Ποια είναι η θέση της τρίτης ηλικίας στο νέο ταξιδιωτικό τοπίο

Ποια είναι η θέση της τρίτης ηλικίας στο νέο ταξιδιωτικό τοπίο

Οι παππούδες μας τα έχουν βρει σκούρα. Μπορεί πολλές φορές να μην το παραδέχονται, αλλά είναι πασιφανές, ακόμη και μέσα στην ίδια τους τη γειτονιά, ότι τους έχει «καταπιεί» η τεχνολογία.

Παλαιότερα, ήμασταν όλοι ίσοι απέναντι σε κινήσεις όπως την οργάνωση μιας εκδρομής ή ενός μεγάλου ταξιδιού στο εξωτερικό. Σήμερα όμως, η ψηφιακή ανισότητα έχει δημιουργήσει μία τεράστια ψαλίδα μεταξύ των νέων, των μεσηλίκων και των ηλικιωμένων.

Και κανείς δεν λέει ότι η τεχνολογία είναι κάτι αρνητικό, εννοείται ότι έχει βοηθήσει πάρα πολύ τον εν ενεργεία επαγγελματικά πληθυσμό, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν δημιουργεί και προβλήματα σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες που αν μη τι άλλο αξίζουν τον σεβασμό και την υποστήριξη όλων.

Για παράδειγμα, η 80χρονη κυρία που περιμένει υπομονετικά στην ουρά της τράπεζας για να κάνει τις συναλλαγές της στο ταμείο, αντί να χρησιμοποιήσει το internet banking, τα ΑΤΜ ή τα αυτόματα μηχανήματα συναλλαγών, είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορέσει να βρει και την καλύτερη προσφορά για τις διακοπές της- και κατ’ επέκταση θα χάσει την ευκαιρία να γνωρίσει τον κόσμο και να γεμίσει ευεργετικές εμπειρίες ή και ήπιες θεραπείες, στα χρόνια της ελευθερίας της.

Μία σημαντική πρωτοβουλία που επιχείρησε να βοηθήσει, ήταν το πρόγραμμα Digital Inclusion για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών, στο οποίο συμμετείχε μεταξύ άλλων ο φορέας ευζωίας ηλικιωμένων «50και Ελλάς» και στο οποίο άτομα μεγαλύτερης ηλικίας εκπαιδεύονται στη χρήση εφαρμογών για την πραγματοποίηση καθημερινών συναλλαγών σε θέματα υγείας, τραπεζικής, αγορών, πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες και άλλα. Κάτι γίνεται και προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο η διάδοση τέτοιων προγραμμάτων θα έπρεπε να προωθείται και από περαιτέρω συνέργειες.

Ως επί το πλείστον, πάντως, τουλάχιστον στη χώρα μας, οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι, αν δεν έχουν κάποιον να τους βοηθήσει στην επιλογή προορισμού και ξενοδοχείου, αλλά και στην γενικότερη οργάνωση των διακοπών τους, τα «ασημένια» ή «χρυσά» χρόνια όπου υποτίθεται ότι απολαμβάνει κανείς την ελευθερία του από επαγγελματικές και άλλες υποχρεώσεις, δεν αποδίδουν το μέγιστο των όσων οφείλονται στους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας. Ναι μεν υπάρχουν μεγάλοι σε ηλικία τουρίστες που έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα των ανέπαφων συναλλαγών και των ηλεκτρονικών αναζητήσεων, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της συγκεκριμένης ομάδας, «κρύβεται» πίσω από κάποιο γνώριμο εξοχικό που δεν χρειάζεται ταξιδιωτικές διαδικασίες ή ελπίζει στην πρωτοβουλία των παιδιών του. Από την άλλη, βέβαια υπάρχουν και σημαντικές λύσεις που προσφέρουν τα ταξιδιωτικά γραφεία.

Οι διακοπές είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής. Παρέχουν την ευκαιρία επαναφόρτισης, κοινωνικοποίησης και εξερεύνησης νέων τόπων και τρόπων ζωής.  Στο εξωτερικό, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους ηλικιωμένους, είναι η προσβασιμότητα. Για πολλούς χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων ή μπαστουνιού, η ιδέα να κάνουν διακοπές μπορεί να είναι τρομακτική, ακόμη κι αν συνοδεύονται από μέλη της οικογένειάς τους.

Αλλά τα καλά νέα για τους ξένους τουρίστες, είναι ότι τα προσβάσιμα ταξίδια είναι εφικτά – χρειάζονται απλώς λίγο περισσότερο προγραμματισμό. Μπορούν επίσης να επικοινωνήσουν με οποιαδήποτε από τις τουριστικές εταιρείες που ειδικεύονται σε προσβάσιμες εκδρομές για ηλικιωμένους ή να επικοινωνήσουν με έναν ταξιδιωτικό πράκτορα για να τους βοηθήσει να προγραμματίσουν το ταξίδι τους. Τι γίνεται όμως μετά, στη διαδικασία μετάβασης και επιστροφής αλλά και στον ίδιο τον προορισμό;

Οι ηλικιωμένοι που είναι μόνοι τους, είναι ένα γεγονός που φρενάρει κάθε διάθεση για διακοπές, κυρίως λόγω της ανασφάλειας που πηγάζει από αυτή καθ’ αυτή τη μοναχικότητα. ‘Ισως στην περίπτωση των εγχώριων ηλικιωμένων τουριστών, μία πρωτοβουλία που θα μπορούσε να υποστηρίξει τα ταξίδια των μεγάλων σε ηλικία ανθρώπων, να ήταν παρόμοια με τη Βοήθεια στο Σπίτι, Βοήθεια στις Διακοπές. Αλλά αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα.

Η οικονομική διάσταση του ζητήματος για τον ελληνικό τουρισμό

Σύμφωνα με έρευνα του «50και Ελλάς», οι άνθρωποι άνω των 60 ετών παγκοσμίως, υπολογίζονται σε περίπου 1 δισ. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το δεδομένο, μέχρι το 2050 οι παγκόσμιοι κάτοικοι άνω των 60, θα φτάσουν τα 2 δισ. Τα παιδιά που γεννιούνται τον 21ο αιώνα έχουν πάνω από 50% πιθανότητα να ζήσουν πάνω από 100 χρόνια. Στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι το ποσοστό ηλικιωμένων τουριστών αναμένεται να αυξηθεί σε 26% το 2030 και 32% το 2050, ενώ έως το 2050, το 1/3 της συνολικής τουριστικής δαπάνης θα προέρχεται από άτομα που θα έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους.

Ταυτόχρονα, άνθρωποι με προβλήματα υγείας επιλέγουν όλο και πιο συχνά να αναζητήσουν θεραπείες σε άλλες χώρες, ή να συνδυάσουν θεραπεία με διακοπές σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Αυτές οι τάσεις έχουν δημιουργήσει δύο πολύ μεγάλες αγορές, τον τουρισμό τρίτης ηλικίας και τον τουρισμό υγείας.

Σε προηγούμενη μελέτη της διαΝΕΟσις με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής και ομάδα ερευνητών υπό τον συντονισμό του καθηγητή κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής στο ΕΚΠΑ Γιάννη Τούντα, αναλύθηκαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι υποκατηγορίες αυτών των κλάδων, καθώς και το πώς άλλες χώρες επενδύουν στην προσέλκυση ηλικιωμένων και ασθενών τουριστών Η μελέτη χαρτογραφεί το τι ισχύει στη δική μας χώρα και προσδιορίζει το πόσα θα μπορούσε να κερδίσει η ελληνική οικονομία, αν αναπτύσσονταν υποδομές.

Συνοπτικά, παρατίθενται στοιχεία της έρευνας: Ο μέσος Ευρωπαίος εκτιμάται ότι θα παραμείνει υγιής και δραστήριος για 8,3 έτη μετά την ηλικία των 65 ετών-στη Βόρεια Ευρώπη ακόμα περισσότερα. Παρ’ όλα αυτά ένα μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων, το 46% όσων είναι ηλικίας άνω των 60 αναφέρουν μια μορφή ανικανότητας. Η πλειοψηφία των ατόμων άνω των 65 πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα. Το 30% των ατόμων άνω των 65 ετών πέφτει μια φορά τον χρόνο. Ένας στους τρεις άνω των 60 έχει απώλεια ακοής. Αλλά το θέμα της υγείας δεν είναι το μόνο που τους διαφοροποιεί. Οι ηλικιωμένοι στον δυτικό κόσμο είναι κατά κανόνα πιο ευκατάστατοι από ό,τι οι νεότεροι. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, τα εισοδήματα στην ηλικία των 50 ετών είναι υψηλότερα από το γενικό μέσο όρο του πληθυσμού τους.

Και ταξιδεύουν όλο και περισσότερο. Η μόνη πληθυσμιακή ομάδα στην Ευρώπη που αυξάνει και τον αριθμό των ταξιδιών της και την ταξιδιωτική δαπάνη είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών. Ως τουρίστες, δε, έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ταξιδεύουν συχνότερα, ξοδεύουν περισσότερα, επιλέγουν πιο μακρινούς προορισμούς και μένουν για περισσότερο χρόνο εκεί. Απαιτούν, δε, υπηρεσίες καλής ποιότητας.

Είναι ένα κοινό που, για μια χώρα σαν τη δική μας, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, είναι απαραίτητο.

Αν εστιάσουμε σε αυτό το 26% των Ευρωπαίων τουριστών, πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι τις αγοράς, το οποίο επίσης χωρίζεται σε δύο υποκατηγορίες: Εκείνους που είναι υγιείς και εκείνους που έχουν κάποια προβλήματα υγείας. Ένα μεγάλο μέρος αυτού του πληθυσμού τρίτης ηλικίας που ταξιδεύει, έχει ανάγκη από κάποιας μορφής ιατρική υποστήριξη. Επιθυμούν, λοιπόν, να έχουν εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στον τόπο που επισκέπτονται, ακόμα κι αν δεν πάσχουν από κάποιο νόσημα.

Η άλλη κατηγορία, οι τουρίστες μακράς διάρκειας, χωρίζονται κι αυτοί σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με το αν ενοικιάζουν ή αγοράζουν σπίτι στον προορισμό τους. Αυτή η κατηγορία, που έχει και το όνομα “snowbird tourism”, μεγαλώνει ολοένα και περιλαμβάνει κυρίως συνταξιούχους από πλούσιες βόρειες χώρες, που επιλέγουν να περάσουν ένα μέρος του χρόνου, συνήθως τον χειμώνα, σε νοτιότερα, θερμότερα κλίματα. Ένα 7,3% των ενηλίκων στην Ευρώπη δηλώνει ότι θα ήθελε μετά τη σύνταξή του να πάει να μείνει στη Νότια Ευρώπη. Στη Γερμανία το ποσοστό είναι 9%. Στην Αγγλία είναι 15,3%. Περίπου 120.000 Βρετανοί ηλικίας άνω των 65 ζουν στην Ισπανία -ένας αριθμός που έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια. Είναι μια μεγάλη αγορά, η οποία αναμένεται να μεγαλώσει περισσότερο, πολύ γρήγορα. Τα επόμενα 20 χρόνια θα συνταξιοδοτηθούν 120 εκατομμύρια Ευρωπαίοι.

Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα 20 χρόνια εκτιμάται ότι θα έχουμε ζήτηση στη Νότια Ευρώπη για περίπου 2,7 εκατ. παραθεριστικές κατοικίες. Διάφορες πρωτοβουλίες, τόσο κρατικές, όσο και από την τοπική αυτοδιοίκηση και την ιδιωτική πρωτοβουλία σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, το πρόγραμμα European Senior Tourism (EST) προσελκύει Ευρωπαίους τουρίστες τρίτης ηλικίας από άλλες χώρες της Ευρώπης σε ισπανικούς τουριστικούς προορισμούς με πολύ χαμηλές τιμές κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου ή της άνοιξης, εκτός περιόδου αιχμής δηλαδή. Το πρόγραμμα IMSERSO επιδοτεί τη βελτίωση τουριστικών υποδομών ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν άτομα της τρίτης ηλικίας ή άτομα με αναπηρίες, ενώ επιδοτεί και προγράμματα κοινωνικού τουρισμού για ηλικιωμένους.

Εν κατακλείδι, η χώρα μας θα μπορούσε να ωφεληθεί οικονομικά προσελκύοντας ηλικιωμένους τουρίστες για να περνούν στην Ελλάδα τα χρόνια της συνταξιοδότησής τους, ασθενείς τουρίστες που θέλουν να συνδυάσουν τη θεραπεία τους με διακοπές, ή άλλους τουρίστες που αναζητούν υπηρεσίες ευεξίας και υγείας.

 

 


 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Επενδύσεις
 1. 04/12 11:04

  Τουρισμός | Η Jet2holidays αναδεικνύει τα βιώσιμα ξενοδοχεία - Βολές κατά της εξάπλωσης της Airbnb

 2. 04/12 10:35

  Λίνα Μενδώνη | Σχεδιάζεται η αποκατάσταση της νότιας πρόσβασης στην Ακρόπολη και της συντήρησης του Ηρώδειου

 3. 04/12 07:36

  Πλειστηριασμός ξενοδοχείου στο Ναύπλιο

 4. 04/12 07:31

  Άγιος Νικόλαος - Ελούντα | Ο τουρισμός κινδυνεύει από τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα

 5. 04/12 07:24

  Ισπανία | Πτώση του πληθωρισμού λόγω και της μείωσης των τιμών στα τουριστικά πακέτα

 6. 04/12 07:22

  ΕΟΤ Γερμανίας | Εκδήλωση τουριστικής προβολής στη Φρανκφούρτη

 7. 04/12 07:18

  Εγκατάσταση παγοδρομίου στην κεντρική πλατεία Ιστιαίας

 8. 03/12 07:21

  Η Αίγυπτος εγκαινιάζει την ηλεκτρονική πύλη χορήγησης «Golden License»

 9. 03/12 07:16

  Σουηδία: 26% ακριβότερα τα τρόφιμα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021

 10. 02/12 07:16

  Η Λευκάδα στους εορτασμούς του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Ιαπωνίας 2024

 11. 02/12 06:18

  Κύπρος: Ο τουρισμός αυξάνει τις πωλήσεις εμφιαλωμένων νερών

 12. 01/12 21:23

  "Πράσινο" νησί ο Πόρος με χρηματοδότηση από τα Εμιράτα

 13. 01/12 21:11

  Τα γερμανικά εστιατόρια σε υπαρξιακή κρίση

 14. 01/12 21:00

  Ε.Ξ. Χανίων | Ημέρα Καριέρας στις 11 Δεκεμβρίου

 15. 01/12 15:34

  Το σκάνδαλο των μαϊμού εξαρτημάτων άγγιξε και τη Ryanair

 16. 01/12 14:38

  ECTAA | Η πρόταση της Κομισιόν θα αυξήσει την τιμή των ταξιδιωτικών πακέτων

 17. 01/12 14:22

  Η Γαλλία βάζει τέλος στο κάπνισμα σε όλες τις παραλίες, τα δημόσια πάρκα και τα δάση

 18. 01/12 14:13

  Τουρκία: "Είμαστε υπερδύναμη στον τουρισμό και ανταγωνιζόμαστε τους καλύτερους στον κόσμο"

 19. 01/12 13:49

  VisitEngland: Νέα εργαλειοθήκη για τις επιχειρήσεις στον προσβάσιμο τουρισμό

 20. 01/12 13:09

  Μνημόνιο συνεργασίας των Υπουργείων Πολιτισμού-Κλιματικής Κρίσης για τη θωράκιση των αρχαιολογικών χώρων από πυρκαγιά

 21. 01/12 12:03

  FedHATTA: Συνάντηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Μ. Σενετάκη για επίλυση ζητημάτων λειτουργίας των τουριστικών γραφείων

 22. 01/12 11:54

  Τι απαντά η Kiwi.com στην έρευνα της Ryanair περί πειρατών-ΟΤΑ

 23. 01/12 11:53

  ΕΟΤ | Στη Θεσσαλονίκη το συνέδριο της Βρετανικής Ένωσης Ανεξάρτητων Tour Operators

 24. 01/12 11:48

  ΙΝΣΕΤΕ: «Tαξίδια χωρίς αποκλεισμούς» στην Ελλάδα μέσα από 5 βασικές προτάσεις

 25. 01/12 11:44

  Eurowings: Δύο νέες συνδέσεις με Ζάκυνθο και Κάρπαθο το καλοκαίρι του 2024

 26. 01/12 11:12

  Mabrian | Κερδίζει έδαφος ο βιωματικός τουρισμός - το top 10 των προορισμών στην Ευρώπη γι αυτήν την τάση

 27. 01/12 10:51

  ΕΤΑΔ | Διαγωνισμός για τη μίσθωση του Ξενία Κοζάνης

 28. 01/12 10:40

  Λιμάνι Ηρακλείου | 27% περισσότεροι επιβάτες κρουαζιέρας στο 10μηνο- επιπλέον κρουαζιερόπλοια λόγω Ισραήλ

 29. 01/12 10:25

  ΕΕ | Απαγόρευση στη Fly Baghdad για πτήσεις στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο

 30. 01/12 07:42

  Πλειστηριασμός ξενοδοχείου στη Ρόδο

 31. 01/12 07:39

  Εργασίες ανακαίνισης και άλλων διαμορφώσεων σε ξενοδοχεία στην Κρήτη και στη Ρόδο

 32. 01/12 07:35

  Καταδυτικό Πάρκο στο Ρέθυμνο

 33. 01/12 07:29

  1ος Πανελλήνιος Αγώνας Αερομοντελισμού κλειστού χώρου στο Ηράκλειο

 34. 01/12 07:28

  Δημοσιονομικό περιθώριο στην Ισπανία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 35. 30/11 17:25

  Περισσότεροι δικαιούχοι στον Β' κύκλο του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους»

 36. 30/11 16:28

  ΑΒΤΑ | Οι 4 εντελώς νέες τάσεις στα ταξίδια του 2024: Η Ελλάδα στο επίκεντρο της νέας φουρνιάς ταξιδιωτών Generation T

 37. 30/11 15:08

  Airbnb | +47,1% έναντι του 2019 η ζήτηση για την Ελλάδα τον Οκτώβριο

 38. 30/11 14:02

  Ε.Ξ. Μεσσηνίας | Να αποσυρθούν οι διατάξεις για Airbnb και πρόσθετους φόρους στα ξενοδοχεία

 39. 30/11 13:58

  ΞΕΕ | Το Πρόγραμμα Boutique Hotel στην έκθεση XENIA 2023

 40. 30/11 13:49

  Σε εταιρεία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου μισθώθηκε η Ακτή Βάρκιζας

 41. 30/11 13:30

  Scoot: Αυξημένη συχνότητα στις συνδέσεις Σιγκαπούρη – Αθήνα – Βερολίνο το 2024

 42. 30/11 13:08

  Τι συνέβη πραγματικά με τον Attika Reisen; Οι λόγοι που οδήγησαν στο αδιέξοδο

 43. 30/11 13:01

  Συνέδριο ΣΕΤΕ | Επαναπροσδιορίζοντας τον ρόλο του τουρισμού προς ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό μέλλον

 44. 30/11 12:37

  Η TUI ανοίγει νέο κανάλι ταξιδιωτικής έμπνευσης στο WhatsApp

 45. 30/11 12:21

  FedHATTA: Ο Βόλος και το Πήλιο επανήλθαν στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας  

 46. 30/11 12:10

  Ένας στους 2 Βρετανούς συνάντησε βρώμικες παραλίες στις διακοπές το 2023 - Οι δυο χώρες με τη μεγαλύτερη ρύπανση

 47. 30/11 11:49

  Τουρισμός | Global Hotel Alliance: Οι hotspot προορισμοί για το 2024- τι παρακινεί τους ταξιδιώτες να τους επισκεφτούν

 48. 30/11 11:19

  Τουρισμός | Ο Bentour Reisen επεκτείνει το πρόγραμμά του για Ελλάδα το 2024

 49. 30/11 10:26

  Τουρισμός | Ποια μέτρα προωθεί η Κομισιόν για την προστασία και τα δικαιώματα των ταξιδιωτών

 50. 30/11 10:06

  Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής | Δράσεις προβολής στην αμερικανική αγορά

 51. 30/11 07:59

  Αθλητική εκδήλωση 1ος Δρόμος Αμνισσού

 52. 30/11 07:14

  Πλειστηριασμός ξενοδοχείου στην Αμαλιάδα

 53. 30/11 07:09

  Κατεδάφιση κτηρίου σε ξενοδοχείο στην Κω - Αναβάθμιση κτιριακών υποδομών στα ιαματικά νερά στη Μυτιλήνη

 54. 30/11 07:04

  Η Σαουδική Αραβία αγοράζει μερίδιο στο αεροδρόμιο του Χίθροου

 55. 30/11 07:02

  Les Roches: Καθολική μεταμόρφωση της πανεπιστημιούπολης στις Ελβετικές ‘Άλπεις

 56. 29/11 16:24

  Διαγωνισμός για τη μίσθωση του ΞΕΝΙΑ Καλεντζίου

 57. 29/11 15:23

  Ryanair: «Πειρατές-ΟΤΑ χρεώνουν μέχρι και 344% ακριβότερα τις υπηρεσίες μας!» - Όλα τα ονόματα

 58. 29/11 14:46

  Uber | Νέα υπηρεσία για ενοικίαση αυτοκινήτου στην Ελλάδα και σε άλλες 7 ευρωπαϊκές χώρες

 59. 29/11 14:43

  Το "Work From Greece" στους ελληνικούς προορισμούς

 60. 29/11 14:24

  Solmar: Νέες βίλες προς ενοικίαση στη νότια Πελοπόννησο το 2024

 61. 29/11 14:05

  Το Δουβλίνο Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα του 2024 | Το Γκροσσέτο (Ιταλία) ο Πράσινος Πρωτοπόρος του Έξυπνου Τουρισμού

 62. 29/11 13:47

  Ryanair: 5,8 εκατ. αεροπορικές θέσεις στους Έλληνες ταξιδιώτες το καλοκαίρι του 2024

 63. 29/11 13:46

  Η FREENOW και η Karhoo συνεργάζονται στις υπηρεσίες μετακίνησης για ταξιδιώτες σε όλη την Ευρώπη

 64. 29/11 13:17

  7+1 στρατηγικές για να αποφύγετε τα δίχτυα των χάκερ

 65. 29/11 12:38

  Τουρισμός: Ένας στους 3 Αμερικανούς ταξίδεψε περισσότερο φέτος έναντι του 2019

 66. 29/11 12:07

  FedHATTA: Σύσφιξη των επιχειρηματικών σχέσεων Ελλάδας – Ιράν στον τουρισμό

 67. 29/11 12:05

  ΦΠΑ στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ενέκρινε η Γερουσία στη Γαλλία

 68. 29/11 11:54

  Jet2holidays | "Athens Coast" και Σύμη νέοι προορισμοί το καλοκαίρι

 69. 29/11 10:48

  Ο Όμιλος Anex αυξάνει την παρουσία του στην Ελλάδα το 2024- επιπλέον ξενοδοχεία σε Κρήτη και Κέρκυρα

 70. 29/11 10:35

  Γερμανία: Ο Σολτς προειδοποιεί για δύσκολες μέρες | Bild: «Χρεωκοπημένοι Γερμανοί πουλήστε τα νησιά σας»

 71. 29/11 10:22

  Η ηγεσία του ΠΑΣΥΞΕ στην εκδήλωση του ΞΕΕ στο πλαίσιο της 11ης Γενικής Συνέλευσης

 72. 29/11 10:10

  Ελληνικός τουρισμός 2023 | Κυκλάδες και Πελοπόννησος οι μόνες περιοχές με μείωση αεροπορικών αφίξεων στο 10μηνο

 73. 29/11 07:58

  Σε Σύρο και Αθήνα γυρίσματα ταξιδιωτικής εκπομπής καναλιού της Εσθονίας

 74. 29/11 07:12

  Πλειστηριασμός ξενοδοχείου στο Μέτσοβο

 75. 29/11 07:09

  Σε ποια εταιρεία μισθώνεται ο ξενώνας Μάρπησσας στην Πάρο

 76. 29/11 07:07

  Απόρριψη ένταξης στον Αναπτυξιακό Νόμο ξενοδοχειακής επένδυσης στην Κρήτη

 77. 29/11 07:06

  Ryanair: Εκπτώσεις 10% στη Cyber Week

 78. 28/11 20:21

  Πληρωμές επιχορηγήσεων για ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Σύβοτα και Σέριφο

 79. 28/11 19:10

  Attika Reisen | Κήρυξε πτώχευση ο σπεσιαλίστας των διακοπών για Ελλάδα στη Γερμανία

 80. 28/11 16:43

  To Ρέθυμνο τίμησε την τηλεοπτική σειρά "Σασμός"

 81. 28/11 16:25

  Διαγωνισμός για τη μίσθωση του Ξενία Καστανιάς στην Κορινθία

 82. 28/11 16:21

  EOT Κάτω Χωρών: Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στο Β2Β roadshow «Around the World»

 83. 28/11 15:51

  Από ζόμπι... ξενοδοχείο: Πώς τα άδεια κτίρια γραφείων μετατρέπονται σε πολυτελή καταλύματα

 84. 28/11 14:40

  Η CLIA παρουσιάζει στην Κυβέρνηση το 5ετές Σχέδιο Δράσης του κλάδου της κρουαζιέρας για την Ελλάδα

 85. 28/11 13:16

  Τουρισμός: Ο Γερμανός t.o. Sitalia γίνεται Spica Travel με πακέτα διακοπών στη Μεσόγειο (και Ελλάδα)

 86. 28/11 12:58

  Το 100% Hotel Show μεταμόρφωσε για 3 ημέρες το MEC Παιανίας, σε σημείο αναφοράς νέων ιδεών και καινοτομίας

 87. 28/11 12:27

  Telegraph: Μία Ελληνική πόλη στις 10 καλύτερες της Ευρώπης για χειμερινές αποδράσεις

 88. 28/11 12:15

  XENIA '23 | Χιλιάδες στελέχη είδαν από κοντά τα hospitality megatrends

 89. 28/11 12:01

  Αντικατάσταση των Επιβατηγών Δημόσιας Χρήσης Ταξί με επιβατηγά οχήματα από 6 έως εννέα 9 θέσεων

 90. 28/11 11:38

  ΠΟΞ | Οργισμένη αντίδραση για τις ρυθμίσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση και το τέλος ανθεκτικότητας

 91. 28/11 11:31

  LOT Polish Airlines: Νέα καθημερινή σύνδεση με την Αθήνα από τον Απρίλιο του 2024

 92. 28/11 10:58

  AJet | Ξεκινά τον Μάρτιο η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους της Turkish Airlines

 93. 28/11 10:52

  Rhomberg Reisen: Νέα τσάρτερ προς 4 Ελληνικούς προορισμούς το καλοκαίρι του 2024

 94. 28/11 10:22

  Γαλλία | Γιατί ακυρώνονται 16.500 πτήσεις μεταξύ 9 Ιανουαρίου και 14 Φεβρουαρίου 2024

 95. 28/11 07:23

  Πλειστηριασμός ξενοδοχείου στους Δελφούς

 96. 28/11 07:19

  Μη έγκριση αιτήματος ανέγερσης ξενοδοχείου 5 αστέρων στη Νάξο

 97. 28/11 07:16

  Η ιστορία του πρώην METROPOLITAN CAPSIS στη Ρόδο

 98. 28/11 07:09

  Έγκριση μερικής διάσπασης της «AFEA Ανώνυμη Εμπορική Τουριστική και Ξενοδοχειακή Εταιρία», με σύσταση νέας ΑΕ

 99. 27/11 19:59

  ΕΤΑΔ | Διαγωνισμός για τη μίσθωση του Τουριστικού Περιπτέρου Ζαχάρως

 100. 27/11 16:21

  ITA Airways: Νέες συνδέσεις με Ρόδο, Ηράκλειο, Κέρκυρα και Κεφαλονιά το καλοκαίρι του 2024