Philoxenia Forum 2023 | Υπερτουρισμός στην Ελλάδα δεν υπάρχει - Απαιτείται χρονική και χωρική επιμήκυνση της σεζόν

Philoxenia Forum 2023 | Υπερτουρισμός στην Ελλάδα δεν υπάρχει - Απαιτείται χρονική και χωρική επιμήκυνση της σεζόνΜοναστηράκι- Πηγή φωτο: pixabay.com

Η πρόκληση του υπερτουρισμού και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο τουριστικό προϊόν απασχόλησαν τις εργασίες του Philoxenia Forum 2023 με θέμα «Αναζητώντας την ισορροπία: κυκλική οικονομία-υπερτουρισμός-κλιματική αλλαγή», το οποίο διοργανώθηκε σήμερα στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού Philoxenia, που πραγματοποιείται μαζί με τη Hotelia και τη Real Estate Expo North μέχρι και αύριο στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Το Philoxenia Forum 2023, υπό την αιγίδα του Τμήματος Διοίκησης Οργανισμών, Marketing & Τουρισμού του ΔΙ.ΠΑ.Ε. και με Χορηγό τη Fraport Greece, ανέδειξε και τον ρόλο της κυκλικής οικονομίας στην προσπάθεια για προστασία του περιβάλλοντος και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Χαιρετισμούς στην έναρξη του Philoxenia Forum 2023 απηύθυναν ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO, Δρ. Κυριάκος Ποζρικίδης, η Βουλευτής Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κα. Καλλιόπη Βέττα και η Βουλευτής Λασιθίου και Τομεάρχης Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, κα. Κατερίνα Σπυριδάκη.

Αποκαλυπτικός για το θέμα του υπερτουρισμού ήταν ο κορυφαίος σε διεθνές επίπεδο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Bournemouth της Αγγλίας, κ. Δημήτριος Μπούχαλης, που επισήμανε ότι υπερτουρισμός δεν υπάρχει, αλλά είναι βέβαιο ότι χρειάζεται πολύ διαφορετική διαχείριση των τουριστικών προορισμών στον χωροχρόνο, επιμήκυνση της σαιζόν, μία “έξυπνη” τιμολογιακή πολιτική και γενικότερα μια αυξημένη και σε πραγματικό χρόνο αντιμετώπιση των αναγκών της τουριστικής ροής. “Κατά την περίοδο του Covid οι κυβερνήσεις ασχολήθηκαν για πρώτη φορά σοβαρά με τον τουρισμό, γιατί ξαφνικά ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας που ζούσαν από τη βιομηχανία της φιλοξενίας έμειναν χωρίς έσοδα” είπε ο κ. Μπούχαλης και πρόσθεσε ότι ο “έξυπνος” τουρισμός απαιτεί να χρησιμοποιούμε τον τουρισμό για την Ελλάδα και όχι την Ελλάδα για τον τουρισμό”.

Από την πλευρά της η Σύμβουλος της Υπουργού Τουρισμού της Βουλγαρίας (Τιμώμενη Χώρα της Philoxenia), Καθηγήτρια, κα. Mariela Modeva, τόνισε ότι ο υπερτουρισμός είναι μια καινούργια πρόκληση και για τη Βουλγαρία, υπογραμμίζοντας ότι η λύση βρίσκεται στην προώθηση του τουρισμού όλο τον χρόνο και σε όλη τη χώρα, για να ξεπεραστεί το εμπόδιο της εποχικότητας. Παράλληλα, πολύ σημαντική, κατά την ίδια, είναι και η ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Η Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κα. Βούλα Πατουλίδου, αναφέρθηκε στις μεγάλες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για αύξηση της αναγνωρισιμότητας της Θεσσαλονίκης ως τουριστικού προορισμού, σημειώνοντας ότι προβλήματα υπάρχουν, όπως το κυκλοφοριακό, αλλά η πόλη αυξάνει σταθερά την τουριστική δημοφιλία της.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κ. Αλέξανδρος Θάνος, επισήμανε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για υπερτουρισμό εθνικά, αλλά για μία ανισορροπία με ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Μάλιστα είπε ότι σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας και μέσα σε 5 μήνες του έτους πραγματοποιείται το 90% των ετήσιων τουριστικών εσόδων.

Στην αρνητική εμπειρία που μπορεί να αποκομίσει ο επισκέπτης της χώρας από τον υπερτουρισμό, που στη συνέχεια την μεταφέρει στην πατρίδα του, αναφέρθηκε η κα. Αγγελική Μαραγκάκη, Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Παρακολούθησης και Ανάπτυξης Πόρων του ΟΔΑΠ. Στο πλαίσιο αυτό, κατά την κα. Μαραγκάκη, είναι απαραίτητη μία καμπάνια για διαφοροποίηση των τουριστικών προορισμών, προκειμένου να μην συγκεντρώνονται οι τουρίστες σε συγκεκριμένα και μόνο σημεία.

Η Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Aegean Airlines, κα. Μαρίνα Σπυριδάκη, τόνισε ότι υπερτουρισμός στην Ελλάδα δεν υπάρχει, αλλά υφίσταται κακή διαχείριση των προορισμών, έλλειμμα υποδομών και έντονη εποχικότητα. Η κα. Σπυριδάκη δήλωσε ότι άλλο πράγμα είναι ο υπερτουρισμός και άλλο ο συνωστισμός, που προκαλεί παροδικά δυσφορία, ενώ έθεσε ως πρωταρχικό στόχο αφενός τη χρονική, αλλά και τη χωρική επιμήκυνση της τουριστικής σαιζόν.

Στη δεύτερη θεματική ενότητα του Philoxenia Forum 2023 ήταν η σειρά της τοπικής αυτοδιοίκησης να τοποθετηθεί για τα ζητήματα του υπερτουρισμού και της ανάγκης για προστασία του περιβάλλοντος από τη διογκούμενη τουριστική ανάπτυξη.

Ο Δήμαρχος Σκιάθου, κ. Θοδωρής Τζούμας, εστίασε στο ότι η Σκιάθος πρέπει να εξυπηρετεί το καλοκαίρι 50-60.000 επισκέπτες ταυτόχρονα, όταν οι υποδομές της έχουν κατασκευαστεί για τις ανάγκες των 6.000 κατοίκων της. Η δημιουργία νέων υποδομών στη Σκιάθο και η ευαισθητοποίηση όλων για την προστασία του περιβάλλοντος είναι οι λύσεις που προκρίνει, μεταξύ άλλων, η Δημοτική Αρχή του νησιού.

Ο Δήμαρχος Σκοπέλου, κ. Σταμάτης Περίσσης, επισήμανε ότι οι επιπτώσεις του τουρισμού δεν είναι μόνο στο φυσικό, αλλά και στο οικιστικό περιβάλλον, καθώς το νησί δέχεται μεγάλη πίεση σε ζητήματα όπως το κυκλοφοριακό, ο θόρυβος από τα οχήματα κα. Προς την κατεύθυνση βελτίωσης της κατάστασης προωθούνται λύσεις, όπως τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, τα δημοτικά ποδήλατα, πάρκινγκ κα.

Ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού του Δήμου Ηρακλείου, κ. Γιώργος Σισαμάκης, υπογράμμισε ότι το τοπικό τουριστικό προϊόν δομείται με βιωσιμότητα και αειφορία, ενώ ήδη η πόλη έχει ηλεκτροκίνητα λεωφορεία και ποδήλατα και σύντομα θα κατασκευαστεί ένα “smart parking” στο κέντρο της.

Ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), κ. Μιχάλης Γεράνης, είπε από την πλευρά του ότι η κουλτούρα και η στάση μας απέναντι στη διαχείριση των απορριμμάτων μπορεί να δώσει λύσεις. “Με αίσθημα ευθύνης ο καθένας μέσα στο σπίτι του πρέπει να κάνει διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή. Και η Πολιτεία έχει την ευθύνη της, όταν δεν δίνει τα απαραίτητα εργαλεία” σημείωσε.

Ο Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου και Διοικητικός Λειτουργός της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής της Περιφέρειας Λευκωσίας, κ. Σωτήρης Χριστοφόρου, υπογράμμισε ότι στην Κύπρο προφανώς υπάρχουν επιπτώσεις από τον τουρισμό στο περιβάλλον. Ωστόσο, η δημιουργία Παρατηρητηρίου Τουρισμού με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς επιτρέπει να καταγράφονται μετρήσιμα οι συνέπειες της τουριστικής ανάπτυξης, για να προωθούνται συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

Για την Ελλάδα, με την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά και τη φυσική ομορφιά, η στροφή στον κυκλικό τουρισμό είναι ευκαιρία και ευθύνη για όλους μας να το κάνουμε πράξη, σημείωσε η Υφυπουργός Τουρισμού, κα Έλενα Ράπτη, από το βήμα του φόρουμ, τονίζοντας πως η ένταξη της κυκλικής οικονομικής δραστηριότητας στην οικονομία του τουρισμού είναι μια αναδυόμενη πρόκληση. Πρόσθεσε δε πως η βιωσιμότητα δεν είναι επιλογή, είναι ανάγκη και υποχρέωσή μας, ενώ σχετίζεται με το χρέος να διατηρήσουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές τους θησαυρούς που παραλάβαμε, παραμένοντας ταυτόχρονα οικονομικά ενεργοί και –στην περίπτωση του τουρισμού- προσφέροντας μια αξέχαστη εμπειρία σε κάθε επισκέπτη. Πέρα από τα βήματα που έχουν γίνει σε θεσμικό επίπεδο, ανέφερε πως είναι ενθαρρυντικό το ότι όλο και περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις υιοθετούν βιώσιμες πρακτικές.

Την ανάγκη να αφήσουμε πίσω μας το γραμμικό μοντέλο και να πάμε στην κυκλική οικονομία υπογράμμισε ο τ. Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης του ΥΠΕΝ, Διδάκτωρ Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Πολυτεχνείου του Βερολίνου και CEO της Circular Innovation Solutions, Δρ. Αδαμάντιος Σκορδίλης. Εξήγησε όμως πως για να συμβεί αυτό, πρέπει να αλλάξουν τρία πράγματα: τα επιχειρηματικά μοντέλα και δη στον κλάδο των ξενοδοχείων (καλύτερη διαχείριση αποβλήτων, μείωση της σπατάλης τροφίμων), η συμπεριφορά του καταναλωτή, αλλά και η χρήση και διαχείριση των αποβλήτων.

Τη σημασία αξιοποίησης των βιοαποβλήτων επισήμανε ο Εντεταλμένος Αντιπρόεδρος Διεθνών Σχέσεων της ΕΕΔΣΑ, κ. Νικόλαος Μουσιόπουλος, σημειώνοντας πως τα βιοαπόβλητα δεν αξιοποιούνται και ένας σημαντικός ενεργειακός πόρος χάνεται. Τόνισε δε πως τα ξενοδοχεία πρέπει να σκεφτούν σοβαρά, να αναλάβουν δράση και να μην περιμένουν μόνο από την Πολιτεία.

Ο ίδιος εκτίμησε πως οι επιχειρηματίες του κλάδου, βλέποντας πού οδηγεί ο υπερτουρισμός, έχουν κάθε λόγο να ακολουθήσουν τη λογική.

Πεδίο δόξης λαμπρό αποτελεί η πράσινη και κυκλική οικονομία και βιοοικονομία για τον ελληνικό τουρισμό, σύμφωνα με τον Συνιδρυτή και Διαχειριστή του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, κ. Νικόλαο Ντάβο. Ο ίδιος εξήγησε πως υπάρχουν πολλές δυνατότητες, μεταξύ άλλων, στην παραγωγή ενέργειας, στο eco design και στο labeling, ενώ κάλεσε τα ξενοδοχεία να «πρασινίσουν» και να κάνουν πιο βιώσιμη τη δραστηριότητά τους, κάτι που θα δώσει περισσότερους πόντους στον ελληνικό τουρισμό.

Στο μεγάλο πρόβλημα των αποβλήτων από τις ανακαινίσεις και τις εργασίες επέκτασης που πραγματοποιούν κάθε χρόνο τα ξενοδοχεία στάθηκε ο κ. Ηλίας Δημητριάδης, Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΑΚΕΜ, που ρυθμίζει, οργανώνει και υποστηρίζει την ανακύκλωση αποβλήτων από τεχνικά έργα. Μάλιστα, ανέφερε πως περί το 40-50% των έργων που εξυπηρετεί η ΑΝΑΚΕΜ έχει να κάνει με τέτοιου τύπου έργα των ξενοδοχείων και των μικρότερων τουριστικών καταλυμάτων.

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, ευτυχώς όμως υπάρχει ένα οπλοστάσιο νέων τεχνολογιών, όπλα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για την πρόληψη και τη σωτηρία του περιβάλλοντός μας, ανέφερε η Πρόεδρος του ΕΟΤ, κα Άντζελα Γκερέκου. Τόνισε μάλιστα πως δεν υπάρχει κανένα τουριστικό προϊόν χωρίς να υπάρχει φύση και γη, ενώ σημείωσε πως το 2023 θα μείνει στη μνήμη μας ως μια χρονιά καμπής σε σχέση με την κλιματική αλλαγή.

Την ανάγκη περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και περιβαλλοντικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αλλά και τον σημαντικό ρόλο που πρέπει να παίξουν τα πανεπιστήμια υπογράμμισε ο πρύτανης του ΔΙΠΑΕ, κ. Σταμάτης Αγγελόπουλος. Ο ίδιος έδωσε έμφαση στο κομμάτι της εκπαίδευσης, τονίζοντας πως, αν φτάσαμε να διαχειριστούμε την περιβαλλοντική κρίση του καλοκαιριού, αυτό έγινε γιατί είχαμε εκπαιδευμένους ανθρώπους σε πολλούς τομείς.

Από την πλευρά του ο Δρ Μετεωρολογίας του ΑΠΘ (Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών ΕΛΓΑ-Αεροδρόμιο Μακεδονίας), κ. Μιχάλης Σιούτας, τόνισε πως ο τουρισμός είναι από τους πρώτους τομείς που πλήττονται, καθώς το κλίμα, ο καιρός, είναι που κάνει ελκυστικό έναν προορισμό. Χαρακτήρισε πάντως το ελληνικό κλίμα ως ένα από τα καλύτερα του κόσμου, που θα επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα στις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο έσπευσε να τονίσει πως και η χώρα μας επηρεάζεται και φυσικά ο τουρισμός.

Οι συντονιστές των θεματικών ενοτήτων του συνεδρίου ήταν: ο Δρ Ευάγγελος Χρήστου του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (θεματική: Τι είναι στην πραγματικότητα ο «Υπερ-Τουρισμός και πώς αντιμετωπίζεται), η κα Ροδούλα Τσιότσου, καθηγήτρια και διευθύντρια Εργαστηρίου Μάρκετινγκ MarLab του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (θεματική: Οι επιπτώσεις του τουρισμού στο περιβάλλον και η σωστή διαχείρισή του-Case studies), η κα Σοφία Παπαδοπούλου, δημοσιογράφος (θεματική: Η συμβολή της κυκλικής οικονομίας στο τουριστικό προϊόν) και ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής (θεματική: Το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής στον τουρισμό).

 • Οι εκθέσεις Philoxenia και Hotelia έχουν συγκεντρώσει συνολικά 431 συμμετοχές από όλο το φάσμα της τουριστικής βιομηχανίας.

Ειδικότερα, στη Philoxenia οι άμεσες συμμετοχές εκθετών είναι 211 και οι έμμεσες 90, αυξημένες κατά 30% έναντι της περσινής διοργάνωσης, ενώ στη Hotelia οι εκθέτες ανέρχονται σε 130, αριθμός αυξημένος κατά 22% σε σχέση με πέρυσι.

Αύριο Κυριακή 12 Νοεμβρίου οι τρεις εκθέσεις θα λειτουργήσουν από τις 10:00 έως τις 18:00.

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Επενδύσεις
 1. 24/05 21:25

  Ποιοτικός τουρισμός στην Αρκαδία - ποιο μοντέλο ταιριάζει στην περιοχή

 2. 24/05 18:53

  Ο τελικός του UEFA Europa Conference League ξεκινάει από το Θησείο και την Πλατεία Κοτζιά- Φεστιβάλ φιλάθλων

 3. 24/05 15:51

  RND: «Το εφετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα μπορεί να είναι ακόμη πιο ακραίο από το 2023»

 4. 24/05 15:21

  Ηρώ Χατζηγεωργίου | Ο τρόπος αξιοποίησης των ακινήτων της ΕΤΑΔ θα μεταμορφώσει ολόκληρες περιοχές

 5. 24/05 14:10

  United Airlines | Νέα καθημερινή απευθείας πτήση από την Αθήνα προς το Σικάγο O’Hare

 6. 24/05 13:37

  Γαλάζια Σημαία 2024: 2η η Ελλάδα παγκοσμίως με 652 βραβευμένα σημεία

 7. 24/05 13:10

  Κυριαρχία της Jet2 στις αεροπορικές θέσεις με προστασία ATOL στο Ην. Βασίλειο

 8. 24/05 11:56

  Τουρισμός: Ιστορικό ρεκόρ στις δαπάνες των Αμερικανών για καλοκαιρινές διακοπές το 2024

 9. 24/05 11:24

  McAfee: Πάνω από 25% των Αμερικανών έχουν πέσει θύμα απάτης στα ταξίδια

 10. 24/05 10:49

  FΑΜ Trips: Προβολή της Χαλκιδικής σε Ιταλούς και Αρμένιους επαγγελματίες του τουρισμού

 11. 24/05 10:28

  Ο ΕΟΤ στην ΙΜΕΧ 2024: Αυξημένο ενδιαφέρον για συνέδρια στην Ελλάδα

 12. 24/05 10:13

  AEGEAN | Αύξηση κύκλου εργασιών κατά 17% το α΄τρίμηνο, 11% περισσότεροι επιβάτες

 13. 24/05 10:01

  Ένωση Ξενοδόχων Αθήνας | Ο Απρίλιος βελτίωσε τις επιδόσεις των ξενοδοχείων το α΄4μηνο

 14. 24/05 07:46

  Θετική γνωμοδότηση για λιμενικά έργα μπροστά από το Divani Apollon Palace & Thalasso

 15. 24/05 07:44

  Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

 16. 24/05 07:42

  Ισπανία: Αύξηση του πληθωρισμού στο 3,3% τον Απρίλιο

 17. 24/05 07:40

  Διεθνής Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος Rock Solid 2024 στο Καστελλόριζο

 18. 24/05 07:39

  Ημερίδα «Λάρισα. Πόλη στο μέλλον»

 19. 23/05 17:24

  Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό | Ενημέρωση των μελών της Ε.Ξ. Θεσσαλονίκης

 20. 23/05 17:15

  Επίσκεψη Κεφαλογιάννη σε προσβάσιμη για ΑΜΕΑ παραλία της Γλυφάδας

 21. 23/05 16:44

  Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων αναβαθμίζει την ψηφιακή της παρουσία

 22. 23/05 16:33

  Airbnb | Τι ζητούν Έλληνες και ξένοι το καλοκαίρι - Μαρούσι (!), Χαλάνδρι (!), παραθαλάσσιοι και βιωματικοί προορισμοί...

 23. 23/05 14:58

  Focus Bari | 1 στους 3 Έλληνες παίζουν τυχερά παιχνίδια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα

 24. 23/05 14:26

  Σε τιμές... Μονακό οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι

 25. 23/05 11:55

  Γερμανικός τουρισμός: Σε υψηλά πενταετίας η διάθεση για διακοπές αυτό το καλοκαίρι

 26. 23/05 11:51

  Διεθνείς εκδηλώσεις του Μαΐου υπό την αιγίδα του ΕΟΤ

 27. 23/05 11:35

  Κρήτη | Υψηλές προσδοκίες για τις τουριστικές ροές από τις Αραβικές Χώρες

 28. 23/05 11:17

  Jet2.com και Jet2holidays | Άνοιξε το χειμερινό πρόγραμμα 2025-2026 σε ηλιόλουστους προορισμούς

 29. 23/05 11:08

  Γιατί ο καφές ακριβαίνει συνεχώς

 30. 23/05 10:51

  HOTREC: Η πρόταση της Κομισιόν πλήττει την ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαϊκών πακέτων διακοπών

 31. 23/05 10:02

  Booking.com: Αυτές είναι οι τάσεις στις παγκόσμιες ταξιδιωτικές αναζητήσεις – Συμβουλές στις επιχειρήσεις

 32. 23/05 09:12

  TRYP by Wyndham | Νέα εμφάνιση και αισθητική στα ξενοδοχεία σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική

 33. 23/05 07:59

  Heraklion Swimming Challenge 2024 στο Ηράκλειο Κρήτης

 34. 23/05 07:55

  Ορεινός Αγώνας Karya Olympus Trail 2024

 35. 23/05 07:50

  Οι τιμές σε παραλίες του Μαλεβιζίου για το 2024

 36. 23/05 07:40

  Γαστρονομία Χωρίς Σύνορα στην Τσαγκαράδα Πηλίου

 37. 23/05 07:35

  Δήμος Πάργας: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

 38. 22/05 19:25

  Βράβευση του ιδρυτή και προέδρου της Grecotel Νίκου Δασκαλαντωνάκη

 39. 22/05 18:12

  H δωρεά οργάνων σώζει ζωές | Μια ξεχωριστή εκδήλωση για τη γιορτή της μητέρας στο Μαρούσι

 40. 22/05 17:41

  ΣΕΤΚΕ | Προβληματίζουν οι χαμηλές πληρότητες στα μικρά τουριστικά καταλύματα

 41. 22/05 16:36

  NJV Athens Plaza | 33 πλήρως ανακαινισμένα Classic Business δωμάτια

 42. 22/05 16:32

  Oι πολιτιστικές εμπειρίες συνεχίζονται στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Επόμενος προορισμός: Κίνα!

 43. 22/05 15:48

  Deloitte: Αυξημένος ο προϋπολογισμός διακοπών των Αμερικανών αυτό το καλοκαίρι

 44. 22/05 14:08

  Ελληνικός τουρισμός 2024 | 942 εκατ. ευρώ οι εισπράξεις, 2,3 εκατ. οι αφίξεις το α' τρίμηνο

 45. 22/05 14:03

  Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην ΙΜΕΧ 2024 - Η θέση της Θεσσαλονίκης στον συνεδριακό τουρισμό

 46. 22/05 13:51

  Αναβιώνει το ιστορικό ξενοδοχείο του Ηρακλείου Mediterranean

 47. 22/05 13:23

  Αμερικανικός τουρισμός: Το 61% θα ταξιδέψει για αναψυχή μέσα στο ερχόμενο 4μηνο - Πόσοι επιλέγουν διαμονή σε ξενοδοχείο

 48. 22/05 12:08

  Booking.com: Το 54% των Αυστραλών θεωρούν σημαντικά τα αειφόρα ταξίδια αλλά όχι προτεραιότητα στην κράτηση

 49. 22/05 11:45

  Porto Carras Pro-Am Aegean Mini Tour με συμμετοχές από 12 χώρες

 50. 22/05 11:10

  Τουρισμός | 15% πάνω από τον πληθωρισμό οι αεροπορικοί ναύλοι - γιατί θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν

 51. 22/05 10:33

  Ισπανικός τουρισμός | +13,6% οι αφίξεις το α' 4μηνο - Μεγάλη αύξηση από τις μακρινές αγορές

 52. 22/05 10:15

  Πιερία | Εύσημα από την τουριστική ηγεσία για τις δράσεις τουριστικής προβολής

 53. 22/05 10:10

  Προβολή της Κρήτης και της Χίου στη Νότια Ιταλία - εκδήλωση στη Νάπολη

 54. 22/05 07:20

  ΕΟΤ | Πρόσκληση για Προϊστάμενο στο Γραφείο Αυστραλίας

 55. 22/05 07:16

  Συνέδριο Πάρος-Αντίπαρος-Δεσποτικό στην Πάρο

 56. 22/05 07:13

  «Φόρουμ Εθελοντών 2024: Ενωμένες Καρδιές, Δυναμική Δράση» στην Πάτρα

 57. 22/05 07:03

  Υπ. Τουρισμού | Έκθεση φωτογραφίας με υλικό του Φιλέλληνα Αμερικανού φωτογράφου Robert McCabe

 58. 21/05 22:18

  Δήμος Ρεθύμνης: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

 59. 21/05 18:46

  Η Ryannair δεν ενδιαφέρεται για τα πακέτα διακοπών - Κοντά σε συμφωνία με 10 από τους 11 μεγαλύτερους OTAs

 60. 21/05 15:42

  Παράταση έως 25 Ιουνίου στα προγράμματα κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού για τους δικαιούχους του ΛΑΕ

 61. 21/05 14:45

  ΕΛΣΤΑΤ: +5% οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία, κάμπινγκ και ενοικιαζόμενα δωμάτια το Μάρτιο

 62. 21/05 14:26

  UN Tourism: Στο 97% του 2019 ο παγκόσμιος τουρισμός το α’ τρίμηνο του 2024, +1% οι διεθνείς αφίξεις στη Μεσόγειο

 63. 21/05 14:11

  Όλγα Κεφαλογιάννη | Πόλος έλξης οι περιοχές πολιτιστικής δραστηριότητας

 64. 21/05 14:03

  Μαθητές Λυκείου της Λιέγης ήρθαν για 15η φορά στη Ρόδο!

 65. 21/05 13:56

  ΕΟΤ: Προβολή της ελληνικής γαστρονομίας και της Αττικής σε Ρουμανία και Σερβία

 66. 21/05 12:54

  Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: 21η η Ελλάδα στον παγκόσμιο τουριστικό δείκτη του 2024 – Σε επίπεδα 2019 ο παγκόσμιος τουρισμός

 67. 21/05 12:11

  RND | Μία ακόμη χρονιά κλειστό το Ναυάγιο της Ζακύνθου

 68. 21/05 11:52

  Ευρωπαϊκό Δικαστήριο | Αμφισβητείται η αποζημίωση για καθυστέρηση πτήσης λόγω έλλειψης προσωπικού στο αεροδρόμιο

 69. 21/05 11:46

  Συναντήσεις Κεφαλογιάννη με τον Πρέσβη του Ιράκ και την Πρέσβη της Σλοβακίας

 70. 21/05 11:33

  Ελληνικός τουρισμός 2024 | +28,2% οι εισπράξεις, +24,5% οι αφίξεις το α΄τρίμηνο

 71. 21/05 10:39

  Μεσογειακός τουρισμός | Ελλάδα και Πορτογαλία οι πιο ανθεκτικοί προορισμοί στην κλιματική αλλαγή - η αντίληψη των τουριστών

 72. 21/05 09:50

  ΣΕΒΤ | Η βιομηχανία τροφίμων δεν τροφοδοτεί τον πληθωρισμό

 73. 21/05 09:42

  Domus Blanc Boutique Hotel | Το Γαλλικό Προξενείο των Χανίων έγινε 5αστερο ξενοδοχείο

 74. 21/05 09:38

  Η Όλ. Κεφαλογιάννη κεντρική ομιλήτρια στην τιμητική εκδήλωση για τον ιδρυτή της Grecotel Νίκο Δασκαλαντωνάκη

 75. 21/05 07:40

  Ταξιδιωτικά πακέτα για Ελλάδα προσφέρουν 2 μεγάλα τουριστικά γραφεία στην Ιαπωνία

 76. 21/05 07:38

  Τουριστική προβολή | Βρετανοί αρθρογράφοι στην Ήπειρο - Σέρβοι δημοσιογράφοι σε Πρέβεζα και Μετέωρα

 77. 21/05 07:37

  Δήμος Δυτικής Λέσβου: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

 78. 21/05 07:29

  Συναυλία Έντεχνου Ωδείου και String Demons στο Ηράκλειο

 79. 20/05 19:44

  «Ημέρες Θάλασσας 2024» στον Πειραιά | 100 δωρεάν εκδηλώσεις από τις 24 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου

 80. 20/05 19:33

  Δημοπρασία για την μίσθωση του κάμπινγκ Καψαλίου Κυθήρων

 81. 20/05 19:21

  Στα Χανιά, για πρώτη φορά, η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος

 82. 20/05 19:15

  Ε.Ξ. Ιωαννίνων | Ποια θέματα συζητήθηκαν με τη νέα Γενική Πρόξενο της Αλβανίας στα Ιωάννινα

 83. 20/05 16:03

  Έτσι θα είναι το νέο 91 Athens Riviera στη Βούλα - Το υβριδικό μοντέλο Private Members Club και Glamping

 84. 20/05 15:53

  SKY express: Στρατηγική συνεργασία με τις αεροπορικές εταιρείες British Airways και Etihad

 85. 20/05 15:50

  UN Tourism: Νέο πρωτοποριακό εργαλείο για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών

 86. 20/05 14:56

  Μαγιόρκα: Αναβρασμός για τον υπερτουρισμό – Τοπικές οργανώσεις απειλούν με κατάληψη του αεροδρομίου

 87. 20/05 14:08

  Οι δημοτικές αρχές πρέπει να αποφασίζουν για την πόλη που θέλουν

 88. 20/05 13:27

  Corendon: 3 εκατ. θέσεις προς Τουρκία, Ελλάδα, Ισπανία, Μαρόκο και Αίγυπτο αυτό το καλοκαίρι

 89. 20/05 12:37

  Μεγάλη ανταπόκριση στο JOBmatch της ΔΥΠΑ για εργασία σε τουρισμό και εστίαση

 90. 20/05 12:08

  H Aegean γιορτάζει τα 25α γενέθλια της - Σε επίπεδα 2019 η συχνότητα κρατήσεων

 91. 20/05 11:51

  ΕΟΤ Σκανδιναβίας: Σε ανοδική πορεία οι κρατήσεις για Ελλάδα

 92. 20/05 11:27

  Βρετανικός τουρισμός/ ΑΒΤΑ: Αύξηση των δαπανών στα ταξίδια στο εξωτερικό

 93. 20/05 11:19

  21 Μαΐου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000 - 446 περιοχές Νatura στην Ελλάδα

 94. 20/05 10:21

  260 χωριά από 60 χώρες υπέβαλαν αίτηση για τα Best Tourism Villages 2024

 95. 20/05 09:46

  Ταξίδι εξοικείωσης με Βέλγους και Ολλανδούς τουριστικούς πράκτορες στην Αρκαδία

 96. 20/05 07:16

  Διαδικασίες ένταξης του Ζαγορίου στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

 97. 20/05 07:13

  ΕΟΤ: Προβολή των περιπατητικών διαδρομών της Χαλκιδικής στην ολλανδική αγορά

 98. 20/05 07:12

  Δήμος Λήμνου: Παραχώρηση χρήσης ξενώνα για τις ανάγκες στέγασης του ΕΚΑΒ

 99. 20/05 07:11

  Δήμος Καρπάθου: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

 100. 20/05 07:07

  45ο Ράλλυ Κρήτης