Αναθεωρήθηκε το ταξιδιωτικό πρωτόκολλο της Κύπρου - Τι ισχύει από 26 Μαρτίου

Α Decrease font Enlarge font
Αναθεωρήθηκε το ταξιδιωτικό πρωτόκολλο της Κύπρου - Τι ισχύει από 26 ΜαρτίουΠηγή φωτό: Pixabay

Tο αναθεωρημένο πρωτόκολλο στα ταξίδια παρουσίασε η Κύπρος με έναρξη ισχύος από 26 Μαρτίου 2021. 

Η διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο πρωτόκολλο προορισμού έγκειται στο καθεστώς που αφορά τα πρόσωπα που έχουν ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες δόσεις εμβολιασμού.

Δείτε αναλυτικά τι προβλέπεται...

Είσοδος στη χώρα

Ερ. 1: Πως θα μπορούν οι ταξιδιώτες να εισέλθουν στην χώρα 

H Κύπρος έχει αλλάξει τον τρόπο κατηγοριοποίησης των χωρών και πλέον ακολουθεί το σύστημα χρωματικής κωδικοποίησης, εναρμονισμένο με τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Επομένως, μόνο οι χώρες που δεν περιλαμβάνονται στους καταλόγους του ECDC, θα αξιολογούνται ξεχωριστά από την Κυπριακή Κυβέρνηση. Πιο κάτω οι προϋποθέσεις εισόδου όταν κάποιος ταξιδεύει στην Κύπρο.

         i.            Όσοι ταξιδεύουν από χώρες που περιλαμβάνονται στην ΠΡΑΣΙΝΗ κατηγορία δεν χρειάζεται να επιδείξουν αρνητικό μοριακό τεστ ανίχνευσης κορονοϊού όταν ταξιδεύουν στην Κύπρο. Χρειάζονται μόνο να έχουν  μαζί τους τα απαιτούμενα έγγραφα και υπεύθυνες δηλώσεις.

        ii.            Όσοι ταξιδεύουν από χώρες που περιλαμβάνονται στην ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ κατηγορία θα πρέπει απαραίτητα να έχουν υποβληθεί σε μοριακό τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, εντός 72 ωρών πριν την πτήση αναχώρησης για Κύπρο, σε πιστοποιημένο κέντρο εξέτασης και να αναρτήσουν αρνητικό πιστοποιητικό της εξέτασης στην πλατφόρμα Cyprus Flight Pass. Εξαιρούνται από την υποχρέωση τεστ παιδιά κάτω των 12 ετών. Όλοι οι ταξιδιώτες, θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα απαιτούμενα έγγραφα και υπεύθυνες δηλώσεις.

Στα ακόλουθα πρόσωπα επιτρέπεται η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία, πραγματοποιώντας μοριακό τεστ ανίχνευσης κορονοϊού κατά την άφιξη τους στην Κύπρο, με δικά τους έξοδα:

1.                   Κύπριοι πολίτες και μέλη της οικογένειας τους (οι αλλοδαποί σύζυγοί τους και τα τέκνα τους). 

2.                   Nόμιμοι κάτοικοι της Δημοκρατίας 

3.                   Επιβάτες που δικαιούνται να εισέλθουν στη Δημοκρατία σύμφωνα με τη Συνθήκη της Βιέννης.

4.                   Πρόσωπα προερχόμενα από χώρες, όπου οι αρμόδιες αρχές τους δεόντως βεβαιώνουν, σύμφωνα πάντοτε με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι δεν είναι σε θέση να παράσχουν μοριακό τεστ ανίχνευσης κορονοϊού γι’ αυτούς που επιθυμούν να ταξιδέψουν. 

     iii.            Όσοι ταξιδεύουν από χώρες που περιλαμβάνονται στην ΚΟΚΚΙΝΗ κατηγορία, θα πρέπει απαραίτητα να έχουν υποβληθεί σε μοριακό τεστ ανίχνευσης κορονοϊού σε πιστοποιημένο κέντρο εξέτασης εντός 72 ωρών πριν την πτήση αναχώρησης για Κύπρο και να αναρτήσουν αρνητικό πιστοποιητικό της εξέτασης στην πλατφόρμα Cyprus Flight Pass. Επίσης, με την άφιξη τους στην Κύπρο θα πρέπει με δικά τους έξοδα να υποβληθούν εκ νέου σε μοριακό τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 30 ευρώ στο Αεροδρόμιο Λάρνακας και στα 32 ευρώ στο Αεροδρόμιο Πάφου. Τα αποτελέσματα της εξέτασης θα είναι διαθέσιμα εντός 3 ωρών και θα αποσταλούν στον ταξιδιώτη με SMS μετά την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο. Εξαιρούνται από την υποχρέωση τεστ παιδιά κάτω των 12 ετών.  Όλοι ανεξαιρέτως οι ταξιδιώτες, θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα απαιτούμενα έγγραφα και υπεύθυνες δηλώσεις.

Στα ακόλουθα πρόσωπα επιτρέπεται η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία, έχοντας υποβληθεί σε  εργαστηριακή εξέταση με δικά τους έξοδα, κατά την είσοδο στην Κυπριακή Δημοκρατία:  

1.                   Κύπριοι πολίτες και μέλη της οικογένειας τους (οι αλλοδαποί σύζυγοί τους και τα τέκνα τους) 

2.                   Νόμιμοι κάτοικοι της Δημοκρατίας 

3.                   Επιβάτες που δικαιούνται να εισέλθουν στη Δημοκρατία σύμφωνα με τη Συνθήκη της Βιέννης. 

Τα άτομα αυτά μπορούν να επιλέξουν να υποβληθούν σε μόνο μια εργαστηριακή εξέταση και συγκεκριμένα κατά την άφιξή τους στην Κύπρο, αλλά θα πρέπει να παραμείνουν σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού για τρείς (3) ημέρες. Την 4η ημέρα, πρέπει να υποβληθούν σε εκ νέου σε μοριακή εξέταση ανίχνευσης  κορονοϊού και πάλι με δικά τους έξοδα. Το αποτέλεσμα της εργαστηριακής εξέτασης πρέπει να σταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση monada@mphs.moh.gov.cy

     iv.            Πρόσωπα που ταξιδεύουν από χώρες που περιλαμβάνονται στη ΓΚΡΙ κατηγορία χρειάζεται να υποβληθούν σε μοριακή εξέταση ανίχνευσης κορονοϊού σε πιστοποιημένο εργαστήριο, εντός 72 ωρών πριν την πτήση αναχώρησης για Κύπρο, και να αναρτήσουν αρνητικό πιστοποιητικό της εξέτασης στην πλατφόρμα Cyprus Flight Pass. Επιπρόσθετα με την άφιξη τους στην Κυπριακή Δημοκρατίας θα πρέπει είτε να παραμείνουν σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού/καραντίνας για δεκατέσσερις (14) ημέρες, είτε να παραμείνουν σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού/καραντίνας για δέκα (10) ημέρες, υπό την προϋπόθεση ότι, κατά την 10η ημέρα, με δικά τους έξοδα, θα υποβληθούν εκ νέου σε μοριακή εξέταση ανίχνευσης κορονοϊού. Το αποτέλεσμα της εξέτασης πρέπει να υποβληθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση  monada@mphs.moh.gov.cy. Εξαιρούνται από την υποχρέωση τεστ παιδιά κάτω των 12 ετών.  Όλοι οι ταξιδιώτες, θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα απαιτούμενα έγγραφα και υπεύθυνες δηλώσεις.

Τα ταξίδια από χώρες που περιλαμβάνονται στη ΓΚΡΙ κατηγορία  επιτρέπονται μόνο για:

·         Κύπριους πολίτες και μέλη της οικογένειας τους (οι αλλοδαποί σύζυγοί τους και τα τέκνα) 

·         Πρόσωπα που μένουν νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία 

·         Πολίτες ΕΕ, Πολίτες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (συμπεριλαμβανομένης της Ισλανδίας, Λιχτενστάιν, Νορβηγίας) και της Ελβετίας.  

·         Πρόσωπα που δικαιούνται να εισέλθουν στη Δημοκρατία σύμφωνα με τη Συνθήκη της Βιέννης 

·         Πολίτες Τρίτων Χωρών, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εκ των προτέρων εξασφαλίσει ειδική άδεια από την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως ορίζεται βάσει του Διατάγματος περί Λοιμωδών Νοσημάτων (N.2/2021 8.1.21), όπως αυτό τροποποιήθηκε. Η αίτηση για την ειδική άδεια πρέπει να υποβληθεί στην πλατφόρμα Cyprus Flight Pass (https://cyprusflightpass.gov.cy/en/special.permission ). 

Σημείωση: Πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  Πολίτες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (συμπεριλαμβανομένης της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας), πολίτες της Ελβετίας και πολίτες τρίτων χωρών,  πρέπει να υποβληθούν σε μοριακή εξέταση ανίχνευσης κορονοϊού πριν την αναχώρηση τους για Κύπρο, όπως ορίζεται πιο πάνω. Οι άλλες κατηγορίες επιβατών έχουν την επιλογή είτε να υποβληθούν στην εξέταση πριν την αναχώρησή τους ή είτε να υποβληθούν σε αυτήν κατά την είσοδό τους στην Κυπριακή Δημοκρατία, με δικά τους έξοδα.

       v.            Ο πλήρης κατάλογος των κατηγοριοποιημένων χωρών είναι αναρτημένος στην πλατφόρμα www.cyprusflightpass.gov.cy. Συστήνεται, όπως οι ταξιδιώτες επισκέπτονται την πλατφόρμα για να παραμένουν ενήμεροι για πιθανές αλλαγές που μπορεί να επηρεάσουν το ταξίδι τους.

Ερ. 2: Ποια επιπρόσθετα δικαιολογητικά είναι απαραίτητα;

(α) Η  «Κυπριακή Κάρτα Επιβίβασης – Cyprus Flight Pass», η οποία μπορεί να εξασφαλισθεί ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής πύλης www.cyprusflightpass.gov.cy. Όλοι ανεξαρτήτως οι ταξιδιώτες για Κύπρο θα πρέπει εκ των προτέρων να υποβάλουν τις απαιτούμενες πληροφορίες και δηλώσεις μέσω της συγκεκριμένης διαδικτυακής πύλης. Σημειώνεται, ότι η χρήση της εν λόγω πλατφόρμας είναι υποχρεωτική για οποιονδήποτε επιθυμεί να ταξιδέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία. Χειρόγραφη συμπλήρωση των απαιτούμενων εγγράφων και δηλώσεων γίνεται αποδεκτή μόνο στις περιπτώσεις, όπου η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι προσωρινά μη διαθέσιμη λόγω τεχνικών προβλημάτων ή προγραμματισμένης συντήρησης. Στην περίπτωση αυτή τα απαιτούμενα έγγραφα και δηλώσεις μπορούν να εξασφαλισθούν μέσω του συνδέσμου https://cyprusflightpass.gov.cy/en/download-forms. 

(β) ) Η «Κάρτα Επιβίβασης» περιλαμβάνει τα ακόλουθα σημεία: (α) Προσωπικά στοιχεία του επιβάτη (β) δήλωση κατά πόσον τις τελευταίες 14 ημέρες πριν το ταξίδι του για Κύπρο έχει ταξιδέψει από/προς ή έχει διαμείνει σε άλλη χώρα με λιγότερο ευνοϊκά επιδημιολογικά δεδομένα από την χώρα προέλευσης του (γ) βεβαίωση, ότι, εντός διαστήματος 14 ημερών πριν την πραγματοποίηση του ταξιδίου για Κύπρο, δεν έχει εμφανίσει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα: πυρετό, βήχα, κόπωση, πονοκέφαλο, μυαλγίες ή σωματικούς πόνους, απώλεια γεύσης ή όσφρησης, δυσκολία στην αναπνοή, πονόλαιμο, συμφόρηση ή ρινική καταρροή ή ότι δεν έχει έρθει σε κοντινή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα   (δ) αποδοχή ότι ταξιδεύει στην Κύπρο με δική του ευθύνη και ότι σε περίπτωση τυχόν μόλυνσής του κατά την διάρκεια του ταξιδίου του η Κυπριακή Δημοκρατία ή οι επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός αυτής, δεν φέρουν καμία ευθύνη και (ε) ανάληψη ευθύνης ενημέρωσης των Υπηρεσιών Υγείας στην Κύπρο, σε περίπτωση που εντός 14 ημερών από την αναχώρηση του από την Κύπρο εμφανίσει συμπτώματα COVID-19, (στ) αίτηση από πολίτες τρίτων χωρών που ταξιδεύουν από χώρες κατηγορίας Γκρι, που επιθυμούν να εξασφαλίσουν ειδική άδεια, υποβάλλεται ηλεκτρονικά στον ακόλουθο σύνδεσμο https://cyprusflightpass.gov.cy/el/special-permission.

(γ) Οι Αεροπορικές Εταιρείες δεν θα επιτρέπουν επιβίβαση στο αεροσκάφος σε οποιονδήποτε δεν έχει εξασφαλίσει εκ των προτέρων την «Κάρτα Επιβίβασης» (η ορθότητα των πληροφοριών που περιλαμβάνονται στην Κάρτα Επιβίβασης βαραίνει τον επιβάτη και σε καμία περίπτωση την αεροπορική εταιρεία). Οποιοσδήποτε εισέλθει στην Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς να έχει εξασφαλίσει εκ των προτέρων την Κυπριακή Κάρτα Επιβίβασης θα υπόκειται σε εξώδικο πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.

Ερ. 3: Τι διαδικασίες ισχύουν για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί για COVID-19;

Έχει αποφασισθεί, ότι πιστοποιητικό εμβολιασμού, ως πρόσθετο μέσο διευκόλυνσης για την πραγματοποίηση ενός ταξιδίου, θα γίνεται αποδεκτό μόνο από άτομα που ταξιδεύουν από συγκεκριμένες χώρες. Οι ημερομηνίες εφαρμογής της πιο πάνω απόφασης ενδέχεται να διαφέρουν για κάθε χώρα, επομένως συστήνεται, όπως οι ταξιδιώτες ακολουθούν τις επίσημες οδηγίες που εκδίδει η Κυπριακή Κυβέρνηση. 

Οι ταξιδιώτες που μπορούν να πιστοποιήσουν, ότι έχουν εμβολιαστεί πλήρως με εγκεκριμένα εμβόλια, εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής σε εξέταση ανίχνευσης κορονοϊού πριν το ταξίδι τους για Κύπρο. Επιπλέον δεν θα υποχρεώνονται σε αυτό-περιορισμό κατά την άφιξη τους. Σημειώνεται, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί το δικαίωμα πραγματοποίησης δειγματοληπτικού ελέγχου όλων των επιβατών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν εμβολιαστεί, οποιασδήποτε εισερχόμενης πτήσης. Όσον αφορά τα ισχύοντα πρωτόκολλα στον προορισμό, αυτά πρέπει να εφαρμόζονται από όλους ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολιασμένων ατόμων. 

Πριν την πραγματοποίηση του ταξιδίου για Κύπρο, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να αναρτήσουν στην διαδικτυακή πλατφόρμα Cyprus Flight Pass αντίγραφο του πιστοποιητικού εμβολιασμού (στα αγγλικά) και να υποβάλουν συγκεκριμένες πληροφορίες σε σχέση με τον εμβολιασμό τους. Η επαλήθευση της γνησιότητας του πιστοποιητικού εμβολιασμού, αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των υπηρεσιών ελέγχου των συνόρων στη χώρα αναχώρησης. Σε περίπτωση υποβολής ψευδών πληροφοριών, αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο ταξιδιώτης και σε αυτήν την περίπτωση, θα υπόκειται σε κυρώσεις κατά την άφιξη στην Κύπρο.

Ερ. 4: Ποια κριτήρια λαμβάνονται υπόψη από την Κυπριακή Κυβέρνηση, για την κατηγοριοποίηση των χωρών;

Προκειμένου να κατηγοριοποιηθούν συγκεκριμένες χώρες, μια ομάδα ειδικών μεταξύ άλλων λαμβάνει υπόψη τα ίδια κριτήρια  με αυτά που χρησιμοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την δημιουργία των καταλόγων (ημερήσιος αριθμός διαγνωστικών τεστ ανά 100.000 πληθυσμό, αθροιστική 14ήμερη επίπτωση ανά 100.000 πληθυσμό, δείκτης θετικότητας, δείκτης τεστ).

Ταξιδιωτικά Πρωτόκολλα

Ερ. 5: Ποια πρωτόκολλα αναμένονται στα αεροπλάνα;

(α) Πριν την επιβίβαση τους, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να προσκομίζουν την «Κυπριακή Κάρτα Επιβίβασης – Cyprus Flight Pass.

(β) Θερμομέτρηση των ταξιδιωτών ενδέχεται να λάβει χώρα πριν την επιβίβαση.

(γ) Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Ερ. 6: Ποια άλλα πρωτόκολλα αναμένονται στα κυπριακά αεροδρόμια/τερματικά λιμανιών;

(α) Είσοδος και διέλευση εντός των αεροδρομίων/τερματικών λιμανιών επιτρέπεται μόνο στους ταξιδιώτες και στο προσωπικό.

(β) Θερμομέτρηση των ταξιδιωτών στα τερματικά

(γ) Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους χώρους.

Πρωτόκολλα στον Προορισμό

Ερ. 7: Υπάρχουν γενικά πρωτόκολλα που θα εφαρμόζονται σε όλον τον προορισμό;

(α) Έχουν καθοριστεί συγκεκριμένα πρωτόκολλα υγείας, ασφάλειας και υγιεινής για εφαρμογή σε όλα τα καταλύματα φιλοξενίας, ενώ το προσωπικό τους θα εκπαιδευτεί εντατικά πριν το άνοιγμα του προορισμού. 

(β) Παντού θα εφαρμόζονται μέτρα φυσικής αποστασιοποίησης, έτσι ώστε άτομα τα οποία δεν ανήκουν στην ίδια ταξιδιωτική ομάδα, να κρατούν συγκεκριμένες αποστάσεις μεταξύ τους (2 τ.μ. σε εξωτερικούς χώρους και 3 τ.μ. σε εσωτερικούς)

(γ) Σε όλους τους κλειστούς χώρους θα πραγματοποιείται συχνός αερισμός, έτσι ώστε τα κλιματιστικά να ανατροφοδοτούνται συχνά με φρέσκο αέρα. 

(δ) Σε όλες τις εγκαταστάσεις, σε εισόδους, χώρους υποδοχής, lounges, δημόσια αποχωρητήρια, ανελκυστήρες κτλ θα τοποθετηθούν αντιβακτηριδιακά υγρά και τζελ.

(ε) Η χρήση προστατευτικής μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς (ταξί, λεωφορεία, καταδυτικά/σαφάρι τζιπ, ανελκυστήρες, εμπορικά κέντρα κοκ) και εξωτερικούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι στους οποίους οι άνθρωποι είναι καθήμενοι, ενώ καταναλώνουν φαγητό και ποτό εξαιρούνται (εστιατόρια, καταστήματα καφέ, μπαρ, σνακ-μπαρ, μπαρ χώρων αναμονής ξενοδοχείων κτλ.). Επίσης, εξαιρούνται οι παραλίες, οι κολυμβητικές δεξαμενές και περιπτώσεις, όπου τα άτομα ασκούνται. Σε κάθε περίπτωση, οι ταξιδιώτες πρέπει να συμβουλεύονται την ιστοσελίδα www.visitcyprus.com για τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες.

Ερ.8: Λεωφορεία, ενοικιαζόμενα οχήματα, ταξί, καταδύσεις, τζιπ σαφάρι

(α) Συχνός αερισμός και απολύμανση των λεωφορείων

(β) Απολύμανση των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων κατά την επιστροφή τους

(συμπεριλαμβανομένων και των κλειδιών)

(γ) Απολύμανση όλων των σημείων αφής μετά από κάθε διαδρομή για καταδυτικά/τζιπ σαφάρι  (χερούλια θυρών, καθίσματα κτλ.)

(δ) Η πληρότητα των τουριστικών λεωφορείων επιτρέπεται στο 50%

Ερ. 9: Αρχαιολογικοί χώροι, Μουσεία, θεματικά πάρκα, μίνι κρουαζιέρες, σημεία κατάδυσης, θαλάσσια σπορ

Απολύμανση όλων των σημείων αφής μετά κάθε χρήση (αντικείμενα, οθόνες αφής,

χερούλια, καθίσματα, εξοπλισμός κατάδυσης, εξοπλισμός θαλάσσιων σπορ κτλ.)

Ερ.10: Δεξαμενές κολύμβησης, παραλίες και υδάτινα πάρκα (water parks);

(α) Απολύμανση ξαπλώστρων,  ομπρελών και κιβωτίων ασφαλείας μετά από κάθε χρήση 

(β) Απόσταση 4μ. μεταξύ ομπρελών και 2 μ. μεταξύ ξαπλώστρων για άτομα που δεν ανήκουν στην ίδια ομάδα

(γ) Η φυσική αποστασιοποίηση δεν θα ισχύει για τους ναυαγοσώστες, οι οποίοι θα κληθούν να προβούν σε επείγουσα διάσωση

Ερ. 11: Καταλύματα φιλοξενίας

(α) Χρήση προστατευτικών μασκών και συχνή υγιεινή χεριών από όλο το προσωπικό εξυπηρέτησης. Για το προσωπικό καθαριότητας είναι επίσης υποχρεωτική η χρήση γαντιών μιας χρήσης.

(β) Διασπορά φιλοξενουμένων στις περιπτώσεις ομαδικών check-in

(γ) Τα δωμάτια δεν θα δίνονται σε νέες αφίξεις, εάν δεν έχει παρέλθει αρκετός χρόνος για τον κατάλληλο εξαερισμό, τον καθαρισμό και την απολύμανση τους

(δ) Απολύμανση κλειδιών/καρτών δωματίου μετά από κάθε αναχώρηση

(ε) Στις περιπτώσεις, όπου υπάρχει μπουφές φαγητών και ποτών για αυτοεξυπηρέτηση, θα τοποθετηθούν γυάλινα προστατευτικά διαχωριστικά και σταθμοί απολύμανσης χεριών. Εναλλακτικά, το φαγητό/ποτό δυνατόν να σερβίρεται από το προσωπικό.

(στ)Ελάχιστη απόσταση μεταξύ ατόμων που δεν ανήκουν στην ίδια παρέα καθορίζονται τα 2 τμ για εξωτερικούς χώρους και τα 3 τμ για εσωτερικούς χώρους.

Ερ. 12. Εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, pub και νυχτερινά κέντρα

(α) Χρήση προστατευτικών μασκών και κατάλληλη υγιεινή των χεριών από όλο το προσωπικό.

(β) Ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι ορίζεται στα 8 άτομα. Σε κάθε περίπτωση, οι ταξιδιώτες πρέπει να συμβουλεύονται την ιστοσελίδα www.visitcyprus.com για τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες.

(γ) Ελάχιστη απόσταση μεταξύ ατόμων που δεν ανήκουν στην ίδια παρέα καθορίζονται τα 2 τμ για εξωτερικούς χώρους και τα 3 τμ για εσωτερικούς χώρους.

(δ) Τα μενού θα απολυμαίνονται μετά κάθε χρήση εκτός και αν είναι μιας χρήσης. Εναλλακτικά, τα μενού θα τοποθετούνται σε εμφανή σημεία εντός του χώρου ή θα διατίθενται ψηφιακά.

(ε) Ενθάρρυνση επισκεπτών για πληρωμή με τραπεζική κάρτα αντί με μετρητά.

(στ) Απολύμανση όλων των σημείων αφής μετά κάθε χρήση, πχ. καρέκλες, τραπέζια, μύλοι αλατιού/πιπεριού, μπουκάλια σαλτσών, μηχανήματα πληρωμής με κάρτα κτλ.)

(ζ) Στην είσοδο θα είναι αναρτημένη ένδειξη που θα αναγράφει τον μέγιστο αριθμό ατόμων που επιτρέπονται στον χώρο ανά πάσα στιγμή.

Διαγνωστική εξέταση και διαδικασίες καραντίνας στον προορισμό

Ερ. 13: Θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στον προορισμό;

Όλοι οι ταξιδιώτες από μια πτήση, μετά από τυχαία επιλογή, θα υπόκεινται κατά την άφιξή τους σε διαγνωστική εξέταση για ανίχνευση κορονοϊού, ανεξάρτητα από την χώρα προέλευσης τους. Εξαιρούνται από την υποχρέωση παιδιά κάτω των 12 ετών. To κόστος της εξέτασης θα επιβαρύνει την Κυπριακή κυβέρνηση.

Ερ. 14. Τι γίνεται στην περίπτωση που ταξιδιώτες διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορονοϊό κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην Κύπρο; Πως διαχειριζόμαστε ένα τέτοιο ζήτημα; Τι συμβαίνει με τις στενές επαφές τους; Ποιος θα καλύψει το κόστος νοσοκομειακής περίθαλψης και θεραπείας;

(α) Η Κυπριακή Κυβέρνηση δεσμεύεται να φροντίσει όλους τους ταξιδιώτες πού διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορονοϊό κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κύπρο, όπως επίσης και τις κοντινές τους επαφές. Η Κυπριακή Κυβέρνηση θα μεταφέρει τα άτομα αυτά σε ξεχωριστό κατάλυμα και θα αναλαμβάνει όλα τα κόστη διαμονής, διατροφής και περίθαλψης τους. Ο ταξιδιώτης θα επιβαρυνθεί μόνο με τα κόστη μεταφοράς του στο αεροδρόμιο και της πτήσης επαναπατρισμού του, σε συνεργασία με τον ταξιδιωτικό του πράκτορα ή /και την αεροπορική του εταιρία. Η χρήση ξεχωριστών καταλυμάτων για τα άτομα που διαγιγνώσκονται θετικά στο κορονοϊό διασφαλίζει την κατάλληλη φροντίδα τους, αλλά επίσης καθησυχάζει και τους υπόλοιπους ταξιδιώτες ότι ο χώρος διαμονής τους είναι καθαρός από τον κορονοϊό. Εάν λοιπόν, σε τουριστικό κατάλυμα βρεθεί φιλοξενούμενο άτομο θετικό στον ιό, το εν λόγω κατάλυμα δεν θα τεθεί σε 14ήμερη καραντίνα και θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του.

(β) Συγκεκριμένα, ένα νοσοκομείο COVID-19 με πλεόνασμα κλινών θα είναι διαθέσιμο αποκλειστικά για ταξιδιώτες που εμφανίζονται θετικοί στον κορονοϊό, με τον αριθμό των κλινών να  δύναται να αυξηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν χρειαστεί. Εάν οι ταξιδιώτες νοσήσουν κρίσιμα ανά πάσα στιγμή σημαντικός αριθμός  μονάδων εντατικής θεραπείας και αναπνευστήρες θα διατεθούν για την περίθαλψή τους.

(γ)  Επιπλέον,3500 δωμάτια σε ξενοδοχεία καραντίνας θα είναι διαθέσιμα για τις στενές επαφές των ατόμων που διαγνώστηκαν θετικοί, κάτι το οποίο μπορεί να  αυξηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν χρειαστεί 

Ερ. 15: Πως ορίζεται η στενή επαφή;

(α) Ως στενή επαφή ορίζεται ‘οποιοσδήποτε είχε στενή φυσική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού’, όπως για παράδειγμα σε απόσταση μικρότερη από 2 μέτρα και για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 15 λεπτά. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει άτομα που ανήκουν στην ίδια οικογένεια, διαμένοντες στον ίδιο χώρο ή άτομα που είχαν άμεση σωματική επαφή (πχ χειραψία).

(β) Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), στις περιπτώσεις επιβεβαιωμένου κρούσματος συστήνεται, όπως η ιχνηλάτηση των επαφών του εντός της καμπίνας αεροσκάφους περιλαμβάνει άτομα που κάθονταν σε απόσταση δύο θέσεων από το κρούσμα προς κάθε κατεύθυνση. 

Ερ. 15: Ποια είναι η περίοδος καραντίνας;

                (α) Η περίοδος καραντίνας αντιστοιχεί σε χρονικό διάστημα 10 ημερών, νοουμένου, ότι ο ταξιδιώτης υποβάλλεται σε διαγνωστική εξέταση και διαγιγνώσκεται αρνητικός στον ιό την 10η ημέρα (το κόστος του τεστ επιβαρύνει τον ταξιδιώτη). Ωστόσο, σε περιπτώσεις, όπου η πτήση επαναπατρισμού του ατόμου που τέθηκε σε καραντίνα είναι προγραμματισμένη ενωρίτερα, τότε το εν λόγω άτομο μπορεί, εφόσον την μέρα πριν την αναχώρηση του υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης κορονοϊού με αρνητική ένδειξη, να επαναπατριστεί. Σημειώνεται, ότι όλα τα άτομα σε καραντίνα υποχρεούνται σε αυτό-περιορισμό στο χώρο διαμονής τους.   

Περαιτέρω πληροφορίες

Ερ. 17: Πώς μπορούν οι ταξιδιώτες να ενημερώνονται για τις τελευταίες εξελίξεις και για τα Πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στον προορισμό;

(α) Μέσω του Υφυπουργείου Τουρισμού και της ηλεκτρονικής διεύθυνσης travel2020@visitcyprus.com 

(β) Μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής Facebook Messenger (κύρια σελίδα: www.facebook.com/VisitCyprus.cy). Πρόσθετες σελίδες είναι διαθέσιμες για τις ακόλουθες χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ρωσία, Σουηδία, Γαλλία, Αυστρία, Ελλάδα, Ιταλία, Ουκρανία, Ολλανδία, Πολωνία, Βέλγιο, Ισπανία, Ελβετία, Ισραήλ  

(γ) Επικοινωνώντας απευθείας με το τηλεφωνικό κέντρο που έχει οριστεί για την εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών που μπορεί να έχουν ερωτήσεις αναφορικά με την χρήση του Cyprus flight pass. Οι ώρες λειτουργίας του help desk είναι: Δευτέρα – Κυριακή 08:00-20:00 (ώρα Ελλάδος και Κύπρου).

Ερωτήματα μέσω τηλεφώνου:

Κλήσεις εντός Κύπρου: 1474

Κλήσεις από το εξωτερικό: +357 2228 5757

Για γραπτά ερωτήματα μέσω της πλατφόρμας μέσω του συνδέσμου https://cyprusflightpass.gov.cy/el/contact-us  

(δ) Όλη η σχετική πληροφόρηση είναι επίσης διαθέσιμη στις ιστοσελίδες www.visitcyprus.com και www.cyprusflightpass.gov.cy   

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

COVID-19
 1. 08/05 08:55

  Πορτογαλία: 19 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για την επανεκκίνηση της οικονομίας της

 2. 07/05 22:06

  Ομοσπονδία Κύκλος: Διευκρινίσεις για τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα ενοικιαζόμενα δωμάτια

 3. 07/05 20:50

  Βρετανικός τουρισμός: 12 χώρες στην πράσινη λίστα- Στην πορτοκαλί Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία- Στο κόκκινο η Τουρκία

 4. 07/05 18:18

  Ανοίγουν τα Μουσεία στις 14 Μαΐου με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα

 5. 07/05 18:06

  LOT: Περισσότερες πτήσεις φέτος προς Ελλάδα ακόμη και από το 2019

 6. 07/05 17:58

  Γερμανία: Νόμος καθιερώνει "ελευθερίες" για τους εμβολιασμένους- χωρίς καραντίνα από τις διακοπές

 7. 07/05 17:53

  Προβολή της Μήλου από διεθνή μέσα ενημέρωσης

 8. 07/05 14:30

  Μαδέρα: Δωρεάν τεστ PCR στους τουρίστες

 9. 07/05 13:27

  Βίντεο: Η εντυπωσιακή παραλία Λευκή που θα σου πάρει το μυαλό!

 10. 07/05 13:24

  Η ελληνική λίμνη που μοιάζει να ενώνεται με τη θάλασσα!

 11. 07/05 12:38

  Η Πάρος στην διαδικτυακή έκθεση της Βιέννης

 12. 07/05 12:27

  Πανελλήνια Ομοσπονδία "ΚΥΚΛΟΣ": Προβλήματα στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» για το έτος 2021

 13. 07/05 12:22

  Viking: Νέα κρουαζιέρα στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2021

 14. 07/05 11:56

  Αυτές είναι οι κρουαζιέρες στην Ελλάδα για Αμερικανούς τουρίστες αυτό το καλοκαίρι

 15. 07/05 11:38

  Ά. Γκερέκου: Η ελληνική-κυπριακή διατροφή είναι θησαυρός για τις δύο χώρες

 16. 07/05 11:37

  Η Γερμανία επιδιώκει να ανοίξει τα ταξίδια στην Τουρκία

 17. 07/05 11:24

  Η Gulf Air πετά, για πρώτη φορά στην ιστορία της, προς Σαντορίνη και Μύκονο

 18. 07/05 11:15

  Spiegel: Πλαστά «πιστοποιητικά ελευθερίας» στη Γερμανία

 19. 07/05 11:05

  Telegraph: Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία δεν θα είναι στους πράσινους προορισμούς των Βρετανών - Tι ισχύει για την Ελλάδα

 20. 07/05 10:56

  ΥΠΕΞ Ελλάδας & Μπαχρέιν: Συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά του Covid

 21. 07/05 10:51

  ΠΟΕΕΤ: Επιτακτική ανάγκη να κηρυχθεί η κλαδική σύμβαση ξενοδοχοϋπαλλήλων υποχρεωτική

 22. 07/05 10:47

  ForwardKeys: 7 ελληνικοί προορισμοί στους 10 πιο δημοφιλείς για τους Βρετανούς αυτό το καλοκαίρι

 23. 07/05 10:11

  Αντώνης Καρατάσος: Να υιοθετηθεί η πρόταση του κ.Σαρούκου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

 24. 07/05 10:06

  Εγκρίσεις για νέα ξενοδοχεία σε Κέρκυρα και Κω

 25. 07/05 10:05

  Πράσινο φως για αλλαγή χρήσης 2 κτιρίων σε ξενοδοχεία στην Κρήτη

 26. 07/05 10:00

  Κέντρο τουριστικής υποδοχής για την πληροφόρηση των επισκεπτών της κοιλάδας Νέστου

 27. 07/05 09:58

  Έως τις 12 τα μεσάνυχτα ανοιχτά καταστήματα σε τουριστικές περιοχές της Αργολίδας όταν λήξουν τα μέτρα

 28. 07/05 09:56

  Γερμανία: Kίνητρα για επενδύσεις που στοχεύουν στην προστασία του κλίματος και τη βιωσιμότητα

 29. 07/05 09:52

  Rai Uno: Αφιέρωμα 50' σε Πάρο και Σαντορίνη

 30. 07/05 09:49

  Τη Δευτέρα 10/5 η προμήθεια των δωρεάν self tests για τους εργαζόμενους σε 8 κλάδους

 31. 07/05 09:05

  Vito Tourer Dark Edition: Το αστέρι του τουρισμού

 32. 06/05 18:52

  Mεγάλη επένδυση του εμιρατινού ομίλου ΜΑSDAR στην Ελλάδα σε συνεργασία με την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου και την Autohellas

 33. 06/05 15:55

  Ομοσπονδία Κύκλος: Περυσινά δεδομένα στην ιστοσελίδα του Τουρισμός για Όλους

 34. 06/05 15:50

  Διαδικτυακή ημερίδα την Κυριακή 9 Μαΐου ο «Αγροτουρισμός στην Κρήτη»

 35. 06/05 14:19

  Πόλος έλξης κινηματογραφικών γυρισμάτων το Κατάκολο

 36. 06/05 14:15

  EOT: Προβολή της Αστυπάλαιας και του ελληνικού Πάσχα στην Κίνα

 37. 06/05 13:44

  Παρέμβαση Πατούλη για την τουριστική προβολή της Αθήνας και άλλων Περιφερειών της Ευρώπης

 38. 06/05 13:33

  Ρωσική τηλεοπτική παραγωγή στην Πάρο

 39. 06/05 13:28

  Βίντεο: Οι γιγάντιοι - μυστηριώδεις κρατήρες στην Αργολίδα

 40. 06/05 13:26

  Μια ήσυχη παραλία μια ανάσα από την Αθήνα: Η άγνωστη μικρή παραλία στην Αττική

 41. 06/05 13:15

  Κ.Νοτοπούλου: Έρμαιο της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης το άνοιγμα του Τουρισμού

 42. 06/05 13:14

  Η TUI θα προσφέρει στους πελάτες της τεστ από 20 λίρες

 43. 06/05 12:58

  Holland America: Ξεκινούν τον Αύγουστο κρουαζιέρες στην Ελλάδα

 44. 06/05 12:36

  Έρευνα USTOA: Επανέρχεται η αισιοδοξία για ανάκαμψη του τουρισμού στις ΗΠΑ- Τρίτος top προορισμός η Ελλάδα για το 2022

 45. 06/05 12:32

  Βαρόμετρο Criteo: Το 75% των Γερμανών επιθυμούν να ταξιδέψουν το ερχόμενο 6μηνο - Η Ελλάδα στους top προορισμούς

 46. 06/05 12:08

  Τριπλή διεθνής διάκριση για τον νέο φωτισμό της Ακρόπολης

 47. 06/05 12:04

  Γρ.Τάσιος: "Είμαστε κυριολεκτικά στο last second - Ιούλιο μέχρι Οκτώβριο καλύτερες προσδοκίες για κρατήσεις"

 48. 06/05 11:53

  Μπορεί να βοηθήσει το digital marketing αυτή την σεζόν;

 49. 06/05 11:49

  Eυχάριστη έκπληξη για τον τουρισμό το β΄εξάμηνο, αν εξελιχθούν καλά τα της πανδημίας

 50. 06/05 11:45

  Μιλώντας... Βραχυχρόνια - Θέσπιση κανόνων και ελεγκτική διαδικασία από τις ΠΥΤ

 51. 06/05 11:37

  FedHATTA: Τα πρωτόκολλα που εκκρεμούν για τον συνεδριακό τουρισμό

 52. 06/05 11:16

  Ανοίγει στις 10 Μαΐου το Athens Capital Hotel-MGallery Collection

 53. 06/05 10:22

  GBR Consulting: Χαμηλή πληρότητα και ελάχιστα έσοδα για τα ξενοδοχεία πόλης που λειτούργησαν το α' τρίμηνο

 54. 06/05 10:14

  Τουρισμός: Ελλάδα και Ισπανία προτιμούν οι Ιταλοί

 55. 06/05 10:10

  DW | Χ. Θεοχάρης: Με υπευθυνότητα το άνοιγμα του τουρισμού

 56. 06/05 09:54

  Τελευταία μέρα για την έκτακτη αποζημίωση στους εποχικά εργαζομένους σε τουρισμό-επισιτισμό

 57. 06/05 09:41

  Κρίτων Πιπέρας | Πάσχα των Ελλήνων Πάσχα, πλην ξεναγών

 58. 06/05 09:09

  Αποφάσεις για νέα ξενοδοχεία σε Ανατολική Μάνη και Αμοργό

 59. 06/05 09:08

  Πληρωμές επιχορηγήσεων για ξενοδοχειακές επενδύσεις στη Ρόδο

 60. 06/05 09:07

  Άδειες για νέες τουριστικές κατοικίες σε Κρήτη, Κάρπαθο και Πρέβεζα

 61. 06/05 09:05

  Σαμοθράκη: Μελέτη για την ιαματική πηγή Ψαρόθεμα

 62. 06/05 09:03

  Μάριο Ντράγκι: Ελάτε για διακοπές στην Ιταλία

 63. 06/05 08:59

  Στην Πολωνία ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης

 64. 05/05 17:20

  TUI Cruises: «Ένεση» ρευστότητας από πώληση ομολόγων 300 εκατ. ευρώ

 65. 05/05 16:59

  Μεγάλη αντι-γκράφιτι παρέμβαση στην Ερμού από τον Δήμο Αθηναίων (ΒΙΝΤΕΟ)

 66. 05/05 16:04

  Αναβάθμιση Δημοτικού Θεάτρου Ναυπλίου

 67. 05/05 15:09

  Γερμανικός Τύπος: Νησιά χωρίς κορωνοϊό

 68. 05/05 14:19

  Το 45% των Γερμανών στρεσάρεται με τις διακοπές - Τουριστικά γραφεία, ξεναγοί & προσωπικό ξενοδοχείων δημιουργούν ασφάλεια

 69. 05/05 13:32

  Aισιοδοξία του πρωθυπουργού για το ερχόμενο καλοκαίρι

 70. 05/05 13:15

  Υψηλού επιπέδου επαφές του κ.Θεοχάρη στο Βερολίνο | TUI: Από τα μέσα Μαΐου πτήσεις σε ελληνικούς προορισμούς

 71. 05/05 13:12

  Γρ.Τάσιος: Οι ξενοδόχοι περιμένουν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος για να κάνουν… Ανάσταση

 72. 05/05 13:06

  Skyscanner: Διακοπές από Σεπτέμβριο και για περισσότερες ημέρες προτιμούν οι ταξιδιώτες – Η Κρήτη top προορισμός

 73. 05/05 12:08

  WTTC και UNWTO ζητούν από τους υπουργούς Τουρισμού G20 ξεκάθαρους κανονισμούς στα ταξίδια

 74. 05/05 12:01

  Είναι σωστό και σκόπιμο να δώσουμε στους εμβολιασμένους την ελευθερία τους πίσω

 75. 05/05 11:50

  Οι Βρετανοί μπορεί να χρειαστεί να εκδίδουν πιστοποποιητικά εμβολιασμού σε μορφή φυσικού εγγράφου

 76. 05/05 11:39

  Γαλαζοπράσινα νερά και πεύκα μέσα στη θάλασσα: Η παραλία κοντά στην Αθήνα που είχε ερωτευτεί η Βουγιουκλάκη

 77. 05/05 11:37

  Αυτά είναι τα Θαλασσινά Μετέωρα της Ελλάδας, εκεί όπου έστηναν καρτέρι οι πειρατές

 78. 05/05 11:35

  DER Touristik: Με 750 ξενοδοχεία και 20% περισσότερες πτήσεις φέτος στην Ελλάδα

 79. 05/05 10:38

  ΕΕ: Και άνοιγμα του τουρισμού και “φρένο κινδύνου”

 80. 05/05 10:33

  Νορβηγία: Υποχρεωτική καραντίνα μετά τις διακοπές;

 81. 05/05 09:07

  Άδειες για 2 ξενοδοχεία σε Σύβοτα και Εύβοια

 82. 05/05 09:06

  Άδειες για ενοικιαζόμενα δωμάτια και τουριστική κατασκήνωση σε Σέριφο και Ικαρία

 83. 05/05 08:59

  Kαλαμάτα: Διαγωνισμός 150.000 ευρώ για την ανάθεση της διοργάνωσης του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού

 84. 05/05 08:55

  Σύνδεσμος Δήμων Νότιας Αττικής: Δράση 2,18 εκατ. ευρώ, με εξειδικευμένες τουριστικές μελέτες

 85. 05/05 08:53

  Σύρος: Αθλητικό Κέντρο με δυνατότητα φιλοξενίας συνεδρίων και εκθέσεων

 86. 04/05 12:06

  Αποφάσεις για νέα ξενοδοχεία σε Κάρπαθο, Κρήτη και Σύβοτα

 87. 04/05 11:37

  Στη Γερμανία ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης

 88. 04/05 08:07

  Νέες τουριστικές κατοικίες σε Ζάκυνθο, Κρήτη και Εύβοια

 89. 03/05 13:47

  Κομισιόν | Χωρίς περιορισμούς τα ταξίδια των εμβολιασμένων στην ΕΕ

 90. 03/05 13:25

  Βρετανία: Mαζικό πείραμα με self-test για αποφυγή της καραντίνας

 91. 03/05 12:10

  Έντονο το ενδιαφέρον της αμερικανικής αγοράς για την Ελλάδα

 92. 03/05 08:54

  Έργα προστασίας διάβρωσης της ακτογραμμής στην Κόστα Ερμιονίδας

 93. 03/05 08:04

  Συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην ψηφιακή δράση BITES OF GREECE

 94. 02/05 15:06

  "Χαμηλές πτήσεις" για τη Lufthansa

 95. 02/05 15:01

  Τουρκία: Θα σώσει τον τουρισμό το αυστηρό λοκντάουν;

 96. 02/05 09:03

  Αίγυπτος: Πρόβλεψη για τουριστικά έσοδα 6-7 δισ. δολ. το 2021

 97. 02/05 08:56

  Ψηφιοποίηση και ανάδειξη του φαραγγιού του Πορταϊκού ποταμού

 98. 02/05 08:51

  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Σχέδιο ανάπτυξης των Καμένων Βούρλων και Αιδηψού με επίκεντρο τον ιαματικό τουρισμό

 99. 02/05 08:47

  Σε ποιο γραφείο ανέθεσε το Γενικό Επιτελείο Άμυνας τη διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου

 100. 02/05 08:45

  Πώς επηρέασε η πανδημία τον αμπελονοοινικό τομέα παγκοσμίως και στην Ελλάδα

περισσότερα από ΚΥΠΡΟΣ
τελευταία άρθρα