Kύπρος: Αυθεντικές εμπειρίες μέσα από τους Δρόμους του Κρασιού

Το κρασί, απολαυστικό ποτό που έχει τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων, έχει, ιστορικά, συσχετιστεί με θρησκευτικές τελετουργίες, ενώ παραδοσιακά χρησιμοποιείται ως θρεπτικό ποτό, ως φάρμακο και καταναλώνεται και ως συμπλήρωμα διατροφής, τονωτικό και ευφραντικό. Αναφορικά με τη θρεπτική του αξία, η θετική επίδραση του κρασιού στην υγεία του ανθρώπου, απαιτεί η κατανάλωση να γίνεται με μέτρο. Περαιτέρω, το κρασί είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον τουρισμό, καθώς αποτελεί για πολλές χώρες ιδιαίτερη μορφή τουρισμού, προσελκύοντας ταξιδιώτες που είναι λάτρεις του είδους.
Για όλους τους παραπάνω λόγους και ακόμη περισσότερους, το κρασί κατέχει μία ξεχωριστή θέση σε πολλές οικονομίες παγκοσμίως.
Προς αυτή την κατεύθυνση, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη την οποία πραγματοποίησε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Λευκωσία, σχετικά με την κυπριακή αγορά οίνου, αναφέρονται μεταξύ άλλων η ιστορία του, η αγοραστική του δύναμη και οι προοπτικές εξέλιξης.
Κουμανταρία, το παλαιότερο κρασί στον κόσμο
Μεταξύ άλλων, στη μελέτη αναφέρεται ότι η Κύπρος αποτελούσε, από την αρχαιότητα, μια από τις αρχέγονες κοιτίδες της αμπελουργίας και του κρασιού. Ήταν στο νησί της Αφροδίτης, όταν σύµφωνα µε τον θρύλο, ο θεός Διόνυσος, γοητευµένος από το κάλλος της θεάς, της δίδαξε την τέχνη της καλλιέργειας και της οινοποιίας. Έναντι του σχετικού µύθου, υπερέχει, ωστόσο, η πραγµατικότητα, που ανάγει τη µακρά οινοποιητική παράδοση του νησιού, πριν από χιλιάδες χρόνια, µε την ιστορία της Κουµανταρίας, του παλαιότερου σε ηλικία κρασιού στον κόσµο, που παραµένει, μέχρι σήμερα, σε παραγωγή.
Η ιστορία της, χρονολογείται από τις Σταυροφορίες του 12ου αιώνα, έχοντας ως πρωταγωνιστές, τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο και τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη, στους οποίους οφείλει και το όνοµά της: «Grande Commanderie» λεγόταν η περιοχή που ανήκε στους Ιππότες και στην οποία ξεκίνησε η αρχική παραγωγή του γνωστού αυτού κρασιού. Το 1224, μ.Χ., στον πρώτο καταγεγραµµένο οινικό διαγωνισµό, η Κουµανταρία απέσπασε το πρώτο βραβείο, µε το βασιλιά Φίλιππο - Αύγουστο της Γαλλίας να της αποδίδει το χαρακτηρισµό «Απόστολο των Οίνων» και να δίνει εντολή στον ποιητή της αυλής να συνθέσει έναν παιάνα, ως φόρο τιµής, στις εξαιρετικές της ιδιότητες.
Πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήµατα, κοντά στο χωριό Ερήµη, µαρτυρούν, µάλιστα, πως η Κύπρος ήταν η πρώτη οινοπαραγωγική χώρα στην Ευρώπη, µε την τέχνη της οινοποιίας να επεκτείνεται, στη συνέχεια, και σε άλλους µεσογειακούς πολιτισµούς, ενώ η ευρωπαϊκή λογοτεχνία, από την αρχαιοελληνική ποίηση έως τα µυθιστορήµατα του 19ου αιώνα, βρίθει αναφορών, όπου ο κυπριακός οίνος εµφανίζεται ως πρώτη επιλογή για τον εορτασµό ειδικών περιστάσεων.
Σήμερα, αμπέλια καλλιεργούνται σε ολόκληρη τη χώρα και σε πολλές περιοχές παράγονται αξιόλογα κρασιά. Η γεωλογική ιδιομορφία της οροσειράς του Τροόδους, σε συνδυασμό με το ήπιο, μεσογειακό κλίμα, δίνουν κρασιά μοναδικών γεύσεων και αρωμάτων, φτιαγμένα από γηγενείς ποικιλίες που φυτρώνουν στο νησί για χιλιάδες χρόνια. Μεταξύ των αμπελώνων της Κύπρου συναντώνται περίπου δεκαπέντε ποικιλίες, που μπορούν να θεωρηθούν αυτόχθονες.
Σύμφωνα με στοιχεία του Κλάδου Αμπελουργίας - Οινολογίας, στην Κύπρο λειτουργούν 103 οινοποιεία, από τα οποία, 56 βρίσκονται στη Λεμεσό, 34 στην Πάφο, 10 στην Λευκωσία και 3 στην Λάρνακα. Ταυτόχρονα, η καλλιεργούμενη έκταση οινοποιήσιμων αμπελώνων ανέρχεται στα 7.677 εκτάρια.
Η αμπελουργία συναντάται, κυρίως, στις επαρχίες Πάφου και Λεμεσού, λόγω της γεωλογικής ιδιαιτερότητας των επαρχιών αυτών αλλά και του προσανατολισμού τους στον ήλιο. Υπάρχουν όμως και συγκεκριμένες περιοχές της Λευκωσίας και της Λάρνακας που ασχολούνται με την αμπελοκαλλιέργεια σε πιο μικρή, όμως, έκταση.
Έµφαση στις αυτόχθονες ποικιλίες
Σήµερα, η νέα παγκόσµια οινική σκηνή δίνει έµφαση στις αυτόχθονες ποικιλίες και η Κύπρος, το τρίτο µεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, καταβάλει σημαντικές προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι πόροι του εδάφους, του τοπίου και του κλίματος χαρακτηρίζουν την Κύπρο ως παραγωγό κρασιού, υψηλής ποιότητας και μπορεί να θεωρηθεί ως σημαντικό σημείο πώλησης.
Τα κυπριακά κρασιά δείχνουν επίσης τάσεις αναγέννησης, αποσπώντας χρυσά, ασηµένια και χάλκινα µετάλλια σε διεθνείς διαγωνισµούς, σηµειώνοντας υψηλές βαθµολογίες σε έγκριτες εκδόσεις και με παρουσία σε Ηνωµένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ελβετία, Γερµανία και Πολωνία. Το σταθερά ήπιο κλίµα και το πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία έδαφος της Κύπρου αποτελούν, διαχρονικά, τους παράγοντες εκείνους που διασφαλίζουν την παραγωγή σταφυλιών µε τα απαραίτητα στοιχεία για κορυφαία οινοποιεία.
Συχνά, οι καλύτεροι αµπελώνες βρίσκονται σε µεγάλο υψόµετρο, γεγονός που προσδίδει υψηλότερη οξύτητα στα σταφύλια, ενώ κάποια εκ των µικροκλιµάτων των κυπριακών αµπελώνων έχουν αποδειχθεί ιδανικά για τις κλασικές ευρωπαϊκές ποικιλίες, όπως τα Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Syrah, Sauvignon Blanc, Mourvèdre, Ασύρτικο και Grenache, καθώς και το Μοσχάτο Αλεξανδρείας, το κατ’ εξοχήν σταφύλι επιδόρπιων οίνων.
Η πρόσφατη τάση, µεταξύ των Κύπριων οινοποιών, είναι, ωστόσο, να εστιάζουν σε αυτόχθονες ποικιλίες, όπως, τα κόκκινα, Μαραθεύτικο, Γιαννούδι, Μαύρο και Όφθαλµο, τα λευκά, Ξυνιστέρι το οποίο είναι ιδιαίτερα δροσιστικό το καλοκαίρι, Σπούρτικο, Μωροκανέλλα, Πρωµάρα και Κανέλλα.
Ο οινικός τουρισμός
Από πλευράς ταξιδιωτικών τάσεων, ο οινικός τουρισμός στην Κύπρο προωθείται μεταξύ άλλων και μέσα από τους Δρόμους του Κρασιού, προσελκύοντας τουρίστες και λάτρεις του κρασιού σε οινοποιεία και προορισμούς κρασιών, δράση που δεν αφορά μόνο στην καλή ποιότητα κρασιού για γευσιγνωσία και αγορά, αλλά και σε αξέχαστες και αυθεντικές εμπειρίες κρασιού. Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνες, η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται ανάμεσα στις καλύτερες χώρες στον κόσμο για οινοτουρισμό.
‘Όσον αφορά στα χαρακτηριστικά της εξέλιξης της προσφοράς οίνου, σε διεθνές επίπεδο υπάρχει μία κρίση στην παγκόσμια αγορά, αφενός λόγω του κόστους παραγωγής, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το κόστος πρώτων υλών, των καυσίμων και των λιπασμάτων, το οποίο έχει αυξηθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ και τα ασφάλιστρα αυξάνονται, λόγω της κλιματικής αλλαγής, αφετέρου, λόγω του ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνή Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, η παγκόσμια κατανάλωση υπολείπεται σε σχέση με την παραγωγή κρασιού, τουλάχιστον από το 1995, καθώς ο κλάδος έχει φτάσει σε σημείο καμπής, αφού τα μεταβαλλόμενα πρότυπα κατανάλωσης και οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες φαίνεται ότι ήρθαν για να μείνουν.
Για παράδειγμα, οι αλλαγές στις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ εδραιώνονται, με το κόκκινο κρασί να δέχεται μεγαλύτερο πλήγμα. Περισσότεροι άνθρωποι πίνουν αφρώδη, ροζέ ή λευκά κρασιά με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, αντί για κόκκινα, ενώ οι καταναλωτές της γενιάς «Gen Z» καταναλώνουν, επίσης, λιγότερο αλκοόλ, τροφοδοτώντας μια έκρηξη στα μη αλκοολούχα ποτά. Ωστόσο η κατάρρευση της προσφοράς δεν έχει προς το παρόν σημαντικές επιπτώσεις.
Εντούτοις, σημαντικές προσαρμογές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνουν σε μια βιομηχανία, όπως η οινική. Πολλοί οινοπαραγωγοί έχουν παράδοση γενεών πίσω τους και είναι εμποτισμένοι με αυτήν την οικογενειακή παράδοση, ενώ η φύση της αμπελοκαλλιέργειας σημαίνει μεγάλους χρόνους επεξεργασίας του προϊόντος. Επίσης, οι οινοβιομηχανίες δεν έχουν κάνει αρκετά για να ανταποκριθούν στις νέες αλλαγές, ενώ η εστίαση στην ανάπτυξη επωνυμιών υψηλής ποιότητας, σε μια εποχή που οι προϋπολογισμοί των καταναλωτών συμπιέζονται, σημαίνει ότι η βιομηχανία αποτυγχάνει να δημιουργήσει μια νέα γενιά από «οινοπότες». Συνεπώς, χρειάζονται φθηνές, οικονομικές, αξιόπιστες μάρκες κρασιού, αλλιώς οι νεότεροι, ιδίως, καταναλωτές θα αφήσουν το κρασί και θα κατευθυνθούν σε έτοιμα, προς κατανάλωση κοκτέιλ ή μπύρες, ή φθηνές μάρκες αλκοολούχων ποτών.
Μία άλλη παρατήρηση, σύμφωνα με τη, εν λόγω μελέτη, είναι η μείωση της παραγωγής κρασιού, τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα, με κύρια αιτία την κλιματική αλλαγή και τις ασθένειες. Παράγοντες της εγχώριας αγοράς αποδίδουν, επιπλέον, τη μεγάλη μείωση στο υψηλό κόστος παραγωγής και στην έλλειψη εργατικών χεριών για τη συγκομιδή και επεξεργασία.
Πάντως, σταθερός ηγέτης στην κατανάλωση κρασιού είναι, από το 2011, οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η κατανάλωση παραδοσιακών ήρεμων κρασιών παραμένει στάσιμη, ενώ η απήχηση αυξάνεται για τα φρέσκα λευκά κρασιά, τα αφρώδη κρασιά, τα ροζέ ή τα κοκτέιλ σε εξατομικευμένες συσκευασίες. Συνεπώς οι Αμερικανοί αναζητούν ευκολία και θέλουν επίσης να πειραματιστούν με νέα στυλ. Αυτές οι καταναλωτικές τάσεις έχουν ενδιαφέρον για την κυπριακή αγορά, στο μέτρο που μεταφέρονται μέσω τουριστικών ροών.
Οι ανωτέρω διαπιστώσεις, μεταξύ άλλων, έχουν ιδιαίτερη σημασία, προκειμένου οι ελληνικές οινοποιητικές επιχειρήσεις να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους, τόσο στις λοιπές αγορές, όσο και στην σημαντική για τον κλάδο αγορά οίνου αγορά της Κύπρου, δεδομένου, ότι οι τάσεις αυτές, χαρακτηρίζουν και ένα τμήμα της τουριστικής αγοράς στην Κύπρο. Για παράδειγμα, απαιτείται συχνότερη προβολή των ελληνικών οίνων στην Κύπρο, μέσω της πραγματοποίησης εκδηλώσεων οινογνωσίας, ενώ χρήσιμο θα ήταν να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αξιόλογη παρουσία των οινοχόων και των διαφόρων επαγγελματιών επιρροής στην τοπική αγορά καθώς και οι δυνατότητες που παρέχουν οι παρεμβάσεις προώθησης και πληροφόρησης στις αγορές των τρίτων χωρών και της ΕΕ αντίστοιχα.
Ειδικότερα, για την κυπριακή αγορά, διαπιστώνεται ότι ευκαιρίες υπάρχουν και πρέπει να αξιοποιηθούν, όχι μόνο σε εταιρικό επίπεδο οινοποίησης αλλά και σε επίπεδο εθνικού branding και παρουσίασής του σε ξένες αγορές, είτε από επίσημους φορείς της χώρας, είτε μέσω ιδιωτικών πρωτοβουλιών. Σημειώνεται ότι ο Ελλαδικός χώρος διαθέτει κρασιά, άμεσα συνδεδεμένα με την ιστορία, και με εκείνα τα συστατικά που θα μπορούσαν να τους προσδώσουν ένα εκλεπτυσμένο μείγμα μάρκετινγκ, όχι μόνο στο στενό τουριστικό πλαίσιο αλλά δημιουργώντας μία ευρύτερη αλληλεπίδραση με τις προτιμήσεις καταναλωτών σε μια διεθνή αγορά και βεβαίως και στην κυπριακή.
Τέλος, στην προώθηση των ελληνικών κρασιών στην Κύπρο και στην προβολή των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους μπορεί να συμβάλει η συμμετοχή στις εκθέσεις που διοργανώνονται στη χώρα καθώς και δράσεις προβολής οινοποιείων.
- 1) O ΠΑΣΥΞΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2025 | Δέσμευση για βιώσιμη ανάπτυξη
- 2) Κυπριακός τουρισμός | +10,4% οι αφίξεις στο 7μηνο - Ελλάδα επέλεξε για διακοπές το 37% των Κυπρίων
- 3) Η Jet2holidays λανσάρει γάμους σε παραλίες της Κύπρου από το 2026
- 4) Συνέλευση ΠΑΣΥΞΕ | Φιλόδοξοι στόχοι με ορίζοντα δεκαετίας για τον κυπριακό τουρισμό
01/10 17:53
A.Φιορεντίνος | Ελλάδα πιο φιλική στους τουρίστες με επενδύσεις 380 εκατ. ευρώ σε υποδομές
01/10 15:54
01/10 15:45
Εκδήλωση | «Το μέλλον και το παρόν της κρουαζιέρας στον Άγιο Νικόλαο»
01/10 15:34
2ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Ελληνικού “Έλλη Αλεξίου” | Γέφυρα αλληλεγγύης με τη Σίκινο την 28η Οκτωβρίου
01/10 15:29
SEAJETS | Aπό το Μαντούδι στις Σποράδες και τον Βόλο και τον Οκτώβριο
01/10 13:40
Τα ανεξάρτητα ξενοδοχεία της Ευρώπης είχαν το καλοκαίρι αύξηση κρατήσεων και πρόσθετων εσόδων
01/10 13:36
WTTC: Έλλειψη 43 εκατ. εργαζομένων στον Τουρισμό έως το 2035
01/10 13:29
01/10 13:13
British Airways | 850.000 θέσεις προς Ελλάδα το 2025, ενισχύοντας τη χειμερινή περίοδο
01/10 11:00
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην έκθεση IFTM Top Resa στο Παρίσι
01/10 10:38
Η τροφή αναγνωρίζεται ως πολιτιστικός πόρος στο Παγκόσμιο Συνέδριο Γαστρονομίας του IGCAT
01/10 10:29
01/10 10:19
Πώς επηρεάζει ένα κυβερνητικό shutdown τον τουρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες;
01/10 10:13
Αξιολόγηση του Ολύμπου ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO
01/10 10:05
01/10 08:26
01/10 07:33
01/10 07:05
Μαρίνα Αλίμου: Ανοίγει ο δρόμος της ανάπλασης 100 εκατ. ευρώ για τον τουρισμό και το yachting
01/10 07:00
Καθυστερήσεις, τριγμοί και αερομαχίες υπουργείου-ελεγκτών στα αεροδρόμια
01/10 06:52
01/10 06:45
01/10 06:26
01/10 06:24
01/10 06:21
Καρέτα-Καρέτα και βιώσιμος τουρισμός: Όροι για τη νέα κατασκήνωση Camping Thelia
01/10 06:16
Ο Ν. Χαραλάμπους στο ΤΝ | Το 2026 ξεκινούν τα υδροπλάνα - Η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιο κέντρο
01/10 06:15
01/10 06:10
30/09 20:33
H Όλγα Κεφαλογιάνη στη σύνοδο του WTTC | Έμφαση στην ανάδειξη του πολιτιστικού τουρισμού
30/09 20:25
30/09 20:11
Αύξηση-ρεκόρ στις παγκόσμιες αερομεταφορές τον Αύγουστο - Ποιες περιοχές "απογειώθηκαν"
30/09 20:03
TUI Magic Life Candia Maris | Η καρδιά του ευρωπαϊκού Beach Volley χτυπά στην Κρήτη
30/09 18:04
30/09 17:35
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων στο Επιμελητήριο Ηρακλείου- Αίτημα για αεροπορική σύνδεση
30/09 16:30
30/09 15:51
Γιατί η Ryanair δεν επανεκκινεί τις πτήσεις προς το Τελ Αβίβ
30/09 15:19
Η Αθήνα φιλοξενεί την «καρδιά» του διεθνούς κινηματογράφου και της τηλεόρασης (4 - 7 Οκτωβρίου)
30/09 12:22
Δυναμική παρουσία της Κρήτης στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση TOP Resa 2025 στο Παρίσι
30/09 12:18
ΕΟΤ Σερβίας: Ισχυρό ενδιαφέρον από τη Βοσνία για τουρισμό στην Ελλάδα
30/09 11:55
ForwardKeys | Διακοπές τον Σεπτέμβριο: Κυριαρχούν τα ζευγάρια και οι solo ταξιδιώτες
30/09 11:37
Το Radisson Hotel Group διπλασιάζει την παρουσία του στην Ελλάδα με 5 νέα ξενοδοχεία
30/09 11:28
Emirates | Open Days για την πρόσληψη νέων μελών πληρώματος καμπίνας στην Ελλάδα
30/09 11:13
30/09 11:00
Πιερία | Συνάντηση Π.Ο.Τ.Α.Π. με στελέχη του tour operator «Grecos» της Πολωνίας
30/09 10:42
Χανιά: Ρεκόρ αφίξεων κρουαζιεροπλοίων και επιβατών στο πρώτο εννιάμηνο του 2025
30/09 10:37
Τιμή στη μνήμη του Σπύρου Κοκοτού στο 6ο Cretan Street Cooking Festival
30/09 10:35
30/09 10:20
Νέο πεντάστερο ξενοδοχείο από την Hersonissos Group στην Κρήτη
30/09 08:26
Στην καρδιά της ελληνικής άγριας φύσης: Τα Γρεβενά αποκαλύπτουν τα μυστικά
30/09 08:00
Το TikTok μπαίνει δυναμικά στον τουρισμό με νέα εργαλεία διαφημίσεων και κρατήσεων
30/09 07:51
Άμστερνταμ: Αγωγή κατά του Δήμου από κατοίκους για τον υπερτουρισμό
30/09 07:10
Πράσινο φως για τριώροφο πεντάστερο ξενοδοχείο στο Μεταξουργείο
30/09 07:05
Transavia & Condor | Νέες συνδέσεις με Κάρπαθο, Μυτιλήνη, Σκιάθο, Καλαμάτα και Ζάκυνθο
30/09 07:05
Play Airlines: Αιφνίδιο «στοπ» σε όλες τις πτήσεις - η σύνδεση με την Αθήνα
30/09 07:00
Η Κίμωλος δείχνει να «κερδίζει πρώτη» το στοίχημα της επιμήκυνσης της σεζόν
30/09 07:00
WTTC | «Ατμομηχανή» του παγκόσμιου τουρισμού η Ευρώπη με συμβολή 1,7 τρισ. στο ΑΕΠ
30/09 06:54
Aναβάθμιση υποδομών προσβασιμότητας σε παραλίες της Καρπάθου
30/09 06:35
Ο Παλμός της Ημέρας: Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού... άργησε μια μέρα
30/09 06:30
5ος Ροδάνθειος Δρόμος στο Ηράκλειο: Τρέχοντας στη μνήμη της Ροδάνθης Σπετσωτάκη
30/09 06:30
Η Τιανζίν ανοίγει τις πόρτες της στην ελληνική επιχειρηματικότητα (και στον τουρισμό)
30/09 06:21
«Μια βραδιά κάτω από την ελιά»: Το φθινοπωρινό Φεστιβάλ της Νάξου επιστρέφει
30/09 06:15
29/09 20:17
Η γαστρονομία της θάλασσας στο επίκεντρο του Γαστρονομικού Φεστιβάλ στον Πειραιά
29/09 18:18
Εταιρία Ευβοϊκών Σπουδών: Διάλεξη από την Ιστορικό - Συγγραφέα Λένα Διβάνη στο Αλιβέρι
29/09 17:40
Προσλήψεις 80 ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας από τον διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π
29/09 17:38
Συνάντηση Ν. Κεραμέως με εκπροσώπους εταιρειών ενόψει του "Rebrain Greece" στη Νέα Υόρκη
29/09 17:28
Κ. Πιερρακάκης: Με συμβόλαια ακόμα και εξαμήνου τα ενοίκια για ειδικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων
29/09 16:34
H Καλαμαριά «ζωντανεύει» το παρελθόν της Θεσσαλονίκης μέσω τέχνης και Τεχνητής Νοημοσύνης
29/09 16:09
Ολοκληρώθηκε το 4o Chios Festival - Από την Αρχαιότητα στην Τεχνητή Νοημοσύνη
29/09 15:52
29/09 15:20
Το Hotel Experience επιστρέφει στις 18 & 19 Οκτωβρίου - Ανακοινώθηκαν οι πρώτοι ομιλητές
29/09 15:01
BEST WESTERN | Σύμπραξη γραφείων Ελλάδας-Ιταλίας με "δυναμική" 200 ξενοδοχείων σε 15 χώρες
29/09 14:58
29/09 14:04
29/09 13:39
O νέος Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC)
29/09 13:25
29/09 13:01
Δράσεις προβολής της Θεσσαλονίκης, ύψους 600.000 ευρώ, χρηματοδοτεί ο ΕΟΤ
29/09 12:45
Ρεκόρ Κινέζων ταξιδιωτών στο εξωτερικό για την Golden Week του 2025
29/09 12:42
Ο π. Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Bill de Blasio, στο Athens Democracy Forum 2025
29/09 12:40
Η Πιερία «ταξίδεψε» στο Παρίσι με δυναμική παρουσία στη διεθνή έκθεση τουρισμού Top Resa 2025
29/09 12:10
Σύνοδος WTTC στη Ρώμη: Κυβερνήσεις και κολοσσοί του τουρισμού χαράζουν τον παγκόσμιο οδικό χάρτη
29/09 12:01
WTTC Global Summit στη Ρώμη: Η Ευρώπη στο επίκεντρο του παγκόσμιου τουρισμού
29/09 11:54
29/09 11:41
29/09 11:36
Λιμένας Κέρκυρας | Ξεκινά το έργο ARGONAUT για τον βιώσιμο θαλάσσιο τουρισμό
29/09 11:28
Γαμήλιος προορισμός η Ιταλία | 15.000 γάμοι το χρόνο, 1 δισ. ευρώ έσοδα
29/09 11:19
Η Ελλάδα πέμπτος πιο ακριβός ευρωπαϊκός προορισμός το 2025 | Έρευνα: το top10 της ακρίβειας
29/09 11:14
29/09 10:50
Η Grecotel "συστήνει" την Ελλάδα στην ινδική αγορά πολυτελούς τουρισμού
29/09 10:25
Όλγα Κεφαλογιάννη | Στρατηγική η σημασία του Ιατρικού Τουρισμού
29/09 07:00
29/09 07:00
Πώς μια κακή κριτική μπορεί να απογειώσει τη φήμη ενός ξενοδοχείου
29/09 06:55
29/09 06:37
29/09 06:25
Eπετειακή έκδοση | «Ο Τουρισμός Της Δωδεκανήσου στην περίοδο των μεγάλων κρίσεων 2015 – 2023».
29/09 06:15
Η Πάρος στο προσκήνιο της πολυτελούς κρουαζιέρας | Iωάννης Μπρας
29/09 06:10
Εγκρίσεις αλλά και αναβολές για ξενοδοχειακές επενδύσεις από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
28/09 19:40
28/09 17:08
Ένα εστιατόριο της Μάνης στον κατάλογο της Tripadvisor με τα καλύτερα Ελληνικά εστιατόρια
28/09 11:30
Αττάλεια: Ορατός ο στόχος - ρεκόρ των 18 εκατ. τουριστών το 2025
28/09 10:54
Γιώργος Πελεκανάκης: «Η βιώσιμη μεταμόρφωση του τουρισμού είναι στρατηγική, όχι σύνθημα»
Μαρίνα Αλίμου: Ανοίγει ο δρόμος της ανάπλασης 100 εκατ. ευρώ για τον τουρισμό και το yachting
Καθυστερήσεις, τριγμοί και αερομαχίες υπουργείου-ελεγκτών στα αεροδρόμια
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην έκθεση IFTM Top Resa στο Παρίσι
Αξιολόγηση του Ολύμπου ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO
Ο Ν. Χαραλάμπους στο ΤΝ | Το 2026 ξεκινούν τα υδροπλάνα - Η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιο κέντρο
Καρέτα-Καρέτα και βιώσιμος τουρισμός: Όροι για τη νέα κατασκήνωση Camping Thelia
Πώς επηρεάζει ένα κυβερνητικό shutdown τον τουρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες;
British Airways | 850.000 θέσεις προς Ελλάδα το 2025, ενισχύοντας τη χειμερινή περίοδο
H Όλγα Κεφαλογιάνη στη σύνοδο του WTTC | Έμφαση στην ανάδειξη του πολιτιστικού τουρισμού
TUI Magic Life Candia Maris | Η καρδιά του ευρωπαϊκού Beach Volley χτυπά στην Κρήτη
Αύξηση-ρεκόρ στις παγκόσμιες αερομεταφορές τον Αύγουστο - Ποιες περιοχές "απογειώθηκαν"
Τα ανεξάρτητα ξενοδοχεία της Ευρώπης είχαν το καλοκαίρι αύξηση κρατήσεων και πρόσθετων εσόδων
Ένα εστιατόριο της Μάνης στον κατάλογο της Tripadvisor με τα καλύτερα Ελληνικά εστιατόρια
Εκδήλωση | «Το μέλλον και το παρόν της κρουαζιέρας στον Άγιο Νικόλαο»
( 0 )