Χανιά: Οι μισοί τουρίστες είναι πλέον μη Σκανδιναβοί- έρευνα

Χανιά: Οι μισοί τουρίστες είναι πλέον μη Σκανδιναβοί- έρευναΚορυφαίος προορισμός το Ελαφονήσι για τους τουρίστες των Χανίων το 2015

Μέχρι το 2010 σχεδόν 7 στους 10 αλλοδαπούς τουρίστες στην περιοχή της Δυτικής Κρήτης προέρχονταν από τις σκανδιναβικές χώρες. Την τελευταία 5ετία, ωστόσο, καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση των μην Σκανδιναβών (αύξηση 176% την περίοδο 2010-2015), με αποτέλεσμα πλέον το ισοζύγιο των αφίξεων στα Χανιά να μοιράζεται μεταξύ Σκανδιναβών και μη (περίπου 49% οι μη Σκανδιναβοί την τελευταία 3ετία).

Το στοιχείο αυτό αναδεικνύει η ετήσια έρευνα για τον τουρισμό στη Δυτική Κρήτη, που πραγματοποιεί το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας:

Διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο Χανίων

Οι αφίξεις αλλοδαπών επισκεπτών το 2015 στο αεροδρόμιο Χανίων έφτασαν τις 942.997, σημειώνοντας μια οριακή αύξηση σε σχέση με το έτος 2014 (938.511 αφίξεις) της τάξης του 0,48%. Η αύξηση αυτή οφείλεται εξίσου τόσο στους Σκανδιναβούς όσο και στους μη Σκανδιναβούς επισκέπτες.

Βλέποντας τα ποσοστά αφίξεων των αλλοδαπών επισκεπτών για την περίοδο αυτή, διαπιστώνουμε ότι το 51,2% προέρχεται από τις Σκανδιναβικές Χώρες, όπως είναι η Σουηδία (16,5%), Νορβηγία (15,5%), Δανία (12,8%), Φινλανδία (6,4%). Ακολουθούν αλλοδαποί επισκέπτες από την Μ. Βρετανία (11,2%), Γερμανία (7,9%), Πολωνία (6,9%) και Ιταλία (5,4%).

Από τις σκανδιναβικές χώρες, πέρυσι, παρατηρήθηκε αύξηση μόνο από τους Σουηδούς κατά 10%, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια η αύξηση αυτή φτάνει το 40%, καταλαμβάνοντας φέτος την πρώτη θέση επί των συνολικών αφίξεων, έπειτα από οκτώ χρόνια. Αναφορικά με τους μη Σκανδιναβούς, οι Γερμανοί και οι Βρετανοί είναι αυτοί που εμφανίζουν σημαντικές αυξήσεις κατά 26% και 9%, αντίστοιχα, συνεχίζοντας την ανοδική τους πορεία την τελευταία πενταετία.

Τα τελευταία 8 χρόνια, παρατηρούμε ότι οι Σκανδιναβοί κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα, μεταξύ 390 και 455 χιλιάδων αφίξεων με μικρές αυξομειώσεις κατά την περίοδο αυτή. Αντίθετα, όσον αφορά τις αφίξεις μη Σκανδιναβών στο αεροδρόμιο Χανίων, σημειώνεται μια σημαντική μείωση κατά 48% την περίοδο 2007‐2010, ενώ την περίοδο 2010‐2015 υπερδιπλασιάστηκαν κατά 176%. 

Οι προορισμοί στην Κρήτη

Σύμφωνα με την έρευνα, από το σύνολο των αλλοδαπών τουριστών που προτιμούν το αεροδρόμιο Χανίων ως τελικό προορισμό  των διακοπών τους, το  85%  παραμένει  στο  Ν.  Χανίων για να περάσει τις διακοπές  τους, το 13% προτιμάει το Ρέθυμνο, ενώ μικρότερα ποσοστά επιλέγουν τους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου.

Δημοφιλέστερες περιοχές των Χανίων

Πέντε περιοχές των Χανίων είναι οι δημοφιλέστερες. Η πρώτη περιλαμβάνει τις περιοχές Πλατανιάς – Αγία Μαρίνα, όπου βρίσκεται και η πλειονότητα των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και φαίνεται ότι προτιμώνται και από την πλειονότητα (53%) των τουριστών.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά το Κέντρο της πόλης Χανίων. Εδώ παρατηρούμε ένα ποσοστό κοντά στο 18%. Η τρίτη κατηγορία αναφέρεται στο νότιο τμήμα του νομού (Παλαιόχωρα – Σφακιά‐ Σούγια), όπου κυριαρχούν μικρότερες μονάδες και κυρίως ενοικιαζόμενα δωμάτια. Εδώ τα ποσοστά προτίμησης αγγίζουν το 11%, ενώ ίδιο είναι το ποσοστό εκείνων που προτίμησαν να διαμείνουν στο δυτικό τμήμα του νησιού, στο Καστέλι και γενικότερα στην περιοχή της Κισσάμου. Τόσο στο νότιο όσο και στο δυτικό τμήμα του νησιού το ποσοστό είναι υψηλότερο σε σχέση με το 2014. Τέλος, ακολουθούν οι περιοχές του Αποκόρωνα και της Γεωργιούπολης, στο ανατολικό τμήμα του νομού στα σύνορα με το νομό Ρεθύμνου, με ποσοστό επισκεπτών που φτάνει στο στο 8%.

Κορυφαίος προορισμός για τους αλλοδαπούς επισκέπτες που προσγειώνονται στο αεροδρόμιο Χανίων, αναδείχτηκε και το 2015 το Ελαφονήσι, το οποίο επισκέφθηκε ένας στους τέσσερις τουρίστες. Ακολουθούν οι επισκέψεις στα μουσεία/εκκλησίες/μοναστήρια, για τα οποία το 17% έδειξε ιδιαίτερη προτίμηση. Σχετικά με την παραλία του Μπάλου και της Σούγιας, βλέπουμε ότι υπάρχει μια διαφοροποίηση στο ότι εκείνοι που επισκέπτονται για πρώτη φορά τη Δυτική Κρήτη, φαίνεται να προτιμούν περισσότερο το Μπάλο, σε αντίθεση με αυτούς που έχουν ήδη ξαναέρθει και επιλέγουν πιο πολύ την παραλία της Σούγιας.

Υψηλά ποσοστά επισκεψιμότητας κατέχουν επίσης το φαράγγι της Σαμαριάς, αλλά και οι αρχαιολογικοί χώροι, με την Κνωσσό να είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός και ακολουθούν οι αρχαιολογικοί χώροι της Φαιστού και της Αρχαίας Απτέρας. Σε όλους τους παραπάνω προορισμούς, οι μη Σκανδιναβοί και κυρίως οι αλλοδαποί που προέρχονται από τη Μεσόγειο, είναι εκείνοι που πραγματοποίησαν περισσότερες επισκέψεις σε σχέση με τους Σκανδιναβούς. Αυτό εξηγείται με το γεγονός ότι πολλοί από τους Σκανδιναβούς έχουν ξαναέρθει στα Χανιά και γενικότερα στην Κρήτη, οπότε έχουν επισκεφτεί αυτούς τους προορισμούς κατά το παρελθόν.

Ημέρες διαμονής

Όσον αφορά τις ημέρες διαμονής των τουριστών, δύο στους τρεις μένουν έως και 1 εβδομάδα, τρεις στους δέκα μεταξύ 1 και 2 εβδομάδων, ενώ ένα ποσοστό 3,5% προτιμάει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι το 60% μένει ακριβώς 1 εβδομάδα, ενώ το 17% μένει ακριβώς δύο εβδομάδες.

Είδος Τουριστικού Καταλύματος  

Το ξενοδοχείο είναι το δημοφιλέστερο κατάλυμα. Η πλειονότητα (τρεις  στους  τέσσερις)  επιλέγει  ξενοδοχεία  3*  και  4*,  έπονται  τα  5άστερα,  ενώ  ένα  μικρότερο  ποσοστό  επιλέγει ξενοδοχεία 1* και 2*

Ενδιαφέρον προκαλεί και το πακέτο που προτιμούν οι τουρίστες όταν κλείνουν το ξενοδοχείο τους, αφού τρεις στους δέκα επιλέγουν το λεγόμενο “all inclusive package”, ενώ σχεδόν δύο στους τρεις προτιμούν την απλή διαμονή. Το 22% θέλει μόνο πρωινό, ενώ ένα 16% προτιμάει στην τιμή του ξενοδοχείου να συμπεριλαμβάνεται η ημιδιατροφή.

Εκείνοι που διαθέτουν μικρότερα εισοδήματα επιλέγουν το πακέτο “all inclusive”, και όσο ανεβαίνουν τα εισοδήματα τόσο μειώνεται το πακέτο που περιλαμβάνει κάποια διατροφή και προτιμάται η απλή διαμονή στα υψηλότερα εισοδήματα.

Τρόπος κράτησης

Από την μια μεριά, ο πιο παραδοσιακός τρόπος μέσω ταξιδιωτικών γραφείων (σχεδόν τέσσερις στους δέκα) και από την άλλη ο πιο σύγχρονος μέσω online καταστημάτων (ένας στους τρεις). Υπάρχει επίσης ένα 17% που προτιμάει τουριστικούς πράκτορες, ενώ αξιοσημείωτα είναι και τα ποσοστά της απευθείας κράτησης από την ιστοσελίδα του ξενοδοχείου αλλά και στις peer to peer ιστοσελίδες. Αναφορικά με αυτούς που επιλέγουν να κάνουν online τις κρατήσεις τους, το πιο δημοφιλές σύστημα κρατήσεων είναι το booking.com με έναν στους τρεις να το προτιμούν, ενώ στη δέυτερη θέση με ένα ανησυχητικά σημαντικό ποσοστό είναι η ιστοσελίδα Air BnB.

Το προφίλ των τουριστών

Οι περισσότεροι από τους επισκέπτες στα Χανιά είναι μέσου και υψηλού εισοδήματος. Οι μισοί περίπου έχουν εισόδημα άνω των 45.000 ευρώ, ενώ ένας στους τέσσερις δηλώνει ετήσιο εισόδημα άνω των 80.000 ευρώ. Δύο στους δέκα από τους επισκέπτες, δηλώνουν ότι η διάρκεια των διακοπών τους είναι άνω των 2 εβδομάδων.

Η πλειονότητα είναι άνω των 45 ετών, που κάνουν οικογενειακές διακοπές ενώ οι περισσότεροι από αυτούς είναι δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι.

Το φυσικό περιβάλλον, το τοπικό φαγητό, η σχέση τιμών και κόστους υπηρεσιών και η ύπαρξη αρχαιολογικών χώρων, αποτελούν τους βασικούς λόγους επιλογής της περιοχής για διακοπές.

Οι περισσότεροι από τους επισκέπτες δηλώνουν ικανοποιημένοι από τα καταλύματα και τις υπηρεσίες που τους προσφέρονται, ενώ 4 στους 10 επισκέπτες δηλώνουν ότι η δαπάνη παραμονής τους είναι τα 900 ευρώ.

Οι κύριες πηγές στις οποίες διοχετεύονται οι δαπάνες των επισκεπτών, αφορούν εστιατόρια και ταβέρνες, καθώς και αγορά φαγητού ποτών, που στην συντριπτική τους πλειονότητα γίνονται σε καταστήματα της περιοχής. Ως τρίτη επιλογή, αναφέρουν την αγορά προϊόντων (όπως ρούχα, παπούτσια, χρυσαφικά και σουβενίρ). Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται οι εκδρομές και τα έξοδα για νυκτερινή διασκέδαση.

Αφίξεις με τη Ryanair

Οι συνολικές αφίξεις της συγκεκριμένης εταιρείας πέρυσι κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το 2014, φτάνοντας τις 269 χιλιάδες, καταλαμβάνοντας ποσοστό ίσο με το 28,5% επί των αφίξεων αλλοδαπών επισκεπτών στο αεροδρόμιο Χανίων. Από τους αλλοδαπούς τουρίστες που έρχονται με τη Ryanair, η πλειονότητα προέρχεται από τη Μ.Βρετανία κατά 21%, Ιταλία κατά 19%, Γερμανία κατά 15% και Κύπρο κατά 13%.

Επίσης, παρατηρούμε ότι οι Ιταλοί, Κύπριοι καθώς και οι Ιρλανδοί έρχονται αποκλειστικά με τη Ryanair, ενώ σχεδόν οι μισοί Γερμανοί και Βρετανοί προτιμούν την αεροπορική εταιρία Ryanair για να φτάσουν στο αεροδρόμιο Χανίων.

Κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι της Σούδας

Οι οργανωμένες αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων στο λιμένα Σούδας, ξεκίνησαν δυναμικά το 2011, καταγράφοντας ρεκόρ αφίξεων με 158.118 αφίξεις επιβατών, ενώ την περυσινή χρονιά σημειώθηκαν οι λιγότερες αφίξεις με 30.366 επιβάτες, το οποίο οφείλεται κυρίως στην απόσυρση μεγάλων κρουαζιερόπλοιων από τους ομίλους κολοσσούς του κλάδου από τη Δυτική Μεσόγειο προς τα λιμάνια της Βόρειας Ευρώπης, Δυτικής Μεσογείου αλλά και της Άπω Ανατολής, λόγω του πολεμικού κλίματος που επικρατούσε στην Μέση Ανατολή αλλά και της οικονομικής κρίσης που μαστίζει ακόμη πολλές χώρες της Νότιας κυρίως Ευρώπης.

Τα κρουαζιερόπλοια που κατέφτασαν πέρυσι στο λιμένα Σούδας, παρόλο που ήταν λιγότερα και με λιγότερους επιβάτες σε σχέση με τα προηγούμενα τρία χρόνια, ήταν όμως κρουαζιερόπλοια πολυτελείας. Το 2015 οι αφίξεις των επιβατών με κρουαζιερόπλοια στο λιμένα Σούδας έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί σε σχέση με το 2014, αποτέλεσμα των προσπαθειών που κατέβαλλε το Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων, προσέλκυσης πολυτελών κρουαζιερόπλοιων, φτάνοντας τις 96.612 αφίξεις επιβατών, οι οποίοι είναι υψηλού εισοδηματικού προφίλ, αποφέροντας έτσι και περισσότερα έσοδα ανά επιβάτη στην τοπική κοινωνία.

----------------

Υπεύθυνοι έρευνας σε δείγμα 4.000 τουριστών

Δρ. Γ. Μπαουράκης, Δ/ντής Μ.Α.Ι.Χ.

Καθ. Κ. Ζοπουνίδης, Ακαδημαϊκός, Δ/ντής Εργ. Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης και Ανάλυσης Δεδομένων ‐ Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Audencia Nantes School of Management, France

Π. Δράκος, ΕΔΙΠ, Τμ. Οικονομικών Επιστημών, Παν/μιο Κρήτης

Γ. Αγγελάκης, Ερευνητής, Τμ. Οικονομίας και Διοίκησης, Μ.Α.Ι.Χ.

E. Σταματάκη, Ερευνητής, Τμ. Οικονομίας και Διοίκησης, Μ.Α.Ι.Χ.

Γ. Μανθούλης, Υπ. Δρ. Πολυτεχνείου Κρήτης – Μ.Α.Ι.Χ.

Γ. Ατσαλάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Πολυτεχνείο Κρήτης

 

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Επενδύσεις
 1. 27/05 19:31

  Συνάντηση Όλ. Κεφαλογιάννη με την Πριγκίπισσα της Ιαπωνίας - "Στενότερη πολιτιστική και τουριστική προσέγγιση των δύο λαών"

 2. 27/05 19:03

  Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην έκθεση φωτογραφιών του Robert McCabe

 3. 27/05 16:58

  Ξεκίνησαν από τη Χαλκιδική οι πρώτοι έλεγχοι με drones για παραχωρήσεις σε αιγιαλό και παραλίες

 4. 27/05 16:30

  Mabrian - Phocuswright: Ο υπερ-τουρισμός διώχνει το 61% των ταξιδιωτών

 5. 27/05 16:04

  Εξαιρετικά Επιτυχής η Πρώτη Εκδήλωση της HSMAI Europe στην Ελλάδα

 6. 27/05 14:31

  Εκδήλωση για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στα ξενοδοχεία

 7. 27/05 14:25

  Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Διαμονής: Ρεκόρ αισιοδοξίας στα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά ξενοδοχεία παρά τις προκλήσεις

 8. 27/05 13:59

  Άνοιξαν οι αιτήσεις για τον 7ο Κύκλο Επιτάχυνσης του CapsuleT

 9. 27/05 13:43

  ΕΟΤ | Έκθεση Φωτογραφίας του Robert Mc Cabe στο Μουσείο Ακρόπολης

 10. 27/05 12:57

  Στο Φεστιβάλ Καννών το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

 11. 27/05 12:50

  ΠΟΤΑΠ | Ταξίδι γνωριμίας Γερμανών Δημοσιογράφων στην Πιερία

 12. 27/05 12:29

  Ανωμερίτες Χανίων | Η κρητική ποίηση και το λαούτο φανερώνουν την ψυχή των Χανίων

 13. 27/05 11:59

  ΥΠΑ | Βελτίωση της λειτουργικότητας του αεροδρομίου Σητείας

 14. 27/05 11:15

  Αερομεταφορές: +12,2% η επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια το α' τετράμηνο του 2024

 15. 27/05 11:06

  Η πρώτη εκδήλωση της HSMAI Europe στην Αθήνα

 16. 27/05 10:53

  Υπερ-τουρισμός | Ποιες περιοχές στην Ιταλία βρίσκονται στο "κόκκινο"- οι άμεσες επιπτώσεις

 17. 27/05 10:51

  Η Κίνα στρατηγικός τουριστικός στόχος για την Αθήνα

 18. 27/05 10:35

  Επίσκεψη στο κρουαζιερόπλοιο Voyager of the Seas της Royal Caribbean International στον Πειραιά

 19. 27/05 10:15

  Τουρισμός: Συνεργασία ΕΟΤ με τη πλατφόρμα Wego για ταξιδιώτες από τη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική

 20. 27/05 07:51

  Δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

 21. 27/05 07:50

  Προβολή της Αθηναϊκής κουζίνας στην Ολλανδία

 22. 27/05 07:49

  Πανελλήνια Συνάντηση Vespa στην Καλαμάτα

 23. 27/05 07:08

  Φιλοξενία αρχαιολόγων του πανεπιστημίου Carleton Αμερικής στη Σαντορίνη

 24. 27/05 07:07

  ΕΟΤ: Ταξίδια εξοικείωσης για τουριστική προβολή σε Σύρο, Σίφνο και Κίμωλο

 25. 27/05 07:04

  Εκδηλώσεις τιμής για τους σφουγγαράδες σε Ρόδο και Κάλυμνο

 26. 26/05 23:38

  Δεύτερη ζωή για θρυλικό Boeing, που αγόρασε ο Ωνάσης, στην πλατεία Ολυμπιακής Αεροπορίας

 27. 26/05 20:44

  Α. Ανδρεάδης: Άνοιξε η νέα deluxe πτέρυγα του Ikos Andalusia στην Marbella

 28. 26/05 13:02

  Εγκαίνια για το Μουσείο Κρητικής Λαογραφίας της Οικογένειας Κοκοτού

 29. 26/05 12:50

  Σαντορίνη | Περιορισμοί κυκλοφορίας λόγω του κινδύνου κατολισθήσεων τη θερινή περίοδο

 30. 26/05 12:37

  Άμεσα ξεκινά το γραφείο του ΕΟΤ στη Μελβούρνη – Ικανοποίηση εκφράζει η Ελληνική Κοινότητα

 31. 26/05 12:00

  Μαγιόρκα: Απαγόρευση αλκοόλ με «παραθυράκια»

 32. 26/05 11:33

  Δήμος Βάρης - Βούλας- Βουλιαγμένης: 4 παραλίες για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας

 33. 26/05 07:29

  ΕΟΤ: 30.000 ευρώ για την υποστήριξη εκδηλώσεων σε Αθήνα και Χανιά

 34. 25/05 23:10

  To Ζαγόρι στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO - Παρών στην εκδήλωση ο κ.Μητσοτάκης

 35. 25/05 22:59

  Ελληνική Εταιρία Ψηφιακής Ιατρικής | Tιμητική διάκριση στην Όλγα Κεφαλογιάννη

 36. 25/05 22:56

  Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων: Ζητείται Ειδικός Συνεργάτης με εμπειρία σε θέματα τουρισμού

 37. 25/05 11:15

  Προβολή της Κρήτης στην Ολλανδία | φιλοξενία δημοσιογράφων και εκπροσώπων του Corendon

 38. 25/05 10:47

  Domes Resorts | Ταξίδια γνωριμίας με τα ξενοδοχεία της από 260 Βρετανούς ταξιδιωτικούς πράκτορες

 39. 25/05 10:21

  Δήμος Θερμαϊκού: Πρόταση για 3 παραλίες στο πρόγραμμα προσβασιμότητας του υπ. Τουρισμού

 40. 25/05 10:16

  Ορεινοί Αγώνες Ζυγάκτη Ποταμού Zygaktis Trail στη Δράμα

 41. 24/05 21:25

  Ποιοτικός τουρισμός στην Αρκαδία - ποιο μοντέλο ταιριάζει στην περιοχή

 42. 24/05 18:53

  Ο τελικός του UEFA Europa Conference League ξεκινάει από το Θησείο και την Πλατεία Κοτζιά- Φεστιβάλ φιλάθλων

 43. 24/05 15:51

  RND: «Το εφετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα μπορεί να είναι ακόμη πιο ακραίο από το 2023»

 44. 24/05 15:21

  Ηρώ Χατζηγεωργίου | Ο τρόπος αξιοποίησης των ακινήτων της ΕΤΑΔ θα μεταμορφώσει ολόκληρες περιοχές

 45. 24/05 14:10

  United Airlines | Νέα καθημερινή απευθείας πτήση από την Αθήνα προς το Σικάγο O’Hare

 46. 24/05 13:37

  Γαλάζια Σημαία 2024: 2η η Ελλάδα παγκοσμίως με 652 βραβευμένα σημεία

 47. 24/05 13:10

  Κυριαρχία της Jet2 στις αεροπορικές θέσεις με προστασία ATOL στο Ην. Βασίλειο

 48. 24/05 11:56

  Τουρισμός: Ιστορικό ρεκόρ στις δαπάνες των Αμερικανών για καλοκαιρινές διακοπές το 2024

 49. 24/05 11:24

  McAfee: Πάνω από 25% των Αμερικανών έχουν πέσει θύμα απάτης στα ταξίδια

 50. 24/05 10:49

  FΑΜ Trips: Προβολή της Χαλκιδικής σε Ιταλούς και Αρμένιους επαγγελματίες του τουρισμού

 51. 24/05 10:28

  Ο ΕΟΤ στην ΙΜΕΧ 2024: Αυξημένο ενδιαφέρον για συνέδρια στην Ελλάδα

 52. 24/05 10:13

  AEGEAN | Αύξηση κύκλου εργασιών κατά 17% το α΄τρίμηνο, 11% περισσότεροι επιβάτες

 53. 24/05 10:01

  Ένωση Ξενοδόχων Αθήνας | Ο Απρίλιος βελτίωσε τις επιδόσεις των ξενοδοχείων το α΄4μηνο

 54. 24/05 07:46

  Θετική γνωμοδότηση για λιμενικά έργα μπροστά από το Divani Apollon Palace & Thalasso

 55. 24/05 07:44

  Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

 56. 24/05 07:42

  Ισπανία: Αύξηση του πληθωρισμού στο 3,3% τον Απρίλιο

 57. 24/05 07:40

  Διεθνής Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος Rock Solid 2024 στο Καστελλόριζο

 58. 24/05 07:39

  Ημερίδα «Λάρισα. Πόλη στο μέλλον»

 59. 23/05 17:24

  Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό | Ενημέρωση των μελών της Ε.Ξ. Θεσσαλονίκης

 60. 23/05 17:15

  Επίσκεψη Κεφαλογιάννη σε προσβάσιμη για ΑΜΕΑ παραλία της Γλυφάδας

 61. 23/05 16:44

  Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων αναβαθμίζει την ψηφιακή της παρουσία

 62. 23/05 16:33

  Airbnb | Τι ζητούν Έλληνες και ξένοι το καλοκαίρι - Μαρούσι (!), Χαλάνδρι (!), παραθαλάσσιοι και βιωματικοί προορισμοί...

 63. 23/05 14:58

  Focus Bari | 1 στους 3 Έλληνες παίζουν τυχερά παιχνίδια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα

 64. 23/05 14:26

  Σε τιμές... Μονακό οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι

 65. 23/05 11:55

  Γερμανικός τουρισμός: Σε υψηλά πενταετίας η διάθεση για διακοπές αυτό το καλοκαίρι

 66. 23/05 11:51

  Διεθνείς εκδηλώσεις του Μαΐου υπό την αιγίδα του ΕΟΤ

 67. 23/05 11:35

  Κρήτη | Υψηλές προσδοκίες για τις τουριστικές ροές από τις Αραβικές Χώρες

 68. 23/05 11:17

  Jet2.com και Jet2holidays | Άνοιξε το χειμερινό πρόγραμμα 2025-2026 σε ηλιόλουστους προορισμούς

 69. 23/05 11:08

  Γιατί ο καφές ακριβαίνει συνεχώς

 70. 23/05 10:51

  HOTREC: Η πρόταση της Κομισιόν πλήττει την ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαϊκών πακέτων διακοπών

 71. 23/05 10:02

  Booking.com: Αυτές είναι οι τάσεις στις παγκόσμιες ταξιδιωτικές αναζητήσεις – Συμβουλές στις επιχειρήσεις

 72. 23/05 09:12

  TRYP by Wyndham | Νέα εμφάνιση και αισθητική στα ξενοδοχεία σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική

 73. 23/05 07:59

  Heraklion Swimming Challenge 2024 στο Ηράκλειο Κρήτης

 74. 23/05 07:55

  Ορεινός Αγώνας Karya Olympus Trail 2024

 75. 23/05 07:50

  Οι τιμές σε παραλίες του Μαλεβιζίου για το 2024

 76. 23/05 07:40

  Γαστρονομία Χωρίς Σύνορα στην Τσαγκαράδα Πηλίου

 77. 23/05 07:35

  Δήμος Πάργας: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

 78. 22/05 19:25

  Βράβευση του ιδρυτή και προέδρου της Grecotel Νίκου Δασκαλαντωνάκη

 79. 22/05 18:12

  H δωρεά οργάνων σώζει ζωές | Μια ξεχωριστή εκδήλωση για τη γιορτή της μητέρας στο Μαρούσι

 80. 22/05 17:41

  ΣΕΤΚΕ | Προβληματίζουν οι χαμηλές πληρότητες στα μικρά τουριστικά καταλύματα

 81. 22/05 16:36

  NJV Athens Plaza | 33 πλήρως ανακαινισμένα Classic Business δωμάτια

 82. 22/05 16:32

  Oι πολιτιστικές εμπειρίες συνεχίζονται στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Επόμενος προορισμός: Κίνα!

 83. 22/05 15:48

  Deloitte: Αυξημένος ο προϋπολογισμός διακοπών των Αμερικανών αυτό το καλοκαίρι

 84. 22/05 14:08

  Ελληνικός τουρισμός 2024 | 942 εκατ. ευρώ οι εισπράξεις, 2,3 εκατ. οι αφίξεις το α' τρίμηνο

 85. 22/05 14:03

  Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην ΙΜΕΧ 2024 - Η θέση της Θεσσαλονίκης στον συνεδριακό τουρισμό

 86. 22/05 13:51

  Αναβιώνει το ιστορικό ξενοδοχείο του Ηρακλείου Mediterranean

 87. 22/05 13:23

  Αμερικανικός τουρισμός: Το 61% θα ταξιδέψει για αναψυχή μέσα στο ερχόμενο 4μηνο - Πόσοι επιλέγουν διαμονή σε ξενοδοχείο

 88. 22/05 12:08

  Booking.com: Το 54% των Αυστραλών θεωρούν σημαντικά τα αειφόρα ταξίδια αλλά όχι προτεραιότητα στην κράτηση

 89. 22/05 11:45

  Porto Carras Pro-Am Aegean Mini Tour με συμμετοχές από 12 χώρες

 90. 22/05 11:10

  Τουρισμός | 15% πάνω από τον πληθωρισμό οι αεροπορικοί ναύλοι - γιατί θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν

 91. 22/05 10:33

  Ισπανικός τουρισμός | +13,6% οι αφίξεις το α' 4μηνο - Μεγάλη αύξηση από τις μακρινές αγορές

 92. 22/05 10:15

  Πιερία | Εύσημα από την τουριστική ηγεσία για τις δράσεις τουριστικής προβολής

 93. 22/05 10:10

  Προβολή της Κρήτης και της Χίου στη Νότια Ιταλία - εκδήλωση στη Νάπολη

 94. 22/05 07:20

  ΕΟΤ | Πρόσκληση για Προϊστάμενο στο Γραφείο Αυστραλίας

 95. 22/05 07:16

  Συνέδριο Πάρος-Αντίπαρος-Δεσποτικό στην Πάρο

 96. 22/05 07:13

  «Φόρουμ Εθελοντών 2024: Ενωμένες Καρδιές, Δυναμική Δράση» στην Πάτρα

 97. 22/05 07:03

  Υπ. Τουρισμού | Έκθεση φωτογραφίας με υλικό του Φιλέλληνα Αμερικανού φωτογράφου Robert McCabe

 98. 21/05 22:18

  Δήμος Ρεθύμνης: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

 99. 21/05 18:46

  Η Ryannair δεν ενδιαφέρεται για τα πακέτα διακοπών - Κοντά σε συμφωνία με 10 από τους 11 μεγαλύτερους OTAs

 100. 21/05 15:42

  Παράταση έως 25 Ιουνίου στα προγράμματα κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού για τους δικαιούχους του ΛΑΕ