Συνέδριο ΣΕΤΕ | Γ. Παράσχης | Το 2023, χρονιά ορόσημο για τον Ελληνικό τουρισμό – Σε πρώτο πλάνο η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

Συνέδριο ΣΕΤΕ | Γ. Παράσχης | Το 2023, χρονιά ορόσημο για τον Ελληνικό τουρισμό – Σε πρώτο πλάνο η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

Το 2023 θα κλείσει με μονοψήφιο ποσοστό αύξησης σε αφίξεις και με διψήφιο ποσοστό αύξησης σε έσοδα για τον Ελληνικό τουρισμό, μια χρονιά ορόσημο για το μέλλον του τουρισμού στη χώρα μας κατά την οποία αναδείχθηκε με τον πιο συμπυκνωμένο χρονικά τρόπο μια αλλαγή στο δημόσιο διάλογο και τις θέσεις αναφορικά με την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση του τουρισμού, δηλαδή τη βιωσιμότητα.

Αυτό επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Παράσχης, ανοίγοντας τις εργασίας του συνεδρίου του ΣΕΤΕ με τίτλο Reframing Tourism, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα, 12 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα.

Ο κ. Παράσχης σημείωσε ότι το 2023 απέδειξε ότι η ανταγωνιστικόττηα και η βιωσιμότητα του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος εξαρτώνται από την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Σε αυτό, οι Ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, είπε, έχουν να διανύσουν αρκετό δρόμο ακόμη, δεδομένου ότι από στοιχεία έρευνας του ΙΝΣΕΤΕ προέκυψε πως μόλις το 20% των επιχειρήσεων παρέχει εκπαίδευση στη βιωσιμότητα και το 73% δεν εχει θέσει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2030. Ωστόσο, όπως είπε, το βιώσιμο επιχειρείν είναι μονόδρομος.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επανέλαβε τις 5 προτεραιότητες του στρατηγικού σχεδίου του ΣΕΤΕ για τον Ελληνικό τουρισμό με ορίζοντα το 2030, που είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστκότητας, η ανάπτυξη των δημόσιων υποδομών, η διαχείριση υποδομών, η αγορά εργασίας και η βιωσιμότητα.

Ο κ. Παράσχης χαρακτήρισε ως θετικές εξελίξεις τις πρόσφατες ρυθμίσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ εξέφρασε την αγωνία του σχετικά το χωροταξικό. Όπως είπε, τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν ευκαιρία για την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να αποφύγουμε τη μη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη ενόψει των επενδύσεων που έπονται.

Όσον αφορά του οργανισμούς διαχείρισης προορισμών, υπογράμμισε ότι χρειάζεται νομικό πλαίσιο με περαιτέρω αλλαγές που θα διασφαλίζουν την εμπλοκή του ιδιωτικού τομεά και των τοπικών κοινωνιών. 

Για τα ζητήματα που αντιμετωπίζονται στο πεδίο της αγοράς εργασίας στον τουρισμό, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε ότι, δεδομένων των δημογραφικών εξελίξεων, θα αποτελέσουν σημαντική δομική πρόκληση τα επόμενα χρόνια και ανέδειξε ως λύσεις τα προγράμματα προσέλκυσης κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του πλαισίου μετακλήσεων. Το ανθρώπινο κεφάλαιο,είπε, παραμένει ο πιο κρίσιμος παράγοντας για την αναμόρφωση του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι εγκρίθηκε από το ΔΣ του ΣΕΤΕ η δημιουργία προγράμματος μετάβασης των επιχειρήσεων σε βιώσιμη λειτουργία και, μετά την πιλοτική εφαρμογή, το πρόγραμμα θα λανσαριστεί πλήρως μέσα στο 2024, με χρήσιμα εργαλεία που θα συμβάλλουν σε διάχυση της γνώσης και στην πιστοποίηση της εξέλιξης των επιχειρήσεων στο μονοπάτι τους προς τη βιωσιμότητα.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η μετάβαση των επιχειρήσεων στην εποχή της βιωσιμότητας θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από εργαλεία ειδικά για Μικρομεσαίες Τουριστικές Επιχειρήσεις. 

Άλλωστε, κάθε μας κίνηση, είπε, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την κλιματική κρίση και αλλαγή. 

 Διαβάστε επίσης

Συνέδριο ΣΕΤΕ | 'Ο. Κεφαλογιάννη | Πρότυπος βιώσιμος τουριστικός προορισμός η Ελλάδα- τεχνικές προδιαγραφές στα Airbnb

Αναλυτικά όλη η ομιλία του κ.Παράσχη

Φίλες και φίλοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στο ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Θέμα του φετινού συνεδρίου “Reframing Tourism” -ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου του ελληνικού τουρισμού- σε ένα περιβάλλον πολλαπλών προκλήσεων.

Σε λίγες μέρες το 2023, ένα έτος ΟΡΟΣΗΜΟ και το ΝΕΟ ΕΤΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ για τις μελλοντικές εξελίξεις του ελληνικού τουρισμού φτάνει στο τέλος του. Φέτος επιστρέψαμε σε συνθήκες προ πανδημίας, χωρίς ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Όπως όλα δείχνουν η χρονιά θα κλείσει με μονοψήφια αύξηση σε αφίξεις και διψήφια αύξηση σε έσοδα και Κατά Κεφαλή Δαπάνη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος αναφοράς 2019. Ο ελληνικός τουρισμός και το brand Ελλάδα επέδειξαν όχι απλά ιδιαίτερη ανθεκτικότητα ΑΛΛΑ εξαιρετική αναπτυξιακή δυναμική σε σχέση με άλλες χώρες της περιοχής  μετά την πανδημία.

Αυτός, όμως, δεν είναι ο μοναδικός ή ο κυριότερος λόγος που το 2023 αποτελεί ορόσημο. Η χρονιά  αποτελεί κατά την άποψή μας ένα σημείο  καμπής για το αναπτυξιακό πλαίσιο και το μέλλον του τουρισμού μας. Ήταν μια χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκε με τον πιο ανάγλυφο και χρονικά συμπυκνωμένο τρόπο – όπως συμβαίνει ενίοτε μετά από μεγάλες κρίσεις – μια αλλαγή στον δημόσιο διάλογο αλλά και τις πολιτικές θέσεις αναφορικά με τις τρεις (3) διαστάσεις που διαμορφώνουν  αυτό που ονομάζουμε βιωσιμότητα στον τουρισμό  δηλαδή Την οικονομική διάσταση, την κοινωνική διάσταση, και την περιβαλλοντική. Σε οικονομικό επίπεδο, ολοκληρώνεται ένας κύκλος που ξεκινά με την ελληνική κρίση και κορυφώνεται με την περίοδο της πανδημίας, όπου η οικονομική βιωσιμότητα και η στήριξη του τουριστικού κλάδου  θεωρούνται απαραίτητα συστατικά μιας εθνικής οικονομίας που παλεύει με την ύφεση και την υψηλή ανεργία.

Η δυναμική έξοδος από την πανδημία με αύξηση των τουριστικών ροών, το δυναμικό ενδιαφέρον για επενδύσεις και ειδικότερα άμεσες ξένες επενδύσεις υψηλού επιπέδου αλλά και οι αυξήσεις τιμών και εσόδων των τουριστικών επιχειρήσεων αλλάζουν πλήρως το διάλογο για την οικονομική βιωσιμότητα του τουρισμού.

Η συζήτηση για την φορολογική πολιτική αλλά και την  επιλεξιμότητα και τις ενισχύσεις τουριστικών επενδύσεων γίνεται πια με διαφορετικό πρόσημο.

Σε κοινωνικό επίπεδο και ειδικότερα στα εργασιακά, περνάμε από τις πολιτικές της πανδημίας για στήριξη εργαζομένων του χώρου μέσα από προγράμματα (όπως των Αναστολών ή το ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ) σε ζητήματα που αφορούν στις συνθήκες εργασίας στο χώρο του τουρισμού, ενώ η υψηλή ανεργία δίνει την θέση της στο δομικό πλέον πρόβλημα ανεύρεσης  ανθρώπινου δυναμικού. Σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών, η αγωνία για την ανθεκτικότητα και το μέλλον του τουρισμού ως κύριου πυλώνα ευημερίας δίνει σε διάφορες περιοχές την θέση της σε συζητήσεις για τον «υπερτουρισμό».   Αναβιώνει το ζήτημα για τη βραχυχρόνια μίσθωση και τα προβλήματα στέγης, ενώ διατυπώνονται ερωτηματικά σχετικά με την συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και τη διάχυση του κοινωνικού μερίσματος από τον τουρισμό.

Και τέλος μέσα από τις φυσικές καταστροφές που ζήσαμε φέτος σε Έβρο, Θεσσαλία και ειδικά σε ένα από τα ελληνικά αλλά και διεθνή τουριστικά Megabrands, τη Ρόδο, αναδεικνύεται με τον πιο σκληρό τρόπο η σύνδεση μεταξύ τουρισμού, κλιματικής αλλαγής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Το γεγονός ότι ο κλάδος καλείται με ένα νέο μέτρο στο κλείσιμο του 2023, να συνεισφέρει διαχρονικά πάνω από 300 εκ ΕΥΡΩ ετησίως συνδεόμενος  με την έννοια της ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση – μέτρο για το οποίο έχουμε εκφράσει από την πρώτη στιγμή τις σοβαρότατες ενστάσεις μας – συμπυκνώνει με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο την αλλαγή του πλαισίου για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα και ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Σε αυτή τη χρονιά ορόσημο λοιπόν, ο ΣΕΤΕ καλείται να επιτελέσει με τον καλύτερο και πλέον αξιόπιστο τρόπο τη θεσμική του αποστολή, πάντα εκφράζοντας την ενότητα του κλάδου. Υποχρέωσή μας είναι να δώσουμε επίκαιρες απαντήσεις στα ζητήματα που διατυπώνονται με διαφορετικό τρόπο και ένταση στην μετά πανδημία εποχή για να διασφαλίσουμε Τη συνεχή ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού, την διατήρηση του πρωταγωνιστικού του ρόλου, τη μεγιστοποίηση της συνεισφοράς του στην εθνική οικονομία, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή, τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες.

Σε συνδυασμό με το «Στρατηγικό Σχέδιο Ελληνικός Τουρισμός 2030» – Έχουμε θέσει πέντε κεντρικές προτεραιότητες τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα το ζήτημα των υποδομών την διαχείριση των προορισμών την αγορά εργασίας και φυσικά την βιωσιμότητα.

Σε όλα τα παραπάνω καλούμαστε να συμβάλλουμε σε εξεύρεση λύσεων μέσα από τη συνεργασία με την πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του τουρισμού και των άλλων παραγωγικών τάξεων. Και φυσικά μέσα από τους παραγωγικούς μας βραχίονες ΙΝΣΕΤΕ και MARKETING GREECE καλούμαστε να συμβάλλουμε με την παραγωγή της απαραίτητης γνώσης, εκπαίδευσης και επικοινωνίας. Το σημερινό Συνέδριο είναι μία ακόμη δράση στην κατεύθυνση αυτή.

Στα θέματα ανταγωνιστικότητας, Οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την βραχυχρόνια μίσθωση, οι οποίες χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων, καθώς και ο μειωμένος ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές – παρότι υψηλότερος των ανταγωνιστών- αποτελούν θετικές εξελίξεις.

Για τα κρίσιμα θέματα τόσο του χωροταξικού αλλά και των χρηματοδοτήσεων τουριστικών επιχειρήσεων από το RRF, το ΕΣΠΑ και τον αναπτυξιακό νόμο  καθώς και για ζητήματα πράσινης μετάβασης αναμένουμε να ακούσουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το σχετικό σημερινό πάνελ με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα, τον Υπουργό Επικρατείας κ.  Άκη Σκέρτσο και την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου.

Στο ζήτημα των Υποδομών είναι σαφές ότι οι υφιστάμενες δημόσιες υποδομές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις απαιτήσεις της αύξησης των ροών προς το 2030. Έχει ήδη γίνει μια σημαντική προεργασία από τον ΣΕΤΕ και το Ινστιτούτο μας σε επίπεδο χαρτογράφησης και καταγραφής προτάσεων – που εξειδικεύονται για κάθε περιφέρεια της χώρας – εκ των οποίων το 50% αναφέρεται σε δημόσιες υποδομές που αφορούν άμεσα τον τουρισμό, ενώ άλλο ένα 20% αναφέρεται σε υποδομές ευρύτερης ωφέλειας. Το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών και τον Υπουργό Επικρατείας, για την προτεραιοποίηση, την εφικτότητα και τον χρονισμό τους.

Η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία την οποία οφείλει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση για να αποφύγουμε μια ασύμμετρη και κατ’ επέκταση μη βιώσιμη ανάπτυξη μεταξύ των τουριστικών ροών, των σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων και των απαραίτητων υποδομών.

Αναφορικά με τον τρίτο ζήτημα της διαχείρισης και προώθησης των προορισμών και των DMMΟ’s o ΣΕΤΕ έχει παρουσιάσει στην κυβέρνηση συγκεκριμένες προτάσεις ανοίγοντας συστηματικά τον διάλογο στις τοπικές κοινωνίες. 

Το πρόσφατα βελτιωμένο νομοθετικό πλαίσιο για τους DMMΟ’s χρήζει κατά την άποψή μας περαιτέρω αλλαγών για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και των τοπικών κοινωνιών.

Είμαι βέβαιος ότι θα ακούσουμε πολλά και ενδιαφέροντα αργότερα στη σχετική ενότητα με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τον κύριο Απόστολο Τζιτζικώστα και την κυρία Μαρία Καμμά πού θα παρουσιάσει το case study της Τήλου. Σχετικά με την τέταρτη ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ μας, που αφορά την αγορά εργασίας, αποτελεί πλέον κοινή πεποίθηση τόσο στις παραγωγικές τάξεις όσο και στην κυβέρνηση ότι το ζήτημα αυτό, δεδομένων και των δημογραφικών εξελίξεων θα αποτελέσει σημαντική δομική πρόκληση για τα επόμενα χρόνια. Βρισκόμαστε σε διάλογο με τα αρμόδια υπουργεία αναφορικά με τις απαραίτητες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, έτσι ώστε, με προγράμματα προσέλκυσης, κατάρτισης και συνεχούς βελτίωσης δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού συμπεριλαμβανομένης και της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του θεσμοθετημένου πλαισίου των μετακλήσεων  να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις στον χώρο της εργασίας και στις διεθνείς τάσεις που διαμορφώθηκαν μετά την πανδημία. Το ανθρώπινο κεφάλαιο παραμένει ο πιο κρίσιμος παράγοντας για την διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος.

Είναι ζητήματα και θέματα που θα κουβεντιάσουμε με τον Πρόεδρο του ΣΕΒ αργότερα σήμερα, προσπαθώντας να φωτίσουμε το τρίπτυχο «Ανθεκτικότητα – Ανθρώπινο δυναμικό – Παραγωγικό Μοντέλο» .

Κυρίες και κύριοι,

Οι όποιες λύσεις στους παραπάνω τέσσερεις πυλώνες είναι απαραίτητο να εντάσσονται σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού που αποτελεί και τον πέμπτο πυλώνα αλλά και ταυτόχρονα το κοινό πλαίσιο στο οποίο καλούμαστε να υλοποιήσουμε το Reframing Tourism που αποτελεί και το θέμα του σημερινού συνεδρίου. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι όπως αναδεικνύει το 2023 η χρονιά που κλείνουμε η ανταγωνιστικότητα και οικονομική βιωσιμότητα του τουριστικού μας προϊόντος και της επιχειρηματικότητας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις διαστάσεις της κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Ειδικότερα στο εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα του περιβάλλοντος όπως αναδεικνύει η πρόσφατη μελέτη των Deloitte – INSETE για τη βιωσιμότητα στην ελληνική αγορά τουρισμού έχουμε ως τουριστικές επιχειρήσεις να καλύψουμε σημαντικό έδαφος. Είναι ενδεικτικό πως το 73% των ερωτηθέντων δεν έχει θέσει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα για το 2030, ενώ μόλις το 20% θεωρεί ότι παρέχει εκπαίδευση στο προσωπικό του σε ζητήματα βιωσιμότητας. Οι ελλείψεις αυτές είναι ιδιαίτερα έντονες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με έσοδα κάτω των 10 εκατ. Ευρώ που αποτελούν και την πλειοψηφία στον κλάδο. Όμως, η διαμόρφωση  ενός βιώσιμου και περιβαλλοντικά υπεύθυνου τουριστικού επιχειρείν αποτελεί ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ εάν θέλουμε ο ελληνικός τουρισμός να συνεχίσει τη θετική του πορεία  και το brand  Ελλάδα να διατηρηθεί στην κορυφή. Σε μια σύγχρονη αντίληψη για το ρόλο του ως φορέα εκπροσώπησης του κλάδου και σύγχρονου κοινωνικού εταίρου, ο ΣΕΤΕ δεν μπορεί παρά να  βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας αυτής. Ήδη εγκρίθηκε από το Διοικητικό μας Συμβούλιο και ενεργοποιείται η Δημιουργία ενός Προγράμματος  μετάβασης των Τουριστικών Επιχειρήσεων σε βιώσιμη λειτουργία. Φιλόδοξος Στόχος μας είναι μετά την φάση ανάπτυξης της μεθοδολογίας και της πιλοτικής εφαρμογής σε συγκεκριμένο δείγμα επιχειρήσεων να προχωρήσουμε στο roll out εντός του 2024. Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η παροχή μεθοδολογίας και εργαλείων που θα επιτρέπουν μέσα από συγκεκριμένα βήματα τη διάχυση της γνώσης, τη δέσμευση, τη στοχοθέτηση, την υλοποίηση και την πιστοποίηση της εξέλιξης των τουριστικών επιχειρήσεων προς την βιωσιμότητα και τους μηδενικούς ρύπους. Αυτή η πρωτοβουλία αυτορρύθμισης του κλάδου δεν είναι μόνο αναγκαιότητα αλλά και σωστή επιχειρηματική επιλογή, ένα θετικό business case.

Είναι σαφές βέβαια ότι η πράσινη μετάβαση και η περιβαλλοντικά βιώσιμη επιχειρηματικότητα θα απαιτήσουν σε πολλές περιπτώσεις αρχικές επενδύσεις και κόστος. Η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να στηριχτεί έμπρακτα τόσο από την πράσινη χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος όσο και με απλές διαδικασίες από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία ειδικά για τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις.

Κυρίες και κύριοι,

Πέραν από κάθε προσπάθεια να περιορίσουμε τις ανθρωπογενείς επιπτώσεις στο κλίμα, το φετινό καλοκαίρι, έπεισε και τους πιο δύσπιστους ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ. Μας αφορά και μας επηρεάζει όλους. Και η κάθε μας κίνηση πλέον θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της αυτή τη μεταβλητή. Περιμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ομιλία του καθηγητή κ. Ζερεφού για το ζήτημα της κλιματικής κρίσης και των επιπτώσεων της στον τουρισμό.

Σε αυτό το σημείο θέλω να σας ευχαριστήσω για την προσοχή σας και την παρουσία σας εδώ σήμερα  και  να καλέσω την Υπουργό Τουρισμού, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, στης οποίας το πρόσωπο βρίσκουμε έναν συνεπή θεσμικό συνομιλητή και συμπαραστάτη για την τοποθέτησή της.

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Επενδύσεις
 1. 24/05 21:25

  Ποιοτικός τουρισμός στην Αρκαδία - ποιο μοντέλο ταιριάζει στην περιοχή

 2. 24/05 18:53

  Ο τελικός του UEFA Europa Conference League ξεκινάει από το Θησείο και την Πλατεία Κοτζιά- Φεστιβάλ φιλάθλων

 3. 24/05 15:51

  RND: «Το εφετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα μπορεί να είναι ακόμη πιο ακραίο από το 2023»

 4. 24/05 15:21

  Ηρώ Χατζηγεωργίου | Ο τρόπος αξιοποίησης των ακινήτων της ΕΤΑΔ θα μεταμορφώσει ολόκληρες περιοχές

 5. 24/05 14:10

  United Airlines | Νέα καθημερινή απευθείας πτήση από την Αθήνα προς το Σικάγο O’Hare

 6. 24/05 13:37

  Γαλάζια Σημαία 2024: 2η η Ελλάδα παγκοσμίως με 652 βραβευμένα σημεία

 7. 24/05 13:10

  Κυριαρχία της Jet2 στις αεροπορικές θέσεις με προστασία ATOL στο Ην. Βασίλειο

 8. 24/05 11:56

  Τουρισμός: Ιστορικό ρεκόρ στις δαπάνες των Αμερικανών για καλοκαιρινές διακοπές το 2024

 9. 24/05 11:24

  McAfee: Πάνω από 25% των Αμερικανών έχουν πέσει θύμα απάτης στα ταξίδια

 10. 24/05 10:49

  FΑΜ Trips: Προβολή της Χαλκιδικής σε Ιταλούς και Αρμένιους επαγγελματίες του τουρισμού

 11. 24/05 10:28

  Ο ΕΟΤ στην ΙΜΕΧ 2024: Αυξημένο ενδιαφέρον για συνέδρια στην Ελλάδα

 12. 24/05 10:13

  AEGEAN | Αύξηση κύκλου εργασιών κατά 17% το α΄τρίμηνο, 11% περισσότεροι επιβάτες

 13. 24/05 10:01

  Ένωση Ξενοδόχων Αθήνας | Ο Απρίλιος βελτίωσε τις επιδόσεις των ξενοδοχείων το α΄4μηνο

 14. 24/05 07:46

  Θετική γνωμοδότηση για λιμενικά έργα μπροστά από το Divani Apollon Palace & Thalasso

 15. 24/05 07:44

  Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

 16. 24/05 07:42

  Ισπανία: Αύξηση του πληθωρισμού στο 3,3% τον Απρίλιο

 17. 24/05 07:40

  Διεθνής Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος Rock Solid 2024 στο Καστελλόριζο

 18. 24/05 07:39

  Ημερίδα «Λάρισα. Πόλη στο μέλλον»

 19. 23/05 17:24

  Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό | Ενημέρωση των μελών της Ε.Ξ. Θεσσαλονίκης

 20. 23/05 17:15

  Επίσκεψη Κεφαλογιάννη σε προσβάσιμη για ΑΜΕΑ παραλία της Γλυφάδας

 21. 23/05 16:44

  Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων αναβαθμίζει την ψηφιακή της παρουσία

 22. 23/05 16:33

  Airbnb | Τι ζητούν Έλληνες και ξένοι το καλοκαίρι - Μαρούσι (!), Χαλάνδρι (!), παραθαλάσσιοι και βιωματικοί προορισμοί...

 23. 23/05 14:58

  Focus Bari | 1 στους 3 Έλληνες παίζουν τυχερά παιχνίδια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα

 24. 23/05 14:26

  Σε τιμές... Μονακό οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι

 25. 23/05 11:55

  Γερμανικός τουρισμός: Σε υψηλά πενταετίας η διάθεση για διακοπές αυτό το καλοκαίρι

 26. 23/05 11:51

  Διεθνείς εκδηλώσεις του Μαΐου υπό την αιγίδα του ΕΟΤ

 27. 23/05 11:35

  Κρήτη | Υψηλές προσδοκίες για τις τουριστικές ροές από τις Αραβικές Χώρες

 28. 23/05 11:17

  Jet2.com και Jet2holidays | Άνοιξε το χειμερινό πρόγραμμα 2025-2026 σε ηλιόλουστους προορισμούς

 29. 23/05 11:08

  Γιατί ο καφές ακριβαίνει συνεχώς

 30. 23/05 10:51

  HOTREC: Η πρόταση της Κομισιόν πλήττει την ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαϊκών πακέτων διακοπών

 31. 23/05 10:02

  Booking.com: Αυτές είναι οι τάσεις στις παγκόσμιες ταξιδιωτικές αναζητήσεις – Συμβουλές στις επιχειρήσεις

 32. 23/05 09:12

  TRYP by Wyndham | Νέα εμφάνιση και αισθητική στα ξενοδοχεία σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική

 33. 23/05 07:59

  Heraklion Swimming Challenge 2024 στο Ηράκλειο Κρήτης

 34. 23/05 07:55

  Ορεινός Αγώνας Karya Olympus Trail 2024

 35. 23/05 07:50

  Οι τιμές σε παραλίες του Μαλεβιζίου για το 2024

 36. 23/05 07:40

  Γαστρονομία Χωρίς Σύνορα στην Τσαγκαράδα Πηλίου

 37. 23/05 07:35

  Δήμος Πάργας: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

 38. 22/05 19:25

  Βράβευση του ιδρυτή και προέδρου της Grecotel Νίκου Δασκαλαντωνάκη

 39. 22/05 18:12

  H δωρεά οργάνων σώζει ζωές | Μια ξεχωριστή εκδήλωση για τη γιορτή της μητέρας στο Μαρούσι

 40. 22/05 17:41

  ΣΕΤΚΕ | Προβληματίζουν οι χαμηλές πληρότητες στα μικρά τουριστικά καταλύματα

 41. 22/05 16:36

  NJV Athens Plaza | 33 πλήρως ανακαινισμένα Classic Business δωμάτια

 42. 22/05 16:32

  Oι πολιτιστικές εμπειρίες συνεχίζονται στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Επόμενος προορισμός: Κίνα!

 43. 22/05 15:48

  Deloitte: Αυξημένος ο προϋπολογισμός διακοπών των Αμερικανών αυτό το καλοκαίρι

 44. 22/05 14:08

  Ελληνικός τουρισμός 2024 | 942 εκατ. ευρώ οι εισπράξεις, 2,3 εκατ. οι αφίξεις το α' τρίμηνο

 45. 22/05 14:03

  Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην ΙΜΕΧ 2024 - Η θέση της Θεσσαλονίκης στον συνεδριακό τουρισμό

 46. 22/05 13:51

  Αναβιώνει το ιστορικό ξενοδοχείο του Ηρακλείου Mediterranean

 47. 22/05 13:23

  Αμερικανικός τουρισμός: Το 61% θα ταξιδέψει για αναψυχή μέσα στο ερχόμενο 4μηνο - Πόσοι επιλέγουν διαμονή σε ξενοδοχείο

 48. 22/05 12:08

  Booking.com: Το 54% των Αυστραλών θεωρούν σημαντικά τα αειφόρα ταξίδια αλλά όχι προτεραιότητα στην κράτηση

 49. 22/05 11:45

  Porto Carras Pro-Am Aegean Mini Tour με συμμετοχές από 12 χώρες

 50. 22/05 11:10

  Τουρισμός | 15% πάνω από τον πληθωρισμό οι αεροπορικοί ναύλοι - γιατί θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν

 51. 22/05 10:33

  Ισπανικός τουρισμός | +13,6% οι αφίξεις το α' 4μηνο - Μεγάλη αύξηση από τις μακρινές αγορές

 52. 22/05 10:15

  Πιερία | Εύσημα από την τουριστική ηγεσία για τις δράσεις τουριστικής προβολής

 53. 22/05 10:10

  Προβολή της Κρήτης και της Χίου στη Νότια Ιταλία - εκδήλωση στη Νάπολη

 54. 22/05 07:20

  ΕΟΤ | Πρόσκληση για Προϊστάμενο στο Γραφείο Αυστραλίας

 55. 22/05 07:16

  Συνέδριο Πάρος-Αντίπαρος-Δεσποτικό στην Πάρο

 56. 22/05 07:13

  «Φόρουμ Εθελοντών 2024: Ενωμένες Καρδιές, Δυναμική Δράση» στην Πάτρα

 57. 22/05 07:03

  Υπ. Τουρισμού | Έκθεση φωτογραφίας με υλικό του Φιλέλληνα Αμερικανού φωτογράφου Robert McCabe

 58. 21/05 22:18

  Δήμος Ρεθύμνης: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

 59. 21/05 18:46

  Η Ryannair δεν ενδιαφέρεται για τα πακέτα διακοπών - Κοντά σε συμφωνία με 10 από τους 11 μεγαλύτερους OTAs

 60. 21/05 15:42

  Παράταση έως 25 Ιουνίου στα προγράμματα κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού για τους δικαιούχους του ΛΑΕ

 61. 21/05 14:45

  ΕΛΣΤΑΤ: +5% οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία, κάμπινγκ και ενοικιαζόμενα δωμάτια το Μάρτιο

 62. 21/05 14:26

  UN Tourism: Στο 97% του 2019 ο παγκόσμιος τουρισμός το α’ τρίμηνο του 2024, +1% οι διεθνείς αφίξεις στη Μεσόγειο

 63. 21/05 14:11

  Όλγα Κεφαλογιάννη | Πόλος έλξης οι περιοχές πολιτιστικής δραστηριότητας

 64. 21/05 14:03

  Μαθητές Λυκείου της Λιέγης ήρθαν για 15η φορά στη Ρόδο!

 65. 21/05 13:56

  ΕΟΤ: Προβολή της ελληνικής γαστρονομίας και της Αττικής σε Ρουμανία και Σερβία

 66. 21/05 12:54

  Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: 21η η Ελλάδα στον παγκόσμιο τουριστικό δείκτη του 2024 – Σε επίπεδα 2019 ο παγκόσμιος τουρισμός

 67. 21/05 12:11

  RND | Μία ακόμη χρονιά κλειστό το Ναυάγιο της Ζακύνθου

 68. 21/05 11:52

  Ευρωπαϊκό Δικαστήριο | Αμφισβητείται η αποζημίωση για καθυστέρηση πτήσης λόγω έλλειψης προσωπικού στο αεροδρόμιο

 69. 21/05 11:46

  Συναντήσεις Κεφαλογιάννη με τον Πρέσβη του Ιράκ και την Πρέσβη της Σλοβακίας

 70. 21/05 11:33

  Ελληνικός τουρισμός 2024 | +28,2% οι εισπράξεις, +24,5% οι αφίξεις το α΄τρίμηνο

 71. 21/05 10:39

  Μεσογειακός τουρισμός | Ελλάδα και Πορτογαλία οι πιο ανθεκτικοί προορισμοί στην κλιματική αλλαγή - η αντίληψη των τουριστών

 72. 21/05 09:50

  ΣΕΒΤ | Η βιομηχανία τροφίμων δεν τροφοδοτεί τον πληθωρισμό

 73. 21/05 09:42

  Domus Blanc Boutique Hotel | Το Γαλλικό Προξενείο των Χανίων έγινε 5αστερο ξενοδοχείο

 74. 21/05 09:38

  Η Όλ. Κεφαλογιάννη κεντρική ομιλήτρια στην τιμητική εκδήλωση για τον ιδρυτή της Grecotel Νίκο Δασκαλαντωνάκη

 75. 21/05 07:40

  Ταξιδιωτικά πακέτα για Ελλάδα προσφέρουν 2 μεγάλα τουριστικά γραφεία στην Ιαπωνία

 76. 21/05 07:38

  Τουριστική προβολή | Βρετανοί αρθρογράφοι στην Ήπειρο - Σέρβοι δημοσιογράφοι σε Πρέβεζα και Μετέωρα

 77. 21/05 07:37

  Δήμος Δυτικής Λέσβου: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

 78. 21/05 07:29

  Συναυλία Έντεχνου Ωδείου και String Demons στο Ηράκλειο

 79. 20/05 19:44

  «Ημέρες Θάλασσας 2024» στον Πειραιά | 100 δωρεάν εκδηλώσεις από τις 24 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου

 80. 20/05 19:33

  Δημοπρασία για την μίσθωση του κάμπινγκ Καψαλίου Κυθήρων

 81. 20/05 19:21

  Στα Χανιά, για πρώτη φορά, η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος

 82. 20/05 19:15

  Ε.Ξ. Ιωαννίνων | Ποια θέματα συζητήθηκαν με τη νέα Γενική Πρόξενο της Αλβανίας στα Ιωάννινα

 83. 20/05 16:03

  Έτσι θα είναι το νέο 91 Athens Riviera στη Βούλα - Το υβριδικό μοντέλο Private Members Club και Glamping

 84. 20/05 15:53

  SKY express: Στρατηγική συνεργασία με τις αεροπορικές εταιρείες British Airways και Etihad

 85. 20/05 15:50

  UN Tourism: Νέο πρωτοποριακό εργαλείο για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών

 86. 20/05 14:56

  Μαγιόρκα: Αναβρασμός για τον υπερτουρισμό – Τοπικές οργανώσεις απειλούν με κατάληψη του αεροδρομίου

 87. 20/05 14:08

  Οι δημοτικές αρχές πρέπει να αποφασίζουν για την πόλη που θέλουν

 88. 20/05 13:27

  Corendon: 3 εκατ. θέσεις προς Τουρκία, Ελλάδα, Ισπανία, Μαρόκο και Αίγυπτο αυτό το καλοκαίρι

 89. 20/05 12:37

  Μεγάλη ανταπόκριση στο JOBmatch της ΔΥΠΑ για εργασία σε τουρισμό και εστίαση

 90. 20/05 12:08

  H Aegean γιορτάζει τα 25α γενέθλια της - Σε επίπεδα 2019 η συχνότητα κρατήσεων

 91. 20/05 11:51

  ΕΟΤ Σκανδιναβίας: Σε ανοδική πορεία οι κρατήσεις για Ελλάδα

 92. 20/05 11:27

  Βρετανικός τουρισμός/ ΑΒΤΑ: Αύξηση των δαπανών στα ταξίδια στο εξωτερικό

 93. 20/05 11:19

  21 Μαΐου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000 - 446 περιοχές Νatura στην Ελλάδα

 94. 20/05 10:21

  260 χωριά από 60 χώρες υπέβαλαν αίτηση για τα Best Tourism Villages 2024

 95. 20/05 09:46

  Ταξίδι εξοικείωσης με Βέλγους και Ολλανδούς τουριστικούς πράκτορες στην Αρκαδία

 96. 20/05 07:16

  Διαδικασίες ένταξης του Ζαγορίου στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

 97. 20/05 07:13

  ΕΟΤ: Προβολή των περιπατητικών διαδρομών της Χαλκιδικής στην ολλανδική αγορά

 98. 20/05 07:12

  Δήμος Λήμνου: Παραχώρηση χρήσης ξενώνα για τις ανάγκες στέγασης του ΕΚΑΒ

 99. 20/05 07:11

  Δήμος Καρπάθου: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

 100. 20/05 07:07

  45ο Ράλλυ Κρήτης