Kύπρος: Αυθεντικές εμπειρίες μέσα από τους Δρόμους του Κρασιού

Kύπρος: Αυθεντικές εμπειρίες μέσα από τους Δρόμους του Κρασιού

Το κρασί, απολαυστικό ποτό που έχει τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων, έχει, ιστορικά, συσχετιστεί με  θρησκευτικές τελετουργίες, ενώ παραδοσιακά χρησιμοποιείται ως θρεπτικό ποτό, ως φάρμακο και καταναλώνεται και ως συμπλήρωμα διατροφής, τονωτικό  και ευφραντικό. Αναφορικά με τη θρεπτική του αξία, η θετική επίδραση του κρασιού στην υγεία του ανθρώπου, απαιτεί η κατανάλωση να γίνεται με μέτρο. Περαιτέρω, το κρασί είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον τουρισμό, καθώς αποτελεί για πολλές χώρες ιδιαίτερη μορφή τουρισμού, προσελκύοντας ταξιδιώτες που είναι λάτρεις του είδους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και ακόμη περισσότερους, το κρασί κατέχει μία ξεχωριστή θέση σε πολλές οικονομίες παγκοσμίως.

Προς αυτή την κατεύθυνση, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη την οποία πραγματοποίησε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Λευκωσία, σχετικά με την κυπριακή αγορά οίνου, αναφέρονται μεταξύ άλλων η ιστορία του, η αγοραστική του δύναμη και οι προοπτικές εξέλιξης.

Κουμανταρία, το παλαιότερο κρασί στον κόσμο

Μεταξύ άλλων, στη μελέτη αναφέρεται ότι η Κύπρος αποτελούσε, από την αρχαιότητα, μια από τις αρχέγονες κοιτίδες της αμπελουργίας και του κρασιού. Ήταν  στο  νησί  της  Αφροδίτης, όταν σύµφωνα µε τον  θρύλο, ο θεός Διόνυσος, γοητευµένος  από  το κάλλος της θεάς, της δίδαξε  την  τέχνη της καλλιέργειας και της οινοποιίας.  Έναντι του σχετικού µύθου, υπερέχει, ωστόσο, η πραγµατικότητα,  που ανάγει τη µακρά  οινοποιητική  παράδοση του νησιού, πριν  από  χιλιάδες  χρόνια,  µε την ιστορία  της  Κουµανταρίας, του παλαιότερου σε ηλικία κρασιού στον κόσµο, που παραµένει, μέχρι σήμερα, σε παραγωγή.

Η ιστορία της, χρονολογείται από τις Σταυροφορίες του 12ου  αιώνα,  έχοντας  ως  πρωταγωνιστές,  τον Ριχάρδο  τον Λεοντόκαρδο και  τους  Ιππότες  του Αγίου Ιωάννη, στους οποίους οφείλει και το όνοµά της: «Grande Commanderie» λεγόταν η περιοχή που ανήκε στους Ιππότες και στην οποία ξεκίνησε  η αρχική παραγωγή  του γνωστού αυτού κρασιού. Το 1224, μ.Χ., στον πρώτο  καταγεγραµµένο  οινικό  διαγωνισµό,  η Κουµανταρία  απέσπασε  το πρώτο βραβείο, µε το βασιλιά Φίλιππο - Αύγουστο της Γαλλίας  να  της αποδίδει το χαρακτηρισµό «Απόστολο των Οίνων» και να δίνει εντολή στον ποιητή της αυλής να συνθέσει έναν παιάνα, ως φόρο τιµής, στις εξαιρετικές της ιδιότητες.

Πρόσφατα  αρχαιολογικά  ευρήµατα, κοντά στο χωριό Ερήµη, µαρτυρούν, µάλιστα, πως η Κύπρος ήταν η πρώτη οινοπαραγωγική χώρα στην Ευρώπη, µε την τέχνη της οινοποιίας να επεκτείνεται, στη συνέχεια, και σε άλλους µεσογειακούς  πολιτισµούς, ενώ  η ευρωπαϊκή  λογοτεχνία, από την αρχαιοελληνική ποίηση έως τα µυθιστορήµατα του 19ου αιώνα, βρίθει  αναφορών, όπου ο  κυπριακός  οίνος εµφανίζεται ως πρώτη επιλογή για τον εορτασµό ειδικών περιστάσεων.

Σήμερα, αμπέλια καλλιεργούνται σε ολόκληρη τη χώρα και σε πολλές περιοχές παράγονται αξιόλογα κρασιά. Η γεωλογική ιδιομορφία της οροσειράς του Τροόδους, σε συνδυασμό με το ήπιο, μεσογειακό κλίμα, δίνουν κρασιά μοναδικών γεύσεων και αρωμάτων, φτιαγμένα από γηγενείς ποικιλίες που φυτρώνουν στο νησί για χιλιάδες χρόνια. Μεταξύ των αμπελώνων της Κύπρου συναντώνται περίπου δεκαπέντε ποικιλίες, που μπορούν να θεωρηθούν αυτόχθονες.

Σύμφωνα με στοιχεία  του Κλάδου Αμπελουργίας - Οινολογίας, στην  Κύπρο λειτουργούν 103 οινοποιεία, από τα οποία, 56 βρίσκονται στη Λεμεσό, 34 στην Πάφο, 10 στην Λευκωσία και 3 στην Λάρνακα. Ταυτόχρονα, η καλλιεργούμενη έκταση οινοποιήσιμων  αμπελώνων ανέρχεται στα 7.677 εκτάρια.

Η αμπελουργία συναντάται, κυρίως, στις επαρχίες Πάφου και Λεμεσού, λόγω της γεωλογικής ιδιαιτερότητας των επαρχιών αυτών αλλά και του προσανατολισμού τους στον ήλιο. Υπάρχουν όμως και συγκεκριμένες περιοχές της Λευκωσίας και της Λάρνακας που ασχολούνται με την αμπελοκαλλιέργεια σε πιο μικρή, όμως, έκταση.

Έµφαση στις αυτόχθονες ποικιλίες

Σήµερα, η νέα παγκόσµια οινική σκηνή δίνει έµφαση στις αυτόχθονες ποικιλίες και η Κύπρος, το τρίτο µεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, καταβάλει  σημαντικές προσπάθειες  προς  αυτήν  την κατεύθυνση. Οι  πόροι  του εδάφους, του τοπίου και του κλίματος  χαρακτηρίζουν  την  Κύπρο  ως  παραγωγό κρασιού, υψηλής ποιότητας και μπορεί να θεωρηθεί ως σημαντικό σημείο πώλησης.

Τα κυπριακά κρασιά  δείχνουν  επίσης τάσεις  αναγέννησης, αποσπώντας  χρυσά, ασηµένια και χάλκινα µετάλλια σε διεθνείς διαγωνισµούς, σηµειώνοντας υψηλές βαθµολογίες σε έγκριτες εκδόσεις και με παρουσία σε Ηνωµένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ελβετία,  Γερµανία  και Πολωνία. Το σταθερά ήπιο κλίµα και το πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία έδαφος της Κύπρου αποτελούν, διαχρονικά, τους παράγοντες εκείνους που διασφαλίζουν την  παραγωγή σταφυλιών  µε  τα  απαραίτητα  στοιχεία  για  κορυφαία  οινοποιεία.

Συχνά, οι καλύτεροι αµπελώνες  βρίσκονται σε µεγάλο  υψόµετρο, γεγονός  που  προσδίδει  υψηλότερη  οξύτητα στα σταφύλια, ενώ κάποια  εκ  των µικροκλιµάτων  των κυπριακών αµπελώνων  έχουν αποδειχθεί ιδανικά για τις κλασικές ευρωπαϊκές ποικιλίες, όπως τα  Cabernet Sauvignon,  Chardonnay,  Syrah,  Sauvignon  Blanc, Mourvèdre, Ασύρτικο και Grenache, καθώς και το Μοσχάτο Αλεξανδρείας, το κατ’ εξοχήν σταφύλι επιδόρπιων οίνων.

 Η πρόσφατη τάση, µεταξύ των Κύπριων οινοποιών, είναι, ωστόσο, να εστιάζουν σε αυτόχθονες ποικιλίες, όπως, τα κόκκινα,  Μαραθεύτικο,  Γιαννούδι,  Μαύρο  και Όφθαλµο, τα λευκά, Ξυνιστέρι το οποίο είναι ιδιαίτερα δροσιστικό το καλοκαίρι, Σπούρτικο, Μωροκανέλλα, Πρωµάρα και Κανέλλα.

Ο οινικός τουρισμός

Από πλευράς ταξιδιωτικών τάσεων, ο οινικός τουρισμός  στην  Κύπρο προωθείται μεταξύ άλλων και μέσα από τους Δρόμους  του Κρασιού, προσελκύοντας τουρίστες και λάτρεις του κρασιού σε οινοποιεία και προορισμούς  κρασιών, δράση που δεν αφορά μόνο στην καλή ποιότητα  κρασιού για  γευσιγνωσία και αγορά, αλλά και σε αξέχαστες και αυθεντικές εμπειρίες κρασιού. Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνες, η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται ανάμεσα  στις  καλύτερες χώρες στον κόσμο για οινοτουρισμό.

‘Όσον αφορά στα χαρακτηριστικά της εξέλιξης της προσφοράς οίνου, σε διεθνές επίπεδο υπάρχει μία κρίση στην παγκόσμια αγορά, αφενός λόγω του κόστους παραγωγής, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το κόστος πρώτων υλών, των καυσίμων και των λιπασμάτων, το οποίο έχει αυξηθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ και τα ασφάλιστρα αυξάνονται, λόγω της κλιματικής αλλαγής, αφετέρου, λόγω του ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνή Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, η παγκόσμια κατανάλωση υπολείπεται σε σχέση με την παραγωγή κρασιού, τουλάχιστον από το 1995, καθώς ο κλάδος έχει φτάσει σε σημείο καμπής, αφού τα μεταβαλλόμενα πρότυπα κατανάλωσης και οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες φαίνεται ότι ήρθαν για να μείνουν.

Για παράδειγμα, οι αλλαγές στις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ εδραιώνονται, με το κόκκινο κρασί να δέχεται μεγαλύτερο πλήγμα. Περισσότεροι άνθρωποι πίνουν αφρώδη, ροζέ ή λευκά κρασιά με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, αντί για κόκκινα, ενώ οι καταναλωτές της γενιάς «Gen Z» καταναλώνουν, επίσης, λιγότερο αλκοόλ, τροφοδοτώντας μια έκρηξη στα μη αλκοολούχα ποτά. Ωστόσο η κατάρρευση της προσφοράς δεν έχει προς το παρόν σημαντικές επιπτώσεις.

Εντούτοις, σημαντικές  προσαρμογές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνουν σε μια βιομηχανία, όπως η οινική. Πολλοί οινοπαραγωγοί έχουν παράδοση γενεών πίσω τους και είναι εμποτισμένοι με αυτήν την οικογενειακή παράδοση, ενώ η φύση της αμπελοκαλλιέργειας σημαίνει μεγάλους χρόνους επεξεργασίας του προϊόντος. Επίσης, οι οινοβιομηχανίες δεν έχουν κάνει αρκετά για να ανταποκριθούν στις νέες αλλαγές, ενώ η εστίαση στην ανάπτυξη επωνυμιών υψηλής ποιότητας, σε μια εποχή που οι προϋπολογισμοί των καταναλωτών συμπιέζονται, σημαίνει ότι η βιομηχανία αποτυγχάνει να δημιουργήσει μια νέα γενιά από «οινοπότες». Συνεπώς, χρειάζονται φθηνές, οικονομικές, αξιόπιστες μάρκες κρασιού, αλλιώς οι νεότεροι, ιδίως, καταναλωτές θα αφήσουν το κρασί και θα κατευθυνθούν σε έτοιμα, προς κατανάλωση κοκτέιλ ή μπύρες, ή φθηνές μάρκες αλκοολούχων ποτών.

Μία άλλη παρατήρηση, σύμφωνα με τη, εν λόγω μελέτη, είναι η μείωση της παραγωγής κρασιού, τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα, με κύρια αιτία την κλιματική αλλαγή και τις ασθένειες. Παράγοντες της εγχώριας αγοράς αποδίδουν, επιπλέον, τη μεγάλη μείωση στο υψηλό κόστος παραγωγής και στην έλλειψη εργατικών χεριών για τη συγκομιδή και επεξεργασία.

Πάντως, σταθερός ηγέτης στην κατανάλωση κρασιού είναι, από το 2011, οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η κατανάλωση παραδοσιακών ήρεμων κρασιών παραμένει στάσιμη, ενώ η απήχηση αυξάνεται για τα φρέσκα λευκά κρασιά, τα αφρώδη κρασιά, τα ροζέ ή τα κοκτέιλ σε εξατομικευμένες συσκευασίες. Συνεπώς οι Αμερικανοί αναζητούν ευκολία και θέλουν επίσης να πειραματιστούν με νέα στυλ. Αυτές οι καταναλωτικές τάσεις έχουν ενδιαφέρον για την κυπριακή αγορά, στο μέτρο που μεταφέρονται μέσω τουριστικών ροών.

Οι ανωτέρω διαπιστώσεις, μεταξύ άλλων, έχουν ιδιαίτερη σημασία, προκειμένου οι ελληνικές οινοποιητικές επιχειρήσεις να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους, τόσο στις λοιπές αγορές, όσο και στην σημαντική για τον κλάδο αγορά οίνου αγορά της Κύπρου, δεδομένου, ότι οι τάσεις αυτές,  χαρακτηρίζουν και ένα τμήμα της τουριστικής αγοράς στην Κύπρο. Για παράδειγμα, απαιτείται συχνότερη προβολή των ελληνικών οίνων στην Κύπρο, μέσω της πραγματοποίησης εκδηλώσεων οινογνωσίας, ενώ χρήσιμο θα ήταν να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αξιόλογη παρουσία των οινοχόων και των διαφόρων επαγγελματιών επιρροής στην τοπική αγορά καθώς και οι δυνατότητες που παρέχουν οι παρεμβάσεις προώθησης και πληροφόρησης στις αγορές των τρίτων χωρών και της ΕΕ αντίστοιχα.

Ειδικότερα, για την κυπριακή αγορά, διαπιστώνεται ότι ευκαιρίες υπάρχουν και πρέπει να αξιοποιηθούν, όχι μόνο σε εταιρικό επίπεδο οινοποίησης αλλά και σε επίπεδο εθνικού branding και παρουσίασής του σε ξένες αγορές, είτε από επίσημους φορείς της χώρας, είτε μέσω ιδιωτικών πρωτοβουλιών. Σημειώνεται ότι ο Ελλαδικός χώρος διαθέτει κρασιά, άμεσα συνδεδεμένα με την ιστορία, και με εκείνα τα συστατικά που θα μπορούσαν να τους προσδώσουν ένα εκλεπτυσμένο μείγμα μάρκετινγκ, όχι μόνο στο στενό τουριστικό πλαίσιο αλλά δημιουργώντας μία ευρύτερη αλληλεπίδραση με τις προτιμήσεις καταναλωτών σε μια διεθνή αγορά και βεβαίως και στην κυπριακή.

Τέλος, στην προώθηση των ελληνικών κρασιών στην Κύπρο και στην προβολή των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους μπορεί να συμβάλει η συμμετοχή στις εκθέσεις που διοργανώνονται στη χώρα καθώς και δράσεις προβολής οινοποιείων.

 

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Επενδύσεις
  1. 26/01 06:10

    Βαυαρία: Κλιματική ουδετερότητα με ορίζοντα το 2255;

  2. 26/01 06:10

    Προώθηση οίνων ΠΟΠ Γουμένισσα σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ

  3. 25/01 12:17

    Ρόδος | Άμεση αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία "Bora" ζητούν οι ξενοδόχοι

  4. 25/01 11:17

    Τουρισμός | Ακριβότερα τα πακέτα διακοπών για τους Βρετανούς το 2025 - η θέση της Ελλάδος - γιατί ξεχωρίζει η Ζάκυνθος

  5. 25/01 10:49

    Ο ρόλος της πιστοποίησης στη βιωσιμότητα του κλάδου των ταξιδιών

  6. 25/01 07:23

    Το τουριστικό μοντέλο Ήλιος-Θάλασσα αυξάνει τις πωλήσεις ελληνικών ενδυμάτων στην Ισπανία

  7. 25/01 07:18

    Ελληνικό μέλι στην Ιταλία: Προκλήσεις και ευκαιρίες

  8. 24/01 20:26

    Πολλούς νέους προορισμούς στην Ελλάδα προσθέτει το 2025 ο Olimar Reisen

  9. 24/01 17:16

    Tο Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδος βράβευσε τον Γιώργο Βερνίκο

  10. 24/01 17:13

    Πιστοποίηση EASA στα αεροδρόμια Ηρακλείου και Αλεξανδρούπολης 

  11. 24/01 14:28

    Το AI αναδιαμορφώνει την εμπειρία των πελατών: Οι νέες τάσεις το 2025

  12. 24/01 14:16

    Κλείνει το ιστορικό ελληνικό εστιατόριο Filos στην Κολωνία

  13. 24/01 14:10

    Οι απευθείας πτήσεις Σανγκάη - Αθήνα φέρνουν περισσότερους Κινέζους

  14. 24/01 14:04

    Νέοι προορισμοί, 12μηνος και εναλλακτικός τουρισμός στην Ευρώπη

  15. 24/01 13:59

    Ο ξενοδοχειακός Όμιλος Sani/Ikos επενδύει στην εκπαίδευση και την ενίσχυση της απασχόλησης στον τουρισμό

  16. 24/01 13:54

    O όμιλος webhotelier | primalres μετονομάζεται σε Revplus

  17. 24/01 12:29

    Επένδυση για το μέλλον η πολιτιστική μας κληρονομιά

  18. 24/01 12:15

    Μαγιόρκα | Το 30% των ξενοδοχείων ανοίγουν τον Φεβρουάριο για τη σεζόν

  19. 24/01 11:02

    Χανιά | Θλίψη για τον αδόκητο θάνατο του επιχειρηματία Μανώλη Μαθιουλάκη

  20. 24/01 10:46

    Edelweiss: Το Ηράκλειο στα 7 κορυφαία αεροδρόμια για το πρώτο 6μηνο του 2025

  21. 24/01 10:31

    Φινλανδία: Αύξηση 7,4% των πακέτων διακοπών για Ελλάδα το 2024

  22. 24/01 10:22

    Ενημερωτική επίσκεψη του τουρ οπερέιτορ «Sunweb» στην Πιερία

  23. 24/01 10:14

    Η Hilton επενδύει σε τεχνολογία ευεξίας στα δωμάτια

  24. 24/01 06:15

    Superyachts στη μαρίνα της Βόνιτσας

  25. 24/01 06:15

    Ενισχύσεις για 4 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Νάξο, Άνδρο, Χανιά και Ηγουμενίτσα

  26. 24/01 06:12

    Ελληνικός τουρισμός | Διευρύνεται τελικά η σεζόν; Τι δείχνει η εξέλιξη των πτήσεων τσάρτερ στην Ελλάδα

  27. 24/01 06:05

    Ρέθυμνο | Όχι σε μπάρα στάθμευσης ποδηλάτων στην είσοδο του ενετικού λιμανιού

  28. 24/01 06:00

    Οι επιτροπές τουριστικής ανάπτυξης των δήμων Αριστοτέλη και Σιθωνίας

  29. 23/01 22:03

    Συνεντεύξεις Όλγας Κεφαλογιάννη σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης

  30. 23/01 21:51

    HAPCO & DES: Μονόδρομος η δημιουργία Συνεδριακού Κέντρου μεγάλης χωρητικότητας στην Αθήνα

  31. 23/01 21:18

    Προ των πυλών απευθείας αεροπορική σύνδεση Ελλάδας- Αυστραλίας

  32. 23/01 20:59

    50 χρόνια Creta Maris Resort, 50 χρόνια αφοσίωσης στην Κρητική φιλοξενία

  33. 23/01 20:42

    Δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης | Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ακύρωσε την απόφαση για το ειδικό τέλος

  34. 23/01 15:32

    Η Ελλάδα πρώτος προορισμός διακοπών για τους Φινλανδούς

  35. 23/01 15:02

    Ο τουρισμός στις Κυκλάδες | Πώς διαμορφώνεται η σεζόν στα βασικά νησιά - οι κλίνες ανά προορισμό

  36. 23/01 14:42

    Θετικές επιδόσεις για τα ξενοδοχεία της Αθήνας το 2024

  37. 23/01 14:07

    Αδελφοποίηση Αθήνας – Σαγκάης | Χ. Δούκας: «Καλούμε τους φίλους Κινέζους να βιώσουν τη μοναδική Αθηναϊκή εμπειρία»

  38. 23/01 13:57

    Πρωτιά των ελληνικών ξενοδοχείων στη Μεσόγειο στις αξιολογήσεις των πελατών

  39. 23/01 13:36

    6.378 ξενοδοχειακές επενδύσεις υπό κατασκευή ή στα σχέδια προγραμματίζονται στις ΗΠΑ

  40. 23/01 13:10

    Παγκρήτια Ημέρα Καριέρας στα ξενοδοχεία με αθρόα συμμετοχή

  41. 23/01 12:13

    ForwardKeys | Οι 8 τάσεις στα ταξίδια των Κινέζων για τη δική τους Πρωτοχρονιά

  42. 23/01 11:47

    Σε τουριστικές εκδηλώσεις στο Παρίσι η Όλγα Κεφαλογιάννη

  43. 23/01 11:35

    Ε.Ξ. Ηρακλείου | Ενότητα, αλληλεγγύη και καινοτόμες λύσεις

  44. 23/01 11:27

    WTTC: Η τιμή και και η ποιότητα πάνω από τη βιωσιμότητα στην επιλογή ταξιδιών

  45. 23/01 11:20

    Τεχνητή Νοημοσύνη | Oι επιπτώσεις της πολιτικής Τραμπ στον διεθνή και ελληνικό τουρισμό την προηγούμενη θητεία του

  46. 23/01 11:12

    Η πρόταση της Τεχνητής Νοημοσύνης για την τουριστική ανάπτυξη του Βορείου Αιγαίου

  47. 23/01 10:31

    Israir Airlines: Νέα χειμερινή σύνδεση με την Αθήνα στο α’ τρίμηνο του 2025

  48. 23/01 06:10

    Ανεβαίνει ο χειμερινός τουρισμός στην Ελλάδα – Οι αγορές και οι επενδύσεις που τον στηρίζουν

  49. 23/01 06:05

    Προσβάσιμος τουρισμός στο Παγγαίο

  50. 23/01 06:05

    Οι επιτροπές τουριστικής ανάπτυξης των δήμων Σπετσών και Κύθνου

  51. 23/01 06:05

    Καταδυτικός τουρισμός | Τεχνητά Υποβρύχια Αξιοθέατα στη Νότια Κέρκυρα

  52. 23/01 06:05

    6 νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία πολυτελείας σε Κρήτη, Σκύρο, Μεσσήνη, Ναύπλιο και Καλαμπάκα

  53. 23/01 06:05

    Τι σημαίνει η προεδρία Τραμπ για τον παγκόσμιο τουρισμό

  54. 23/01 06:00

    Νέες δωρεές από ξενοδοχεία σε νοσοκομεία της χώρας

  55. 22/01 23:10

    Βραχυχρόνια μίσθωση: Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και ο Stama Greece

  56. 22/01 22:15

    Μητσοτάκης - Έμπελ στο Μαξίμου | Η TUI θα φέρνει τουρίστες και από Ασία και Λατινική Αμερική

  57. 22/01 17:53

    Τουρισμός | Jet2holidays: Επέκταση της σεζόν το 2026 για Χανιά και Καλαμάτα - από αρχές Απριλίου οι πρώτες πτήσεις

  58. 22/01 15:42

    Ολοκληρώνεται το νέο πωλητήριο στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης

  59. 22/01 15:01

    ΥΠΑ | Προσλήψεις 97 Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας μέσω ΑΣΕΠ

  60. 22/01 12:16

    Τέταρτο Πανελλήνιο Συνέδριο Yachting | Στο επίκεντρο η καινοτομία και οι νέες τάσεις

  61. 22/01 11:49

    Αυστρία | +25% οι προκρατήσεις για Ελλάδα το 2025, +18% περισσότερες πτήσεις

  62. 22/01 11:38

    Η Θεσσαλονίκη ελκύει το ενδιαφέρον των Αυστριακών για city break ταξίδια

  63. 22/01 11:22

    Alltours: Αναζητά ευκαιρίες για νέα ξενοδοχειακά συγκροτήματα Alltoura

  64. 22/01 10:59

    Χαλκιδική | Θετικά μηνύματα από τις αγορές της Φινλανδίας και Αυστρίας

  65. 22/01 10:56

    Sex and The City: «Σφραγίζουν» το σπίτι της Carrie Bradshaw στη Νέα Υόρκη λόγω... ενοχλητικών τουριστών

  66. 22/01 10:51

    ΠΟΤΑΠ | Προβολή της Πιερίας στην Αυστρία

  67. 22/01 10:42

    Τουρισμός | Τhis is Athens - Agora: Ραντεβού στην Αθήνα τον Απρίλιο

  68. 22/01 10:22

    H νέα καμπάνια του Sani Resort αναδεικνύει τη μοναδική φυσική ομορφιά του και τις εμπειρίες

  69. 22/01 10:20

    Τουρισμός | 1.300 νέες απευθείας πτήσεις σε 8 μεγάλα Ελληνικά αεροδρόμια το 2025

  70. 22/01 10:19

    Η πρόοδος στην απανθρακοποίηση των ευρωπαϊκών αεροπορικών αυξάνει τις τιμές των εισιτηρίων

  71. 22/01 06:10

    5 νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία πολυτελείας στην Κρήτη

  72. 22/01 06:05

    Οι επιτροπές τουριστικής ανάπτυξης των δήμων Δελφών και Ζαγοράς-Μουρεσίου

  73. 22/01 06:00

    Διευρυμένο δίκτυο δρομολογίων για το αεροδρόμιο του Σεράγεβο το 2025 και το 2026

  74. 21/01 21:05

    Τουλάχιστον 66 νεκροί από πυρκαγιά σε ξενοδοχείο σε τουρκικό χιονοδρομικό κέντρο

  75. 21/01 20:55

    Καταδυτικός τουρισμός | Ελεύθερα Τεχνητά Υποβρύχια Αξιοθέατα στο Δήμο Αριστοτέλη

  76. 21/01 20:45

    Επέκταση της σεζόν σε νησιά των Κυκλάδων δείχνουν οι αεροπορικές αφίξεις

  77. 21/01 16:30

    Αττικό Ζωολογικό Πάρκο | "Η αλήθεια για τα δελφίνια μας"

  78. 21/01 15:25

    Να είμαστε προετοιμασμένοι να ζήσουμε με τον υπερτουρισμό, είναι αναπόφευκτος

  79. 21/01 15:22

    Ελληνικός τουρισμός 2024 | Μειωμένες εισπράξεις από τους Γάλλους και τους Βρετανούς στο 11μηνο

  80. 21/01 15:11

    Το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου

  81. 21/01 15:02

    ΕasyJet: Εκπτώσεις έως 20% για 20.000 θέσεις σε όλα τα δρομολόγια από και προς Ελλάδα

  82. 21/01 13:52

    FITUR: Επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας Xάρη Θεοχάρη ως γ.γ. του UN Tourism

  83. 21/01 12:58

    ΕΛΣΤΑΤ | Αυξημένες επιδόσεις στα ξενοδοχεία, δωμάτια και κάμπινγκ τον Νοέμβριο

  84. 21/01 11:44

    Δυσκολεύεται να βρει το κατάλληλο προσωπικό η πλειονότητα των εργοδοτών στην Ελλάδα

  85. 21/01 11:25

    Stama Greece | Οι προδιαγραφές αναβαθμίζουν το επίπεδο φιλοξενίας στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

  86. 21/01 10:31

    Οι μεγάλες αλυσίδες επενδύουν σε ξενοδοχεία με... θέα τα αστέρια

  87. 21/01 06:13

    Οι επιτροπές τουριστικής ανάπτυξης των δήμων Ερμιονίδας και Σουλίου

  88. 21/01 06:10

    Αναπτυξιακή Αθήνας | Μετεξελίσσεται και σε Οργανισμό Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού

  89. 21/01 06:10

    Δήμος Καρύστου: Τεχνητά Υποβρύχια Αξιοθέατα με 19 τεχνητούς υφάλους

  90. 21/01 06:10

    Ελληνικός τουρισμός 2024 | 7 στις 10 διανυκτερεύσεις το 2024 πραγματοποιήθηκαν σε ξενοδοχεία

  91. 21/01 06:10

    Παγκόσμιος τουρισμός | UN Tourism: Πλήρης ανάκαμψη των αφίξεων το 2024 - Οι 5 απειλές για το 2025

  92. 21/01 06:00

    Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Αύξηση επισκεπτών και εσόδων ξενοδοχείων το 2024

  93. 20/01 18:42

    Επιδότηση έως 200.000 ευρώ για την «Εξωστρέφεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»

  94. 20/01 18:20

    5 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Ρόδο, Κω, Μήλο, Σχοινούσα, Χαλκίδα

  95. 20/01 15:50

    Ευρωπαϊκός τουρισμός | Προσέγγισαν τα 3 δισεκατομμύρια οι διανυκτερεύσεις το 2024

  96. 20/01 15:20

    Λάμψα: Συμφωνία με την Accor για τη διαχείριση του Elatos Resort στη Φωκίδα

  97. 20/01 14:42

    FREENOW Ελλάδας | Εξαιρετικές επιδόσεις το 2024

  98. 20/01 14:23

    Mövenpick Resort Agios Nikolaos Sivota | Nτεμπούτο του σήματος της Accor στην Ελλάδα

  99. 20/01 14:03

    To προφίλ του Αυστραλιανού τουρίστα - αναξιοποίητη αγορά από την Ελλάδα, λέει η Square Lime

  100. 20/01 12:44

    Ενδιαφέρον από τον αμερικανικό κολοσσό Chevron για έρευνα υδρογονανθράκων στη νότια Πελοπόννησο