Κορωνοϊός: Οδηγός προετοιμασίας ανά τμήμα ξενοδοχείου για επιστροφή στην κανονικότητα

Μέσα στην εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, όπου ακόμη είναι αβέβαιο πότε θα αρχίσουν να χαλαρώνουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και ποια υγειονομικά μέτρα θα ληφθούν, ώστε οι ξενοδοχειακές μονάδες να μπορούν να υποδεχθούν και πάλι τουρίστες, τα ξενοδοχεία ως ζωντανός «εγκέφαλος», οφείλουν και πρέπει να παραμείνουν ενεργά, για την καλύτερη δυνατή μετάβαση στην επόμενη μέρα.
Το άνοιγμα των ξενοδοχείων πιθανότατα θα είναι σταδιακό και είναι λογικό ότι θα περιλαμβάνει πολλούς περιορισμούς. Εφόσον αυτή η γνώση υπάρχει ήδη, τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν μπορούν να προετοιμάζονται ώστε να μην αιφνιδιαστούν από ζητήματα που ίσως προκύψουν λόγω της λειτουργία τους υπό τις νέες συνθήκες.
Εξετάζοντας τα βασικά τμήματα του ξενοδοχείου ξεχωριστά, οι ενέργειες που θα μπορούσαν να γίνουν σύμφωνα με ξένους αναλυτές της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, είναι οι εξής:
Σύστημα κρατήσεων, ρεσεψιόν και χώροι υποδοχής
Σε περίπτωση που τεθούν περιορισμοί στην πληρότητα, τα ξενοδοχεία μπορούν να διαχειριστούν από τώρα το σύστημα των κρατήσεων και να προσδιορίσουν ποια δωμάτια δεν θα χρησιμοποιηθούν, ώστε να ανταποκρίνονται στην τήρηση των νέων κανόνων κοινωνικής απόστασης. Στην απόφαση αυτή, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο περιορισμός της χρήσης των ανελκυστήρων.
Επίσης, το ξενοδοχείο θα πρέπει να εγκαταστήσει σύστημα ανέπαφων συναλλαγών για πιστωτικές κάρτες, ώστε να υπάρχει η μικρότερη δυνατή επαφή με τον πελάτη.
Όσον αφορά στις φόρμες αποδοχής που ενδέχεται να επιβληθούν, ήτοι στα υγειονομικά πιστοποιητικά που εξετάζεται να έχουν οι τουρίστες, το ξενοδοχείο θα πρέπει να σχεδιάσει από πριν το σύστημα παραλαβής και διαχείρισης των πιστοποιητικών αυτών.
Χώροι εστίασης
Η κοινωνική απόσταση επιβάλει την αναδιοργάνωση των χώρων εστίασης και την επανατοποθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων ώστε να τηρούνται οι εγκεκριμένες αποστάσεις. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με τη δημιουργία μίας νέας κάτοψης των χώρων των γευμάτων. Επιπροσθέτως, θα μπορούσε να υπολογιστεί εξ’ αρχής το πρόγραμμα της κάθε βάρδιας των εργαζομένων, εφόσον θα πρέπει να εναρμονίζονται με τον αριθμό των πελατών, αλλά και ο όγκος των αναλώσιμων υλικών που θα παραγγελθούν.
Όσον αφορά στην κουζίνα, οι σταθμοί προετοιμασίας θα πρέπει να επανατοποθετηθούν, όπου είναι δυνατόν, με σκοπό να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος για την τήρηση των προσδιορισμένων αποστάσεων.
Η προσαρμογή του μενού είναι επίσης απαραίτητη, ώστε να μην απαιτούνται περισσότεροι εργαζόμενοι στην κουζίνα για την προετοιμασία του φαγητού.
Λειτουργία των κοινόχρηστων χώρων
Εδώ ίσως θα πρέπει να καθιερωθεί εξ αρχής η διαδικασία πρόσβασης στα δωμάτια αλλά και στα αποδυτήρια, ώστε να διεξάγεται ομαλά η τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων. Το ξενοδοχείο μπορεί να προσομοιώσει σενάρια αποστάσεων, κατανομής επίπλων και να θέσει από πριν τους κανόνες χρήσης των κοινόχρηστων λουτρών ή τουαλετών. Σημαντικό επίσης είναι να αποφασιστεί εάν η πρόσβαση στην πισίνα, όπου υφίσταται, θα γίνεται μόνο με κράτηση, διότι και για αυτό το κομμάτι θα χρειαστεί μία προετοιμασία.
Υπηρεσίες σπα
Η ανάρτηση του προσωρινά περιορισμένου καταλόγου υπηρεσιών του σπα, καθώς και η νέα κάτοψη των χώρων, θα ενημερώσει τον πελάτη αλλά και θα του δημιουργήσει το προσδοκώμενο αίσθημα ασφάλειας.
Πάρκινγκ και μεταφορά αποσκευών
Η μεταφορά αποσκευών στα δωμάτια στα οποία η πρόσβαση γίνεται από κοινόχρηστους χώρους, είναι μία διαδικασία που θα πρέπει να προσδιοριστεί από τώρα. Παράλληλα, το ξενοδοχείο πρέπει να ορίσει τους κανόνες στάθμευσης και απολύμανσης των αυτοκινήτων εφόσον απαιτηθεί αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των club cars ή mini bus.
Προώθηση και πωλήσεις
Κάθε σελίδα του ιστότοπου του ξενοδοχείου, θα χρειαστεί μία προσαρμογή στα νέα δεδομένα, η οποία θα ήταν σοφό να γίνει από τώρα. Για παράδειγμα, οι νέες ιστοσελίδες μπορούν να ενημερώνουν για τις προφυλάξεις που λαμβάνει η επιχείρηση ώστε να διασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την υγεία των πελατών, ποιοι είναι οι νέοι κανόνες που ισχύουν στους κοινόχρηστους χώρους και ποιες αλλαγές έχουν γίνει γενικότερα στη διαμόρφωση των χώρων. Οι εξατομικευμένες ενημερώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι μία ακόμη κίνηση που θα μπορούσε να προετοιμαστεί σήμερα, γιατί μία μαζική αποστολή email κινδυνεύει να χαθεί στην έκρηξη email των υπολοίπων ενεργειών προώθησης άλλων επιχειρήσεων.
Παρακολούθηση απόδοσης
Η εγκατάσταση ενός προγράμματος παρακολούθησης της απόδοσης της επιχείρησης, εάν δεν υφίσταται, όπου θα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η παρουσίαση των συγκριτικών δεδομένων σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, θα βοηθούσε πολύ τον επιχειρηματία ώστε να προσαρμόζει τις κρατήσεις, τα έξοδα και τις παραγγελίες του αλλά και να προγραμματίζει τις μελλοντικές του κινήσεις.
Καθαριότητα και υγιεινή των χώρων
Τελευταία αλλά και σημαντικότερη κατηγορία είναι η διαδικασία καθαριότητας των δωματίων και των κοινόχρηστων χώρων. Θα διευκόλυνε πολύ τόσο το προσωπικό, όσο και την επιχείρηση, η δημιουργία μίας λίστας τύπου check list με τις συγκεκριμένες κινήσεις που θα πρέπει να ακολουθούνται σε καθημερινή βάση, αλλά και μία καταγραφή των όσων δεν επιτρέπονται υγειονομικά την παρούσα φάση.
Διαβάστε επίσης
Ο κορωνοϊός αλλάζει τη διατροφή στα ξενοδοχεία - Τέλος ο μπουφές;
- 1) Προοπτικές ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού | Μανώλης Γιαννούλης
- 2) Μπορούμε να απαγορεύσουμε από τα εμπορικά να πωλούν τζιν παντελόνια;
- 3) Αναδεικνύοντας Νέους Πρωταγωνιστές: Η Νέα Δυναμική των Μικρών Λιμανιών στην Κρουαζιέρα | Iωάννης Μπρας
- 4) Η πίεση στους τουριστικούς κλάδους και η ανάγκη για έμπρακτη στήριξη
04/10 20:31
Η Υπουργός Τουρισμού στην έκθεση για τις Μεσογειακές Προστατευόμενες Θαλάσσιες Περιοχές
04/10 06:52
04/10 06:33
Ο Λευκός Πύργος: Η Μεταμόρφωση ενός Οθωμανικού Οχυρού σε Σύμβολο της Θεσσαλονίκης
04/10 06:17
Wizz Air | Έξι νέες συνδέσεις με Αθήνα και Θεσσαλονίκη το χειμώνα του 2025/26
04/10 06:13
Πιστοποίηση Green Key στο Amaronda Resort & Spa στην Ερέτρια
04/10 06:13
04/10 04:25
04/10 04:23
04/10 04:15
03/10 18:44
Ηρώ Χατζηγεωργίου | Η δημόσια περιουσία μετατρέπεται σε καταλύτη ανάπτυξης
03/10 16:18
Η Ryanair ζητεί προστασία των υπερπτήσεων όταν απεργούν οι ελεγκτές – Πυρά κατά της Κομισιόν
03/10 16:11
Σχολή Αρτοποιίας Κρήτης (Ηράκλειο) | Νέο Τμήμα -Έναρξη 11/11/2025
03/10 15:53
Air Serbia | Νέα οπτική ταυτότητα με την Παράδοση στο επίκεντρο
03/10 15:49
Ηράκλειο | +4% οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις τον Σεπτέμβριο
03/10 15:43
Μεταρρύθμιση στην τουριστική εκπαίδευση | Αναβιώνει το ξενοδοχείο - εκπαιδευτήριο με σύγχρονα μέσα
03/10 14:27
Νέα βραβεία UN Tourism και FIA για βιώσιμη ανάπτυξη στον αθλητικό τουρισμό
03/10 14:01
ΕΟΤ: Προβολή «άγνωστων» ελληνικών προορισμών στη γαλλική τουριστική αγορά
03/10 13:31
Ryanair | Νέα επίθεση στην ΕΕ για τις καθυστερήσεις στην εναέρια κυκλοφορία - η θέση της Ελλάδας
03/10 13:07
Σφακιά | Στο παγκόσμιο προσκήνιο θεματικού τουρισμού για την ηλιακή έκλειψη του 2027
03/10 10:43
03/10 10:03
03/10 08:18
03/10 07:38
Μήνυμα Airbnb προς τους οικοδεσπότες: Λάβετε μέρος στη διαβούλευση της ΕΕ για τη στέγη
03/10 07:15
Λέσβος: Σταυροδρόμι εθελοντισμού και τουρισμού μέσα από τη Συνάντηση του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού
03/10 07:05
Ο ξενοδοχειακός Όμιλος Μουσαμά καταγράφει θετικά αποτελέσματα το 2024
03/10 06:53
Βραχυχρόνιες μισθώσεις | Εκατοντάδες ακίνητα εκτός - Οι νέες προδιαγραφές και τα... γκρίζα σημεία
03/10 06:52
Ο τουρισμός στηρίζει τα προϊόντα της ελληνικής γαστρονομίας στην αγορά του Βελγίου
03/10 06:35
03/10 06:15
Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Τι έδειξε η πρώτη σεζόν στα ξενοδοχεία
03/10 06:15
03/10 06:12
03/10 06:10
03/10 06:09
Οι διμερείς τουριστικές σχέσεις Ελλάδας - Βοσνίας και Ερζεγοβίνης
02/10 22:58
Η μεγαλύτερη γιορτή της μπύρας στην Ελλάδα έσπασε ρεκόρ προσέλευσης
02/10 20:15
6ο Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης “FOLKWAY” στον Δήμο Χερσονήσου
02/10 20:12
Συνάντηση Κεφαλογιάννη με τον Πρέσβη της Αρμενίας – Ενίσχυση της τουριστικής συνεργασίας
02/10 18:03
Να σωθεί η ισορροπία της Αθήνας – Όχι τουριστικό mall γύρω από την Ακρόπολη
02/10 16:13
Οι ξενοδοχειακές επενδύσεις ο μεγάλος κερδισμένος της ελληνικής κτηματαγοράς
02/10 15:55
FORUM Πολωνικού Επιμελητηρίου Τουρισμού | Γνωριμία με τον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης
02/10 15:49
TASTE ZAKYNTHOS – Η Ζάκυνθος ανέδειξε τον γαστρονομικό και διατροφικό πλούτο της
02/10 15:46
02/10 15:36
Έρευνα Yougov | Πώς οι «τσιμπημένες» τιμές αλλάζουν τις ταξιδιωτικές συνήθειες των Γερμανών
02/10 15:20
10ο Παγκόσμιο Κύπελλο Γκολφ της Turkish Airlines στο Γκολφ Γλυφάδας
02/10 15:10
Selene Vedema 2025: Η Σαντορίνη στο επίκεντρο του παγκόσμιου οινικού στερεώματος
02/10 14:12
TUI | Φθινοπωρινή "τρέλα" των Γερμανών για την Κρήτη – Ποιοι Ελληνικοί προορισμοί είναι περιζήτητοι
02/10 13:46
02/10 13:43
Η Μούσα Καλλιόπη «ξεναγεί» στην Πιερία με 2D και 3D animation
02/10 13:40
Η DKG Development παραδίδει Safe House για θύματα ενδοοικογενειακής βίας στον Πειραιά
02/10 13:38
02/10 10:37
Ανεβαίνει η εμπιστοσύνη των Βρετανών για ταξίδια στο εξωτερικό – Πρωταγωνιστούν οι νεότερες ηλικίες
02/10 10:34
Jet2.com και Jet2holidays: Επεκτείνουν τη θερινή σεζόν στην Κεφαλονιά έως το τέλος Οκτωβρίου 2026
02/10 10:24
Συνεργασία SΤΑΜΑ – MOBIAK για την πυρασφάλεια στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης
02/10 10:17
Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας: Αίτημα για «πάγωμα» νέων αδειών βραχυχρόνιων μισθώσεων στο νησί
02/10 10:11
Η Wyndham ενισχύει την παρουσία της στην Κωνσταντινούπολη με ακόμη 2 ξενοδοχεία
02/10 08:15
Κοζάνη: Η Αθήνα της Δυτικής Μακεδονίας αποκαλύπτει τα μυστικά της
02/10 07:15
Ενισχύσεις για προσβάσιμες παραλίες σε Κόρινθο, Κύμη και Ρέθυμνο
02/10 07:12
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Προώθηση του εναλλακτικού και πολιτιστικού τουρισμού
02/10 07:10
02/10 07:08
Air Arabia | Με το ολοκαίνουριο Airbus A320neo οι πτήσεις Σάρτζα - Αθήνα
02/10 07:05
02/10 07:05
02/10 07:02
Δήμος Μαλεβιζίου: Aγορά για την αξιοποίηση ακινήτου που ήταν το 1900 ξενοδοχείο
02/10 07:02
Στο ΣτΕ οι προσφυγές κατά του master plan της COSCO - Γίνεται λόγος για παραλείψεις και κινδύνους
02/10 07:00
Συνέδριο ΠΟΞ | Τουρισμός τεσσάρων εποχών και slow tourism το στοίχημα για Λέσβο και Χίο
02/10 06:56
Περίπτερα τουριστικής πληροφόρησης σε Αρχαία Κόρινθο, Σπάρτη και Ναύπλιο
02/10 06:45
Βραχυχρόνια μίσθωση | Άλμα στις διανυκτερεύσεις στην Ελλάδα την τελευταία τριετία
02/10 06:30
02/10 06:25
Orbis Vini Η πρώτη ελληνική έκθεση εισαγόμενων κρασιών που γίνεται εργαλείο για τη φιλοξενία
02/10 06:24
02/10 06:15
02/10 06:11
01/10 17:53
A.Φιορεντίνος | Ελλάδα πιο φιλική στους τουρίστες με επενδύσεις 380 εκατ. ευρώ σε υποδομές
01/10 15:54
01/10 15:45
Εκδήλωση | «Το μέλλον και το παρόν της κρουαζιέρας στον Άγιο Νικόλαο»
01/10 15:34
2ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Ελληνικού “Έλλη Αλεξίου” | Γέφυρα αλληλεγγύης με τη Σίκινο την 28η Οκτωβρίου
01/10 15:29
SEAJETS | Aπό το Μαντούδι στις Σποράδες και τον Βόλο και τον Οκτώβριο
01/10 13:40
Τα ανεξάρτητα ξενοδοχεία της Ευρώπης είχαν το καλοκαίρι αύξηση κρατήσεων και πρόσθετων εσόδων
01/10 13:36
WTTC: Έλλειψη 43 εκατ. εργαζομένων στον Τουρισμό έως το 2035
01/10 13:29
01/10 13:13
British Airways | 850.000 θέσεις προς Ελλάδα το 2025, ενισχύοντας τη χειμερινή περίοδο
01/10 11:00
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην έκθεση IFTM Top Resa στο Παρίσι
01/10 10:38
Η τροφή αναγνωρίζεται ως πολιτιστικός πόρος στο Παγκόσμιο Συνέδριο Γαστρονομίας του IGCAT
01/10 10:29
01/10 10:19
Πώς επηρεάζει ένα κυβερνητικό shutdown τον τουρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες;
01/10 10:13
Αξιολόγηση του Ολύμπου ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO
01/10 10:05
01/10 08:26
01/10 07:33
01/10 07:05
Μαρίνα Αλίμου: Ανοίγει ο δρόμος της ανάπλασης 100 εκατ. ευρώ για τον τουρισμό και το yachting
01/10 07:00
Καθυστερήσεις, τριγμοί και αερομαχίες υπουργείου-ελεγκτών στα αεροδρόμια
01/10 06:52
01/10 06:45
01/10 06:26
01/10 06:24
01/10 06:21
Καρέτα-Καρέτα και βιώσιμος τουρισμός: Όροι για τη νέα κατασκήνωση Camping Thelia
01/10 06:16
Ο Ν. Χαραλάμπους στο ΤΝ | Το 2026 ξεκινούν τα υδροπλάνα - Η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιο κέντρο
01/10 06:15
01/10 06:10
30/09 20:33
H Όλγα Κεφαλογιάνη στη σύνοδο του WTTC | Έμφαση στην ανάδειξη του πολιτιστικού τουρισμού
30/09 20:25
Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Τι έδειξε η πρώτη σεζόν στα ξενοδοχεία
Η Υπουργός Τουρισμού στην έκθεση για τις Μεσογειακές Προστατευόμενες Θαλάσσιες Περιοχές
Πιστοποίηση Green Key στο Amaronda Resort & Spa στην Ερέτρια
Κοζάνη: Η Αθήνα της Δυτικής Μακεδονίας αποκαλύπτει τα μυστικά της
Wizz Air | Έξι νέες συνδέσεις με Αθήνα και Θεσσαλονίκη το χειμώνα του 2025/26
Ο Λευκός Πύργος: Η Μεταμόρφωση ενός Οθωμανικού Οχυρού σε Σύμβολο της Θεσσαλονίκης
Ηρώ Χατζηγεωργίου | Η δημόσια περιουσία μετατρέπεται σε καταλύτη ανάπτυξης
Σφακιά | Στο παγκόσμιο προσκήνιο θεματικού τουρισμού για την ηλιακή έκλειψη του 2027
Ηράκλειο | +4% οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις τον Σεπτέμβριο
Ο ξενοδοχειακός Όμιλος Μουσαμά καταγράφει θετικά αποτελέσματα το 2024
6ο Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης “FOLKWAY” στον Δήμο Χερσονήσου
Ryanair | Νέα επίθεση στην ΕΕ για τις καθυστερήσεις στην εναέρια κυκλοφορία - η θέση της Ελλάδας
Air Serbia | Νέα οπτική ταυτότητα με την Παράδοση στο επίκεντρο
Jet2.com και Jet2holidays: Επεκτείνουν τη θερινή σεζόν στην Κεφαλονιά έως το τέλος Οκτωβρίου 2026
Το TikTok μπαίνει δυναμικά στον τουρισμό με νέα εργαλεία διαφημίσεων και κρατήσεων
Βραχυχρόνιες μισθώσεις | Εκατοντάδες ακίνητα εκτός - Οι νέες προδιαγραφές και τα... γκρίζα σημεία
Μήνυμα Airbnb προς τους οικοδεσπότες: Λάβετε μέρος στη διαβούλευση της ΕΕ για τη στέγη
Σχολή Αρτοποιίας Κρήτης (Ηράκλειο) | Νέο Τμήμα -Έναρξη 11/11/2025
( 0 )