Vavoulas.com

Η τουριστική κίνηση κρίνει την κατανάλωση μπίρας

Η τουριστική κίνηση κρίνει την κατανάλωση μπίρας

Στην τουριστική κίνηση, η οποία ακόμη μια φορά θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία των πωλήσεών τους στο σύνολο της χρονιάς, παραμένει στραμμένο το βλέμμα των ζυθοποιών της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ημερησία. ιδού η συνέχεια του ρεπορτάζ:

Αν και περί τα τέλη Ιουνίου, αμέσως μετά την προκήρυξη του Δημοψηφίσματος φάνηκε πως τα πραγματα δεν θα εξελιχθούν σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις λόγω των πολιτικών εξελίξεων, εντούτοις η άρση της αβεβαιότητας και η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους επανέφεραν την αισιοδοξία στον κλάδο, ο οποίος ελπίζει και φέτος να καλύψει με τον τουρισμό μεγάλο μέρος της ζημίας που προκαλούν στην εσωτερική κατανάλωση η μείωση της αγοραστικής δύναμης και εσχάτως τα capital controls.

Τις προσδοκίες της ζυθοποιίας ενισχύει η ανάκαμψη του τουριστικού ρεύματος από το εξωτερικό, η οποία αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στις αεροπορικές αφίξεις Ιουλίου και οι εκτιμήσεις των ανθρώπων του τουρισμού πως μετά την αλλαγή των δεδομένων για την οικονομία και παρά τα capital controls ο ελληνικός τουρισμός οδεύει προς νέο ρεκόρ ξένων επισκεπτών (πάνω από 25 εκατομμύρια από 24,2 εκατομμύρια πέρυσι). Η μπίρα είναι ένα ποτό με έντονη εποχικότητα στην Ελλάδα, αφού περίπου το 70% της κατανάλωσης γίνεται από Μάιο έως Οκτώβριο, ενώ το υπόλοιπο 30% γίνεται από Νοέμβριο έως Απρίλιο.

Ο ξένοι επισκέπτες του καλοκαιριού άλλωστε, όλα τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης αποτέλεσαν το «αντίδοτο» στην κάμψη της ζήτησης στην εσωτερική αγορά, η οποία συρρικνώθηκε παρά τις έντονες προσφορές και τα νέα προϊόντα που κυκλοφόρησαν οι βιομηχανίες, σε μια προσπάθεια να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Αποκαλυπτική της κατάστασης που επικρατεί στην ελληνική αγορά της μπίρας είναι η μελέτη της IRI που παρουσιάζει σήμερα η «Η», σύμφωνα με την οποία το πρώτο πεντάμηνο του 2015 (Ιανουάριος ? Μάιος), ο όγκος πωλήσεων στα ράφια των σούπερ μάρκετ υποχωρεί παρά την περαιτέρω αύξηση των προωθητικών ενεργειών, τόσο αυτών που προέρχονται από τους λιανέμπορους όσο και αυτών που προέρχονται από τη βιομηχανία (βλ. γράφημα).

«Διαχρονικά παρατηρούμε ότι το ποσοστό του όγκου που προέρχεται από τις προωθητικές ενέργειες που διενεργούνται μέσα στα καταστήματα -όπως φυλλάδια, δεύτερα σημεία πώλησης, προσωρινή μείωση τιμής προερχόμενη από τις λιανεμπορικές αλυσίδες- αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.

Παράλληλα, παρατηρούμε ότι το μερίδιο όγκου των προωθητικών κωδικών που προέρχονται από τους βιομήχανους, αυξάνεται από χρονιά σε χρονιά, με εξαίρεση το 2014. Επίσης αυξάνεται στο πεντάμηνο φέτος σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό πεντάμηνο.

Οι ενέργειες που κυριαρχούν σε αυτήν την κατηγορία, είναι κυρίως η δωρεάν προσφορά επιπλέον όγκου», σημειώνει η κ. Κική ΧαμοπούλουSenior Account Executive της IRI.

Κερδίζει έδαφος ο μηλίτης

Μπορεί οι προσφορές να μην έχουν καταφέρει να αυξήσουν την κατανάλωση, ωστόσο έχουν πετύχει να περιορίσουν την ανάπτυξη της ιδιωτικής ετικέτας, η οποία είχε αρχίσει να κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με την IRI, η αυξανόμενη προωθητική πίεση έχει ως αποτελέσματα αρκετοί καταναλωτές να προτιμούν τις επώνυμες μπίρες όταν είναι σε προσφορά, αφού μειώνεται η απόσταση της τιμής τους από τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Δεν είναι τυχαίο πως η απήχηση της ιδιωτικής ετικέτας υποχωρεί και μαζί συρρικνώνεται το μερίδιό της, πάντα στα σούπερ μάρκετ.

Υπολογίζεται πως τον Μάιο του 2015 το μερίδιό της σε όγκο περιορίστηκε σε επίπεδα κάτω του 10% (9,7%) από 12,2% που ήταν το αντίστοιχο διάστημα το 2014 και 14,3% το 2012! Στα στοιχεία που ξεχωρίζει η IRI, είναι η δυναμική είσοδος του μηλίτη, ο οποίος με την πάροδο των ετών κάνει πιο έντονη την παρουσία του, τόσο επικοινωνιακά όσο και από άποψη πωλήσεων.

Ο μηλίτης είναι ένα αλκοολούχο ποτό το οποίο παράγεται από την αλκοολική ζύμωση χυμού μήλων, ενώ η περιεκτικότητά του σε οινόπνευμα ποικίλλει από 1% μέχρι 8%.

Για την παρασκευή του μπορεί να χρησιμοποιηθεί χυμός από οποιαδήποτε ποικιλία, αλλά υπάρχουν και ποικιλίες που καλλιεργούνται ειδικά για την παραγωγή μηλίτη. Ο μηλίτης είναι δημοφιλής στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου γίνεται και η μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωσή του.

Πηγή: imerisia.gr

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Φιλοξενία με Αξία για όλους

Επενδύσεις
  1. 17/05 16:45

    Προβολή της Πιερίας στην αγορά της Σερβίας

  2. 17/05 14:50

    FAZ: «Ευχαριστούμε Κλαυδία!»

  3. 17/05 14:36

    Συνέλευση Ε.Ξ. Ρόδου | Ξεκάθαρα μηνύματα για στρατηγική, υποδομές και μεταρρυθμίσεις στον τουρισμό

  4. 17/05 08:35

    Κέα: Το κρυμμένο διαμάντι των Κυκλάδων

  5. 17/05 07:05

    Μεγάλη τουριστική επένδυση 75,9 εκατ. ευρώ από τον λιβανέζικο όμιλο Μπερζάουι στη Σύρο

  6. 17/05 06:45

    Ελληνικός τουρισμός: Ποιοι προορισμοί «κερδίζουν» πτήσεις φέτος από Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία

  7. 16/05 16:46

    Η Κρήτη στην παγκόσμια σκηνή του SUP – 10 χρόνια Agios Nikolaos on SUP

  8. 16/05 16:07

    Με λαμπρότητα τα εγκαίνια του Hilton Garden Inn Athens Syggrou Avenue

  9. 16/05 15:21

    To Λουτράκι η πρώτη Culinary Capital της Ελλάδας

  10. 16/05 14:56

    Ημέρα Μαγείας Φυτών στο Ηράκλειο

  11. 16/05 14:54

    Συνεργασία Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου και BCA College

  12. 16/05 14:52

    Στα Ιωάννινα η 6η Σύνοδος του Forum Κυκλικών Πόλεων

  13. 16/05 14:48

    Η Lufthansa προχωρά σε ριζική αναδιάρθρωση του ομίλου – Έρχεται η «Matrix Next Level»

  14. 16/05 14:37

    Θεσσαλονίκη | Νέος φωτισμός σε 11 σπουδαία μνημεία επί της οδού Εγνατία

  15. 16/05 11:05

    ΠΟΞ | Νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τους ηλεκτρολόγους στα ξενοδοχεία

  16. 16/05 10:36

    SEAJETS | Σημαντικές εκπτώσεις για οικογένειες και παρέες

  17. 16/05 10:09

    "Γαλάζια Σημαία" 2025 | Σταθερά 2η η Ελλάδα παγκοσμίως- Πρωταθλητές ο νομός Χαλκιδικής και η Περιφέρεια Κρήτης

  18. 16/05 09:43

    Πάνω από 4.000 συμμετοχές, 70 δράσεις και νέες εμπειρίες στο Navarino Challenge 2025!

  19. 16/05 09:23

    Η Σαντορίνη υποδέχεται το 6ο Περιφερειακό Συνέδριο της Π.Ο.Ξ. – Πρώτη φορά στις Κυκλάδες

  20. 16/05 08:08

    10ετές σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης της Γροιλανδίας

  21. 16/05 07:23

    Σημαντική τουριστική επένδυση στην Κέα από την Inmo Parck Invest

  22. 16/05 07:09

    Αλόννησος: Πράσινο διαμάντι στο γαλάζιο Αιγαίο

  23. 16/05 07:00

    Αποφάσεις για 5 ξενοδοχεία σε Αθήνα, Μύκονο, Ρόδο, Ξάνθη και Χανιά

  24. 16/05 06:52

    Δήμος Πλατανιά: «Περπατάμε γνωρίζοντας τον τόπο μας»

  25. 16/05 06:15

    Δήμος Σίφνου: Περιορισμός οικοδομικών εργασιών την τουριστική περίοδο

  26. 16/05 06:14

    Γιορτή Κερασιού στο Μεταξοχώρι Λάρισας

  27. 16/05 06:12

    Άδειες για μία γεώτρηση και χρήση νερού σε ξενοδοχεία στην Πάτμο και στη Μύκονο

  28. 16/05 06:10

    Ο δήμαρχος Κιμώλου Κ.Βεντούρης στο TN | Μιλάμε στην ψυχή του επισκέπτη - Αισιοδοξία για τη σεζόν

  29. 16/05 06:09

    Επιτροπές τουριστικής ανάπτυξης και προβολής των δήμων Σαρωνικού, Λουτρακίου-Περαχώρας και Αλοννήσου

  30. 16/05 06:05

    SkyUp Airlines: Νέες συνδέσεις με Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο από τη Μολδαβία

  31. 15/05 19:27

    Πέθανε ο θρύλος Κώστας Ζουγανέλης, ο άνθρωπος που έκανε τη Μύκονο παγκόσμιο προορισμό

  32. 15/05 19:23

    «Ακτή Βουλιαγμένης» | Εκδήλωση ενδιαφέροντος από 7 επενδυτικά σχήματα

  33. 15/05 16:25

    “The Crete Trip 2025” | Η Κρήτη υποδέχθηκε 800 φοιτητές από 50 χώρες

  34. 15/05 14:45

    Έρευνα | Τάσεις και προκλήσεις στους επαγγελματίες του κλάδου της Τεχνολογίας

  35. 15/05 14:11

    Προβολή της Ρόδου από τον διάσημο Ελβετό instagramer και you tuber Loris Zimmerli

  36. 15/05 13:21

    FedHATTA: Άνοιγμα νέου τουριστικού «ορίζοντα» στη Ναμίμπια – Συνάντηση με διπλωματικούς εκπροσώπους

  37. 15/05 13:14

    Όλγα Κεφαλογιάννη | Η συμβολή των γυναικών στην αναμόρφωση του δικαίου και της απονομής δικαιοσύνης

  38. 15/05 13:05

    Anantara Santorini Abu Dhabi Retreat: Άρωμα Κυκλάδων με φόντο τον Αραβικό Κόλπο

  39. 15/05 12:54

    Τα πολυτελή brands στο στόχαστρο χάκερς | Κλοπή δεδομένων κατήγγειλε (και) η Dior

  40. 15/05 12:24

    Mastercard | Οι ταξιδιωτικές τάσεις το 2025- στο επίκεντρο τα «ταξίδια με σκοπό»

  41. 15/05 12:18

    Επενδυτική άνθηση στα ξενοδοχεία στην Ευρώπη | Ρεκόρ σε πολυτελή brands και μετατροπές

  42. 15/05 12:06

    Τουρκία | Πρόστιμα στους επιβάτες που σηκώνονται από τις θέσεις τους πριν σταθμεύσει το αεροπλάνο

  43. 15/05 11:56

    «Ήρωας γίνεσαι όταν προλαμβάνεις!» - Μήνυμα της Περιφέρειας Κρήτης για την αντιπυρική περίοδο

  44. 15/05 11:30

    H ECTAA απαιτεί προστασία από την αφερεγγυότητα των αεροπορικών εταιρειών

  45. 15/05 10:55

    Ο Έλληνας νέος Executive Chef στο Fairmont Waterfront στο Βανκούβερ

  46. 15/05 10:42

    H τιμή καθορίζει πλέον την επιλογή προορισμού – Προβληματισμός για τα ξενοδοχεία της Ισπανίας

  47. 15/05 10:30

    Ξεκινά ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΟΤ

  48. 15/05 08:26

    Πάτμος: Το νησί των αποκαλύψεων

  49. 15/05 07:31

    Καταδυτικό πάρκο στο ακρωτήριο Αγίου Αντωνίου στη Θάσο

  50. 15/05 07:22

    Σέριφος: Ημερίδα για την ανεξέλεγκτη δόμηση και τον τουρισμό

  51. 15/05 07:21

    ΙΑΤΑ: Νέο δεκαετές σχέδιο εκσυγχρονισμού της διαχείρισης αποσκευών στις πτήσεις

  52. 15/05 07:16

    Η Σητεία υποδέχεται την 5η Ημερίδα «Κρητών Φιλοξενείν»

  53. 15/05 07:10

    Fraport: Ποιοι προορισμοί «έσπασαν τα κοντέρ» τον Απρίλιο – «Χαμηλές πτήσεις» για Σαντορίνη

  54. 15/05 07:05

    Η κλιματική κρίση στον τουρισμό: 6 διεθνείς προορισμοί υπό παρακολούθηση

  55. 15/05 07:04

    Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού στη Νίσυρο

  56. 15/05 06:59

    Άδειες για πλωτές εξέδρες στο Λαγονήσι

  57. 15/05 06:44

    Συνεργασία Πανεπιστημίων Δυτικής Αττικής και Ελληνικού Μεσογειακού για μεταπτυχιακό στη φιλοξενία

  58. 15/05 06:20

    Μέλος του WTTC ο Σύνδεσμος Τουρκικών Ταξιδιωτικών Γραφείων

  59. 15/05 06:12

    Αθλητικό καλοκαίρι στα Τρίκαλα: Στίβος, ποδηλασία και νέες γενιές σε δράση

  60. 15/05 06:10

    Βρετανικός τουρισμός 2025 | Εκρηκτική άνοδος του all-inclusive, τάση για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής

  61. 14/05 16:59

    Κοινωνικός τουρισμός | Μέχρι και αύριο οι αιτήσεις για 300.000 vouchers ΔΥΠΑ

  62. 14/05 16:54

    UN Tourism | Η Γεωργία αποσύρει την υποψηφιότητα Z. Pololikashvili – Στηρίζει τον υποψήφιο των ΗΑΕ

  63. 14/05 14:37

    H Όλγα Κεφαλογιάννη στον Πανελλήνιο Όμιλο Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης

  64. 14/05 13:36

    Τροπολογία με τουριστικό ενδιαφέρον | Αποκατάσταση της σταθερότητας στην οικοδομική δραστηριότητα

  65. 14/05 13:19

    Ryanair | Πρόστιμο 3.230 ευρώ σε επιβάτη της για αναστάτωση πτήσης

  66. 14/05 13:08

    United Airlines | Premium εμπειρίες στο νέο αεροσκάφος Boeing 787-9

  67. 14/05 12:53

    Στ. Αρναουτάκης: «Η νέα γενιά αναδεικνύει την κρητική γαστρονομία»

  68. 14/05 12:45

    Χάρης Θεοχάρης | Ο UN Tourism πρέπει να αντιπροσωπεύει τον δυναμισμό του παγκόσμιου τουρισμού

  69. 14/05 12:19

    Princess Cruises | 14ήμερη κρουαζιέρα το 2026 με θέα την έκλειψη ηλίου στη Μεσόγειο (και στην Κέρκυρα)

  70. 14/05 11:56

    Προβολή της Κρήτης στη Νάπολη

  71. 14/05 11:53

    Χρίστος Δήμας: Στο 77% η πρόοδος κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος

  72. 14/05 11:03

    TUI | Υψηλότερες τιμές στα ξενοδοχεία αυτό το καλοκαίρι

  73. 14/05 10:31

    Παρουσιάστηκε η νέα Airbnb | 3 καινοτομίες που αλλάζουν το μοντέλο της ταξιδιωτικής φιλοξενίας

  74. 14/05 10:25

    Σίκινος: Ο κρυμμένος θησαυρός του Αιγαίου

  75. 14/05 10:18

    Αεροπορική σύνδεση της Λήμνου με τη Βιέννη

  76. 14/05 09:22

    Τριήμερο Γαστρονομικό Φεστιβάλ σε Λουτράκι- Κορινθία

  77. 14/05 07:26

    Τα ονόματα 2 νέων ιδιοκτητών πολυτελών κατοικιών στο Ελληνικό

  78. 14/05 07:05

    Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού στην Ιθάκη

  79. 14/05 07:05

    Τέταρτο Φεστιβάλ Βιβλίου στα Χανιά

  80. 14/05 07:01

    Condé Nast Traveller | Δύο ελληνικά ξενοδοχεία στα 22 πιο ενδιαφέροντα καινούρια στην Ευρώπη

  81. 14/05 06:36

    Ποδηλατικός Αγώνας και Ορειβατική Συνάντηση στα Τρίκαλα

  82. 14/05 06:30

    Δήμος Παρανεστίου: Πώς θα ενισχυθεί ο στρατιωτικός τουρισμός στην περιοχή

  83. 14/05 06:22

    Οι Επιτροπές Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής των Δήμων Βόλβης, Παγγαίου και Μεσολογγίου

  84. 14/05 06:18

    Διπλή διάκριση για τον Δήμο Δυτικής Λέσβου

  85. 14/05 06:10

    Ένωση Ξενοδόχων Τουρκίας | 1,4 εκατ. Τούρκοι τουρίστες στην Ελλάδα το 2025 - προτάσεις συνεργασίας

  86. 14/05 06:10

    Η Alltours ενισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα: Νέα ξενοδοχεία, επενδύσεις και δυναμική ζήτηση από τη Γερμανία

  87. 14/05 06:05

    Tουρισμός | Στο 30% του ΑΕΠ η συνολική συμβολή του στην Ελληνική οικονομία – Τι προβληματίζει τον κλάδο

  88. 14/05 00:05

    10% περισσότερα ταξίδια από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι | Allianz Partners

  89. 13/05 18:15

    Hilton | Η ποιοτική φιλοξενία ξεκινά (και τελειώνει) με ένα χαμόγελο

  90. 13/05 17:23

    Δημήτρης Πτωχός | Πελοπόννησος ένας προορισμός για όλους

  91. 13/05 17:14

    Celestyal: Διπλασιασμός των προσεγγίσεων στη Ντόχα και ενίσχυση της συνεργασίας με το Κατάρ

  92. 13/05 16:46

    Δήμος Ρόδου: Βραβεία σε Ινδό φιλάνθρωπο και ζευγάρι Ολλανδών τουριστών- φίλων του νησιού

  93. 13/05 16:33

    Η Όλγα Κεφαλογιάννη στο ΕΒΕΑ | Σύνδεση του τουρισμού με το εμπόριο και τη μεταποίηση

  94. 13/05 16:24

    Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για υποδομές στάθμευσης τροχόσπιτων ζητεί η Έλενα Κουντουρά

  95. 13/05 16:14

    Καλαμαριά | «Όχι» στον αποκλεισμό της από τον σχεδιασμό ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου

  96. 13/05 11:42

    Η TUI χρησιμοποιεί πτήσεις τρίτων για να ενισχύσει την επιμήκυνση της σεζόν

  97. 13/05 11:12

    ΕΟΤ: Προβολή της Ελλάδας στη Σουηδία ως προορισμού για silver τουρισμό

  98. 13/05 11:02

    Φόβοι για αύξηση των τουριστικών φόρων στην Ισπανία λόγω υπερτουρισμού

  99. 13/05 10:49

    Στη Γκάνα ο Χάρης Θεοχάρης | Σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη της Αφρικής

  100. 13/05 10:46

    Προς ένταξη η Πρέβεζα στον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Ιστορικών Λουτροπόλεων