Επιστολή | Ξεναγοί Δεσμώται ή μια πρώτου μεγέθους κυβερνητική κοινωνική αδικία

Επιστολή | Ξεναγοί Δεσμώται ή μια πρώτου μεγέθους κυβερνητική κοινωνική αδικία

Από τον κ. Θανάση Χλιάρα, διπλωματούχο ξεναγό, θεατρικό σκηνοθέτη και συγγραφέα λάβαμε επιστολή, που περιγράφει το έργο των ξεναγών και θέτει την κατάσταση της οικονομικής ένδειας, στην οποία έχουν περιέλθει οι ξεναγοί, καθώς έλαβαν ελάχιστες ενισχύσεις.

"Στην Ελλάδα των ατέλειωτων προβλημάτων, μία μικρή ομάδα, 3.000 ξεναγών, έχει πλήρως απαξιωθεί και αφεθεί στην καταστροφική της πορεία της πλήρους ανεργίας και φτώχειας", γράφει χαρακτηριστικά.

Πρέπει, ωστόσο, να σημειώσουμε ότι οι ξεναγοί και οι τουριστικοί συνοδοί θα λάβουν για τους  μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ ανά μήνα. Ήδη ξεκίνησε από 25.2.2021 η υποβολή μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων, όπως θα διαβάσετε στο τέλος του κειμένου, μετά την επιστολή του κ.Χλιάρα.

Η επιστολή του κ.Χλιάρα:

“Εν αρχή το Ήθος, ύστερον η Τέχνη, ακολούθως η Επιστήμη και κορωνίς η Φιλοσοφία.”(απόφθεγμα αποδιδόμενο στον Πυθαγόρα)
“Ως ξεναγική Τέχνη ορίζεται η μετά επιστημονικών επιχειρημάτων και παρατηρήσεων εξήγηση και ερμηνεία των ιστορικών, λαογραφικών, αρχαιολογικών και καλλιτεχνικών μνημείων και δοξασιών ενός τόπου και ενός λαού.”
Ο Λοιμός των Αθηνών ή «σύνδρομο του Θουκυδίδη» ήταν μια καταστροφική επιδημία η οποία εκδηλώθηκε στην πόλη -κράτος των Αθηνών στην αρχαία Ελλάδα, κατά το δεύτερο έτος του Πελοποννησιακού πολέμου, το 430 πΧ, και ενώ η πόλη πολιορκούνταν από τους Σπαρτιάτες.

Θεωρείται πως η επιδημία πρωτοεμφανίστηκε στο κύριο λιμένα της Αθήνας, τον Πειραιά, που αποτελούσε την κύρια είσοδο προμηθειών της πόλης. Ο λοιμός εμφανίστηκε και σε άλλες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, επέστρεψε δύο φορές, το 429 π.Χ. και τον χειμώνα του 427/426 π.Χ. και η καταστροφή που προκάλεσε στον πληθυσμό της Αθήνας ήταν ένα σημαντικό πρώτο πλήγμα για την πόλη ως προς την εξέλιξη του πολέμου.
Προκάλεσε το θάνατο ενός μεγάλου ποσοστού των κατοίκων της πόλης, ανάμεσα στους οποίους και του ίδιου του Περικλή μαζί με τα μέλη της οικογενείας του, ενώ οι λεπτομερείς μαρτυρίες του Θουκυδίδη είναι ανεκτίμητες για την μελέτη του γεγονότος, καθώς ο ίδιος ήταν αυτόπτης μάρτυρας και είχε μολυνθεί, αλλά κατόρθωσε να επιζήσει. Επίσης, ο Ιπποκράτης ήταν ένας από τους γιατρούς που βρίσκονταν στην πόλη και η συνεισφορά του στην αντιμετώπιση του λοιμού ήταν σημαντική.

Η Ακρόπολη δεν έκλεισε ποτέ
Ωστόσο, σε αυτή την ιστορική συγκυρία, η Ακρόπολη, χώρος λατρευτικός, ιερός, δεν έκλεισε ποτέ, όπως κανένα άλλο ιερό τέμενος στην Αττική. Επιπλέον, οι κάτοικοι της πόλης δεν περιορίστηκαν στα σπίτια τους, καθότι η πόλις ήταν σε πόλεμο , η οικονομία της εν εγρηγόρσει και οι κοινωνικές αντοχές σχεδόν εξαντλημένες. Αντίθετα, η μη καραντίνα των κατοίκων επέτρεψε στον σημαντικότερο λοιμωξιολόγο όλων των εποχών , τον Ιπποκράτη, να παρατηρεί τους πολίτες στην καθημερινότητα τους ώστε να εντοπίσει την θεραπεία κατά του λοιμού: το ιδιαίτερα θερμό περιβάλλον των μεταλλουργών της πόλης που τους προστάτεψε
από την ασθένεια.
Μερικούς αιώνες αργότερα, ο σημαντικότερος ίσως περιηγητής της αρχαιότητας, ο Παυσανίας, χρησιμοποιούσε κατά κόρον ξεναγούς , όχι μόνον για τον εντοπισμό και υπόδειξη διαφόρων μνημείων μα και για την ερμηνεία αυτών.

Η ξεναγική τέχνη

Με βάση τα ανωτέρω, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι λόγος ύπαρξης της ξεναγικής Τέχνης είναι πρωτίστως η απογραφή, αναβίωση και επικαιροποιημένη παρουσίαση του συνόλου των μνημείων και έργων Τέχνης ενός τόπου.
Στην Ελλάδα, οι ξεναγοί βρίσκονταν πάντα δύο επίπεδα πιο ψηλά με βάση τον ανωτέρω ορισμό. Σπουδές διάρκειας 2,5 ετών, με διαρκή εκπαιδευτικά ταξίδια, με εξαιρετικά δύσκολες εισαγωγικές και διπλωματικές εξετάσεις, με πλειάδα σημαντικότατων επιστημόνων καθηγητών ως εκπαιδευτικό προσωπικό, με άριστη γνώση μίας τουλάχιστον ξένης γλώσσας.
Ακόμη περισσότερο, οι περισσότεροι Έλληνες ξεναγοί διδάχτηκαν πλην της ξεναγικής Τέχνης και τεχνικής, την τουριστική ψυχολογία και νομοθεσία, επένδυσαν στην σε βάθος άριστη εκμάθηση μίας δεύτερης ή και τρίτης ξένης γλώσσας, κάποιοι μάλιστα ομιλούν και επτά (7) ξένες γλώσσες, ώστε να καλύπτουν το 80% των γλωσσών που ομιλούνται στον πλανήτη, πανέτοιμοι και πάνοπλοι να ερμηνεύσουν τις ομορφιές της χώρας μας σχεδόν στο 90% των κατοίκων του πλανήτη μας! Δύσκολο να βρεθεί άλλη χώρα με τόσο υψηλό επίπεδο κατάρτισης των ξεναγών της…
Παράλληλα, όταν ένας πολίτης αποφασίζει να σπουδάσει ξεναγός, γνωρίζει εκ των προτέρων ότι η εργασία του δεν είναι σταθερή και είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε οικονομικές, πολεμικές, κλιματολογικές, καιρικές και ιατρικές συνθήκες. Ότι η εργασία του συμπίπτει με την περίοδο των εορτών και των διακοπών των περισσότερων άλλων επαγγελματιών, ότι οι διακοπές είναι μία πολυτέλεια. Ότι ακόμη και η δημιουργία οικογένειας είναι ένα μεγάλο στοίχημα, με δεδομένη την απουσία του/της από το σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδεχομένως και η φροντίδα των παιδιών του/της που απαιτεί θυσίες.
Η προσφορά του ξεναγού όμως στην οικονομία και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό είναι καθοριστική. Όχι άδικα, οι Έλληνες ξεναγοί θεωρούνται οι “πρεσβευτές της χώρας μας”.
Οικοδομώντας συνεχώς ένα υψηλό επίπεδο γνώσεων, με εμπειρία και ικανότητα πρόβλεψης και αντιμετώπισης προβλημάτων, με ετοιμότητα παροχής πρώτων βοηθειών και χωρίς καμία δυνατότητα έκφρασης ή αντιμετώπισης προσωπικών προβλημάτων κατά την διάρκεια της εργασίας του/της.
Είναι ο οικοδεσπότης και συνάμα ο οδηγός, ο δάσκαλος, ο μπαμπάς, ο φίλος, ο σύνδεσμος, ο πρώτος τραυματιοφορέας, ο Άνθρωπος, ο διπλωμάτης, ο υπομονετικός, η πρώτη γραμμή και εικόνα, ο πρεσβευτής για τα εκατομμύρια των τουριστών που αφήνουν το συνάλλαγμα τους στη χώρα μας σε ποσοστό 20% του ΑΕΠ της. Είναι αναμφίβολα μία από τις πιο έξυπνες επενδύσεις της χώρας μας στο ανθρώπινο δυναμικό της.
Όλα τα ανωτέρω αποδεικνύεται πως είναι αντιληπτά από τις κυβερνήσεις των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, με αποτέλεσμα τους τελευταίους 12 μήνες , σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες- πλην της Ελλάδος- οι ξεναγοί να έχουν λάβει αποζημίωση από 7.000-17.000 ευρώ.
Στην Ελλάδα των ατέλειωτων προβλημάτων, μία μικρή ομάδα, 3.000 ξεναγών, έχει πλήρως απαξιωθεί και αφεθεί στην καταστροφική της πορεία της πλήρους ανεργίας και φτώχειας.
Τους τελευταίους 12 μήνες (που είναι 16 αν υπολογιστούν και οι χειμερινοί μήνες του 2019- 2020, λίγο πριν την πανδημία), οι Έλληνες ξεναγοί δεν εργάστηκαν σχεδόν καθόλου, χρειάστηκε να κάνουν πολλές διασκέψεις και επιστολές διαμαρτυρίας, αγανάκτησης και αγωνίας σε ειδησεογραφικά και κοινωνικά δίκτυα, ώστε να πειστεί η ελληνική κυβέρνηση να τους αποζημιώσει με το ποσόν τον 800 ευρώ την περίοδο Μαρτίου- Απριλίου 2020 και 1068  ευρώ την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2020. Ήτοι, οι άνθρωποι αυτοί καλούνται να ζήσουν όλο αυτό το διάστημα με μόλις 125 ευρώ τον μήνα(!) ποσό πολύ κατώτερο του
κατώτερου ορίου διαβίωσης των 200 ευρώ ανά μήνα , σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ. 125 ευρώ τον μήνα...

Δεσμώται οι ξεναγοί μας
Οι ξεναγοί δεν επέλεξαν την επιδοματική πολιτική ούτε την ανεργία. Τους επεβλήθη. Αφού ανεστάλη η λειτουργία των εργοδοτών τους, των τουριστικών γραφείων, αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα ο φυσικός χώρος εργασίας τους, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι είναι κλειστοί, αφού οι διεθνείς πτήσεις δεν προβλέπουν την μεταφορά τουριστών προς το παρόν, αφού δεν έχουν ανασταλεί οι οικονομικές υποχρεώσεις τους προς ΔΟΥ, ΔΕΚΟ , ενοίκια κλπ, είναι αμφίβολο αν ο ίδιος ο Πυθαγόρας θα μπορούσε να επιλύσει το πρόβλημα της επιβίωσης των.
Δεσμώται οι ξεναγοί μας. Δεσμώται ενός συστήματος που όφειλε να τους επιτρέψει την αξιοπρέπεια της διαβίωσης την εποχή της πανδημίας, πράγμα που το ίδιο κράτος κάνει αφειδώς και δικαίως για δεκάδες άλλες επαγγελματικές κατηγορίες. Δεσμώται οι ξεναγοί μας, χωρίς την προοπτική της άφιξης ενός Ηρακλή που θα μπορούσε να τους απελευθερώσει από τον οικονομικό Αρμαγεδώνα που ζουν, ένα εφιάλτη χωρίς τέλος…
Κι όμως, χωρίς την Τέχνη, η ψυχολογική θεραπεία των πολιτών δεν θα επέλθει. Το κενό της βιολογικής απουσίας των αρχαίων καλλιτεχνών μόνον οι Έλληνες ξεναγοί μπορούν να καλύψουν, με την ερμηνευτική τους τέχνη και ικανότητα. Χωρίς την Τέχνη και τους ξεναγούς ερμηνευτές της και η Επιστήμη θα λειτουργεί υπό τρομερή πίεση με αμφίβολα αποτελέσματα.
Αυτή η κυβέρνηση έχει μία τελευταία ευκαιρία να διορθώσει μία τεράστια κοινωνική αδικία κατά των ξεναγών, που έχουν δώσει τα μέγιστα και έχουν αγνοηθεί απίστευτα.
Στο αρχαίο θεραπευτήριο της Επιδαύρου υπήρχαν διαθέσιμα ένα υπέροχο θέατρο, ένα υπέροχο στάδιο για τους ασθενείς και ομάδα ξεναγών που υπέδειξε ακόμη και στον Παυσανία τον περιηγητή που να πάει και τι να δει.
Ο Ερρίκος Σλήμαν εντόπισε το “κάστρο του Αγά”( Μυκήνες) κατόπιν υπόδειξης ξεναγού που είχε μαζί του.
Ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας χρειάστηκε τις υπηρεσίες ξεναγών στις επισκέψεις του σε Ρόδο και Κέρκυρα πέρσι…
Ξεναγοί. Δεσμώται μίας τραγικής κρατικής στάσης.
Ακούει κανείς;

Σημείωση Tornos News | Οι εξελίξεις για την ενίσχυση των ξεναγών 

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για την αποζημίωση των 534 ευρώ στους ξεναγούς Ιανουάριο και Φεβρουάριο

Από 25.2.2021, όπως γράφει σήμερα το Tornos News, δίνεται η δυνατότητα υποβολής μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ ανά μήνα, για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 σε κατηγορίες εργαζομένων στον τουρισμό, που πληρούν τις προϋποθέσεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 6995/231/15-2-2021 (Β’ 607).

Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται οι ξεναγοί και οι τουριστικοί συνοδοί.

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας αναλυτικά

Δείτε επίσης την Κοινή Υπουργική Απόφαση γι αυτό το ζήτημα με τίτλο "Μέτρα στήριξης εργαζομένων ειδικών κατηγοριών που απασχολούνται στον κλάδο του τουρισμού".

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Ερευνα
 1. 22/01 12:02

  Επιμήκυνση σεζόν: Τι δείχνει η εξέλιξη του κύκλου εργασιών σε εστίαση και τουρισμό σε νησιά των Κυκλάδων

 2. 22/01 11:55

  Β.Κικίλιας | Ο τουρισμός θα πρωταγωνιστήσει το 2022

 3. 22/01 11:53

  Ιαπωνία: Πως επηρεάζονται τα εστιατόρια από τα νέα περιοριστικά μέτρα

 4. 22/01 11:50

  Έρευνα GBTA: Η Omicron μειώνει την ορμή των παγκόσμιων επαγγελματικών ταξιδιών

 5. 22/01 11:48

  Σε άνοδο ο τουρισμός στη Στρούγκα της Β.Μακεδονίας

 6. 22/01 11:44

  Μήλος, Κερκίνη και Πίνδος ανάμεσα στα "κρυμμένα θαύματα της Ευρώπης" του National Geographic

 7. 21/01 15:55

  Αύξηση 167% του τζίρου στα καταλύματα της χώρας το Νοέμβριο - Έσπασε τα ρεκόρ η Μύκονος

 8. 21/01 15:48

  Άδειες ίδρυσης και λειτουργίας στα υδατοδρόμια Κέρκυρας και Παξών

 9. 21/01 15:28

  Αύξηση 144,6% των ταξιδιωτικών εισπράξεων το 11μηνο του 2021

 10. 21/01 15:19

  ΕΠΟΤ | Οι προκλήσεις και οι δυσκολίες για τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού

 11. 21/01 14:26

  Condor: Περισσότεροι προορισμοί στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι μέσω της Sky Express

 12. 21/01 13:46

  WTTC: Απογείωση των κρατήσεων στα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια το Πάσχα και το καλοκαίρι - Οι top προορισμοί

 13. 21/01 13:10

  Έρευνα: Μηδενική η χρησιμότητα των τεστ στη μείωση διασποράς των παραλλαγών COVID

 14. 21/01 12:54

  Κύπρος: Σχέδιο Δράσης για την ομαλή διεξαγωγή των πτήσεων από την 1η Μαρτίου

 15. 21/01 12:51

  Η Τουρκία πρωτοπόρος στην οργάνωση εθνικού σχεδίου αειφόρου τουρισμού

 16. 21/01 12:40

  Ο πλανήτης ετοιμάζεται για άρση των περιοριστικών μέτρων την Άνοιξη

 17. 21/01 12:15

  Ην. Βασίλειο: Αύξηση των διεθνών πτήσεων αυτό το Φεβρουάριο έναντι του 2021, μείωση από το 2020

 18. 21/01 12:11

  Ηλεκτρικά Ποδήλατα στο Δήμο Ναυπλιέων – Πρόβλεψη και για Ηλεκτρικά Ποδήλατα ΑμεΑ

 19. 21/01 12:05

  ΕΟΤ Κάτω Χωρών | Οnline επαγγελματική πλατφόρμα για δικτύωση με τουριστικούς πράκτορες

 20. 21/01 11:56

  Aποκατάσταση του Αρχαίου Διόλκου και διαμόρφωσή του σε οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο

 21. 21/01 10:50

  Έρευνα της ΕΕ | Αμφιβολίες για την αυθεντικότητα των αξιολογήσεων και σε ιστοτόπους ταξιδιωτικών κρατήσεων

 22. 21/01 10:36

  Ε.Ξ. Ηρακλείου: Συνάντηση με την Σοφία Ζαχαράκη για την έλλειψη προσωπικού στα ξενοδοχεία και την εκπαίδευση

 23. 21/01 10:27

  Τουριστικά λεωφορεία και γραφεία | Παρέμβαση Μητσοτάκη για ένταξή τους στον αναπτυξιακό ζητεί η ΓΕΠΟΕΤ

 24. 21/01 08:45

  Marriott Bonvoy: Ο γύρος του κόσμου σε 300 ημέρες για 3 τυχερούς ταξιδιώτες

 25. 21/01 08:30

  Συνεργασία Hilton με Guild Education για τη συνεχή εκπαίδευση των ομάδων της

 26. 21/01 08:17

  Επιχορηγήσεις για 2 πολυτελή ξενοδοχεία σε Αθήνα και Μύκονο

 27. 21/01 08:12

  Κυνηγοί διαμαντιών: Μία ενδιαφέρουσα τουριστική προοπτική για περιοχές με φυσικά πετρώματα

 28. 21/01 08:05

  Βόρεια Μακεδονία: Tαξιδιωτικό ενδιαφέρον από Ουκρανία και Μολδαβία

 29. 20/01 19:32

  «Διαδικτυακές Ημέρες Καριέρας» για τα ξενοδοχεία της Metaxa Hospitality Group

 30. 20/01 18:47

  Στην εταιρεία «Ορεινός Τουρισμός» μισθώθηκε το Χιονοδρομικό Κέντρο «3-5 Πηγάδια»

 31. 20/01 18:35

  Β. Κικίλιας | Υπόδειγμα βιώσιμου τουριστικού προορισμού η Ρόδος, που θα αντιγράψει όλος ο κόσμος

 32. 20/01 15:37

  Έγκριση μελέτης για ανέγερση πεντάστερου ξενοδοχείου στην Κέρκυρα

 33. 20/01 14:18

  Το αποτύπωμα στα social media επηρεάζει την επαγγελματική ζωή

 34. 20/01 14:09

  Παρέμβαση Λ. Τσιλίδη στη Βουλή για τον Αναπτυξιακό Νόμο και την ανάγκη ένταξης των τουριστικών γραφείων

 35. 20/01 14:06

  Marco Polo: Δεκαήμερο πακέτο διακοπών στην Ελλάδα το 2022

 36. 20/01 14:01

  H Emirates συνεχίζει κανονικά τις πτήσεις της στις ΗΠΑ

 37. 20/01 13:29

  Ο CEO της DER Touristik νέος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Τουρισμού Γερμανίας

 38. 20/01 13:19

  Κ.Νοτοπούλου | Επιτακτική η ανάγκη στήριξης των τουριστικών γραφείων

 39. 20/01 13:12

  Μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Skippers και ναυλομεσιτών και διαχειριστών σκαφών

 40. 20/01 13:04

  «The Rhodes Co-Lab»: Συνεργασία με την TUI για την ανάδειξη της Ρόδου σε πρότυπο βιώσιμου τουρισμού

 41. 20/01 12:47

  Oλοκληρωμένη διαχείριση των βιοαποβλήτων από μεγάλες μονάδες εστίασης στο Ηράκλειο

 42. 20/01 12:44

  Iκανοποίηση ΙΑΤΑ για την καθυστέρηση έναρξης των 5G υπηρεσιών κοντά σε αεροδρόμια

 43. 20/01 12:13

  Κομμώσεις και περιποίηση νυχιών μέσα σε μουσεία στην Ολλανδία σε ένδειξη διαμαρτυρίας

 44. 20/01 11:39

  Στο 60% του 2019 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 11μηνο του 2021

 45. 20/01 11:18

  Το Kalimera Kriti στο θερινό πρόγραμμα του Vtours

 46. 20/01 11:06

  DOT Hotels: Οι κυριότερες τάσεις στον κλάδο των ξενοδοχείων το 2022

 47. 20/01 10:48

  ΕΤΑΔ | Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του ακινήτου «Ιαματική Πηγή και Λίμνη Καϊάφα»

 48. 20/01 10:21

  Ομοσπονδία καταλυμάτων "Κνωσσός" | Απαξιωτική η αντιμετώπιση της κυβέρνησης στα ενοικιαζόμενα δωμάτια

 49. 20/01 09:26

  Άδειες για ανακαινίσεις ξενοδοχείων σε Ζάκυνθο και Χανιά

 50. 20/01 09:24

  Επιχορηγήσεις για δύο νέα ξενοδοχεία σε Κέρκυρα και Τρίκαλα

 51. 20/01 09:22

  Ισπανία: Βαρύ το πλήγμα και στον χώρο της μόδας

 52. 20/01 09:20

  Συνεχίζεται η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στη Γαλλία

 53. 20/01 09:16

  Etihad και CWT: Αποκλειστική συνεργασία αντιστάθμισης άνθρακα

 54. 19/01 20:07

  Ε.Ξ. Μεσσηνίας | Γενναία μέτρα ως "ανάχωμα" στο επερχόμενο σάρωμα των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων

 55. 19/01 19:43

  TUI | Διπλάσιοι τουρίστες το 2022 στην Ελλάδα - Καλύτερη από το 2019 η νέα χρονιά | Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη - Joussen (video)

 56. 19/01 19:35

  Σύσκεψη Κικίλια - Πλακιωτάκη για την βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας

 57. 19/01 19:29

  Ομοσπονδίες "Κύκλος" και "Αριστοτέλης": Απογοήτευση για τον αποκλεισμό των καταλυμάτων από τον αναπτυξιακό νόμο

 58. 19/01 19:25

  ΓΕΠΟΕΤ: Έντονη δυσφορία για τον αποκλεισμό τουριστικών γραφείων και λεωφορείων από τον αναπτυξιακό νόμο

 59. 19/01 16:47

  Συνάντηση ΠΑΣΥΞΕ με τον πρέσβη του Ισραήλ

 60. 19/01 16:25

  Brussels Airlines: Νέες πτήσεις προς Αθήνα και ελληνικά νησιά το καλοκαίρι του 2022

 61. 19/01 15:15

  ΥΠΑ: Στο - 44,2% έναντι του 2019 η επιβατική κίνηση το 2021 στα ελληνικά αεροδρόμια

 62. 19/01 13:54

  Η Grant Thornton καλωσορίζει τον Ernesto Di Giorgio στο τμήμα Financial Services

 63. 19/01 13:51

  ΠΟΤ: Αύξηση από 30% έως 78% των διεθνών αφίξεων το 2022 έναντι του 2021

 64. 19/01 13:16

  Έρευνα | Επιβαρυμένη η Ψυχική Υγεία και η Κοινωνικότητα των Ελλήνων από την Πανδημία

 65. 19/01 13:09

  Συνεργασία ΕΟΤ – Πολεμικού Μουσείου για την προβολή του στρατιωτικού τουρισμού 

 66. 19/01 13:00

  Tripadvisor: Ρόδος και Σαντορίνη στους 10 πιο "in" προορισμούς στον κόσμο το 2022 - Διακρίσεις για Αθήνα, Κρήτη και Κέρκυρα

 67. 19/01 12:30

  Προχωρούν οι διαδικασίες για την ίδρυση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά

 68. 19/01 12:03

  Seabourn: Το Ην. Βασίλειο η αγορά με τις καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης κρουαζιέρας το 2022

 69. 19/01 11:35

  Βαλεαρίδες: Πρόστιμο 24.000 στη Ryanair επειδή χρέωνε τις χειραποσκευές

 70. 19/01 11:32

  Δημόσια συγνώμη και μεγάλη αποζημίωση για αρνητική κριτική απαιτεί από πελάτισσα ξενοδοχείο στην Ταϊλάνδη

 71. 19/01 11:15

  ΔΩΔΕΚΑ: Επτά χρόνια Ελλάδα | Η πρωτοβουλία της FedHATTA για 12μηνο και θεματικό τουρισμό ανανεώνεται

 72. 19/01 10:24

  Βρετανικός τουρισμός | jet2: Η άρση των περιορισμών φέρνει άλμα στις κρατήσεις

 73. 19/01 09:10

  Εγκρίσεις για ανέγερση νέων ξενοδοχείων σε Θάσο και Άνω Κουφονήσι

 74. 19/01 09:00

  ΟΣΕ: Διαγωνισμός 190.000 ευρώ για μίσθωση δωματίων σε ξενοδοχείο της Αθήνας

 75. 19/01 09:00

  Eπιχορηγήσεις για 2 νέα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας

 76. 19/01 09:00

  Οι 9 χώρες της ΕΕ που μείωσαν την περίοδο ισχύος των πιστοποιητικών

 77. 19/01 08:55

  Θετική γνωμοδότηση για καταφύγιο σκαφών μπροστά από ξενοδοχείο στη Χαλκιδική

 78. 19/01 08:16

  Η Όμικρον μετέθεσε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις και στην Ιταλία

 79. 18/01 22:06

  Να ενταχθούν τα τουριστικά λεωφορεία στον αναπτυξιακό νόμο, ζητεί ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κρήτης

 80. 18/01 21:37

  Γιατί τα κίνητρα εκσυγχρονισμού των 3άστερων ξενοδοχείων πρέπει να παραμείνουν στον αναπτυξιακό νόμο

 81. 18/01 16:06

  Nobu: Το brand του Ρόμπερτ Ντε Νίρο ανοίγει νέο ξενοδοχείο στη Σαντορίνη – Θα ανοίξει το 2022 (video)

 82. 18/01 15:25

  Ένωση Λιμένων Ελλάδας: Στο 49,2% του 2019 η κίνηση κρουαζιερόπλοιων το 2021, αλλά μόλις στο 23,7% των επιβατών

 83. 18/01 15:14

  ΣΕΤΚΕ: Να ενταχθούν τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα στο νέο αναπτυξιακό νόμο

 84. 18/01 14:24

  Συνάντηση των εταίρων του TOURNET, που συμμετέχει το ΜΑΙΧ, για την αειφόρα ανάπτυξη του τουρισμού

 85. 18/01 12:43

  B.Κικίλιας | Στον αναπτυξιακό νόμο ο εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση των ξενοδοχείων 3 αστέρων

 86. 18/01 12:38

  Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Σαουδάραβα ιδιοκτήτη των ξενοδοχείων Four Seasons

 87. 18/01 11:57

  Ε.Ξ. Ιωαννίνων | Ψηφιακή μετάβαση και στις τουριστικές πληροφορίες 

 88. 18/01 11:47

  Μ.Κόνσολας: Εμπορικές επιχειρήσεις και οδηγοί ταξί σε τουριστικές περιοχές να ενταχθούν στα εποχικά επαγγέλματα

 89. 18/01 11:39

  Το 5G «προσγειώνει» τις πτήσεις – Παρεμβολές με τα συστήματα των αεροσκαφών

 90. 18/01 11:21

  Να ενταχθούν στον Aναπτυξιακό όλες οι κατηγορίες ξενοδοχείων, δωμάτια, τουριστικά γραφεία και άλλες επιχειρήσεις

 91. 18/01 11:08

  ΤΑΙΠΕΔ: Ξεκινά η αξιοποίηση της μαρίνας Ιτέας

 92. 18/01 11:01

  Φορολογικές ελαφρύνσεις, ειδικά στο ΦΠΑ του τουριστικού πακέτου, για τόνωση της ανταγωνιστικότητας

 93. 18/01 10:50

  45% περισσότεροι επισκέπτες στα Μουσεία το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021

 94. 18/01 10:30

  PWC | Στα υψηλότερα επίπεδα της δεκαετίας η αισιοδοξία των CEOs

 95. 18/01 09:49

  Δήμος Αθηναίων | 410 σύγχρονα πεζοδρόμια μέχρι το καλοκαίρι του 2023

 96. 18/01 09:45

  Πράσινο φως για κάμπινγκ στην Κάρυστο και συγκρότημα επιπλωμένων διαμερισμάτων στην Κρήτη

 97. 18/01 09:42

  Eπιχορηγήσεις για 2 νέα ξενοδοχεία στην Αθήνα

 98. 18/01 09:34

  Ενίσχυση του Μουσείου Τρίπολης με ψηφιακές δράσεις ανάδειξης των εκθεμάτων του

 99. 18/01 09:32

  Accor | Περισσότερα από 300 νέα ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο το 2022 

 100. 18/01 09:31

  Σημαντικό πλεόνασμα της Ελλάδας στο εμπόριο υπηρεσιών με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα