Δυναμική παρουσία των ελληνικών ζαχαρωδών και σνακ στην Κολωνία

Δυναμική παρουσία των ελληνικών ζαχαρωδών και σνακ στην ΚολωνίαΤα δημητριακά των αδελφών Τσακίρη ξεχωρίζουν για τις ιδιαίτερες συσκευασίες τους

Από τα παλιά παραδοσιακά κεράσματα με άφθονη ζάχαρη στα γκουρμέ, βιολογικά προϊόντα «Made in Greece», ο σύγχρονος ελληνικός κλάδος ζαχαρωδών και σνακ στέλνει ελπιδοφόρα δείγματα γραφής από την έκθεση ISM της Κολωνίας. Διαβάστε το ρεπορτάζ της Deutsche Welle.

Η Μαρία και ο Παύλος Τσακίρης είναι δύο νέοι επιχειρηματίες από τη Θεσσαλονίκη. Ίδρυσαν τη δική τους εταιρεία δημητριακών «Le Petit Dejeuner» το 2014 εν μέσω κρίσης και ήδη φέτος παρουσιάζουν τα προϊόντα τους στην έκθεση ISM της Κολωνίας, τη μεγαλύτερη έκθεση ζαχαρωδών και σνακ στον κόσμο. Η Μαρία είναι απόφοιτος Γυμναστικής Ακαδημίας με μεταπτυχιακές σπουδές στο μάρκετινγκ στο Παρίσι και ο αδερφός της έχει σπουδάσει Πληροφορική.

Αποφάσισαν όμως να μην ασχοληθούν με τις αρχικές σπουδές τους κι έτσι ανέλαβαν την οικογενειακή επιχείρηση «Tσακίρης», που από το 1963 εξειδικευόταν στην παραγωγή και πώληση κυρίως ειδών πρωινού. Εκκινώντας από την οικογενειακή παράδοση, τα δύο αδέρφια εξέλιξαν το προφίλ της επιχείρησης λανσάροντας το δικό τους brand, με δημητριακά υψηλής ποιότητας και πρωτότυπες vintage συσκευασίες «για να τραβήξουν το βλέμμα των καταναλωτών», όπως λέει η Μαρία. Απέναντί τους έχουν πολυεθνικές, αλλά δεν το βάζουν κάτω. Τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από την ελληνική αλλά και διεθνή αγορά είναι ενθαρρυντικά. «Εξάγουμε ήδη στη Γαλλία, τη Ρωσία, την Ταϊβάν, την Κίνα, την Κορέα, τις ΗΠΑ», λέει χαρακτηριστικά η Μαρία.

Γκουρμέ σοκολάτα, τσάτνεϊ και μπάρες με θεσσαλικό γκότζι μπέρι

Η «Le Petit Dejeuner» είναι μία μόνο από τις περίπου 30 ελληνικές εταιρείες που συμμετέχουν φέτος στην ISM. Mε μια πρώτη βόλτα ακόμη και ο μη ειδικός αντιλαμβάνεται εύκολα ότι ο κλάδος των ζαχαρωδών εκπροσωπείται ακόμη από μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις που προσπαθούν, παρά το αρνητικό κλίμα στην Ελλάδα, να εισέλθουν στον ευρωπαϊκό και διεθνή ανταγωνισμό με όπλα την ποιότητα των πρώτων υλών και τη σύγχρονη αισθητική. Τέτοια είναι και η περίπτωση της σοκολατοποιίας Laurence με έδρα την Ευκαρπία της Θεσσαλονίκης, η οποία μοιάζει περισσότερο με σικ σοκολατερί του Παρισιού. Ξεκινώντας το 1922 με παραδοσιακά κεράσματα, η σημερινή σοκολοταποιία της οικογένειας Αρώνη προσφέρει μια μεγάλη γκάμα γκουρμέ προϊόντων με βάση τη σοκολάτα και «εξαγωγές στην Κύπρο, την Ουκρανία, τη Ρωσία, την Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν, το Βέλγιο αλλά και τη Γερμανία». Όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Αρώνης στη DW, τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξημένη ζήτηση για ελληνικά γκουρμέ προϊόντα, ενώ η διεθνής αγορά δείχνει εν τέλει εμπιστοσύνη στα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα.

Η ποικιλία των νέων ελληνικών προϊόντων που παρουσιάζονται στην Κολωνία είναι μεγάλη. Η εταιρεία «Geodi» από την Αθήνα ιδρύθηκε πριν από δέκα χρόνια και έχει εισέλθει δυναμικά σε ράφια γκουρμέ καταστημάτων και boutique ξενοδοχείων ανά τον κόσμο. Όπως ανέφερε στη DW o Nικήτας Παρασκευόπουλος «πρώτες με διαφορά στην διεθνή αγορά είναι οι μαρμελάδες με 85% φρούτα αλλά και οι μαρμελάδες με στέβια, τα τσάτνεϊ, ενώ ξεχωρίζει η σειρά με σπάνιες γεύσεις, όπως ρόδι με ράσμπερι ή φραγκόσυκο». Από ποικιλίες ελληνικών μούρων, αρώνια, ιπποφαές και θρεπτικό μέλι αποτελούνται και οι μπάρες δημητριακών της εταιρείας «Three Hearts». Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας Δημήτρη Τρίκαρδο, η εταιρεία στρέφει το βλέμμα αποκλειστικά στο εξωτερικό, όπου τα λεγόμενα superfoods είναι δημοφιλή εδώ και χρόνια, ιδίως σε χώρες με αγγλοσαξονική παράδοση, στη Σκανδιναβία αλλά και στη Μέση Ανατολή. Στο χώρο των ξηρών καρπών δραστηριοποιείται και η «Nuts and Nuts», τα ηνία της οποίας κρατούν οι αδερφές Παυλίνη. Τα ελληνικά φυστίκια από το Μαρκόπουλο έχουν βραβευθεί ήδη με Great Taste Award στη Μ. Βρετανία, επισημαίνει η Σεμέλη Παυλίνη, ενώ η Μυρτώ Παυλίνη τονίζει ότι «η νέα τάση των vegan και βιολογικών τροφίμων επηρεάζει πολύ θετικά τον κλάδο των ξηρών καρπών».

100% ιδιωτική πρωτοβουλία

Πίσω από το στήσιμο των ελληνικών περιπτέρων, το συντονισμό και την επικοινωνία των ελλήνων εκθετών οι οποίοι συμμετέχουν φέτος περισσότερο δυναμικά από κάθε άλλη χρονιά βρίσκεται άλλη μια ιδιωτική εταιρεία που στην ουσία εκπροσωπεί την Ελλάδα δυστυχώς χωρίς καμία βοήθεια από το κράτος. «Η κρίση οδήγησε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων να αναζητήσουν διεξόδους στο εξωτερικό παρά στην Ελλάδα», παρατηρεί ο γενικός διευθυντής της Promo Solutions Nάσος Πίγκος, τονίζοντας ότι «εκθέσεις όπως η γερμανική ISM είναι χρηματιστήρια ιδεών». Ο ίδιος τονίζει ότι παρά την κρίση οι ελληνικές συμμετοχές τα τελευταία χρόνια στις σημαντικότερες εκθέσεις τροφίμων, όπως είναι η επίσης γερμανική Αnuga ή η γαλλική SIAL, είναι σταθερά ανοδικές. Από την πλευρά του ο Πέτρος Πίγκος από την ίδια εταιρεία συμπεραίνει ότι «όλοι προσπαθούν να κάνουν το προϊόν τους εξαγώγιμο και επενδύουν προς αυτή την κατεύθυνση. Και είναι ευχάριστο να βλέπουμε ότι όλο αυτό αποδίδει καρπούς».

Πηγή: Deutsche Welle

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Ερευνα
  1. 29/01 11:49

    Die Welt | «Κορυφαίοι προορισμοί» Ρόδος και Σαντορίνη

  2. 29/01 11:29

    Διευρύνεται η συνεργασία Δήμου Ρόδου και Πανεπιστημίου Αιγαίου και στον τομέα του τουρισμού

  3. 29/01 11:20

    Τουρισμός | Ηotels.com - Έρευνα: Πώς θέλουν να ταξιδέψουν οι Βρετανοί στη μετά την πανδημία εποχή

  4. 29/01 11:18

    Συνεργασία SKY express με Condor Airlines

  5. 29/01 11:15

    Σουηδία: Επέκταση ταξιδιωτικών περιορισμών για όλες τις χώρες

  6. 28/01 16:55

    Η Ε.Ε. εγκρίνει την υπό όρους εξαγορά της Kustomer από τη Meta (πρώην Facebook)

  7. 28/01 14:28

    Η Air France αυτοματοποιεί τον έλεγχο των γαλλικών πιστοποιητικών εμβολιασμού στις εσωτερικές πτήσεις

  8. 28/01 14:24

    Η Royal Caribbean παραλαμβάνει το πιο καινοτόμο κρουαζιερόπλοιό της, Wonder of the Seas

  9. 28/01 13:58

    CLIA: Σχεδόν ολική επιστροφή των κρουαζιερόπλοιων τον Αύγουστο του 2022

  10. 28/01 12:37

    TUI Ην. Βασιλείου: Αναμένει "έκρηξη" κρατήσεων για καλοκαιρινές διακοπές αυτό το Σαββατοκύριακο

  11. 28/01 12:12

    'Τουρισμός για Όλους" | Πληρωμές: Χωρίς υποβολή ενημεροτήτων - Ακατάσχετο & ασυμψήφιστο πληρωμών

  12. 28/01 11:32

    Austrian: Πτήσεις προς 19 Ελληνικούς προορισμούς το καλοκαίρι του 2022 – Νέα σύνδεση με Καβάλα

  13. 28/01 11:12

    Εμβολιαστικός τουρισμός: Υψηλή ζήτηση Ρώσων για ταξίδια στην Κωνσταντινούπολη

  14. 28/01 10:48

    Τουρισμός | Ηνωμένο Βασίλειο: Σε επίπεδα 2019 επιστρέφουν οι πτήσεις για τη σεζόν του 2022

  15. 28/01 10:27

    Palladium Hotel Group: Αναζήτηση ξενοδοχείων στην Ελλάδα

  16. 28/01 09:38

    Χαλκιδική: Σαν όνειρο θερινής νυκτός

  17. 28/01 09:28

    Οι Σέρρες της φυσικής ομορφιάς, των παραδόσεων και της πλούσιας ιστορίας

  18. 28/01 09:07

    Eπιχορηγήσεις για δύο νέα ξενοδοχεία σε Γλυφάδα και Αθήνα

  19. 28/01 09:05

    Wyndham Hotels: Ισχυρό άρωμα γυναίκας με το πρόγραμμα Women Own The Room

  20. 28/01 09:05

    Αποφάσεις για μετατροπές κτιρίων σε Βόλο και Κω με ξενοδοχειακό ενδιαφέρον

  21. 28/01 09:00

    Ιταλία | Χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών από τον Φεβρουάριο

  22. 28/01 08:52

    Γιατί το Θιβέτ πενταπλασίασε τον τουρισμό του

  23. 27/01 15:31

    Αγγλία:Τέλος στις μάσκες και στους περιορισμούς

  24. 27/01 13:48

    Ο πληθωρισμός οδηγεί στην φτώχεια πολλούς Βρετανούς

  25. 27/01 12:43

    Airbnb: 20 εκατ. δολάρια για αποζημιώσεις επισκεπτών που ακυρώθηκε η κράτησή τους λόγω COVID

  26. 27/01 12:24

    Πιερία: Ο προορισμός που σε μαγεύει όλες τις εποχές του χρόνου

  27. 27/01 12:13

    Έδεσσα: Η ελληνική «πόλη των νερών» που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο

  28. 27/01 11:16

    Ρωσικός τουρισμός | Με εκπτώσεις έως 55% οι προκρατήσεις για διακοπές στην Ελλάδα το 2022 - Οι δημοφιλείς προορισμοί

  29. 27/01 10:42

    Πράσινος προορισμός γίνεται το Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου - "πράσινο αστέρι" στα ξενοδοχεία

  30. 27/01 10:37

    On the Beach: Ρεκόρ διετίας στις κρατήσεις διακοπών στη Βρετανία - Απογειώνονται Ρόδος και Κρήτη

  31. 27/01 09:43

    Ξενοδοχεία | Μεγαλομέτοχος της Four Seasons o Μπιλ Γκέιτς

  32. 27/01 09:33

    Ε.Ε. | Ψηφιακά δικαιώματα και ψηφιακές αρχές για όλους τους κατοίκους της ΕΕ

  33. 27/01 09:15

    Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Το αναπτυξιακό όραμα έως το 2025 και η θέση του τουρισμού

  34. 27/01 09:15

    Αποφάσεις για νέα ξενοδοχεία σε Μύκονο και Ζαγόρι

  35. 27/01 09:10

    Eurostat: Ραγδαία αύξηση των διαδικτυακών μαθημάτων στην ΕΕ

  36. 27/01 09:05

    Eπιχορηγήσεις 2 δύο ξενοδοχεία σε Αθήνα και Κω

  37. 27/01 09:00

    Πώς θα επηρεάσει η άνοδος της Ασίας τα διεθνή ταξίδια

  38. 26/01 17:24

    Holidaycheck: Διεθνείς διακρίσεις για τα ξενοδοχεία Atrium στη Ρόδο

  39. 26/01 17:06

    Ο Δήμος Ναυπλιέων σχολιάζει την παγκόσμια διάκρισή του από την Booking.com

  40. 26/01 15:59

    Ευρωβαρόμετρο: Η κλιματική αλλαγή η μεγαλύτερη πρόκληση- Ανεργία και μεταναστευτικό "καίνε" τους Έλληνες

  41. 26/01 15:52

    Κ.Νοτοπούλου: Η κυβέρνηση να ακούσει την κραυγή αγωνίας των ξενοδόχων της Θεσσαλονίκης

  42. 26/01 15:44

    Τα δικαιώματα των καταναλωτών στις οδικές μετακινήσεις και στις μετακινήσεις με τα μέσα σταθερής τροχιάς

  43. 26/01 13:20

    Τουρισμός | Ηνωμένο Βασίλειο: Οι κρατήσεις προσεγγίζουν τα προ πανδημίας επίπεδα

  44. 26/01 13:02

    Κύπρος | Διαδικτυακή παρουσίαση 12 σχεδίων επιχορηγήσεων

  45. 26/01 12:23

    ΕΕ | Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ αρκεί για τα ταξίδια- όχι άλλοι περιορισμοί

  46. 26/01 11:58

    Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας | Δυναμικό άνοιγμα στην ισπανική τουριστική αγορά

  47. 26/01 11:39

    Κύπρος | Τουρισμός: Η έλλειψη προσωπικού σε ξενοδοχεία και εστιατόρια απειλεί την ανταγωνιστικότητα

  48. 26/01 11:20

    Ενώσεις μεταφορών και τουρισμού: Έκκληση προς τα κράτη της ΕΕ να ευθυγραμμίσουν τους ταξιδιωτικούς κανόνες

  49. 26/01 11:10

    Συμβούλιο της ΕΕ: Περιορισμοί με βάση την ατομική υγεία και όχι την περιοχή προέλευσης του ταξιδιώτη

  50. 26/01 10:52

    Όμιλος Sani/Ikos: Συνεντεύξεις σε πόλεις της Β. Ελλάδος για πρόσληψη προσωπικού

  51. 26/01 10:50

    Φύση και ιστορία σε ένα ταξίδι: Απόδραση στο Κιλκίς

  52. 26/01 10:43

    ΔΝΤ: Επιβραδύνεται η οικονομική ανάπτυξη

  53. 26/01 10:34

    Θεσσαλονίκη: Εκεί που χτυπά η καρδιά της Κεντρικής Μακεδονίας

  54. 26/01 10:07

    Ο CEO της Airbnb θα ζει όλο το 2022 ως ψηφιακός νομάς για να βελτιώσει τις εμπειρίες

  55. 26/01 09:10

    Eπιχορηγήσεις για 2 νέα ξενοδοχεία στην καρδιά της Αθήνας

  56. 26/01 09:05

    Εγκρίσεις για νέα ξενοδοχεία σε Θεσσαλονίκη και Ζάκυνθο

  57. 26/01 09:00

    Hilton: Η ανάπτυξη ως αντίδοτο στην πανδημία και εφόδιο για το μέλλον του κλάδου

  58. 26/01 08:54

    Ολλανδία: Συνεργασία πανεπιστημίων και επιχειρήσεων για δημιουργία επαγγελματικών ευκαιριών

  59. 26/01 08:51

    Ταξίδια στο εξωτερικό και συνάλλαγμα: Τι πρέπει να προσέξει ο ταξιδιώτης του σήμερα

  60. 25/01 20:34

    Aegean - Olympic | Περιορισμένες τροποποιήσεις πτήσεων την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου - ποιες ακυρώνονται

  61. 25/01 20:14

    Οι "Γαστρονομικές Κοινότητες" του Γιώργου Πίττα παρουσιάζονται στην HORECA 2022

  62. 25/01 15:41

    MSC και Lufthansa διεκδικούν την ITA Airways

  63. 25/01 15:31

    ΤUI: Νέες συνδέσεις από το Αμβούργο προς Ηράκλειο, Κω και διεύρυνση θέσεων προς Ρόδο

  64. 25/01 14:06

    ΠΟΤ: Γιατί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν λειτουργούν

  65. 25/01 13:52

    Booking.com: Το Ναύπλιο η τέταρτη πιο φιλόξενη πόλη στον κόσμο για τους ταξιδιώτες το 2022

  66. 25/01 12:26

    ETC: Οι αξίες των ταξιδιωτών καθορίζουν την κράτηση «πράσινων» διακοπών – Οι 4 ομάδες ταξιδιωτών

  67. 25/01 11:47

    Αργία και αύριο Τετάρτη σε Αττική, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Κρήτη

  68. 25/01 11:19

    Ε.Ε. | Προσαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων για τον ΦΠΑ στην ψηφιακή εποχή

  69. 25/01 10:34

    Aegean - Olympic | Ποιες πτήσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα Τρίτη

  70. 25/01 09:52

    Βρετανικός τουρισμός | Τέλος τα τεστ για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες- Ανοίγουν οι κρατήσεις τον Φεβρουάριο

  71. 25/01 09:26

    Επιχορηγήσεις για 2 νέα ξενοδοχεία σε Θεσσαλονίκη και Σαντορίνη

  72. 25/01 09:24

    Πράσινο φως για υπομίσθωση ακινήτου του ΕΦΚΑ στο κέντρο της Αθήνας

  73. 25/01 09:23

    Ανάπτυξη 7% για την ισραηλινή οικονομία το 2021 - Συρρίκνωση του τουρισμού και της εστίασης

  74. 25/01 09:21

    Ψηφιακό Ταξίδι στη Σπιναλόγκα

  75. 25/01 09:19

    Βέλγιο: Aυξήσεις μισθών και εκτιμήσεις για καλύτερη πορεία της οικονομίας μετά το α' τρίμηνο

  76. 24/01 15:50

    Ημαθία: Ένας μοναδικός συνδυασμός των θησαυρών της φύσης και της ιστορίας

  77. 24/01 15:45

    LG και Creta Maris Beach Resort αναβαθμίζουν την εμπειρία διαμονής των επισκεπτών στην Κρήτη

  78. 24/01 13:43

    Η «έξω από τα δόντια» άποψη του πρώην «μεγάλου αφεντικού» του T. Cook για το μέλλον του τουρισμού

  79. 24/01 12:53

    Νέο ντοκιμαντέρ από το WWF Ελλάς για τον αλιευτικό τουρισμό

  80. 24/01 12:42

    ΞΕΕ | ΙΤΕΠ: -35% ο τζίρος των ξενοδοχείων το 2021 έναντι του 2019 | Ίδιες τιμές το 2022 από την πλειονότητα

  81. 24/01 11:45

    Ε.Ξ. Ιωαννίνων: Συνάντηση εργασίας με τον Βουλευτή Σταύρο Καλογιάννη για τις υποδομές και τον τουρισμό

  82. 24/01 11:34

    Τα μνημεία UNESCO της Θεσσαλονίκης στην πλατφόρμα Τεχνών και Πολιτισμού Google

  83. 24/01 11:28

    «Με λένε Κόβιντ και δεν είμαι ιός»...

  84. 24/01 11:03

    Βρετανία: Περιορίζεται ο κίνδυνος για πτήσεις - φαντάσματα

  85. 24/01 10:44

    TUI Αυστρίας: Η Ελλάδα κορυφαίος προορισμός για οικογενειακές διακοπές το 2022

  86. 24/01 10:42

    Συνάντηση Ξενοδόχων Καστοριάς - Ζαχαράκη | Δύο σημαντικές δράσεις για την μετεξέλιξη του τουρισμού της Καστοριάς

  87. 24/01 10:32

    Easyjet: Nέα σύνδεση με Ηράκλειο από την Ελβετία

  88. 24/01 09:58

    Παράταση αεροπορικών οδηγιών πτήσεων εξωτερικού έως τις 7 Φεβρουαρίου

  89. 24/01 08:31

    Αλλαγή χρήσης κτιρίων για τη λειτουργία ως ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας

  90. 24/01 08:27

    Airbnb: Δωρεάν διαμονή για ένα χρόνο στη Σαμπούκα της Σικελίας

  91. 24/01 08:25

    Ολλανδία: Μέτρα για τη στεγαστική κρίση με 100.000 νέες κατοικίες προσιτές σε κατοίκους με χαμηλά εισοδήματα

  92. 24/01 08:22

    Ριζικές μεταρρυθμίσεις στην εργατική νομοθεσία της Ισπανίας

  93. 24/01 08:20

    To ελληνικό γιαούρτι κατακτά την ιταλική αγορά

  94. 23/01 09:05

    Ένα μήλο την ημέρα: Καλές πρακτικές ανάπτυξης και προώθησης καλλιεργειών από το Πανεπιστήμιο Cornell

  95. 23/01 09:05

    Four Seasons: Τρία νέα πολυτελή ταξίδια Private Jet για το 2023

  96. 23/01 08:16

    Ο όμιλος Davidson Hospitality θα λειτουργήσει τη συλλογή Davenport Hotel της KSL Capital Partners

  97. 22/01 12:02

    Επιμήκυνση σεζόν: Τι δείχνει η εξέλιξη του κύκλου εργασιών σε εστίαση και τουρισμό σε νησιά των Κυκλάδων

  98. 22/01 11:55

    Β.Κικίλιας | Ο τουρισμός θα πρωταγωνιστήσει το 2022

  99. 22/01 11:53

    Ιαπωνία: Πως επηρεάζονται τα εστιατόρια από τα νέα περιοριστικά μέτρα

  100. 22/01 11:50

    Έρευνα GBTA: Η Omicron μειώνει την ορμή των παγκόσμιων επαγγελματικών ταξιδιών