Η Κρητική - Μεσογειακή διατροφή ασπίδα για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Τη Μεσογειακή διατροφή ως βιώσιμη επιλογή για όλες τις χώρες του κόσμου με θετικές προεκτάσεις για το περιβάλλον αλλά και ως εργαλείο μακροζωίας με υψηλή διατροφική αξία, και συνεπώς ως συντελεστή της δημόσιας υγείας, παρουσίασε η επιδημιολόγος διατροφής, με ειδίκευση στη μελέτη των επιπτώσεων της μεσογειακής διατροφής στην υγεία, Ομότιμη Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας, κ. Αντωνία Τριχοπούλου, σε ομιλία της κατά το 1ο Διεθνές Γαστρονομικό και Πολιτιστικό Συμπόσιο του Πανεπιστημίου YALE που διεξήχθη στις 3 και 4 Μαϊου 2023 στο Ηράκλειο Κρήτης.
Όπως επισήμανε η κ. Τριχοπούλου, η οποία είναι γνωστή και ως «μητέρα της Μεσογειακής Διατροφής», «θέλουμε να διαδώσουμε τη Μεσογειακή/ Κρητική διατροφή σε διεθνές επίπεδο, σε όλο τον κόσμο, ώστε να υπάρξουν οφέλη για τη Δημόσια Υγεία».
Η Κρητική διατροφή, όπως είπε, είναι η κορωνίδα της Μεσογειακής, και είναι βιώσιμη, δηλαδή φιλική στο περιβάλλον. Είναι κυρίως φυτική διατροφή που δεν λέει «όχι» σε τίποτα αλλά δίνει έμφαση στο πόσο συχνά και σε ποιες ποσότητες καταναλώνονται τα τρόφιμα.
Στον όρο «βιώσιμη» εντάσσεται η ιδιότητα της Μεσογειακής διατροφής να μην εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου ενώ το βασικό συστατικό της, το ελαιόλαδο, παράγεται από την ελιά που απορροφά 10 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από όσο παράγει.
Αν θέλουμε η Κρητική/ Μεσογειακή διατροφή να γίνει παγκόσμια, θα πρέπει να έχουμε και άλλα κράτη-συμμάχους, με τα οποία μοιραζόμαστε κοινά χαρακτηριστικά, τόνισε, ενώ ήδη πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να μιμηθούν το μεσογειακό σχήμα διατροφής καθότι έχει όλα τα παραπάνω οφέλη, επομένως θα χρειαστούν εισαγωγή Ελληνικών προϊόντων.
Από την πλευρά του, ο Επιδημιολόγος της προεδρίας UNESCO για την Εκπαίδευση Υγείας και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Federico II της Νάπολης, κ. Prisco Piscitelli, υπογράμμισε το στόχο να επεκταθεί η Μεσογειακή διατροφή και σε άλλες χώρες του κόσμου.
Προκειμένου να συμβεί αυτό, χρειάζονται συγκεκριμένα πρότυπα για την αναγνώριση της θρεπτικής αξίας των προϊόντων από τους καταναλωτές.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει θεσπίσει πολιτικές labeling, έχει μεταθέσει τις τελικές αποφάσεις για το συγκεκριμένο πλαίσιο μέσα στο 2023.
Η Γαλλική ερευνητική ομάδα EREN (Ερευνητική Ομάδα Επιδημιολογίας Θρεπτικών Συστατικών) έχει προτείνει την υιοθέτηση ενός συστήματος labeling (FOPL) επάνω στη συσκευασία των προϊόντων, το NutriScore, το οποίο βασίζεται στο θρεπτικό σκορ που δημιούργησε η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA) του Ην. Βασιλείου.
Το NutriScore κατηγοριοποιεί τα τρόφιμα σε μια κλίμακα από το Α έως το Ε η οποία θα εμφανίζεται στις συσκευασίες των προϊόντων προκειμένου να διεκολύνει τη σύγκριση της θρεπτικής ποιότητας των τροφίμων. Για τον υπολογισμό του, τα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά (φυτικές ίνες, πρωτεϊνες, φρούτα και λαχανικά) τα οποία θα πρέπει να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, αντιπαρατίθενται με τα μη ευεργετικά (λιπαρά οξέα, ζάχαρη και αλάτι) που θα πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες.
Σε αυτή την κατεύθυνση, το 4ο Συμπόσιο του Yale για το Ελαιόλαδο και την Υγεία, που διεξήχθη στις 15-18 Σεπτεμβρίου στη Ρώμη, έκρινε ότι παρότι το NutriScore έχει αξιοσημείωτους στόχους, το προτεινόμενο σύστημα FOPL τιμωρεί την παραδοσιακή και πολιτισμικά πλούσια Μεσογειακή διατροφή, ένα μοντέλο βιώσιμων συστημάτων φαγητού το οποίο έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως υγιεινός τρόπος διατροφής. Για το λόγο αυτό, πρότεινε πριν την υιοθέτηση του FOPL θα πρέπει να εξετασθούν όλες οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και να πραγματοποιηθούν επιμέρους επιστημονικές αναλύσεις των κριτηρίων NutriScore.
To Πανεπιστήμιο του Μπάρι (UNIBA) και η Ιταλική Εταιρεία Περιβαλλοντικής Ιατρικής (SIMA) προτείνουν από την πλευρά τους την υιοθέτηση του Med Index ως μια κατεύθυνση προς ένα νέο σύστημα labeling για βιώσιμη παραγωγή τροφίμων και υγιεινή υπεύθυνη κατανάλωση. Το Med Index προωθεί τα πρότυπα της Μεσογειακής διατροφής ενθαρρύνοντας τους πολίτες να έχουν φυσική δραστηριότητα, και διαθέτει 27 κριτήρια που καλύπτουν τους τρεις πυλώνες της βιωσιμότητας: την θρεπτική αξία, το περιβάλλον και την κοινωνία.
Στη συνέχεια ο καθηγητής Διατροφής για τη Δημόσια Υγεία του τμήματος Διατροφής του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, κ. Jean-Claude Moubarac, ανέλυσε έξι πρακτικές για υγιή και βιώσιμα συστήματα διατροφής που αφορούν το πώς γίνεται η παραγωγή, η επεξεργασία, ο συνδυασμός, η μαγειρική, η κατανάλωση και η απόρριψη των τροφίμων. Παρουσίασε την κατηγοριοποίηση τροφίμων NOVA (φρεσκα και ελάχιστα επεξεργασμένα, επεξεργασμένα συστατικά τροφίμων και επεξεργασμένα τρόφιμα), υπογραμμίζοντας τις βλαβερές για την υγεία συνέπειες της κατανάλωσης μεγάλων ποσοστήτων υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων. Σύμφωνα με έρευνα 80 χωρών που παρουσίασε από το 2013, οι ΗΠΑ είναι σημειώνει τις μεγαλύτερες κατά κεφαλήν πωλήσεις υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και ακολουθεί ο Καναδάς, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επιπεδα.
Το Συμπόσιο ήταν υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και διοργανώθηκε από το δήμο Ηρακλείου, το Yale School of Public Health, την Περιφέρεια Κρήτης και τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Ηρακλείου, ενώ συνδιοργανωτές ήταν οι MSCOMM, EIT Food και Industry Disruptors.
- 1) Ισπανία: Πρόστιμα σε ποδηλάτες με ακουστικά, γυμνιστές και καπνιστές σε παραλίες
- 2) Διεθνές Γαστρονομικό και Πολιτιστικό Συμπόσιο του YALE στην Κρήτη | Τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής σε ασθένειες
- 3) Εξαιρετικοί Hosted Buyers στην 10th Athens International Tourism & Culture Expo (6-8 Δεκεμβρίου, Ζάππειο)
- 4) Η σημασία των αστικών αναπλάσεων για το μέλλον των ελληνικών πόλεων
28/05 08:18
28/05 08:15
27/05 12:30
27/05 12:15
27/05 11:45
27/05 08:22
Σε διεθνές φολκλορικό φεστιβάλ της Ρουμανίας ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θεοδωριάνων Άρτας
26/05 19:16
26/05 16:15
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου | Στάθης Λιβαθινός - Καζανόβα / Δον Ζουάν - Ερωτική περιπλάνηση
26/05 16:04
26/05 14:24
26/05 14:19
26/05 14:18
26/05 14:05
26/05 13:28
Ηθικός τουρισμός: Ο ρόλος του στην ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας και έκφρασης
26/05 12:07
26/05 12:05
Η Hyatt φέρνει την επανάσταση στο all inclusive με το νέο πολυτελές brand Impression by Secrets
26/05 11:45
26/05 11:31
26/05 10:27
Στον όμιλο Lufthansa η ιταλική αεροπορική εταιρεία ITA Airways - τι προβλέπει η συμφωνία
26/05 10:17
Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής η Έκθεση East Med Multihull & Yacht Charter Show στον Πόρο
26/05 08:15
26/05 08:05
56 εκατ. διανυκτερεύσεις στην Ελλάδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2022
26/05 08:05
Νέες τουριστικές κατοικίες και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα σε Κρήτη και Σαντορίνη
26/05 08:05
26/05 08:00
Ισπανία: Πρόστιμα σε ποδηλάτες με ακουστικά, γυμνιστές και καπνιστές σε παραλίες
25/05 20:57
25/05 18:30
25/05 17:56
Τρεις σκύλοι έχουν τον ίδιο αντίκτυπο στο περιβάλλον... με ένα ιδιωτικό τζετ (;)
25/05 16:36
ΕΞΑ-ΑΑ | Τι τουρισμό θέλουμε στην Αθήνα; Ποσοτικό ή ποιοτικό; - Οι επιδόσεις το α' 4μηνο
25/05 16:24
25/05 16:05
Alltours | Με σταθερές τιμές και 86 προορισμούς σε όλο τον κόσμο το χειμερινό πρόγραμμα
25/05 13:28
25/05 13:04
Γαλλία: Tέλος στις κοντινές πτήσεις για μείωση των εκπομπών - "Μια απαγόρευση άνευ ουσίας"
25/05 12:47
Ύμνοι Σουηδού δημοσιογράφου για τα Ιωάννινα και άλλους 9 ελληνικούς προορισμούς
25/05 12:33
CroisiEurope: Νέο πρόγραμμα κρουαζιέρας στα Ελληνικά νησιά το 2024
25/05 12:31
25/05 12:26
ΕΤΑΔ | Μίσθωση τμημάτων αιγιαλών, χαρακτηρισμένων ως Τουριστικά Δημόσια Κτήματα, σε όλη την Ελλάδα
25/05 12:16
25/05 12:03
Συμφωνία ΕΔΕΜ – ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Α.Ε. για τα πνευματικά δικαιώματα
25/05 11:27
ΥΠΠΟΑ: Εκατοντάδες αρχαιότητες της εταιρείας Robin Symes επαναπατρίζονται
25/05 10:37
Παγκόσμιος Τουρισμός | 35% περισσότερες κρατήσεις στα αεροπορικά ταξίδια αυτό το καλοκαίρι
25/05 10:29
Σύλληψη 30χρονου στη Ρόδο -Ασέλγησε σε τουρίστρια και την τράβηξε φωτογραφίες
25/05 09:59
Μουσείο Ακρόπολης | Έργα τέχνης από γνωστούς σύγχρονους Αμερικανούς καλλιτέχνες
25/05 09:20
Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων | Σχέδιο Δράσης για το Κλίμα στον τουρισμό
25/05 08:17
25/05 08:15
Έρευνα: Πόσο αποτελεσματική είναι η διαφήμιση στα αεροδρόμια
25/05 08:11
25/05 08:09
25/05 08:07
24/05 16:20
Προγράμματα επιδοτούμενης επαγγελματικής κατάρτισης στον τουρισμό - Σε ποιους απευθύνονται
24/05 15:59
Cycladic: Συμφωνία για μετατροπή των αεροσκαφών σε ηλεκτρικά - Νέες συνδέσεις Ελληνικών προορισμών
24/05 15:51
Πώς οι Ρώσοι tour operator επιδιώκουν να τονώσουν τις τουριστικές ροές για Ελλάδα
24/05 15:24
Δεν χρειαζόμαστε πια ρεσεψιονίστ στον τουρισμό, χρειαζόμαστε σχεδιαστές εμπειριών
24/05 14:03
Η γερμανική Welt για την Ελλάδα | «Η ξαφνική δύναμη του πρώην χρεωκοπημένου κράτους»
24/05 13:08
24/05 12:48
24/05 12:40
Τα Ikos Resorts ανακηρύχθηκαν καλύτερα Family Hotel παγκοσμίως
24/05 12:28
Εγκρίθηκαν έργα εκσυγχρονισμού του πεντάστερου ξενοδοχείου Atlantica Beach στην Κω
24/05 12:02
Η Ελληνικής καταγωγής νέα αντιπρόεδρος πωλήσεων της Celebrity Cruises
24/05 11:59
Έρευνα της Panadvert καταδεικνύει τα πιο δημοφιλή Brands της Μυκόνου
24/05 11:11
Κρουαζιέρα | 800.000 επιβάτες το 2023 στην Κέρκυρα - Η συνέλευση της MedCruise
24/05 10:45
24/05 09:52
Τουρισμός | Απογείωση των Airbnb στην Ελλάδα το καλοκαίρι - αύξηση 42% στις κρατήσεις
24/05 09:25
Corfu Food & Wine Festival | Γαστρονομία και όπερα - Γεύσου τη Μουσική
24/05 08:32
24/05 08:00
24/05 08:00
24/05 08:00
Αποφάσεις για 2 νέες τουριστικές επενδύσεις σε Κουφονήσι και Σιδηρόκαστρο
24/05 07:23
23/05 18:48
Mandarin Oriental Athens | To πρώτο ξενοδοχείο Mandarin Oriental στην Αθήνα έρχεται στο Ελληνικό
23/05 15:37
Τουρισμός: Πρωτοφανής στροφή των Κινέζων τουριστών στις διακοπές παραλίας
23/05 15:27
23/05 15:23
TUI & DER Touristik: Οι Γερμανοί επιλέγουν ακριβότερες διακοπές το 2023
23/05 14:05
Pnoé Breathing Life | Aνοίγει την 1η Ιουνίου με ένα νέο concept φιλοξενίας
23/05 13:54
23/05 12:36
23/05 12:06
ΠΟΤ: Ο αγροτουρισμός στο επίκεντρο της τουριστικής ανάπτυξης του μέλλοντος
23/05 11:44
23/05 10:59
23/05 10:56
H γερμανική τουριστική βιομηχανία δεσμεύεται για τη βιωσιμότητα - "Ήρθε η ώρα να δράσουμε!"
23/05 10:27
Χερσόνησος: «Για τουρίστες ακούμε, αλλά τουρίστες δεν βλέπουμε» λένε οι καταστηματάρχες
23/05 09:41
Ευρωπαϊκός τουρισμός | Ανακάμπτουν τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων - Η εικόνα στις μεγάλες αγορές
23/05 07:28
23/05 07:26
Άδειες για 2 πλωτές εξέδρες σε Ερμιόνη και Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας
23/05 07:21
23/05 07:18
22/05 21:24
22/05 18:42
22/05 18:35
The Digital Gate IV | Νέες εμπειρίες και καινοτόμες λύσεις για όσους ταξιδεύουν
22/05 13:29
Ασφάλιση καιρού από τον Πολωνό tour operator Itaka | Αποζημίωση για κάθε βροχερή ημέρα των διακοπών
22/05 13:04
Η Ryanair κερδίζει μερίδια αγοράς στις περισσότερες αγορές της ΕΕ
22/05 12:27
22/05 12:10
22/05 10:01
TUI | Αποκλειστική συνεργασία με 9 ξενοδοχεία της αλυσίδας Rixos στην Τουρκία
22/05 07:45
Αποφάσεις για 2 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Κρήτη και Κω
22/05 07:40
Jurassic Quest: Εορτασμοί για την Παγκόσμια Ημέρα Δεινοσαύρων
22/05 07:38
Στα υψηλότερα επίπεδα του 2019 ο τουρισμός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων το 2023
22/05 07:30
Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης | Δράσεις ψηφιοποίησης του υλικού της ιστορικής βιβλιοθήκης
22/05 07:25
Εκδηλώσεις για την 83η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης στον Χάρακα
21/05 11:29
Ύμνοι Σουηδού δημοσιογράφου για τα Ιωάννινα και άλλους 9 ελληνικούς προορισμούς
Σε διεθνές φολκλορικό φεστιβάλ της Ρουμανίας ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θεοδωριάνων Άρτας
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου | Στάθης Λιβαθινός - Καζανόβα / Δον Ζουάν - Ερωτική περιπλάνηση
Έρευνα της Panadvert καταδεικνύει τα πιο δημοφιλή Brands της Μυκόνου
Τουρισμός | Απογείωση των Airbnb στην Ελλάδα το καλοκαίρι - αύξηση 42% στις κρατήσεις
Δεν χρειαζόμαστε πια ρεσεψιονίστ στον τουρισμό, χρειαζόμαστε σχεδιαστές εμπειριών
Στον όμιλο Lufthansa η ιταλική αεροπορική εταιρεία ITA Airways - τι προβλέπει η συμφωνία
Η Hyatt φέρνει την επανάσταση στο all inclusive με το νέο πολυτελές brand Impression by Secrets
Πώς οι Ρώσοι tour operator επιδιώκουν να τονώσουν τις τουριστικές ροές για Ελλάδα
Σύλληψη 30χρονου στη Ρόδο -Ασέλγησε σε τουρίστρια και την τράβηξε φωτογραφίες
Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής η Έκθεση East Med Multihull & Yacht Charter Show στον Πόρο
Ηθικός τουρισμός: Ο ρόλος του στην ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας και έκφρασης
( 0 )