Γρηγόρης Τάσιος: Απελευθερώστε το ελληνικό ξενοδοχείο από τα υπέρογκα βάρη- Τα 3 "καμπανάκια"

Α Decrease font Enlarge font
Απελευθερώστε το ελληνικό ξενοδοχείο από τα υπέρογκα βάρη- Τα 3 "καμπανάκια"

Με μεγάλη προσέλευση ξενοδόχων από όλη την Ελλάδα (50 Ενώσεις), παρουσία του υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη και των Προέδρων ΣΕΤΕ κ. Γιάννη Ρέτσου και ΞΕΕ κ. Αλέξανδρου Βασιλικού, πραγματοποιήθηκε σήμερα 8 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη το Συμβούλιο Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων στο περιθώριο της Philoxenia 2019, με διττό στόχο: Αφενός να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της σεζόν που ολοκληρώνεται και αφετέρου να τεθούν οι στόχοι για το 2020. 

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος έβαλε στο «κάδρο» τα «3 καμπανάκια» που χτυπούν σήμερα οι ήδη επιβαρυμένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις: τις επιπτώσεις από την κατάρρευση της Thomas Cook, τη διαχείριση του μεταναστευτικού και τις ελλιπείς υποδομές της χώρας που την αναγκάζουν να στέκεται «γυμνή» απέναντι στην κλιματική αλλαγή.  

«Απελευθερώστε το ελληνικό ξενοδοχείο κύριε Υπουργέ,  είναι το μήνυμα που εκπέμπει σήμερα η ΠΟΞ», τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον υπουργό Τουρισμού, προσθέτοντας πως η στήριξη του ξενοδοχείου πρέπει να είναι προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση και τη χώρα. Ειδικά όταν αυτό βρίσκεται σε δύσκολη θέση, εκτεθειμένο στις συνέπειες της εξάρτησης από παγκόσμιους κολοσσούς και ταυτόχρονα υπερφορτωμένο με βάρη και υποχρεώσεις.  

Ο Πρόεδρος της ΠΟΞ, αφού χαρακτήρισε «σοβαρό πλήγμα» την  κατάρρευση της Thomas Cook για ένα μεγάλο κομμάτι ελληνικών ξενοδοχείων, μικρομεσαίας κυρίως κατηγορίας που είναι και η ραχοκοκαλιά του ξενοδοχειακού κόσμου της χώρας, κάλεσε ιδιαίτερα το υπουργείο Οικονομικών να συμβάλει στο «αυτονόητο», δηλαδή να μη φορολογηθούν οι επιχειρήσεις για χρήματα τα οποία δε θα εισπράξουν και να μην αποδώσουν ΦΠΑ τον οποίο όμως δε θα λάβουν. 
«Οφείλω να πω κύριε Υπουργέ ότι από το πρώτο λεπτό αυτής της εξαιρετικά δυσάρεστης εξέλιξης είσαστε μαζί μας, διαρκώς πάνω από το πρόβλημα για να μετριαστούν οι σοβαρές επιπτώσεις», είπε απευθυνόμενος στον κ. Θεοχάρη, ασκώντας όμως παράλληλα και κριτική γιατί παρόλο που ελήφθησαν κάποιες αποφάσεις, «σκοντάψαμε στη χρόνια παθογένεια των συναρμοδιοτήτων, με αποτέλεσμα πολλοί ξενοδόχοι να δίνουν αγώνα με νύχια και με δόντια για να μπορέσουν να κρατηθούν ζωντανοί».   
Ειδικά για το μεταναστευτικό, εξέφρασε την αγωνία του με αφορμή την παραδοχή από αρμόδια κυβερνητικά χείλη ότι η κατάσταση είναι «μη διαχειρίσιμη» και σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι «μια καλά ισορροπημένη διαχείριση μεταξύ λογικής και ευαισθησίας» που να μην είναι όμως σε βάρος του τουρισμού. 
Ο επικεφαλής της ΠΟΞ μίλησε ακόμη για «ανύπαρκτες ή φθίνουσες υποδομές που απειλούν σοβαρά τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των τουριστικών προορισμών». 

Διαβάστε όλη την ομιλία του...

"Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Το Συμβούλιο των Προέδρων κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έχει ένα διττό στόχο.

Αφενός να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της σεζόν που ολοκληρώνεται και αφετέρου να δούμε το πως θα πάμε παρακάτω. 

Θεωρώ λοιπόν πως είναι η πιο σωστή στιγμή για να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή θέση τους. 

Βγάλαμε μια δύσκολη σεζόν. Το περιμέναμε εξ αρχής πως θα υπάρξει κάποια "διόρθωση" στις επιδόσεις των προηγούμενων χρόνων. Άλλωστε ζούμε σε ένα περιβάλλον προκλήσεων. Αβεβαιότητα στη Βρετανία, ανασφάλεια στην Ευρώπη, ανάκαμψη των άμεσων ανταγωνιστών μας. Όλα αυτά επηρέασαν και θα συνεχίζουν να επηρεάζουν τον ελληνικό τουρισμό.

Παρ' όλα αυτά και όσο προχωρούσε η χρονιά αποδεικνυόταν πως το τουριστικό μας προϊόν διατηρεί την ελκυστικότητά του και τη δυναμική του, με σοβαρές διαφοροποιήσεις όμως, ανάμεσα στις γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας.  

Κι εδώ είναι το πρώτο σημείο που πρέπει να σκύψουμε με προσοχή και να δούμε τα μεγάλα ζητήματα των υποδομών σε όλη τη χώρα. Το "καμπανάκι" λοιπόν χτύπησε,  αλλού πιο δυνατά,  αλλού λιγότερο, όμως θα πρέπει να το ακούσουμε. Ανύπαρκτες ή φθίνουσες υποδομές απειλούν σοβαρά την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των τουριστικών προορισμών μας. 

Επιπλέον, δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και ήρθε για να μείνει. Ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο μπορεί να προκαλέσει καταστροφική ζημιά σε ένα προορισμό, αν δεν υπάρχει οργανωμένη προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα. Από την ανθεκτικότητα των υποδομών και την αντιμετώπιση των συνεπειών του όποιου φαινομένου μέχρι την επικοινωνιακή διαχείριση της εικόνας του προορισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Ζούμε στην on line εποχή, τα πάντα μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο μέσα από τα smartphones, διαμορφώνοντας γνώμες, επιλογές και προτιμήσεις. Ειδικά για τις νεώτερες ηλικιακές κατηγορίες των λεγόμενων Millennials. 

Το "δεύτερο καμπανάκι" μέσα στο '19 ακούστηκε όταν μετά από πολλές αγωνίες κι αφού είπαμε "Δόξα τω Θεώ",  ήρθε η κατάρρευση της Thomas Cook. Σοβαρό πλήγμα για ένα μεγάλο κομμάτι ελληνικών ξενοδοχείων, μικρομεσαίας κυρίως κατηγορίας, που είναι και η ραχοκοκαλιά του ξενοδοχειακού κόσμου της πατρίδας μας.    

Οφείλω να πω κύριε Υπουργέ ότι από το πρώτο λεπτό αυτής της εξαιρετικά δυσάρεστης εξέλιξης είσαστε μαζί μας, διαρκώς πάνω από το πρόβλημα, για να μετριαστούν οι σοβαρές επιπτώσεις. Ελήφθησαν κάποιες αποφάσεις αλλά έμειναν πίσω και πολλά περισσότερα που θα μπορούσαν να γίνουν καθώς σκοντάψαμε στη χρόνια παθογένεια των συναρμοδιοτήτων. 

Το προϊόν μας μπορεί να άντεξε, να έχουμε κάποια αναπλήρωση των απωλειών αλλά αυτό δεν σημαίνει καθόλου πως το πρόβλημα λύθηκε. Είναι πάρα πολλοί συνάδελφοι που δίνουν αγώνα με νύχια και με δόντια για να μπορέσουν να μείνουν ζωντανοί. 

Πρέπει λοιπόν να δούμε καθαρά τη "μεγάλη εικόνα".

Όλοι συμφωνούμε πως δεν υπάρχει ελληνικός τουρισμός χωρίς ελληνικά ξενοδοχεία. Όλοι συμφωνούμε πως ο τουρισμός είναι πολύ μεγάλο μέγεθος για την ελληνική οικονομία και είναι αναντικατάστατη η συμβολή του στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. 

Αυτό είναι το "καμπανάκι".  Γι αυτό και η στήριξη του ξενοδοχείου πρέπει να είναι προτεραιότητα. Ειδικά όταν βρίσκεται σε δύσκολη θέση, εκτεθειμένο στις συνέπειες της εξάρτησης από παγκόσμιους κολοσσούς και ταυτόχρονα υπεφορτωμένο με βάρη και υποχρεώσεις.  

Χρειάζεται γενναία ελάφρυνση. Έγινε μια καλή αρχή με το ΦΠΑ στο σύνολο του τουριστικού πακέτου, πρέπει να υπάρξει και συνέχεια. Πρέπει,  το λέμε και το ξαναλέμε,  να καταργηθεί ο φόρος διαμονής. Πρέπει να εξορθολογιστούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Υπάρχουν και καλές ιδέες και καλές προτάσεις για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με περισσότερη ευελιξία, την οποία απαιτούν οι καιροί. Για να συνεχίσει το ξενοδοχείο να δημιουργεί δουλειές και εισοδήματα. Έχουμε αποδείξει έμπρακτα με τις κλαδικές συμβάσεις μας πόσο νοιαζόμαστε για τους εργαζόμενούς μας και θέλουμε πάντα να είναι επαρκώς ικανοποιημένοι και να νιώθουν ασφαλείς. Αλλά θα πρέπει η κανονικότητα να περάσει και την πόρτα του ξενοδοχείου. Δεν μπορεί ο ξενοδόχος να δουλεύει μόνο για φόρους, εισφορές, πνευματικά δικαιώματα  και μισθούς. Δεν μπορεί να τιμωρούμαστε επειδή είμαστε εργατικοί. Επειδή είμαστε δημιουργικοί. Επειδή τολμάμε. Επειδή επενδύουμε. Επειδή παίρνουμε ρίσκα. Επειδή έχουμε φιλότιμο. 

Αυτός ο ανορθολογισμός θα πρέπει να λάβει ένα τέλος. 

Ούτε μπορεί να συνεχίζεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός σ' ένα αρρύθμιστο τοπίο βραχυχρόνιων μισθώσεων που αποδεικνύεται επιζήμιο και για την οικονομία και για τα δημόσια έσοδα και για την κοινωνία με τις σοβαρές αρνητικές συνέπειες που έχει.  

Ούτε μπορεί να είναι "Γολγοθάς" μια τουριστική επένδυση χωρίς χωροταξικό και καθαρούς κανόνες για όλους. 

Ναι, είναι όλα μεγάλα ζητήματα. Αλλά όσο τα αφήνουμε μεγαλώνουν και ροκανίζουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού ξενοδοχείου, πριονίζουν το κλαδί πάνω στο οποίο στηρίζεται ο ελληνικός τουρισμός και όλοι οι συναφείς κλάδοι και επαγγέλματα που σχετίζονται μαζί του. Από την οικοδομή μέχρι τις νέες τεχνολογίες. Από το εμπόριο και την ενέργεια μέχρι την πρωτογενή παραγωγή. Το ξενοδοχείο δημιούργησε αλυσίδες αξίας για όλη την πραγματική οικονομία αλλά το ίδιο εξακολουθεί και παραμένει δέσμιο νοοτροπιών του χθες. 

Απελευθερώστε το ελληνικό ξενοδοχείο κύριε Υπουργέ! 

Τώρα που το momentum της συγκυρίας παραμένει,  παρά τις προκλήσεις και τις αβεβαιότητες, θετικό.

Όλοι γυρίσαμε από το Λονδίνο και τη WTM με περισσότερη αισιοδοξία απ' όση είχαμε όταν ξεκινήσαμε για να πάμε. Κι αυτό δείχνει πως το ελληνικό τουριστικό προϊόν αντέχει στις διακυμάνσεις. Η ποιότητα της ελληνικής φιλοξενίας εκτιμάται κι αυτό δικαιώνει τις συνεχείς επενδύσεις μας στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των μονάδων μας, κάτω από ασφυκτικές συνθήκες. Όμως το κάνουμε γιατί η ποιότητα είναι η ασπίδα μας κι αυτό διαπιστώθηκε και στην έκθεση του Λονδίνου. Η ποιότητα μέτράει! 

Επίσης,  είναι πολύ σημαντικό πως  η εικόνα της χώρας συνολικά είναι κάτι παραπάνω από θετική και αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα της νέας κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όλοι οι επιχειρηματικοί παράγοντες της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς μιλούν μόνον με καλά λόγια και υπάρχει ένα εξαιρετικό κλίμα για συνεργασίες.  Αν οι τάσεις αυτές επιβεβαιωθούν στις κρατήσεις μας μπορούμε πραγματικά να κάνουμε νέα ρεκόρ. Στο χέρι μας είναι,  κύριε Υπουργέ. Γι αυτό σας το ξαναλέω: Απελευθερώστε το ελληνικό ξενοδοχείο!  Είστε πολιτικός με καλή γνώση της οικονομίας και της αγοράς και ξέρετε πως η καλή ψυχολογία φέρνει μόνον καλά αποτελέσματα.  Όσο πιο πολύ καταφέρει να ανοίξει τα φτερά του το ξενοδοχείο,  τόσο πιο ψηλά θα πετάξει ο τουρισμός.  

Συνέπεις από το μεταναστευτικό

Όμως... υπάρχει κι ένα "τρίτο καμπανάκι". Ακούστηκε υπόκωφα στο Λονδίνο αλλά πρέπει να το προσέξουμε. Πέρα όλων των άλλων πλεονεκτημάτων της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού, η ανθεκτικότητα του προϊόντος μας συνδέεται άμεσα με το αίσθημα της ασφάλειας. Η Ελλάδα κάνει τον επισκέπτη της να νιώθει ασφαλής. Είναι μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα και το αίσθημα της  ασφάλειας που παρέχει δεν μπορεί να το εγγυηθεί καμία από τις άμεσα ανταγωνιστικές μας χώρες. 

Το μεταναστευτικό αν και δεν είναι ελληνικό πρόβλημα αλλά ευρωπαϊκό,  μπορεί να έχει πολύ... ελληνικές συνέπειες, αρνητικές για την ασφάλεια αλλά και για την εικόνα της χώρας. Χρειάζεται μια καλά ισορροπημένη διαχείριση μεταξύ λογικής και ευαισθησίας.  Και δεν σας κρύβω κύριε υπουργέ, την αγωνία μου, όταν ο καθ' ύλην αρμόδιος συνάδελφός σας,  χαρακτηρίζει μη διαχειρίσιμη την κατάσταση.  

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όλος ο ξενοδοχειακός κόσμος - ξενοδόχοι, εργαζόμενοι, συνεργάτες – είναι έτοιμος να δώσει το 2020 το καλύτερο εαυτό του για να πάμε σε μια ακόμη χρονιά - ορόσημο για τον τουρισμό και την Ελλάδα. 

Όλοι οι ξενοδόχοι, η ΠΟΞ, οι Ενώσεις μας, πιστεύουμε στο προϊόν μας, πιστεύουμε στη δουλειά μας, στους ανθρώπους μας, στον τόπο μας.

Το ελληνικό ξενοδοχείο μπορεί πραγματικά να ξεκλειδώσει ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες για τον τουρισμό, για την ανάπτυξη, για την κοινωνική συνοχή. 

Χρειάζονται όμως δημόσιες πολιτικές. Για να απαντηθούν και τα τρία "καμπανάκια" στα οποία αναφέρθηκα. Υποδομές, απελευθέρωση ξενοδοχείου, ασφάλεια. 

Απαντήσεις που πρέπει να δοθούν τώρα. Χωρίς αναβολές, αμφιταλαντεύσεις και "δεύτερες σκέψεις".  Να δοθούν τώρα  που η δυναμική μας διατηρείται, έχοντας καλά προμηνύματα για τη σεζόν του 2020.  Αυτή  δεν πρέπει να είναι επ ουδενί αιτία εφησυχασμού ή αδράνειας. Αντίθετα,  ο τουρισμός είναι εθνικό κεφάλαιο κι απαιτεί εθνική προσπάθεια το μέλλον του και η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του. Κοινή προσπάθεια όλων είναι η σωστή απάντηση. Γιατί και τα οφέλη του τουρισμού διαχέονται προς όλους και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια οικονομία που στέκεται ξανά όρθια.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας".  

 1. 16/11 11:32

  Η νέα Επιτροπή Τουριστικής Προβολής Ρόδου

 2. 16/11 11:25

  Οι τουρκικές επενδύσεις στα αεροδρόμια της Βόρειας Μακεδονίας

 3. 16/11 11:21

  O Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας σε έκθεση τεχνολογίας στο Λος Άντζελες

 4. 15/11 17:05

  K. Mητσοτάκης: Προτεραιότητά μας η σύνδεση τουρισμού με αγροδιατροφικό τομέα και πολιτισμό

 5. 15/11 16:16

  Συνάντηση Χάρη Θεοχάρη με τον Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη

 6. 15/11 16:15

  Στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ η μάχη της Booking.com για το εμπορικό της σήμα

 7. 15/11 16:02

  Το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΕΟΤ

 8. 15/11 15:58

  Μ.Κόνσολας: Σύγχρονο μοντέλο τουριστικής εκπαίδευσης

 9. 15/11 14:31

  Πώς θα λειτουργήσουν τα μουσεία της Αθήνας την 17η Νοεμβρίου

 10. 15/11 14:26

  Η Ακρόπολη φωταγωγείται στα χρώματα της UNICEF

 11. 15/11 13:23

  Έρχεται η Ιαπωνική εβδομάδα στην Αθήνα

 12. 15/11 13:20

  Τήνος: Βρέθηκαν γλυπτά μοναδικής αρχαιολογικής αξίας

 13. 15/11 12:33

  IPK/ Τουρισμός | Μικρότερη ανάπτυξη στα διεθνή ταξίδια το 2019- Οι προβλέψεις για το 2020

 14. 15/11 12:12

  Στην ANEX Tour ο ιστορικός τουρ οπερέιτορ της Ρωσίας Intourist

 15. 15/11 12:03

  Οι Millennial και οι Gen Z στο στόχαστρο των επαγγελματιών του τουρισμού το 2020

 16. 15/11 11:51

  Γερμανικός τουρισμός: Η LMX προσφέρει ξενοδοχεία της Thomas Cook

 17. 15/11 11:51

  Άνοιγμα της Τήνου στην κινεζική αγορά

 18. 15/11 11:32

  Χ.Μαμουλάκης: Ελεύθερη πρόσβαση σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους για τρίτεκνους και πολύτεκνους

 19. 15/11 11:10

  Έρχεται πρόγραμμα δανειοδότησης για τα «θύματα» της Thomas Cook

 20. 15/11 11:01

  Μέλη της ΠΟΞ τρεις ξενοδοχειακές ενώσεις

 21. 15/11 10:33

  Βρετανική διάκριση για την Ελλάδα: Τα παιδιά ψηφίζουν την Ακρόπολη ως συναρπαστική εμπειρία!

 22. 15/11 10:18

  Εμπορικό σήμα για τα μακεδονικά προϊόντα

 23. 15/11 09:57

  Προσφορές σε πτήσεις της Aegean και της Olympic Air στο εσωτερικό και εξωτερικό

 24. 15/11 09:42

  Αλλαγή χρήσης κτιρίων σε ξενοδοχείο στη Ναύπακτο και σε τουριστικές κατοικίες στη Δ. Μάνη

 25. 15/11 09:40

  Δήμος Αγίου Νικολάου: Διαγωνισμός για έκδοση εντύπων τουριστικής προβολής

 26. 15/11 09:36

  Σύστημα διαχείρισης τουριστικού προορισμού στη Δυτική Μακεδονία

 27. 15/11 09:34

  Συγχωνεύσεις ξενοδοχειακών εταιρειών

 28. 15/11 09:33

  Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιου Καγιάκ στη Νάξο

 29. 15/11 09:25

  Υγραέριο: Λύση εξοικονόμησης για κάθε χρήση από την Coral Gas

 30. 15/11 09:21

  Μαξιλάρια Ύπνου: Συμβουλές από την Vesta Home για το τι πρέπει να προσέξει ένα ξενοδοχείο

 31. 15/11 09:17

  LG Business Solutions: Ολοκληρωμένες λύσεις για το ξενοδοχείο

 32. 14/11 23:57

  Μιλήστε εύκολα όταν ταξιδεύετε, με το Google Maps

 33. 14/11 23:51

  Το πιο νόστιμο φαγητό … το κολατσιό στο λιομάζωμα- Γράφει ο Δημήτρης Ρουκάς (*)

 34. 14/11 23:27

  Χ.Θεοχάρης: Πώς θα γίνεται η κατάταξη των ξενοδοχείων και η αναγνώριση των ιαματικών πόρων- οι συνέπειες Thomas Cook

 35. 14/11 19:22

  Κάρπαθος: Ο δήμαρχος ζητεί την ίδρυση Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων

 36. 14/11 15:49

  Αύξηση 26,4% των εισπράξεων στα μουσεία της χώρας τον Ιούλιο

 37. 14/11 15:40

  Το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην έκθεση Philoxenia

 38. 14/11 15:20

  Μεγάλοι επιχειρηματίες στα «Αττικά Πολυκαταστήματα»

 39. 14/11 14:44

  ΞΕΕ: Οι τελευταίες τάσεις της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς στο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας στην Xenia

 40. 14/11 14:33

  Τεχνική Ολυμπιακή: Συζητήσεις με Ιβάν Σαββίδη για την αγορά του Πόρτο Καρράς

 41. 14/11 13:57

  Υπουργείο Τουρισμού: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για πρώτες βοήθειες στα απομακρυσμένα νησιά

 42. 14/11 13:45

  Περισσότερες πτήσεις προς Ελλάδα το 2020 από Condor, Eurowings και TUIfly

 43. 14/11 12:50

  Κύκλωμα παράνομων λογισμικών που αλλοιώνουν τις συναλλαγές εντόπισε η ΑΑΔΕ

 44. 14/11 12:44

  Σεμινάριο για νέους στην Αθήνα στον τομέα της φιλοξενίας από το Cesar Ritz Carlton Switzerland

 45. 14/11 12:27

  FedHATTA: Τιμητική διάκριση σε δύο προσωπικότητες του τουρισμού Β. Ελλάδας στη Piloxenia 2019

 46. 14/11 12:11

  Ν.Χαλκιαδάκης: Μέχρι τον Ιανουάριο θα έχει καλυφθεί το κενό της Thomas Cook στην Κρήτη

 47. 14/11 11:22

  ΥΠΑ: 3 εκατ, επιβάτες στα ελληνικά αεροδρόμια το 10μηνο

 48. 14/11 11:19

  Ενδιαφέρον ταξιδιωτικών γραφείων της Β.Ελλάδας για την Πάρο

 49. 14/11 11:08

  Οι 6 κυρίαρχες τάσεις στα ξενοδοχεία το 2020

 50. 14/11 11:04

  10 ξενοδοχεία στην Ομόνοια τους επόμενους μήνες

 51. 14/11 10:47

  Ε.Ξ.Μαγνησίας: Εκδήλωση για τον γαστρονομικό τουρισμό

 52. 14/11 10:42

  Ερώτηση 21 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: Ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης από την πτώχευση του Thomas Cook

 53. 14/11 10:38

  H Αλβανία προχωρεί τις διαδικασίες για νέο αεροδρόμιο στον Αυλώνα

 54. 14/11 10:36

  Η πορεία της βρετανικής οικονομίας θα καθορίσει τον εξερχόμενο τουρισμό

 55. 14/11 10:34

  H Ιberia αγόρασε την Air Europa- Ενισχύεται ο ισπανικός τουρισμός

 56. 14/11 10:33

  Πράσινο φως για νέο λιμάνι στη Σαντορίνη

 57. 14/11 10:21

  Δείτε πως θα είναι το ξενοδοχείο που θα λειτουργήσει στο ιστορικό κτίριο της Απογευματινής

 58. 14/11 10:14

  Κατερίνα Νοτοπούλου: Οι σύγχρονες προκλήσεις για τον ελληνικό τουρισμό

 59. 14/11 10:13

  Συνάντηση Κόνσολα για τα προβλήματα εμπορίου στις τουριστικές και νησιωτικές περιοχές

 60. 14/11 10:03

  GREEK PANORAMA: Ο εναλλακτικός τουρισμός της Ελλάδας στο Ζάππειο, 15-16 Νοεμβρίου 2019

 61. 13/11 20:03

  Συνάντηση Θεοχάρη- Αρναουτάκη | Δράσεις για την ενίσχυση του τουρισμού της Κρήτης

 62. 13/11 17:38

  6η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού - Κατεβάστε την πρόσκληση

 63. 13/11 16:41

  Ρωσία: Τέλος στις ρήτρες χαμηλότερης τιμής της Booking.com στα συμβόλαια με ξενοδοχεία

 64. 13/11 15:44

  Ελλάδα και Γερμανία «ανοίγουν» νέους δρόμους καινοτομίας

 65. 13/11 15:34

  TUI Fly: 200.000 θέσεις από Νυρεμβέργη το 2020- πτήσεις προς Κέρκυρα, Κρήτη και Ρόδο

 66. 13/11 14:57

  Στον αέρα η Preview Edition 2019 της Xenia News

 67. 13/11 14:06

  EOT: Προώθηση στη Γερμανία της Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Χαλκιδικής ως χειμερινών προορισμών

 68. 13/11 14:02

  Μαχαραγιάς δίνει το παλάτι του στην Airbnb! (video)

 69. 13/11 13:50

  Ο γαστρονομικός τουρισμός της Αττικής στην Philoxenia 2019

 70. 13/11 13:49

  Αμερικανικός τουρισμός: Αυτοί ήταν οι 5 πιο καυτοί προορισμοί του 2019

 71. 13/11 13:39

  Προβολή της Ρόδου στους Έλληνες τουρίστες στην Philoxenia 2019

 72. 13/11 13:19

  Τήνος: Συμμετοχή στις εκθέσεις με άξονα το marketing plan

 73. 13/11 12:53

  Τεράστιο κύμα προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στη Βενετία

 74. 13/11 12:52

  Βρετανικός τουρισμός: Η κατάρρευση του Thomas Cook οδηγεί σε δυναμικά πακέτα υψηλού κινδύνου

 75. 13/11 12:20

  Αγωνία για το μέλλον της Astra Airlines

 76. 13/11 12:00

  T.O. Πελοποννήσου, Ε.Ξ. Αρκαδίας και δήμος Τρίπολης προωθούν από κοινού το τουριστικό προϊόν τους

 77. 13/11 11:52

  Οι περιβαλλοντικές πρακτικές του Hyatt Regency Hotel Thessaloniki στην Philoxenia 2019

 78. 13/11 11:35

  Ο συνεδριακός τουρισμός έχει πεδίο δόξης λαμπρό στην Ελλάδα, αρκεί να θέσουμε σωστές βάσεις

 79. 13/11 11:32

  340 εκατ.ευρώ έσοδα έφερε ο τουριστικός φόρος στις Βαλεαρίδες Νήσους- Πού διατίθενται

 80. 13/11 11:21

  Ε.Ξ. Θεσσαλονίκης: Επανεξελέγη πρόεδρος ο κ.Α.Μανδρίνος- το νέο Δ.Σ.

 81. 13/11 11:15

  Τίτλοι τέλους και για τη γερμανική Thomas Cook

 82. 13/11 10:41

  Αειφόρος τουρισμός | Προκλήσεις και εμπόδια: Συμπεράσματα από το πρώτο Go Green! Hotel Seminar

 83. 13/11 10:19

  Στρατηγικό λάθος ο όρος υπερ-τουρισμός για δημοφιλείς προορισμούς- Γράφει ο κ.Νότης Μαρτάκης (*)

 84. 13/11 10:16

  Άδειες για νέες τουριστικές κατοικίες σε Χανιά, Ρέθυμνο και Κεφαλονιά

 85. 13/11 10:14

  Αναγνωρίστηκαν άλλες 2 Πηγές ως ιαματικές σε Ικαρία και Χαλκιδική

 86. 13/11 10:11

  Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης: Πρόγραμμα τουριστικής προβολής ύψους 4,5 εκατ.ευρώ μέχρι το 2022

 87. 13/11 10:08

  Μαθαίνοντας τους Ιάπωνες να τρώνε γιαούρτι με ελληνικό μέλι

 88. 13/11 10:04

  ΕΟΤ: Διαγωνισμός για παραγωγή και προμήθεια διαφημιστικών δώρων

 89. 12/11 20:10

  Ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας καλεί τα καταστήματα να αποκτήσουν καταλόγους για τυφλούς

 90. 12/11 16:18

  Κίνδυνος για χάος στις πτήσεις στη Γαλλία στις 5 Δεκεμβρίου

 91. 12/11 16:09

  Aegean: Νέα δρομολόγια Πάφος-Αθήνα και Λάρνακα-Βυρητός

 92. 12/11 15:59

  Η χειμερινή Χαλκιδική στην 35η Philoxenia

 93. 12/11 15:41

  M. Κόνσολας: Η αειφορία βασικό στοιχείο του νέου στρατηγικού σχεδίου για τον τουρισμό

 94. 12/11 15:04

  Προβολή των Λειψών σε Θεσσαλονίκη και Λονδίνο

 95. 12/11 14:33

  15 εκατ. ευρώ επιπλέον για νέες μικρομεσαίες τουριστικές επενδύσεις στην Κρήτη

 96. 12/11 14:15

  Τουρισμός: Προειδοποίηση για «παραπλανητικές» ταξιδιωτικές προσφορές την Black Friday

 97. 12/11 13:46

  Πρώτη πιστοποίηση Green Flag Trails στην Ευρώπη στα Μονοπάτια Κυθήρων

 98. 12/11 13:32

  ΣΕΤΚΕ: Οι προκλήσεις των μικρών τουριστικών καταλυμάτων σε Περιφερειακό Συμβούλιο στην Κρήτη

 99. 12/11 13:10

  Το μέλλον του τουρισμού απαιτεί συγκεκριμένη στρατηγική, και όχι πειραματισμούς και εύκολες λύσεις

 100. 12/11 12:57

  Thomas Cook: Ακυρώνονται και επισήμως όλα τα ταξίδια από την 1η Ιανουαρίου