Η αρχή μιας νέας εποχής- Γράφει ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου (*)

Η αρχή μιας νέας εποχής- Γράφει ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου (*)

Ο αείμνηστος Βρετανός Πρωθυπουργός, Ουίνστον Τσόρτσιλ (1874-1965) είχε πει πως «είναι λάθος να προσπαθούμε να δούμε πολύ μακριά στο μέλλον. Την αλυσίδα του πεπρωμένου μπορούμε να την πιάσουμε μόνο έναν κρίκο τη φορά». Κι αν λοιπόν ήταν γραφτό η ανθρωπότητα να βιώσει αυτή την πανδημία, τα συστήματα υγείας να δοκιμαστούν τόσο και η οικονομία των χωρών να βρίσκεται σε περιδίνηση, ίσως να είναι το πιο σοφό, αυτή την στιγμή - παράλληλα με την στήριξη στις προσπάθειες της κυβέρνησης  να διαχειριστεί με το λιγότερο δυνατό ανθρώπινο κόστος, τις οικονομικές συνέπειες αυτής της κρίσης - να εργαστούμε βήμα-βήμα για το μέλλον. 

Σε αυτή τη «παγωμένη» περίοδο για τον τουριστικό τομέα και τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν οι επιχειρούντες και εργαζόμενοι σε αυτόν, ο γράφων έχει αναφερθεί αναλυτικά σε προηγούμενο άρθρο του. Απαιτείται αξιοποίηση του τωρινού χρονικού διαστήματος για αναδιοργάνωση, τηλεκπαίδευση του προσωπικού, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, εμβάθυνση συνεργασιών και στροφή σε πιο βιώσιμες και αειφόρες λύσεις στις λειτουργίες της δράσης τους.

Στο πιθανό σενάριο που η χώρα μας ξεπεράσει την κρίση του κορωνοϊού τον Ιούνιο κι αρχίζει η οικονομία αργά, αλλά σταθερά να ξαναστέκεται στα πόδια της, ο τουριστικός κλάδος πού θα μπορούσε άραγε να απευθυνθεί και σε ποιες τουριστικές αγορές θα είχε ρεαλιστικές πιθανότητες να περιμένει ανταπόκριση; 

Ο γράφων, έχει τονίσει την σπουδαία σημασία που θα έχει ο εγχώριος τουρισμός στην επόμενη μέρα για τον κλάδο και στο πλαίσιο αυτό ενδεχομένως μεταξύ άλλων, να κινείται και η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού για την στήριξη του με κάποιας μορφής επιδότηση(;) διανυκτερεύσεων προς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς. 

 «Η αλήθεια είναι ένα φρούτο, που μπορούμε να το κόψουμε όταν είναι πολύ ώριμο», είχε πει ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Βολταίρος (1694-1778). Και ναι, είναι αρκετά ώριμο σε αυτή τη φάση, ώστε και να το κόψουμε και να το γευτούμε. Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρέπει να κοιτάξουμε την αλήθεια στα μάτια και να κάνουμε ορισμένες, κρίσιμες παραδοχές. Οι παραδοσιακές αγορές εισερχόμενων τουριστών για την χώρας μας, είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορούν να κινηθούν την περίοδο του καλοκαιριού. Ηνωμένες Πολιτείες , Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία ταλαιπωρούνται και ίσως να ταλαιπωρούνται για καιρό ακόμα από τον ιό. 

Την ίδια στιγμή, η αλήθεια είναι πως το να επιτύχει η χώρα μας να ξεπεράσει το γρηγορότερο την κρίση και να πάρει «εξιτήριο» από την καραντίνα, θα μπορούσε να αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον τουρισμό, αλλά και το συγκριτικό του πλεονέκτημα έναντι άλλων αγορών, που μακάρι να μην δοκιμάζονται ακόμα εντός του καλοκαιριού από τον ιό, αλλά σε κάθε περίπτωση θα αποτελούν έναν όχι και τόσο επιθυμητό προορισμό για τους δυνητικούς τουρίστες της «νέας εποχής». 

Η Ελλάδα αποτελεί ήδη πρότυπο αντιμετώπισης της κρίσης διεθνώς και αν καταφέρουμε να επιτύχουμε την τελική νίκη έναντι του μεγάλου «εχθρού», τότε όχι μόνο θα αποτελούμε ένα ιδιότυπο success story, αλλά κυρίως θα έχουμε οπλίσει τον τουρισμό μας με το όπλο του ασφαλούς και υπεύθυνου προορισμού. Ναι, θα χρειαστούν πολλά να γίνουν από πολλούς και σε πολλά επίπεδα, αλλά γιατί όχι να μην εστιάσουμε σε άλλες από τις κλασικές αγορές που «δουλεύει» διαχρονικά πολύ ο ελληνικός τουρισμός;  Γιατί λοιπόν οι Κινέζοι για παράδειγμα, να μην προτιμήσουν την Ελλάδα έναντι άλλων χωρών αυτή τη χρονιά (έστω και στο τέλος αυτής); Γιατί να μην στοχεύσουμε δυναμικότερα αυτή την τεράστια τουριστική αγορά; 

Πρόσφατη έρευνα (σε 1115 άτομα) στις αρχές Μαρτίου, μετά την επιδημιολογική κρίση στη Κίνα, έδειξε πως το διαθέσιμο μπάτζετ και η ασφάλεια, ήταν οι κυριότεροι λόγοι που θα λάμβαναν υπόψη τους οι Κινέζοι για να ταξιδέψουν σε έναν προορισμό , γεγονός που αντικατοπτρίζει το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας. Επίσης, εξέφρασαν κάποιες ανησυχίες σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας, τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού στους προορισμούς και την ασφάλεια των τροφίμων. 

Ωστόσο, το 50% των ερωτώμενων της έρευνας , σκοπεύει να ταξιδέψει μετά τον κορωνοϊό , ξεκινώντας ακόμα και από τον Μάϊο, τους καλοκαιρινούς μήνες και τον Οκτώβριο (παραδοσιακά μήνας τεράστιων κινεζικών ταξιδιών στο εξωτερικό και ταυτόχρονα εξαιρετική ευκαιρία επιμήκυνσης της ελληνικής τουριστικής περιόδου), ενώ θα αναζητήσει προορισμούς σε λιγότερο κατοικημένες περιοχές, με μεγάλο ενδιαφέρον για τον τουρισμό φυσικών τοπίων, τις μικρές πόλεις και την ατομική περιήγηση. Η κρίση του κορωνοϊού έχει φέρει πολλούς ερωτηθέντες πιο κοντά στις οικογένειές τους και σχεδιάζουν να δώσουν προτεραιότητα στη διάθεση του χρόνου αναψυχής και του ταξιδιού με την οικογένεια στο μέλλον. Αναμένουμε ότι τα οικογενειακά ταξίδια θα γίνουν μια ακόμα πιο σημαντική μορφή ταξιδιού από ό,τι πριν από την κρίση. Οι γενιές της δεκαετίας του '80 και της δεκαετίας του '70 δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για τον τουρισμό ευεξίας, τώρα περισσότερο από πριν. 

Στην πιο πρόσφατη έρευνα που έχει διενεργηθεί στη Κίνα στα τέλη Μαρτίου από την Κινέζικη Ακαδημία Τουρισμού και την Trip.com (τέως Ctrip) σε 15.000 άτομα από περισσότερες από 100 πόλεις της Κίνας, με το 85 τοις εκατό αυτών να είναι ηλικίας μεταξύ 18 και 45 ετών, το 20% αυτών  δήλωσε ότι τα μέτρα ασφαλείας από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες θα είναι η μεγαλύτερη ώθηση για να ταξιδέψει μετά την κρίση, ακολουθούμενη από ρυθμίσεις/συμφωνίες στα πακέτα διακοπών (19%) και οι εκπτώσεις σε τιμές περιοδείας (18%). Αν ο κορωνοϊός είναι εντελώς υπό έλεγχο, το 43% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ταξιδέψουν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με το 16% να επιλέγει το Μάιο, ακολουθούμενο από τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (15% το καθένα). 

Το 60% των ερωτηθέντων αναμένεται να ξοδέψει περισσότερα από 10.000 RMB( περίπου 1.300ευρώ) για οικογενειακά ταξίδια φέτος. Σχεδόν το ήμισυ (45%) των ερωτηθέντων αναφέρθηκε στον ταξιδιωτικό προϋπολογισμό των RMB10,000-30,000(1.300-4.000 ευρώ) και το 15% σχεδίαζε να δαπανήσει περισσότερα από 30.000 RMB. Το 44% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι δαπάνες που σχετίζονται με τα ταξίδια θα ανέλθουν στο 5% -10% του συνολικού εισοδήματος των νοικοκυριών φέτος, ενώ το 30% αναμένεται να δαπανήσει 10% -20% στα ταξίδια.

Καταλαβαίνει κανείς πλέον από τα παραπάνω, πόσο σημαντική θα είναι για την Ελληνική τουριστική αγορά, η γρήγορη ανάκαμψη από την κρίση και η τελική επικράτηση στην μάχη με τον κορωνοϊό, ώστε να αποτελέσει μια ασφαλή και ταυτόχρονα ελκυστική επιλογή.

Στρατηγικό σχέδιο προσέγγισης της Κίνας

Ο γράφων είχε την χαρά και την τιμή - το περασμένο φθινόπωρο- να αποτελέσει τον κύριο συντάκτη του «Στρατηγικού Σχεδίου Προσέγγισης της Κίνας» για λογαριασμό του Ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού. Έχοντας διεξάγει μια εκτενή επιστημονική έρευνα που ολοκληρώθηκε το 2019,  με αντικείμενο την κινεζική τουριστική αγορά και τα χαρακτηριστικά της  τουριστικής συμπεριφοράς του Κινέζου τουρίστα, είχε από τότε επισημάνει στα συμπεράσματά του, πως ο παράγοντας ασφάλεια και το αίσθημα ασφάλειας που αποπνέει ένας τουριστικός προορισμός, είναι εξαιρετικά σημαντικός στην απόφαση του Κινέζου για να ταξιδέψει. Πόσο μάλλον αυτή τη περίοδο της παγκόσμιας κρίσης, όπως προέκυψε κι από τις προαναφερόμενες έρευνες στη Κίνα. 

Την ίδια στιγμή ο Κινέζος τουρίστας είτε ταξιδεύει με οργανωμένο γκρουπ είτε ανεξάρτητα σε μικρές ομάδες ή μόνος , πάντα θα λάβει υπόψη του τον μεγαλύτερο και σημαντικότερο “influencer” της χώρας του…Και ναι, δεν είναι άλλος από την ίδια την Ηγεσία της Κίνας. Αν η Ηγεσία της Κίνας (μέσω κυρίως των τουριστικών εταιρειών κολοσσών που κατευθύνουν την ζήτηση και καθορίζουν την προσφορά) προτρέψει ή παρουσιάσει την χώρα μας ως «εγκεκριμένο», ασφαλή τουριστικό προορισμό για τους πολίτες του, τότε o αριθμός των Κινέζων τουριστών που θα επισκεφθεί την χώρα μας θα είναι πραγματικά πολύ μεγάλος. Ήδη υπάρχει το δεδομένο, ότι το 2021 έχει οριστεί «Επίσημο Έτος Τουρισμού και Πολιτισμού Ελλάδας-Κίνας», το οποίο αποτελεί «δώρο» της Κίνας προς τη χώρα μας και ταυτόχρονα τεράστια ευκαιρία αξιοποίησης του.

Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων απαιτούμενων ενεργειών, τονίζονται στο εν λόγω Σχέδιο, και είναι η ώρα, τώρα περισσότερο από ποτέ να επικεντρωθούμε σοβαρά - ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και των άλλων επίσημων φορέων- στην στρατηγική αυτή προσέγγιση της Κινέζικης τουριστικής αγοράς. Η ανταλλαγή επίσημων επισκέψεων μεταξύ της ηγεσίας των δύο χωρών, το περασμένο φθινόπωρο, αποτέλεσε μια πολύ καλή αρχή για την σύσφιξη των σχέσεων και την δημιουργία κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης στο πλαίσιο των διαχρονικά στενών πολιτιστικών και ιστορικών δεσμών Ελλάδας και Κίνας. Η πρόσφατη αποστολή πολύτιμου ιατρικού και υγειονομικού υλικού σε βοήθεια του συστήματος υγείας της χώρας μας για την αντιμετώπιση της κρίσης, ήταν άλλη μια απόδειξη των παραπάνω γραφομένων. 

 Ο οδικός χάρτης υπάρχει, οι τρόποι προσέγγισης είναι ξεκάθαροι, μένει να υπάρξει αποφασιστικότητα και συντονισμός των δράσεων από ειδικούς τεχνοκράτες που θα υλοποιήσουν τα βήματα για να φτάσουμε στο στόχο.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ώρα αποφάσεων και κυρίως δράσεων. Όπως είπε και ο διατελέσας Πρόεδρος των Η.Π.Α την περίοδο (1936-1945), Θεόδωρος Ρούζβελτ, «οι άνθρωποι δεν είναι αιχμάλωτοι της μοίρας τους, αλλά αιχμάλωτοι των μυαλών τους».

Κι αν ανατρέξουμε για λίγο στην Κινέζικη κουλτούρα, που μέρος της είναι το Κινέζικο Ωροσκόπιο, φέτος το 2020, στην Χρονιά του Ποντικού, ο ποντικός συμβολίζει το ξεκίνημα μιας νέας ημέρας, την αρχή μιας νέας εποχής.

(*) Ο κ.Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου είναι:

Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Αειφόρου Τουριστικής Ανάπτυξης & Μάρκετινγκ

Chinese Tourism Expert

Email: konstapapageo@gmail.com

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Ερευνα
 1. 27/01 15:31

  Αγγλία:Τέλος στις μάσκες και στους περιορισμούς

 2. 27/01 13:48

  Ο πληθωρισμός οδηγεί στην φτώχεια πολλούς Βρετανούς

 3. 27/01 12:43

  Airbnb: 20 εκατ. δολάρια για αποζημιώσεις επισκεπτών που ακυρώθηκε η κράτησή τους λόγω COVID

 4. 27/01 12:24

  Πιερία: Ο προορισμός που σε μαγεύει όλες τις εποχές του χρόνου

 5. 27/01 12:13

  Έδεσσα: Η ελληνική «πόλη των νερών» που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο

 6. 27/01 11:16

  Ρωσικός τουρισμός | Με εκπτώσεις έως 55% οι προκρατήσεις για διακοπές στην Ελλάδα το 2022 - Οι δημοφιλείς προορισμοί

 7. 27/01 10:42

  Πράσινος προορισμός γίνεται το Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου - "πράσινο αστέρι" στα ξενοδοχεία

 8. 27/01 10:37

  On the Beach: Ρεκόρ διετίας στις κρατήσεις διακοπών στη Βρετανία - Απογειώνονται Ρόδος και Κρήτη

 9. 27/01 09:43

  Ξενοδοχεία | Μεγαλομέτοχος της Four Seasons o Μπιλ Γκέιτς

 10. 27/01 09:33

  Ε.Ε. | Ψηφιακά δικαιώματα και ψηφιακές αρχές για όλους τους κατοίκους της ΕΕ

 11. 27/01 09:15

  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Το αναπτυξιακό όραμα έως το 2025 και η θέση του τουρισμού

 12. 27/01 09:15

  Αποφάσεις για νέα ξενοδοχεία σε Μύκονο και Ζαγόρι

 13. 27/01 09:10

  Eurostat: Ραγδαία αύξηση των διαδικτυακών μαθημάτων στην ΕΕ

 14. 27/01 09:05

  Eπιχορηγήσεις 2 δύο ξενοδοχεία σε Αθήνα και Κω

 15. 27/01 09:00

  Πώς θα επηρεάσει η άνοδος της Ασίας τα διεθνή ταξίδια

 16. 26/01 17:24

  Holidaycheck: Διεθνείς διακρίσεις για τα ξενοδοχεία Atrium στη Ρόδο

 17. 26/01 17:06

  Ο Δήμος Ναυπλιέων σχολιάζει την παγκόσμια διάκρισή του από την Booking.com

 18. 26/01 15:59

  Ευρωβαρόμετρο: Η κλιματική αλλαγή η μεγαλύτερη πρόκληση- Ανεργία και μεταναστευτικό "καίνε" τους Έλληνες

 19. 26/01 15:52

  Κ.Νοτοπούλου: Η κυβέρνηση να ακούσει την κραυγή αγωνίας των ξενοδόχων της Θεσσαλονίκης

 20. 26/01 15:44

  Τα δικαιώματα των καταναλωτών στις οδικές μετακινήσεις και στις μετακινήσεις με τα μέσα σταθερής τροχιάς

 21. 26/01 13:20

  Τουρισμός | Ηνωμένο Βασίλειο: Οι κρατήσεις προσεγγίζουν τα προ πανδημίας επίπεδα

 22. 26/01 13:02

  Κύπρος | Διαδικτυακή παρουσίαση 12 σχεδίων επιχορηγήσεων

 23. 26/01 12:23

  ΕΕ | Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ αρκεί για τα ταξίδια- όχι άλλοι περιορισμοί

 24. 26/01 11:58

  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας | Δυναμικό άνοιγμα στην ισπανική τουριστική αγορά

 25. 26/01 11:39

  Κύπρος | Τουρισμός: Η έλλειψη προσωπικού σε ξενοδοχεία και εστιατόρια απειλεί την ανταγωνιστικότητα

 26. 26/01 11:20

  Ενώσεις μεταφορών και τουρισμού: Έκκληση προς τα κράτη της ΕΕ να ευθυγραμμίσουν τους ταξιδιωτικούς κανόνες

 27. 26/01 11:10

  Συμβούλιο της ΕΕ: Περιορισμοί με βάση την ατομική υγεία και όχι την περιοχή προέλευσης του ταξιδιώτη

 28. 26/01 10:52

  Όμιλος Sani/Ikos: Συνεντεύξεις σε πόλεις της Β. Ελλάδος για πρόσληψη προσωπικού

 29. 26/01 10:50

  Φύση και ιστορία σε ένα ταξίδι: Απόδραση στο Κιλκίς

 30. 26/01 10:43

  ΔΝΤ: Επιβραδύνεται η οικονομική ανάπτυξη

 31. 26/01 10:34

  Θεσσαλονίκη: Εκεί που χτυπά η καρδιά της Κεντρικής Μακεδονίας

 32. 26/01 10:07

  Ο CEO της Airbnb θα ζει όλο το 2022 ως ψηφιακός νομάς για να βελτιώσει τις εμπειρίες

 33. 26/01 09:10

  Eπιχορηγήσεις για 2 νέα ξενοδοχεία στην καρδιά της Αθήνας

 34. 26/01 09:05

  Εγκρίσεις για νέα ξενοδοχεία σε Θεσσαλονίκη και Ζάκυνθο

 35. 26/01 09:00

  Hilton: Η ανάπτυξη ως αντίδοτο στην πανδημία και εφόδιο για το μέλλον του κλάδου

 36. 26/01 08:54

  Ολλανδία: Συνεργασία πανεπιστημίων και επιχειρήσεων για δημιουργία επαγγελματικών ευκαιριών

 37. 26/01 08:51

  Ταξίδια στο εξωτερικό και συνάλλαγμα: Τι πρέπει να προσέξει ο ταξιδιώτης του σήμερα

 38. 25/01 20:34

  Aegean - Olympic | Περιορισμένες τροποποιήσεις πτήσεων την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου - ποιες ακυρώνονται

 39. 25/01 20:14

  Οι "Γαστρονομικές Κοινότητες" του Γιώργου Πίττα παρουσιάζονται στην HORECA 2022

 40. 25/01 15:41

  MSC και Lufthansa διεκδικούν την ITA Airways

 41. 25/01 15:31

  ΤUI: Νέες συνδέσεις από το Αμβούργο προς Ηράκλειο, Κω και διεύρυνση θέσεων προς Ρόδο

 42. 25/01 14:06

  ΠΟΤ: Γιατί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν λειτουργούν

 43. 25/01 13:52

  Booking.com: Το Ναύπλιο η τέταρτη πιο φιλόξενη πόλη στον κόσμο για τους ταξιδιώτες το 2022

 44. 25/01 12:26

  ETC: Οι αξίες των ταξιδιωτών καθορίζουν την κράτηση «πράσινων» διακοπών – Οι 4 ομάδες ταξιδιωτών

 45. 25/01 11:47

  Αργία και αύριο Τετάρτη σε Αττική, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Κρήτη

 46. 25/01 11:19

  Ε.Ε. | Προσαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων για τον ΦΠΑ στην ψηφιακή εποχή

 47. 25/01 10:34

  Aegean - Olympic | Ποιες πτήσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα Τρίτη

 48. 25/01 09:52

  Βρετανικός τουρισμός | Τέλος τα τεστ για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες- Ανοίγουν οι κρατήσεις τον Φεβρουάριο

 49. 25/01 09:26

  Επιχορηγήσεις για 2 νέα ξενοδοχεία σε Θεσσαλονίκη και Σαντορίνη

 50. 25/01 09:24

  Πράσινο φως για υπομίσθωση ακινήτου του ΕΦΚΑ στο κέντρο της Αθήνας

 51. 25/01 09:23

  Ανάπτυξη 7% για την ισραηλινή οικονομία το 2021 - Συρρίκνωση του τουρισμού και της εστίασης

 52. 25/01 09:21

  Ψηφιακό Ταξίδι στη Σπιναλόγκα

 53. 25/01 09:19

  Βέλγιο: Aυξήσεις μισθών και εκτιμήσεις για καλύτερη πορεία της οικονομίας μετά το α' τρίμηνο

 54. 24/01 15:50

  Ημαθία: Ένας μοναδικός συνδυασμός των θησαυρών της φύσης και της ιστορίας

 55. 24/01 15:45

  LG και Creta Maris Beach Resort αναβαθμίζουν την εμπειρία διαμονής των επισκεπτών στην Κρήτη

 56. 24/01 13:43

  Η «έξω από τα δόντια» άποψη του πρώην «μεγάλου αφεντικού» του T. Cook για το μέλλον του τουρισμού

 57. 24/01 12:53

  Νέο ντοκιμαντέρ από το WWF Ελλάς για τον αλιευτικό τουρισμό

 58. 24/01 12:42

  ΞΕΕ | ΙΤΕΠ: -35% ο τζίρος των ξενοδοχείων το 2021 έναντι του 2019 | Ίδιες τιμές το 2022 από την πλειονότητα

 59. 24/01 11:45

  Ε.Ξ. Ιωαννίνων: Συνάντηση εργασίας με τον Βουλευτή Σταύρο Καλογιάννη για τις υποδομές και τον τουρισμό

 60. 24/01 11:34

  Τα μνημεία UNESCO της Θεσσαλονίκης στην πλατφόρμα Τεχνών και Πολιτισμού Google

 61. 24/01 11:28

  «Με λένε Κόβιντ και δεν είμαι ιός»...

 62. 24/01 11:03

  Βρετανία: Περιορίζεται ο κίνδυνος για πτήσεις - φαντάσματα

 63. 24/01 10:44

  TUI Αυστρίας: Η Ελλάδα κορυφαίος προορισμός για οικογενειακές διακοπές το 2022

 64. 24/01 10:42

  Συνάντηση Ξενοδόχων Καστοριάς - Ζαχαράκη | Δύο σημαντικές δράσεις για την μετεξέλιξη του τουρισμού της Καστοριάς

 65. 24/01 10:32

  Easyjet: Nέα σύνδεση με Ηράκλειο από την Ελβετία

 66. 24/01 09:58

  Παράταση αεροπορικών οδηγιών πτήσεων εξωτερικού έως τις 7 Φεβρουαρίου

 67. 24/01 08:31

  Αλλαγή χρήσης κτιρίων για τη λειτουργία ως ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας

 68. 24/01 08:27

  Airbnb: Δωρεάν διαμονή για ένα χρόνο στη Σαμπούκα της Σικελίας

 69. 24/01 08:25

  Ολλανδία: Μέτρα για τη στεγαστική κρίση με 100.000 νέες κατοικίες προσιτές σε κατοίκους με χαμηλά εισοδήματα

 70. 24/01 08:22

  Ριζικές μεταρρυθμίσεις στην εργατική νομοθεσία της Ισπανίας

 71. 24/01 08:20

  To ελληνικό γιαούρτι κατακτά την ιταλική αγορά

 72. 23/01 09:05

  Ένα μήλο την ημέρα: Καλές πρακτικές ανάπτυξης και προώθησης καλλιεργειών από το Πανεπιστήμιο Cornell

 73. 23/01 09:05

  Four Seasons: Τρία νέα πολυτελή ταξίδια Private Jet για το 2023

 74. 23/01 08:16

  Ο όμιλος Davidson Hospitality θα λειτουργήσει τη συλλογή Davenport Hotel της KSL Capital Partners

 75. 22/01 12:02

  Επιμήκυνση σεζόν: Τι δείχνει η εξέλιξη του κύκλου εργασιών σε εστίαση και τουρισμό σε νησιά των Κυκλάδων

 76. 22/01 11:55

  Β.Κικίλιας | Ο τουρισμός θα πρωταγωνιστήσει το 2022

 77. 22/01 11:53

  Ιαπωνία: Πως επηρεάζονται τα εστιατόρια από τα νέα περιοριστικά μέτρα

 78. 22/01 11:50

  Έρευνα GBTA: Η Omicron μειώνει την ορμή των παγκόσμιων επαγγελματικών ταξιδιών

 79. 22/01 11:48

  Σε άνοδο ο τουρισμός στη Στρούγκα της Β.Μακεδονίας

 80. 22/01 11:44

  Μήλος, Κερκίνη και Πίνδος ανάμεσα στα "κρυμμένα θαύματα της Ευρώπης" του National Geographic

 81. 21/01 15:55

  Αύξηση 167% του τζίρου στα καταλύματα της χώρας το Νοέμβριο - Έσπασε τα ρεκόρ η Μύκονος

 82. 21/01 15:48

  Άδειες ίδρυσης και λειτουργίας στα υδατοδρόμια Κέρκυρας και Παξών

 83. 21/01 15:28

  Αύξηση 144,6% των ταξιδιωτικών εισπράξεων το 11μηνο του 2021

 84. 21/01 15:19

  ΕΠΟΤ | Οι προκλήσεις και οι δυσκολίες για τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού

 85. 21/01 14:26

  Condor: Περισσότεροι προορισμοί στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι μέσω της Sky Express

 86. 21/01 13:46

  WTTC: Απογείωση των κρατήσεων στα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια το Πάσχα και το καλοκαίρι - Οι top προορισμοί

 87. 21/01 13:10

  Έρευνα: Μηδενική η χρησιμότητα των τεστ στη μείωση διασποράς των παραλλαγών COVID

 88. 21/01 12:54

  Κύπρος: Σχέδιο Δράσης για την ομαλή διεξαγωγή των πτήσεων από την 1η Μαρτίου

 89. 21/01 12:51

  Η Τουρκία πρωτοπόρος στην οργάνωση εθνικού σχεδίου αειφόρου τουρισμού

 90. 21/01 12:40

  Ο πλανήτης ετοιμάζεται για άρση των περιοριστικών μέτρων την Άνοιξη

 91. 21/01 12:15

  Ην. Βασίλειο: Αύξηση των διεθνών πτήσεων αυτό το Φεβρουάριο έναντι του 2021, μείωση από το 2020

 92. 21/01 12:11

  Ηλεκτρικά Ποδήλατα στο Δήμο Ναυπλιέων – Πρόβλεψη και για Ηλεκτρικά Ποδήλατα ΑμεΑ

 93. 21/01 12:05

  ΕΟΤ Κάτω Χωρών | Οnline επαγγελματική πλατφόρμα για δικτύωση με τουριστικούς πράκτορες

 94. 21/01 11:56

  Aποκατάσταση του Αρχαίου Διόλκου και διαμόρφωσή του σε οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο

 95. 21/01 10:50

  Έρευνα της ΕΕ | Αμφιβολίες για την αυθεντικότητα των αξιολογήσεων και σε ιστοτόπους ταξιδιωτικών κρατήσεων

 96. 21/01 10:36

  Ε.Ξ. Ηρακλείου: Συνάντηση με την Σοφία Ζαχαράκη για την έλλειψη προσωπικού στα ξενοδοχεία και την εκπαίδευση

 97. 21/01 10:27

  Τουριστικά λεωφορεία και γραφεία | Παρέμβαση Μητσοτάκη για ένταξή τους στον αναπτυξιακό ζητεί η ΓΕΠΟΕΤ

 98. 21/01 08:45

  Marriott Bonvoy: Ο γύρος του κόσμου σε 300 ημέρες για 3 τυχερούς ταξιδιώτες

 99. 21/01 08:30

  Συνεργασία Hilton με Guild Education για τη συνεχή εκπαίδευση των ομάδων της

 100. 21/01 08:17

  Επιχορηγήσεις για 2 πολυτελή ξενοδοχεία σε Αθήνα και Μύκονο