Philoxenia Forum 2023 | Υπερτουρισμός στην Ελλάδα δεν υπάρχει - Απαιτείται χρονική και χωρική επιμήκυνση της σεζόν

Philoxenia Forum 2023 | Υπερτουρισμός στην Ελλάδα δεν υπάρχει - Απαιτείται χρονική και χωρική επιμήκυνση της σεζόνΜοναστηράκι- Πηγή φωτο: pixabay.com

Η πρόκληση του υπερτουρισμού και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο τουριστικό προϊόν απασχόλησαν τις εργασίες του Philoxenia Forum 2023 με θέμα «Αναζητώντας την ισορροπία: κυκλική οικονομία-υπερτουρισμός-κλιματική αλλαγή», το οποίο διοργανώθηκε σήμερα στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού Philoxenia, που πραγματοποιείται μαζί με τη Hotelia και τη Real Estate Expo North μέχρι και αύριο στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Το Philoxenia Forum 2023, υπό την αιγίδα του Τμήματος Διοίκησης Οργανισμών, Marketing & Τουρισμού του ΔΙ.ΠΑ.Ε. και με Χορηγό τη Fraport Greece, ανέδειξε και τον ρόλο της κυκλικής οικονομίας στην προσπάθεια για προστασία του περιβάλλοντος και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Χαιρετισμούς στην έναρξη του Philoxenia Forum 2023 απηύθυναν ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO, Δρ. Κυριάκος Ποζρικίδης, η Βουλευτής Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κα. Καλλιόπη Βέττα και η Βουλευτής Λασιθίου και Τομεάρχης Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, κα. Κατερίνα Σπυριδάκη.

Αποκαλυπτικός για το θέμα του υπερτουρισμού ήταν ο κορυφαίος σε διεθνές επίπεδο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Bournemouth της Αγγλίας, κ. Δημήτριος Μπούχαλης, που επισήμανε ότι υπερτουρισμός δεν υπάρχει, αλλά είναι βέβαιο ότι χρειάζεται πολύ διαφορετική διαχείριση των τουριστικών προορισμών στον χωροχρόνο, επιμήκυνση της σαιζόν, μία “έξυπνη” τιμολογιακή πολιτική και γενικότερα μια αυξημένη και σε πραγματικό χρόνο αντιμετώπιση των αναγκών της τουριστικής ροής. “Κατά την περίοδο του Covid οι κυβερνήσεις ασχολήθηκαν για πρώτη φορά σοβαρά με τον τουρισμό, γιατί ξαφνικά ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας που ζούσαν από τη βιομηχανία της φιλοξενίας έμειναν χωρίς έσοδα” είπε ο κ. Μπούχαλης και πρόσθεσε ότι ο “έξυπνος” τουρισμός απαιτεί να χρησιμοποιούμε τον τουρισμό για την Ελλάδα και όχι την Ελλάδα για τον τουρισμό”.

Από την πλευρά της η Σύμβουλος της Υπουργού Τουρισμού της Βουλγαρίας (Τιμώμενη Χώρα της Philoxenia), Καθηγήτρια, κα. Mariela Modeva, τόνισε ότι ο υπερτουρισμός είναι μια καινούργια πρόκληση και για τη Βουλγαρία, υπογραμμίζοντας ότι η λύση βρίσκεται στην προώθηση του τουρισμού όλο τον χρόνο και σε όλη τη χώρα, για να ξεπεραστεί το εμπόδιο της εποχικότητας. Παράλληλα, πολύ σημαντική, κατά την ίδια, είναι και η ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Η Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κα. Βούλα Πατουλίδου, αναφέρθηκε στις μεγάλες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για αύξηση της αναγνωρισιμότητας της Θεσσαλονίκης ως τουριστικού προορισμού, σημειώνοντας ότι προβλήματα υπάρχουν, όπως το κυκλοφοριακό, αλλά η πόλη αυξάνει σταθερά την τουριστική δημοφιλία της.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κ. Αλέξανδρος Θάνος, επισήμανε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για υπερτουρισμό εθνικά, αλλά για μία ανισορροπία με ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Μάλιστα είπε ότι σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας και μέσα σε 5 μήνες του έτους πραγματοποιείται το 90% των ετήσιων τουριστικών εσόδων.

Στην αρνητική εμπειρία που μπορεί να αποκομίσει ο επισκέπτης της χώρας από τον υπερτουρισμό, που στη συνέχεια την μεταφέρει στην πατρίδα του, αναφέρθηκε η κα. Αγγελική Μαραγκάκη, Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Παρακολούθησης και Ανάπτυξης Πόρων του ΟΔΑΠ. Στο πλαίσιο αυτό, κατά την κα. Μαραγκάκη, είναι απαραίτητη μία καμπάνια για διαφοροποίηση των τουριστικών προορισμών, προκειμένου να μην συγκεντρώνονται οι τουρίστες σε συγκεκριμένα και μόνο σημεία.

Η Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Aegean Airlines, κα. Μαρίνα Σπυριδάκη, τόνισε ότι υπερτουρισμός στην Ελλάδα δεν υπάρχει, αλλά υφίσταται κακή διαχείριση των προορισμών, έλλειμμα υποδομών και έντονη εποχικότητα. Η κα. Σπυριδάκη δήλωσε ότι άλλο πράγμα είναι ο υπερτουρισμός και άλλο ο συνωστισμός, που προκαλεί παροδικά δυσφορία, ενώ έθεσε ως πρωταρχικό στόχο αφενός τη χρονική, αλλά και τη χωρική επιμήκυνση της τουριστικής σαιζόν.

Στη δεύτερη θεματική ενότητα του Philoxenia Forum 2023 ήταν η σειρά της τοπικής αυτοδιοίκησης να τοποθετηθεί για τα ζητήματα του υπερτουρισμού και της ανάγκης για προστασία του περιβάλλοντος από τη διογκούμενη τουριστική ανάπτυξη.

Ο Δήμαρχος Σκιάθου, κ. Θοδωρής Τζούμας, εστίασε στο ότι η Σκιάθος πρέπει να εξυπηρετεί το καλοκαίρι 50-60.000 επισκέπτες ταυτόχρονα, όταν οι υποδομές της έχουν κατασκευαστεί για τις ανάγκες των 6.000 κατοίκων της. Η δημιουργία νέων υποδομών στη Σκιάθο και η ευαισθητοποίηση όλων για την προστασία του περιβάλλοντος είναι οι λύσεις που προκρίνει, μεταξύ άλλων, η Δημοτική Αρχή του νησιού.

Ο Δήμαρχος Σκοπέλου, κ. Σταμάτης Περίσσης, επισήμανε ότι οι επιπτώσεις του τουρισμού δεν είναι μόνο στο φυσικό, αλλά και στο οικιστικό περιβάλλον, καθώς το νησί δέχεται μεγάλη πίεση σε ζητήματα όπως το κυκλοφοριακό, ο θόρυβος από τα οχήματα κα. Προς την κατεύθυνση βελτίωσης της κατάστασης προωθούνται λύσεις, όπως τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, τα δημοτικά ποδήλατα, πάρκινγκ κα.

Ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού του Δήμου Ηρακλείου, κ. Γιώργος Σισαμάκης, υπογράμμισε ότι το τοπικό τουριστικό προϊόν δομείται με βιωσιμότητα και αειφορία, ενώ ήδη η πόλη έχει ηλεκτροκίνητα λεωφορεία και ποδήλατα και σύντομα θα κατασκευαστεί ένα “smart parking” στο κέντρο της.

Ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), κ. Μιχάλης Γεράνης, είπε από την πλευρά του ότι η κουλτούρα και η στάση μας απέναντι στη διαχείριση των απορριμμάτων μπορεί να δώσει λύσεις. “Με αίσθημα ευθύνης ο καθένας μέσα στο σπίτι του πρέπει να κάνει διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή. Και η Πολιτεία έχει την ευθύνη της, όταν δεν δίνει τα απαραίτητα εργαλεία” σημείωσε.

Ο Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου και Διοικητικός Λειτουργός της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής της Περιφέρειας Λευκωσίας, κ. Σωτήρης Χριστοφόρου, υπογράμμισε ότι στην Κύπρο προφανώς υπάρχουν επιπτώσεις από τον τουρισμό στο περιβάλλον. Ωστόσο, η δημιουργία Παρατηρητηρίου Τουρισμού με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς επιτρέπει να καταγράφονται μετρήσιμα οι συνέπειες της τουριστικής ανάπτυξης, για να προωθούνται συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

Για την Ελλάδα, με την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά και τη φυσική ομορφιά, η στροφή στον κυκλικό τουρισμό είναι ευκαιρία και ευθύνη για όλους μας να το κάνουμε πράξη, σημείωσε η Υφυπουργός Τουρισμού, κα Έλενα Ράπτη, από το βήμα του φόρουμ, τονίζοντας πως η ένταξη της κυκλικής οικονομικής δραστηριότητας στην οικονομία του τουρισμού είναι μια αναδυόμενη πρόκληση. Πρόσθεσε δε πως η βιωσιμότητα δεν είναι επιλογή, είναι ανάγκη και υποχρέωσή μας, ενώ σχετίζεται με το χρέος να διατηρήσουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές τους θησαυρούς που παραλάβαμε, παραμένοντας ταυτόχρονα οικονομικά ενεργοί και –στην περίπτωση του τουρισμού- προσφέροντας μια αξέχαστη εμπειρία σε κάθε επισκέπτη. Πέρα από τα βήματα που έχουν γίνει σε θεσμικό επίπεδο, ανέφερε πως είναι ενθαρρυντικό το ότι όλο και περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις υιοθετούν βιώσιμες πρακτικές.

Την ανάγκη να αφήσουμε πίσω μας το γραμμικό μοντέλο και να πάμε στην κυκλική οικονομία υπογράμμισε ο τ. Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης του ΥΠΕΝ, Διδάκτωρ Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Πολυτεχνείου του Βερολίνου και CEO της Circular Innovation Solutions, Δρ. Αδαμάντιος Σκορδίλης. Εξήγησε όμως πως για να συμβεί αυτό, πρέπει να αλλάξουν τρία πράγματα: τα επιχειρηματικά μοντέλα και δη στον κλάδο των ξενοδοχείων (καλύτερη διαχείριση αποβλήτων, μείωση της σπατάλης τροφίμων), η συμπεριφορά του καταναλωτή, αλλά και η χρήση και διαχείριση των αποβλήτων.

Τη σημασία αξιοποίησης των βιοαποβλήτων επισήμανε ο Εντεταλμένος Αντιπρόεδρος Διεθνών Σχέσεων της ΕΕΔΣΑ, κ. Νικόλαος Μουσιόπουλος, σημειώνοντας πως τα βιοαπόβλητα δεν αξιοποιούνται και ένας σημαντικός ενεργειακός πόρος χάνεται. Τόνισε δε πως τα ξενοδοχεία πρέπει να σκεφτούν σοβαρά, να αναλάβουν δράση και να μην περιμένουν μόνο από την Πολιτεία.

Ο ίδιος εκτίμησε πως οι επιχειρηματίες του κλάδου, βλέποντας πού οδηγεί ο υπερτουρισμός, έχουν κάθε λόγο να ακολουθήσουν τη λογική.

Πεδίο δόξης λαμπρό αποτελεί η πράσινη και κυκλική οικονομία και βιοοικονομία για τον ελληνικό τουρισμό, σύμφωνα με τον Συνιδρυτή και Διαχειριστή του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, κ. Νικόλαο Ντάβο. Ο ίδιος εξήγησε πως υπάρχουν πολλές δυνατότητες, μεταξύ άλλων, στην παραγωγή ενέργειας, στο eco design και στο labeling, ενώ κάλεσε τα ξενοδοχεία να «πρασινίσουν» και να κάνουν πιο βιώσιμη τη δραστηριότητά τους, κάτι που θα δώσει περισσότερους πόντους στον ελληνικό τουρισμό.

Στο μεγάλο πρόβλημα των αποβλήτων από τις ανακαινίσεις και τις εργασίες επέκτασης που πραγματοποιούν κάθε χρόνο τα ξενοδοχεία στάθηκε ο κ. Ηλίας Δημητριάδης, Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΑΚΕΜ, που ρυθμίζει, οργανώνει και υποστηρίζει την ανακύκλωση αποβλήτων από τεχνικά έργα. Μάλιστα, ανέφερε πως περί το 40-50% των έργων που εξυπηρετεί η ΑΝΑΚΕΜ έχει να κάνει με τέτοιου τύπου έργα των ξενοδοχείων και των μικρότερων τουριστικών καταλυμάτων.

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, ευτυχώς όμως υπάρχει ένα οπλοστάσιο νέων τεχνολογιών, όπλα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για την πρόληψη και τη σωτηρία του περιβάλλοντός μας, ανέφερε η Πρόεδρος του ΕΟΤ, κα Άντζελα Γκερέκου. Τόνισε μάλιστα πως δεν υπάρχει κανένα τουριστικό προϊόν χωρίς να υπάρχει φύση και γη, ενώ σημείωσε πως το 2023 θα μείνει στη μνήμη μας ως μια χρονιά καμπής σε σχέση με την κλιματική αλλαγή.

Την ανάγκη περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και περιβαλλοντικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αλλά και τον σημαντικό ρόλο που πρέπει να παίξουν τα πανεπιστήμια υπογράμμισε ο πρύτανης του ΔΙΠΑΕ, κ. Σταμάτης Αγγελόπουλος. Ο ίδιος έδωσε έμφαση στο κομμάτι της εκπαίδευσης, τονίζοντας πως, αν φτάσαμε να διαχειριστούμε την περιβαλλοντική κρίση του καλοκαιριού, αυτό έγινε γιατί είχαμε εκπαιδευμένους ανθρώπους σε πολλούς τομείς.

Από την πλευρά του ο Δρ Μετεωρολογίας του ΑΠΘ (Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών ΕΛΓΑ-Αεροδρόμιο Μακεδονίας), κ. Μιχάλης Σιούτας, τόνισε πως ο τουρισμός είναι από τους πρώτους τομείς που πλήττονται, καθώς το κλίμα, ο καιρός, είναι που κάνει ελκυστικό έναν προορισμό. Χαρακτήρισε πάντως το ελληνικό κλίμα ως ένα από τα καλύτερα του κόσμου, που θα επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα στις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο έσπευσε να τονίσει πως και η χώρα μας επηρεάζεται και φυσικά ο τουρισμός.

Οι συντονιστές των θεματικών ενοτήτων του συνεδρίου ήταν: ο Δρ Ευάγγελος Χρήστου του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (θεματική: Τι είναι στην πραγματικότητα ο «Υπερ-Τουρισμός και πώς αντιμετωπίζεται), η κα Ροδούλα Τσιότσου, καθηγήτρια και διευθύντρια Εργαστηρίου Μάρκετινγκ MarLab του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (θεματική: Οι επιπτώσεις του τουρισμού στο περιβάλλον και η σωστή διαχείρισή του-Case studies), η κα Σοφία Παπαδοπούλου, δημοσιογράφος (θεματική: Η συμβολή της κυκλικής οικονομίας στο τουριστικό προϊόν) και ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής (θεματική: Το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής στον τουρισμό).

  • Οι εκθέσεις Philoxenia και Hotelia έχουν συγκεντρώσει συνολικά 431 συμμετοχές από όλο το φάσμα της τουριστικής βιομηχανίας.

Ειδικότερα, στη Philoxenia οι άμεσες συμμετοχές εκθετών είναι 211 και οι έμμεσες 90, αυξημένες κατά 30% έναντι της περσινής διοργάνωσης, ενώ στη Hotelia οι εκθέτες ανέρχονται σε 130, αριθμός αυξημένος κατά 22% σε σχέση με πέρυσι.

Αύριο Κυριακή 12 Νοεμβρίου οι τρεις εκθέσεις θα λειτουργήσουν από τις 10:00 έως τις 18:00.

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Επενδύσεις
  1. 17/05 17:43

    Έκτο Corfu Food & Wine Festival | Η Βιώσιμη Γαστρονομία είναι ο Πολιτισμός μας

  2. 17/05 17:31

    «Γαλάζια Σημαία» | Ανακοινώνονται την Παρασκευή 24 Μαΐου οι βραβεύσεις για το 2024

  3. 17/05 15:52

    Κοινωνικός τουρισμός: Τι αλλάζει στα προγράμματα - Για πρώτη φορά ιαματικός τουρισμός για όλους

  4. 17/05 14:34

    Τουρισμός | ΤUI Γερμανίας: Άνοιξαν οι κρατήσεις για το 2025 - Κρήτη, Ρόδος και Κως ακολουθούν τη Μαγιόρκα στις πτήσεις

  5. 17/05 14:07

    Άφιξη του πρώτου τσάρτερ στο αεροδρόμιο της Σητείας

  6. 17/05 13:37

    Αερομεταφορές: 22 νέες και εποχικές συνδέσεις ξεκινούν από το αεροδρόμιο της Αθήνας το Μάιο

  7. 17/05 12:18

    Amadeus: Οι ξενοδόχοι επενδύουν περισσότερο στην τεχνολογία και την εξατομίκευση υπηρεσιών

  8. 17/05 11:44

    ΕΟΤ Σερβίας: Τα Χανιά στον πρώτο online σερβικό ταξιδιωτικό οδηγό

  9. 17/05 11:02

    Ωράριο σαν... κλειστό στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου | Έντονες διαμαρτυρίες

  10. 17/05 10:26

    Καβάλα | Θεμέλιος λίθος για το πρώτο ιδιωτικό αεροδρόμιο στην Ελλάδα

  11. 17/05 10:16

    Τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία κυκλοφορούν στους δρόμους της Πρωτεύουσας

  12. 17/05 07:47

    Οι αεροπορικές συνδέσεις Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων - Ελλάδας

  13. 17/05 07:42

    Δήμος Μινώα Πεδιάδας: Αίτημα προς το Υπ. Τουρισμού για την παραχώρηση του Τουριστικού Λιμένα Τσούτσουρα

  14. 17/05 07:40

    ΕΟΤ: Ταξίδι εξοικείωσης από την Αυστραλία σε Αθήνα, Αμοργό και Σαντορίνη

  15. 17/05 07:37

    Παρουσίαση ενδυμασιών της συλλογής «Δόρα Στράτου» στον ιστορικό τόπο της Πλάκας

  16. 17/05 07:34

    Αυξημένες οι συμμετοχές από Ελλάδα και εξωτερικό στον 24ο Επετειακό Ευχίδειο άθλο

  17. 16/05 18:29

    Αναβλήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών η επίσκεψη Κεφαλογιάννη στην Κεφαλονιά

  18. 16/05 15:37

    ΕΟΤ και SKY express | Συνδιαφήμιση για τουριστική προβολή 12 μηνών στις ευρωπαϊκές αγορές

  19. 16/05 14:49

    Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην έκθεση Arabian Travel Market

  20. 16/05 14:33

    Στρατηγική συνεργασία Ομίλου Sani/Ikos με το Πανεπιστήμιο Cornell

  21. 16/05 13:53

    Τουρισμός: Η Ελλάδα τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός διακοπών για τους Ευρωπαίους το καλοκαίρι του 2024

  22. 16/05 12:45

    Γερμανικά ταξιδιωτικά γραφεία: Αύξηση 4,5% στις πωλήσεις τον Απρίλιο

  23. 16/05 12:10

    Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024 | Οι δράσεις στο Μουσείο Ακρόπολης το Σαββατοκύριακο

  24. 16/05 11:39

    Όμιλος Μήτση | Νέος προορισμός η Κέρκυρα, με την αγορά του Messonghi Beach Hotel και τη διαχείριση του Belvedere Hotel

  25. 16/05 11:22

    Υπερ-τουρισμός | Η TUI παίρνει "πολύ, πολύ σοβαρά" τις διαδηλώσεις, αλλά δεν τις βλέπει ως απειλή

  26. 16/05 10:56

    TUI Fly | Ένα αεροπλάνο πρεσβευτής της ιστορίας των 50 χρόνων της

  27. 16/05 10:42

    Ε.Ξ. Σαντορίνης | Συνάντηση με τον υφυπουργό Ναυτιλίας για τις λιμενικές υποδομές

  28. 16/05 10:36

    Δράσεις του Υπουργείου Τουρισμού για τα Άτομα με Αναπηρία στην Ελλάδα

  29. 16/05 10:34

    “Φρένο” στις αθέμιτες πρακτικές της Booking | To ΞΕΕ χαιρετίζει την ιστορική απόφαση της Ε.Ε

  30. 16/05 10:27

    Παγκόσμια προβολή της Ελλάδας μέσω του έργου του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος της Κω

  31. 16/05 09:00

    Με το A’ Design Award Silver 2024 τιμήθηκε η Potiropoulos+Partners για το έργο Serpentine House στο Ελληνικό

  32. 16/05 07:15

    Τουριστική προβολή μέσω της αμερικανικής σειράς The Life of Loi Season 2

  33. 16/05 07:12

    Ταξίδι περιπέτειας στην περιοχή του Βόλου για Βρετανίδα ταξιδιωτική πράκτορα

  34. 16/05 07:09

    Αναβίωση του ιππικού δρώμενου «Η Γκιόστρα της Ζακύνθου»

  35. 16/05 07:07

    Δήμος Τριφυλίας: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

  36. 15/05 18:23

    Δημοπρασία πολυτελών ακινήτων από τον Οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο - Μετέχει και βίλα στη Μύκονο

  37. 15/05 18:20

    Kατεδάφιση αυθαιρέτου σε παραλία του Λαγονησίου - Αλλαγή χρήσης από ξενοδοχείο σε μονάδα ηλικιωμένων

  38. 15/05 18:01

    Υπουργείο Τουρισμού | Συνεργασία με την easyjet - 2,4 εκατ. επιβάτες στην Ελλάδα το 2024

  39. 15/05 16:58

    Δόμνα Μιχαηλίδου: «Πυξίδα, για το ναυτικό επάγγελμα, ο μαθητικός διαγωνισμός ζωγραφικής του ΝΑΤ»

  40. 15/05 16:19

    EE: Ανάπτυξη 2,2% στην Ελλάδα, «αγκάθι» ο πληθωρισμός

  41. 15/05 15:54

    Τροποποιείται το πρόγραμμα «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα»

  42. 15/05 15:28

    ΞΕΕ/ 5o Idea Platform: 14 ομάδες ολοκλήρωσαν τον Νεανικό Διαγωνισμό Καινοτομίας

  43. 15/05 14:14

    Allianz: H Αθήνα στους 10 κορυφαίους προορισμούς των Αμερικανών στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2024

  44. 15/05 13:58

    FedHATTA & ΗΑΤΤΑ διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο τουριστών από την Κινεζική αγορά για την Ελλάδα

  45. 15/05 13:28

    Τουρισμός: Μεγάλη στροφή στα Ευρωπαϊκά ταξίδια εκτός υψηλής σεζόν – Επηρεάζεται και η Ελλάδα

  46. 15/05 13:11

    Ε.Ξ. Σαντορίνης | Τι συμβαίνει και τι διεκδικούμε έναντι των Booking και Expedia

  47. 15/05 13:02

    Αθήνα: Μια… «νόστιμη» πόλη -Αφιέρωμα ελβετικού περιοδικού στην ελληνική γαστρονομία

  48. 15/05 12:24

    Αύξηση των εισπράξεων στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους τον Ιανουάριο

  49. 15/05 11:58

    Aegean Airlines: Νέα χειμερινή σύνδεση Θεσσαλονίκη – Άμστερνταμ

  50. 15/05 11:45

    Trivago: Θεραπευτική η αξία των διακοπών για τους Αμερικανούς - Με ποια κριτήρια επιλέγουν κατάλυμα αυτό το καλοκαίρι

  51. 15/05 11:44

    Από την Κεφαλονιά ξεκινά η περιοδεία της Όλγας Κεφαλογιάννη στα Ιόνια Νησιά

  52. 15/05 11:06

    Ξενοδοχεία | 1.705 νέα επενδυτικά σχέδια στην Ευρώπη μέχρι το τέλος Μαρτίου

  53. 15/05 10:06

    Tουρισμός | TUI: Ελλάδα, Τουρκία και Βαλεαρίδες οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για το καλοκαίρι - έσοδα ρεκόρ το β' τρίμηνο

  54. 15/05 06:25

    Δήμος Κάσου: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

  55. 15/05 06:25

    Αλβανία | Ο τουρισμός διατηρεί ψηλά την ισοτιμία του λεκ

  56. 15/05 06:25

    Δήμος Πρέβεζας | Πράσινο φως για την τοποθέτηση της προτομής του Μίνου Μάτσα στην οδό Ελ. Βενιζέλου

  57. 15/05 06:25

    Ο Βόλος προβάλλεται τουριστικά στην Κρήτη | Κλειδί η αεροπορική σύνδεση Ηρακλείου - Νέας Αγχιάλου

  58. 15/05 06:25

    DER Τουριστική Ξενοδοχειακή Λήμνος | Η αποχώρηση από το Porto Myrina και η διαδικασία εκκαθάρισης

  59. 14/05 17:30

    Νέοι κανόνες για επιτάχυνση των δημοσίων επενδύσεων και ταχύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων

  60. 14/05 17:20

    ΤΑΙΠΕΔ | Μέχρι τις 28 Ιουνίου η διαβούλευση της ΣΜΠΕ του Λιμένα Ραφήνας

  61. 14/05 16:06

    ΠΟΕΕΤ: Να αποσυρθεί η πλατφόρμα JOBmatch, καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

  62. 14/05 15:58

    Cvent: Η Αθήνα 14ος καλύτερος MICE προορισμός στην Ευρώπη – 2 ξενοδοχεία της στα 50 καλύτερα για το 2024

  63. 14/05 15:42

    Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Οινοτουρισμού | Προβολή των δρόμων του κρασιού

  64. 14/05 14:55

    "Αξέχαστη" για την ταξιδιωτική βιομηχανία των ΗΠΑ η εφετινή Ημέρα Μνήμης- οι δημοφιλείς πόλεις στο εξωτερικό

  65. 14/05 14:26

    Ryanair: Διήμερη προσφορά για πτήσεις το Μάιο και τον Ιούνιο

  66. 14/05 13:47

    Airtours: Αφαιρούνται τα brand Robinson, TUI Blue και Riu Palace – Έμφαση στα ξενοδοχεία 5 και 6 αστέρων

  67. 14/05 12:36

    Tripadvisor: Έτσι θα ταξιδέψουν οι Αμερικανοί το καλοκαίρι του 2024 – Προετοιμασμένοι για υψηλές δαπάνες

  68. 14/05 12:29

    Celestyal | Συνεργασία με το Άμπου Ντάμπι και τον Όμιλο AD Ports

  69. 14/05 12:16

    Γερμανικός Τύπος | Το νέο περιζήτητο νησί στην Ελλάδα ονομάζεται Κάρπαθος

  70. 14/05 12:05

    FedHATTA: Συνάντηση για την ενίσχυση των τουριστικών ροών από και προς την κινεζική Επαρχία Yantai

  71. 14/05 11:51

    Νέα μελέτη: Οι ενέσεις απώλειας βάρους μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων κατά 20%

  72. 14/05 11:36

    H Αθήνα γνωρίζει την Πιερία | 'Έκθεση φωτογραφίας στο Νομισματικό Μουσείο

  73. 14/05 11:08

    Σημαντικές διακρίσεις για Ελλάδα και Σαντορίνη στα αμερικανικά Leisure Lifestyle Awards 2024

  74. 14/05 10:58

    Η Everty απέκτησε δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων στην Κέα

  75. 14/05 10:38

    Η Επιτροπή ορίζει την Booking ως «πυλωρό» και κινεί έρευνα αγοράς σχετικά με το Χ

  76. 14/05 10:11

    Προβολή της Πάρου στη βρετανική αγορά

  77. 14/05 10:09

    To NJV Athens Plaza καλωσορίζει τον Executive Chef Παναγιώτη Αναστασίου

  78. 14/05 10:03

    Χάρης Δούκας: Η Αθήνα δεν αντέχει άλλο τσιμέντο και νέα μεγαθήρια

  79. 14/05 10:00

    Wyndham Hotels: Άνοιξε στη Φετιγιέ της Τουρκίας το πρώτο Ramada by Wyndham Hotel

  80. 14/05 06:45

    Οι DMMOs ως άλλοθι!

  81. 14/05 06:15

    Δήμος Ρόδου: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

  82. 14/05 06:12

    Παρέλαση Porsche στη Νέα Μάκρη

  83. 14/05 06:10

    Το τηλεοπτικό κανάλι TVR της Ρουμανίας σε Κω και Πάτμο για τουριστική προβολή

  84. 14/05 06:08

    Δήμος Λευκάδας: Μαρίνα στον όρμο Βλυχού, υπό προϋποθέσεις

  85. 14/05 06:05

    Bόρεια Μακεδονία | +9% οι αφίξεις το α' δίμηνο - Απευθείας πτήση Κέρκυρα - Σκόπια από την Aegean

  86. 13/05 19:18

    Το νέο Δ.Σ. του Σωματείου Επιχειρηματιών Ενοικιάσεως Οχημάτων Ρόδου

  87. 13/05 18:32

    Όλγα Κεφαλογιάννη | Το τέλος ανθεκτικότητας πρέπει να χρηματοδοτεί έργα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης

  88. 13/05 13:58

    Τουρισμός | Η εποχή των χίπις αναβιώνει και αυτό το καλοκαίρι στα Μάταλα | „Today is life. Tomorrow never comes“

  89. 13/05 13:31

    Ένωση Μαρινών Ελλάδας | Να μη χαθεί η σπάνια ευκαιρία χρηματοδότησης για τις Ελληνικές Μαρίνες

  90. 13/05 13:15

    Τουρισμός: Συνεργασία Eurowings Holidays με Dertour για δυναμικά πακέτα last-minute

  91. 13/05 12:51

    Βαλεαρίδες: 16 εκατ. ευρώ ετησίως για την εξάλειψη των μεθυσμένων τουριστών

  92. 13/05 12:09

    Σε λειτουργία η πλατφόρμα JOBmatch, που συνδέει εργοδότες και όσους αναζητούν εργασία σε Τουρισμό - Εστίαση

  93. 13/05 11:57

    Παρίσι: Επιχείρηση-σκούπα με επίκεντρο τους αστέγους ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων

  94. 13/05 11:53

    Τουρισμός | Νέες τακτικές συνδέσεις ζητούν οι τουριστικοί φορείς των Ιωαννίνων

  95. 13/05 11:39

    WTTC | Ο τουρισμός της Πορτογαλίας ετοιμάζεται για ένα ιστορικό έτος

  96. 13/05 11:34

    Η επαγγελματική εξουθένωση και η ψυχική υγεία απασχολούν τους εργαζόμενους και στην Ελλάδα

  97. 13/05 11:11

    Sun d'Or: Νέες συνδέσεις με Κεφαλονιά και Σητεία από το Τελ Αβίβ

  98. 13/05 10:39

    Προβολή της Ελλάδας σε Roadshow στη Γερμανία, που οργάνωσε ο FTI

  99. 13/05 07:53

    Δύο προσφορές για ξενοδοχείο υψηλών προδιαγραφών στη Θέρμη Λέσβου

  100. 13/05 07:52

    Δήμος Τήλου: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών