Δυναμική παρουσία των ελληνικών ζαχαρωδών και σνακ στην Κολωνία
Από τα παλιά παραδοσιακά κεράσματα με άφθονη ζάχαρη στα γκουρμέ, βιολογικά προϊόντα «Made in Greece», ο σύγχρονος ελληνικός κλάδος ζαχαρωδών και σνακ στέλνει ελπιδοφόρα δείγματα γραφής από την έκθεση ISM της Κολωνίας. Διαβάστε το ρεπορτάζ της Deutsche Welle.
Η Μαρία και ο Παύλος Τσακίρης είναι δύο νέοι επιχειρηματίες από τη Θεσσαλονίκη. Ίδρυσαν τη δική τους εταιρεία δημητριακών «Le Petit Dejeuner» το 2014 εν μέσω κρίσης και ήδη φέτος παρουσιάζουν τα προϊόντα τους στην έκθεση ISM της Κολωνίας, τη μεγαλύτερη έκθεση ζαχαρωδών και σνακ στον κόσμο. Η Μαρία είναι απόφοιτος Γυμναστικής Ακαδημίας με μεταπτυχιακές σπουδές στο μάρκετινγκ στο Παρίσι και ο αδερφός της έχει σπουδάσει Πληροφορική.
Αποφάσισαν όμως να μην ασχοληθούν με τις αρχικές σπουδές τους κι έτσι ανέλαβαν την οικογενειακή επιχείρηση «Tσακίρης», που από το 1963 εξειδικευόταν στην παραγωγή και πώληση κυρίως ειδών πρωινού. Εκκινώντας από την οικογενειακή παράδοση, τα δύο αδέρφια εξέλιξαν το προφίλ της επιχείρησης λανσάροντας το δικό τους brand, με δημητριακά υψηλής ποιότητας και πρωτότυπες vintage συσκευασίες «για να τραβήξουν το βλέμμα των καταναλωτών», όπως λέει η Μαρία. Απέναντί τους έχουν πολυεθνικές, αλλά δεν το βάζουν κάτω. Τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από την ελληνική αλλά και διεθνή αγορά είναι ενθαρρυντικά. «Εξάγουμε ήδη στη Γαλλία, τη Ρωσία, την Ταϊβάν, την Κίνα, την Κορέα, τις ΗΠΑ», λέει χαρακτηριστικά η Μαρία.
Γκουρμέ σοκολάτα, τσάτνεϊ και μπάρες με θεσσαλικό γκότζι μπέρι
Η «Le Petit Dejeuner» είναι μία μόνο από τις περίπου 30 ελληνικές εταιρείες που συμμετέχουν φέτος στην ISM. Mε μια πρώτη βόλτα ακόμη και ο μη ειδικός αντιλαμβάνεται εύκολα ότι ο κλάδος των ζαχαρωδών εκπροσωπείται ακόμη από μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις που προσπαθούν, παρά το αρνητικό κλίμα στην Ελλάδα, να εισέλθουν στον ευρωπαϊκό και διεθνή ανταγωνισμό με όπλα την ποιότητα των πρώτων υλών και τη σύγχρονη αισθητική. Τέτοια είναι και η περίπτωση της σοκολατοποιίας Laurence με έδρα την Ευκαρπία της Θεσσαλονίκης, η οποία μοιάζει περισσότερο με σικ σοκολατερί του Παρισιού. Ξεκινώντας το 1922 με παραδοσιακά κεράσματα, η σημερινή σοκολοταποιία της οικογένειας Αρώνη προσφέρει μια μεγάλη γκάμα γκουρμέ προϊόντων με βάση τη σοκολάτα και «εξαγωγές στην Κύπρο, την Ουκρανία, τη Ρωσία, την Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν, το Βέλγιο αλλά και τη Γερμανία». Όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Αρώνης στη DW, τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξημένη ζήτηση για ελληνικά γκουρμέ προϊόντα, ενώ η διεθνής αγορά δείχνει εν τέλει εμπιστοσύνη στα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα.
Η ποικιλία των νέων ελληνικών προϊόντων που παρουσιάζονται στην Κολωνία είναι μεγάλη. Η εταιρεία «Geodi» από την Αθήνα ιδρύθηκε πριν από δέκα χρόνια και έχει εισέλθει δυναμικά σε ράφια γκουρμέ καταστημάτων και boutique ξενοδοχείων ανά τον κόσμο. Όπως ανέφερε στη DW o Nικήτας Παρασκευόπουλος «πρώτες με διαφορά στην διεθνή αγορά είναι οι μαρμελάδες με 85% φρούτα αλλά και οι μαρμελάδες με στέβια, τα τσάτνεϊ, ενώ ξεχωρίζει η σειρά με σπάνιες γεύσεις, όπως ρόδι με ράσμπερι ή φραγκόσυκο». Από ποικιλίες ελληνικών μούρων, αρώνια, ιπποφαές και θρεπτικό μέλι αποτελούνται και οι μπάρες δημητριακών της εταιρείας «Three Hearts». Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας Δημήτρη Τρίκαρδο, η εταιρεία στρέφει το βλέμμα αποκλειστικά στο εξωτερικό, όπου τα λεγόμενα superfoods είναι δημοφιλή εδώ και χρόνια, ιδίως σε χώρες με αγγλοσαξονική παράδοση, στη Σκανδιναβία αλλά και στη Μέση Ανατολή. Στο χώρο των ξηρών καρπών δραστηριοποιείται και η «Nuts and Nuts», τα ηνία της οποίας κρατούν οι αδερφές Παυλίνη. Τα ελληνικά φυστίκια από το Μαρκόπουλο έχουν βραβευθεί ήδη με Great Taste Award στη Μ. Βρετανία, επισημαίνει η Σεμέλη Παυλίνη, ενώ η Μυρτώ Παυλίνη τονίζει ότι «η νέα τάση των vegan και βιολογικών τροφίμων επηρεάζει πολύ θετικά τον κλάδο των ξηρών καρπών».
100% ιδιωτική πρωτοβουλία
Πίσω από το στήσιμο των ελληνικών περιπτέρων, το συντονισμό και την επικοινωνία των ελλήνων εκθετών οι οποίοι συμμετέχουν φέτος περισσότερο δυναμικά από κάθε άλλη χρονιά βρίσκεται άλλη μια ιδιωτική εταιρεία που στην ουσία εκπροσωπεί την Ελλάδα δυστυχώς χωρίς καμία βοήθεια από το κράτος. «Η κρίση οδήγησε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων να αναζητήσουν διεξόδους στο εξωτερικό παρά στην Ελλάδα», παρατηρεί ο γενικός διευθυντής της Promo Solutions Nάσος Πίγκος, τονίζοντας ότι «εκθέσεις όπως η γερμανική ISM είναι χρηματιστήρια ιδεών». Ο ίδιος τονίζει ότι παρά την κρίση οι ελληνικές συμμετοχές τα τελευταία χρόνια στις σημαντικότερες εκθέσεις τροφίμων, όπως είναι η επίσης γερμανική Αnuga ή η γαλλική SIAL, είναι σταθερά ανοδικές. Από την πλευρά του ο Πέτρος Πίγκος από την ίδια εταιρεία συμπεραίνει ότι «όλοι προσπαθούν να κάνουν το προϊόν τους εξαγώγιμο και επενδύουν προς αυτή την κατεύθυνση. Και είναι ευχάριστο να βλέπουμε ότι όλο αυτό αποδίδει καρπούς».
Πηγή: Deutsche Welle
24/10 07:38
Ελληνικό: Αρχαία σε κατάχωση - αποκαλύφθηκαν κατά την ανέγερση 3 πενταώροφων κτηρίων κατοικιών
24/10 07:36
24/10 07:31
24/10 07:29
24/10 07:27
Στις 29 Οκτωβρίου ξεκινούν οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Τουρισμού
23/10 19:11
Πρόγραμμα κατάρτισης για την επανειδίκευση και αναβάθμιση δεξιοτήτων στον τουρισμό
23/10 17:03
Aegean Airlines: Νέα εποχική σύνδεση Θεσσαλονίκη – Σύρος το καλοκαίρι του 2025
23/10 16:39
Amex GBT: Νέο τοπίο στα ταξίδια το 2025 – Πώς μπορούν να προσαρμοστούν τα ξενοδοχεία
23/10 15:55
Γενική συνέλευση της Ε.Ξ. Σαντορίνης | Το μέλλον κερδίζεται από αυτούς που το δημιουργούν
23/10 15:11
23/10 14:58
Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην παρουσίαση του προγράμματος ‘"FutureShapers Greece"
23/10 14:14
Κέρκυρα | Θαλάσσια πολιτιστική διαδρομή: Οι 195 βομβαρδισμοί της Κέρκυρας στον Β’ ΠΠ
23/10 13:57
CNT: Πέντε Αθηναϊκά μπαρ στα 100 καλύτερα στον κόσμο για το 2024
23/10 13:02
Smartwings: Νέες συνδέσεις τσάρτερ από Πολωνία με Χανιά, Ρόδο και Θεσσαλονίκη το 2025
23/10 12:48
Το σχόλιο του προέδρου του ΞΕΕ για τη Σαντορίνη και τη μετάβαση σε ένα "ποιοτικό αύριο"
23/10 12:39
23/10 12:32
23/10 12:00
23/10 11:27
Βραχυχρόνια μίσθωση | Προορισμός όλου του χρόνου η Αθήνα, + 31% η ζήτηση τον Δεκέμβριο
23/10 10:55
Τρεις τουριστικές επενδύσεις της "νέας εποχής", που θα διαμορφώσουν νέους προορισμούς
23/10 10:23
23/10 07:16
23/10 07:14
Γιάννης Ρέτσος: Το ΙΟΒΕ είναι το σημαντικότερο think tank της χώρας
23/10 07:11
ΙΟΒΕ: Η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις
23/10 07:06
23/10 07:01
22/10 19:04
22/10 18:13
ΕΛΣΤΑΤ | 7 εκατ. αφίξεις και 33 εκατ. διανυκτερεύσεις τον Αύγουστο στα κλασικά καταλύματα
22/10 16:16
Απαραίτητη η αναβάθμιση των μαρινών, πρέπει να «χαλαρώσει» η γραφειοκρατία
22/10 15:28
Πιο αποτελεσματικός και οικολογικός ευρωπαϊκός εναέριος χώρος - Εγκρίθηκαν νέοι κανόνες στις πτήσεις
22/10 14:26
22/10 14:01
22/10 13:37
22/10 13:33
22/10 13:32
22/10 13:30
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προωθεί τον οινικό τουρισμό στο Βελιγράδι
22/10 13:27
FedHATTA: Μειωμένη κατά 8% η ζήτηση των Ελλήνων για ταξίδια το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου
22/10 12:44
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Ανακαίνιση για τη διευκόλυνση εισόδου ατόμων με αναπηρία
22/10 12:26
World2Fly: Νέες πτήσεις τσάρτερ Μαδρίτη – Αθήνα το καλοκαίρι του 2025
22/10 11:59
22/10 11:35
Έκθεση: Το 50% έως 80% των τουριστικών εσόδων διαφεύγουν από τους προορισμούς
22/10 11:18
Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης | Δωρεά ασθενοφόρου στο ΕΚΑΒ Θήρας
22/10 10:56
Πολυτελές τουριστικό συγκρότημα στην Ιθάκη- Επένδυση 85 εκατ. ευρώ από την οικογένεια Τσάκου
22/10 10:29
22/10 10:26
22/10 10:20
22/10 10:13
Ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής επιχειρεί ξανά άνοιγμα στην Ισπανική αγορά
22/10 10:00
Προβολή σε 19 διεθνείς εκθέσεις από την εταιρεία Selected Hideaways εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων
22/10 07:19
22/10 07:17
22/10 07:14
Λίβανος: Η παραμονή σε ξενοδοχεία εκτός περιοχών υψηλού κινδύνου και η διαφυγή με πολυτελή γιοτ
22/10 07:05
Συντήρηση των δυο όψεων με έργα του Ι. Μόραλη στο κτήριο του πρώην Χίλτον
21/10 17:31
Νέος Γενικός Διευθυντής στη City Contact από 1η Ιανουαρίου 2025
21/10 17:01
21/10 16:03
21/10 15:22
10 μεγάλες τουριστικές επενδύσεις παγωμένες επί 18 μήνες στο Enterprise Greece
21/10 15:11
21/10 14:28
Οι πτήσεις της Ryanair διαθέσιμες από τις πλατφόρμες του ομίλου Etraveli
21/10 14:07
FedHATTA: Άμεση ανάγκη για μόνιμη εξίσωση των τελών κυκλοφορίας τουριστικών λεωφορείων και ΚΤΕΛ
21/10 13:53
21/10 11:55
Ελληνικός Τουρισμός 2024 | Μειωμένες οι ταξιδιωτικές εισπράξεις και τον Αύγουστο
21/10 11:20
21/10 07:25
Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων του ξενοδοχείου KYKNOS HOTEL στα Μάλια Κρήτης
21/10 07:23
Άδειες για γεώτρηση και χρήση νερού σε ξενοδοχεία σε Κω και Λιτόχωρο
20/10 23:18
Τουρισμός | Η Uber φέρεται να εξετάζει την εξαγορά της Expedia
20/10 14:32
Αναγκαίο ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης του βιώσιμου τουρισμού
20/10 14:04
550 Γερμανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες στο συνέδριο του Best Travel στο Grecotel Riviera Olympia Resort
20/10 13:49
Proxy Foods | Η καινοτομία και το πάθος είναι τα κλειδιά της επιχειρηματικής επιτυχίας
20/10 12:51
Συνεδριακός τουρισμός στην Πιερία | Συνεργασία ΠΟΤΑΠ με το Thessaloniki Convention Bureau
20/10 12:45
Από την Ποντώρεια στον Αρχάγγελο: Iστορικές, αρχαιολογικές και γλωσσολογικές όψεις στη Ρόδο
20/10 12:45
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας στο πρόγραμμα Επισκεφθείτε την Οροσειρά της Ροδόπης
20/10 12:06
Ο ποδοσφαιριστής Δημήτρης Πέλκας έγινε ξενοδόχος - οι ξενοδοχειακές μπίζνες από παίκτες και ομάδες
20/10 11:21
20/10 07:46
20/10 07:35
19/10 17:54
Διαχείριση υδάτων | Κλίμακα κατανάλωσης με σταθερή τιμή, penalty και επιβράβευση
19/10 14:16
Δύο νέα χωροταξικά σχέδια για ΑΠΕ και Βιομηχανία/Logistics στην Ηλεία
19/10 14:08
19/10 10:42
Σύσκεψη στην ΠΕ Λασιθίου για το «Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό»
19/10 07:46
19/10 07:44
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην έκθεση PLMA CHICAGO 2024 των ΗΠΑ
18/10 17:36
18/10 16:06
Θ. Σκυλακάκης | Στρατηγικές για την λειψυδρία - Ολοκληρωμένη διαχείριση νερού
18/10 15:37
18/10 15:29
ΕΛΣΤΑΤ | Ανακατανομή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό
18/10 15:04
ΥΠΑ | + 6,1% η επιβατική κίνηση στα 24 αεροδρόμια στο 9μηνο του 2024
18/10 14:03
Ο τουρισμός στη Μαγιόρκα | "From hospitality to hostility" ("Από τη φιλοξενία στην εχθρότητα")
18/10 13:17
18/10 12:09
18/10 10:19
Μεγάλη τουριστική επένδυση στον Πόρο 475 εκατ. ευρώ του Γιάννη Βαρδινογιάννη
18/10 06:41
Έρευνα ταξιδιωτικής συμπεριφοράς των επισκεπτών της Καρπάθου
18/10 06:39
Ρεκόρ διανυκτερεύσεων την περίοδο Μαΐου – Ιουλίου 2024 στην Αυστρία
18/10 06:37
i-Eastpelion: Η νέα εφαρμογή για την τουριστική προβολή Ζαγοράς-Μουρεσίου
18/10 06:32
Άδειες για πισίνες σε 2 ξενοδοχεία στην Κρήτη και στα Σύβοτα
18/10 06:30
Ειδική Επιτροπή Τουρισμού στη "Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε."
17/10 22:54
Ryanair | Συνεχίζονται οι πτήσεις Θεσσαλονίκη – Πόζναν και το χειμώνα
17/10 22:45
Δήμος Ηρακλείου | Αυθεντική κρητική φιλοξενία σε Άραβες τουριστικούς πράκτορες
17/10 22:04
17/10 16:44
Alltours: Νέες πτήσεις προς Ηράκλειο καθόλη τη διάρκεια του χειμώνα μέσω Aegean και Discover
17/10 15:50
CNT: Πέντε Αθηναϊκά μπαρ στα 100 καλύτερα στον κόσμο για το 2024
Ελληνικό: Αρχαία σε κατάχωση - αποκαλύφθηκαν κατά την ανέγερση 3 πενταώροφων κτηρίων κατοικιών
Πρόγραμμα κατάρτισης για την επανειδίκευση και αναβάθμιση δεξιοτήτων στον τουρισμό
Aegean Airlines: Νέα εποχική σύνδεση Θεσσαλονίκη – Σύρος το καλοκαίρι του 2025
Γενική συνέλευση της Ε.Ξ. Σαντορίνης | Το μέλλον κερδίζεται από αυτούς που το δημιουργούν
Amex GBT: Νέο τοπίο στα ταξίδια το 2025 – Πώς μπορούν να προσαρμοστούν τα ξενοδοχεία
Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην παρουσίαση του προγράμματος ‘"FutureShapers Greece"
Smartwings: Νέες συνδέσεις τσάρτερ από Πολωνία με Χανιά, Ρόδο και Θεσσαλονίκη το 2025
Το σχόλιο του προέδρου του ΞΕΕ για τη Σαντορίνη και τη μετάβαση σε ένα "ποιοτικό αύριο"
Κέρκυρα | Θαλάσσια πολιτιστική διαδρομή: Οι 195 βομβαρδισμοί της Κέρκυρας στον Β’ ΠΠ
Τρεις τουριστικές επενδύσεις της "νέας εποχής", που θα διαμορφώσουν νέους προορισμούς
Στις 29 Οκτωβρίου ξεκινούν οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Τουρισμού
Βραχυχρόνια μίσθωση | Προορισμός όλου του χρόνου η Αθήνα, + 31% η ζήτηση τον Δεκέμβριο
Προβολή σε 19 διεθνείς εκθέσεις από την εταιρεία Selected Hideaways εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων
ΙΟΒΕ: Η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις
Γιάννης Ρέτσος: Το ΙΟΒΕ είναι το σημαντικότερο think tank της χώρας
( 0 )