,82 ευρώ ανά άτομο, επίσης σε ετήσια βάση. Επιπλέον, διαθέτει πληθώρα τοπικών ποικιλιών, με περισσότερες από 400 ποικιλίες σταφυλιών που φυτεύονται σε όλη την Ισπανία, ενώ το 80% της αμπελοοινικής παραγωγής της χώρας προέρχεται μόλις από 20 είδη σταφυλιών, συμπεριλαμβανομένων των κόκκινων Tempranillo, Garnacha και Monastrell, των λευκών Albariño, Galicia, Palomino, Airen και Macabeo και των τριών σταφυλιών ποικιλίας «Cava», Parellada, Xarello και Macabeo. 

Μεγάλες ισπανικές περιφέρειες, οι οποίες είναι σημαντικές για την παραγωγή οίνου είναι η Rioja και η Ribera del Duero, οι οποίες είναι γνωστές για την παραγωγή του Tempranillo, η Valdepeñas, η οποία είναι γνωστή για την υψηλής ποιότητας Tempranillo σε πολύ χαμηλές τιμές, η Jerez de la Frontera, γνωστή για το ενισχυμένο κρασί Sherry, η Rías Baixas που βρίσκεται στη βορειοδυτική περιοχή της Γαλικίας, η οποία είναι γνωστή για τα λευκά κρασιά της που προέρχονται από την ποικιλία Albariño και η Καταλονία, η οποία περιλαμβάνει τις οινοπαραγωγικές περιοχές Penedès και Priorat.

Η προσφορά του κλάδου σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο είναι σημαντική σε όλη την Ισπανία. Τα σημαντικότερα μερίδια παραγωγής σταφυλιού που προορίζονται για παρασκευή οίνου έχουν οι ακόλουθες Αυτόνομες Κοινότητες της χώρας: Καστίλη λα Μάντσα (48%), Εστρεμαδούρα (9%), Βαλένθια (7%), Καστίλη και Λεόν (6%), Καταλονία (5%), Αραγονία, Μούρθια και Ριόχα (4%) και Ανδαλουσία (3%). Λίγο περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής παραγωγής σταφυλιού, είναι κόκκινα κρασιά και τα υπόλοιπα λευκά.

Ως προς τις ποικιλίες σταφυλιού που βρίσκονται στην Ισπανία, οι σημαντικότερες είναι: το λευκό Vino Blanco Airen (24% των καλλιεργειών), το Κόκκινο Tempranillo (21%) και ακολουθούν τα κόκκινα Bobal, Garnocha, Monastrell και τα λευκά Macabeo και Pardina.

Ο αριθμός των οινοποιείων

Το 2018 στην Ισπανία αυξήθηκε ο αριθμός των οινοποιείων, ο οποίος έφθασε τα 4.373 σε ολόκληρη την χώρα. Τα περισσότερα, και συγκεκριμένα 609, βρίσκονται στην Κοινότητα της Καστίλλης και Λεόν ενώ ακολουθεί η Κοινότητα της Καταλονίας, στην οποία βρίσκονται 606 οινοποιεία. 

Η πλειονότητα αυτών απασχολούν λιγότερα από πέντε άτομα, ενώ ο αριθμός των οινοποιείων στα οποία ο αριθμός των εργαζομένων ξεπερνάει τους 100, είναι 22.

Σύμφωνα όμως με τη δημόσια αρχή εξωτερικού εμπορίου και επενδύσεων της Ισπανίας, παρά τη μεγάλη ποικιλία σε διαφορετικές ετικέτες κρασιών, το 70% της συνολικής παραγωγής αφορά μόλις το 2% των επιχειρήσεων. Παρατηρείται ότι οι επιχειρήσεις που απασχολούνται στην αγορά οίνου έχουν ιδρυθεί κατά το ήμισυ σε διάστημα μεγαλύτερο των 16 ετών. Αντίστοιχα όμως, παρατηρείται και αύξηση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων μετά το 2009, όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην Ισπανία, με πολλούς να επενδύουν στην ανάπτυξη συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Η εξέλιξη της παραγωγής

Κατά το διάστημα των πρώτων εννέα μηνών της φετινής περιόδου μεγάλης παραγωγής οίνου και μούστου στην Ισπανία (μεταξύ Αυγούστου 2018 και Απριλίου 2019), η παραγωγή ανήλθε στα 50,36 εκατομμύρια εκατόλιτρα, το οποίο αποτελεί αύξηση κατά 11,5% της μέσης παραγωγής τα τελευταία πέντε έτη. 

Παρομοίως, τα αποθέματα  οίνου και  μούστου στην Ισπανία αυξήθηκαν το 2019, με τον Απρίλιο να φθάνουν συνολικά τα 4,6 εκατομμύρια εκατόλιτρα, εκ των οποίων το 53% ήταν οίνος κόκκινος ή ροζέ και το 40% ήταν λευκός οίνος.  Κατά το 2018, η μέση τιμή ανήλθε στα 2,89 ευρώ / λίτρο, κατά 6,6% υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα ισπανικά νοικοκυριά κατανέμουν το 1,49% του συνολικού προϋπολογισμού τους για την αγορά οίνου.

Ο τομέας του κρασιού, όπως προαναφέρθηκε, είναι υψίστης σημασίας στην Ισπανία. Το κρασί, κόκκινο ή λευκό, γλυκό ή ξηρό, είναι ένα από τα αγαπημένα ποτά των Ισπανών που συνοδεύει την παραδοσιακή κουζίνα τους ενώ αποτελεί βασικό στοιχείο κοινωνικοποίησής τους. Το 30% των Ισπανών καταναλώνουν κρασί σε εβδομαδιαία βάση.

Όσον αφορά την κοινωνικό-οικονομική τάξη των Ισπανών καταναλωτών οίνου, αυτή είναι κυρίως η μεσαία και η ανώτερη/ανώτερη-μεσαία οικονομικά τάξη. Μάλιστα, οι τελευταίοι, καταναλώνουν 22,8% περισσότερο κρασί από τη μεσαία τάξη, ήτοι 1,8 λίτρα / άτομο / έτος. Σχετικά με την ηλικία κατανάλωσης, οι μεγαλύτεροι των 50 ετών αποτελούν και τους κύριους καταναλωτές, δεδομένου ότι αγοράζουν το 73,5% της συνολικής ποσότητας, όμως η συνολική τους δαπάνη αφορά μόλις το 54% του συνόλου. Υπολογίζεται ότι τα άτομα, μεγαλύτερα των 50 ετών, καταναλώνουν 12,16 λίτρα / άτομο / έτος. Μάλιστα, οι Ισπανοί συνταξιούχοι είναι και οι μεγαλύτεροι καταναλωτές οίνου στη χώρα, αφού πίνουν συνολικά 16 λίτρα / άτομο / έτος, 8 λίτρα περισσότερα από το εθνικό μέσο όρο.

Σχετικά με τις Κοινότητες της Ισπανίας, το 51% της συνολικής αγοράς οίνου στην Ισπανία, αντιπροσωπεύει η αγορά στις Βαλεαρίδες Νήσους, όπου ο μέσος όρος κατανάλωσης είναι ο μεγαλύτερος της χώρας και αντιστοιχεί σε 11,63 λίτρα / άτομο / έτος.

Παραδοσιακά, η κατανάλωση αυξάνεται το μήνα του Δεκεμβρίου, όποτε και εορτάζονται τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά καθώς και το μήνα του Καθολικού Πάσχα, σε μικρότερο όμως ποσοστό. 

Οι εξαγωγές σε όλο τον κόσμο

Η Ισπανία αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα παγκοσμίως σε ποσότητες κρασιού. Τα Ισπανικά κρασιά εξάγονται σε ολόκληρο το κόσμο.  Μπορεί, βέβαια, η Ισπανία να αποτελεί το μεγαλύτερο εξαγωγέα κρασιού, σε ποσότητα, στον κόσμο αλλά με τη χαμηλότερη τιμή μεταξύ των έντεκα πρώτων εξαγωγέων. Συγκεκριμένα, το 2018, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Κρασιού (OIV), η Ισπανία εξήγαγε συνολικά 21 εκ. εκατόλιτρα, με μέση τιμή μόλις 1,39 ευρώ / λίτρο. Οι κύριοι αποδέκτες ισπανικού οίνου είναι η γείτονα χώρα Γαλλία, καθώς και η Γερμανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σημαντική αγορά αποτελεί και η Κίνα, στην οποία οι εξαγωγές αυξάνονται τα τελευταία έτη.

Το εμπορικό ισοζύγιο, όπως είναι αναμενόμενο, είναι θετικό για την Ισπανία και μάλιστα, τα τελευταία πέντε έτη οδεύει συνεχώς αυξανόμενο ως προς τη δική της πλευρά.

Τόσο η Ισπανία όσο και η Ελλάδα αποτελούν σημαντικούς παραγωγούς κρασιού ενώ παράλληλα και στις δύο χώρες η κατανάλωση είναι υψηλή. Στην Ισπανία, δεδομένης της πολύ καλής σχέσης ποιότητας και τιμής του τοπικού οίνου, αλλά και λόγω της νοοτροπίας προτίμησης εθνικών προϊόντων έναντι τρίτων χωρών, καταναλώνεται κατά βάση τοπικός οίνος. 

Το 2018, για πρώτη φορά, η συνολική εισαγόμενη ποσότητα κρασιού από την Αργεντινή ξεπέρασε την, παραδοσιακά μεγαλύτερο προμηθευτή, Ιταλία. Από την Αργεντινή όμως εισάγεται χαμηλού κόστους οίνος, καθώς συνολικά για το 2018, από την Αργεντινή εισήχθησαν 26,76 εκ. κιλά κρασιού, συνολικής αξίας 13,83 εκ. ευρώ. Αντιθέτως, από τη Γαλλία εισάγονται κυρίως ακριβότερα προϊόντα οίνου, όπως λ.χ. καμπανίτης, ενώ το 2018 η συνολική αξία εισαγόμενου οίνου από τη Γαλλία ξεπέρασε τα 93,99 εκ. ευρώ.  Το σουπερμάρκετ και η αυτοεξυπηρέτηση είναι οι κύριοι δίαυλοι για την αγορά κρασιών, αποτελώντας το 51,8% του όγκου ενώ όλοι οι δίαυλοι, πέραν του διαδικτύου, παρουσιάζουν αρνητική διακύμανση, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι εξαγωγές της Ελλάδας

Oι εξαγωγές της Ελλάδος στην Ιβηρική είναι περιορισμένες, ενώ σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το 2018 οι εξαγωγές ελληνικού οίνου στην αγορά της Ισπανίας ανήλθαν στα 160.915 ευρώ. Αντίθετα, οι εισαγωγές ισπανικών κρασιών από την Ισπανία ξεπέρασαν τα 3,3 εκ. ευρώ.

Εξαιτίας της πολλή καλής σχέσης αξίας και ποιότητας του ισπανικού κρασιού αλλά και της νοοτροπίας κατανάλωσης τοπικών προϊόντων, στα μεγάλα σημεία πώλησης όπως σουπερμάρκετ, παρουσιάζονται ελάχιστα εισαγόμενα κρασιά. Τα μόνα εισαγόμενα κρασιά που μπορεί να εντοπίσει κανείς στις δημοφιλείς αλυσίδες σουπερμάρκετ στο έδαφος της Ισπανίας είναι κατά βάση τα ιταλικά, αργεντίνικα, γαλλικά και τα πορτογαλικά, με μικρή όμως αντιπροσώπευση σε σχέση με τα ισπανικά κρασιά. 

Τα ελληνικά κρασιά δίνονται κυρίως απευθείας σε εστιατόρια, ξενοδοχεία ή μεμονωμένους πελάτες, μέσω των εισαγωγέων ελληνικών κρασιών και του διαδικτύου. Το μερίδιο όμως της αγοράς είναι χαμηλό.

Τέλος, δεδομένων των χαρακτηριστικών της ελληνικής αγοράς, οι ευκαιρίες για εμπόριο μεγάλων ποσοτήτων έχουν επικεντρωθεί στην πώληση του οίνου σε προσιτές τιμές ή σε πώληση χύμα κρασιού, το οποίο διανέμεται μέσω σουπερμάρκετ και αλυσίδων εκπτωτικών καταστημάτων. Αν υπάρχει μία κατηγορία μέσης-υψηλής ποιότητας που οι Ισπανοί παραγωγοί μπορούν να ανταγωνιστούν, είναι οι αφρώδεις οίνοι, και αυτοί μπορούν πιθανότατα να αναπτυχθούν και στις δύο χώρες χάρη στην κατανάλωσή τους από τους τουρίστες στην υψηλή τουριστική περίοδο, ιδίως στα νησιά. 

 

 

 

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

  1. 21/02 17:35

    Το άνοιγμα του δήθεν κλειστού επαγγέλματος του ξεναγού- Γράφει ο κ.Ιωάννης Βεντιρώζος (*)

  2. 21/02 16:22

    Στη Louis Hotels το πεντάστερο ξενοδοχείο Asterion στην Κρήτη

  3. 21/02 16:05

    Ελληνικός τουρισμός 2019: +8,5% η μέση δαπάνη ανά ταξίδι - Οι εθνικότητες που έφεραν τα περισσότερα έσοδα

  4. 21/02 15:04

    Hotels.com For Travel Agents: Η Discover the World συνεργάτης πωλήσεων στην Ελλάδα

  5. 21/02 15:03

    Βρετανοί, Αμερικανοί και Γάλλοι τουρίστες έφεραν το ρεκόρ στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2019

  6. 21/02 14:43

    Δοκιμές στο συντριβάνι της νέας Ομόνοιας

  7. 21/02 14:37

    Forbes: 10 καινοτομίες που απογειώνουν την εμπειρία διαμονής στα ξενοδοχεία

  8. 21/02 14:05

    Νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για πληρωμή του ΦΠΑ στις online αγορές

  9. 21/02 13:56

    IATA: Ο κορωνοϊός προκαλεί μείωση των αεροπορικών ταξιδιών

  10. 21/02 13:55

    Κρητικά προϊόντα σε περισσότερα All Inclusive ξενοδοχεία

  11. 21/02 12:41

    AIDA: Στη Μεσόγειο και Μ. Ανατολή τα κρουαζιερόπλοια που ταξίδευαν Ασία – Νέα δρομολόγια με Ελλάδα

  12. 21/02 12:19

    Στην Ομόνοια το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ

  13. 21/02 12:18

    T&L: Ελληνικό ξενοδοχείο ανάμεσα στα καλύτερα νέα στον κόσμο για το 2020- Δείτε ποιο είναι (φωτό)

  14. 21/02 12:04

    Σύσκεψη για το νέο φορέα πνευματικών δικαιωμάτων

  15. 21/02 11:58

    ICCA: Ποια είναι η επίδραση του κορωνοϊού στα διεθνή συνέδρια

  16. 21/02 11:22

    Ο κορωνοϊός "επιτίθεται" και στις ήδη εξασθενημένες τουριστικές εκθέσεις- Γράφει ο Νότης Μαρτάκης (*)

  17. 21/02 10:56

    Euronews.com: Oι Λειψοί στα πιο αντιπροσωπευτικά νησιά με ιστορία και παραδόσεις

  18. 21/02 10:50

    Εντός 4 μηνών νέος ανελκυστήρας στην Ακρόπολη

  19. 21/02 10:44

    Marriott: Αναστέλλει τις χρεώσεις ακύρωσης λόγω κορωνοϊού

  20. 21/02 10:36

    Ποια χώρα πλασάρει το μήνυμα «Μην μας συγχέετε με την Κίνα» λόγω κορωνοϊού

  21. 21/02 10:34

    Κορωνοϊός: Ακυρώσεις 6 εκθέσεων σκαφών στη ΝΑ Ασία

  22. 21/02 10:32

    Aντίθετος σε αιολική βιομηχανική εγκατάσταση ο Δήμος Ξυλοκάστρου

  23. 21/02 10:28

    Ενημερωτική εκδήλωση στο Βόλο για την αυτόνομη κατάδυση από ΑΜΕΑ

  24. 21/02 10:23

    Τουρισμός: Κοινά πακέτα Ελλάδας-Αιγύπτου σε μακρινές αγορές

  25. 20/02 18:06

    Νέα βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για την ΟΛΠ Α.Ε.

  26. 20/02 18:04

    Μ. Κόνσολας: Ήρθε η ώρα για τη μεγάλη μεταρρύθμιση στην τουριστική εκπαίδευση

  27. 20/02 16:20

    Cyprus Airways: Νέο δρομολόγιο Αθήνα - Πάφος

  28. 20/02 15:15

    Ryanair: Νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης πιλότων

  29. 20/02 14:35

    Εκδήλωση για τον αθλητικό τουρισμό στη Θεσσαλονίκη

  30. 20/02 14:27

    Γενική Συνέλευση & Αρχαιρεσίες ΗΑΤΤΑ: Μια μεγάλη γιορτή για τον ελληνικό τουρισμό - Ποιοι βραβεύθηκαν

  31. 20/02 14:16

    Τι αλλάζει στις αδειοδοτήσεις στον ιαματικό τουρισμό

  32. 20/02 14:14

    Εγκρίθηκε η εξαγορά της Condor από την LOT

  33. 20/02 14:12

    14 δράσεις στο Σχέδιο Διαχείρισης του προορισμού Σαντορίνη

  34. 20/02 14:04

    Οινική βιωματική περιήγηση Ολλανδών και Βέλγων δημοσιογράφων και πρακτόρων στην Πιερία και Θεσσαλονίκη

  35. 20/02 13:44

    Δημοφιλές τηλεοπτικό παιχνίδι στο Βέλγιο προβάλλει την Ελλάδα

  36. 20/02 13:37

    Η επόμενη ημέρα στον τουρισμό στο Delphi Economic Forum

  37. 20/02 13:18

    Έρευνα: Πώς θα ταξιδέψουν οι Γερμανοί τουρίστες το 2020

  38. 20/02 13:09

    Τουρκία: Χωρίς βίζα τα ταξίδια πολιτών από 6 ευρωπαϊκές χώρες

  39. 20/02 12:52

    Ξενοδοχεία: Ο όμιλος Ιβάν Σαββίδη ενδιαφέρεται για το Capsis Elite Resort

  40. 20/02 12:32

    Bloomberg: Τα Ιόνια Νησιά στους 24 καυτούς προορισμούς διακοπών για το 2020

  41. 20/02 12:26

    Ελληνικός τουρισμός 2019: Ρεκόρ εισπράξεων με 18,1 δισ.ευρώ

  42. 20/02 12:15

    Ερώτηση Βόζεμπεργκ για την ασφάλεια των αερομεταφορών στην Ε.Ε.

  43. 20/02 11:38

    ΠΑΣΥΔΑ: Webinar για κρατήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω Google χωρίς προμήθεια

  44. 20/02 11:36

    ΥΠΠΟ: Tην Άνοιξη του 2021 το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

  45. 20/02 11:24

    Ο ΠΟΤ θέτει τον τουρισμό ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ

  46. 20/02 11:03

    ΥΠΕΣ: Προώθηση της Β. Ελλάδας στην έκθεση Τουρισμού του Βελιγραδίου

  47. 20/02 10:47

    Τουρισμός | Η Κέρκυρα νέος μεγάλος προορισμός για τους Ρώσους - Πρόγραμμα της TUI Russia με 5άστερα ξενοδοχεία

  48. 20/02 10:30

    Άνοιγμα της Αλοννήσου στην αγορά του Ισραήλ

  49. 20/02 10:26

    Χρηματοδοτήσεις ξενοδοχειακών επενδύσεων σε Ραφήνα και Ύδρα

  50. 20/02 10:22

    Πλήγμα και στο Hollywood λόγω κορωνοϊού: Ακυρώθηκε η πρεμιέρα του James Bond, No Time to Die

  51. 20/02 10:18

    Aegean: Ταξίδι μαζί με τα μικρά ζώα συντροφιάς

  52. 20/02 10:16

    Kορωνοϊός: Επιπτώσεις σε ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες - 50 εκατ. οι απώλειες της El Al

  53. 20/02 10:07

    Κορωνοϊός: Αντικαθιστούν με ημερίδες την ακύρωση του Mobile World Congress στη Βαρκελώνη

  54. 19/02 16:39

    Νέα παγκόσμια συνεργασία για την Accor και τη Visa

  55. 19/02 16:38

    Άμεση αντίδραση του ΕΟΤ σε φυλλάδιο γερμανού πράκτορα που εμφανίζει το Ναυάγιο της Ζακύνθου στην …Τουρκία!

  56. 19/02 15:46

    Το Mediterranean Yacht Show επιστρέφει για 7η χρονιά στο λιμάνι του Ναυπλίου

  57. 19/02 14:55

    ΟΝΟΜΑ: Το πρώτο πεντάστερο smart hotel ανοίγει στη Θεσσαλονίκη

  58. 19/02 14:21

    Απαράδεκτες οι τιμολογιακές διακρίσεις στους νέους για την είσοδο στην Ακρόπολη και τους άλλους αρχαιολογικούς χώρους

  59. 19/02 14:05

    Έρευνα: Γιατί οι Ολλανδοί τουρίστες επιλέγουν την Ελλάδα

  60. 19/02 12:56

    WWF: Βρείτε το δικό σας ανθρακικό αποτύπωμα στα ψάρια που τρώτε

  61. 19/02 12:47

    Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: Ικανοποίηση για την πρωτιά σε επισκεψιμότητα- συμμετοχή σε εκθέσεις

  62. 19/02 12:39

    Πρόταση ΣΕΤΚΕ στον ΠΟΤ: Ενιαίο όνομα και σύστημα κατηγοριοποίησης στα καταλύματα διεθνώς

  63. 19/02 11:12

    Χάλκινο μετάλλιο στη Λέσχη Αρχιμαγείρων B. Ελλάδος στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής

  64. 19/02 10:55

    Κορωνοϊός: Μετά από ένα χρόνο η ανάκαμψη του εξερχόμενου τουρισμού από την Κίνα

  65. 19/02 10:18

    Ακυρώθηκε η ΙΤΒ China- Καμιά ανησυχία για την ITB Berlin

  66. 19/02 10:04

    Η Ίος γοήτευσε τους Ιταλούς

  67. 19/02 10:01

    Καταβολές δόσεων για ξενοδοχειακές επενδύσεις

  68. 19/02 09:59

    Aegean: Έκπτωση 30% σε όλους τους προορισμούς εξωτερικού

  69. 19/02 09:57

    Δήμος Κομοτηνής: Διαγωνισμός για την εκμίσθωση 74 bungalows

  70. 19/02 09:55

    Kορωνοϊός: Η Ρωσία στηρίζει με 25 εκατ. δολ. τις αεροπορικές εταιρείες ως αποζημίωση

  71. 19/02 09:50

    Τι είναι ο «άδειος» τουρισμός και πως σχετίζεται με τον κορωνοϊό

  72. 19/02 09:47

    ΕΟΤ: Θετικά μηνύματα για τις προκρατήσεις από τη Γαλλία το 2020

  73. 19/02 09:42

    Θρησκευτικός τουρισμός: Πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής Εκκλησίας και Υπουργείου Τουρισμού

  74. 18/02 16:51

    100.000 επαγγελματίες από 40.000 επιχειρήσεις στην εφετινή HORECA

  75. 18/02 14:23

    Ιταλικό ενδιαφέρον για τη Σέριφο

  76. 18/02 13:30

    Ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου

  77. 18/02 13:13

    Το Σχολείο Τουρισμού OnTour στη Ρόδο

  78. 18/02 12:45

    Τουρισμός | Expedia και Tripadvisor κατηγορούν την Google για αθέμιτο ανταγωνισμό

  79. 18/02 12:29

    Οδηγίες online μάρκετινγκ για ατομικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις

  80. 18/02 12:28

    Γερμανικός τουρισμός: Αύξηση των αναχωρήσεων για Ελλάδα το 2019

  81. 18/02 11:42

    Airbnb: Οι αφροαμερικανοί αναδυόμενη ταξιδιωτική αγορά – Ποιες οι προτιμήσεις τους

  82. 18/02 10:24

    Κορωνοϊός: Κλείνουν καταστήματα πολυεθνικών στην Κίνα

  83. 18/02 10:19

    Επιχορηγήσεις ξενοδοχείων στα Χανιά

  84. 18/02 10:15

    Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού: Διαγωνισμός για παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών

  85. 18/02 10:11

    Πειραιάς: Παρατηρητήριο για την κλιματική αλλαγή

  86. 18/02 10:08

    Προβολή του Ν.Αιγαίου στα δορυφορικά κανάλια του Antenna- Συνδρομή της Κ.Μακεδονίας στον Ο.Τ.Θεσσαλονίκης

  87. 18/02 10:03

    Συνεργασία υπουργείου Τουρισμού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού

  88. 18/02 09:58

    Η Ένωση Ξενοδοχείων Δελφών νέο μέλος της ΠΟΞ

  89. 17/02 19:48

    Βραβείο επιχειρηματικής αριστείας στον ξενοδοχειακό όμιλο Sani-Ikos - Στα 168 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις το 2018

  90. 17/02 19:45

    Growth Awards 2020 | Η Eurobank & η Grant Thornton επιβραβεύουν την επιχειρηματική αριστεία

  91. 17/02 15:33

    Ryanair: Νέα σύνδεση Κέρκυρα - Βρότσλαβ

  92. 17/02 15:29

    Ο γ.γ. του ΠΟΤ στο υπουργείο Τουρισμού

  93. 17/02 15:11

    ΙΤΕΠ: Τα ξενοδοχεία στηρίζουν την απασχόληση – 2,9 δισ. ευρώ επενδύσεις την τριετία

  94. 17/02 14:25

    Ομοσπονδία καταλυμάτων "Κύκλος": 'Εντονη διαφωνία για την αύξηση στα τέλη παρεπιδημούντων

  95. 17/02 12:33

    Κρήτη: Θετικά μηνύματα από το Ισραήλ

  96. 17/02 12:26

    Η Κάρπαθος σε διεθνείς εκθέσεις

  97. 17/02 12:17

    Ημέρα Καριέρας και Σεμινάριο στον Τουρισμό από τα “Xenos Hotels & Resorts”

  98. 17/02 12:00

    Ακρόπολη: Απαξίωση των τουριστών και αδυναμία λειτουργίας των τουριστικών γραφείων φέρνει το νέο σύστημα διάθεσης των εισιτηρίων

  99. 17/02 11:52

    To INΣΕΤΕ φέρνει στην Αθήνα την ΕΗL Advisory Services της Ecole hôtelière de Lausanne

  100. 17/02 11:37

    Παγκόσμια Ημέρα Ξεναγού με το 10ο Κυνήγι Θησαυρού στην Αθήνα