Βιέννη vs Αθήνα: Παράνομοι ξεναγοί- Γράφει ο Αριστοτέλης Κοσκινάς, αρχαιολόγος & ξεναγός

Α Decrease font Enlarge font
Βιέννη vs Αθήνα: Παράνομοι ξεναγοί- Γράφει ο Αριστοτέλης Κοσκινάς, αρχαιολόγος & ξεναγός

Τα τελευταία χρόνια, η Αθήνα, για να μην πω η Ελλάδα, έχει γεμίσει ξεναγούς: συνοδούς που, με το πρόσχημα της σπάνιας γλώσσας, παίρνουν άδεια από το κράτος να ξεναγούν, παράνομους ξεναγούς (αλλοδαπούς και ημεδαπούς) οι οποίοι ξεναγούν χωρίς άδεια και, τέλος, τους λεγόμενους Free Tours που ξεναγούν υποτίθεται δωρεάν, αλλά το φιλοδώρημα στο τέλος της ξενάγησης είναι υποχρεωτικό. Όλοι αυτοί εργάζονται χωρίς να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις (άδεια ξεναγού), χωρίς να διαθέτουν τις απαιτούμενες γνώσεις (εκπαίδευση), αλλά κυρίως χωρίς να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ ( φόρους ή ασφαλιστικές εισφορές) στο κράτος, του οποίου τους πόρους χρησιμοποιούν για τις ξεναγήσεις τους. Με λίγα λόγια, οι «ξεναγοί» αυτοί εξαπατούν τριπλά, το κράτος, τους πελάτες τους και όλους τους Έλληνες φορολογούμενους. 

Εθελοντές

Κοντά σ’ αυτούς λειτουργούν διάφορες πρωτοβουλίες εθελοντών (σε εισαγωγικά και μη) οι οποίοι (χωρίς ούτε αυτοί να διαθέτουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα) προσφέρουν ξεναγήσεις, «εναλλακτικούς» περιπάτους σε αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικά τοπόσημα της πόλης. 

Η προώθηση 

Το παράδοξο είναι πως τόσο οι παράνομοι όσο και οι εθελοντές που έχουν «φυτρώσει» τελευταία, προβάλλονται από πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης ως μια «εναλλακτική» και «σύγχρονη» προσέγγιση στο θέμα της ξενάγησης.  Μάλιστα, μια από αυτές τις εθελοντικές πρωτοβουλίες ενθαρρύνεται από το Δήμο Αθηναίων με το επιχείρημα ότι «συνεισφέρει στην τουριστική ανάπτυξη»!

Συγνώμη αν δεν κατάλαβα καλά – με τον όρο ανάπτυξη δεν εννοούμε έσοδα; Πώς θα έχουμε έσοδα από τον τουρισμό όταν σπεύδουμε να προσφέρουμε στους τουρίστες υπηρεσίες δωρεάν; 

Κι όμως, η προσφορά δωρεάν και εθελοντικής ξενάγησης σε ξένους τουρίστες προβάλλεται ξαφνικά ως ο καλύτερος τρόπος για την τουριστική ανάπτυξη. Μάλιστα, όσοι το υποστηρίζουν συχνά ισχυρίζονται πως τέτοιες πρακτικές ισχύουν σε άλλες χώρες και μάλιστα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βιέννη, η ανταγωνίστρια

Ψάχνοντας λοιπόν το τι ισχύει αλλού, αναζήτησα πληροφορίες από συνάδελφο στη Βιέννη. Σημειωτέον ότι η Αυστρία είναι μέλος της ΕΕ, ανήκει στον κύκλο του Ευρώ και, εδώ και δεκαετίες, ακολουθεί το μοντέλο της ελεύθερης αγοράς. Επιπλέον η χώρα διαθέτει πλούσια ιστορία, πολιτιστική κληρονομιά και μεγάλη τουριστική κίνηση. Τι γίνεται λοιπόν στη Βιέννη που δέχεται 15,5 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο (έναντι της Αθήνας με μόλις 5 εκατομμύρια);

Αυστηρά κριτήρια

Εκεί για να γίνει κάποιος ξεναγός πρέπει να σπουδάσει σε σχολή πανεπιστημιακού επιπέδου για τρία χρόνια, όπου, μολονότι κρατική, τα δίδακτρα είναι 3.500 ευρώ το έτος. Σε άλλα αυστριακά κρατίδια η εκπαίδευση ξεναγών κρατά από δύο έως έξι εξάμηνα (1-3 χρόνια, ανάλογα με το εκπαιδευτικό υπόβαθρο του υποψηφίου). Βασική προϋπόθεση είναι η γνώση της γερμανικής γλώσσας και κατόπιν των γλωσσών στις οποίες θα ξεναγήσει ο υποψήφιος. Η γνώση, σημειωτέον, δεν πιστοποιείται με πτυχία που μπορεί να έχουν αποκτηθεί χρόνια πριν, αλλά με εξετάσεις που εξετάζουν το παρόν επίπεδο του υποψηφίου.

Για την απόκτηση πτυχίου (Βachelor’s) οι φοιτητές περνούν πολύ αυστηρές εξετάσεις, οι οποίες, εκτός από το γραπτό μέρος, συμπεριλαμβάνουν και τρίωρη προφορική εξέταση από πενταμελή επιτροπή. Μετά ακολουθεί ξενάγηση (πεζή και με λεωφορείο) στα πιο απίθανα σημεία της πόλης, με βάση διαδρομή που επιλέγει η επιτροπή. Κανείς δε λαμβάνει άδεια άσκησης επαγγέλματος αν δεν έχει περάσει τις -αυστηρότατες- αυτές εξετάσεις. Το ποσοστό αποτυχίας κυμαίνεται μεταξύ 38-47% και έχει συμβεί υποψήφιοι να δώσουν επανειλημμένα πριν περάσουν (ή τα παρατήσουν).

Ποιότητα και φορολόγηση

Φαίνεται πως στην Αυστρία προτεραιότητα των αρχών είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα και κατάρτιση των ξεναγών που εργάζονται στην περιοχή της πρωτεύουσας και άλλων περιοχών της χώρας. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, δήμος, οικονομικό επιμελητήριο και το Υπουργείο Οικονομικών, συνεργάζονται έτσι ώστε να επιτευχθεί ή όσο το δυνατόν υψηλότερη ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών - οι οποίες αμείβονται και αντίστοιχα. Σε μια πόλη με τουρισμό όλο το χρόνο, οι ξεναγοί παίρνουν από 180 έως 200 ευρώ για μια δίωρη πεζή ξενάγηση, ενώ για ξενάγηση έως τεσσάρων ωρών (με τα πόδια ή όχημα) οι αμοιβές κυμαίνονται από 180 έως 260 ευρώ. Όλα αυτά βέβαια με έκδοση αποδείξεων και την απόδοση των αντίστοιχων εισφορών στα κρατικά ταμεία. 

Η συμπεριφορά των μουσείων

Όσον αφορά τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, τα σημαντικότερα της χώρας δεν επιτρέπουν την είσοδο σε οργανωμένα γκρουπ, παρά μόνο αν συνοδεύονται από διαπιστευμένο ξεναγό. Μεγάλα μουσεία, όπως το παλάτι του Schönbrunn (το οποίο λειτουργεί από τα έσοδά του χωρίς καθόλου επιδότηση από το κράτος) συνεργάζονται με τους ξεναγούς και τα τουριστικά γραφεία – οι κρατήσεις σ’ αυτά γίνονται ηλεκτρονικά, όπως και η έκδοση των εισιτηρίων.

Free tours στη Βιέννη

Το θέμα των free tours, το οποίο παρατηρείται σ’ όλη την Ευρώπη εμφανίστηκε και στη Βιέννη, όπως με διαβεβαίωσε ο Αυστριακός συνάδελφος με τον οποίο μίλησα. Όμως, από το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, με υπουργική απόφαση, επενέβη η οικονομική αστυνομία για την πάταξη του φαινομένου. Free tour εξακολουθούν να παρέχονται, όμως μόνο από διπλωματούχους ξεναγούς, οι οποίοι ξεναγούν ομάδες έως και 30 ατόμων, μετά από ηλεκτρονική κράτηση, και με απολαβές οι οποίες μπορεί να ανέρχονται ως 450 ευρώ για μια ξενάγηση 2,5 ωρών. Οι συγκεκριμένοι ξεναγοί υποχρεούνται να εκδίδουν αποδείξεις για τα φιλοδωρήματα που λαμβάνουν και βάσει αυτών αποδίδουν ΦΠΑ και τις αντίστοιχες εισφορές. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζονται όχι μόνο τα εργασιακά δικαιώματα των διπλωματούχων ξεναγών, αλλά και τα έσοδα του κράτους και η ποιότητα των υπηρεσιών που απολαμβάνουν οι επισκέπτες του. 

Τα αποτελέσματα

Κι όπως γνωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται στους τομείς παροχής υπηρεσιών, ένας ευχαριστημένος πελάτης είναι επένδυση για το μέλλον. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι η μικρή Αυστρία (των 8,7 εκατομμυρίων κατοίκων) είναι 12η παγκοσμίως στην τουριστική κίνηση με 20,8 εκατομμύρια επισκέπτες, αλλά 9η όσον αφορά τις συνολικές εισπράξεις από τον τουρισμό (22,4 δισεκατομμύρια δολλάρια το 2017) και πρώτη αν οι εισπράξεις αυτές κατανεμηθούν ανά κάτοικο!

Η ελληνική πραγματικότητα

Εδώ πραγματοποιούνται καθημερινά πολλές από τις λεγόμενες «δωρεάν» ξεναγήσεις, με ομάδες 20-30 ατόμων που δίνουν, ο καθένας, «φιλοδώρημα» γύρω στα 20 ευρώ, από τα οποία ούτε ένα δεν αποδίδεται στο κράτος. Με λίγα λόγια, αντί να διασφαλίζεται το συμφέρον του κράτους, επιδοτείται η μαύρη και αδήλωτη εργασία, η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή, ενώ οι νόμιμες επιχειρήσεις οδηγούνται στο κλείσιμο με μαθηματική ακρίβεια.

Περισσότερα έσοδα χάνονται από το κράτος όταν οι παράνομοι ξεναγοί ενεργά αποθαρρύνουν τους πελάτες τους από το να μπουν στους αρχαιολογικούς χώρους στους οποίους δεν έχουν άδεια να ξεναγήσουν. Τέλος, κανείς δε φαίνεται να ενδιαφέρεται για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ικανοποίηση που απολαμβάνουν (ή όχι) οι επισκέπτες της χώρας. Όσο για την εικόνα της χώρας και το πώς αυτή παρουσιάζεται από τους αυτοαποκαλούμενους ξεναγούς, αυτό είναι ένα θέμα που κανείς δεν έχει θίξει ακόμη. 

Ένα βιώσιμο μοντέλο

Το παράδειγμα της Αυστρίας μας δείχνει ότι υπάρχει και εφαρμόζεται ένα βιώσιμο μοντέλο όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών και ξεναγήσεων σε χώρα της ΕΕ, με τα καλύτερα αποτελέσματα για τους επαγγελματίες, τους επισκέπτες και το κράτος. Ένα τέτοιο μοντέλο θα έπρεπε να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, ιδίως στην κρίσιμη αυτή στιγμή για την οικονομία – αν υπήρχε η πολιτική βούληση. Δυστυχώς, προωθούνται άλλες λύσεις που στρέφονται ενάντια όχι μόνο στους Έλληνες πτυχιούχους ξεναγούς, αλλά και στις τουριστικές επιχειρήσεις και την ίδια την Ελληνική οικονομία. 

 

 1. 19/06 17:39

  Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου: Σεμινάριο για την τρομοκρατική απειλή

 2. 19/06 17:35

  Χώρα προορισμού προσφύγων πια η Ελλάδα

 3. 19/06 15:24

  Thomas Cook: Οι Φινλανδοί ψηφίζουν Ρόδο και Κρήτη - Ποιές είναι οι προσδοκίες τους από τις διακοπές

 4. 19/06 14:25

  Εργαστήρι σύγχρονης διαχείρισης απορριμμάτων στις πόλεις

 5. 19/06 13:57

  Roadshow του Enterprise Greece στις ΗΠΑ για επενδύσεις και στον Τουρισμό

 6. 19/06 13:30

  H Emirates δεσμεύεται να μειώσει τα πλαστικά μία χρήσης εν πτήσει

 7. 19/06 13:24

  Aegean: Και το 2019 καλύτερη περιφερειακή αεροπορική εταιρία στην Ευρώπη

 8. 19/06 13:18

  Facebook, Google, Twitter: Πρόοδος στη μάχη κατά των fake news

 9. 19/06 13:10

  Το Άμστερνταμ μάχεται τον υπερτουρισμό με εικονικούς γάμους μεταξύ κατοίκων και επισκεπτών

 10. 19/06 12:58

  Η Αλόννησος σε δημοφιλές πολωνικό blog

 11. 19/06 12:51

  Έρχονται οι πρώτες πτήσεις με ηλεκτρικά αεροσκάφη

 12. 19/06 12:46

  Trivago: Σαντορίνη, Μύκονος και Κρήτη πρώτες στις προτιμήσεις των τουριστών

 13. 19/06 12:01

  Μικρή αύξηση της επιβατικής κίνησης στα ελληνικά αεροδρόμια το Μάιο

 14. 19/06 11:58

  Τουρισμός: Οι Γερμανίδες τρελαίνονται για Ελλάδα, σιρτάκι και τζατζίκι...

 15. 19/06 11:13

  Ξενοδοχεία: Κοντά στην εξαγορά του "Τιτάνια" το London And Regional Properties

 16. 19/06 10:18

  "Athens by Bike": Στις καλύτερες δραστηριότητες στον κόσμο δυο ποδηλατικές διαδρομές στην Αθήνα

 17. 18/06 18:46

  Ενημερωτική συνάντηση της Ε.Ξ. Μεσσηνίας με το νέο περιφερειάρχη Πελοποννήσου

 18. 18/06 18:18

  Σάρωσαν τα Atrium Hotels στα βραβεία της TUI Nordic

 19. 18/06 18:12

  Υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στη Χαλκιδική ο Γρηγόρης Τάσιος

 20. 18/06 18:04

  ΙΝΣΕΤΕ: Επιδεινώνεται το κλίμα στην παγκόσμια οικονομία- επιπτώσεις και στον ελληνικό τουρισμό

 21. 18/06 16:53

  TripAdvisor: Η Αθήνα στους top προορισμούς για απόλυτες ταξιδιωτικές εμπειρίες το 2019

 22. 18/06 16:13

  Διεθνείς πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Εύβοια υπό την αιγίδα του ΕΟΤ

 23. 18/06 14:49

  Κάλεσμα του δήμου Αθηναίων για να φιλοτεχνηθούν 50 ακόμη ΚΑΦΑΟ στο Εμπορικό Τρίγωνο

 24. 18/06 14:28

  Sky Express: Συμφωνία διασύνδεσης με τη Middle East Airline

 25. 18/06 13:57

  H TUI ξενάγησε 12 αυστριακούς τουριστικούς πράκτορες της Ruefa στην Κρήτη

 26. 18/06 13:15

  Booking.com: Στην Ελλάδα ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία στον κόσμο με τζακούζι

 27. 18/06 12:35

  Τουρισμός ιστορικής μνήμης: Και οι Σέρρες στην καμπάνια προβολής της Περιφέρειας Κ.Ελλάδος

 28. 18/06 12:30

  Δημοσκόπηση WWF Ελλάς: Το 81% των Ελλήνων ζητεί μέτρα για την κλιματική κρίση

 29. 18/06 12:16

  Trivago: Μείωση των τιμών στα αθηναϊκά ξενοδοχεία τον Ιούνιο

 30. 18/06 12:01

  Τα Ιόνια νησιά διατηρούν και φέτος τη δυναμική τους στις αφίξεις

 31. 18/06 11:43

  Ημέρα γαλλοφωνίας TV5MONDE στο Πεδίον του Άρεως με Χορό Περνέτ

 32. 18/06 11:39

  Ανακαίνιση των δωματίων στο ξενοδοχείο Fresh Hotel Athens

 33. 18/06 11:37

  CheapOair: Φθηνότερη και στους top προορισμούς της Ευρώπης η Αθήνα το 2019

 34. 18/06 11:20

  CNN: Μια ελληνική παραλία στις καλύτερες στον κόσμο για ταξίδια τον Σεπτέμβριο

 35. 18/06 11:18

  27 χρόνια Sani Festival: Το εφετινό πρόγραμμα

 36. 18/06 10:56

  Διεθνής τηλεοπτική παραγωγή της Warner Bros στο ξενοδοχείο Grecotel Kos Imperial Thalasso

 37. 18/06 10:45

  ΣΙΤΕΣΑΠ: Ημερίδα για τον θαλάσσιο τουρισμό με εκπροσώπους των κομμάτων

 38. 18/06 10:14

  Der Touristic Nordic/ Apollo: Βραβεία στα αγαπημένα ξενοδοχεία των πελατών του σε Ηράκλειο και Λασίθι

 39. 18/06 10:00

  Ο ΕΟΤ σε εκδήλωση πολυτελούς τουρισμού στο Λονδίνο

 40. 17/06 13:52

  Στα άκρα η δικαστική διαμάχη ΕΤΑΔ - "Αττικός Ήλιος" για το Λαγονήσι

 41. 15/06 23:22

  Τα νησιά των Κυκλάδων είναι "μπιμπελό" και δεν απευθύνονται στη μάζα

 42. 15/06 23:14

  ΕΟΤ: 186.000 ευρώ για καμπάνια μέσω του SKYSCANNER

 43. 14/06 16:51

  Αυξάνεται η χρηματοδότηση ΕΣΠΑ για νέες τουριστικές ΜμΕ

 44. 14/06 16:38

  Φεστιβάλ Επιδαύρου | Ρόμπερτ Γουίλσον: Παράσταση "Οιδίπους" βασισμένη στο έργο του Σοφοκλή

 45. 14/06 16:16

  Μέτρα κατά του υπερ-τουρισμού και στην Μπρυζ του Βελγίου

 46. 14/06 15:02

  ΠΟΤ: Πρώτος διεθνής διαγωνισμός για start-up στον αθλητικό τουρισμό

 47. 14/06 14:33

  Εγκρίθηκε η τμηματική άδεια λειτουργίας του τουριστικού λιμένα Μεσολογγίου

 48. 14/06 14:31

  Η Ryanair γιορτάζει τη Γιορτή του Πατέρα με προσφορές στα εισιτήρια

 49. 14/06 14:02

  Ημέρα γάμου στο ξενοδοχείο Sofitel Athens Airport

 50. 14/06 13:41

  Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Ευκαιρία ή πρόβλημα για τους ευρωπαϊκούς προορισμούς;

 51. 14/06 13:38

  Expedia: Τι ενοχλεί τους Αμερικανούς στις διακοπές τους

 52. 14/06 12:47

  Παρουσίαση της Ελλάδας στην Ιαπωνική τηλεόραση

 53. 14/06 12:42

  H Airbnb προσφέρει συγκλονιστικές εμπειρίες περιπέτειας σε όλο τον κόσμο

 54. 14/06 12:39

  Οι πτήσεις βλάπτουν σοβαρά το περιβάλλον

 55. 14/06 12:19

  ΣΕΤΚΕ: Τέλος στον «πόλεμο» λάσπης, ο λόγος στη Δικαιοσύνη

 56. 14/06 12:09

  1η Διεθνής Έκθεση Θεματικού Τουρισμού Γαστρονομίας και Οίνου

 57. 14/06 12:07

  ΕΟΤ: Προβολή των Κυκλάδων σε Ρουμανία και Ουκρανία

 58. 14/06 12:03

  Γυρίσματα για την αυστριακή τηλεόραση σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη

 59. 14/06 11:59

  Fam trip στην Πελοπόννησο για Ρουμάνους τουριστικούς πράκτορες και δημοσιογράφους

 60. 14/06 11:55

  Τουρισμός: Οι Γερμανοί τουρ οπερέιτορ ελπίζουν στις κρατήσεις τελευταίας στιγμής

 61. 14/06 11:24

  Πώς σπείρα εξαπατούσε ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων

 62. 14/06 10:12

  Το νέο Δ.Σ. στην Ένωση Ξενοδόχων Εύβοιας

 63. 14/06 10:09

  EOT: Δράσεις για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό

 64. 14/06 10:07

  Δήμος Αρταίων: Διαγωνισμός για τουριστική προβολή

 65. 14/06 10:05

  Πρώτο Elafonisos Run στην Ελαφόνησο

 66. 14/06 10:02

  O Πειραιάς μετατρέπεται σε τουριστικό προορισμό

 67. 14/06 09:56

  Άδεια στον Αστέρα Βουλιαγμένης για κατάχωση αρχαιοτήτων

 68. 13/06 16:25

  REWE Reisen: Ο εσωτερικός τουρισμός πρώτη επιλογή των Γερμανών αυτό το καλοκαίρι

 69. 13/06 15:49

  Αύξηση των επισκεπτών στα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους το α’ δίμηνο

 70. 13/06 15:33

  Αποκαθίσταται το διατηρητέο κτίριο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

 71. 13/06 14:42

  ΞΕΕ/ ΙΤΕΠ: Αρνητικό α' τρίμηνο για τα ελληνικά ξενοδοχεία - "Καμπανάκι" για ολόκληρη τη χρονιά

 72. 13/06 13:32

  Η Αθήνα υποδέχεται το Global Editors Network Summit 2019

 73. 13/06 12:48

  Η Ρόδος πρωταγωνιστεί και σε φωτογράφιση μόδας

 74. 13/06 12:44

  Αλόννησος: Πρώτη γνωριμία με το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας

 75. 13/06 12:33

  Γνωριμία των Γερμανών ταξιδιωτικών πρακτόρων με την ελληνική ακτοπλοΐα

 76. 13/06 11:04

  Υπερ-τουρισμός | Ποιες πόλεις στον κόσμο απειλούνται και τι πρέπει να κάνουν

 77. 13/06 10:40

  Ο ΕΟΤ στο «22ο Διεθνές Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού» στην Πολωνία

 78. 13/06 10:27

  Εβδομάδα βιοποικιλότητας στο Creta Maris Beach Resort

 79. 13/06 10:22

  Οι όροι λειτουργίας παιδότοπων σε ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις (όλη η απόφαση)

 80. 13/06 10:14

  ΕΟΤ: 372.000 ευρώ για προβολή μέσω του TripAdvisor

 81. 13/06 10:10

  Διαρρυθμίσεις σε ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης και της Κηφισιάς

 82. 13/06 10:09

  Διεθνείς καταδύσεις στον Άγιο Νικόλαο

 83. 13/06 10:04

  Οδηγός για επενδύσεις στη Βραζιλία

 84. 13/06 09:55

  Διατηρητέα κτίρια αποθηκών στο Κιάτο γίνονται θέατρο και κινηματογράφος

 85. 12/06 16:43

  Θεατρική παράσταση "Το δικό μας σινεμά" στο ανακαινισμένο θέατρο Άλσος

 86. 12/06 16:38

  H Ryanair εξαγόρασε τη Malta Air

 87. 12/06 16:13

  Η Saudi Arabian Airlines ενώνει την Αθήνα με το Ριάντ

 88. 12/06 15:03

  ΑΑΔΕ: 33 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη φορολογία των βραχυχρόνιων μισθώσεων

 89. 12/06 14:47

  Σε λειτουργία το Κέντρο Πληροφοριών Τουριστών στον Ισθμό

 90. 12/06 14:18

  Προώθηση της Πελοποννήσου και της Μεσσηνίας στην Κίνα

 91. 12/06 14:13

  Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής PelionFestival

 92. 12/06 13:06

  TUI Sensimar Meltemi Blu: Άνοιξε το πρώτο επώνυμο ξενοδοχείο της TUI στη Σαντορίνη (φωτο)

 93. 12/06 12:46

  Fraport: Μείωση της επιβατικής κίνησης στα 14 αεροδρόμια το Μάιο

 94. 12/06 12:43

  Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων: Βλαπτική για τα καταλύματα η ΣΣΕ της ΣΕΤΚΕ

 95. 12/06 12:27

  Travelodge: 7 στους 10 Βρετανούς θα κάνουν διακοπές στη χώρα τους το 2019

 96. 12/06 12:26

  World Travel Awards: Το Sani Resort κορυφαίο θέρετρο για οικογένειες στην Ευρώπη

 97. 12/06 12:05

  Η ιστορία και ο πολιτισμός της Κ. Μακεδονίας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Νοτιοκορεατών

 98. 12/06 11:50

  Τουρισμός: Οι top τάσεις στα ταξίδια των Ευρωπαίων και Αμερικανών το 2019- Ποιοι προτιμούν Ελλάδα

 99. 12/06 11:45

  Η Λέσβος στον παγκόσμιο χάρτη της ορεινής ποδηλασίας

 100. 12/06 11:41

  Η Kuwait Airways επιστρέφει στην Κύπρο μετά από 15 χρόνια