Υγειονομικά ασφαλής προορισμός η Κρήτη- Το προφίλ των τουριστών που επισκέφτηκαν την Δυτική Κρήτη το 2020

Υγειονομικά ασφαλής προορισμός η Κρήτη- Το προφίλ των τουριστών που επισκέφτηκαν την Δυτική Κρήτη το 2020Η παραλία του Ελαφονησίου, που ήταν η πρώτη σε επισκεψιμότητα περιοχή της Δυτικής Κρήτης και πέρυσι

Υγειονομικά ασφαλής αξιολογείται η Δυτική Κρήτη από τους τουρίστες που επισκέφτηκαν την περιοχή το 2020, σύμφωνα με την έρευνα που υλοποιήθηκε από το Παρατηρητήριο Τουρισμού Δυτικής Κρήτης και συντονίστηκε από το τμήμα Οικονομίας & Διοίκησης του ΜΑΙΧ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Α.Σ.Τ.Ε.Κ., την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Χανίων. Στο Παρατηρητήριο Τουρισμού Δυτικής Κρήτης, το οποίο λειτουργεί εδώ και μια δεκαετία με πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων, συμμετέχει επίσης  το Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτ. Κρήτης και το Επιμελητήριο Χανίων.

Σχετικά με την υγειονομική ασφάλεια του προορισμού, ένας στους τέσσερις αλλοδαπούς τουρίστες δήλωσε σε απόλυτο βαθμό ότι θα επισκεπτόταν την Κρήτη, ανεξαρτήτως κρουσμάτων COVID-19, ενώ περίπου ένας στους πέντε από τους αλλοδαπούς επισκέπτες επέλεξε αποκλειστικά την Κρήτη επειδή καταγράφει πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Συνολικά, η μέση βαθμολογία σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10 αναφορικά με την πρόθεση επισκεψιμότητας στην Κρήτη είναι κάπου στη μέση, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι αλλοδαποί επισκέπτες ναι μεν έχουν εκ των προτέρων αποφασίσει για τον τελικό τους προορισμό, αλλά λαμβάνουν και σοβαρά υπόψη τους και τον χαμηλό αριθμό των κρουσμάτων COVID-19 στην περιοχή.

Αναφορικά με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, περίπου δύο στους τρεις αλλοδαπούς επισκέπτες δηλώνουν ικανοποιημένοι από τα αντίστοιχα μέτρα που εφαρμόστηκαν στους χώρους εστίασης, ενώ πάνω από οκτώ στους δέκα αλλοδαπούς τουρίστες έμειναν ικανοποιημένοι από την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που εφαρμόστηκαν στους χώρους φιλοξενίας, αναδεικνύοντας την περιοχή της Δυτικής Κρήτης ως ένα ασφαλή υγειονομικό προορισμό και ως πόλο έλξης για περισσότερους τουρίστες την ερχόμενη τουριστική περίοδο.

Τα υπόλοιπα συμπεράσματα της έρευνας

Αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο Χανίων

Οι αφίξεις επισκεπτών στο αεροδρόμιο Χανίων το 2020 κατέγραψαν κατακόρυφη μείωση της τάξεως του 82% σε σχέση με το 2019. Με βάση τα στοιχεία της Fraport-Greece πέρυσι υπήρξαν στο αεροδρόμιο Χανίων μόλις 200 χιλιάδες αφίξεις, αριθμός που αποτελεί ιστορικό χαμηλό τουλάχιστον κατά τα τελευταία 25 έτη.

Η μείωση αυτή καταγράφεται από όλες ανεξαιρέτως τις εθνικότητες που επισκέπτονται τη Δυτική Κρήτη, με τη σημαντικότερη πτώση να παρουσιάζουν οι Σκανδιναβοί όπως είναι οι Νορβηγοί, Φινλανδοί, Σουηδοί και Δανοί με ποσοστό 92%, ενώ το ποσοστό μείωσης των μη Σκανδιναβών διαμορφώνεται στο επίσης υψηλό ποσοστό της τάξεως του 74%.

Αν αναλογιστούμε ότι τα τελευταία χρόνια οι αφίξεις αλλοδαπών τουριστών αποτελούνταν κατά το ήμισυ από Σκανδιναβούς και κατά το άλλο ήμισυ από μη Σκανδιναβούς, η καθολική αυτή πτώση οφείλεται ουσιαστικά και από τα δύο γκρουπ εθνικοτήτων με περισσότερο όμως να επηρεάζεται από τις λιγοστές αφίξεις των Σκανδιναβών, οι οποίες έφτασαν μόλις τις 42 χιλιάδες

Σχετικά με τα ποσοστά αφίξεων των αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο Χανίων για το έτος 2020, παρατηρείται ότι αλλάζει το μίγμα των εθνικοτήτων, αφού μόλις ένας στους πέντε αλλοδαπούς επισκέπτες είναι Σκανδιναβός, ενώ οι μισοί αλλοδαποί τουρίστες προέρχονται από μόλις τρία μη Σκανδιναβικά κράτη όπως είναι η Μ.Βρετανία, Πολωνία και Γερμανία, με τους Βρετανούς να συνεχίζουν να παραμένουν στην πρώτη θέση, όπως και την προηγούμενη περίοδο, με ποσοστό 20%, ενώ Γερμανοί και Πολωνοί καταλαμβάνουν τη δεύτερη και τρίτη θέση επί των συνολικών αφίξεων με ποσοστά 15% και 14,5%, αντίστοιχα. Αξιοσημείωτα είναι τα ποσοστά των Σκανδιναβών και συγκεκριμένα Νορβηγών και Φινλανδών που συγκεντρώνουν μόλις 2% έκαστος και Σουηδών με 3%, οπισθοχωρώντας προς τις τελευταίες θέσεις επί των συνολικών αφίξεων, όταν τα προηγούμενα έτη ήταν από τις κύριες εθνικότητες που επισκεπτόντουσαν τη Δυτική Κρήτη. Εξαίρεση αποτελούν οι Δανοί, οι οποίοι παραμένουν στην τέταρτη θέση επί των συνολικών αφίξεων με ποσοστό 14%.

Αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Αναφορικά με τις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο Ηρακλείου και με βάση τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Ηρακλείου, για τo έτος 2020, σημειώνονται μόλις 900 χιλ. αφίξεις, καταγράφοντας μία εξίσου μεγάλη μείωση της τάξεως του 73% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αριθμός που αποτελεί επίσης ιστορικό χαμηλό τουλάχιστον κατά τα τελευταία 25 έτη.

Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στους Γερμανούς, Βρετανούς, Γάλλους και Ρώσους, οι οποίοι αποτελούν τα δύο τρίτα επί των συνολικών αφίξεων, σημειώνοντας μείωση κατά 70%.

Η διαφορά όμως είναι ότι για το έτος 2020, οι Ρώσοι παρουσίασαν μηδαμινές αφίξεις, ενώ οι Γερμανοί, οι οποίοι σημείωσαν τη μικρότερη μείωση με 55%, αύξησαν το ποσοστό τους επί των συνολικών αφίξεων παραμένοντας στην πρώτη θέση με ποσοστό ίσο με 45% και ακολουθούν Γάλλοι και Βρετανοί με ποσοστά 11% και 10,8%, αντίστοιχα. Γάλλοι, οι οποίοι ξεπέρασαν σε αφίξεις τους Βρετανούς, καταλαμβάνοντας για πρώτη φορά τη δεύτερη θέση επί των συνολικών αφίξεων για τα τελευταία τουλάχιστον 11 έτη.

Σχετικά με τις υπόλοιπες εθνότητες, σημαντικό στοιχείο είναι η τεράστια μείωση των Ισραηλινών κατά 95%, οι οποίοι την περυσινή περίοδο καταλάμβαναν την έκτη θέση επί των συνολικών αφίξεων. Γεγονός εξίσου ανησυχητικό αν αναλογιστούμε ότι τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Ρώσοι τουρίστες είναι υψηλού εισοδηματικού προφίλ. Οι Πολωνοί είναι αυτοί που καταγράφουν από τις μικρότερες μειώσεις, σκαρφαλώνοντας για πρώτη φορά στην τέταρτη θέση επί των συνολικών αφίξεων.

Προφίλ αλλοδαπού τουρίστα

Σε σχέση με το προφίλ του αλλοδαπού τουρίστα, ο οποίος προτίμησε να κάνει διακοπές στην περιοχή της Δυτικής Κρήτης το 2020, δεν παρουσιάζονται διαφορές μεταξύ του αριθμού ανδρών και γυναικών, ενώ παρατηρείται μια αύξηση τουριστών νεαρής ηλικίας έως 34 ετών, αύξηση ιδιωτικών υπαλλήλων και φοιτητών, οι οποίοι προτιμάνε διακοπές με το/τη σύντροφο ή με φιλικές παρέες. Όσον αφορά την περιοχή διαμονής στο Νομό Χανίων, πρώτη επιλογή φέτος φαίνεται να είναι η Πόλη των Χανίων με πάνω από έναν στους τέσσερις να την επιλέγει, όταν πέρυσι μόλις ένας στους πέντε διέμεινε εκεί. Επίσης, σημαντική αύξηση παρουσιάζει η περιοχή της Κισσάμου, ενώ μικρές αυξήσεις παρατηρούνται και στις υπόλοιπες περιοχές της ενδοχώρας. Αντίθετα, μεγάλη πτώση παρουσιάζουν οι τουριστικές περιοχές της Αγίας Μαρίνας και του Πλατανιά με ποσοστό προτίμησης 15% για την κάθε περιοχή, όταν πέρυσι σχεδόν ένας στους τέσσερις είχε διαμείνει στην περιοχή του Πλατανιά και περίπου ένας στους πέντε στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μη λειτουργία ή λειτουργία μικρής χρονικής διάρκειας πολλών ξενοδοχειακών καταλυμάτων, λόγω της πανδημίας.

Οι ημέρες παραμονής των αλλοδαπών τουριστών είναι ίδιες με αυτές της προηγούμενης χρονιάς, πραγματοποιώντας κατά μέσο όρο περίπου 9 διανυκτερεύσεις. Λίγο λιγότεροι από τους μισούς αλλοδαπούς επισκέπτες έχουν ξαναεπισκεφθεί την περιοχή της Δυτικής Κρήτης, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των τουριστών προτίμησαν να οργανώσουν τις διακοπές μόνοι τους, με ποσοστό κοντά στο 70%, τη στιγμή που πέρυσι μόλις τέσσερις στους δέκα αλλοδαπούς επισκέπτες προέβησαν μόνοι τους στην οργάνωση των διακοπών τους, χρησιμοποιώντας τα ταξιδιωτικά γραφεία ακόμα λιγότερο το 2020.

Αύξηση στις ενοικιαζόμενες βίλες

Σχετικά με τον τύπο καταλύματος που επέλεξαν οι αλλοδαποί τουρίστες παρατηρήθηκε πολύ μεγάλη μείωση των επισκεπτών που διέμειναν σε ξενοδοχεία, αφού μόνο οι μισοί αλλοδαποί επισκέπτες τα προτίμησαν, όταν την προηγούμενη χρονιά δύο στους τρεις είχαν επιλέξει τα ξενοδοχεία ως τύπο καταλύματος για τη διαμονή τους. Αντίθετα, μεγάλη αύξηση παρουσίασαν οι ενοικιαζόμενες βίλες φτάνοντας το 15% των προτιμήσεων, όταν την προηγούμενη περίοδο μόλις το 7% τις επέλεξε. Ικανοποιητικές αυξήσεις σημειώθηκαν και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια/διαμερίσματα αλλά και σε ιδιόκτητα σπίτια, διαμορφώνοντας το ποσοστό των προτιμήσεων στο 27% και 5%, αντίστοιχα, για τον κάθε τύπο καταλύματος.

Πολύ μικρές μεταβολές παρατηρήθηκαν στα ποσοστά προτίμησης των ξενοδοχείων με βάση την κατηγορία αστεριών. Πρώτη επιλογή για τους αλλοδαπούς επισκέπτες είναι τα 4άστερα ξενοδοχεία με ποσοστό προτίμησης στο 37%, ακολουθούν τα 3στερα ξενοδοχεία με έναν στους τρεις τουρίστες να τα επιλέγει και έπονται τα 5άστερα ξενοδοχεία με σχεδόν έναν στους τέσσερις αλλοδαπούς επισκέπτες να διαμένει σε αυτά.

Αναφορικά με τα πακέτα διατροφής, το λεγόμενο πακέτο “all inclusive” σημείωσε αύξηση αφού προτιμήθηκε από σχεδόν τρεις στους δέκα αλλοδαπούς τουρίστες, όταν την προηγούμενη χρονιά περίπου ένας στους τέσσερις έκανε χρήση αυτού του πακέτου. Επίσης, αύξηση κατέγραψε και το πακέτο με πρωινό, αφού προτιμήθηκε σχεδόν από έναν στους τέσσερις αλλοδαπούς επισκέπτες, όταν πέρυσι περίπου ένας στους πέντε το είχε επιλέξει. Περίπου ίδια παραμένουν τα ποσοστά σχετικά με τους αλλοδαπούς τουρίστες που προτίμησαν πακέτο ημιδιατροφής, ενώ μεγάλη μείωση είχαν τα ποσοστά εκείνων που δεν προτίμησαν κανένα πακέτο πέφτοντας στο 28% έναντι του αντίστοιχου 37% για το 2019.

Παρατηρείται λοιπόν, ότι υπάρχει αλλαγή στο προφίλ του αλλοδαπού τουρίστα που διαμένει στη Δυτική Κρήτη και αυτό οφείλεται κυρίως στην αλλαγή του μίγματος των εθνικοτήτων, μιας και μόλις ένας στους πέντε επί του συνολικού αριθμού των αλλοδαπών τουριστών που προτιμάει το αεροδρόμιο Χανίων ως τελικό προορισμό, προέρχεται από Σκανδιναβικές Χώρες, όταν τα επτά προηγούμενα έτη τα ποσοστά μεταξύ Σκανδιναβών και μη Σκανδιναβών ήταν ισόποσα.  

Σχετικά με τη χρήση μέσων μεταφοράς, όπως είναι τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, λεωφορεία (τουριστικά και μη), ταξί και ποδήλατα, παρατηρείται ότι οι αλλοδαποί τουρίστες τα χρησιμοποίησαν εμφανώς λιγότερες φορές σε σχέση με την περυσινή χρονιά.

Ποιες περιοχές επισκέφτηκαν

Όσον αφορά τις επισκέψεις τους σε διάφορους τουριστικούς προορισμούς, η αύξηση των ποσοστών των τουριστών που επισκέφθηκαν γνωστές παραλίες του Νομού Χανίων, τις καθιστά πρώτες σε προτίμηση και επισκεψιμότητα για το 2020. Την πρωτιά έχει η παραλία του Ελαφονησίου, όπου περίπου ένας στους τρεις τουρίστες την επισκέφθηκαν. Ακολουθούν η παραλία του Μπάλου και των Φαλασάρνων, όπου επίσης καταγράφονται πολύ υψηλότερα ποσοστά συγκριτικά με την προηγούμενη περίοδο. Σχεδόν ένας στους τέσσερις αλλοδαπούς επισκέπτες προτίμησαν επισκέψεις σε μοναστήρια και εκκλησίες, ποσοστό όμως χαμηλότερο από την προηγούμενη χρονιά, όπου ένας στους τρεις τα είχαν επισκεφθεί. Αναφορικά με τα μουσεία, παρατηρήθηκε επίσης μείωση στις επισκέψεις αλλοδαπών τουριστών, αφού μόλις το 15% των επισκεπτών τα προτίμησαν, όταν το προηγούμενο έτος, ένας στους πέντε αλλοδαπούς επισκέπτες τα είχε επισκεφθεί. Ελαφρώς αυξημένο είναι το ποσοστό αυτών που επισκέφθηκαν το φαράγγι της Σαμαριάς, ενώ αντίθετα ελαφρώς μειωμένα είναι τα ποσοστά των τουριστών που επισκέφθηκαν αρχαιολογικούς χώρους, όπως της Κνωσού, Φαιστού, Αρχαία Απτέρας και Ελεύθερνας. Φαίνεται λοιπόν, ότι οι  αλλοδαποί τουρίστες, προτίμησαν να περιορίσουν τις εξορμήσεις σε τουριστικούς προορισμούς και αξιοθέατα, κάνοντας λιγότερη χρήση μεταφορικών μέσων και επιλέγοντας ανοιχτούς προορισμούς, όπως είναι οι παραλίες και όχι κλειστούς χώρους, όπως είναι μουσεία, εκκλησίες/μοναστήρια.

Ποσοστά ικανοποίησης για τις υπηρεσίες

Όσον αφορά τις προσφερόμενες υπηρεσίες, τα ποσοστά ικανοποίησης των αλλοδαπών τουριστών αναφορικά με τη φιλοξενία και τη συμπεριφορά των ντόπιων κατοίκων, τους χώρους φιλοξενίας και εστίασης, την καθαριότητα παραλιών και την αίσθηση ασφάλειας παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, με ελαφρώς υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Οι υπηρεσίες που χρήζουν κάποιας βελτίωσης είναι η καθαριότητα στον αστικό ιστό των πόλεων καθώς και οι χώροι πράσινου και πάρκων, για τους οποίους οι αλλοδαποί τουρίστες συνεχίζουν να εκφράζουν λιγότερο την ικανοποίηση τους, αλλά με καλύτερα ποσοστά σε σχέση  με πέρυσι.

Αναφορικά με το κυκλοφοριακό και τον οδικό τομέα, η κυκλοφοριακή συμφόρηση καθώς και οι υπηρεσίες ταξί συγκεντρώνουν τα χαμηλότερα ποσοστά δυσαρέσκειας, ενώ οι υποδομές που χρήζουν άμεσης αναβάθμισης, είναι πρωτίστως οι υποδομές που αφορούν τους ποδηλατόδρομους και την οδική ασφάλεια (οδόστρωμα, κλίσεις, στροφές), όπου παρουσιάζονται μεγάλα ποσοστά δυσαρέσκειας, 44% και 36%, αντίστοιχα. Υψηλό ποσοστό δυσαρέσκειας, εμφανίζεται σχετικά με τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, παρόλο που υπάρχει σημαντική βελτίωση το τελευταίο έτος, αλλά και στην ακρίβεια, συχνότητα και κάλυψη διαδρομών από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το οποίο είναι κατά πολύ αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αυτό δικαιολογείται όμως από το χαμηλό αριθμό αφίξεων αλλοδαπών τουριστών, όπως και από τους κανόνες πληρότητας που θα έπρεπε να τηρούν τα ΜΜΜ για την υγειονομική ασφάλεια των επιβατών, γεγονός που δεν επέτρεψε την επαρκή κάλυψη δρομολογίων, καθώς και την τήρηση της ακρίβειας και συχνότητας των ΜΜΜ. Η σήμανση καθώς και οι πινακίδες κατεύθυνσης του οδικού δικτύου χρήζουν επίσης ανάγκη βελτίωσης, όπως και η ύπαρξη περισσότερων θέσεων πάρκινγκ.

Όσον αφορά το σύνολο των δαπανών των αλλοδαπών τουριστών κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, αν εξαιρέσουμε το αεροπορικό κόστος και κόστος καταλύματος, παρατηρείται μια αύξηση των δαπανών που πραγματοποίησαν οι αλλοδαποί τουρίστες που διέμειναν στη Δυτική Κρήτη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, φτάνοντας να δαπανούν από 700 έως 750 ευρώ ανά ταξίδι, ενώ οι περισσότερες δαπάνες πραγματοποιήθηκαν στους χώρους εστίασης και ακολουθούν οι δαπάνες για μετακινήσεις και οι δαπάνες για αγορά διαφόρων τοπικών προϊόντων.

Οι αγορές τοπικών προϊόντων

Υψηλά ποσοστά παρουσιάζουν φέτος, οι αγορές τοπικών αγροτικών προϊόντων από τους τουρίστες. Πάνω από τους μισούς αλλοδαπούς τουρίστες αγοράζουν ελαιόλαδο και ακολουθούν τα τοπικά τυριά, το κρασί και ο φρέσκος χυμός πορτοκαλιού. Ελαιόλαδο και τοπικά τυριά σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.Το 35% των αλλοδαπών τουριστών αγόρασε μέλι και λαχανικά, ένας στους τρεις επισκέπτες προέβη σε αγορά αρωματικών/φαρμακευτικών φυτών, σχεδόν τρεις στους δέκα τουρίστες αγόρασαν τσικουδιά/ρακί και ένας στους πέντε επισκέπτες προέβη σε αγορά παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων, σημειώνοντας σε όλα τα προϊόντα μια ενθαρρυντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Τέλος, περίπου ένας στους πέντε αλλοδαπούς τουρίστες αγόρασε ελαιοσάπουνο, ποσοστό όμως χαμηλότερο από το προηγούμενο έτος.

Στοιχεία έρευνας

Η έρευνα και ανάλυση υλοποιήθηκε από το Παρατηρητήριο Τουρισμού Δυτικής Κρήτης και συντονίστηκε από το τμήμα Οικονομίας & Διοίκησης του ΜΑΙΧ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Α.Σ.Τ.Ε.Κ., την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Χανίων. Στο Παρατηρητήριο Τουρισμού Δυτικής Κρήτης, το οποίο λειτουργεί εδώ και μια δεκαετία με πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων συμμετέχει επίσης,  το Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτ. Κρήτης και το Επιμελητήριο Χανίων.

Για την ανάλυση της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Χανίων (Ι. Δασκαλογιάννης) έχουν συμπεριληφθεί 1600 έγκυρα ερωτηματολόγια για την τουριστική περίοδο του 2020, μεταφρασμένα σε διάφορες γλώσσες, από ερευνητές του ΜΑΙΧ. Η έρευνα αυτή χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης. Για την ομαλή διεξαγωγή της έρευνας υπήρχε συνεχής υποστήριξη από τη Fraport-Greece και το Προσωπικό του Αερολιμένα Χανίων.

Ομάδα συγγραφής και ανάλυσης:

Δρ. Γεώργιος Μπαουράκης, Διευθυντής Μ.Α.Ι.Χ.

Γεώργιος Αγγελάκης, Ερευνητής Τμ. Οικονομίας και Διοίκησης Μ.Α.Ι.Χ., υπ. διδάκτωρ Τμ. Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας, ΕΛΜΕΠΑ

Περικλής Δράκος, ΕΔΙΠ, Τμ. Οικονομικών Επιστημών, Παν/μιο Κρήτης

Καθ. Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, Ακαδημαϊκός, Διευθυντής Εργ. Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης

Επ. Καθ. Χρήστος Λεμονάκης, Διευθυντής Εργαστηρίου Διοικητικής Οικονομικής και Συστημάτων Αποφάσεων, Τμ. Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας, ΕΛΜΕΠΑ

Αν. Καθ. Γεώργιος Ατσαλάκης, Σχολή Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης, Πολυτεχνείο Κρήτης

Αν. Καθ. Ανδρέας Παναγόπουλος, Τμ. Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Αν. Καθ. Γαγάνης Χρυσοβαλάντης, Τμ. Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Επ. Καθ. Σημαντηράκη Βανέσσα, Διευθύντρια Α.Σ.Τ.Ε.Κ.

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Ερευνα
 1. 22/01 12:02

  Επιμήκυνση σεζόν: Τι δείχνει η εξέλιξη του κύκλου εργασιών σε εστίαση και τουρισμό σε νησιά των Κυκλάδων

 2. 22/01 11:55

  Β.Κικίλιας | Ο τουρισμός θα πρωταγωνιστήσει το 2022

 3. 22/01 11:53

  Ιαπωνία: Πως επηρεάζονται τα εστιατόρια από τα νέα περιοριστικά μέτρα

 4. 22/01 11:50

  Έρευνα GBTA: Η Omicron μειώνει την ορμή των παγκόσμιων επαγγελματικών ταξιδιών

 5. 22/01 11:48

  Σε άνοδο ο τουρισμός στη Στρούγκα της Β.Μακεδονίας

 6. 22/01 11:44

  Μήλος, Κερκίνη και Πίνδος ανάμεσα στα "κρυμμένα θαύματα της Ευρώπης" του National Geographic

 7. 21/01 15:55

  Αύξηση 167% του τζίρου στα καταλύματα της χώρας το Νοέμβριο - Έσπασε τα ρεκόρ η Μύκονος

 8. 21/01 15:48

  Άδειες ίδρυσης και λειτουργίας στα υδατοδρόμια Κέρκυρας και Παξών

 9. 21/01 15:28

  Αύξηση 144,6% των ταξιδιωτικών εισπράξεων το 11μηνο του 2021

 10. 21/01 15:19

  ΕΠΟΤ | Οι προκλήσεις και οι δυσκολίες για τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού

 11. 21/01 14:26

  Condor: Περισσότεροι προορισμοί στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι μέσω της Sky Express

 12. 21/01 13:46

  WTTC: Απογείωση των κρατήσεων στα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια το Πάσχα και το καλοκαίρι - Οι top προορισμοί

 13. 21/01 13:10

  Έρευνα: Μηδενική η χρησιμότητα των τεστ στη μείωση διασποράς των παραλλαγών COVID

 14. 21/01 12:54

  Κύπρος: Σχέδιο Δράσης για την ομαλή διεξαγωγή των πτήσεων από την 1η Μαρτίου

 15. 21/01 12:51

  Η Τουρκία πρωτοπόρος στην οργάνωση εθνικού σχεδίου αειφόρου τουρισμού

 16. 21/01 12:40

  Ο πλανήτης ετοιμάζεται για άρση των περιοριστικών μέτρων την Άνοιξη

 17. 21/01 12:15

  Ην. Βασίλειο: Αύξηση των διεθνών πτήσεων αυτό το Φεβρουάριο έναντι του 2021, μείωση από το 2020

 18. 21/01 12:11

  Ηλεκτρικά Ποδήλατα στο Δήμο Ναυπλιέων – Πρόβλεψη και για Ηλεκτρικά Ποδήλατα ΑμεΑ

 19. 21/01 12:05

  ΕΟΤ Κάτω Χωρών | Οnline επαγγελματική πλατφόρμα για δικτύωση με τουριστικούς πράκτορες

 20. 21/01 11:56

  Aποκατάσταση του Αρχαίου Διόλκου και διαμόρφωσή του σε οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο

 21. 21/01 10:50

  Έρευνα της ΕΕ | Αμφιβολίες για την αυθεντικότητα των αξιολογήσεων και σε ιστοτόπους ταξιδιωτικών κρατήσεων

 22. 21/01 10:36

  Ε.Ξ. Ηρακλείου: Συνάντηση με την Σοφία Ζαχαράκη για την έλλειψη προσωπικού στα ξενοδοχεία και την εκπαίδευση

 23. 21/01 10:27

  Τουριστικά λεωφορεία και γραφεία | Παρέμβαση Μητσοτάκη για ένταξή τους στον αναπτυξιακό ζητεί η ΓΕΠΟΕΤ

 24. 21/01 08:45

  Marriott Bonvoy: Ο γύρος του κόσμου σε 300 ημέρες για 3 τυχερούς ταξιδιώτες

 25. 21/01 08:30

  Συνεργασία Hilton με Guild Education για τη συνεχή εκπαίδευση των ομάδων της

 26. 21/01 08:17

  Επιχορηγήσεις για 2 πολυτελή ξενοδοχεία σε Αθήνα και Μύκονο

 27. 21/01 08:12

  Κυνηγοί διαμαντιών: Μία ενδιαφέρουσα τουριστική προοπτική για περιοχές με φυσικά πετρώματα

 28. 21/01 08:05

  Βόρεια Μακεδονία: Tαξιδιωτικό ενδιαφέρον από Ουκρανία και Μολδαβία

 29. 20/01 19:32

  «Διαδικτυακές Ημέρες Καριέρας» για τα ξενοδοχεία της Metaxa Hospitality Group

 30. 20/01 18:47

  Στην εταιρεία «Ορεινός Τουρισμός» μισθώθηκε το Χιονοδρομικό Κέντρο «3-5 Πηγάδια»

 31. 20/01 18:35

  Β. Κικίλιας | Υπόδειγμα βιώσιμου τουριστικού προορισμού η Ρόδος, που θα αντιγράψει όλος ο κόσμος

 32. 20/01 15:37

  Έγκριση μελέτης για ανέγερση πεντάστερου ξενοδοχείου στην Κέρκυρα

 33. 20/01 14:18

  Το αποτύπωμα στα social media επηρεάζει την επαγγελματική ζωή

 34. 20/01 14:09

  Παρέμβαση Λ. Τσιλίδη στη Βουλή για τον Αναπτυξιακό Νόμο και την ανάγκη ένταξης των τουριστικών γραφείων

 35. 20/01 14:06

  Marco Polo: Δεκαήμερο πακέτο διακοπών στην Ελλάδα το 2022

 36. 20/01 14:01

  H Emirates συνεχίζει κανονικά τις πτήσεις της στις ΗΠΑ

 37. 20/01 13:29

  Ο CEO της DER Touristik νέος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Τουρισμού Γερμανίας

 38. 20/01 13:19

  Κ.Νοτοπούλου | Επιτακτική η ανάγκη στήριξης των τουριστικών γραφείων

 39. 20/01 13:12

  Μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Skippers και ναυλομεσιτών και διαχειριστών σκαφών

 40. 20/01 13:04

  «The Rhodes Co-Lab»: Συνεργασία με την TUI για την ανάδειξη της Ρόδου σε πρότυπο βιώσιμου τουρισμού

 41. 20/01 12:47

  Oλοκληρωμένη διαχείριση των βιοαποβλήτων από μεγάλες μονάδες εστίασης στο Ηράκλειο

 42. 20/01 12:44

  Iκανοποίηση ΙΑΤΑ για την καθυστέρηση έναρξης των 5G υπηρεσιών κοντά σε αεροδρόμια

 43. 20/01 12:13

  Κομμώσεις και περιποίηση νυχιών μέσα σε μουσεία στην Ολλανδία σε ένδειξη διαμαρτυρίας

 44. 20/01 11:39

  Στο 60% του 2019 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 11μηνο του 2021

 45. 20/01 11:18

  Το Kalimera Kriti στο θερινό πρόγραμμα του Vtours

 46. 20/01 11:06

  DOT Hotels: Οι κυριότερες τάσεις στον κλάδο των ξενοδοχείων το 2022

 47. 20/01 10:48

  ΕΤΑΔ | Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του ακινήτου «Ιαματική Πηγή και Λίμνη Καϊάφα»

 48. 20/01 10:21

  Ομοσπονδία καταλυμάτων "Κνωσσός" | Απαξιωτική η αντιμετώπιση της κυβέρνησης στα ενοικιαζόμενα δωμάτια

 49. 20/01 09:26

  Άδειες για ανακαινίσεις ξενοδοχείων σε Ζάκυνθο και Χανιά

 50. 20/01 09:24

  Επιχορηγήσεις για δύο νέα ξενοδοχεία σε Κέρκυρα και Τρίκαλα

 51. 20/01 09:22

  Ισπανία: Βαρύ το πλήγμα και στον χώρο της μόδας

 52. 20/01 09:20

  Συνεχίζεται η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στη Γαλλία

 53. 20/01 09:16

  Etihad και CWT: Αποκλειστική συνεργασία αντιστάθμισης άνθρακα

 54. 19/01 20:07

  Ε.Ξ. Μεσσηνίας | Γενναία μέτρα ως "ανάχωμα" στο επερχόμενο σάρωμα των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων

 55. 19/01 19:43

  TUI | Διπλάσιοι τουρίστες το 2022 στην Ελλάδα - Καλύτερη από το 2019 η νέα χρονιά | Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη - Joussen (video)

 56. 19/01 19:35

  Σύσκεψη Κικίλια - Πλακιωτάκη για την βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας

 57. 19/01 19:29

  Ομοσπονδίες "Κύκλος" και "Αριστοτέλης": Απογοήτευση για τον αποκλεισμό των καταλυμάτων από τον αναπτυξιακό νόμο

 58. 19/01 19:25

  ΓΕΠΟΕΤ: Έντονη δυσφορία για τον αποκλεισμό τουριστικών γραφείων και λεωφορείων από τον αναπτυξιακό νόμο

 59. 19/01 16:47

  Συνάντηση ΠΑΣΥΞΕ με τον πρέσβη του Ισραήλ

 60. 19/01 16:25

  Brussels Airlines: Νέες πτήσεις προς Αθήνα και ελληνικά νησιά το καλοκαίρι του 2022

 61. 19/01 15:15

  ΥΠΑ: Στο - 44,2% έναντι του 2019 η επιβατική κίνηση το 2021 στα ελληνικά αεροδρόμια

 62. 19/01 13:54

  Η Grant Thornton καλωσορίζει τον Ernesto Di Giorgio στο τμήμα Financial Services

 63. 19/01 13:51

  ΠΟΤ: Αύξηση από 30% έως 78% των διεθνών αφίξεων το 2022 έναντι του 2021

 64. 19/01 13:16

  Έρευνα | Επιβαρυμένη η Ψυχική Υγεία και η Κοινωνικότητα των Ελλήνων από την Πανδημία

 65. 19/01 13:09

  Συνεργασία ΕΟΤ – Πολεμικού Μουσείου για την προβολή του στρατιωτικού τουρισμού 

 66. 19/01 13:00

  Tripadvisor: Ρόδος και Σαντορίνη στους 10 πιο "in" προορισμούς στον κόσμο το 2022 - Διακρίσεις για Αθήνα, Κρήτη και Κέρκυρα

 67. 19/01 12:30

  Προχωρούν οι διαδικασίες για την ίδρυση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά

 68. 19/01 12:03

  Seabourn: Το Ην. Βασίλειο η αγορά με τις καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης κρουαζιέρας το 2022

 69. 19/01 11:35

  Βαλεαρίδες: Πρόστιμο 24.000 στη Ryanair επειδή χρέωνε τις χειραποσκευές

 70. 19/01 11:32

  Δημόσια συγνώμη και μεγάλη αποζημίωση για αρνητική κριτική απαιτεί από πελάτισσα ξενοδοχείο στην Ταϊλάνδη

 71. 19/01 11:15

  ΔΩΔΕΚΑ: Επτά χρόνια Ελλάδα | Η πρωτοβουλία της FedHATTA για 12μηνο και θεματικό τουρισμό ανανεώνεται

 72. 19/01 10:24

  Βρετανικός τουρισμός | jet2: Η άρση των περιορισμών φέρνει άλμα στις κρατήσεις

 73. 19/01 09:10

  Εγκρίσεις για ανέγερση νέων ξενοδοχείων σε Θάσο και Άνω Κουφονήσι

 74. 19/01 09:00

  ΟΣΕ: Διαγωνισμός 190.000 ευρώ για μίσθωση δωματίων σε ξενοδοχείο της Αθήνας

 75. 19/01 09:00

  Eπιχορηγήσεις για 2 νέα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας

 76. 19/01 09:00

  Οι 9 χώρες της ΕΕ που μείωσαν την περίοδο ισχύος των πιστοποιητικών

 77. 19/01 08:55

  Θετική γνωμοδότηση για καταφύγιο σκαφών μπροστά από ξενοδοχείο στη Χαλκιδική

 78. 19/01 08:16

  Η Όμικρον μετέθεσε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις και στην Ιταλία

 79. 18/01 22:06

  Να ενταχθούν τα τουριστικά λεωφορεία στον αναπτυξιακό νόμο, ζητεί ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κρήτης

 80. 18/01 21:37

  Γιατί τα κίνητρα εκσυγχρονισμού των 3άστερων ξενοδοχείων πρέπει να παραμείνουν στον αναπτυξιακό νόμο

 81. 18/01 16:06

  Nobu: Το brand του Ρόμπερτ Ντε Νίρο ανοίγει νέο ξενοδοχείο στη Σαντορίνη – Θα ανοίξει το 2022 (video)

 82. 18/01 15:25

  Ένωση Λιμένων Ελλάδας: Στο 49,2% του 2019 η κίνηση κρουαζιερόπλοιων το 2021, αλλά μόλις στο 23,7% των επιβατών

 83. 18/01 15:14

  ΣΕΤΚΕ: Να ενταχθούν τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα στο νέο αναπτυξιακό νόμο

 84. 18/01 14:24

  Συνάντηση των εταίρων του TOURNET, που συμμετέχει το ΜΑΙΧ, για την αειφόρα ανάπτυξη του τουρισμού

 85. 18/01 12:43

  B.Κικίλιας | Στον αναπτυξιακό νόμο ο εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση των ξενοδοχείων 3 αστέρων

 86. 18/01 12:38

  Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Σαουδάραβα ιδιοκτήτη των ξενοδοχείων Four Seasons

 87. 18/01 11:57

  Ε.Ξ. Ιωαννίνων | Ψηφιακή μετάβαση και στις τουριστικές πληροφορίες 

 88. 18/01 11:47

  Μ.Κόνσολας: Εμπορικές επιχειρήσεις και οδηγοί ταξί σε τουριστικές περιοχές να ενταχθούν στα εποχικά επαγγέλματα

 89. 18/01 11:39

  Το 5G «προσγειώνει» τις πτήσεις – Παρεμβολές με τα συστήματα των αεροσκαφών

 90. 18/01 11:21

  Να ενταχθούν στον Aναπτυξιακό όλες οι κατηγορίες ξενοδοχείων, δωμάτια, τουριστικά γραφεία και άλλες επιχειρήσεις

 91. 18/01 11:08

  ΤΑΙΠΕΔ: Ξεκινά η αξιοποίηση της μαρίνας Ιτέας

 92. 18/01 11:01

  Φορολογικές ελαφρύνσεις, ειδικά στο ΦΠΑ του τουριστικού πακέτου, για τόνωση της ανταγωνιστικότητας

 93. 18/01 10:50

  45% περισσότεροι επισκέπτες στα Μουσεία το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021

 94. 18/01 10:30

  PWC | Στα υψηλότερα επίπεδα της δεκαετίας η αισιοδοξία των CEOs

 95. 18/01 09:49

  Δήμος Αθηναίων | 410 σύγχρονα πεζοδρόμια μέχρι το καλοκαίρι του 2023

 96. 18/01 09:45

  Πράσινο φως για κάμπινγκ στην Κάρυστο και συγκρότημα επιπλωμένων διαμερισμάτων στην Κρήτη

 97. 18/01 09:42

  Eπιχορηγήσεις για 2 νέα ξενοδοχεία στην Αθήνα

 98. 18/01 09:34

  Ενίσχυση του Μουσείου Τρίπολης με ψηφιακές δράσεις ανάδειξης των εκθεμάτων του

 99. 18/01 09:32

  Accor | Περισσότερα από 300 νέα ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο το 2022 

 100. 18/01 09:31

  Σημαντικό πλεόνασμα της Ελλάδας στο εμπόριο υπηρεσιών με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα