Είναι η Ελλάδα σε βιώσιμο αναπτυξιακό δρόμο; - Ο τουρισμός το συγκριτικό πλεονέκτημα

Είναι η Ελλάδα σε βιώσιμο αναπτυξιακό δρόμο; - Ο τουρισμός το συγκριτικό πλεονέκτημα

Εκτενής συζήτηση για τη μακροοικονομική σταθερότητα της Ελλάδας έγινε σε στρογγυλό τραπέζι με τίτλο «Είναι η Ελλάδα επιτέλους σε βιώσιμο αναπτυξιακό δρόμο;» στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, παρουσίασε κάποια στοιχεία, σχετικά με την πρόσφατη πορεία της χώρας. «Η Ελλάδα αναπτύχθηκε πολύ την περίοδο της εισόδου της στην κοινή αγορά. Ο μέσος όρος ανάπτυξης από τότε είναι λίγο κάτω από το 1%. Αν η Ελλάδα θέλει βρίσκεται σε σταθερό έδαφος από εδώ και πέρα, το 1% αυτό δεν φτάνει. Πρέπει να πάει στο 2%» σημείωσε και πρόσθεσε: «Ακόμα και τα καλά χρόνια της ελληνικής οικονομίας, η ανεργία ήταν υψηλή. Εκτοξεύτηκε σχεδόν στο 30% στην καρδιά της κρίσης και τώρα ξαναφτάνει το 10%.  Οι επενδύσεις κατέρρευσαν κατά την περίοδο της κρίσης, αυτή την περίοδο  ανεβαίνουν όμως είναι ακόμα αρκετά πιο χαμηλά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και από τα χρόνια πριν την κρίση».

Καλά και άσχημα νέα έφερε στη συζήτηση, η Julia Lendvai, Head of Unit, Directorate General for Economic & Financial Affairs European Commission DG ECFIN. Ξεκινώντας από τα θετικά, η Lendvai, σημείωσε πως «Η Ελλάδα έχει διανύσει μακρύ δρόμο από τις μέρες της κρίσης. Έχει προχωρήσει σημαντικό αριθμό απαραίτητων μεταρρυθμίσεων σε διάφορους τομείς. Το δημόσιο χρέος είναι στο 160% σε σχέση με το 207% που ήταν στο ανώτερο σημείο του. Τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί λόγω του «Ηρακλή» και η ανεργία έχει μειωθεί αισθητά από το 27% που βρέθηκε στο πικ της. Αυτά είναι πολύ καλά νέα και έχουν αντίκτυπο στο αίσθημα της αγοράς απέναντι στην Ελλάδα».

Τα ίδια στοιχεία όμως, σύμφωνα με την ίδια, παραμένουν ταυτόχρονα και ανησυχητικά. Κι αυτό καθώς: «Το ότι η Ελλάδα μπαίνει σε έναν ενάρετο κύκλο είναι πολύ ευχάριστο για τη χώρα. Παρά όλα αυτά τα καλά νέα, δεν υπάρχει χώρος για επανάπαυση γιατί υπάρχει κι άλλη οπτική σε όλα αυτά. Το χρέος 160% παραμένει το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ακόμα τα περισσότερα στην ΕΕ και συνδυάζονται με πολλά ακόμα που δεν βρίσκονται στον τραπεζικό κλάδο αλλά στους servicers. Και το ποσοστό της ανεργίας είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ένωση. Οπότε, υπάρχουν ακόμα ανισορροπίες που εξακολουθούν να εκθέτουν την Ελλάδα σε κινδύνους.

Για γρηγορότερα αποτελέσματα, θα έλεγα ότι η Ελλάδα χρειάζεται να αυξήσει την παραγωγικότητά της, που είναι χαμηλά σε σχέση με άλλα κράτη – μέλη αν και έχει αρχίσει να βελτιώνεται, όμως υπάρχει ακόμα αρκετός χώρος για βελτίωση. Αν η Ελλάδα συνεχίζει να αναπτύσσεται με 2% και η υπόλοιπη Ευρώπη με 1% θα χρειαστούν 45 χρόνια στην Ελλάδα για να φτάσει την Ένωση. Οπότε αυτός είναι ένας αρκετά μακροπρόθεσμος στόχος».

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης, σημείωσε πως «Παρά τις τόσες μεταρρυθμίσεις που κάναμε τόσα χρόνια, ακόμα στηριζόμαστε σε ένα μη αποδοτικό παραγωγικό μοντέλο που στηρίζεται περισσότερο στην κατανάλωση και λιγότερο στις ιδιωτικές επενδύσεις. Αν δώσουμε προσοχή στο μίγμα των επενδύσεων θα δούμε ότι πηγαίνουν κυρίως σε μη παραγωγικές δραστηριότητες. Στο Real Estate και τον τουρισμό. Είμαστε ευάλωτοι αν στηριχθούμε σε αυτό. Αν υπάρχει κάτι πάνω στο οποίο πρέπει να δουλέψουμε είναι να κινητοποιήσουμε κεφάλαιο σε πιο εξωστρεφείς τομείς».

 Να συνεχίσουμε να χτίζουμε στον τουρισμό

Πιο αισιόδοξος από τους προηγούμενους εμφανίστηκε ο Ηλίας Λεκκός (φωτό), Group Chief Economist, της Τράπεζας Πειραιώς. «Έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στον τουρισμό και θα πρέπει να συνεχίσουμε να χτίζουμε πάνω σ’ αυτό. Είμαι πολύ αισιόδοξος για το πού πηγαίνουμε και για το μέλλον, γιατί παρά τα όσα ειπώθηκαν θεωρώ ότι πηγαίνουμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Και κινούμαστε προς αυτή γιατί υπάρχουν δύο μεγάλες δυνάμεις που σπρώχνουν προς τα εκεί. Το ξένο κεφάλαιο, που παρά τα επίσημα στοιχεία, υπάρχει ένας πακτωλός χρημάτων που -δεν έρχεται στην Ελλάδα αλλά-  έχει ήδη έρθει και αυτά τα χρήματα μεταλλάσσουν συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας. Έχουν αλλάξει τελείως τον τουρισμό στην Ελλάδα. Στον τομέα των logistics, νομίζω ότι σε 5-10 χρόνια η Ελλάδα μπορεί να γίνει χώρα κόμβος logistics.

Ο άλλος παράγοντας που αλλάζει την ελληνική οικονομία είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Αν κανείς προσπαθεί να σκεφτεί τον αντίκτυπο αυτού σε 15 χρόνια θα είναι ότι το Ταμείο Ανάκαμψης μετέτρεψε την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο. Αυτός θα είναι ο καθαρός αντίκτυπος του Ταμείου Ανάκαμψης. Θα έβαζα ένα ερωτηματικό μόνο στο εδώ και τώρα. Κι αυτό γιατί έχουμε 2% ανάπτυξη. Δεν νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι. Θέλουμε περισσότερο».

«Δεν μπορείς να έχεις ανάπτυξη χωρίς να αυξήσεις το χρέος σου» αντέτεινε στα όσα προηγήθηκαν, ο Δημήτρης Βαλάτσας, Chief Economist της Aurora Macro Strategies, συμπληρώνοντας πως «δεν μπορεί να αγαπάς τις επενδύσεις και να μισείς το χρέος». Παράλληλα προσπάθησε να καθησυχάσει τους συνομιλητές του λέγοντας πως «δεν θα στεναχωριόμουν πολύ για το τι λέει η Moodys» και συνέχισε λέγοντας «Το καλό είναι ότι οι Έλληνες πολιτικοί είναι καλοί στο να φέρνουν λεφτά από τις Βρυξέλλες» από την άλλη όμως σημείωσε πως «Τα κακά είναι ότι η Ευρώπη είναι ένα από τα μέρη του κόσμου με την πιο αργή ανάπτυξη και μέρος αυτού είναι επιλογή».

Ο ίδιος πάντως συνέχισε τονίζοντας το μεταρρυθμιστικό έργο που συμβαίνει στη χώρα «Από αυτά που βλέπω είναι λογικό να είσαι αισιόδοξος. Η μεταρρύθμιση στην παιδεία, στο μεταναστευτικό, το επενδυτικό πλαίσιο είναι πολύ καλύτερο. Σταματήστε να ανησυχείτε. Μάθετε να αγαπάτε την ανάπτυξη».

Με μια σύντομη αναδρομή, εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία και τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης, ο καθηγητής Οικονομίας του London Business School, Ηλίας Παπαϊωάννου. Μιλώντας για τα χρόνια πριν την κρίση σημείωσε πως «Εκείνη την εποχή οι αγορές έκαναν πάρτι. Οι ελληνικές κυβερνήσεις δανειζόντουσαν με την ίδια ευχέρεια με τη Γαλλία και τη Γερμανία. Εξαιρετικά νέα θα έλεγε κανείς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκλεινε τα μάτια. Θα ήθελα να είμαι περισσότερο στην πλευρά των προσεκτικών».

Εξηγώντας τον λόγο της ανησυχίας του, ο καθηγητής κ. Παπαϊωάννου, ανέφερε: «Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο καταστράφηκε κεφάλαιο. Και ακολούθησε επενδυτική έκρηξη. Κάτι που δεν βλέπουμε σε μια χώρα 10 με 12 χρόνια μετά από έναν οικονομικό Αρμαγεδώνα. Και τελειώνοντας με την παραγωγικότητα. Η κατάσταση είναι ανησυχητική. Με βάση τα δεδομένα δεν χρειάζεται να είμαστε απαισιόδοξοι αλλά καλό είναι να μην έχουμε ιδιαίτερα ανεβασμένες προσδοκίες».

Από την πλευρά του, ο Peter Spiegel, US Managing Editor των Financial Times, τόνισε: «Είναι τρομερό που μια χώρα που βρισκόταν μια ανάσα από την κατάρρευση είναι πλέον μια φυσιολογική χώρα της Ευρωζώνης».

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να στηριχθεί στις δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη. Αυτό είναι λάθος του παρελθόντος και είναι σημαντικό που η κυβέρνηση εξασφαλίζει πόρους από τις Βρυξέλλες και επενδύει, όμως οι επενδύσεις δεν μπορεί να είναι αποκλειστικά στον τουρισμό και τη ναυτιλία» σημείωσε ο ίδιος και κατέληξε: «Το ντιμπέιτ που κάνουμε εδώ γίνεται σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι τελείως διαφορετικό όμως από αυτό που θα κάναμε 5 ή 10 χρόνια πριν. Και αυτό είναι θετικό».

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος της Καθημερινής, Ξένια Κουναλάκη.

Στη φωτογραφία, από αριστερά: Julia Lendvai, Head of Unit, Directorate-General for Economic and Financial Affairs (DG ECFIN), European Commission - Peter Spiegel, US Managing Editor, Financial Times - Ηλίας Παπαϊωάννου, Καθηγητής Οικονομικών, London Business School - Δημήτρης Βαλάτσας, Chief Economist, Aurora Macro Strategies, USA - Ηλίας Λεκκός, Chief Economist, Τράπεζα Πειραιώς - Φίλιππος Σαχινίδης, Υπουργός Οικονομικών (21 Μαρτίου 2012 – 17 Μαΐου 2012) - Ξένια Κουναλάκη, Δημοσιογράφος, Εφημερίδα “Καθημερινή” - Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής, Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Επενδύσεις
 1. 28/05 18:42

  Στρατηγικός σχεδιασμός με ορίζοντα 10ετίας - αυτό χρειάζεται ο ελληνικός τουρισμός

 2. 28/05 18:34

  Μονόδρομος ένα βιώσιμο και περιβαλλοντικά υπεύθυνο τουριστικό προϊόν

 3. 28/05 16:18

  Αμερικανικός τουρισμός: Δεύτερη υψηλότερη ταξιδιωτική δαπάνη στον κόσμο για το καλοκαίρι του 2024

 4. 28/05 16:02

  Συνεχίζεται με ελεύθερη είσοδο έως 2 Ιουνίου το 12ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ»

 5. 28/05 15:44

  Άνοιξαν οι εγγραφές για το Navarino Challenge 2024

 6. 28/05 15:08

  Κοινωνικός/ ιαματικός τουρισμός ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ: Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής Επιχειρηματιών

 7. 28/05 14:34

  Eurowings: Νέα χειμερινή σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη

 8. 28/05 14:22

  Διακοπή λειτουργίας του Αρχαιολογικού χώρου Δελφών την Τετάρτη μετά τις 17.00

 9. 28/05 14:13

  Η Τεχνολογία συναντά την παράδοση: Drones αναδιαμορφώνουν την ορεινή κτηνοτροφία

 10. 28/05 13:47

  25 χρόνια AEGEAN | 25 χρόνια ανάπτυξης, δημιουργίας και ποιοτικής εξυπηρέτησης

 11. 28/05 13:39

  Telegraph: Οι 6 προορισμοί που υπόσχονται το ιδανικό Ελληνικό καλοκαίρι

 12. 28/05 13:32

  Celestyal: Καλοκαιρινή καμπάνια αναβάθμισης καμπίνας

 13. 28/05 12:57

  HotStats: Αυτές είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που θα συναντήσουν τα ξενοδοχεία το 2024

 14. 28/05 12:07

  Απευθείας πτήσεις Παρίσι-Καλαμάτα ξεκινά η Air France - εκδήλωση στο Παρίσι

 15. 28/05 11:42

  Eυρωπαϊκός τουρισμός- ForwardKeys | Ολική ανάκαμψη το 2024- αυξημένη ζήτηση για Λονδίνο, Παρίσι, οριακά μειωμένη για Αθήνα

 16. 28/05 11:04

  Ημερίδα ΠΟΤΑΠ | «Η ηλεκτροκίνηση αναγκαία στην τουριστική ανάπτυξη»

 17. 28/05 11:00

  Το διεθνές βραβείο Big SEE Architecture Award 2024 - Winner απονεμήθηκε στις Villas in Olive Grove, Navarino Residences, Costa Navarino της Potiropoulos+Partners

 18. 28/05 10:54

  Τα Aria Hotels σχεδιάζουν eVTOL Vertiports για ηλεκτρικά αεροσκάφη κάθετης απογείωσης και προσγείωσης

 19. 28/05 10:48

  Το νέο Δ.Σ. του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου

 20. 28/05 10:31

  MSC Cruises | Ποικιλία δραστηριοτήτων για παιδιά και οικογένειες στα πλοία της το καλοκαίρι

 21. 28/05 10:02

  Ξενοδοχεία | To One&Only Aesthesis εγκαινίασε 14 πολυτελείς κατοικίες

 22. 28/05 07:58

  ΕΟΤ: 50.000 ευρώ για την υποστήριξη δύο συνεδρίων σε Πάτρα και Χαλκιδική

 23. 28/05 07:55

  Δήμος Πατρέων: 4 παραλίες για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας

 24. 28/05 07:53

  Δήμος Χαλανδρίου: Διαγωνισμός για μεταφορά και διαμονή μελών ΚΑΠΗ σε ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Ερέτρια

 25. 28/05 07:41

  Δήμος Γορτυνίας: Διαγωνισμός για τη μίσθωση κτηρίου ως ξενοδοχείο ή εστιατόριο - Κατώτατο όριο προσφοράς τα 50 ευρώ!

 26. 27/05 19:31

  Συνάντηση Όλ. Κεφαλογιάννη με την Πριγκίπισσα της Ιαπωνίας - "Στενότερη πολιτιστική και τουριστική προσέγγιση των δύο λαών"

 27. 27/05 19:03

  Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην έκθεση φωτογραφιών του Robert McCabe

 28. 27/05 16:58

  Ξεκίνησαν από τη Χαλκιδική οι πρώτοι έλεγχοι με drones για παραχωρήσεις σε αιγιαλό και παραλίες

 29. 27/05 16:30

  Mabrian - Phocuswright: Ο υπερ-τουρισμός διώχνει το 61% των ταξιδιωτών

 30. 27/05 16:04

  Εξαιρετικά Επιτυχής η Πρώτη Εκδήλωση της HSMAI Europe στην Ελλάδα

 31. 27/05 14:31

  Εκδήλωση για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στα ξενοδοχεία

 32. 27/05 14:25

  Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Διαμονής: Ρεκόρ αισιοδοξίας στα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά ξενοδοχεία παρά τις προκλήσεις

 33. 27/05 13:59

  Άνοιξαν οι αιτήσεις για τον 7ο Κύκλο Επιτάχυνσης του CapsuleT

 34. 27/05 13:43

  ΕΟΤ | Έκθεση Φωτογραφίας του Robert Mc Cabe στο Μουσείο Ακρόπολης

 35. 27/05 12:57

  Στο Φεστιβάλ Καννών το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

 36. 27/05 12:50

  ΠΟΤΑΠ | Ταξίδι γνωριμίας Γερμανών Δημοσιογράφων στην Πιερία

 37. 27/05 12:29

  Ανωμερίτες Χανίων | Η κρητική ποίηση και το λαούτο φανερώνουν την ψυχή των Χανίων

 38. 27/05 11:59

  ΥΠΑ | Βελτίωση της λειτουργικότητας του αεροδρομίου Σητείας

 39. 27/05 11:15

  Αερομεταφορές: +12,2% η επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια το α' τετράμηνο του 2024

 40. 27/05 11:06

  Η πρώτη εκδήλωση της HSMAI Europe στην Αθήνα

 41. 27/05 10:53

  Υπερ-τουρισμός | Ποιες περιοχές στην Ιταλία βρίσκονται στο "κόκκινο"- οι άμεσες επιπτώσεις

 42. 27/05 10:51

  Η Κίνα στρατηγικός τουριστικός στόχος για την Αθήνα

 43. 27/05 10:35

  Επίσκεψη στο κρουαζιερόπλοιο Voyager of the Seas της Royal Caribbean International στον Πειραιά

 44. 27/05 10:15

  Τουρισμός: Συνεργασία ΕΟΤ με τη πλατφόρμα Wego για ταξιδιώτες από τη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική

 45. 27/05 07:51

  Δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

 46. 27/05 07:50

  Προβολή της Αθηναϊκής κουζίνας στην Ολλανδία

 47. 27/05 07:49

  Πανελλήνια Συνάντηση Vespa στην Καλαμάτα

 48. 27/05 07:08

  Φιλοξενία αρχαιολόγων του πανεπιστημίου Carleton Αμερικής στη Σαντορίνη

 49. 27/05 07:07

  ΕΟΤ: Ταξίδια εξοικείωσης για τουριστική προβολή σε Σύρο, Σίφνο και Κίμωλο

 50. 27/05 07:04

  Εκδηλώσεις τιμής για τους σφουγγαράδες σε Ρόδο και Κάλυμνο

 51. 26/05 23:38

  Δεύτερη ζωή για θρυλικό Boeing, που αγόρασε ο Ωνάσης, στην πλατεία Ολυμπιακής Αεροπορίας

 52. 26/05 20:44

  Α. Ανδρεάδης: Άνοιξε η νέα deluxe πτέρυγα του Ikos Andalusia στην Marbella

 53. 26/05 13:02

  Εγκαίνια για το Μουσείο Κρητικής Λαογραφίας της Οικογένειας Κοκοτού

 54. 26/05 12:50

  Σαντορίνη | Περιορισμοί κυκλοφορίας λόγω του κινδύνου κατολισθήσεων τη θερινή περίοδο

 55. 26/05 12:37

  Άμεσα ξεκινά το γραφείο του ΕΟΤ στη Μελβούρνη – Ικανοποίηση εκφράζει η Ελληνική Κοινότητα

 56. 26/05 12:00

  Μαγιόρκα: Απαγόρευση αλκοόλ με «παραθυράκια»

 57. 26/05 11:33

  Δήμος Βάρης - Βούλας- Βουλιαγμένης: 4 παραλίες για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας

 58. 26/05 07:29

  ΕΟΤ: 30.000 ευρώ για την υποστήριξη εκδηλώσεων σε Αθήνα και Χανιά

 59. 25/05 23:10

  To Ζαγόρι στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO - Παρών στην εκδήλωση ο κ.Μητσοτάκης

 60. 25/05 22:59

  Ελληνική Εταιρία Ψηφιακής Ιατρικής | Tιμητική διάκριση στην Όλγα Κεφαλογιάννη

 61. 25/05 22:56

  Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων: Ζητείται Ειδικός Συνεργάτης με εμπειρία σε θέματα τουρισμού

 62. 25/05 11:15

  Προβολή της Κρήτης στην Ολλανδία | φιλοξενία δημοσιογράφων και εκπροσώπων του Corendon

 63. 25/05 10:47

  Domes Resorts | Ταξίδια γνωριμίας με τα ξενοδοχεία της από 260 Βρετανούς ταξιδιωτικούς πράκτορες

 64. 25/05 10:21

  Δήμος Θερμαϊκού: Πρόταση για 3 παραλίες στο πρόγραμμα προσβασιμότητας του υπ. Τουρισμού

 65. 25/05 10:16

  Ορεινοί Αγώνες Ζυγάκτη Ποταμού Zygaktis Trail στη Δράμα

 66. 24/05 21:25

  Ποιοτικός τουρισμός στην Αρκαδία - ποιο μοντέλο ταιριάζει στην περιοχή

 67. 24/05 18:53

  Ο τελικός του UEFA Europa Conference League ξεκινάει από το Θησείο και την Πλατεία Κοτζιά- Φεστιβάλ φιλάθλων

 68. 24/05 15:51

  RND: «Το εφετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα μπορεί να είναι ακόμη πιο ακραίο από το 2023»

 69. 24/05 15:21

  Ηρώ Χατζηγεωργίου | Ο τρόπος αξιοποίησης των ακινήτων της ΕΤΑΔ θα μεταμορφώσει ολόκληρες περιοχές

 70. 24/05 14:10

  United Airlines | Νέα καθημερινή απευθείας πτήση από την Αθήνα προς το Σικάγο O’Hare

 71. 24/05 13:37

  Γαλάζια Σημαία 2024: 2η η Ελλάδα παγκοσμίως με 652 βραβευμένα σημεία

 72. 24/05 13:10

  Κυριαρχία της Jet2 στις αεροπορικές θέσεις με προστασία ATOL στο Ην. Βασίλειο

 73. 24/05 11:56

  Τουρισμός: Ιστορικό ρεκόρ στις δαπάνες των Αμερικανών για καλοκαιρινές διακοπές το 2024

 74. 24/05 11:24

  McAfee: Πάνω από 25% των Αμερικανών έχουν πέσει θύμα απάτης στα ταξίδια

 75. 24/05 10:49

  FΑΜ Trips: Προβολή της Χαλκιδικής σε Ιταλούς και Αρμένιους επαγγελματίες του τουρισμού

 76. 24/05 10:28

  Ο ΕΟΤ στην ΙΜΕΧ 2024: Αυξημένο ενδιαφέρον για συνέδρια στην Ελλάδα

 77. 24/05 10:13

  AEGEAN | Αύξηση κύκλου εργασιών κατά 17% το α΄τρίμηνο, 11% περισσότεροι επιβάτες

 78. 24/05 10:01

  Ένωση Ξενοδόχων Αθήνας | Ο Απρίλιος βελτίωσε τις επιδόσεις των ξενοδοχείων το α΄4μηνο

 79. 24/05 07:46

  Θετική γνωμοδότηση για λιμενικά έργα μπροστά από το Divani Apollon Palace & Thalasso

 80. 24/05 07:44

  Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

 81. 24/05 07:42

  Ισπανία: Αύξηση του πληθωρισμού στο 3,3% τον Απρίλιο

 82. 24/05 07:40

  Διεθνής Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος Rock Solid 2024 στο Καστελλόριζο

 83. 24/05 07:39

  Ημερίδα «Λάρισα. Πόλη στο μέλλον»

 84. 23/05 17:24

  Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό | Ενημέρωση των μελών της Ε.Ξ. Θεσσαλονίκης

 85. 23/05 17:15

  Επίσκεψη Κεφαλογιάννη σε προσβάσιμη για ΑΜΕΑ παραλία της Γλυφάδας

 86. 23/05 16:44

  Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων αναβαθμίζει την ψηφιακή της παρουσία

 87. 23/05 16:33

  Airbnb | Τι ζητούν Έλληνες και ξένοι το καλοκαίρι - Μαρούσι (!), Χαλάνδρι (!), παραθαλάσσιοι και βιωματικοί προορισμοί...

 88. 23/05 14:58

  Focus Bari | 1 στους 3 Έλληνες παίζουν τυχερά παιχνίδια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα

 89. 23/05 14:26

  Σε τιμές... Μονακό οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι

 90. 23/05 11:55

  Γερμανικός τουρισμός: Σε υψηλά πενταετίας η διάθεση για διακοπές αυτό το καλοκαίρι

 91. 23/05 11:51

  Διεθνείς εκδηλώσεις του Μαΐου υπό την αιγίδα του ΕΟΤ

 92. 23/05 11:35

  Κρήτη | Υψηλές προσδοκίες για τις τουριστικές ροές από τις Αραβικές Χώρες

 93. 23/05 11:17

  Jet2.com και Jet2holidays | Άνοιξε το χειμερινό πρόγραμμα 2025-2026 σε ηλιόλουστους προορισμούς

 94. 23/05 11:08

  Γιατί ο καφές ακριβαίνει συνεχώς

 95. 23/05 10:51

  HOTREC: Η πρόταση της Κομισιόν πλήττει την ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαϊκών πακέτων διακοπών

 96. 23/05 10:02

  Booking.com: Αυτές είναι οι τάσεις στις παγκόσμιες ταξιδιωτικές αναζητήσεις – Συμβουλές στις επιχειρήσεις

 97. 23/05 09:12

  TRYP by Wyndham | Νέα εμφάνιση και αισθητική στα ξενοδοχεία σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική

 98. 23/05 07:59

  Heraklion Swimming Challenge 2024 στο Ηράκλειο Κρήτης

 99. 23/05 07:55

  Ορεινός Αγώνας Karya Olympus Trail 2024

 100. 23/05 07:50

  Οι τιμές σε παραλίες του Μαλεβιζίου για το 2024