Μαρία Λογοθέτη: Πόλεις vs κλιματική αλλαγή | Ανάγκη για πληροφόρηση και δίκτυα

Πόλεις vs κλιματική αλλαγή | Ανάγκη για πληροφόρηση και δίκτυαΜαρία Λογοθέτη,Οικονομολόγος, Εμπειρογνώμων Πρεσβευτής Σύμβουλος ε.τ., Ειδική Σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ

Περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε πόλεις και αυτό καθιστά κρίσιμο τον ρόλο τους στην αντιμετώπιση της μεγαλύτερης απειλής για το ευ ζην των πολιτών: της κλιματικής αλλαγής. Τι χρειάζονται, όμως οι πόλεις για να γίνουν πιο ανθεκτικές; Ενημέρωση, δικτύωση, συνεργασία και γνώση, απαντούν οι ειδικοί.

Το ΕΛΙΑΜΕΠ και οι εταίροι του φιλοδοξούν να δημιουργήσουν έναν κόμβο για την Κλιματική Αλλαγή και την Πράσινη Μετάβαση που θα επιχειρήσει να φέρει σε επαφή τους κρίσιμους δρώντες πολιτικής (stakeholders) ώστε να αντιμετωπίσουν συνεργατικά την απειλή. Εμπειρογνώμονες αλλά και εξέχουσες προσωπικότητες των φορέων που συμμετέχουν στο project είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στο Athens Democracy Forum σε συνεργασία με τους New York Times και διοργανώνεται από το Democracy and Culture Foundation.

Η κα. Μαρία Λογοθέτη, Οικονομολόγος, Εμπειρογνώμων Πρεσβευτής Σύμβουλος ε.τ., Ειδική Σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ, παρέθεσε τους στόχους του προγράμματος, το οποίο εξήλθε μόλις από την πιλοτική του περίοδο: διάχυση της πληροφορίας από κάτω προς τα πάνω, επιτάχυνση του σχεδιασμού και της παράδοσης των μετασχηματιστικών σχεδίων ανθεκτικότητας και δημιουργία μιας κοινότητας υλοποίησης.

Αναφερόμενη στις πυρκαγιές και τους καύσωνες που έπληξαν την Ελλάδα το καλοκαίρι η κα. Λογοθέτη μίλησε για ένα φαινόμενο που μάλλον δεν είναι η εξαίρεση, αλλά αντίθετα, ενδεχομένως, να υπηρετεί ένα μοτίβο, Με βάση τα εθνικά σχέδια που έχουν υποβάλει στον ΟΗΕ τα κράτη-μέλη, η μέση θερμοκρασία ενδέχεται να αυξηθεί έως και 2,7 βαθμούς κελσίου. Η νέα γενιά είναι πολύ ανήσυχη, με 1 στους 3 νέους να δηλώνει τρομοκρατημένος για το μέλλον του, ενώ ένα ποσοστό νέων άνω του 60% θεωρούν ότι η καθημερινότητά τους θα επηρεαστεί. Με δεδομένα αυτά, η κα. Λογοθέτη τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή, σε συνδυασμό με τον κορονοϊό κατέδειξαν ότι κάτι πρέπει να αλλάξει, ενώ η ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία υπαγορεύει πλέον ένα νέο κοινωνικοοικονομικό μοντέλο.

Εμπόδιο για να εγκαθιδρυθεί ένα δίπολο ανθεκτικότητας-ανάκαμψης στις πόλεις στέκεται η κατακερματισμένη πληροφορία. «Δεν επικοινωνούμε, δεν μπορούμε να συλλέξουμε την πληροφορία που παράγεται αλλού», όπως εξήγησε και παρουσίασε την ιδέα ενός «one stop shop» που θα συγκεντρώνει την πληροφορία, ενώνοντας τους πολίτες, τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές, την κεντρική κυβέρνηση, τον ιδιωτικό τομέα, την ακαδημαϊκή κοινότητα, think tanks, μη κυβερνητικούς οργανισμούς, αλλά και την κοινωνία των πολιτών. Τα δεδομένα θα συγκεντρώνονται απευθείας από τους stakeholders, οι οποίοι θα χαρτογραφηθούν.

Τα 4 βήματα

Στόχος είναι να επιταχυνθεί η προσαρμογή και ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και απώτερος σκοπός να ωφεληθεί το ευρύ κοινό. Τα βήματα, σύμφωνα με την κα. Λογοθέτη, είναι τέσσερα: 1) η δημιουργία και εδραίωση μιας διατομεακής δράσης, με ανάπτυξη της γνώσης. Το one stop shop θα συλλέγει τις πληροφορίες για τους stakeholders (δεσμεύσεις, δραστηριότητες, επιστημονικά δεδομένα) και τα παρουσιάζει με απλό, πρακτικό τρόπο. 2. Δικτύωση. Τα μέλη της ομάδας θα μπορούν να συνδεθούν, τα ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές, να οργανώσουν συζητήσεις, workshop κ.α. 3) Ανάπτυξη ικανοτήτων: Στην Ελλάδα οι δήμοι έχουν τα μέσα αλλά όχι την ικανότητα 4) Εκπαίδευση. Οι νέοι πρέπει να είναι καλύτερα πληροφορημένοι αλλά και να ξέρουν τι συμβαίνει στη νέα εποχή των πράσινων θέσεων εργασίας. Η εκπαίδευση θα ξεκινήσει στα πανεπιστήμια και στη συνέχεια θα επεκταθεί.

Εστιάζοντας στα προβλήματα η κα. Λογοθέτη είπε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν άνισες ικανότητες μεταξύ των stakeholders. Στο δημόσιο υπάρχει κατακερματισμός ευθυνών, που βάζει τροχοπέδη στην καλή οργάνωση και αποτελεσματικότητα. Σε τοπικό επίπεδο, μικροί δήμοι στερούνται ενός κατάλληλου στρατηγικού σχεδιασμού και πρακτικά, πάνε όπου πάει το χρήμα. Χρειάζονται βοήθεια για να συνδεθούν και να επιδράσουν με το εθνικό επίπεδο.

Παράλληλα, υπάρχει κατακερματισμένη πληροφορία και έλλειψη δικτύωσης: αναπτύσσονται διαφορετικές πρωτοβουλίες από διαφορετικούς παίκτες και η πληροφορία δεν διαχέεται. Οι δραστηριότητες εντός του ιδιωτικού τομέα, μένουν συνήθως εντός ενός οργανισμού ή κατά μέγιστο εντός ενός τομέα. Το project προσφέρει δυνατότητα ανταλλαγών και συνδεσιμότητας. Τέλος, η κα. Λογοθέτη τόνισε ότι πρέπει να αναβαθμιστεί σε παράγοντα-κλειδί, η γνώση, που είναι κάτι βαθύτερο από την πληροφορία. Η γνώση χρειάζεται ούτως ώστε η κοινότητα, όχι μόνο να δρα αλλά και να αντιδρά. Η κοινότητα πρέπει να αποκτά μια δέσμευση και να είναι καλά ενημερωμένη. 

Να μπουν στο παιχνίδι και οι πολίτες

Για την ανάγκη μετάβασης από την πληροφορία στη γνώση μίλησε και ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Προσθέτοντας ότι πρέπει να γεφυρωθεί και το χάσμα ανάμεσα στη γνώση και την πραγματική εφαρμογή. Η κλιματική αλλαγή πρέπει να αντιμετωπιστεί στις πόλεις και στην καθημερινότητά μας, είπε ο κ. Παπαστεργίου, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η μετάβαση των δήμων στην κλιματική ουδετερότητα είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα: η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει από τα σπίτια και τα δημόσια κτίρια, να επεκταθεί στις γειτονιές και τελικά στις πόλεις.

Το μυστικό της επιτυχίας για τον ίδιο είναι να μπουν στο παιχνίδι και οι πολίτες. Να υιοθετήσουν το όραμα και να δεσμευτούν σε αυτό. Είναι ο μόνος τρόπος για να επιταχυνθούν πράσινες δράσεις όπως η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, η διείσδυση των ΑΠΕ κλπ. Τα μέσα, σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου υπάρχουν με το Ταμείο ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τα επόμενα χρόνια είναι η κατάρτιση του οδικού χάρτη για τη μετάβαση σε μια έξυπνη, ασφαλή ανθεκτική πόλη. «Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά απέναντι στο περιβάλλον, μετά και τις εξελίξεις του καλοκαιριού», είπε, παρατηρώντας ότι η ελληνική κοινότητα έχει αλλάξει τρόπο σκέψης.

Για τρία στάδια αντιμετώπισης της σοβούσας κρίσης ανθεκτικότητας των πόλεων μίλησε η κα. Helena Monteiro, Project Specialist, Making Cities Resilient 2030, United Nations Office for Disaster Risk Reduction στη Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. Μια πόλη πρέπει να αποκτήσει τους πόρους που χρειάζεται και στο πρώτο στάδιο να αντιληφθεί τις προκλήσεις για να προχωρήσει στο στάδιο του σχεδιασμού στρατηγικών ανθεκτικότητας και τελικά στην εφαρμογή και δράση. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Making Cities Resilient 2030 οι πόλεις έχουν πρόσβαση σε όλα τα εργαλεία που προσφέρουν οι εταίροι και συνεργάζονται μέσω μιας πλατφόρμας ανταλλαγής γνώσης. Ο κόμβος για την κλιματική αλλαγή είναι σύμφωνα με την κ. Monteiro, μια ευκαιρία για ενίσχυση της συνεργασίας των πόλεων από κάτω προς τα πάνω, με σύνδεση του εθνικού με το περιφερειακό επίπεδο.

Η κα. Monteiro έκανε μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση κληθείσα να δώσει μια συμβουλή προς τις ελληνικές πόλεις. Είπε πως κυβερνήσεις και πόλεις εργάζονται χωριστά και δεν υπάρχει συντονισμός. Κάθε υπουργείο, είτε είναι το Μεταφορών, είτε του Περιβάλλοντος, ασχολείται με τον δικό του προϋπολογισμό. Είναι ανάγκη να χτιστεί συνεργασία και διάλογος ανάμεσα στα υπουργεία αλλά και ανάμεσα στις ίδιες τις πόλεις και τους stakeholders. Οι πόλεις δεν θα πετύχουν τίποτα μόνες τους χωρίς τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα, της ακαδημαϊκής κοινότητας ή της κοινωνίας πολιτών. Πρέπει να συνεργαστούν σε επίπεδο δήμων αλλά και να γεφυρώσουν το χάσμα με τους stakeholders σε εθνικό επίπεδο.

Το περιβάλλον είναι η Νο 1 ανησυχία των νέων, είπε η κ. Marja Ruotanen, Director of Human Dignity and Equality στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Όλοι οι δείκτες για το κλίμα χειροτερεύουν αλλά κάτι πάει λάθος. Έχουμε ήδη αργήσει και εάν δεν κάνουμε κάτι τώρα, η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη.

Σύμφωνα με την κ. Ruotanen, πριν από δύο μέρες συνέβη κάτι ρηξικέλευθο: το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθέτησε στο Στρασβούργο ένα report όπου διατυπώνονται μακρόπνοες προτάσεις, που προβλέπουν τη μετατροπή των πολιτικών σε αρχές. Βάσει του report, ζητείται από τα κράτη μέλη να μετακινηθούν σε νομικά δεσμευτικά πρότυπα για το περιβάλλον. Ζητείται πολύ συγκεκριμένο, πρόσθετο πρωτόκολλο ώστε να ξεκαθαριστεί ότι πρόκειται για μια νομικά δεσμευτική αρχή και όχι πια για πολιτική, διότι οι πολιτικές δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, εξήγησε η κ. Ruotanen.

Όπως είπε, είναι σημαντικό οι βουλευτές από όλα τα κράτη-μέλη του ΣτΕ να συμμετέχουν διότι είναι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των κρατών αλλά και αυτοί που διαχειρίζονται τους πόρους.
Και η ίδια τόνισε την ανάγκη για ολιστικές, εγκάρσιες πολιτικές. Δεν αρκεί ένα υπουργείο να κάνει κάτι, αντίθετα απαιτείται η σύνδεση μεταξύ των stakeholders.

O Paul Nelson, Founding Principal του Resilient Cities Catalyst, μίλησε για τη δύναμη, σε όλο τον κόσμο, της οικοδόμησης διατομεακών δικτύων και κοινοτήτων από διαφορετικούς δρώντες. Είτε αυτή επιτυγχάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσω της οικοδόμησης ενός δικτύου πόλεων που ανταλλάζουν πρακτικές, ακόμη και αποτυχημένες που λειτουργούν ως δίδαγμα, είτε σε τοπικό επίπεδο, όπου δημιουργείται ένα οικοσύστημα τοπικών δρώντων (πολίτες, δημοτικές υπηρεσίες, ιδιοκτήτες επιχειρήσεις).

Και αυτή είναι η δύναμη του γενναίου οράματος της πρωτοβουλίας για έναν κόμβο κλιματικής αλλαγής: ότι συγκεντρώνει σε ένα μέρος την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα κλπ

Ο κ. Nelson θεωρεί σημαντικό ότι όσο θα χτίζεται η πλατφόρμα του προγράμματος θα πρέπει ο σχεδιασμός της να γίνεται μαζί με τους χρήστες, μαζί με τους κατοίκους. Να αποκτήσουν μια αίσθηση συνιδιοκτησίας και να χτιστούν γέφυρες ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία και περιθώριο δράσης.
Έφερε το παράδειγμα της αντιμετώπισης της διάβρωσης της ακτής του Σαν Ντιέγκο. Δημιουργήθηκε ένα ψηφιακό δίκτυο δρώντων το οποίο, μέσω της συνεργασίας, κατέληξε σε τέσσερα βιώσιμα μονοπάτια, ένα από τα οποία ήταν η σύσταση ενός fund χρηματοδότησης.

Τη σημασία της συλλογικής αντιμετώπισης ανήγαγε σε παγκόσμιο επίπεδο ο κ. Jason Rhys Parry, του τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης της Sapienship, μιλώντας για αλληλοεπικάλυψη προβλημάτων που περιπλέκουν το ένα το άλλο. Έφερε ως παράδειγμα τον πόλεμο που κάνει τις πόλεις πεδία μάχης αλλά και στόχους για να τον συνδέσει με την κλιματική αλλαγή: η κλιματική αλλαγή καθιστά τις πολεμικές συγκρούσεις πιο πιθανές. Ο πόλεμος συνδέεται επίσης με την κληρονομιά που αφήνει στο περιβάλλον, είτε πρόκειται για εξαντλημένο ουράνιο που προκαλεί γενετικές ανωμαλίες είτε για τοξικά χημικά - τα προβλήματα μένουν στο περιβάλλον πολύ καιρό μετά τον πόλεμο.  

Αντίστοιχες προκλήσεις παρουσιάζουν οι επαναστατικές τεχνολογίες. Όπως εξήγησε ο κ. Parry, πόλεις σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας επενδύουν σε projects (κάμερες, αισθητήρες) για να κάνουν τις πόλεις τους «έξυπνες». Τις καθιστούν όμως ταυτόχρονα επιρρεπείς σε επιθέσεις χάκερ, βάζοντας τις απειλές της κυβερνοασφάλειας στον ιστό της καθημερινότητάς μας. Στο μεταξύ, ο ίδιος ο κυβερνοχώρος έχει μεγάλη όρεξη για φυσικούς πλουτοπαραγωγικούς πόρους, ειδικά για ενέργεια, νερό, ορυκτά. Καθώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα στην αστική ζωή τους, συμφιλιώνουν το οικολογικό κόστος του απανταχού παρόντος computing με τα δυνάμει οφέλη, σημείωσε ο κ. Parry. Για χιλιάδες χρόνια οι πόλεις ήταν το εκκολαπτήριο της ανθρώπινης δημιουργικότητας. Και τώρα οι πόλεις του κόσμου μπορούν να ενωθούν και να λύσουν το πρόβλημα.
Ο κ. Parry έκλεισε με μια φράση του Ρώσου Nikolai Fedorov: «Τα ανθρώπινα όντα είναι το μέσο με το οποίο σκέφτεται ο πλανήτης».

Τον συντονισμό του πάνελ ανέλαβαν, η κα. Κωνσταντίνα Καρύδη, Senior Director/Advisor Resilience & Global Urban Affairs, Urban Innovative Actions Expert και ο Αντώνης Κεφαλάς, Οικονομολόγος και Αντιπρόεδρος, The Democracy and Culture Foundation

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

COVID-19
 1. 30/11 15:28

  Eurobank | Νέο πακέτο παρεμβάσεων ύψους 750 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του ξενοδοχειακού κλάδου

 2. 30/11 14:23

  7 στους 10 τηλεργαζόμενους στην Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα στο WiFi

 3. 30/11 14:22

  Β. Κικίλιας: 30%-50% περισσότερες αεροπορικές θέσεις το 2022 για Ελλάδα σε σχέση με το 2019

 4. 30/11 14:02

  ΚΥΑ: Στα 27 χρόνια η απόσυρση των τουριστικών λεωφορείων ανοικτού τύπου αστικής περιήγησης

 5. 30/11 12:30

  Η Μήλος προβάλλει τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού

 6. 30/11 12:25

  Ζωτική ανάγκη η στήριξη των τουριστικών γραφείων μέχρι και τον Ιούνιο του 2022

 7. 30/11 12:21

  Παγκόσμιος Τουρισμός: Σημαντική ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών το γ’ τρίμηνο του 2021

 8. 30/11 11:46

  ForwardKeys: Επιστρέφουν τα πολυτελή και τα επαγγελματικά ταξίδια στην Ευρώπη

 9. 30/11 11:26

  Hilton: Νέα ταξιδιωτική καμπάνια «Travel the World»

 10. 30/11 11:23

  Έρευνα CWT: Πώς τα επαγγελματικά ταξίδια διαμορφώνουν τις τάσεις στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων το 2022

 11. 30/11 11:22

  Ισπανία: Βρετανοί επισκέπτες μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού

 12. 30/11 11:21

  Επιχορηγήσεις για 2 ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Αθήνα

 13. 30/11 11:20

  Άδειες για 2 νέα ξενοδοχεία σε Νάξο και Σαντορίνη

 14. 30/11 11:04

  Η Ελαφόνησος στην “Athens International Tourism Expo” - Γνωριμία με πράκτορες ξένων χωρών

 15. 30/11 10:33

  Δρομολογείται Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη

 16. 30/11 10:28

  Ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία η Xenia 21

 17. 30/11 08:59

  Ο καθαρός αέρας έχει MEGA-λη σημασία. Ζήστε τη διαφορά με την Froumann

 18. 29/11 15:47

  ΞΕΕ: Οι εργασίες του 5ου Διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας (τα video με τους ομιλητές)

 19. 29/11 15:02

  EOT: Πέντε Ψηφιακές Τουριστικές Συναντήσεις Ελλάδας-Κύπρου 2021

 20. 29/11 14:03

  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Πολύ υψηλός παγκόσμιος κίνδυνος από την παραλλαγή Όμικρον

 21. 29/11 13:47

  Βρετανία: Αυστηρότερα μέτρα στα ταξίδια μετά από εντοπισμό κρουσμάτων παραλλαγής Όμικρον

 22. 29/11 13:35

  ΚΙΝΑΛ | Στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων επαρχιακών πόλεων και ορεινών περιοχών

 23. 29/11 13:04

  Xenia 21| Τρίτη ημέρα με αισιοδοξία και συναντήσεις

 24. 29/11 12:50

  O πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ στο 5ο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας του ΞΕΕ

 25. 29/11 12:48

  Ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αθλητικού Τουρισμού

 26. 29/11 12:38

  ΠΟΤ: Ένας στους πέντες προορισμούς στον κόσμο παραμένει κλειστός για τους τουρίστες

 27. 29/11 12:15

  Yπ. Πολιτισμού: Δρομολογείται η επιστροφή θραύσματος της ζωφόρου του Παρθενώνα από την Ιταλία

 28. 29/11 11:43

  Δήμος Δέλτα: Συμμετοχή στο Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια

 29. 29/11 11:42

  Πολλαπλές κρατήσεις διακοπών: Μία νέα, ριψοκίνδυνη τάση

 30. 29/11 11:41

  Άδειες για νέες τουριστικές κατοικίες σε Κρήτη, Λευκάδα και Χίο

 31. 29/11 11:39

  Εγκρίσεις για τουριστικές επιχειρήσεις σε Ζάκυνθο και Κρήτη

 32. 29/11 11:38

  Άδειες για νέα ξενοδοχεία σε Σύβοτα και Κουρούτα

 33. 29/11 10:47

  Celestyal Cruises | Επενδυτική συμφωνία με την Searchlight Capital

 34. 29/11 10:22

  Xenia Digi Hotel | O ψηφιακός κόσμος της διαφήμισης και του μάρκετινγκ για τα ξενοδοχεία

 35. 29/11 09:55

  Πάνω από 12.000 ποιοτικοί επαγγελματίες επισκέφτηκαν την xenia την 2η ημέρα

 36. 28/11 14:25

  Στα 10 δισ.ευρώ τα τουριστικά έσοδα το 2021- εφικτός στόχος τα 15 δισ. ευρώ το 2022

 37. 28/11 14:05

  Απεβίωσε ο Κρητικός επιχειρηματίας Νικόλαος Γρύλος

 38. 28/11 13:39

  Xenia 21 | 2η μέρα εμπορικών επαφών

 39. 28/11 11:20

  Περιφέρεια Κρήτης: Το πρόγραµµα δράσεων προβολής και προώθησης αγροτικών προϊόντων για το 2022

 40. 28/11 11:20

  Πληρωμές μέρους των επιχορηγήσεων για 3 ξενοδοχειακές επενδύσεις

 41. 28/11 11:18

  Ομάδα εργασίας για τον τουρισμό της Ανατολικής Σάμου

 42. 28/11 11:14

  Το “Ελληνικό Πρωινό” για δεύτερη φορά στην Xenia 2021

 43. 28/11 11:02

  Λαμπερά εγκαίνια για την Χenia 2021

 44. 28/11 10:47

  Η 1η μέρα της XENIA ολοκληρώθηκε

 45. 27/11 16:54

  Xenia Digi Hotel: Πώς η τεχνολογία και οι νέες τάσεις στα ταξίδια αλλάζουν την τιμολόγηση δωματίων στα ξενοδοχεία

 46. 27/11 15:37

  Ο CEO της Accor στο Φόρουμ του ΞΕΕ | Πλήρης ανάκαμψη μέχρι τις αρχές του 2023 - Εγκώμια για την Ελλάδα και την Αθήνα

 47. 27/11 15:34

  Xenia Digi Hotel: Αύξηση ικανοποίησης και εσόδων στα Ελληνικά ξενοδοχεία το 2021 - Προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάκαμψη

 48. 27/11 14:20

  ΥΠΑ: Ποιοι ταξιδιώτες και πώς θα εισέρχονται στην Ελλάδα από 9 χώρες της Ν. Αφρικής

 49. 27/11 13:52

  Έρευνα Phocuswright | Δεν αρέσει στους ταξιδιώτες η υποβολή προσωπικών δεδομένων

 50. 27/11 13:40

  Πώς συνδυάζονται διακοπές και εργασία; Η Praktiker δίνει την λύση και την…έμπνευση

 51. 27/11 13:13

  Phocuswright | Το δυναμικό πακέτο διακοπών κερδίζει έδαφος - Το 80% των ταξιδιωτών κάνει ξεχωριστές κρατήσεις

 52. 27/11 12:45

  Έρευνα | Phocuswright: 2 στους 3 τουρίστες δεν φοβούνται πλέον να ταξιδέψουν λόγω της πανδημίας

 53. 27/11 12:07

  Φόρουμ ΞΕΕ | Αλ.Βασιλικός: Ο κλάδος της φιλοξενίας θα επιστρέψει στην κορυφή

 54. 27/11 11:21

  Ο κ.Κικίλιας στο Φόρουμ του ΞΕΕ | Το 2022 μπορεί να εξελιχθεί σε χρονιά ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό

 55. 27/11 10:35

  Σλοβενία: Αισιοδοξία για καλύτερες μέρες στον τουρισμό

 56. 27/11 10:02

  Πολωνία: Μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

 57. 27/11 09:01

  HomeToGo: Προβλέψεις ταξιδιωτικών τάσεων για το 2022

 58. 26/11 20:27

  Η μεγάλη έρευνα του Τοrnos News για 100 επιχορηγήσεις νέων ξενοδοχειακών επενδύσεων σε 27 προορισμούς της χώρας

 59. 26/11 15:00

  ΕΟΤ: Συνάντηση Γκερέκου με το Επιμελητήριο Ιωαννίνων - Ανάδειξη της Ηπείρου ως προορισμού αυθεντικών εμπειριών

 60. 26/11 14:56

  B. Κικίλιας: Η μαρίνα Ναυπλίου αναβαθμίζει το τουριστικό προϊόν της πόλης, δημιουργεί θέσεις εργασίας

 61. 26/11 14:52

  ΑΒΤΑ: 30% πιο «κοντά» στους επαγγελματίες του τουρισμού οι Βρετανοί για την οργάνωση των διακοπών τους

 62. 26/11 14:44

  Ε.Ε. | Επικαιροποιημένο πλαίσιο για τα ταξίδια από χώρες εκτός της ΕΕ

 63. 26/11 13:41

  Το ψηφιακό μάρκετινγκ πιο αποτελεσματικό στη διάρκεια της πανδημίας

 64. 26/11 13:11

  ΥΠΑ: Νέα παράταση αεροπορικών οδηγιών για πτήσεις εξωτερικού

 65. 26/11 13:08

  Aυτές οι εθνικότητες τουριστών διαμαρτύρονται περισσότερο στις διακοπές

 66. 26/11 13:05

  Άνοιγμα της Ρόδου στην τουριστική αγορά της Κίνας

 67. 26/11 12:56

  Ο Γ.Γ. ΕΟΤ εγκαινίασε την 8η Athens International Tourism & Culture Expo

 68. 26/11 12:55

  Τουρκία: Στόχος για 22 δισ. δολάρια τουριστικών εσόδων το 2021

 69. 26/11 12:38

  Δυναμικό παρόν της City Contact στην έκθεση xenia | Ελάτε να γνωριστούμε!

 70. 26/11 12:36

  Ξεκινά η Xenia 2021 - Οι προκλήσεις της νέας εποχής στον τουρισμό

 71. 26/11 12:30

  FedHATTA: Κοινά τουριστικά πακέτα, μεταφορές, yachting και κρουαζιέρα θα τονώσουν τον τουρισμό Ελλάδας – Τουρκίας

 72. 26/11 12:28

  Χenia21 | Πρεμιέρα αύριο Σάββατο με το Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας του ΞΕΕ- Δείτε τους ομιλητές

 73. 26/11 12:23

  Έρευνα: Η Ελλάδα στους φθηνότερους Χριστουγεννιάτικους προορισμούς για τους Βρετανούς

 74. 26/11 11:14

  Βρετανία: Στην κόκκινη λίστα έξι χώρες της νότιας Αφρικής λόγω νέας παραλλαγής κορωνοϊού

 75. 26/11 10:54

  Αφύπνιση, η κινητήρια δύναμη του Συνεδρίου 2021 Boutique Lifestyle Leadership Conference

 76. 26/11 10:53

  Σημαντικές επενδύσεις για 7 νέα ξενοδοχεία σε μεγάλες πόλεις της Ρουμανίας

 77. 26/11 10:53

  Θετική γνωμοδότηση για ίδρυση τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς στην Περαία με πρόβλεψη και για ξενοδοχείο

 78. 26/11 10:52

  Αποφάσεις για 2 νέα ξενοδοχεία σε Μήλο και Ελασσόνα

 79. 26/11 10:51

  Ανάγκη για περιβαλλοντικά έργα στο Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου

 80. 26/11 10:15

  Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών: Επειγόντως νομοθετική ρύθμιση για να ενταχθούν οι ξεναγοί στην επιδότηση ανεργίας

 81. 26/11 10:05

  Η τουριστική σεζόν του 2022 θα ξεκινήσει την άνοιξη

 82. 26/11 10:00

  Κ.Νοτοπούλου: Η κυβέρνηση καταδικάζει στη φτώχεια πάνω από 200 χιλιάδες εργαζόμενους στον επισιτισμό τουρισμό

 83. 25/11 17:41

  Ε.Ε. | Πρόσκληση στις πόλεις που θέλουν να πρωτοστατήσουν στη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα

 84. 25/11 16:49

  ΤΑΙΠΕΔ: Με e-Auction η ανάδειξη του πλειοδότη για τις Γούρνες Ηρακλείου

 85. 25/11 16:36

  Η Condor επιστρέφει στην Αθήνα το 2022 – Όλες οι πτήσεις από Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία προς Ελλάδα

 86. 25/11 16:29

  Συνάντηση Β. Κικίλια-Μ. Ελισάφ για τον τουρισμό των Ιωαννίνων - Στο 70% η πληρότητα των ξενοδοχείων

 87. 25/11 15:22

  Συνέλευση ΕΞΑΑΑ | Προβληματίζει η υπερπροσφορά κλινών - Ανάγκη για στρατηγική διαχείρισης του προορισμού Αθήνα

 88. 25/11 14:15

  ΑΒΤΑ: Οι Βρετανοί θα κάνουν τις διακοπές που έχασαν στην πανδημία, το 2022

 89. 25/11 14:05

  Δήμος Ελαφονήσου: Δράσεις τουριστικής προβολής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

 90. 25/11 13:30

  Εστιατόρια ξενοδοχείων; Το i-host στην Xenia 2021!

 91. 25/11 13:09

  Συναντήσεις CLIA με την Ελληνική κυβέρνηση: Οι προτεραιότητες του κλάδου κρουαζιέρας για το 2022

 92. 25/11 13:00

  WTTC: Αύξηση 94% των διεθνών δαπανών στα ταξίδια το 2022 – Οκτώ στους 10 προτιμούν «πράσινες» πτήσεις

 93. 25/11 12:38

  Επιβάρυνση έως 100% των ξενοδοχείων από την αύξηση του ενεργειακού κόστους

 94. 25/11 12:33

  Σε διαβούλευση ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος - Τι προβλέπεται για τα ενοικιαζόμενα οχήματα

 95. 25/11 12:25

  Ενίσχυση για τους ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς για τον Ιούνιο 2021

 96. 25/11 12:04

  ΠΟΥ: Η παραλλαγή Δέλτα μείωσε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς τη μετάδοση στο 40%

 97. 25/11 11:59

  Συνάντηση Hellenic Seaplanes με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής και τον Υφυπουργό Μεταφορών

 98. 25/11 11:55

  Προώθηση του ελληνικού τουρισμού σε δέκα γερμανικές πόλεις

 99. 25/11 11:53

  Google: Μόλις το ένα τρίτο των Βρετανών σκοπεύει να ταξιδέψει στο εξωτερικό το 2022

 100. 25/11 11:43

  Τουρισμός: Μόνο με τρίτη δόση εμβολίου τα ταξίδια στην ΕΕ από το 2022;