Vavoulas.com

Η Κρητική - Μεσογειακή διατροφή ασπίδα για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Η Κρητική - Μεσογειακή διατροφή ασπίδα για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Τη Μεσογειακή διατροφή ως βιώσιμη επιλογή για όλες τις χώρες του κόσμου με θετικές προεκτάσεις για το περιβάλλον αλλά και ως εργαλείο μακροζωίας με υψηλή διατροφική αξία, και συνεπώς ως συντελεστή της δημόσιας υγείας, παρουσίασε η επιδημιολόγος διατροφής, με ειδίκευση στη μελέτη των επιπτώσεων της μεσογειακής διατροφής στην υγεία, Ομότιμη Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας, κ. Αντωνία Τριχοπούλου, σε ομιλία της κατά το 1ο  Διεθνές Γαστρονομικό και Πολιτιστικό Συμπόσιο του Πανεπιστημίου YALE που διεξήχθη στις 3 και 4 Μαϊου 2023 στο Ηράκλειο Κρήτης.

Όπως επισήμανε η κ. Τριχοπούλου, η οποία είναι γνωστή και ως «μητέρα της Μεσογειακής Διατροφής», «θέλουμε να διαδώσουμε τη Μεσογειακή/ Κρητική διατροφή σε διεθνές επίπεδο, σε όλο τον κόσμο, ώστε να υπάρξουν οφέλη για τη Δημόσια Υγεία».

Η Κρητική διατροφή, όπως είπε, είναι η κορωνίδα της Μεσογειακής, και είναι βιώσιμη, δηλαδή φιλική στο περιβάλλον. Είναι κυρίως φυτική διατροφή που δεν λέει «όχι» σε τίποτα αλλά δίνει έμφαση στο πόσο συχνά και σε ποιες ποσότητες καταναλώνονται τα τρόφιμα.

Στον όρο «βιώσιμη» εντάσσεται η ιδιότητα της Μεσογειακής διατροφής να μην εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου ενώ το βασικό συστατικό της, το ελαιόλαδο, παράγεται από την ελιά που απορροφά 10 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από όσο παράγει.

Αν θέλουμε η Κρητική/ Μεσογειακή διατροφή να γίνει παγκόσμια, θα πρέπει να έχουμε και άλλα κράτη-συμμάχους, με τα οποία μοιραζόμαστε κοινά χαρακτηριστικά, τόνισε, ενώ ήδη πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να μιμηθούν το μεσογειακό σχήμα διατροφής καθότι έχει όλα τα παραπάνω οφέλη, επομένως θα χρειαστούν εισαγωγή Ελληνικών προϊόντων.

Από την πλευρά του, ο Επιδημιολόγος της προεδρίας UNESCO για την Εκπαίδευση Υγείας και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Federico II της Νάπολης, κ. Prisco Piscitelli, υπογράμμισε το στόχο να επεκταθεί η Μεσογειακή διατροφή και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Προκειμένου να συμβεί αυτό, χρειάζονται συγκεκριμένα πρότυπα για την αναγνώριση της θρεπτικής αξίας των προϊόντων από τους καταναλωτές.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει θεσπίσει πολιτικές labeling, έχει μεταθέσει τις τελικές αποφάσεις για το συγκεκριμένο πλαίσιο μέσα στο 2023.

Η Γαλλική ερευνητική ομάδα EREN (Ερευνητική Ομάδα Επιδημιολογίας Θρεπτικών Συστατικών) έχει προτείνει την υιοθέτηση ενός συστήματος labeling  (FOPL) επάνω στη συσκευασία των προϊόντων, το NutriScore, το οποίο βασίζεται στο θρεπτικό σκορ που δημιούργησε η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA) του Ην. Βασιλείου.

Το NutriScore κατηγοριοποιεί τα τρόφιμα σε μια κλίμακα από το Α έως το Ε η οποία θα εμφανίζεται στις συσκευασίες των προϊόντων προκειμένου να διεκολύνει τη σύγκριση της θρεπτικής ποιότητας των τροφίμων. Για τον υπολογισμό του, τα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά (φυτικές ίνες, πρωτεϊνες, φρούτα και λαχανικά) τα οποία θα πρέπει να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, αντιπαρατίθενται με τα μη ευεργετικά (λιπαρά οξέα, ζάχαρη και αλάτι) που θα πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες.

Σε αυτή την κατεύθυνση, το 4ο Συμπόσιο του Yale για το Ελαιόλαδο και την Υγεία, που διεξήχθη στις 15-18 Σεπτεμβρίου στη Ρώμη, έκρινε ότι παρότι το NutriScore έχει αξιοσημείωτους στόχους, το προτεινόμενο σύστημα FOPL τιμωρεί την παραδοσιακή και πολιτισμικά πλούσια Μεσογειακή διατροφή, ένα μοντέλο βιώσιμων συστημάτων φαγητού το οποίο έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως υγιεινός τρόπος διατροφής. Για το λόγο αυτό, πρότεινε πριν την υιοθέτηση του FOPL θα πρέπει να εξετασθούν όλες οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και να πραγματοποιηθούν επιμέρους επιστημονικές αναλύσεις των κριτηρίων NutriScore.

To Πανεπιστήμιο του Μπάρι (UNIBA) και η Ιταλική Εταιρεία Περιβαλλοντικής Ιατρικής (SIMA) προτείνουν από την πλευρά τους την υιοθέτηση του Med Index ως μια κατεύθυνση προς ένα νέο σύστημα labeling για βιώσιμη παραγωγή τροφίμων και υγιεινή υπεύθυνη κατανάλωση. Το Med Index προωθεί τα πρότυπα της Μεσογειακής διατροφής ενθαρρύνοντας τους πολίτες να έχουν φυσική δραστηριότητα, και διαθέτει 27 κριτήρια που καλύπτουν τους τρεις πυλώνες της βιωσιμότητας: την θρεπτική αξία, το περιβάλλον και την κοινωνία.

Στη συνέχεια ο καθηγητής Διατροφής για τη Δημόσια Υγεία του τμήματος Διατροφής του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, κ. Jean-Claude Moubarac, ανέλυσε έξι πρακτικές για υγιή και βιώσιμα συστήματα διατροφής που αφορούν το πώς γίνεται η παραγωγή, η επεξεργασία, ο συνδυασμός, η μαγειρική, η κατανάλωση και η απόρριψη των τροφίμων. Παρουσίασε την κατηγοριοποίηση τροφίμων NOVA (φρεσκα και ελάχιστα επεξεργασμένα, επεξεργασμένα συστατικά τροφίμων και επεξεργασμένα τρόφιμα), υπογραμμίζοντας τις βλαβερές για την υγεία συνέπειες της κατανάλωσης μεγάλων ποσοστήτων υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων. Σύμφωνα με έρευνα 80 χωρών που παρουσίασε από το 2013, οι ΗΠΑ είναι σημειώνει τις μεγαλύτερες κατά κεφαλήν πωλήσεις υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και ακολουθεί ο Καναδάς, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επιπεδα.

Το Συμπόσιο ήταν υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και διοργανώθηκε από το δήμο Ηρακλείου, το Yale School of Public Health, την Περιφέρεια Κρήτης και τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Ηρακλείου, ενώ συνδιοργανωτές ήταν οι MSCOMM, EIT Food και Industry Disruptors.

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

  1. 04/10 20:31

    Η Υπουργός Τουρισμού στην έκθεση για τις Μεσογειακές Προστατευόμενες Θαλάσσιες Περιοχές

  2. 04/10 06:52

    Και η Κάρπαθος δυναμικά στην αναρρίχηση και τον εναλλακτικό τουρισμό - Τι λέει στο Τ.Ν. ο αντιδήμαρχος Τουρισμού

  3. 04/10 06:33

    Ο Λευκός Πύργος: Η Μεταμόρφωση ενός Οθωμανικού Οχυρού σε Σύμβολο της Θεσσαλονίκης

  4. 04/10 06:17

    Wizz Air | Έξι νέες συνδέσεις με Αθήνα και Θεσσαλονίκη το χειμώνα του 2025/26

  5. 04/10 06:13

    Πιστοποίηση Green Key στο Amaronda Resort & Spa στην Ερέτρια

  6. 04/10 06:13

    Φθινόπωρο στην Πάτρα με αθλητισμό και μουσική

  7. 04/10 04:25

    Το καλοκαίρι φεύγει. Η μαγεία της Ελλάδας παραμένει

  8. 04/10 04:23

    Το νέο κύμα των αθηναϊκών micro-bakery

  9. 04/10 04:15

    Ανακλήθηκε η επιδότηση για το Grecotel Mykonos Blu

  10. 03/10 18:44

    Ηρώ Χατζηγεωργίου | Η δημόσια περιουσία μετατρέπεται σε καταλύτη ανάπτυξης

  11. 03/10 16:18

    Η Ryanair ζητεί προστασία των υπερπτήσεων όταν απεργούν οι ελεγκτές – Πυρά κατά της Κομισιόν

  12. 03/10 16:11

    Σχολή Αρτοποιίας Κρήτης (Ηράκλειο) | Νέο Τμήμα -Έναρξη 11/11/2025

  13. 03/10 15:53

    Air Serbia | Νέα οπτική ταυτότητα με την Παράδοση στο επίκεντρο

  14. 03/10 15:49

    Ηράκλειο | +4% οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις τον Σεπτέμβριο

  15. 03/10 15:43

    Μεταρρύθμιση στην τουριστική εκπαίδευση | Αναβιώνει το ξενοδοχείο - εκπαιδευτήριο με σύγχρονα μέσα

  16. 03/10 14:27

    Νέα βραβεία UN Tourism και FIA για βιώσιμη ανάπτυξη στον αθλητικό τουρισμό

  17. 03/10 14:01

    ΕΟΤ: Προβολή «άγνωστων» ελληνικών προορισμών στη γαλλική τουριστική αγορά

  18. 03/10 13:31

    Ryanair | Νέα επίθεση στην ΕΕ για τις καθυστερήσεις στην εναέρια κυκλοφορία - η θέση της Ελλάδας

  19. 03/10 13:07

    Σφακιά | Στο παγκόσμιο προσκήνιο θεματικού τουρισμού για την ηλιακή έκλειψη του 2027

  20. 03/10 10:43

    Βρετανικός τουρισμός | Πακέτα διακοπών: EasyJet holidays και TUI αυξάνουν τις άδειες Atol – Σταθερή η Jet2holidays

  21. 03/10 10:03

    Ενισχύεται το μερίδιο αγοράς της Ελλάδας στην Ιαπωνία

  22. 03/10 08:18

    Πέντε νησιά για Σαββατοκύριακα που μένουν αξέχαστα

  23. 03/10 07:38

    Μήνυμα Airbnb προς τους οικοδεσπότες: Λάβετε μέρος στη διαβούλευση της ΕΕ για τη στέγη

  24. 03/10 07:15

    Λέσβος: Σταυροδρόμι εθελοντισμού και τουρισμού μέσα από τη Συνάντηση του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού

  25. 03/10 07:05

    Ο ξενοδοχειακός Όμιλος Μουσαμά καταγράφει θετικά αποτελέσματα το 2024

  26. 03/10 06:53

    Βραχυχρόνιες μισθώσεις | Εκατοντάδες ακίνητα εκτός - Οι νέες προδιαγραφές και τα... γκρίζα σημεία

  27. 03/10 06:52

    Ο τουρισμός στηρίζει τα προϊόντα της ελληνικής γαστρονομίας στην αγορά του Βελγίου

  28. 03/10 06:35

    Τι να κάνεις αυτήν την εβδομάδα (3-10 Οκτωβρίου)

  29. 03/10 06:15

    Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Τι έδειξε η πρώτη σεζόν στα ξενοδοχεία

  30. 03/10 06:15

    Το μεγάλο «στοίχημα» της Ελλάδας: Η σύνδεση των ανανεώσιμων πηγών με τις θαλάσσιες μεταφορές | Ο Γ. Βάλης στο Τ.Ν.

  31. 03/10 06:12

    Γυρίσματα πολωνικής εκπομπής σε Κάλυμνο, Ψέριμο και Κω

  32. 03/10 06:10

    Άδειες για πλωτές εξέδρες σε Σούνιο και Λευκάδα

  33. 03/10 06:09

    Οι διμερείς τουριστικές σχέσεις Ελλάδας - Βοσνίας και Ερζεγοβίνης

  34. 02/10 22:58

    Η μεγαλύτερη γιορτή της μπύρας στην Ελλάδα έσπασε ρεκόρ προσέλευσης

  35. 02/10 20:15

    6ο Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης “FOLKWAY” στον Δήμο Χερσονήσου

  36. 02/10 20:12

    Συνάντηση Κεφαλογιάννη με τον Πρέσβη της Αρμενίας – Ενίσχυση της τουριστικής συνεργασίας

  37. 02/10 18:03

    Να σωθεί η ισορροπία της Αθήνας – Όχι τουριστικό mall γύρω από την Ακρόπολη

  38. 02/10 16:13

    Οι ξενοδοχειακές επενδύσεις ο μεγάλος κερδισμένος της ελληνικής κτηματαγοράς

  39. 02/10 15:55

    FORUM Πολωνικού Επιμελητηρίου Τουρισμού | Γνωριμία με τον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης

  40. 02/10 15:49

    TASTE ZAKYNTHOS – Η Ζάκυνθος ανέδειξε τον γαστρονομικό και διατροφικό πλούτο της

  41. 02/10 15:46

    Το Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών αναγεννάται

  42. 02/10 15:36

    Έρευνα Yougov | Πώς οι «τσιμπημένες» τιμές αλλάζουν τις ταξιδιωτικές συνήθειες των Γερμανών

  43. 02/10 15:20

    10ο Παγκόσμιο Κύπελλο Γκολφ της Turkish Airlines στο Γκολφ Γλυφάδας

  44. 02/10 15:10

    Selene Vedema 2025: Η Σαντορίνη στο επίκεντρο του παγκόσμιου οινικού στερεώματος

  45. 02/10 14:12

    TUI | Φθινοπωρινή "τρέλα" των Γερμανών για την Κρήτη – Ποιοι Ελληνικοί προορισμοί είναι περιζήτητοι

  46. 02/10 13:46

    Η Κέρκυρα τιμά την τουριστική της ιστορία

  47. 02/10 13:43

    Η Μούσα Καλλιόπη «ξεναγεί» στην Πιερία με 2D και 3D animation

  48. 02/10 13:40

    Η DKG Development παραδίδει Safe House για θύματα ενδοοικογενειακής βίας στον Πειραιά

  49. 02/10 13:38

    ΟΛΠ: Τριπλή διάκριση στα Compliance Awards 2025

  50. 02/10 10:37

    Ανεβαίνει η εμπιστοσύνη των Βρετανών για ταξίδια στο εξωτερικό – Πρωταγωνιστούν οι νεότερες ηλικίες

  51. 02/10 10:34

    Jet2.com και Jet2holidays: Επεκτείνουν τη θερινή σεζόν στην Κεφαλονιά έως το τέλος Οκτωβρίου 2026

  52. 02/10 10:24

    Συνεργασία SΤΑΜΑ – MOBIAK για την πυρασφάλεια στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης

  53. 02/10 10:17

    Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας: Αίτημα για «πάγωμα» νέων αδειών βραχυχρόνιων μισθώσεων στο νησί

  54. 02/10 10:11

    Η Wyndham ενισχύει την παρουσία της στην Κωνσταντινούπολη με ακόμη 2 ξενοδοχεία

  55. 02/10 08:15

    Κοζάνη: Η Αθήνα της Δυτικής Μακεδονίας αποκαλύπτει τα μυστικά της

  56. 02/10 07:15

    Ενισχύσεις για προσβάσιμες παραλίες σε Κόρινθο, Κύμη και Ρέθυμνο

  57. 02/10 07:12

    Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Προώθηση του εναλλακτικού και πολιτιστικού τουρισμού

  58. 02/10 07:10

    Η ακτινογραφία του τουρισμού σε Μιλάνο και Βόρεια Ιταλία

  59. 02/10 07:08

    Air Arabia | Με το ολοκαίνουριο Airbus A320neo οι πτήσεις Σάρτζα - Αθήνα

  60. 02/10 07:05

    Grivalia Hospitality: Η αναμονή για το Six Senses στους Πεταλιούς και οι στρατηγικές επενδύσεις στην Ελλάδα

  61. 02/10 07:05

    Από το Αιγαίο στο Μανχάταν: Η άνοδος της ελληνικής κουζίνας

  62. 02/10 07:02

    Δήμος Μαλεβιζίου: Aγορά για την αξιοποίηση ακινήτου που ήταν το 1900 ξενοδοχείο

  63. 02/10 07:02

    Στο ΣτΕ οι προσφυγές κατά του master plan της COSCO - Γίνεται λόγος για παραλείψεις και κινδύνους

  64. 02/10 07:00

    Συνέδριο ΠΟΞ | Τουρισμός τεσσάρων εποχών και slow tourism το στοίχημα για Λέσβο και Χίο

  65. 02/10 06:56

    Περίπτερα τουριστικής πληροφόρησης σε Αρχαία Κόρινθο, Σπάρτη και Ναύπλιο

  66. 02/10 06:45

    Βραχυχρόνια μίσθωση | Άλμα στις διανυκτερεύσεις στην Ελλάδα την τελευταία τριετία

  67. 02/10 06:30

    Cine Πολεμικό Μουσείο | Το 30% των θεατών είναι τουρίστες - Τι λέει ο υπεύθυνος του χώρου Τ. Τζαρίμας στο Τ.Ν.

  68. 02/10 06:25

    Orbis Vini Η πρώτη ελληνική έκθεση εισαγόμενων κρασιών που γίνεται εργαλείο για τη φιλοξενία

  69. 02/10 06:24

    Το Αιγαίο στο Art Explora Festival του Πειραιά

  70. 02/10 06:15

    Οι κορυφαίοι αναρριχητές του κόσμου στην Κάλυμνο για το Διεθνές Φεστιβάλ | Τι λέει στο ΤΝ ο δήμαρχος Ι. Μαστροκούκος

  71. 02/10 06:11

    Συνέδριο της ΠΟΞ στη Μυτιλήνη | Γ. Χατζής: «Η πρόοδος δεν θα έρθει με το παιχνίδι της μετάθεσης ευθυνών»

  72. 01/10 17:53

    A.Φιορεντίνος | Ελλάδα πιο φιλική στους τουρίστες με επενδύσεις 380 εκατ. ευρώ σε υποδομές

  73. 01/10 15:54

    Προβολή της Πάρου, της Σύρου και της Κιμώλου στην Ολλανδία

  74. 01/10 15:45

    Εκδήλωση | «Το μέλλον και το παρόν της κρουαζιέρας στον Άγιο Νικόλαο»

  75. 01/10 15:34

    2ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Ελληνικού “Έλλη Αλεξίου” | Γέφυρα αλληλεγγύης με τη Σίκινο την 28η Οκτωβρίου

  76. 01/10 15:29

    SEAJETS | Aπό το Μαντούδι στις Σποράδες και τον Βόλο και τον Οκτώβριο

  77. 01/10 13:40

    Τα ανεξάρτητα ξενοδοχεία της Ευρώπης είχαν το καλοκαίρι αύξηση κρατήσεων και πρόσθετων εσόδων

  78. 01/10 13:36

    WTTC: Έλλειψη 43 εκατ. εργαζομένων στον Τουρισμό έως το 2035

  79. 01/10 13:29

    Ο «Φάρος» ρίχνει... φως στον πρώτο εθνικό super-computer

  80. 01/10 13:13

    British Airways | 850.000 θέσεις προς Ελλάδα το 2025, ενισχύοντας τη χειμερινή περίοδο

  81. 01/10 11:00

    Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην έκθεση IFTM Top Resa στο Παρίσι

  82. 01/10 10:38

    Η τροφή αναγνωρίζεται ως πολιτιστικός πόρος στο Παγκόσμιο Συνέδριο Γαστρονομίας του IGCAT

  83. 01/10 10:29

    Η Aegean Airlines απογειώνει την Χίο

  84. 01/10 10:19

    Πώς επηρεάζει ένα κυβερνητικό shutdown τον τουρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες;

  85. 01/10 10:13

    Αξιολόγηση του Ολύμπου ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO

  86. 01/10 10:05

    Ορόσημο για τον Άγιο Νικόλαο: Κατέπλευσε το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο που έχει δεχθεί ποτέ μετά τις αναβαθμίσεις υποδομών

  87. 01/10 08:26

    Ρέθυμνο: Η Κρητική πόλη που σταμάτησε το χρόνο

  88. 01/10 07:33

    10 Παραστάσεις που θα συζητηθούν τη σεζόν 2025–2026

  89. 01/10 07:05

    Μαρίνα Αλίμου: Ανοίγει ο δρόμος της ανάπλασης 100 εκατ. ευρώ για τον τουρισμό και το yachting

  90. 01/10 07:00

    Καθυστερήσεις, τριγμοί και αερομαχίες υπουργείου-ελεγκτών στα αεροδρόμια

  91. 01/10 06:52

    Ο Μ. Βλατάκης στο Τ.Ν.: Οι καθυστερήσεις πτήσεων αναχαιτίζουν τα last minute – Να συζητηθεί το σ.ν. μετά τη σεζόν

  92. 01/10 06:45

    Νέο μοντέλο αγοράς κατοικίας στην Κέρκυρα – Στέγη και επένδυση σε fast track διαδικασία | Η Ρούλα Ρουβά στο TN

  93. 01/10 06:26

    Αθλητικές διοργανώσεις σε Ωρωπό, Βριλήσσια, Ύδρα και Σούνιο

  94. 01/10 06:24

    Δύο κοινωφελή Ιδρύματα με ξενοδοχειακή περιουσία

  95. 01/10 06:21

    Καρέτα-Καρέτα και βιώσιμος τουρισμός: Όροι για τη νέα κατασκήνωση Camping Thelia

  96. 01/10 06:16

    Ο Ν. Χαραλάμπους στο ΤΝ | Το 2026 ξεκινούν τα υδροπλάνα - Η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιο κέντρο

  97. 01/10 06:15

    ​Ο Παλμός της Ημέρας: Εκθέσεις ή εκδρομές;

  98. 01/10 06:10

    Γιορτή μανιταριού στην Αγιά της Λάρισας

  99. 30/09 20:33

    H Όλγα Κεφαλογιάνη στη σύνοδο του WTTC | Έμφαση στην ανάδειξη του πολιτιστικού τουρισμού

  100. 30/09 20:25

    Ενισχύεται η συνεργασία του ΕΟΤ με την British Airways

Amaronda

Buka

Messina