Η Κρητική - Μεσογειακή διατροφή ασπίδα για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Τη Μεσογειακή διατροφή ως βιώσιμη επιλογή για όλες τις χώρες του κόσμου με θετικές προεκτάσεις για το περιβάλλον αλλά και ως εργαλείο μακροζωίας με υψηλή διατροφική αξία, και συνεπώς ως συντελεστή της δημόσιας υγείας, παρουσίασε η επιδημιολόγος διατροφής, με ειδίκευση στη μελέτη των επιπτώσεων της μεσογειακής διατροφής στην υγεία, Ομότιμη Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας, κ. Αντωνία Τριχοπούλου, σε ομιλία της κατά το 1ο Διεθνές Γαστρονομικό και Πολιτιστικό Συμπόσιο του Πανεπιστημίου YALE που διεξήχθη στις 3 και 4 Μαϊου 2023 στο Ηράκλειο Κρήτης.
Όπως επισήμανε η κ. Τριχοπούλου, η οποία είναι γνωστή και ως «μητέρα της Μεσογειακής Διατροφής», «θέλουμε να διαδώσουμε τη Μεσογειακή/ Κρητική διατροφή σε διεθνές επίπεδο, σε όλο τον κόσμο, ώστε να υπάρξουν οφέλη για τη Δημόσια Υγεία».
Η Κρητική διατροφή, όπως είπε, είναι η κορωνίδα της Μεσογειακής, και είναι βιώσιμη, δηλαδή φιλική στο περιβάλλον. Είναι κυρίως φυτική διατροφή που δεν λέει «όχι» σε τίποτα αλλά δίνει έμφαση στο πόσο συχνά και σε ποιες ποσότητες καταναλώνονται τα τρόφιμα.
Στον όρο «βιώσιμη» εντάσσεται η ιδιότητα της Μεσογειακής διατροφής να μην εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου ενώ το βασικό συστατικό της, το ελαιόλαδο, παράγεται από την ελιά που απορροφά 10 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από όσο παράγει.
Αν θέλουμε η Κρητική/ Μεσογειακή διατροφή να γίνει παγκόσμια, θα πρέπει να έχουμε και άλλα κράτη-συμμάχους, με τα οποία μοιραζόμαστε κοινά χαρακτηριστικά, τόνισε, ενώ ήδη πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να μιμηθούν το μεσογειακό σχήμα διατροφής καθότι έχει όλα τα παραπάνω οφέλη, επομένως θα χρειαστούν εισαγωγή Ελληνικών προϊόντων.
Από την πλευρά του, ο Επιδημιολόγος της προεδρίας UNESCO για την Εκπαίδευση Υγείας και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Federico II της Νάπολης, κ. Prisco Piscitelli, υπογράμμισε το στόχο να επεκταθεί η Μεσογειακή διατροφή και σε άλλες χώρες του κόσμου.
Προκειμένου να συμβεί αυτό, χρειάζονται συγκεκριμένα πρότυπα για την αναγνώριση της θρεπτικής αξίας των προϊόντων από τους καταναλωτές.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει θεσπίσει πολιτικές labeling, έχει μεταθέσει τις τελικές αποφάσεις για το συγκεκριμένο πλαίσιο μέσα στο 2023.
Η Γαλλική ερευνητική ομάδα EREN (Ερευνητική Ομάδα Επιδημιολογίας Θρεπτικών Συστατικών) έχει προτείνει την υιοθέτηση ενός συστήματος labeling (FOPL) επάνω στη συσκευασία των προϊόντων, το NutriScore, το οποίο βασίζεται στο θρεπτικό σκορ που δημιούργησε η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA) του Ην. Βασιλείου.
Το NutriScore κατηγοριοποιεί τα τρόφιμα σε μια κλίμακα από το Α έως το Ε η οποία θα εμφανίζεται στις συσκευασίες των προϊόντων προκειμένου να διεκολύνει τη σύγκριση της θρεπτικής ποιότητας των τροφίμων. Για τον υπολογισμό του, τα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά (φυτικές ίνες, πρωτεϊνες, φρούτα και λαχανικά) τα οποία θα πρέπει να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, αντιπαρατίθενται με τα μη ευεργετικά (λιπαρά οξέα, ζάχαρη και αλάτι) που θα πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες.
Σε αυτή την κατεύθυνση, το 4ο Συμπόσιο του Yale για το Ελαιόλαδο και την Υγεία, που διεξήχθη στις 15-18 Σεπτεμβρίου στη Ρώμη, έκρινε ότι παρότι το NutriScore έχει αξιοσημείωτους στόχους, το προτεινόμενο σύστημα FOPL τιμωρεί την παραδοσιακή και πολιτισμικά πλούσια Μεσογειακή διατροφή, ένα μοντέλο βιώσιμων συστημάτων φαγητού το οποίο έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως υγιεινός τρόπος διατροφής. Για το λόγο αυτό, πρότεινε πριν την υιοθέτηση του FOPL θα πρέπει να εξετασθούν όλες οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και να πραγματοποιηθούν επιμέρους επιστημονικές αναλύσεις των κριτηρίων NutriScore.
To Πανεπιστήμιο του Μπάρι (UNIBA) και η Ιταλική Εταιρεία Περιβαλλοντικής Ιατρικής (SIMA) προτείνουν από την πλευρά τους την υιοθέτηση του Med Index ως μια κατεύθυνση προς ένα νέο σύστημα labeling για βιώσιμη παραγωγή τροφίμων και υγιεινή υπεύθυνη κατανάλωση. Το Med Index προωθεί τα πρότυπα της Μεσογειακής διατροφής ενθαρρύνοντας τους πολίτες να έχουν φυσική δραστηριότητα, και διαθέτει 27 κριτήρια που καλύπτουν τους τρεις πυλώνες της βιωσιμότητας: την θρεπτική αξία, το περιβάλλον και την κοινωνία.
Στη συνέχεια ο καθηγητής Διατροφής για τη Δημόσια Υγεία του τμήματος Διατροφής του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, κ. Jean-Claude Moubarac, ανέλυσε έξι πρακτικές για υγιή και βιώσιμα συστήματα διατροφής που αφορούν το πώς γίνεται η παραγωγή, η επεξεργασία, ο συνδυασμός, η μαγειρική, η κατανάλωση και η απόρριψη των τροφίμων. Παρουσίασε την κατηγοριοποίηση τροφίμων NOVA (φρεσκα και ελάχιστα επεξεργασμένα, επεξεργασμένα συστατικά τροφίμων και επεξεργασμένα τρόφιμα), υπογραμμίζοντας τις βλαβερές για την υγεία συνέπειες της κατανάλωσης μεγάλων ποσοστήτων υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων. Σύμφωνα με έρευνα 80 χωρών που παρουσίασε από το 2013, οι ΗΠΑ είναι σημειώνει τις μεγαλύτερες κατά κεφαλήν πωλήσεις υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και ακολουθεί ο Καναδάς, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επιπεδα.
Το Συμπόσιο ήταν υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και διοργανώθηκε από το δήμο Ηρακλείου, το Yale School of Public Health, την Περιφέρεια Κρήτης και τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Ηρακλείου, ενώ συνδιοργανωτές ήταν οι MSCOMM, EIT Food και Industry Disruptors.
04/10 20:31
Η Υπουργός Τουρισμού στην έκθεση για τις Μεσογειακές Προστατευόμενες Θαλάσσιες Περιοχές
04/10 06:52
04/10 06:33
Ο Λευκός Πύργος: Η Μεταμόρφωση ενός Οθωμανικού Οχυρού σε Σύμβολο της Θεσσαλονίκης
04/10 06:17
Wizz Air | Έξι νέες συνδέσεις με Αθήνα και Θεσσαλονίκη το χειμώνα του 2025/26
04/10 06:13
Πιστοποίηση Green Key στο Amaronda Resort & Spa στην Ερέτρια
04/10 06:13
04/10 04:25
04/10 04:23
04/10 04:15
03/10 18:44
Ηρώ Χατζηγεωργίου | Η δημόσια περιουσία μετατρέπεται σε καταλύτη ανάπτυξης
03/10 16:18
Η Ryanair ζητεί προστασία των υπερπτήσεων όταν απεργούν οι ελεγκτές – Πυρά κατά της Κομισιόν
03/10 16:11
Σχολή Αρτοποιίας Κρήτης (Ηράκλειο) | Νέο Τμήμα -Έναρξη 11/11/2025
03/10 15:53
Air Serbia | Νέα οπτική ταυτότητα με την Παράδοση στο επίκεντρο
03/10 15:49
Ηράκλειο | +4% οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις τον Σεπτέμβριο
03/10 15:43
Μεταρρύθμιση στην τουριστική εκπαίδευση | Αναβιώνει το ξενοδοχείο - εκπαιδευτήριο με σύγχρονα μέσα
03/10 14:27
Νέα βραβεία UN Tourism και FIA για βιώσιμη ανάπτυξη στον αθλητικό τουρισμό
03/10 14:01
ΕΟΤ: Προβολή «άγνωστων» ελληνικών προορισμών στη γαλλική τουριστική αγορά
03/10 13:31
Ryanair | Νέα επίθεση στην ΕΕ για τις καθυστερήσεις στην εναέρια κυκλοφορία - η θέση της Ελλάδας
03/10 13:07
Σφακιά | Στο παγκόσμιο προσκήνιο θεματικού τουρισμού για την ηλιακή έκλειψη του 2027
03/10 10:43
03/10 10:03
03/10 08:18
03/10 07:38
Μήνυμα Airbnb προς τους οικοδεσπότες: Λάβετε μέρος στη διαβούλευση της ΕΕ για τη στέγη
03/10 07:15
Λέσβος: Σταυροδρόμι εθελοντισμού και τουρισμού μέσα από τη Συνάντηση του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού
03/10 07:05
Ο ξενοδοχειακός Όμιλος Μουσαμά καταγράφει θετικά αποτελέσματα το 2024
03/10 06:53
Βραχυχρόνιες μισθώσεις | Εκατοντάδες ακίνητα εκτός - Οι νέες προδιαγραφές και τα... γκρίζα σημεία
03/10 06:52
Ο τουρισμός στηρίζει τα προϊόντα της ελληνικής γαστρονομίας στην αγορά του Βελγίου
03/10 06:35
03/10 06:15
Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Τι έδειξε η πρώτη σεζόν στα ξενοδοχεία
03/10 06:15
03/10 06:12
03/10 06:10
03/10 06:09
Οι διμερείς τουριστικές σχέσεις Ελλάδας - Βοσνίας και Ερζεγοβίνης
02/10 22:58
Η μεγαλύτερη γιορτή της μπύρας στην Ελλάδα έσπασε ρεκόρ προσέλευσης
02/10 20:15
6ο Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης “FOLKWAY” στον Δήμο Χερσονήσου
02/10 20:12
Συνάντηση Κεφαλογιάννη με τον Πρέσβη της Αρμενίας – Ενίσχυση της τουριστικής συνεργασίας
02/10 18:03
Να σωθεί η ισορροπία της Αθήνας – Όχι τουριστικό mall γύρω από την Ακρόπολη
02/10 16:13
Οι ξενοδοχειακές επενδύσεις ο μεγάλος κερδισμένος της ελληνικής κτηματαγοράς
02/10 15:55
FORUM Πολωνικού Επιμελητηρίου Τουρισμού | Γνωριμία με τον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης
02/10 15:49
TASTE ZAKYNTHOS – Η Ζάκυνθος ανέδειξε τον γαστρονομικό και διατροφικό πλούτο της
02/10 15:46
02/10 15:36
Έρευνα Yougov | Πώς οι «τσιμπημένες» τιμές αλλάζουν τις ταξιδιωτικές συνήθειες των Γερμανών
02/10 15:20
10ο Παγκόσμιο Κύπελλο Γκολφ της Turkish Airlines στο Γκολφ Γλυφάδας
02/10 15:10
Selene Vedema 2025: Η Σαντορίνη στο επίκεντρο του παγκόσμιου οινικού στερεώματος
02/10 14:12
TUI | Φθινοπωρινή "τρέλα" των Γερμανών για την Κρήτη – Ποιοι Ελληνικοί προορισμοί είναι περιζήτητοι
02/10 13:46
02/10 13:43
Η Μούσα Καλλιόπη «ξεναγεί» στην Πιερία με 2D και 3D animation
02/10 13:40
Η DKG Development παραδίδει Safe House για θύματα ενδοοικογενειακής βίας στον Πειραιά
02/10 13:38
02/10 10:37
Ανεβαίνει η εμπιστοσύνη των Βρετανών για ταξίδια στο εξωτερικό – Πρωταγωνιστούν οι νεότερες ηλικίες
02/10 10:34
Jet2.com και Jet2holidays: Επεκτείνουν τη θερινή σεζόν στην Κεφαλονιά έως το τέλος Οκτωβρίου 2026
02/10 10:24
Συνεργασία SΤΑΜΑ – MOBIAK για την πυρασφάλεια στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης
02/10 10:17
Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας: Αίτημα για «πάγωμα» νέων αδειών βραχυχρόνιων μισθώσεων στο νησί
02/10 10:11
Η Wyndham ενισχύει την παρουσία της στην Κωνσταντινούπολη με ακόμη 2 ξενοδοχεία
02/10 08:15
Κοζάνη: Η Αθήνα της Δυτικής Μακεδονίας αποκαλύπτει τα μυστικά της
02/10 07:15
Ενισχύσεις για προσβάσιμες παραλίες σε Κόρινθο, Κύμη και Ρέθυμνο
02/10 07:12
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Προώθηση του εναλλακτικού και πολιτιστικού τουρισμού
02/10 07:10
02/10 07:08
Air Arabia | Με το ολοκαίνουριο Airbus A320neo οι πτήσεις Σάρτζα - Αθήνα
02/10 07:05
02/10 07:05
02/10 07:02
Δήμος Μαλεβιζίου: Aγορά για την αξιοποίηση ακινήτου που ήταν το 1900 ξενοδοχείο
02/10 07:02
Στο ΣτΕ οι προσφυγές κατά του master plan της COSCO - Γίνεται λόγος για παραλείψεις και κινδύνους
02/10 07:00
Συνέδριο ΠΟΞ | Τουρισμός τεσσάρων εποχών και slow tourism το στοίχημα για Λέσβο και Χίο
02/10 06:56
Περίπτερα τουριστικής πληροφόρησης σε Αρχαία Κόρινθο, Σπάρτη και Ναύπλιο
02/10 06:45
Βραχυχρόνια μίσθωση | Άλμα στις διανυκτερεύσεις στην Ελλάδα την τελευταία τριετία
02/10 06:30
02/10 06:25
Orbis Vini Η πρώτη ελληνική έκθεση εισαγόμενων κρασιών που γίνεται εργαλείο για τη φιλοξενία
02/10 06:24
02/10 06:15
02/10 06:11
01/10 17:53
A.Φιορεντίνος | Ελλάδα πιο φιλική στους τουρίστες με επενδύσεις 380 εκατ. ευρώ σε υποδομές
01/10 15:54
01/10 15:45
Εκδήλωση | «Το μέλλον και το παρόν της κρουαζιέρας στον Άγιο Νικόλαο»
01/10 15:34
2ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Ελληνικού “Έλλη Αλεξίου” | Γέφυρα αλληλεγγύης με τη Σίκινο την 28η Οκτωβρίου
01/10 15:29
SEAJETS | Aπό το Μαντούδι στις Σποράδες και τον Βόλο και τον Οκτώβριο
01/10 13:40
Τα ανεξάρτητα ξενοδοχεία της Ευρώπης είχαν το καλοκαίρι αύξηση κρατήσεων και πρόσθετων εσόδων
01/10 13:36
WTTC: Έλλειψη 43 εκατ. εργαζομένων στον Τουρισμό έως το 2035
01/10 13:29
01/10 13:13
British Airways | 850.000 θέσεις προς Ελλάδα το 2025, ενισχύοντας τη χειμερινή περίοδο
01/10 11:00
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην έκθεση IFTM Top Resa στο Παρίσι
01/10 10:38
Η τροφή αναγνωρίζεται ως πολιτιστικός πόρος στο Παγκόσμιο Συνέδριο Γαστρονομίας του IGCAT
01/10 10:29
01/10 10:19
Πώς επηρεάζει ένα κυβερνητικό shutdown τον τουρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες;
01/10 10:13
Αξιολόγηση του Ολύμπου ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO
01/10 10:05
01/10 08:26
01/10 07:33
01/10 07:05
Μαρίνα Αλίμου: Ανοίγει ο δρόμος της ανάπλασης 100 εκατ. ευρώ για τον τουρισμό και το yachting
01/10 07:00
Καθυστερήσεις, τριγμοί και αερομαχίες υπουργείου-ελεγκτών στα αεροδρόμια
01/10 06:52
01/10 06:45
01/10 06:26
01/10 06:24
01/10 06:21
Καρέτα-Καρέτα και βιώσιμος τουρισμός: Όροι για τη νέα κατασκήνωση Camping Thelia
01/10 06:16
Ο Ν. Χαραλάμπους στο ΤΝ | Το 2026 ξεκινούν τα υδροπλάνα - Η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιο κέντρο
01/10 06:15
01/10 06:10
30/09 20:33
H Όλγα Κεφαλογιάνη στη σύνοδο του WTTC | Έμφαση στην ανάδειξη του πολιτιστικού τουρισμού
30/09 20:25
Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Τι έδειξε η πρώτη σεζόν στα ξενοδοχεία
Η Υπουργός Τουρισμού στην έκθεση για τις Μεσογειακές Προστατευόμενες Θαλάσσιες Περιοχές
Πιστοποίηση Green Key στο Amaronda Resort & Spa στην Ερέτρια
Κοζάνη: Η Αθήνα της Δυτικής Μακεδονίας αποκαλύπτει τα μυστικά της
Wizz Air | Έξι νέες συνδέσεις με Αθήνα και Θεσσαλονίκη το χειμώνα του 2025/26
Ο Λευκός Πύργος: Η Μεταμόρφωση ενός Οθωμανικού Οχυρού σε Σύμβολο της Θεσσαλονίκης
Ηρώ Χατζηγεωργίου | Η δημόσια περιουσία μετατρέπεται σε καταλύτη ανάπτυξης
Σφακιά | Στο παγκόσμιο προσκήνιο θεματικού τουρισμού για την ηλιακή έκλειψη του 2027
Ηράκλειο | +4% οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις τον Σεπτέμβριο
Ο ξενοδοχειακός Όμιλος Μουσαμά καταγράφει θετικά αποτελέσματα το 2024
6ο Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης “FOLKWAY” στον Δήμο Χερσονήσου
Ryanair | Νέα επίθεση στην ΕΕ για τις καθυστερήσεις στην εναέρια κυκλοφορία - η θέση της Ελλάδας
Air Serbia | Νέα οπτική ταυτότητα με την Παράδοση στο επίκεντρο
Jet2.com και Jet2holidays: Επεκτείνουν τη θερινή σεζόν στην Κεφαλονιά έως το τέλος Οκτωβρίου 2026
Το TikTok μπαίνει δυναμικά στον τουρισμό με νέα εργαλεία διαφημίσεων και κρατήσεων
Βραχυχρόνιες μισθώσεις | Εκατοντάδες ακίνητα εκτός - Οι νέες προδιαγραφές και τα... γκρίζα σημεία
Μήνυμα Airbnb προς τους οικοδεσπότες: Λάβετε μέρος στη διαβούλευση της ΕΕ για τη στέγη
Σχολή Αρτοποιίας Κρήτης (Ηράκλειο) | Νέο Τμήμα -Έναρξη 11/11/2025
( 0 )