Επιστολή | Ξεναγοί Δεσμώται ή μια πρώτου μεγέθους κυβερνητική κοινωνική αδικία

Α Decrease font Enlarge font
Επιστολή | Ξεναγοί Δεσμώται ή μια πρώτου μεγέθους κυβερνητική κοινωνική αδικία

Από τον κ. Θανάση Χλιάρα, διπλωματούχο ξεναγό, θεατρικό σκηνοθέτη και συγγραφέα λάβαμε επιστολή, που περιγράφει το έργο των ξεναγών και θέτει την κατάσταση της οικονομικής ένδειας, στην οποία έχουν περιέλθει οι ξεναγοί, καθώς έλαβαν ελάχιστες ενισχύσεις.

"Στην Ελλάδα των ατέλειωτων προβλημάτων, μία μικρή ομάδα, 3.000 ξεναγών, έχει πλήρως απαξιωθεί και αφεθεί στην καταστροφική της πορεία της πλήρους ανεργίας και φτώχειας", γράφει χαρακτηριστικά.

Πρέπει, ωστόσο, να σημειώσουμε ότι οι ξεναγοί και οι τουριστικοί συνοδοί θα λάβουν για τους  μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ ανά μήνα. Ήδη ξεκίνησε από 25.2.2021 η υποβολή μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων, όπως θα διαβάσετε στο τέλος του κειμένου, μετά την επιστολή του κ.Χλιάρα.

Η επιστολή του κ.Χλιάρα:

“Εν αρχή το Ήθος, ύστερον η Τέχνη, ακολούθως η Επιστήμη και κορωνίς η Φιλοσοφία.”(απόφθεγμα αποδιδόμενο στον Πυθαγόρα)
“Ως ξεναγική Τέχνη ορίζεται η μετά επιστημονικών επιχειρημάτων και παρατηρήσεων εξήγηση και ερμηνεία των ιστορικών, λαογραφικών, αρχαιολογικών και καλλιτεχνικών μνημείων και δοξασιών ενός τόπου και ενός λαού.”
Ο Λοιμός των Αθηνών ή «σύνδρομο του Θουκυδίδη» ήταν μια καταστροφική επιδημία η οποία εκδηλώθηκε στην πόλη -κράτος των Αθηνών στην αρχαία Ελλάδα, κατά το δεύτερο έτος του Πελοποννησιακού πολέμου, το 430 πΧ, και ενώ η πόλη πολιορκούνταν από τους Σπαρτιάτες.

Θεωρείται πως η επιδημία πρωτοεμφανίστηκε στο κύριο λιμένα της Αθήνας, τον Πειραιά, που αποτελούσε την κύρια είσοδο προμηθειών της πόλης. Ο λοιμός εμφανίστηκε και σε άλλες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, επέστρεψε δύο φορές, το 429 π.Χ. και τον χειμώνα του 427/426 π.Χ. και η καταστροφή που προκάλεσε στον πληθυσμό της Αθήνας ήταν ένα σημαντικό πρώτο πλήγμα για την πόλη ως προς την εξέλιξη του πολέμου.
Προκάλεσε το θάνατο ενός μεγάλου ποσοστού των κατοίκων της πόλης, ανάμεσα στους οποίους και του ίδιου του Περικλή μαζί με τα μέλη της οικογενείας του, ενώ οι λεπτομερείς μαρτυρίες του Θουκυδίδη είναι ανεκτίμητες για την μελέτη του γεγονότος, καθώς ο ίδιος ήταν αυτόπτης μάρτυρας και είχε μολυνθεί, αλλά κατόρθωσε να επιζήσει. Επίσης, ο Ιπποκράτης ήταν ένας από τους γιατρούς που βρίσκονταν στην πόλη και η συνεισφορά του στην αντιμετώπιση του λοιμού ήταν σημαντική.

Η Ακρόπολη δεν έκλεισε ποτέ
Ωστόσο, σε αυτή την ιστορική συγκυρία, η Ακρόπολη, χώρος λατρευτικός, ιερός, δεν έκλεισε ποτέ, όπως κανένα άλλο ιερό τέμενος στην Αττική. Επιπλέον, οι κάτοικοι της πόλης δεν περιορίστηκαν στα σπίτια τους, καθότι η πόλις ήταν σε πόλεμο , η οικονομία της εν εγρηγόρσει και οι κοινωνικές αντοχές σχεδόν εξαντλημένες. Αντίθετα, η μη καραντίνα των κατοίκων επέτρεψε στον σημαντικότερο λοιμωξιολόγο όλων των εποχών , τον Ιπποκράτη, να παρατηρεί τους πολίτες στην καθημερινότητα τους ώστε να εντοπίσει την θεραπεία κατά του λοιμού: το ιδιαίτερα θερμό περιβάλλον των μεταλλουργών της πόλης που τους προστάτεψε
από την ασθένεια.
Μερικούς αιώνες αργότερα, ο σημαντικότερος ίσως περιηγητής της αρχαιότητας, ο Παυσανίας, χρησιμοποιούσε κατά κόρον ξεναγούς , όχι μόνον για τον εντοπισμό και υπόδειξη διαφόρων μνημείων μα και για την ερμηνεία αυτών.

Η ξεναγική τέχνη

Με βάση τα ανωτέρω, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι λόγος ύπαρξης της ξεναγικής Τέχνης είναι πρωτίστως η απογραφή, αναβίωση και επικαιροποιημένη παρουσίαση του συνόλου των μνημείων και έργων Τέχνης ενός τόπου.
Στην Ελλάδα, οι ξεναγοί βρίσκονταν πάντα δύο επίπεδα πιο ψηλά με βάση τον ανωτέρω ορισμό. Σπουδές διάρκειας 2,5 ετών, με διαρκή εκπαιδευτικά ταξίδια, με εξαιρετικά δύσκολες εισαγωγικές και διπλωματικές εξετάσεις, με πλειάδα σημαντικότατων επιστημόνων καθηγητών ως εκπαιδευτικό προσωπικό, με άριστη γνώση μίας τουλάχιστον ξένης γλώσσας.
Ακόμη περισσότερο, οι περισσότεροι Έλληνες ξεναγοί διδάχτηκαν πλην της ξεναγικής Τέχνης και τεχνικής, την τουριστική ψυχολογία και νομοθεσία, επένδυσαν στην σε βάθος άριστη εκμάθηση μίας δεύτερης ή και τρίτης ξένης γλώσσας, κάποιοι μάλιστα ομιλούν και επτά (7) ξένες γλώσσες, ώστε να καλύπτουν το 80% των γλωσσών που ομιλούνται στον πλανήτη, πανέτοιμοι και πάνοπλοι να ερμηνεύσουν τις ομορφιές της χώρας μας σχεδόν στο 90% των κατοίκων του πλανήτη μας! Δύσκολο να βρεθεί άλλη χώρα με τόσο υψηλό επίπεδο κατάρτισης των ξεναγών της…
Παράλληλα, όταν ένας πολίτης αποφασίζει να σπουδάσει ξεναγός, γνωρίζει εκ των προτέρων ότι η εργασία του δεν είναι σταθερή και είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε οικονομικές, πολεμικές, κλιματολογικές, καιρικές και ιατρικές συνθήκες. Ότι η εργασία του συμπίπτει με την περίοδο των εορτών και των διακοπών των περισσότερων άλλων επαγγελματιών, ότι οι διακοπές είναι μία πολυτέλεια. Ότι ακόμη και η δημιουργία οικογένειας είναι ένα μεγάλο στοίχημα, με δεδομένη την απουσία του/της από το σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδεχομένως και η φροντίδα των παιδιών του/της που απαιτεί θυσίες.
Η προσφορά του ξεναγού όμως στην οικονομία και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό είναι καθοριστική. Όχι άδικα, οι Έλληνες ξεναγοί θεωρούνται οι “πρεσβευτές της χώρας μας”.
Οικοδομώντας συνεχώς ένα υψηλό επίπεδο γνώσεων, με εμπειρία και ικανότητα πρόβλεψης και αντιμετώπισης προβλημάτων, με ετοιμότητα παροχής πρώτων βοηθειών και χωρίς καμία δυνατότητα έκφρασης ή αντιμετώπισης προσωπικών προβλημάτων κατά την διάρκεια της εργασίας του/της.
Είναι ο οικοδεσπότης και συνάμα ο οδηγός, ο δάσκαλος, ο μπαμπάς, ο φίλος, ο σύνδεσμος, ο πρώτος τραυματιοφορέας, ο Άνθρωπος, ο διπλωμάτης, ο υπομονετικός, η πρώτη γραμμή και εικόνα, ο πρεσβευτής για τα εκατομμύρια των τουριστών που αφήνουν το συνάλλαγμα τους στη χώρα μας σε ποσοστό 20% του ΑΕΠ της. Είναι αναμφίβολα μία από τις πιο έξυπνες επενδύσεις της χώρας μας στο ανθρώπινο δυναμικό της.
Όλα τα ανωτέρω αποδεικνύεται πως είναι αντιληπτά από τις κυβερνήσεις των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, με αποτέλεσμα τους τελευταίους 12 μήνες , σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες- πλην της Ελλάδος- οι ξεναγοί να έχουν λάβει αποζημίωση από 7.000-17.000 ευρώ.
Στην Ελλάδα των ατέλειωτων προβλημάτων, μία μικρή ομάδα, 3.000 ξεναγών, έχει πλήρως απαξιωθεί και αφεθεί στην καταστροφική της πορεία της πλήρους ανεργίας και φτώχειας.
Τους τελευταίους 12 μήνες (που είναι 16 αν υπολογιστούν και οι χειμερινοί μήνες του 2019- 2020, λίγο πριν την πανδημία), οι Έλληνες ξεναγοί δεν εργάστηκαν σχεδόν καθόλου, χρειάστηκε να κάνουν πολλές διασκέψεις και επιστολές διαμαρτυρίας, αγανάκτησης και αγωνίας σε ειδησεογραφικά και κοινωνικά δίκτυα, ώστε να πειστεί η ελληνική κυβέρνηση να τους αποζημιώσει με το ποσόν τον 800 ευρώ την περίοδο Μαρτίου- Απριλίου 2020 και 1068  ευρώ την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2020. Ήτοι, οι άνθρωποι αυτοί καλούνται να ζήσουν όλο αυτό το διάστημα με μόλις 125 ευρώ τον μήνα(!) ποσό πολύ κατώτερο του
κατώτερου ορίου διαβίωσης των 200 ευρώ ανά μήνα , σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ. 125 ευρώ τον μήνα...

Δεσμώται οι ξεναγοί μας
Οι ξεναγοί δεν επέλεξαν την επιδοματική πολιτική ούτε την ανεργία. Τους επεβλήθη. Αφού ανεστάλη η λειτουργία των εργοδοτών τους, των τουριστικών γραφείων, αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα ο φυσικός χώρος εργασίας τους, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι είναι κλειστοί, αφού οι διεθνείς πτήσεις δεν προβλέπουν την μεταφορά τουριστών προς το παρόν, αφού δεν έχουν ανασταλεί οι οικονομικές υποχρεώσεις τους προς ΔΟΥ, ΔΕΚΟ , ενοίκια κλπ, είναι αμφίβολο αν ο ίδιος ο Πυθαγόρας θα μπορούσε να επιλύσει το πρόβλημα της επιβίωσης των.
Δεσμώται οι ξεναγοί μας. Δεσμώται ενός συστήματος που όφειλε να τους επιτρέψει την αξιοπρέπεια της διαβίωσης την εποχή της πανδημίας, πράγμα που το ίδιο κράτος κάνει αφειδώς και δικαίως για δεκάδες άλλες επαγγελματικές κατηγορίες. Δεσμώται οι ξεναγοί μας, χωρίς την προοπτική της άφιξης ενός Ηρακλή που θα μπορούσε να τους απελευθερώσει από τον οικονομικό Αρμαγεδώνα που ζουν, ένα εφιάλτη χωρίς τέλος…
Κι όμως, χωρίς την Τέχνη, η ψυχολογική θεραπεία των πολιτών δεν θα επέλθει. Το κενό της βιολογικής απουσίας των αρχαίων καλλιτεχνών μόνον οι Έλληνες ξεναγοί μπορούν να καλύψουν, με την ερμηνευτική τους τέχνη και ικανότητα. Χωρίς την Τέχνη και τους ξεναγούς ερμηνευτές της και η Επιστήμη θα λειτουργεί υπό τρομερή πίεση με αμφίβολα αποτελέσματα.
Αυτή η κυβέρνηση έχει μία τελευταία ευκαιρία να διορθώσει μία τεράστια κοινωνική αδικία κατά των ξεναγών, που έχουν δώσει τα μέγιστα και έχουν αγνοηθεί απίστευτα.
Στο αρχαίο θεραπευτήριο της Επιδαύρου υπήρχαν διαθέσιμα ένα υπέροχο θέατρο, ένα υπέροχο στάδιο για τους ασθενείς και ομάδα ξεναγών που υπέδειξε ακόμη και στον Παυσανία τον περιηγητή που να πάει και τι να δει.
Ο Ερρίκος Σλήμαν εντόπισε το “κάστρο του Αγά”( Μυκήνες) κατόπιν υπόδειξης ξεναγού που είχε μαζί του.
Ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας χρειάστηκε τις υπηρεσίες ξεναγών στις επισκέψεις του σε Ρόδο και Κέρκυρα πέρσι…
Ξεναγοί. Δεσμώται μίας τραγικής κρατικής στάσης.
Ακούει κανείς;

Σημείωση Tornos News | Οι εξελίξεις για την ενίσχυση των ξεναγών 

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για την αποζημίωση των 534 ευρώ στους ξεναγούς Ιανουάριο και Φεβρουάριο

Από 25.2.2021, όπως γράφει σήμερα το Tornos News, δίνεται η δυνατότητα υποβολής μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ ανά μήνα, για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 σε κατηγορίες εργαζομένων στον τουρισμό, που πληρούν τις προϋποθέσεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 6995/231/15-2-2021 (Β’ 607).

Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται οι ξεναγοί και οι τουριστικοί συνοδοί.

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας αναλυτικά

Δείτε επίσης την Κοινή Υπουργική Απόφαση γι αυτό το ζήτημα με τίτλο "Μέτρα στήριξης εργαζομένων ειδικών κατηγοριών που απασχολούνται στον κλάδο του τουρισμού".

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

COVID-19
 1. 12/04 00:52

  Γερμανία: «Βουτιά» στις κρατήσεις για το καλοκαίρι | -76% σε σχέση με την αντίστοιχη εποχή του 2020!

 2. 12/04 00:47

  Πότε και πώς θα επιστρέψουν τα επαγγελματικά ταξίδια

 3. 12/04 00:31

  ΥΠΑ: Επιτρέπονται μόνο οι ουσιώδεις μετακινήσεις στις πτήσεις εσωτερικού

 4. 11/04 09:15

  Ιατρικός τουρισμός: Το παράδειγμα της Κόστα Ρίκα

 5. 11/04 09:12

  Ισπανία: Στα τέλη του 2022 η επιστροφή της οικονομίας στα προ της πανδημίας επίπεδα

 6. 11/04 09:10

  Και η Πολωνία μέσω ΗΠΑ στην κούρσα για παρασκευή εμβολίου κατά του κορωνοϊού

 7. 11/04 09:05

  To ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό- Του Γιώργου Βερνίκου

 8. 10/04 20:41

  Η Alitalia φεύγει, η Ita έρχεται

 9. 10/04 20:27

  Ο μυθικός ποταμός που οδηγούσε στο σκοτεινό βασίλειο του Άδη

 10. 10/04 20:23

  Έτσι είναι σήμερα το κτήριο που γεννήθηκε ο πρίγκιπας Φίλιππος στην Κέρκυρα

 11. 10/04 09:15

  Air Serbia: Πτήσεις τσάρτερ σε ελληνικά νησιά το καλοκαίρι

 12. 10/04 09:10

  Δήμος Αθηναίων: Πράσινο φως στον Όμιλο Fattal για την ανακατασκευή του πρώην ξενοδοχείου Εσπέρια

 13. 10/04 09:05

  Η Ισπανία άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για το παγκόσμιο συνέδριο Mobile World Congress

 14. 09/04 23:03

  Όλυμπος, Λιτόχωρο, Θεσσαλονίκη, Νιγρίτα πρωταγωνιστούν στο «Pekin Express»

 15. 09/04 13:35

  Απεβίωσε ο ιδρυτής του Ομίλου Γελασάκη, Δημήτρης Γελασάκης

 16. 09/04 13:33

  Η Jet2 ακυρώνει τα προγράμματα πτήσεων και διακοπών έως τις 23 Ιουνίου

 17. 09/04 12:55

  Βρετανία | Οι αερομεταφορείς αντιδρούν στο σχέδιο της κυβέρνησης: "Μόνο οι πλούσιοι θα μπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό"

 18. 09/04 11:59

  Silversea Cruises: 10ήμερες κρουαζιέρες σε ελληνικά νησιά, Κύπρο και Ισραήλ

 19. 09/04 11:47

  Διαδικτυακά φέτος το παγκρήτιο φόρουμ προώθησης κρητικών προϊόντων στα ξενοδοχεία και σούπερ μάρκετ

 20. 09/04 11:45

  Το μικροσκοπικό ελληνικό νησάκι με το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό

 21. 09/04 11:43

  Το ελληνικό χωριό που έχει έναν από τους ομορφότερους πεζόδρομους του κόσμου

 22. 09/04 11:31

  Τουρισμός 2021: Το 95% των πολιτών έτοιμοι να ταξιδέψουν μόλις αρθούν οι απαγορεύσεις – Τι πιστεύουν για τεστ, καραντίνα και εμβόλια

 23. 09/04 10:59

  Αναμνήσεις από το γεύμα της Grecotel στη Χίλαρι Κλίντον

 24. 09/04 10:52

  Ιταλία: Από Ιούνιο ξεκινά η τουριστική σεζόν

 25. 09/04 10:40

  Σέριφος: Σε πολιτιστικό κέντρο μετατρέπεται το πρώην διοικητήριο μεταλλείων

 26. 09/04 10:36

  Επιχορηγήσεις για εκσυγχρονισμό ξενοδοχείων σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο

 27. 09/04 10:34

  Πώς θα σωθεί το αεροδρόμιο Charleroi στις Βρυξέλλες 

 28. 09/04 10:29

  Το σχέδιο Θεοχάρη για την επανεκκίνηση του τουρισμού υιοθέτησε η Παγκόσμια Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων του ΠΟΤ

 29. 09/04 10:27

  Διαγωνισμός Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για την επιτάχυνση της αγροτικής ανάπτυξης μέσω του τουρισμού

 30. 09/04 10:17

  ΚΕΔΕ: Ψηφιακό συμπόσιο με θέμα και τον τουρισμό ως μοχλό ανάπτυξης

 31. 09/04 10:12

  Μήλος, Πάρος και Τήνος κερδίζουν την αγορά κρουαζιέρας το καλοκαίρι, σύμφωνα με το Virtuoso

 32. 09/04 10:08

  Eπίσκεψη της υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη στη Θεσσαλονίκη

 33. 09/04 10:02

  Celestyal Cruises: «Μυθικό Αρχιπέλαγος», νέα κρουαζιέρα 7 διανυκτερεύσεων

 34. 08/04 20:07

  «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021»: 1.800.000 ευρώ για 70 προτάσεις

 35. 08/04 17:11

  Η FedHATTA χαιρετίζει την Απόφαση για επιδότηση των επιχειρήσεων με τουριστικά λεωφορεία

 36. 08/04 16:47

  Παγκόσμιος τουρισμός: Ιούλιο ή Σεπτέμβριο η ανάκαμψη – Τα δύο σενάρια του ΠΟΤ

 37. 08/04 15:34

  Υπ. Τουρισμού: KYA για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των τουριστικών λεωφορείων

 38. 08/04 15:28

  Περιφέρεια Κρήτης: Επιμορφωτικό πρόγραμμα στους εργαζομένους για την προφύλαξη από τον SARS-CoV-2

 39. 08/04 15:11

  Όμιλος ΑΝT1: Πράσινο φως για νέο 5όροφο κτίριο στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας

 40. 08/04 14:33

  Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Δωδεκανήσου: Παρουσίαση Υγειονομικών Πρωτοκόλλων για τουριστικά καταλύματα

 41. 08/04 14:00

  Διαδικτυακή παρουσίαση της τουριστικής καμπάνιας «This is Arcadia»

 42. 08/04 13:28

  Seabourn: Πολυτελείς κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά από τις 3 Ιουλίου

 43. 08/04 12:25

  Δικαστική απόφαση δικαιώνει ταξιδιώτες που ζητούν αποζημίωση για τους περιορισμούς στο ξενοδοχείο

 44. 08/04 12:13

  Η Αθήνα ανοίγει την όρεξη για διακοπές

 45. 08/04 12:10

  Αυτό είναι το μεγαλύτερο σε μήκος ποτάμι της Ελλάδας

 46. 08/04 12:07

  Ο δρόμος της Αθήνας που κάποτε είχε υπαίθριους οδοντίατρους

 47. 08/04 11:57

  Santikos Collection και Airotel Group ενώνουν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας την Capital H

 48. 08/04 11:54

  Γερμανία: 2.000 ξενοδόχοι κατά της Booking.com - Κατέθεσαν αγωγή για τη ρήτρα "καλύτερης τιμής"

 49. 08/04 11:15

  Ά. Γκερέκου: Η Ελλάδα ιδανικός προορισμός για επενδύσεις στον τουρισμό

 50. 08/04 11:12

  Καταβάλλεται την Παρασκευή η αποζημίωση ειδικού σκοπού

 51. 08/04 11:01

  Τουρισμός, ακτοπλοΐα και μικρές επιχειρήσεις στο επίκεντρο των προτάσεων του Μ. Κόνσολα για το Ταμείο Ανάκαμψης

 52. 08/04 10:54

  ΣΥΡΙΖΑ: "Ξεπουλάνε με διαδικασίες fast track τη διάσημη παραλία του Ναυαγίου στην Ζάκυνθο"

 53. 08/04 10:42

  Αν δεν γίνει η χώρα «πράσινη» δεν θα έρθει τουρίστας

 54. 08/04 10:15

  Τράπεζα της Ελλάδας: Oι πτωχεύσεις ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ελληνική οικονομία μετά την πανδημία

 55. 08/04 10:14

  Επιχορηγήσεις για εκσυγχρονισμό ξενοδοχείων στα Χανιά

 56. 08/04 10:12

  Ο Δήμος απέρριψε αίτημα της Ένωσης Ξενοδόχων Κορινθίας για απαλλαγή από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος

 57. 08/04 10:02

  Κ.Νοτοπούλου: Οι εργαζόμενοι με μονομερή αναστολή σύμβασης πρέπει να επιστρέψουν το 40% της μείωσης του ενοικίου

 58. 08/04 09:57

  Δήμος Δυτικής Αχαΐας: Διαγωνισμός για τη δημιουργία κέντρου τουριστικής πληροφόρησης

 59. 08/04 09:54

  Τράπεζα της Ελλάδας: O ελληνικός τουρισμός έχασε μερίδιο το 2020 στην αγορά της Μεσογείου -Πλέον ωφελημένη η Ιταλία

 60. 07/04 16:46

  Amadeus: 9 στους 10 ταξιδιώτες υπέρ του διαβατηρίου εμβολιασμού αλλά με ανησυχίες για την ασφάλεια δεδομένων

 61. 07/04 15:57

  To Navarino Hills υποδέχεται για πρώτη φορά το Messinia PRO-AM 2021

 62. 07/04 15:48

  148 δισ. λίρες στοίχισε η πανδημία στη βρετανική οικονομία το 2020 

 63. 07/04 14:32

  Travel Trade Athens (19 και 20 Απριλίου) με 60 εκπροσώπους ξένων τουριστικών γραφείων

 64. 07/04 14:09

  This is Athens & Partners: Νέα καμπάνια για τουρίστες από την κεντρική & δυτική Ευρώπη | "Love Letters from Athens" (6 video)

 65. 07/04 13:49

  Ολλανδία: Σε πτώχευση το μεγαλύτερο δίκτυο τουριστικών γραφείων 

 66. 07/04 13:33

  Η DER Touristik πωλεί την αεροπορική εταιρία Novair

 67. 07/04 13:31

  Παγκόσμια Ημέρα Υγείας | Ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ μοιράζει σε επισκέπτες του και νοσηλευομένους Safety Kit από την MasterFold

 68. 07/04 13:21

  Κινδυνεύουν με κατάρρευση οι διακοπές των Βρετανών αυτό το καλοκαίρι; Το μεγάλο «αγκάθι» των διαβατηρίων

 69. 07/04 12:54

  Μείωση 10 προστίμων για τους παράνομους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων πέτυχε το Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας

 70. 07/04 12:52

  Οι ΗΠΑ αποκλείουν τα διαβατήρια εμβολιασμού

 71. 07/04 12:30

  Pegasus Airlines: Νέα θερινά δρομολόγια Αθήνα - Κωνσταντινούπολη

 72. 07/04 12:22

  Απάτη με τα τεστ στη Μαγιόρκα: Γερμανός γιατρός εξέδιδε ψευδώς αρνητικά πιστοποιητικά τεστ στους τουρίστες

 73. 07/04 12:19

  ΕΤΑΔ: Ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί για τη μακροχρόνια μίσθωση δύο εκτάσεων στην παραλία Καλλιθέας Πιερίας

 74. 07/04 11:40

  Δ. Καλαΐτζιδάκης: Ευοίωνες προβλέψεις με μεγαλύτερη δυναμική στα τέλη της σεζόν

 75. 07/04 11:27

  Norwegian: Κρουαζιέρες στην Ελλάδα από 25 Ιουλίου 

 76. 07/04 11:18

  Η άγνωστη γωνιά της Ελλάδας με το απόλυτο μυστικό ομορφιάς

 77. 07/04 11:17

  Το χωριό των Κυκλάδων που ξεχωρίζει γιατί έχει κάτι από Κρήτη

 78. 07/04 11:11

  ETC: Θερινές διακοπές θέλει το 56% των Ευρωπαίων

 79. 07/04 11:10

  Tουρκία: Αφίξεις 1 εκατ. ξένων τουριστών στο διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου - Πίνακας

 80. 07/04 10:53

  Κ.Νοτοπούλου: Καμία μέριμνα για τον Τουρισμό στο σχέδιο Εθνικής Ανάκαμψης

 81. 07/04 10:34

  Πρόταση Κόνσολα για αναστολή και μείωση τέλους επιτηδεύματος, προκαταβολής φόρου και τεκμηρίων διαβίωσης

 82. 07/04 10:23

  ΟΑΕΔ: Ποιοι εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό και επισιτισμό δικαιούνται έκτακτη αποζημίωση- άνοιξε η πλατφόρμα

 83. 07/04 09:55

  Επιχορηγήσεις για νέο ξενοδοχείο και εκσυγχρονισμό ξενοδοχείου στα Χανιά

 84. 07/04 09:52

  Πράσινο φως για αλλαγή χρήσης 6όροφου κτιρίου σε ξενοδοχείο στα Εξάρχεια

 85. 07/04 09:48

  Πορτογαλία: Ιαματικά λουτρά για τους επιβιώσαντες από τον κορωνοϊό

 86. 07/04 09:45

  Ισπανία: Πάνω από 90% η μείωση των τουριστικών εσόδων στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου

 87. 06/04 19:19

  Κώστας Σκρέκας: Αναμόρφωση του περιεχομένου των δασικών χαρτών και διόρθωση των σφαλμάτων από τις υπηρεσίες

 88. 06/04 17:38

  Συνάντηση Θεοχάρη με την Υφυπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου

 89. 06/04 17:13

  Ισπανικό μοντέλο τεσσάρων εργάσιμων ημερών

 90. 06/04 17:00

  Δ.Καραλής: Η ιδιωτική πρωτοβουλία προσθέτει σημαντική αξία στην Μεσσηνιακή Γαστρονομία

 91. 06/04 15:28

  Ισπανία: Μείωση 93,6% των τουριστικών αφίξεων στην Ισπανία τον Φεβρουάριο

 92. 06/04 15:14

  Να μειωθεί ο ΦΠΑ στη διαμονή μέχρι το τέλος του 2021 - Στόχος της χρονιάς το 40-50% του 2019

 93. 06/04 14:54

  Ν.Παπαθανάσης: Η εστίαση που σχετίζεται με τον τουρισμό θα λειτουργήσει

 94. 06/04 14:40

  Η Περιφέρεια Κρήτης αξιοποιεί τα ευρήματα του Μηχανισμού Παρακολούθησης Αγοράς Εργασίας στη Μεγαλόνησο

 95. 06/04 14:23

  Νέο ξενοδοχείο Best Western στην Άνδρο

 96. 06/04 14:18

  Κύπρος: Σχέδιο επιχορήγησης επισκέψιμων εργαστηρίων χειροτεχνίας, βιοτεχνίας και οινογαστρονομίας

 97. 06/04 14:03

  Διαβατήρια εμβολιασμού | Βρετανία: "Θα παίξουν κάποιο ρόλο στα διεθνή ταξίδια" - Αντίθετος ο ΠΟΥ

 98. 06/04 13:24

  Το Quality Travel Alliance στηρίζει την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού: Επιπλέον προμήθεια στις κρατήσεις για Ελλάδα

 99. 06/04 12:44

  Γιατί οι ξενοδόχοι πρέπει να ξανασκεφτούν τις τιμές δωματίων τους

 100. 06/04 12:41

  To Film Office της Περιφέρειας K. Μακεδονίας  σε επιστημονική ημερίδα του Τμήματος Κινηματογράφου του Α.Π.Θ.