Γαστρονομικός Τουρισμός: η νέα τάση – Λευτέρης Λαζάρου: τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα (video)

Α Decrease font Enlarge font
Γαστρονομικός Τουρισμός: η νέα τάση – Λευτέρης Λαζάρου: τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα (video)

Η ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας για την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού αλλά και ποιοτικότερου μείγματος τουριστών εντάσσεται στους στόχους της τουριστικής πολιτικής, ακολουθώντας και τις βασικές ταξιδιωτικές τάσεις, όπως αυτές διαμορφώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο τη φετινή χρονιά.

Σύμφωνα με έρευνα της Booking.com, η επαφή με την τοπική γαστρονομία αποτελεί όλο και περισσότερο κίνητρο για ταξίδια το 2018, με τα δύο τρίτα των ταξιδιωτών να επιθυμούν να δοκιμάσουν  τοπικές γεύσεις και με έναν στους πέντε (22%) να σκοπεύει να ταξιδέψει σε κάποιον προορισμό απλώς και μόνο για το φαγητό του. Ακόμα περισσότερο, το ένα τέταρτο (25%) των ταξιδιωτών δηλώνει ότι αποφεύγει συνειδητά προορισμούς που δεν φημίζονται για τη γαστρονομία τους!

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι γαστρονομικά tours, επισκέψεις σε οινοποιεία και εργαστήρια παρασκευής παραδοσιακών τροφίμων αλλά και cooking classes έχουν αυξανόμενη ζήτηση και στην Ελλάδα.

Η ελληνική γαστρονομία είναι πλούσια τόσο σε επίπεδο πρώτων υλών όσο και σε επίπεδο συνταγών, κάτι που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αξιοποίησή της. Ωστόσο, πριν από την προβολή της, απαιτούνται μια σειρά στρατηγικών κινήσεων προκειμένου να ενταχθεί με αποδοτικό τρόπο στο τουριστικό προϊόν της χώρας.

Όπως αναφέρει, μιλώντας στο Tornos News, ο διακεκριμένος chef Λευτέρης Λαζάρου, απαιτείται η οργάνωση της παραγωγικής διαδικασίας έτσι ώστε αυτή να είναι επαρκής για τις ανάγκες των τουριστών, η κοστολόγηση των ελληνικών προϊόντων να είναι χαμηλότερη, τα ελληνικά προϊόντα πρέπει να μπορούν να φτάνουν πιο ευκολα στις κουζίνες εστιατορίων – ξενοδοχείων ακόμα και σε απομακρυσμένα μέρη και οι chef θα πρέπει να δημιουργούν περισσότερες ελληνικές συνταγές με ελληνικά προϊόντα. 


Οι μέχρι τώρα προσπάθειες

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται σε διάφορα σημεία σε όλη την Ελλάδα μια σειρά από γαστρονομικές εκδηλώσεις με στόχο την παρουσίαση και προώθηση των τοπικών προϊόντων και συνταγών. Πολλές φορές, οι ίδιες οι εκδηλωσεις αποτελούν αφορμή για συμπράξεις παραγωγών, μεταποιητών και τουριστικών επιχειρηματιών, παράγοντας νέα δυναμική στην αναβάθμιση του παρεχόμενου προϊόντος. 

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Tinos Food Paths, μια εκδήλωση που έγινε θεσμός μέσα σε ελάχιστα χρόνια και κατάφερε να συγκεντρώσει τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων στην αλυσίδα της τοπικής γαστρονομίας, από τους παραγωγούς μέχρι τους τελικούς καταναλωτές, σε εθελοντικό επίπεδο. Έτσι κάθε χρόνο το Μάιο, το νησί της Τήνου παρουσιάζει και προωθεί τις πρώτες ύλες του, τις παραδοσιακές συνταγές του αλλά και την εξέλιξη της σύγχρονης κουζίνας του, σε συνδυασμό πάντα με τις φυσικές ομορφιές του, την ιστορία του και την παράδοσή του. 

Αντίστοιχες δράσεις πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα και σε άλλους προορισμούς της Ελλάδας: στη Σύρο πραγματοποείται το Syros GrEATings, μια συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και του Συλλόγου Επαγγελματιών Επισιτισμού Σύρου «Τερψιχόρη», με την υποστήριξη του δικτύου Aegean Cuisine.

Πέρυσι η Αμοργός διοργάνωσε το Σεπτέμβριο την «Εβδομάδα Γαστρονομίας Αμοργού» ενώ η Σίφνος εδώ και χρόνια πραγματοποιεί τον ίδιο μήνα το «Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Γαστρονομίας Νικόλαος Τσελεμεντές». Και άλλες μικρότερες διοργανώσεις πραγματοποιούνται και σε άλλα νησιά του Αιγαίου.

Ταυτόχρονα, «τρέχει» εδώ και χρόνια το πρόγραμμα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος «Ελληνικό Πρωινό», μέσα από τον οποίο καταγράφονται και πιστοποιούνται λίστες με τοπικά προϊόντα και συνταγές για κάθε περιοχή που μπορούν να μπουν στους μπουφέδες πρωινού των ξενοδοχείων. 

Ιδιωτική πρωτοβουλία

Πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας αναλαμβάνονται και από τον αμιγώς ιδιωτικό τομέα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Sympossio Gourmet Touring που διοργανώνει για 9η συνεχή χρονιά φέτος ο Όμιλος Aldemar Resorts, συμπράττοντας με Έλληνες παραγωγούς, τουριστικούς επιχειρηματίες και θεσμικά όργανα.

Πρόκειται για μια σειρά διαδραστικών cooking events το οποία πραγματοποιούνται σε όλη σχεδόν την Ευρώπη με στόχο την προώθηση και την ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων και της ελληνικής γαστρονομίας ως βασικό συστατικό του ελληνικού τουρισμού. Φέτος, το concept είναι το «Οδοιπορικό στην Πελοπόννησο» και θα ταξιδέψει στην Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Αγγλία, Τσεχία, Σκανδιναβία, Σλοβακία, Πολωνία, Ρωσία, Ουκρανία, Ισραήλ.

Το Costa Navarino στη Μεσσηνία διοργανώνει σεμινάρια μεσσηνιακής γαστρονομίας προσκαλώντας κορυφαίους σεφ να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ντόπιους σεφ και ιδιοκτήτες ταβερνών και εστιατορίων. Επίσης εντός του συγκροτήματος διοργανώνονται οινογευσίες, γευστικές δοκιμές ελαιολάδου, cooking classes τοπικής κουζίνας από ντόπιες νοικοκυρές ενώ η σειρά τοπικών προϊόντων Navarino Icons προσφέρει στους επισκέπτες προϊόντα τοπικών παραγωγών. 

Οι γαστρονομικές πρωτοβουλίες δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την Αθήνα. Τα Athens Walking Tours έφεραν, με μεγάλη απήχηση, και στην Ελλάδα τη δραστηριότητα Athens Food Tour, μια περιπατητική περιήγηση στα πιο αντιπροσωπευτικά γαστρονομικά σημεία του κέντρου της Αθήνας που μυεί τους επισκέπτες στις γεύσεις και τα αρώματα της ελληνικής κουζίνας, όπως τα απολαμβάνουν οι ντόπιοι. Επιπλέον, διοργανώνει καθημερινά το Athens Cooking Lesson and Dinner, όπου οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να παρασκευάζουν ένα πλήρες γεύμα με την καθοδήγηση ενός έμπειρου μάγειρα, το οποίο και απολαμβάνουν αμέσως μετά ενώ παίρνουν μαζί τους και τις σχετικές συνταγές. Τέλος, διοργανώνονται και ειδικές οινογευσίες από τον Αττικό αμπελώνα αλλά και αμπελώνες από όλη την Ελλάδα. 

 

  1. 12/12 20:11

    Η Goldair Ηandling εξυπηρέτησε 128.000 πτήσεις το 2018

  2. 12/12 16:50

    Ο κ.Καμίνης παρουσίασε τα 8 νέα καταστήματα στη Στοά Εμπόρων

  3. 12/12 16:45

    Δείτε πώς η Aegean στηρίζει την επέκταση της τουριστικής περιόδου

  4. 12/12 15:13

    Μ. Κόνσολας: Η ΝΔ είναι δεσμευμένη σε μια πολιτική μείωσης των φόρων στον τουρισμό

  5. 12/12 14:20

    ΕΕ: Ναι στην παράταση της σύμβασης του αεροδρομίου Αθηνών

  6. 12/12 14:13

    Ο ΕΟΤ στις εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια του t.o. Berge & Meer

  7. 12/12 14:05

    Περιφέρεια Ν.Αιγαίου: Συνεργασία με τους εστιάτορες για την "Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης" το 2019

  8. 12/12 13:42

    DER Touristik: Αναδιάρθρωση στην Κ. Ευρώπη - Οι σκέψεις για τα ξενοδοχεία

  9. 12/12 12:39

    Συγκρατημένη ανησυχία στον Thomas Cook- "Η στρατηγική μας είναι σωστή παρά τις απώλειες"

  10. 12/12 12:14

    FedHATTA: Πρότυπο πιστοποίησης στα θαλάσσια σπορ

  11. 12/12 12:14

    Καμπανάκι για τον ελληνικό τουρισμό το 2019 από τη Γερμανία: Πτώση κρατήσεων για Ελλάδα- στα ύψη Τουρκία και Αίγυπτος

  12. 12/12 11:53

    Τουρισμός | 7 ψηφιακές τάσεις στα ταξίδια το 2019 (video)

  13. 12/12 11:53

    Ο τουρισμός περιπέτειας ελκύει το 50% των ταξιδιωτών

  14. 12/12 11:42

    Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόσκληση για συμμετοχή στην Έκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού του Μονάχου

  15. 12/12 11:38

    Η Έλενα Κουντουρά «χτύπησε» το καμπανάκι της Wall Street

  16. 12/12 09:41

    Ο τουρισμός της Μακεδονίας-Θράκης στις δράσεις του υπ.Εσωτερικών

  17. 12/12 09:39

    "Πάμε Λαμία", το σλόγκαν της τουριστικής προβολής για το 2019

  18. 12/12 09:37

    Ξενώνας νέων και επέκταση κάμπινγκ στην Εύβοια

  19. 12/12 09:33

    Λεύκωμα από την Περιφέρεια Κρήτης- τουριστικοί οδηγοί από τους Δήμους Σικυωνίων και Χίου

  20. 12/12 09:17

    Δήμος Φαιστού: Διαγωνισμός για τη δημιουργία τουριστικών διαδρομών

  21. 11/12 19:23

    Καταργείται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί

  22. 11/12 17:07

    H AirDNA έρχεται στην Αθήνα και αποκαλύπτει τον χάρτη της Airbnb στην Ελλάδα

  23. 11/12 16:25

    Γ. Βερνίκος: Aνάγκη Απεξάρτησης από τα Ορυκτά Καύσιμα

  24. 11/12 14:41

    Sun Express: Ρεκόρ θέσεων για Τουρκία το 2019

  25. 11/12 13:20

    Ε. Κουντουρά: Επενδυτικές ευκαιρίες στον ελληνικό τουρισμό

  26. 11/12 12:54

    +7,7% οι επισκέπτες στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους τον Αύγουστο

  27. 11/12 12:30

    FedHATTA: Επιτέλους έγκαιρη ενημέρωση από το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

  28. 11/12 12:23

    Ανοίγει στις 29 Μαρτίου το ξενοδοχείο Four Seasons Astir Palace

  29. 11/12 12:03

    Έρευνα: Πόσα είναι τα επώνυμα ξενοδοχεία στην Ελλάδα- οι επιδόσεις των 5άστερων

  30. 11/12 11:57

    Booking.com | Ποιο ελληνικό πρότζεκτ στον αειφόρο τουρισμό απέσπασε χρηματοδότηση

  31. 11/12 11:47

    Θα γίνει η Ryanair κανονική αεροπορική εταιρεία;

  32. 11/12 11:18

    Η Mindhaus αναλαμβάνει το μάρκετινγκ του Amada Colossos Resort

  33. 11/12 11:13

    Στρατηγική συνεργασία της Autohellas Hertz με την Alphabet

  34. 11/12 11:04

    U.S. News: 2 ελληνικά νησιά στους κορυφαίους ρομαντικούς προορισμούς στον κόσμο

  35. 11/12 10:54

    Air Canada: Αύξηση των συνδέσεων με Αθήνα από Μόντρεαλ και Τορόντο το 2019

  36. 11/12 09:42

    Η τουριστική υπεραξία από το καρναβάλι της Πάτρας

  37. 11/12 09:41

    Ο Δήμος Ρόδου απέρριψε την ενιαία μίσθωση της Νέας Αγοράς

  38. 11/12 09:39

    Δράσεις για τον τουρισμό σε δήμους

  39. 11/12 09:32

    Εκτίμηση της μισθωτικής αξίας 2 ξενοδοχείων από την Atticabank Properties

  40. 11/12 09:28

    Τουριστική συνεργασία Ελλάδας- Λιβάνου

  41. 11/12 09:25

    Περιφέρεια Κρήτης: Προώθηση των αγροτικών προϊόντων και της κρητικής κουζινας

  42. 11/12 09:20

    «Επιβατηγός εταιρεία της χρονιάς» η SEAJETS

  43. 11/12 09:07

    Τι αλλαγές επέρχονται στα ενοικιαζόμενα δωμάτια με το νέο νόμο

  44. 10/12 22:55

    ΟΚΕ: Πρότυπη συζήτηση για τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή και την κοινωνία

  45. 10/12 16:10

    560.000 ευρώ για υδατοδρόμια σε Λευκάδα, Μεγανήσι, Κεφαλονιά και Ιθάκη

  46. 10/12 15:52

    Δείτε πώς φτιάχνεται ένα αεροπλάνο σε 54 δευτερόλεπτα

  47. 10/12 14:42

    Ο τουρισμός παρατήρησης πουλιών στην Κρήτη

  48. 10/12 14:37

    Google Reviews: Νέα λειτουργία για άμεση απόκριση των ξενοδοχείων στα σχόλια

  49. 10/12 13:32

    Τα προβλήματα του Β. Αιγαίου στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών

  50. 10/12 13:15

    Ξανά ο διαγωνισμός για το Ξενία Ιαματικής Πηγής Κύθνου

  51. 10/12 12:50

    HAPCO: Θετικά μηνύματα για την προσέλκυση παγκοσμίων συνεδρίων στην Ελλάδα

  52. 10/12 12:47

    Το καζάνισμα της Σούμας, το παραδοσιακό ποτό της Χίου

  53. 10/12 12:41

    Η Κάρπαθος στην έκθεση Grecka Panorama 2018

  54. 10/12 12:15

    Μέλος των Fine Hotel & Resorts της American Express το ξενοδοχείο Caramel

  55. 10/12 12:12

    O συνεδριακός τουρισμός της Θεσσαλονίκης στην “IBTM World 2018"

  56. 10/12 11:54

    ASTA: Πώς ταξιδεύουν οι Αμερικανοί τουρίστες

  57. 10/12 11:27

    Δείτε το νέο νόμο για τον θεματικό τουρισμό

  58. 10/12 10:02

    Κίτρινα Γιλέκα: Κύμα ακυρώσεων στα ξενοδοχεία στο Παρίσι

  59. 10/12 09:35

    Πώς θα προβληθεί ο τουρισμός της Θεσσαλίας το 2019

  60. 10/12 09:33

    Επιχορηγήσεις για ξενοδοχεία σε Ικαρία και Χαλκιδική

  61. 10/12 09:30

    Στη Χίο η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών

  62. 10/12 09:29

    Η ελληνική γαστρονομία προβάλλεται στην Σουηδία

  63. 10/12 09:26

    Spots Viral Video για τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες

  64. 10/12 09:20

    Ευρωπαϊκός Κανονισμός φέρνει τα πάνω - κάτω στις κρατήσεις στα ξενοδοχεία

  65. 09/12 18:50

    Έ.Κουντουρά: Πώς προωθείται ο τουρισμός υγείας στην Ελλάδα- εγκαίνια της Athens International Tourism Expo

  66. 09/12 16:02

    International Tourism Expo 2018: Ο υπερ- τουρισμός και άλλες 6 τάσεις διαμορφώνουν το μέλλον

  67. 09/12 11:26

    Δήμος Παγγαίου: Δημιουργία προσβάσιμων θαλάσσιων τουριστικών προορισμών

  68. 09/12 11:25

    Ψηφιακή προβολή των γεω-μνημείων της Λήμνου

  69. 09/12 11:21

    Δράσεις πολιτισμού στο Αγρίνιο

  70. 09/12 10:59

    Εορταστικό πάρτι στο ανακαινισμένο Ballroom του Crowne Plaza Athens City Centre

  71. 08/12 12:36

    International Tourism Expo 2018: Οι Περιφέρειες προωθούν τη συνεργασία

  72. 08/12 11:10

    Η Κως ως τουριστικός προσβάσιμος θαλάσσιος προορισμός

  73. 08/12 11:08

    Ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης προορισμού στην Κατερίνη

  74. 08/12 11:03

    Νέος πολυχώρος στην Ελεύθερνα

  75. 07/12 16:39

    Ημερίδα για το Digital Marketing στη Θεσσαλονίκη

  76. 07/12 16:25

    O τουρισμός αύξησε τον κύκλο εργασιών στα καταλύματα και την εστίαση το γ' 3μηνο

  77. 07/12 16:01

    Η Τήνος στοχεύει σε διεθνείς και Έλληνες ταξιδιώτες

  78. 07/12 15:40

    Γ. Τζιάλλας: Eπενδυτικές ευκαιρίες στον ελληνικό τουρισμό

  79. 07/12 15:06

    Προωθείται η εγγραφή του Μινωικού Πολιτισμού στην UNESCO

  80. 07/12 14:31

    Μ. Κόνσολας: Υπερφορολόγηση του τουρισμού την τελευταία τετραετία

  81. 07/12 14:07

    Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Αεροπορίας σήμερα

  82. 07/12 13:39

    Σε διαβούλευση σχέδιο Κανονισμού Καζίνο

  83. 07/12 13:29

    Η FedHATTA στηρίζει τον οινικό τουρισμό της Νάουσας

  84. 07/12 13:15

    Περισσότερο σεξ στις διακοπές θέλουν οι Αμερικανοί τουρίστες

  85. 07/12 12:51

    Virtuoso: Οι 9 εμπειρίες πολυτελών διακοπών που δεν πρέπει να χάσει κανείς το 2019

  86. 07/12 12:01

    +12,3% η επιβατική κίνηση στην Αθήνα το Νοέμβριο

  87. 07/12 11:41

    Fraport Greece: Διψήφια αύξηση των επιβατών το Νοέμβριο

  88. 07/12 11:41

    Επενδύσεις: Προκαταβολή του 25% της επιχορήγησης

  89. 07/12 11:38

    Σε διαβούλευση το σ/ν για την προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων

  90. 07/12 11:22

    Ryanair: Νέο δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Κρακοβία το 2019

  91. 07/12 11:15

    Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το θεματικό τουρισμό - Τι περιλαμβάνει

  92. 07/12 10:38

    1,5 εκατ. Πολωνοί τουρίστες στην Ελλάδα το 2019

  93. 07/12 10:24

    Διεθνής διάκριση για το ξενοδοχείο Liostasi Hotel & Suites

  94. 07/12 10:16

    Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Προβολή παραγωγών σε 30 ξενοδοχεία

  95. 07/12 10:14

    Περιφέρεια Πελοποννήσου: Πολιτιστική διαδρομή "Δρόμοι Υγείας"

  96. 07/12 10:12

    Δήμος Πόρου: Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής για το 2019

  97. 07/12 10:09

    ΕΟΤ: Πρόγραμμα διαφήμισης στην Κίνα

  98. 07/12 10:05

    Δυο νέα 5άστερα ξενοδοχεία στη Σαντορίνη

  99. 06/12 16:17

    Ο Δήμος Χερσονήσου στην Grecak Panorama και Greek Food Show

  100. 06/12 14:38

    Στην Κέρκυρα το βραβείο καλύτερης ευρωπαϊκής τοποθεσίας για κινηματογραφικά γυρίσματα