Βιέννη vs Αθήνα: Παράνομοι ξεναγοί- Γράφει ο Αριστοτέλης Κοσκινάς, αρχαιολόγος & ξεναγός

Α Decrease font Enlarge font
Βιέννη vs Αθήνα: Παράνομοι ξεναγοί- Γράφει ο Αριστοτέλης Κοσκινάς, αρχαιολόγος & ξεναγός

Τα τελευταία χρόνια, η Αθήνα, για να μην πω η Ελλάδα, έχει γεμίσει ξεναγούς: συνοδούς που, με το πρόσχημα της σπάνιας γλώσσας, παίρνουν άδεια από το κράτος να ξεναγούν, παράνομους ξεναγούς (αλλοδαπούς και ημεδαπούς) οι οποίοι ξεναγούν χωρίς άδεια και, τέλος, τους λεγόμενους Free Tours που ξεναγούν υποτίθεται δωρεάν, αλλά το φιλοδώρημα στο τέλος της ξενάγησης είναι υποχρεωτικό. Όλοι αυτοί εργάζονται χωρίς να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις (άδεια ξεναγού), χωρίς να διαθέτουν τις απαιτούμενες γνώσεις (εκπαίδευση), αλλά κυρίως χωρίς να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ ( φόρους ή ασφαλιστικές εισφορές) στο κράτος, του οποίου τους πόρους χρησιμοποιούν για τις ξεναγήσεις τους. Με λίγα λόγια, οι «ξεναγοί» αυτοί εξαπατούν τριπλά, το κράτος, τους πελάτες τους και όλους τους Έλληνες φορολογούμενους. 

Εθελοντές

Κοντά σ’ αυτούς λειτουργούν διάφορες πρωτοβουλίες εθελοντών (σε εισαγωγικά και μη) οι οποίοι (χωρίς ούτε αυτοί να διαθέτουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα) προσφέρουν ξεναγήσεις, «εναλλακτικούς» περιπάτους σε αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικά τοπόσημα της πόλης. 

Η προώθηση 

Το παράδοξο είναι πως τόσο οι παράνομοι όσο και οι εθελοντές που έχουν «φυτρώσει» τελευταία, προβάλλονται από πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης ως μια «εναλλακτική» και «σύγχρονη» προσέγγιση στο θέμα της ξενάγησης.  Μάλιστα, μια από αυτές τις εθελοντικές πρωτοβουλίες ενθαρρύνεται από το Δήμο Αθηναίων με το επιχείρημα ότι «συνεισφέρει στην τουριστική ανάπτυξη»!

Συγνώμη αν δεν κατάλαβα καλά – με τον όρο ανάπτυξη δεν εννοούμε έσοδα; Πώς θα έχουμε έσοδα από τον τουρισμό όταν σπεύδουμε να προσφέρουμε στους τουρίστες υπηρεσίες δωρεάν; 

Κι όμως, η προσφορά δωρεάν και εθελοντικής ξενάγησης σε ξένους τουρίστες προβάλλεται ξαφνικά ως ο καλύτερος τρόπος για την τουριστική ανάπτυξη. Μάλιστα, όσοι το υποστηρίζουν συχνά ισχυρίζονται πως τέτοιες πρακτικές ισχύουν σε άλλες χώρες και μάλιστα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βιέννη, η ανταγωνίστρια

Ψάχνοντας λοιπόν το τι ισχύει αλλού, αναζήτησα πληροφορίες από συνάδελφο στη Βιέννη. Σημειωτέον ότι η Αυστρία είναι μέλος της ΕΕ, ανήκει στον κύκλο του Ευρώ και, εδώ και δεκαετίες, ακολουθεί το μοντέλο της ελεύθερης αγοράς. Επιπλέον η χώρα διαθέτει πλούσια ιστορία, πολιτιστική κληρονομιά και μεγάλη τουριστική κίνηση. Τι γίνεται λοιπόν στη Βιέννη που δέχεται 15,5 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο (έναντι της Αθήνας με μόλις 5 εκατομμύρια);

Αυστηρά κριτήρια

Εκεί για να γίνει κάποιος ξεναγός πρέπει να σπουδάσει σε σχολή πανεπιστημιακού επιπέδου για τρία χρόνια, όπου, μολονότι κρατική, τα δίδακτρα είναι 3.500 ευρώ το έτος. Σε άλλα αυστριακά κρατίδια η εκπαίδευση ξεναγών κρατά από δύο έως έξι εξάμηνα (1-3 χρόνια, ανάλογα με το εκπαιδευτικό υπόβαθρο του υποψηφίου). Βασική προϋπόθεση είναι η γνώση της γερμανικής γλώσσας και κατόπιν των γλωσσών στις οποίες θα ξεναγήσει ο υποψήφιος. Η γνώση, σημειωτέον, δεν πιστοποιείται με πτυχία που μπορεί να έχουν αποκτηθεί χρόνια πριν, αλλά με εξετάσεις που εξετάζουν το παρόν επίπεδο του υποψηφίου.

Για την απόκτηση πτυχίου (Βachelor’s) οι φοιτητές περνούν πολύ αυστηρές εξετάσεις, οι οποίες, εκτός από το γραπτό μέρος, συμπεριλαμβάνουν και τρίωρη προφορική εξέταση από πενταμελή επιτροπή. Μετά ακολουθεί ξενάγηση (πεζή και με λεωφορείο) στα πιο απίθανα σημεία της πόλης, με βάση διαδρομή που επιλέγει η επιτροπή. Κανείς δε λαμβάνει άδεια άσκησης επαγγέλματος αν δεν έχει περάσει τις -αυστηρότατες- αυτές εξετάσεις. Το ποσοστό αποτυχίας κυμαίνεται μεταξύ 38-47% και έχει συμβεί υποψήφιοι να δώσουν επανειλημμένα πριν περάσουν (ή τα παρατήσουν).

Ποιότητα και φορολόγηση

Φαίνεται πως στην Αυστρία προτεραιότητα των αρχών είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα και κατάρτιση των ξεναγών που εργάζονται στην περιοχή της πρωτεύουσας και άλλων περιοχών της χώρας. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, δήμος, οικονομικό επιμελητήριο και το Υπουργείο Οικονομικών, συνεργάζονται έτσι ώστε να επιτευχθεί ή όσο το δυνατόν υψηλότερη ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών - οι οποίες αμείβονται και αντίστοιχα. Σε μια πόλη με τουρισμό όλο το χρόνο, οι ξεναγοί παίρνουν από 180 έως 200 ευρώ για μια δίωρη πεζή ξενάγηση, ενώ για ξενάγηση έως τεσσάρων ωρών (με τα πόδια ή όχημα) οι αμοιβές κυμαίνονται από 180 έως 260 ευρώ. Όλα αυτά βέβαια με έκδοση αποδείξεων και την απόδοση των αντίστοιχων εισφορών στα κρατικά ταμεία. 

Η συμπεριφορά των μουσείων

Όσον αφορά τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, τα σημαντικότερα της χώρας δεν επιτρέπουν την είσοδο σε οργανωμένα γκρουπ, παρά μόνο αν συνοδεύονται από διαπιστευμένο ξεναγό. Μεγάλα μουσεία, όπως το παλάτι του Schönbrunn (το οποίο λειτουργεί από τα έσοδά του χωρίς καθόλου επιδότηση από το κράτος) συνεργάζονται με τους ξεναγούς και τα τουριστικά γραφεία – οι κρατήσεις σ’ αυτά γίνονται ηλεκτρονικά, όπως και η έκδοση των εισιτηρίων.

Free tours στη Βιέννη

Το θέμα των free tours, το οποίο παρατηρείται σ’ όλη την Ευρώπη εμφανίστηκε και στη Βιέννη, όπως με διαβεβαίωσε ο Αυστριακός συνάδελφος με τον οποίο μίλησα. Όμως, από το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, με υπουργική απόφαση, επενέβη η οικονομική αστυνομία για την πάταξη του φαινομένου. Free tour εξακολουθούν να παρέχονται, όμως μόνο από διπλωματούχους ξεναγούς, οι οποίοι ξεναγούν ομάδες έως και 30 ατόμων, μετά από ηλεκτρονική κράτηση, και με απολαβές οι οποίες μπορεί να ανέρχονται ως 450 ευρώ για μια ξενάγηση 2,5 ωρών. Οι συγκεκριμένοι ξεναγοί υποχρεούνται να εκδίδουν αποδείξεις για τα φιλοδωρήματα που λαμβάνουν και βάσει αυτών αποδίδουν ΦΠΑ και τις αντίστοιχες εισφορές. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζονται όχι μόνο τα εργασιακά δικαιώματα των διπλωματούχων ξεναγών, αλλά και τα έσοδα του κράτους και η ποιότητα των υπηρεσιών που απολαμβάνουν οι επισκέπτες του. 

Τα αποτελέσματα

Κι όπως γνωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται στους τομείς παροχής υπηρεσιών, ένας ευχαριστημένος πελάτης είναι επένδυση για το μέλλον. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι η μικρή Αυστρία (των 8,7 εκατομμυρίων κατοίκων) είναι 12η παγκοσμίως στην τουριστική κίνηση με 20,8 εκατομμύρια επισκέπτες, αλλά 9η όσον αφορά τις συνολικές εισπράξεις από τον τουρισμό (22,4 δισεκατομμύρια δολλάρια το 2017) και πρώτη αν οι εισπράξεις αυτές κατανεμηθούν ανά κάτοικο!

Η ελληνική πραγματικότητα

Εδώ πραγματοποιούνται καθημερινά πολλές από τις λεγόμενες «δωρεάν» ξεναγήσεις, με ομάδες 20-30 ατόμων που δίνουν, ο καθένας, «φιλοδώρημα» γύρω στα 20 ευρώ, από τα οποία ούτε ένα δεν αποδίδεται στο κράτος. Με λίγα λόγια, αντί να διασφαλίζεται το συμφέρον του κράτους, επιδοτείται η μαύρη και αδήλωτη εργασία, η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή, ενώ οι νόμιμες επιχειρήσεις οδηγούνται στο κλείσιμο με μαθηματική ακρίβεια.

Περισσότερα έσοδα χάνονται από το κράτος όταν οι παράνομοι ξεναγοί ενεργά αποθαρρύνουν τους πελάτες τους από το να μπουν στους αρχαιολογικούς χώρους στους οποίους δεν έχουν άδεια να ξεναγήσουν. Τέλος, κανείς δε φαίνεται να ενδιαφέρεται για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ικανοποίηση που απολαμβάνουν (ή όχι) οι επισκέπτες της χώρας. Όσο για την εικόνα της χώρας και το πώς αυτή παρουσιάζεται από τους αυτοαποκαλούμενους ξεναγούς, αυτό είναι ένα θέμα που κανείς δεν έχει θίξει ακόμη. 

Ένα βιώσιμο μοντέλο

Το παράδειγμα της Αυστρίας μας δείχνει ότι υπάρχει και εφαρμόζεται ένα βιώσιμο μοντέλο όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών και ξεναγήσεων σε χώρα της ΕΕ, με τα καλύτερα αποτελέσματα για τους επαγγελματίες, τους επισκέπτες και το κράτος. Ένα τέτοιο μοντέλο θα έπρεπε να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, ιδίως στην κρίσιμη αυτή στιγμή για την οικονομία – αν υπήρχε η πολιτική βούληση. Δυστυχώς, προωθούνται άλλες λύσεις που στρέφονται ενάντια όχι μόνο στους Έλληνες πτυχιούχους ξεναγούς, αλλά και στις τουριστικές επιχειρήσεις και την ίδια την Ελληνική οικονομία. 

 

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

 1. 14/12 14:57

  ΕΟΤ: Διαφήμιση 310.000 ευρώ στο Twitter και στο Αccuweather το 2020

 2. 14/12 14:54

  Δημοπρασία για ακίνητο στην Τρίπολη, που θα στεγάσει την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Πελοποννήσου

 3. 14/12 14:51

  Σύγχρονο σύστημα ανακύκλωσης στη Β.Μακεδονία

 4. 13/12 18:10

  Συνεργασίες της TOPOSOPHY με σημαντικούς διεθνείς τουριστικούς φορείς

 5. 13/12 16:57

  Οι μεταφορές και ο τουρισμός μαζί, ενάντια στις αυξανόμενες εκπομπές

 6. 13/12 16:53

  6 ελληνικά ξενοδοχεία στον "Χρυσό Κατάλογο" του Conde Nast Traveller για το 2020 - Δείτε τα

 7. 13/12 15:31

  Χριστουγεννιάτικη λάμψη, για πρώτη φορά σε τόσους δρόμους και πλατείες της Αθήνας

 8. 13/12 14:08

  Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Ηλεκτρονικό μπλοκάρισμα στις πλατφόρμες που δεν συνεργάζονται με την ΑΑΔΕ

 9. 13/12 13:51

  Airbnb: 2 δισ. δολ. φόρους στους προορισμούς το 2019- Οι συμφωνίες με πόλεις

 10. 13/12 13:43

  Celebrity Cruises: Ζάκυνθος,Ύδρα και Θεσσαλονίκη τα νέα λιμάνια στην Ελλάδα

 11. 13/12 13:17

  Google: Δείτε τι έψαξε ο κόσμος το 2019

 12. 13/12 12:59

  FedHATTA: Με ποιο σκεπτικό οι διακρίσεις των επισκεπτών νεαρής ηλικίας στα Μουσεία & τους Αρχ. Χώρους;

 13. 13/12 12:56

  Αθήνα | Χριστουγεννιάτικο 3D projection mapping στο κτίριο της Βουλής

 14. 13/12 12:54

  TripAdvisor: Οι απαντήσεις στις κριτικές κλειδί για περισσότερες κρατήσεις

 15. 13/12 12:36

  Fraport Greece | Πώς διαμορφώθηκε η επιβατική κίνηση το 11μηνο στα 14 αεροδρόμια

 16. 13/12 12:23

  CLIA: Αυτές είναι οι 7 κορυφαίες τάσεις στην κρουαζιέρα το 2020

 17. 13/12 12:13

  Τ.Ο. Χαλκιδικής: Ο ορεινός όγκος του Χολομώντα είχε την τιμητική του στην Αθήνα

 18. 13/12 11:54

  Καινοτόμο ψηφιακό μάρκετινγκ μέσω Facebook από ξενοδοχειακή αλυσίδα της Δανίας

 19. 13/12 11:44

  Voyage Awards 2019: Η Ελλάδα στους 5 πιο δημοφιλείς προορισμούς των Κινέζων στην Ευρώπη

 20. 13/12 10:17

  Όμιλος Goldair: Νέες συνεργασίες και επενδύσεις το 2019

 21. 13/12 09:59

  Η Αλόννησος στην έκθεση Grecka Panorama

 22. 13/12 09:51

  Roadshow του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη σε Νέα Υόρκη-Βοστώνη

 23. 13/12 09:48

  Άδειες για 2 νέα τουριστικά καταλύματα σε Σκύρο και Δημητσάνα

 24. 13/12 09:43

  Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής για το 2020

 25. 13/12 09:41

  Τo σχέδιο της Μαδρίτης για τη μείωση των απορριμμάτων

 26. 13/12 09:40

  Πως να επιλέξετε εξοπλισμό μαζικής εστίασης για ένα εστιατόριο

 27. 13/12 09:39

  Η Περιφέρεια Κρήτης στην Ένωση Πόλεων και Περιφερειών για την Αειφόρο Διαχείριση των Πόρων

 28. 13/12 09:29

  Ηλιακή συμμαχία: Ανάγκη για επενδύσεις 600 δισ. δολ. για ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας

 29. 12/12 18:21

  Υπουργεία Τουρισμού-Πολιτισμού: Πάταξη των παράνομων ξεναγήσεων

 30. 12/12 17:10

  Ryanair: Νέα σύνδεση με Ζάκυνθο

 31. 12/12 17:06

  British Airways | Νέα σύνδεση με Ρόδο – Περισσότερες πτήσεις προς Κεφαλονιά & Πρέβεζα

 32. 12/12 16:52

  10 εκατ. ευρώ για 17 έργα πολιτισμού στην Κ.Μακεδονία

 33. 12/12 16:39

  Νέες επενδύσεις στο Αττικό Θεματικό Πάρκο| Ξενοδοχείο, Waterpark και Ενυδρείο μέχρι το 2022

 34. 12/12 16:29

  CheapOair: "Εκρηκτική" χρονιά το 2020 για την αεροπορική επιβατική κίνηση

 35. 12/12 16:05

  Γιορτή αγάπης και προσφοράς από τον όμιλο Aldemar Resorts

 36. 12/12 16:01

  Οι ομορφότερες των Παγκρήτιων Καλλιστείων για το 2019

 37. 12/12 15:51

  ICAP: Τι δείχνουν οι ισολογισμοί 782 τουριστικών εταιρειών το 2018

 38. 12/12 15:32

  Aegean: 6 νέα αεροσκάφη και 1,5 εκατ. επιπλέον θέσεις το 2020

 39. 12/12 14:47

  BEYOND 4.0 | Στη ΔΕΘ η πρώτη τεχνολογική έκθεση στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2020

 40. 12/12 14:43

  Ενισχυμένο πρόγραμμα του Alltours για Ελλάδα το 2020

 41. 12/12 14:39

  Έξι αλυσίδες ξενοδοχείων κατηγορούνται για ανοχή στην σεξουαλική εκμετάλλευση

 42. 12/12 13:28

  Τουρισμός ευεξίας: Ποιες είναι οι τάσεις για το 2020, σύμφωνα με το Virtuoso

 43. 12/12 12:43

  Thomas Cook: Οι δημόσιοι υπάλληλοι της Έσσης λένε όχι στις αποζημιώσεις από το κράτος

 44. 12/12 12:23

  Άσκηση στο αεροδρόμιο Αθήνας

 45. 12/12 12:19

  Τhomas Cook: Η ασφαλιστική αποζημιώνει μόνο το 17,5% των δαπανών των Γερμανών τουριστών

 46. 12/12 12:04

  Πουλήθηκε ήδη το 1/4 του προγράμματος της TUI του 2020 στη Βρετανία

 47. 12/12 11:50

  Πτώχευση Thomas Cook: Ποια είναι η διαδικασία αναστολής καταβολής Φ.Π.Α. για τις πληγείσες επιχειρήσεις (ΦΕΚ)

 48. 12/12 11:11

  Μ.Κόνσολας: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας διαμορφώνει το δικό της αναπτυξιακό πρότυπο στον τουρισμό

 49. 12/12 10:45

  Εξυπηρετούνται οι κρατήσεις στο Athenaeum Palace & Luxury Suites

 50. 12/12 10:37

  Συνεργασία του TRUE Catering by Radisson Blu Park Hotel με το Ίδρυμα Γουλανδρή

 51. 12/12 10:34

  «Πλοίο της Χρονιάς» το World Champion Jet της SEAJETS

 52. 12/12 10:15

  Mamma Mia! Ζώντας το όνειρο στη Σκόπελο...

 53. 12/12 10:08

  Τι συζητήθηκε στην μηνιαία ολομέλεια του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων

 54. 12/12 10:02

  Fos Hotel: Νέο ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας

 55. 12/12 10:00

  Άδειες για τουριστικές κατοικίες στην Κρήτη και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στη Θάσο

 56. 12/12 09:58

  Καταφύγιο τουριστικών σκαφών στον όρμο Αθερινού Μεγανησίου

 57. 12/12 09:56

  Oι τουριστικές επιχειρήσεις της Βόρειας Μακεδονίας

 58. 12/12 09:53

  Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Ψηφιακές δράσεις τουριστικής προβολής

 59. 11/12 22:47

  Dolphin Capital: Νέες επενδύσεις στον τουρισμό πολυτελείας και στη Βιωματική Ψυχαγωγία

 60. 11/12 14:32

  ODIGEO | Τρεις ελληνικοί προορισμοί στην κορυφή των προτιμήσεων των Ευρωπαίων

 61. 11/12 13:46

  Τουρισμός: Οι Γερμανοί προτιμούν τα πακέτα διακοπών – Πώς επιλέγουν κράτηση

 62. 11/12 13:06

  Marketing Greece | Νέο cluster «Συμμαχία Τουρισμού για τη Ρόδο»

 63. 11/12 12:56

  M. Κόνσολας: Μονόδρομος η προσαρμογή του τουρισμού στην ψηφιακή οικονομία

 64. 11/12 12:53

  Τουρισμός: «Άνοιγμα» στην κινεζική τουριστική αγορά για προσέλκυση συνεδρίων στην Αθήνα

 65. 11/12 12:50

  FedHATTA: Απέδωσαν οι προσπάθειες των τουριστικών γραφείων – Aύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών

 66. 11/12 12:48

  +5,4% οι επισκέπτες στα μουσεία της χώρας το οκτάμηνο του 2019

 67. 11/12 12:34

  1,23 εκατ. επισκέπτες στο Μουσείο Ακρόπολης το 8μηνο

 68. 11/12 12:22

  Γερμανικός τουρισμός | Τρίτη επιλογή η Ελλάδα το 2019

 69. 11/12 11:58

  Airbnb | Άνοιγμα στην αγορά επαγγελματικών ταξιδίων

 70. 11/12 11:43

  Azamara: Νέο πρόγραμμα κρουαζιέρας με Αθήνα το 2021/22

 71. 11/12 11:18

  O ΕΟΤ στηρίζει το πρώτο Φεστιβάλ Ελληνικού Οίνου στο Amersfoort της Ολλανδίας

 72. 11/12 11:11

  HATTA: Οι αρχές της ECTAA για τον τουρισμό στη νέα ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 73. 11/12 10:22

  Αυθεντικά χαλιά ΑΙΩΝ1922: Μεγάλο χριστουγεννιάτικο πάρτυ στο νέο κατάστημα, στο Κέντρο της Αθήνας!

 74. 11/12 09:35

  Υπουργείο Τουρισμού: Ανάκληση διορισμού π.υπαλλήλου λόγω πλαστού τίτλου σπουδών

 75. 11/12 09:27

  Πράσινο φως για τον εκσυγχρονισμό του π. ξενοδοχείου ΟΛΥΜΠΙΑΣ στο κέντρο της Αθήνας

 76. 11/12 09:25

  Νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Κέρκυρα ιδιοκτησίας της εταιρείας ΒΟΥΛΓΑΡΗ Α.Ε.

 77. 11/12 09:23

  Πληρωμές επιχορηγήσεων για 2 νέα ξενοδοχεία στα Χανιά

 78. 11/12 09:20

  Σύρος: Μετασκευή ακινήτου σε μπουτίκ ξενοδοχείο

 79. 11/12 09:18

  Πρόγραμμα 200.000 ευρώ για την τουριστική προβολή των Σπετσών

 80. 10/12 17:28

  Open Day με ξεναγήσεις στο περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας στη ΔΕΘ-Helexpo

 81. 10/12 16:29

  Λουκέτο στην πλατφόρμα δραστηριοτήτων Vayable

 82. 10/12 15:31

  Καθήκοντα Chief Financial Officer στον όμιλο Electra Hotels & Resorts

 83. 10/12 14:43

  Τουρισμός | Ποιοι μοιράστηκαν τα "ιμάτια" της Thomas Cook

 84. 10/12 14:29

  Νέα ταυτότητα για το Metaxa Hospitality Group- Η μαντινάδα της Θεανώς Μεταξά

 85. 10/12 14:17

  ΕΤΑΔ: 25 αρχιτεκτονικές προτάσεις για την ανάπλαση του Λυκαβηττού

 86. 10/12 14:02

  M. Kόνσολας: Συνεργασία των χωρών της μαύρης Θάλασσας για τον τουρισμό με επίκεντρο την Ελλάδα

 87. 10/12 13:08

  Condor: Απαιτούνται αυξημένα έσοδα για να βρεθούν επενδυτές

 88. 10/12 12:53

  M. Kόνσολας: Η τουριστική ανάπτυξη πρέπει να συναντηθεί με το εμπόριο

 89. 10/12 12:49

  Διυπουργική για την Κυκλική Οικονομία

 90. 10/12 12:47

  Αλλαγές στη διοίκηση του σπεσιαλίστα για την Ελλάδα Olympic Holidays

 91. 10/12 12:29

  Σε Πολιτεία Καινοτομίας για ερευνητικά κέντρα & startup μετατρέπεται το ακίνητο της «ΧΡΩΠΕΙ» στο Φάληρο

 92. 10/12 12:15

  Ο ΕΟΤ στην κορυφαία εταιρική εκδήλωση του t.o. Jet2

 93. 10/12 12:11

  US News: Η Αθήνα στους top προορισμούς για γαμήλιο τουρισμό το 2020 - Διακρίσεις για 4 ελληνικά νησιά

 94. 10/12 11:58

  TUI - Travel Star | Πού οδηγείται ο ανταγωνισμός τουριστικών γραφείων - ΟΤΑ

 95. 10/12 11:29

  Ευρωβαρόμετρο: Καταπολέμηση της ανεργίας και επενδύσεις ζητούν οι Έλληνες

 96. 10/12 11:18

  Δήμος Ορχομενού: Kάθετα αντίθετος με τη δημιουργία δομής προσφύγων-μεταναστών - Πίνακας

 97. 10/12 09:33

  5η Grecka Panorama: Η γαστρονομία και ο τουρισμός της Ελλάδας ενθουσίασαν τους Πολωνούς

 98. 10/12 09:32

  Οι επιδόσεις των ξενοδοχείων στη Μεσόγειο τον Οκτώβριο

 99. 10/12 09:18

  ΠΟΜΙΔΑ: Νόμιμες οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στις πολυκατοικίες

 100. 10/12 09:09

  Άνοιγμα των Λειψών στην πολωνική αγορά