Γερμανία | Όποιος κλείνει τραπέζι σε εστιατόριο και δεν πάει πληρώνει
Το τραπέζι είναι στρωμένο, δίπλα ένα μπουκάλι κρασί και το φαγητό έτοιμο – αλλά οι πελάτες λείπουν. Αυτός είναι ο εφιάλτης πολλών καταστημάτων εστίασης, ιδίως των κορυφαίων εστιατορίων, για τα οποία η οικονομική ζημία είναι μεγαλύτερη.
Σύμφωνα με τη Γερμανική Ένωση Ξενοδοχείων και Εστίασης (Dehoga) το φαινόμενο των "no-shows” αυξάνεται – ολοένα και περισσότεροι πελάτες που έχουν κάνει κράτηση σε κάποιο εστιατόριο είτε δεν εμφανίζονται καθόλου, είτε την ακυρώνουν την τελευταία στιγμή. Διότι πολλοί πελάτες έρχονται αντιμέτωποι με τον «φόβο μίας καλύτερης επιλογής», όπως αναφέρει ο Κρίστιαν Χέλερ από το Γερμανικό Συμβούλιο Καλής Συμπεριφοράς. Οι άνθρωποι διστάζουν να δεσμευτούν και θέλουν να έχουν όλες τις επιλογές ανοιχτές μέχρι την ύστατη στιγμή.
Όσοι κάνουν κράτηση και δεν εμφανίζονται, χρεώνονται
Αυτός είναι και ο λόγος που ολοένα και περισσότερα εστιατόρια στη Γερμανία χρεώνουν πλέον ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό για τα no-shows. Ένα από αυτά είναι και το βραβευμένο με αστέρι Michelin bi:braud στην Ουλμ. «Όλο και πιο συχνά υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν κρατήσεις σε διάφορα εστιατόρια και λίγο πριν την έξοδό τους αποφασίζουν σε ποιο απ’ όλα θέλουν να πάνε», λέει ο σομελιέ Χόλγκερ Μπάιερ. Και οι κρατήσεις δεν ακυρώνονται ούτε στα άλλα εστιατόρια. «Όταν όμως έχουν προπαραγγείλει και ένα συγκεκριμένο μενού, τότε υπάρχει και οικονομικό ζήτημα», εξηγεί. Επιπλέον, τα no-shows έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στην υψηλή γαστρονομία, όπου σερβίρονται ορισμένα πιάτα και εδέσματα κορυφαίας ποιότητας – εν αντιθέσει για παράδειγμα με ένα café που μπορεί να δώσει το τραπέζι ευκολότερα σε κάποιον άλλον πελάτη.
«Οι πελάτες που δεν εμφανίζονται παρ’ ότι έχουν κράτηση, συχνά δεν συνειδητοποιούν την οικονομική και οργανωτική προσπάθεια που απαιτείται για τον σχεδιασμό των κρατήσεων ενός γεμάτου εστιατορίου», τονίζει μία εκπρόσωπος της Dehoga. «Ιδίως για τα εστιατόρια που έχουν λίγα τραπέζια ένα υψηλής ποιότητας μενού, επομένως και με υψηλότερο κόστος αγοράς των προϊόντων και μεγάλο χρόνο αναμονής για κρατήσεις, και δεν στηρίζονται στους περαστικούς πελάτες που αποφασίζουν τυχαία να καθίσουν εκεί, τα άδεια τραπέζια είναι ένα εκνευριστικό πρόβλημα». Γιατί είναι συχνά αδύνατο να δοθεί το εκάστοτε άδειο τραπέζι σε άλλους πελάτες.
Όσον αφορά το ποσό που χρεώνει κάποιο εστιατόριο για τα no-shows, αυτό μπορεί να εξαρτάται και από το εάν οι πελάτες είχαν παραγγείλει και συγκεκριμένο μενού με την κράτησή τους, όπως αναφέρει ο δικηγόρος Αλεξάντερ Ρίλινγκ, διότι τότε «το εστιατόριο κάνει μία συγκεκριμένη προετοιμασία και στοχευμένες αγορές προϊόντων». Σε αυτές τις περιπτώσεις ενδέχεται έτσι να επιβληθεί χρέωση για ένα μέρος του κόστους του μενού, ως αποζημίωση για την οικονομική ζημία. Τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα στις κρατήσεις χωρίς μενού, καθώς θα μπορούσε κανείς μονάχα να εικάσει τι θα κατανάλωναν οι πελάτες.
Σημαντική η γνωστοποίηση της χρέωσης
Σε κάθε περίπτωση πάντως θα έπρεπε να υπάρχει κάποια χρέωση για τη μη εμφάνιση ενός πελάτη, η οποία να γνωστοποιείται εκ των προτέρων σε όποιον ενδιαφέρεται να κάνει κράτηση και αυτός να την επιβεβαιώνει.
Ο σομελιέ Μπάιερ δηλώνει πως οι πελάτες του bi:braud ενημερώνονται για τη σχετική χρέωση μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία για την κράτησή τους μέσω e-mail. Εν συνεχεία πρέπει να επιβεβαιώσουν και πάλι την κράτησή τους σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα, όπως και να βάλουν τα στοιχεία της πιστωτικής τους κάρτας. Ακόμη, η ειδοποίηση για τη χρέωση της μη εμφάνισης ή πολύ καθυστερημένης ακύρωσης εμφανίζεται και ως pop-up παράθυρο στην κράτηση. Υπάρχουν δε και εστιατόρια που την ημέρα της κράτησης καλούν τηλεφωνικά τους πελάτες τους, προκειμένου να τους ρωτήσουν εάν θα έρθουν. Και με αυτήν την τακτική είναι πιο δύσκολο να αποφασίσει ο πελάτης τελευταία στιγμή να μην εμφανιστεί καθόλου.
Αν και το bi:braud έχει θεσπίσει τη χρέωση για τα no-shows εδώ και δύο χρόνια, έχουν σημειωθεί μονάχα δύο τέτοιες περιπτώσεις σε αυτό το διάστημα σύμφωνα με τον Μπάιερ. «Ευτυχώς έχουμε αξιόπιστους πελάτες», λέει ο σομελιέ.
Η νέα νόρμα στην υψηλή γαστρονομία
Η τακτική αυτή είναι απόρροια μίας διαδικασίας που έχει ξεκινήσει εδώ και μία δεκαετία – και πλέον αποτελεί τη νέα νόρμα: «Στην υψηλή γαστρονομία και σε άλλες χώρες είναι κάτι το φυσιολογικό».
Ο Κρίστιαν Χέλερ συμφωνεί: «Σε ορισμένες πόλεις των ΗΠΑ είναι πλέον σύνηθες για τους πελάτες να αγοράσουν και ένα εισιτήριο για το φαγητό μαζί με την κράτησή τους». Ο Χέλερ θεωρεί πως από οικονομική σκοπιά πρόκειται για μία δύσκολη συζήτηση. «Στο Γερμανικό Συμβούλιο Καλής Συμπεριφοράς αναφερόμαστε στον φόβο πολλών επαγγελματιών πως θα ζημιωθεί η σχέση τους με τους πελάτες, εξ ου και αποφασίζουν να μη χρεώνουν κάποιο ποσό σε όσους δεν εμφανίζονται για την κράτησή τους».
Ο Χέλερ επισημαίνει ακόμη πως «συστήνεται γενικώς στους πελάτες να μην μεταθέτουν την ώρα κράτησής τους κατά περισσότερο από 15 με 20 λεπτά, όπως και να ενημερώνουν τηλεφωνικά όταν πρόκειται να καθυστερήσουν». Και εάν συμβεί κάποιο απρόοπτο, τότε ο πελάτης θα πρέπει να ακυρώσει την κράτηση μόλις ξέρει πως δεν θα καταφέρει να πάει στο εστιατόριο.
Ορισμένες φορές η δέσμευση αυτή μπορεί να είναι δύσκολη για κάποιους ανθρώπους, όπως δηλώνει ο Χέλερ. Ωστόσο «το να τίθενται όρια ενισχύει την αμοιβαία εκτίμηση – τόσο για τους πελάτες όσο και για τους εστιάτορες». Αυτό το επιβεβαιώνει και ο Χόλγκερ Μπάιερ, εξηγώντας πως, όσον αφορά τις χρεώσεις για τα no-shows, «οι άνθρωποι δεν το παίρνουν στραβά».
Πηγή: DW
- 1) Νέα μελέτη: Οι ενέσεις απώλειας βάρους μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων κατά 20%
- 2) Σε λειτουργία η πλατφόρμα JOBmatch, που συνδέει εργοδότες και όσους αναζητούν εργασία σε Τουρισμό - Εστίαση
- 3) Τουρισμός | Ευρωπαϊκός Δείκτης Πορτοφολάδων: Σε ποιες χώρες κλέβουν περισσότερο τους τουρίστες- η θέση της Αθήνας
- 4) Κλειστό και φέτος το "Ναυάγιο" της Ζακύνθου
15/05 11:45
15/05 11:44
Από την Κεφαλονιά ξεκινά η περιοδεία της Όλγας Κεφαλογιάννη στα Ιόνια Νησιά
15/05 11:06
Ξενοδοχεία | 1.705 νέα επενδυτικά σχέδια στην Ευρώπη μέχρι το τέλος Μαρτίου
15/05 10:06
15/05 06:25
Δήμος Κάσου: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών
15/05 06:25
15/05 06:25
Δήμος Πρέβεζας | Πράσινο φως για την τοποθέτηση της προτομής του Μίνου Μάτσα στην οδό Ελ. Βενιζέλου
15/05 06:25
Ο Βόλος προβάλλεται τουριστικά στην Κρήτη | Κλειδί η αεροπορική σύνδεση Ηρακλείου - Νέας Αγχιάλου
15/05 06:25
DER Τουριστική Ξενοδοχειακή Λήμνος | Η αποχώρηση από το Porto Myrina και η διαδικασία εκκαθάρισης
14/05 17:30
Νέοι κανόνες για επιτάχυνση των δημοσίων επενδύσεων και ταχύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων
14/05 17:20
ΤΑΙΠΕΔ | Μέχρι τις 28 Ιουνίου η διαβούλευση της ΣΜΠΕ του Λιμένα Ραφήνας
14/05 16:06
ΠΟΕΕΤ: Να αποσυρθεί η πλατφόρμα JOBmatch, καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας
14/05 15:58
14/05 15:42
14/05 14:55
14/05 14:26
Ryanair: Διήμερη προσφορά για πτήσεις το Μάιο και τον Ιούνιο
14/05 13:47
14/05 12:36
14/05 12:29
Celestyal | Συνεργασία με το Άμπου Ντάμπι και τον Όμιλο AD Ports
14/05 12:16
Γερμανικός Τύπος | Το νέο περιζήτητο νησί στην Ελλάδα ονομάζεται Κάρπαθος
14/05 12:05
FedHATTA: Συνάντηση για την ενίσχυση των τουριστικών ροών από και προς την κινεζική Επαρχία Yantai
14/05 11:51
Νέα μελέτη: Οι ενέσεις απώλειας βάρους μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων κατά 20%
14/05 11:36
H Αθήνα γνωρίζει την Πιερία | 'Έκθεση φωτογραφίας στο Νομισματικό Μουσείο
14/05 11:08
Σημαντικές διακρίσεις για Ελλάδα και Σαντορίνη στα αμερικανικά Leisure Lifestyle Awards 2024
14/05 10:58
14/05 10:38
Η Επιτροπή ορίζει την Booking ως «πυλωρό» και κινεί έρευνα αγοράς σχετικά με το Χ
14/05 10:11
14/05 10:09
To NJV Athens Plaza καλωσορίζει τον Executive Chef Παναγιώτη Αναστασίου
14/05 10:03
Χάρης Δούκας: Η Αθήνα δεν αντέχει άλλο τσιμέντο και νέα μεγαθήρια
14/05 10:00
Wyndham Hotels: Άνοιξε στη Φετιγιέ της Τουρκίας το πρώτο Ramada by Wyndham Hotel
14/05 06:45
14/05 06:15
Δήμος Ρόδου: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών
14/05 06:12
14/05 06:10
Το τηλεοπτικό κανάλι TVR της Ρουμανίας σε Κω και Πάτμο για τουριστική προβολή
14/05 06:08
14/05 06:05
Bόρεια Μακεδονία | +9% οι αφίξεις το α' δίμηνο - Απευθείας πτήση Κέρκυρα - Σκόπια από την Aegean
13/05 19:18
Το νέο Δ.Σ. του Σωματείου Επιχειρηματιών Ενοικιάσεως Οχημάτων Ρόδου
13/05 18:32
13/05 13:58
13/05 13:31
Ένωση Μαρινών Ελλάδας | Να μη χαθεί η σπάνια ευκαιρία χρηματοδότησης για τις Ελληνικές Μαρίνες
13/05 13:15
Τουρισμός: Συνεργασία Eurowings Holidays με Dertour για δυναμικά πακέτα last-minute
13/05 12:51
Βαλεαρίδες: 16 εκατ. ευρώ ετησίως για την εξάλειψη των μεθυσμένων τουριστών
13/05 12:09
13/05 11:57
Παρίσι: Επιχείρηση-σκούπα με επίκεντρο τους αστέγους ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων
13/05 11:53
Τουρισμός | Νέες τακτικές συνδέσεις ζητούν οι τουριστικοί φορείς των Ιωαννίνων
13/05 11:39
WTTC | Ο τουρισμός της Πορτογαλίας ετοιμάζεται για ένα ιστορικό έτος
13/05 11:34
Η επαγγελματική εξουθένωση και η ψυχική υγεία απασχολούν τους εργαζόμενους και στην Ελλάδα
13/05 11:11
Sun d'Or: Νέες συνδέσεις με Κεφαλονιά και Σητεία από το Τελ Αβίβ
13/05 10:39
Προβολή της Ελλάδας σε Roadshow στη Γερμανία, που οργάνωσε ο FTI
13/05 07:53
Δύο προσφορές για ξενοδοχείο υψηλών προδιαγραφών στη Θέρμη Λέσβου
13/05 07:52
Δήμος Τήλου: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών
13/05 07:44
13/05 07:42
Ταξίδι εξοικείωσης διαμορφωτών γνώμης από τη Ρουμανία στη Λέσβο
12/05 13:40
Τουρισμός | Οι Δήμοι του Νοτίου Αιγαίου διεκδικούν την είσπραξη του Τέλους για την κλιματική κρίση
12/05 07:06
12/05 07:04
Τουριστικοί πράκτορες από την Ολλανδία και το Βέλγιο σε ταξίδι εξοικείωσης στην Αρκαδία
11/05 20:21
11/05 19:56
LE MONDE diplomatique: «Η υπόθεση Μπελέρη» και η τουριστική ανάπτυξη στην αλβανική ριβιέρα
11/05 19:55
11/05 07:47
12 δημοσιογράφοι και travel bloggers από την Ολλανδία στην Κρήτη
11/05 07:44
10/05 17:50
Τουρισμός: Σχεδόν 40 εκατ. αφίξεις στην Ελλάδα το 2028 - Οι κίνδυνοι από τον υπερτουρισμό
10/05 14:24
"Έκρηξη" νέων ξενοδοχείων στην Ισπανία – Θα ανοίγει ένα κάθε 4 ημέρες μέχρι το 2025
10/05 13:41
Μέτρα πυροπροστασίας του αρχαιολογικού χώρου Ζωμίνθου στην Κρήτη
10/05 13:37
10/05 12:18
ΙΝΣΕΤΕ | Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές
10/05 12:17
10/05 11:46
10/05 11:45
Fam trip ΕΟΤ: Προώθηση της συμπεριληπτικής τουριστικής Ελλάδας στις ΗΠΑ
10/05 11:00
10/05 10:38
Τουρισμός | jet2: Aναβλήθηκαν για το Σάββατο οι σημερινές πτήσεις προς Σκιάθο, λόγω κακοκαιρίας
10/05 07:43
Θέρμη: Ποιος πλειοδότησε στο διαγωνισμό μίσθωσης 30 στρεμμάτων για τουριστικές εγκαταστάσεις
10/05 07:41
Ξυλόκαστρο: Διαγωνισμός μίσθωσης δημοτικού χώρου για Λούνα Παρκ
10/05 07:40
Άνδρος: Παραχώρηση ακινήτου για δωρεάν πάρκινγκ στους παραθεριστές του Μπατσίου
10/05 07:37
Λιγότερα κονδύλια για το «Τουρισμός υγείας και ευεξίας με την αξιοποίηση ιαματικών πηγών»
10/05 07:32
09/05 20:09
Αεροδρόμιο Αθήνας | +16,5% η επιβατική κίνηση το 4μηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2024
09/05 19:36
Προχωρούν οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες για πάνω από 1.200 παραχωρήσεις σε παραλίες
09/05 15:51
To «Amaronda Resort & Spa» πέρασε στη διαχείριση της AMARE HOSPITALITY
09/05 15:34
09/05 14:46
Emirates | Open Day πρόσληψης νέων μελών για το πλήρωμα καμπίνας στην Ελλάδα
09/05 14:20
09/05 13:20
Airbnb | Το καλύτερο πρώτο τρίμηνο της ιστορίας της το εφετινό
09/05 13:13
09/05 13:01
09/05 12:51
Tουρισμός | Άκρως επιδραστικό το περιεχόμενο του TikTok στα ταξίδια – Το παράδειγμα της Αλβανίας
09/05 12:26
09/05 11:43
Νίκος Χαρδαλιάς | “Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στρατηγικός σύμμαχος στον τουρισμό και την ανάπτυξη”
09/05 11:12
Αυτό είναι το πρώτο αεροδρόμιο στην Ευρώπη με βιομετρική αναγνώριση προσώπου
09/05 11:07
Jet2.com και Jet2holidays | 35.000 επιπλέον θέσεις για το 2025- Και για Σκιάθο και Λέσβο
09/05 10:57
ΕΟΤ: Δράσεις προβολής Εύβοιας και Σκιάθου σε Ισπανία και Βέλγιο
09/05 10:28
09/05 10:11
09/05 10:06
Wyndham Hotels: Ντεμπούτο για το πρώτο La Quinta by Wyndham στο Άμπου Ντάμπι
09/05 07:52
Διαγωνισμός για τη δημιουργία εικονικού ψηφιακού ταξιδιού στην ιστορία του δήμου Αμαρίου
09/05 07:51
Δήμος Καρύστου: Αιτήματα για τα δρομολόγια των πλοίων της γραμμής Μαρμάρι - Ραφήνα
09/05 07:49
Σέρβοι και Ολλανδοί δημοσιογράφοι και τουριστικοί πράκτορες στην Πρέβεζα
09/05 07:45
Εκδήλωση "Τα μνημεία μου… σε ένα αυτοσχέδιο ένδυμα" στην Καβάλα
09/05 07:34
08/05 14:02
Κρήτη | Φιλοξενία τουριστικών πρακτόρων από τη Ν. Αφρική και πανεπιστημιακού/αρθρογράφου ΑμεΑ
DER Τουριστική Ξενοδοχειακή Λήμνος | Η αποχώρηση από το Porto Myrina και η διαδικασία εκκαθάρισης
ΠΟΕΕΤ: Να αποσυρθεί η πλατφόρμα JOBmatch, καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας
Δήμος Κάσου: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών
Ο Βόλος προβάλλεται τουριστικά στην Κρήτη | Κλειδί η αεροπορική σύνδεση Ηρακλείου - Νέας Αγχιάλου
ΤΑΙΠΕΔ | Μέχρι τις 28 Ιουνίου η διαβούλευση της ΣΜΠΕ του Λιμένα Ραφήνας
Νέοι κανόνες για επιτάχυνση των δημοσίων επενδύσεων και ταχύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων
Δήμος Πρέβεζας | Πράσινο φως για την τοποθέτηση της προτομής του Μίνου Μάτσα στην οδό Ελ. Βενιζέλου
Ryanair: Διήμερη προσφορά για πτήσεις το Μάιο και τον Ιούνιο
Celestyal | Συνεργασία με το Άμπου Ντάμπι και τον Όμιλο AD Ports
Γερμανικός Τύπος | Το νέο περιζήτητο νησί στην Ελλάδα ονομάζεται Κάρπαθος
H Αθήνα γνωρίζει την Πιερία | 'Έκθεση φωτογραφίας στο Νομισματικό Μουσείο
FedHATTA: Συνάντηση για την ενίσχυση των τουριστικών ροών από και προς την κινεζική Επαρχία Yantai
Νέα μελέτη: Οι ενέσεις απώλειας βάρους μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων κατά 20%
Χάρης Δούκας: Η Αθήνα δεν αντέχει άλλο τσιμέντο και νέα μεγαθήρια
Σημαντικές διακρίσεις για Ελλάδα και Σαντορίνη στα αμερικανικά Leisure Lifestyle Awards 2024
Wyndham Hotels: Άνοιξε στη Φετιγιέ της Τουρκίας το πρώτο Ramada by Wyndham Hotel
To NJV Athens Plaza καλωσορίζει τον Executive Chef Παναγιώτη Αναστασίου
( 0 )