DW | Η Ισπανία υποφέρει από τον υπερτουρισμό

DW | Η Ισπανία υποφέρει από τον υπερτουρισμό
 • Η Ισπανία θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από τον τουρισμό, όμως συμβαίνει το αντίθετο. Στο έτος-ρεκόρ 2023 ο μαζικός τουρισμός προκάλεσε προβλήματα. Διαβάστε το θέμα της DW....

Ο Όσκαρ Βιγιασάντε μένει εδώ και 26 χρόνια στο κέντρο της Μαδρίτης, στην πολύχρωμη καλλιτεχνική περιοχή Λαβαπιές, εκεί όπου μέχρι πρότινος μετανάστες και καλλιτέχνες ζούσαν ειρηνικά. Όμως αυτό επρόκειτο να αλλάξει.

Ο 62χρονος οπερατέρ λέει ότι υποστηρίζει τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ. Αλλά η πολιτική του γύρω από τον τουρισμό και τα ενοίκια δεν τον βρίσκει σύμφωνο: «Ανακοινώνονται πολλά, όμως στο Λαβαπιές πωλούνται τελικά ολοένα και περισσότερα ακίνητα σε επενδυτές», δηλώνει. «Όλο το κέντρο της πόλης καλλωπίζεται για τους επενδυτές και τους τουρίστες που θέλουν να κάνουν διακοπές πολυτελείας. Πρόκειται για μία κάθε άλλο παρά φιλική προς τους κατοίκους πολιτική».

Στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Μαδρίτης πλειοψηφούν οι συντηρητικοί – όμως τα όσα συμβαίνουν στην πρωτεύουσα γίνονται σχεδόν παντού στην Ισπανία, με την κυβέρνηση να παραμένει αδρανής. Οι πόλεις ανακαινίζονται από ιδιωτικά κεφάλαια και εν συνεχεία οι ιδιώτες επενδυτές, που έχουν αγοράσει τα ακίνητα, απαιτούν σχεδόν το διπλάσιο ενοίκιο.

Η ένωση ενοικιαστών "Sindicato de Inquilinas e Inquilinos de Madrid" αντιδρά, καλώντας τον κόσμο σε διαδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχει και ο Όσκαρ Βιγιασάντε.

Η δημοφιλία της Ισπανίας γίνεται… πρόβλημα

Η επιχείρηση του τουρισμού είναι άκρως αποδοτική για τους επενδυτές. Σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση η Μαδρίτη υποδέχθηκε περίπου 14 εκατομμύρια επισκέπτες το 2023 – σχεδόν κατά 1/3 περισσότερους συγκριτικά με το 2022 – οι οποίοι δαπάνησαν γύρω στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πολλοί Μαδριλένοι θα ήθελαν να επέμβει η περιφερειακή κυβέρνηση και να περιορίσει τον τεράστιο αριθμό επισκεπτών. Θα ήθελαν να μπορούν να απολαύσουν τη βόλτα τους στην αγορά το Σαββατοκύριακο, να φάνε ένα ωραίο πρωινό σε ένα παραδοσιακό μαγαζί. Όμως, όπως φοβάται και ο Όσκαρ Βιγιασάντε, πολύ σύντομα ενδέχεται να μπορούν μονάχα οι τουρίστες να ανταποκριθούν στις αυξημένες τιμές της πρωτεύουσας.

Η ισπανική στατιστική υπηρεσία INE υπολογίζει πως το 2023 ήρθαν στην Ισπανία περίπου 85 εκατομμύρια επισκέπτες – κατά 19% περισσότεροι σε σύγκριση με το 2022 και κατά 1,9% περισσότεροι από το 2019, το τελευταίο δηλαδή έτος πριν την πανδημία.

Η αύξηση των τουριστών έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας κατά 2,5% το περασμένο έτος, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις.

Ο Βιγιασάντε, όμως, τονίζει πως υπάρχουν και σημαντικά προβλήματα λόγω του τουρισμού: «Η Καταλονία και η Ανδαλουσία είναι εδώ και εβδομάδες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της εμμένουσας ξηρασίας. Οι αγρότες διαδηλώνουν, διότι δεν έχουν πλέον τις απαραίτητες ποσότητες νερού για τις καλλιέργειές τους, ενώ για τον τουρισμό δεν υπάρχει κανένας περιορισμός».

Τα προηγούμενα χρόνια οι κάτοικοι στη Βαρκελώνη, τη Μαγιόρκα και την Ίμπιζα εκδήλωσαν ανοιχτά την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις αρνητικές προεκτάσεις του μαζικού τουρισμού. Ακόμη και στα Κανάρια Νησιά, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους παραθεριστές, εντάθηκαν οι διαμαρτυρίες.

Η ισπανική επιχειρηματική ένωση CEOE κάνει λόγο για ένα κύμα εχθρότητας απέναντι στον τουρισμό σε όλη τη χώρα. Οι λομπίστες προειδοποιούν πάντως ότι η ευημερία της Ισπανίας τελεί σε άμεση συνάρτηση με αυτήν του τουριστικού κλάδου. Εξάλλου, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η τουριστική βιομηχανία απασχολεί περίπου τρία εκατομμύρια εργαζόμενους.

Ο τουρισμός ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης

Η ισπανική τουριστική ένωση Exceltur διαπίστωσε πως το 2023 τα έσοδα του κλάδου ανήλθαν σε 186 δισεκατομμύρια ευρώ – αποτελώντας έτσι το 12,8% του ΑΕΠ. Κατά το τρέχον έτος η ένωση αναμένει περαιτέρω αύξηση του εν λόγω ποσοστού, που προβλέπεται να φτάσει στο 13,4%. Η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη, τα Κανάρια Νησιά και οι Βαλεαρίδες Νήσοι είναι υπερπλήρεις, ενώ το ίδιο συμβαίνει ακόμη και σε πόλεις όπως η Μάλαγα και η Σεβίλλη.

Ο στόχος της κυβέρνησης Σάντσεθ ήταν η μείωση της εξάρτησης της χώρας από τον τουρισμό. Οι επιπτώσεις αυτής της συνθήκης φάνηκαν ιδίως στην πανδημία, όταν τα τουριστικά κέντρα βρέθηκαν στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνταν οι προσπάθειες της Φρανσίνα Αρμενγκόλ, σοσιαλίστριας κυβερνήτριας των Βαλεαρίδων Νήσων μέχρι το περασμένο καλοκαίρι. «Η Αρμενγκόλ επεδίωξε να σταματήσει τις κερδοσκοπικές επενδύσεις και περιόρισε τα τουριστικές κρουαζιέρες στην Πάλμα. Ήταν μια στρατηγική που στόχευε στη βιωσιμότητα», λέει ο Ματίας Μάιντελ, Γερμανός επιχειρηματίας από τον χώρο των ακινήτων με έδρα στις Βαλεαρίδες Νήσους.

Αντίστοιχες ήταν και οι πολιτικές της Άντα Κολάου, κυβερνήτριας της Βαρκελώνης έως το 2023. Κατά την οκταετή θητεία της η Κολάου πολέμησε την AirBnB και άλλους μεσίτες. Παρ' όλα αυτά δεν κατάφερε να περιορίσει τον αριθμό των τουριστών και των ψηφιακών νομάδων. Στη μητρόπολη του Γκαουντί ήρθαν μόνο το 2023 περίπου 26 εκατομμύρια επισκέπτες.

Η Μαδρίτη δεν θέλει να γίνει Βαρκελώνη

Στη Βαρκελώνη ο τουρισμός έφερε αύξηση και στην εγκληματικότητα. Οι οργανωμένες συμμορίες ληστών αυξήθηκαν. Η ένωση ενοικιαστών "Sindicato de Inquilinas e Inquilinos de Madrid" φοβάται πως κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να συμβεί και στην πρωτεύουσα της χώρας: όπως δείχνουν δημοσκοπήσεις, το 27% των πολιτών δηλώνει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε το 2023 ήταν η έλλειψη ασφάλειας.

Η Λίλι Ροζ πάντως, Γαλλίδα φοιτήτρια που σπουδάζει στη Μαδρίτη στα πλαίσια του προγράμματος ανταλλαγών Erasmus, δεν νιώθει ανασφάλεια στην πόλη. «Σε σύγκριση με το Παρίσι εδώ μοιάζει με παράδεισο», λέει. Για την ίδια μεγαλύτερο ζήτημα ήταν ωστόσο το να βρει ένα διαμέρισμα, το οποίο να μπορεί να καλύψει οικονομικά. Όπως λέει και μία άλλη φοιτήτρια από την Ισλανδία, το φθηνότερο σπίτι που βρήκε και στο οποίο μένει έχει μηνιαίο ενοίκιο στα 850 ευρώ.

Ενώ οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων αυτών τρίβουν τα χέρια τους, οι ενοικιαστές νιώθουν πως απειλείται η ίδια η ύπαρξή τους. Σε ένα από τα σπίτια του Λαβαπιές κρέμεται ένα μεγάλο πανό κατά της Elix Rental Housing – μίας εκ των εταιρειών που αγοράζουν τα διαμερίσματα και τα προσφέρουν με υψηλότερα ενοίκια στους τουρίστες. Ακόμη και οι τελευταίοι μπορούν έτσι να αντιληφθούν τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή.

Όπως τονίζει ο Όσκαρ Βιγιασάντε, σε περιοχές όπως το Λαβαπιές οι τουρίστες έχουν και θετικό αντίκτυπο, καθώς υπάρχει μεγαλύτερη αστυνόμευση λόγω αυτών και ενισχύεται και η τοπική οικονομία. «Το ζήτημα όμως είναι το σωστό μέτρο», λέει ο Βιγιασάντε. Η ισπανική κυβέρνηση και οι πολιτικοί αντιπρόσωποι σε τοπικό επίπεδο θα έπρεπε να βάλουν ένα όριο σε αρκετές περιοχές, εάν δεν θέλουν να χάσει η Ισπανία τη φήμη της ως ασφαλής και φιλικός για τους παραθεριστές προορισμός.

Πηγή: DW

(Επιμέλεια: Γιώργος Πασσάς)

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Επενδύσεις
 1. 12/04 21:52

  Taizoon Khorakiwala | Η Ελλάδα είναι ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για Ινδούς επιχειρηματίες

 2. 12/04 21:43

  Το προσδόκιμο ζωής είναι 2,3 χρόνια μικρότερο στα κατώτερα μορφωτικά στρώματα σε σχέση με τα ανώτερα

 3. 12/04 21:37

  Επιτακτική η ανάγκη της αναβάθμισης των δεξιοτήτων στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

 4. 12/04 19:40

  Συνάντηση εργασίας Όλγας Κεφαλογιάννη με τον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα

 5. 12/04 19:34

  ΠΟΞ/ Γ. Χατζής: "Δεν θα τα πληρώσει ξανά ο ξενοδοχειακός κλάδος..."

 6. 12/04 16:00

  Google: Πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Ελλάδα για την τεχνητή νοημοσύνη

 7. 12/04 15:33

  Η TUI στηρίζει 500 αγρότες σε Κρήτη και Ρόδο με πρωτοβουλία «από το χωράφι στο πιάτο»

 8. 12/04 15:12

  N. Σταθόπουλος (BC Partners) | Ποιοι κλάδοι προσφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα

 9. 12/04 14:37

  Oι συμπράξεις ανάμεσα στην Τέχνη και το επιχειρείν

 10. 12/04 14:23

  "Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε…"- Η απάντηση της Ένωσης Ξενοδόχων στον κ.Δούκα περί δημοτικού φόρου στα αθηναϊκά ξενοδοχεία

 11. 12/04 13:56

  Αερομεταφορές: Έρχονται καύσιμα από ανθρώπινα περιττώματα – 92% λιγότερες εκπομπές άνθρακα

 12. 12/04 11:30

  Έρευνα CLIA: Τι κάνει την κρουαζιέρα ελκυστική στους Αμερικανούς ταξιδιώτες

 13. 12/04 11:16

  Η Ευρώπη χάνει ανταγωνιστικότητα εδώ και 25 χρόνια

 14. 12/04 11:03

  ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ | Η οικονομική ανασφάλεια τρομάζει τον Έλληνα - Βενιζέλος: Αναζητά λύσεις αρχαϊκές και μεταφυσικές (!)

 15. 12/04 10:59

  Ace Hotel & Swim Club Athens: Έρχεται το νέο ξενοδοχείο τύπου resort στη Γλυφάδα

 16. 12/04 10:56

  Eurowings: Ρεκόρ πτήσεων το καλοκαίρι από Γερμανία στην Ισπανία - 600 πτήσεις την εβδομάδα

 17. 12/04 10:51

  Αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Αργεντινή

 18. 12/04 10:40

  Εκδηλώσεις για την ‘Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά στη Λάρισα

 19. 12/04 10:31

  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Προβολή των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

 20. 12/04 10:27

  Παρουσίαση των νησιών του Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

 21. 12/04 10:25

  Δήμος Χερσονήσου: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

 22. 12/04 10:16

  Ισπανία: Οι πολίτες αντιστέκονται στον μαζικό τουρισμό

 23. 11/04 19:04

  Zeus International: Νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό

 24. 11/04 18:07

  Οι τρεις οικονομικές τεκτονικές πλάκες | Ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει

 25. 11/04 17:54

  Θ. Σκυλακάκης: Δεν υπάρχουν χρήματα και για πολυτελή ενεργειακή μετάβαση και για στοιχειώδη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

 26. 11/04 17:48

  Η ανθεκτικότητα και η διαχείριση ρίσκου απέναντι στην κλιματική αλλαγή κλειδί για τις επιτυχημένες επιχειρήσεις

 27. 11/04 17:43

  Θα αναδείξουμε το σύνολο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

 28. 11/04 17:38

  Το 66% των κορυφαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα δοκιμάζουν το Co-Pilot

 29. 11/04 17:11

  Χάρης Δούκας: Ο κερδίζων από τον τουρισμό θα πληρώνει αυξημένα τέλη στο Δήμο - φόρο στον τζίρο των ξενοδοχείων

 30. 11/04 17:05

  Πιτσιλής (ΑΑΔΕ): Η πραγματικότητα των δεδομένων μας αποκαλύπτει την φοροδιαφυγή

 31. 11/04 16:49

  Π.Αντωνίου | Επίκαιρο το αίτημα της μείωσης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

 32. 11/04 16:27

  Νίκος Χαρδαλιάς | Ζητάμε η Περιφέρεια Αττικής να έχει τον έλεγχο όλων των μεγάλων έργων

 33. 11/04 16:22

  ΙΝΣΕΤΕ: Σε ιστορικά υψηλά η άμεση συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2023

 34. 11/04 13:02

  Ανησυχία στην Κύπρο για τον πόλεμο στη Γάζα

 35. 11/04 12:58

  Τουρισμός | Ισραηλινοί τουρ οπερέιτορ στην Πιερία

 36. 11/04 12:50

  Σε λειτουργία η πλατφόρμα για το «Rodos Week»

 37. 11/04 12:22

  Αποκαθίσταται το Μινωικό Ανάκτορο στα Μάλια

 38. 11/04 11:48

  Booking.com | Πώς τα καταλύματα θα μεγιστοποιήσουν τα έσοδά τους, αξιοποιώντας τις τάσεις του 2024

 39. 11/04 10:27

  Κρουαζιέρα | CLIA: 31,7 εκατ. επιβάτες το 2023, 7% περισσότεροι από το 2019

 40. 11/04 10:14

  Seabourn | Θεματικές κρουαζιέρες στη Μεσόγειο το 2025 με εμπειρίες τένις και γευσιγνωσία σε αμπελώνα

 41. 11/04 09:53

  Attica Group | Δεύτερο ξενοδοχείο στη Νάξο- αγόρασε το Galaxy Hotel με 14 εκατ. ευρώ

 42. 11/04 07:18

  Οδηγός εξερεύνησης της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου

 43. 11/04 07:16

  Σε άνθηση οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας

 44. 11/04 07:15

  Συνέδριο Travel West Forum στην Πάτρα

 45. 11/04 07:13

  Πώς θα ενισχυθεί ο ποδηλατικός τουρισμός στη Θεσσαλονίκη

 46. 11/04 07:10

  Ταξίδι εξοικείωσης για Βρετανούς bloggers στα Χανιά από τον Jet2com

 47. 10/04 21:22

  Φ. Μακαντάση (διαΝΕΟσις) | Τρίτη σημαντικότερη απειλή για το μέλλον της Ελλάδας είναι η κλιματική κρίση

 48. 10/04 18:38

  Μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος και μειώσεις φόρων 870 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2025

 49. 10/04 18:28

  H LOT επιστρέφει με απευθείας πτήσεις από την Αθήνα προς τη Βαρσοβία

 50. 10/04 18:27

  Ολγα Κεφαλογιάννη | Tα επενδυτικά σχέδια για έργα του Ταμείου Ανάκαμψης στον τουρισμό

 51. 10/04 16:54

  Η Μεσόγειος αποτελεί πλέον ένα «hot spot» κλιματικής αλλαγής

 52. 10/04 15:01

  Άνοιξε τις πόρτες του στο λιμάνι του Πειραιά το ξενοδοχείο Mitsis N’U Piraeus Port

 53. 10/04 12:22

  Eurocontrol | Η χωρητικότητα των αεροπορικών εταιρειών της Ευρώπης παραμένει κάτω από το 2019

 54. 10/04 12:02

  «Πρασινίζουμε το Γκρίζο» | Διαγωνισμός του Δήμου Αθηναίων για πράσινες γωνιές σε σπίτια και γειτονιές

 55. 10/04 11:19

  Διακήρυξη από τη Ρόδο | Ο ευρωπαϊκός τουρισμός δεσμεύεται για τη βιωσιμότητα

 56. 10/04 11:00

  Ο Τουρισμός Υγείας απέφερε 2,3 δισ. δολ. στην Τουρκία το 2023

 57. 10/04 10:33

  UN Tourism | Ελκυστικός προορισμός για τουριστικές επενδύσεις η Αλβανία

 58. 10/04 10:15

  972.893 αιτήσεις για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2024»

 59. 10/04 10:02

  Μνημόνιο συνεργασίας Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και Wyndham Hotels & Resorts

 60. 10/04 07:09

  Πληρωμές επιχορηγήσεων για ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Χανιά και Σύβοτα

 61. 10/04 07:08

  Ενισχυμένο το θερινό πρόγραμμα πτήσεων της Croatia Airlines - Οι συνδέσεις με την Αθήνα

 62. 10/04 07:07

  Οικοτουριστική διαδρομή Ήλιδας-Ολυμπίας: Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας

 63. 10/04 07:03

  Οι τιμές στα ξενοδοχεία στα Λουτρά Σμοκόβου

 64. 10/04 07:00

  Δωρεές για δέντρα και γλυκά στο Δήμο Θεσσαλονίκης

 65. 09/04 22:10

  Δόμνα Μιχαηλίδου: Δέσμευσή μας η περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους

 66. 09/04 22:00

  Δήμος Αθηναίων | Εντείνονται οι έλεγχοι για παράνομα τραπεζοκαθίσματα

 67. 09/04 17:15

  «Ο πιο καυτός Μάρτιος» όλων των εποχών- Επιταχύνεται η κλιματική αλλαγή;

 68. 09/04 16:50

  "Ο Πολιτισμός της Ελιάς", εκδήλωση - προπομπός του 2ου «Elia Lesvos Confest 2024»

 69. 09/04 16:19

  Η Όλ. Κεφαλογιάννη στο Φόρουμ “Ευρωπαϊκός Τουρισμός, Ανθεκτικότητα στην κλιματική κρίση" στη Ρόδο

 70. 09/04 16:17

  Ξενοδοχεία: Η Αθήνα στις 5 πόλεις με τη μεγαλύτερη άνοδο εσόδων από το 2019

 71. 09/04 15:33

  Η Ισπανία «τελειώνει» την Χρυσή Βίζα για να αντιμετωπίσει την έλλειψη στέγασης

 72. 09/04 14:15

  Επιμήκυνση της σεζόν μέσω πολιτιστικών εμπειριών

 73. 09/04 13:35

  Επιδότηση 100% σε παραθαλάσσιες επιχειρήσεις για SeaAccess® και εξοπλισμό προσβάσιμων παραλιών

 74. 09/04 13:35

  Radisson Hotel | Tεχνητή νοημοσύνη στις επαγγελματικές εκδηλώσεις

 75. 09/04 13:25

  «Nothing Comes Close» | «Τίποτα δεν συγκρίνεται» με τις αναβαθμισμένες εμπειρίες κρουαζιέρας της Celebrity Cruises

 76. 09/04 12:46

  Mirror: Το "low profile" Ελληνικό νησί που ανταγωνίζεται τη Μύκονο και τη Σαντορίνη!

 77. 09/04 12:13

  Το Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στα Κρητικά Ξενοδοχεία και στα Δίκτυα Διανομής

 78. 09/04 11:59

  Όμιλος Dertour | +47% οι πωλήσεις για το 2024 στις αρχές Μαρτίου, +24,6% το 2023

 79. 09/04 11:52

  Royal Jordanian: Αυξημένη συχνότητα πτήσεων Αμμάν – Αθήνα το καλοκαίρι

 80. 09/04 11:21

  Ιταλικός τουρισμός | Στροφή στην ποιότητα με έμφαση στην προσέλκυση Αμερικανών τουριστών

 81. 09/04 11:08

  Τη Δευτέρα η 2η Διαδικτυακή Ευρωπαϊκή Ημέρα Καριέρας Τουρισμού της ΔΥΠΑ

 82. 09/04 10:50

  Ο τουρισμός ευεξίας αποτελεί το next big thing - Η πρόταση της Personal Wellness στα ξενοδοχεία

 83. 09/04 10:35

  Ο τουρισμός χρειάζεται περισσότερη προσοχή από τις κυβερνήσεις - το παράδειγμα της Τουρκίας

 84. 09/04 07:00

  Ισπανία: Μεγαλύτερη απασχόληση από τον Μάρτιο λόγω του τουρισμού

 85. 09/04 07:00

  Διαγωνισμός για την παραγωγή καλλιτεχνικών δράσεων του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

 86. 09/04 07:00

  Επενδυτικό σχέδιο 10 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του Χ.Κ. Βίγλας – Πισοδερίου

 87. 09/04 07:00

  Δήμος Δίου - Ολύμπου: Αναβάθμιση του ορειβατικού καταφυγίου Κορομηλιάς

 88. 09/04 07:00

  Υπουργείο Τουρισμού: Στον Δήμο η εκμετάλλευση της μαρίνας Πυλαίας - επένδυση 30 εκατ. ευρώ

 89. 08/04 22:32

  Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου | Αίτημα στον Πρωθυπουργό για μείωση του ΦΠΑ στη Δωδεκάνησο

 90. 08/04 16:43

  Το 73% των καταναλωτών από όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη στα ταξίδια

 91. 08/04 16:36

  Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας

 92. 08/04 16:32

  H Αρχαία Ολυμπία ξανά στο επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητισμού

 93. 08/04 14:49

  Eνισχύεται η ελληνοκινεζική συνεργασία στον τουρισμό και πολιτισμό - Συνάντηση Ν. Χαρδαλιά με τον πρέσβη Σ. Τζουντσένγκ

 94. 08/04 14:46

  Γερμανικός Τύπος | Πυρκαγιές και λειψυδρία στην Ελλάδα από τον Απρίλιο

 95. 08/04 14:39

  Στη Σαγκάη το This is Athens – CVB για την προώθηση της Αθήνας

 96. 08/04 13:49

  ΥΠΑ: Κανονικά οι πτήσεις την Τρίτη 9 Απριλίου. Παράνομη η στάση εργασίας των ελεγκτών

 97. 08/04 13:27

  Ηράκλειο | Οι νέοι μισθοί των ξενοδοχοϋπαλλήλων από 1ης Απριλίου 2024

 98. 08/04 12:58

  Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το Project Voria στο Μαρούσι, επένδυση ύψους €250 εκατ.

 99. 08/04 12:10

  World of One: Ο νέος διεθνής ξενοδοχειακός όμιλος με 6 Ελληνικά ξενοδοχεία – Πού στοχεύει

 100. 08/04 11:16

  Η τουριστική οικονομία λειτουργεί και θα λειτουργεί πάντα σε συνθήκες υπερπροσφοράς