Θεοχάρης: Δεν πληρώσαμε ούτε ένα ευρώ στον Thomas Cook – Nέα μέτρα για τις επιχειρήσεις – 11 εκατ. η διαφήμιση για το 2020

Α Decrease font Enlarge font
Θεοχάρης: Δεν πληρώσαμε ούτε ένα ευρώ στον Thomas Cook – Nέα μέτρα για τις επιχειρήσεις – 11 εκατ. η διαφήμιση για το 2020

Δεν πληρώσαμε ούτε ένα ευρώ στον Thomas Cook ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης σήμερα το πρωί σε ομιλία του στη διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στην οποία ενημέρωσε σχετικά με την πτώχευση του ταξιδιωτικού ομίλου Thomas Cook και των επιπτώσεων αυτής στον ελληνικό τουριστικό τομέα.

Παράλληλα προανήγγειλε νέα μέτρα για τις επιχειρήσεις καθώς προωθείται κανονιστική απόφαση  του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για την προτεραιοποίηση των ελέγχων και εκταμιεύσεων στις επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου 3299/2004 και είχαν συμβάσεις με την εν λόγω εταιρεία. Επίσης, αναπτυξιακό νομοσχέδιο θα περιληφθεί διάταξη που θα επεκτείνει τη δυνατότητα αυτή και στις αντίστοιχες επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί και στις διατάξεις των αναπτυξιακών νόμων 4908/2011 και 4399/2016.

Παράλληλα, προωθείται η απλοποίηση της διαδικασίας έκπτωσης επισφαλών απαιτήσεων για τα τιμολόγια από Thomas Cook, σε συνδυασμό με παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήματος μείωσης της προκαταβολής φόρου εισοδήματος του φορολογικού έτους 2019. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη οριστικοποιείται τις επόμενες ημέρες.

Σε ότι αφορά το διαφημιστικό πρόγραμμα για το 2020 τόνισε ότι ο σχεδιασμός που έχει γίνει προβλέπει τη διάθεση άνω των 11 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). 

Δείτε εδώ ολόκληρη την ομιλία του υπουργού Τουρισμού: 

"Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

πριν από τρεις μήνες, ο ελληνικός λαός έδωσε ισχυρή εντολή για τη διακυβέρνηση του τόπου στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη Νέα Δημοκρατία. Η επιλογή του αυτή συνδέεται, με την ανάγκη των Ελλήνων να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στους Θεσμούς, να δουν πράξεις και όχι λόγια, διαφάνεια και προοπτική.

Ο δρόμος που καλούμαστε να διαβούμε σίγουρα δεν είναι εύκολος. Όμως από τις πρώτες κιόλας ημέρες που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του τόπου, αποδείξαμε έμπρακτα ότι είμαστε εδώ για να δίνουμε λύσεις και όχι να δημιουργούμε προβλήματα.

Αυτή τη στρατηγική ακολουθήσαμε και στην περίπτωση της Thomas Cook, η οικονομική κατάρρευση της οποίας αντιμετωπίσθηκε από τις πρώτες κιόλας ώρες με συγκεκριμένη δέσμη στοχευμένων μέτρων.

Πριν όμως σας παρουσιάσω αναλυτικά τα μέτρα που νομοθετήσαμε, τις αποφάσεις που λάβαμε και τα βήματα που θα υλοποιήσουμε το αμέσως προσεχές διάστημα, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και φυσικά των εργαζομένων, δράττομαι της ευκαιρίας που μου δίνεται για να απαντήσω στην Αντιπολίτευση και δη στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος επιδίδεται σε ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής πάνω σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Η ελληνική Κυβέρνηση, η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, αλλά και οι παράγοντες της αγοράς, εντός και εκτός Ελλάδος, γνώριζαν για τα οικονομικά θέματα που αντιμετώπιζε η Thomas Cook.

Όπως γνώριζαν επίσης πως η εταιρεία και οι μέτοχοι αυτής βρίσκονταν σε πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τα πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να μην οδηγηθεί η επιχείρηση στον “ξαφνικό θάνατο”.

Κάτι που οφείλατε και εσείς να το γνωρίζετε, και απευθύνομαι στον ΣΥΡΙΖΑ, που πριμοδοτήσατε τη γιγάντωση του φαινομένου της Thomas Cook στην Ελλάδα, που την κάνατε στρατηγικό μας εταίρο.

Δαπανήσατε εκατομμύρια ευρώ από τον Δημόσιο κορβανά για να τη στηρίξετε με πενιχρά αποτελέσματα για το εγχώριο τουριστικό προϊόν.

Στα χρόνια που κυβερνήσατε αυτό τον τόπο, η οικονομική συμμετοχή του ΕΟΤ στη συνδιαφήμιση με την Thomas Cook Group άγγιξε συνολικά τα 4,711 εκατ. ευρώ. Δηλαδή από το 2015 που αναλάβατε μέχρι και τον Μάιο του 2019 που υπογράψατε την τελευταία συμφωνία, η δαπάνη της συνδιαφήμισης εκτοξεύθηκε. Η ποσοστιαία αύξηση από το 2015 έως το 2019 ήταν 256,5% ή +192,5% για την περίοδο 2015-2018.

Κάτι που δεν συνέβη με τον εισερχόμενο τουρισμό από το “κανάλι” της Thomas Cook. Με βάση τα επίσημα στοιχεία για την περίοδο 2015-2018, τα οποία και καταθέτω, η ποσοστιαία αύξηση του αριθμού των τουριστών που επισκέφθηκαν τη χώρα μέσα από το κανάλι της Thomas Cook ήταν μόλις 46,3%.

Με πιο απλά λόγια για να το εμπεδώσετε. Από τα στοιχεία που καταθέτω στα πρακτικά προκύπτει ξεκάθαρα πως στα χρόνια που κυβερνήσατε αυτό τον τόπο, πριμοδοτήσατε την Thomas Cook χωρίς το αντίκρισμα να είναι ανάλογο των χρημάτων που ο ελληνικός λαός πλήρωσε. Μέσα σε αυτά τα χρόνια το κόστος που πλήρωσε το ελληνικό κράτος για τον κάθε επιβάτη που θα έφερνε η Thomas Cook υπερδιπλασιάσθηκε.

Μιλάμε δηλαδή για μια φαραωνική συμφωνία από την οποία ο μόνος κερδισμένος ήταν η Thomas Cook.  Καταθέτω τα σχετικά έγγραφα. (1)

Και όχι μόνο. Αντί να φροντίσετε, αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, να παρακολουθείτε από κοντά τις εξελίξεις, για έναν παίκτη που εσείς γιγαντώσατε στην Ελλάδα επιλέξατε τι; Να αδιαφορείτε, τη στιγμή που το πρόβλημα της Thomas Cook ήταν στα πρωτοσέλιδα των ξένων εφημερίδων και η ίδια η εταιρεία είχε προειδοποιήσει για τα θέματα που αντιμετώπιζε.

Αλλά και να “κάψετε” και άλλα χρήματα του ελληνικού λαού.

Δεκατρείς ημέρες μετά την προειδοποίηση των Ορκωτών Ελεγκτών της Thomas Cook σχετικά με την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας περί συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρείας, εσείς κύριες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα εμφανίζεστε ως τιμητές των πάντων, ενισχύσατε τη συνεργασία του ΕΟΤ με αυτή την εταιρεία. Καταθέτω στα πρακτικά τις οικονομικές καταστάσεις στην οποία περιλαμβάνεται και η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή – λογιστή. (https://www.thomascookgroup.com/investors/insight_external_assest/TCG+H1+2019+Statement+Final+16May19.pdf).

Και επειδή μου αρέσει να παραθέτω στοιχεία, εν αντιθέσει με εσάς που περιορίζεστε στις κορώνες, στις 29 Μαΐου του 2019 υπογράψατε τη σύμβαση συνδιαφήμισης μεταξύ του ΕΟΤ και της Thomas Cook ύψους 1,426 εκατ. ευρώ για το έτος 2019. Καταθέτω στα πρακτικά τη σχετική σύμβαση που αναρτήθηκε στο ΚΗΜΔΗΣ με αριθμό 19SYMV005027768 / 2019-05-29. (2)

Τι κάναμε εμείς; Από τη στιγμή που αναλάβαμε δεν πληρώσαμε ούτε ένα ευρώ στην Thomas Cook ενώ καταγγείλαμε αμέσως τη σύμβαση με το που έγινε γνωστή η οικονομική κατάρρευση του συγκεκριμένου tour operator.

Για τα πρακτικά καταθέτω επίσης την καταγγελία της σύμβασης συνδιαφήμισης μεταξύ του ΕΟΤ και της Thomas Cook για το έτος 2019.

Η καταγγελία της σύμβασης έγινε λίγες μόλις ώρες μετά την κατάρρευση του tour operator, με την αρ. πρωτ. 11064/25-09-2019 επιστολή του ΕΟΤ, υπογεγραμμένη από κ. Γ.Γ. ΕΟΤ. Επίσης όπως προκύπτει από τα στοιχεία δεν έχει εκταμιευθεί προς τον Thomas Cook ούτε ένα ευρώ.

Και έρχεστε τώρα εσείς και μου κουνάτε το δάκτυλο γιατί συνάντησα τον διευθύνοντα σύμβουλο της Thomas Cook ενός παίκτη που τον κάνατε στρατηγικό εταίρο της χώρας με τις πράξεις σας.

Εν αντιθέσει λοιπόν με εσάς, που επιλέγετε να πετάτε λάσπη στον ανεμιστήρα, εγώ ποτέ δεν έκρυψα τη συνάντηση που είχα στα τέλη Ιουλίου με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Thomas Cook, από τους μεγαλύτερους μέχρι και πριν από λίγες ημέρες παίκτη παγκοσμίως, αλλά και ούτε τις συναντήσεις που πραγματοποιώ και με άλλους παράγοντες του τουρισμού.

Αντιθέτως υπήρξε και σχετική ανάρτηση στο twitter από το υπουργείο Τουρισμού λίγες ώρες μετά τη συνάντηση με τον CEO της Thomas Cook.

Και επειδή έχετε επιλεκτική μνήμη, θέλω να σας ρωτήσω τι κάνατε εσείς και η υπουργός σας κυρία Κουντουρά, όταν βοούσε η παγκόσμια τουριστική αγορά για τα προβλήματα της Thomas Cook.

Χαριεντιζόσασταν. Την ώρα που η ίδια η Thomas Cook, είχε προειδοποιήσει για σοβαρές επιπτώσεις στα αποτελέσματά της εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης και οι ξένοι οίκοι αλλά και δημοσιεύματα στον εγχώριο και διεθνή τύπο έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου εσείς σφυρίζατε αδιάφορα.

Πηγαίνατε χεράκι – χεράκι με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας τον οποίο η υπουργός σας κυρία Κουντουρά, σε δηλώσεις της και επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Τουρισμού, αποκαλούσε Peter! Την ώρα δηλαδή που η Citi εφιστούσε την προσοχή για την εταιρεία και η μετοχή και τα ομόλογα κατέρρεαν εσείς ζούσατε σε παράλληλο σύμπαν. Με την υπουργό σας την κυρία Κουντουρά να παραδέχεται για την ισχυρή σχέση που είχατε κτίσει με τη συγκεκριμένη εταιρεία. Τα στοιχεία αυτά τα καταθέτω στα πρακτικά. (4)

Και έρχεστε τώρα εσείς και με εγκαλείτε ότι δεν “κτύπησα το καμπανάκι του κινδύνου”. Δηλαδή με εγκαλείτε γιατί δεν ανέλαβα τον ρόλο του δήμιου. Ο ρόλος μου δεν είναι να προκαλώ πανικό αλλά να προστατεύω το Δημόσιο συμφέρον και τα χρήματα του ελληνικού λαού που εσείς δεν κάνατε στα όσα χρόνια κυβερνήσατε τη χώρα. Αν και δεν είναι ούτε η ώρα, ούτε ο τόπος για να σας κάνω μάθημα, θα περιοριστώ να σας πω ότι ο θεσμικός ρόλος μου δεν είναι ούτε να καταστρέφω εταιρείες, ούτε να πριμοδοτώ άλλες, κατά το δοκούν.

Το αν θα έσκαγε ή όχι η Thomas Cook κανείς δεν μπορούσε να το προβλέψει. Ο «ξαφνικός θάνατος» που επελέγη για την Thomas Cook, αντί της ολικής ή μερικής διάσωσης ή της ένταξης σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές, λυπάμαι που θα σας το πω δεν μπορούσε να προβλεφθεί. Και αυτό δεν το λέω εγώ. Το γράφουν ακόμη και φίλα προσκείμενα, με το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, φύλλα. Καταθέτω το σχετικό δημοσίευμα (5)

Ως κυβέρνηση και εγώ προσωπικά ως υπουργός Τουρισμού, ακολουθούμε αυτό που υπαγορεύει ο θεσμικός μας ρόλος ενεργώντας άμεσα για την επίλυση των θεμάτων που ανακύπτουν, χαράσσοντας στρατηγική για κάθε ενδεχόμενο.

Και αυτό κάναμε αγαπητοί συνάδελφοι. Η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος το απέδειξε περίτρανα. Και αυτό αναγνωρίζετε απ΄ όλους. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε είχαμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Για τον επαναπατρισμό των ταξιδιωτών που θα έμεναν πίσω και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα δημιουργούνταν από ενδεχόμενη οικονομική κατάρρευση της Thomas Cook.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή, από το πρωί της 23ης Σεπτεμβρίου δημιουργήθηκε επιχειρησιακό κέντρο στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού για τη συγκέντρωση της απαραίτητης πληροφόρησης και το συντονισμό των ενεργειών των συναρμόδιων Υπουργείων και Υπηρεσιών καθώς και των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού (Π.Υ.Τ.) του Υπουργείου. Την ίδια μέρα συστάθηκε και συνεδρίασε, η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Τουρισμού. Καταθέτω στα πρακτικά τη σύσταση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Τουρισμού. (6)

Η σύσταση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων αποδεικνύει την ετοιμότητά μας. Όπως και ο συντονισμός μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών. Οι επαφές μας με ξένους παράγοντες. Και τα μέτρα που λάβαμε λίγες ώρες μετά την οικονομική κατάρρευση της Thomas Cook.

Τόσο στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου, μέσω της Διεύθυνσης Έρευνας όσο και στην έδρα του ΕΟΤ, υπήρξε άμεση επικοινωνία με τους κατά τόπους Προϊσταμένους των Γραφείων Εξωτερικού του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, αρχής γενόμενης από το Γραφείο Εξωτερικού Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας. Αλλά και των Γραφείων Γερμανίας, Αυστρίας και Ολλανδίας και Βελγίου για την παρακολούθηση τυχόν αλυσιδωτών εξελίξεων λόγω της κατάρρευσης της μητρικής Thomas Cook. Καταθέτω στα πρακτικά την αλληλογραφία. (7)

Αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν περίτρανα πως η Κυβέρνηση είχε σχεδιασμό για την έγκαιρη προετοιμασία απέναντι στον κίνδυνο κατάρρευσης το οποίο και εφάρμοσε. Αυτό που δεν θέλετε να βλέπετε εσείς, κυρίες και κύριοι της Αντιπολίτευσης γιατί δεν σας βολεύει, το είδαν οι ξένοι.

Εσείς από την άλλη, επιλέγετε να κρατάτε τα μάτια σας κλειστά, γιατί απλά δεν σας βολεύει. Όπως κάνετε συνήθως.

Εν αντιθέσει με εσάς που όταν ήσασταν Κυβέρνηση επιλέξατε να κάνετε πως ο ελέφαντας δεν υπάρχει στο δωμάτιο, κάτι που επιβεβαιώνεται και με τα έγγραφα που κατέθεσα στα πρακτικά, εμείς επιλέξαμε να προετοιμαστούμε και να δράσουμε αν και όποτε προέκυπτε ανάγκη. Γιατί; Γιατί αυτός είναι ο ρόλος της Κυβέρνησης. Και γιατί γνωρίζαμε πως το αποτύπωμα της Thomas Cook στην ελληνική αγορά, το οποίο γιγαντώθηκε επί των ημερών σας, ήταν μεγάλο.

Εμείς δεν κρυβόμαστε, δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση, ούτε κινδυνολογούμε. Είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις, σε ένα πρόβλημα υπαρκτό, το οποίο έχει το μέγεθος που έχει γιατί εσείς επιλέξατε την εύκολη λύση της αγκίστρωσης του εθνικού τουριστικού προϊόντος από τους Tour Operators.

Αποτέλεσμα, όπως αποδεικνύει μελέτη του ΞΕΕ, από το σύνολο των 9.917 ξενοδοχείων της χώρας, 1.193 ξενοδοχεία συνεργάζονταν φέτος με τον όμιλο Thomas Cook. Αριθμητικό δεδομένο που αντιστοιχεί στο 12% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού της Ελλάδος.

Από τα στοιχεία, προκύπτει επίσης πως το 48% των συνεργαζόμενων ξενοδοχείων με την Thomas Cook εντάσσεται στις κατηγορίες 1, 2 και 3 αστέρων. Εκτός από τις ξενοδοχειακές μονάδες επηρεάζονται και άλλες συνεργαζόμενες με τα ξενοδοχεία επιχειρήσεις, οι αεροπορικές αφίξεις αλλά και εργαζόμενοι. Καταθέτω τα σχετικά στοιχεία (8)

Αυτό είναι το πρόβλημα και δεν κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε. Όπως είπα εμείς, εν αντιθέσει με εσάς, είδαμε τον ελέφαντα στο δωμάτιο και αναλάβαμε αμέσως δράση. Γιατί έχοντας επαφή με την πραγματικότητα γνωρίζουμε ότι η λήψη άμεσων δράσεων αποτελεί το «κλειδί» για να περιοριστεί η έκταση του φαινομένου και να μειωθεί ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να κλείσει η «ψαλίδα» προκειμένου να επιστρέψουν στην κανονικότητα οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και οι περιοχές που επλήγησαν από την κατάρρευση της Thomas Cook.

Η διαδικασία του επαναπατρισμού των ξένων τουριστών που βρίσκονταν στην Ελλάδα μέσω της Thomas Cook, σε αγαστή συνεργασία με τις πρεσβείες όλων των κρατών που επηρεάζονταν από την κρίση, ξεκίνησε λίγες ώρες μετά την είδηση της κατάρρευσης της εταιρείας. Και σε λιγότερες από δύο εβδομάδες ολοκληρώθηκε η διαδικασία επαναπατρισμού των 55.000 και πλέον τουριστών από 13 προορισμούς οι οποίοι ήταν “εγκλωβισμένοι” στη χώρα μας λόγω της κατάρρευσης της Thomas Cook.

Δυστυχώς για εσάς, ευτυχώς για τους τουρίστες, τους επαγγελματίες και το ελληνικό τουριστικό προϊόν, όλα κύλησαν βάσει του προγραμματισμού. Δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα και κανένα αρνητικό δημοσίευμα στο εξωτερικό που θα έπληττε το κύρος μας.

Αυτό ήταν το πρώτο άμεσο μέτρο που λάβαμε και φέραμε εις πέρας με επιτυχία. Δεν ήταν όμως το μοναδικό όπως γνωρίζετε. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την κατάρρευση της Thomas Cook πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών όπου αποφασίσθηκαν τα εξής: 9

•      Εγκρίθηκε ειδικό πρόγραμμα από τον ΟΑΕΔ στήριξης των θέσεων εργασίας συνολικού ύψους 31 εκατ. ευρώ. Την 1η Οκτωβρίου το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού ενέκρινε πρόγραμμα διατήρησης 4.500 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, σε επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα που επλήγησαν από την χρεοκοπία της εταιρείας «Thomas Cook”, με την επιχορήγηση του ποσού που αντιστοιχεί στο 100% των εργοδοτικών εισφορών, με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ μηνιαίως, για χρονικό διάστημα 12 μηνών. επίσης, ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται επιπλέον το ποσό  που αντιστοιχεί στο 100% των εργοδοτικών  εισφορών, του Δώρου Χριστουγέννων  (με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ) και του Δώρου Πάσχα και των επιδομάτων αδείας (με ανώτατο όριο τα 250 ευρώ αντίστοιχα), για τους μήνες του προγράμματος που αυτά καταβάλλονται. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι τουριστικές επιχειρήσεις που επλήγησαν και θα πρέπει να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού που απασχολούνταν στην επιχείρηση τους την 23/9/2019 με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου για χρονικό διάστημα 12 μηνών από την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα.

•      Επίσης τους εργαζόμενους που επηρεάζονται έχει προβλεφθεί η μείωση του αριθμού των αναγκαίων ενσήμων για καταβολή επιδόματος ανεργίας από 100 σε 80 και επέκταση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας κατά ένα μήνα. Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για εργαζόμενους που απολύονται πρόωρα από επιχειρήσεις συνεργαζόμενες με την Thomas Cook.

•      Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 142/Α’/25-09-2019), η ισχύς της οποίας ξεκίνησε από την 23η Σεπτεμβρίου, δηλαδή την ίδια ημέρα που ξέσπασε η κρίση, ρυθμίσθηκε η απαλλαγή της υποχρέωσης απόδοσης φόρου διαμονής για το χρονικό διάστημα από 23-09-2019 μέχρι και 10-10-2019 για τις επιχειρήσεις που είχαν συμβληθεί με την εταιρεία “Thomas Cook Group PLC” και για τις περιπτώσεις όπου ο φόρος διαμονής έχει ήδη εισπραχθεί από την βρετανική εταιρεία και δεν έχει καταβληθεί στις επιχειρήσεις, όπως επίσης και για τις περιπτώσεις που υπόχρεοι για την καταβολή του φόρου διαμονής είναι οι διαμένοντας στις εν λόγω επιχειρήσεις.

•      Επίσης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προωθήσαμε, αναστέλλεται μέχρι και την 31.3.2020 η καταβολή του Φ.Π.Α. που έχει βεβαιωθεί από χρεωστικές δηλώσεις με καταληκτική προθεσμία υποβολής την 30.9.2019 και την 31.10.2019 για τους υποκείμενους στο φόρο, συναλλασσομένους με την εταιρεία Thomas Cook. Η ως άνω αναστολή καταλαμβάνει φορολογουμένους των οποίων οι εκροές προς την Thomas Cook από 1.1.2019 έως 30.9.2019 υπερβαίνουν σε ποσοστό το 25% των συνολικών τους εκροών για το ίδιο διάστημα και χορηγείται για το σχετικό αυτό ποσοστό. Προβλέπεται επίσης η απαλλαγή από τους τυχόν αναλογούντες τόκους εκπρόθεσμης καταβολής από τις ως άνω καταληκτικές προθεσμίες μέχρι και την 31.3.2020.

•      Εξετάζεται η κατάθεση αιτήματος για άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση που διαθέτει κονδύλια 150 εκατ. ευρώ.

•      Αυτή τη στιγμή η Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης, (πρώην ΕΤΕΑΝ) επεξεργάζεται σχέδιο υποστήριξης των εταιρειών που επλήγησαν από τη διακοπή εργασιών της Thomas Cook. Ήδη έχει υπάρξει επικοινωνία με τις τράπεζες και με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα διευκόλυνσης εκ μέρους των τραπεζών των πληγέντων επιχειρήσεων για τις χρηματοδοτήσεις που είναι συγχρηματοδοτούμενες.

•      Παράλληλα η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το EIF εξετάζει τη δημιουργία εγγυοδοτικού προϊόντος για νέες χρηματοδοτήσεις που θα απευθύνονται στις επιχειρήσεις του κλάδου που έχουν πληγεί. Ο στόχος μας είναι να διευκολυνθούν οι ταμειακές ροές των εταιρειών που τεκμηριώνεται ότι άμεσα επιβαρύνθηκαν από την πτώχευση της Thomas Cook.

•      Και όχι μόνο αυτά. Αποφασίστηκε η προτεραιοποίηση των ελέγχων των επενδύσεων που έχουν υποβάλλει αυτές οι επιχειρήσεις στον αναπτυξιακό νόμο, ώστε να επιταχυνθούν οι σχετικές εκταμιεύσεις. Σήμερα που μιλάμε είναι στο στάδιο των υπογραφών κανονιστική απόφαση  του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για την προτεραιοποίηση των ελέγχων και εκταμιεύσεων στις επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου 3299/2004 και είχαν συμβάσεις με την εν λόγω εταιρεία. Στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο θα περιληφθεί διάταξη που θα επεκτείνει τη δυνατότητα αυτή και στις αντίστοιχες επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί και στις διατάξεις των αναπτυξιακών νόμων 4908/2011 και 4399/2016.

•      Επίσης προωθείται η απλοποίηση της διαδικασίας έκπτωσης επισφαλών απαιτήσεων για τα τιμολόγια από Thomas Cook, σε συνδυασμό με παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήματος μείωσης της προκαταβολής φόρου εισοδήματος του φορολογικού έτους 2019. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη οριστικοποιείται τις επόμενες ημέρες.

Το πακέτο μέτρων θα εμπλουτισθεί με νέες δράσεις το αμέσως προσεχές διάστημα. Μια εξ αυτών είναι και η έναρξη της διαφημιστικής προβολής της χώρας στις διεθνείς αγορές εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων όπως κάνατε.

Θέλετε να σας θυμίσω πότε “έτρεξε” το διαφημιστικό πρόγραμμα του ΕΟΤ για την προβολή της χώρας για τη φετινή χρονιά τον Ιούνιο. Το αντιλαμβάνεστε;

Η διαφημιστική προβολή της χώρας για την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2020.

Ο σχεδιασμός που έχει γίνει, προβλέπει τη διάθεση άνω των 11 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για το διαφημιστικό πρόγραμμα.

Όλες αυτές οι δράσεις αλλά και άλλα μέτρα που δρομολογούνται αποδεικνύουν πως η Ελληνική Κυβέρνηση έχει αντανακλαστικά.

Ενεργήσαμε άμεσα, στοχευμένα και με σχεδιασμό. Ακόμη και σε σύγκριση με άλλα κράτη που επηρεάζονται πολύ περισσότερο από την κατάρρευση της Thomas Cook, προπορευτήκαμε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Το λέω αυτό για έναν απλό λόγο.

Η ταχύτητα στην αντιμετώπιση του προβλήματος επιβεβαίωσε το κύρος της χώρας διεθνώς. Γιατί η Αξιωματική Αντιπολίτευση μας εγκάλεσε ακόμη και για αυτό. Καλό θα είναι πριν αρχίσετε πάλι τους γνωστούς σας μονολόγους, να ενημερωθείτε για το τι έπραξαν οι άλλες χώρες που επηρεάζονται πολύ περισσότερο από το φαινόμενο της Thomas Cook.

Προς ενημέρωσή σας θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι από την πρώτη στιγμή ήμασταν σε ανοικτή επικοινωνία με τα αντίστοιχα επιτελεία των υπουργείων Τουρισμού άλλων κρατών, όπως της Ισπανίας.

Η Ισπανίδα ομόλογός μου επικοινώνησε μαζί μου για να ενημερωθεί για τις ενέργειές μας και τα μέτρα που λάβαμε για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Αναφορικά με την εκτίμηση του μεγέθους των επιπτώσεων στις τουριστικές επιχειρήσεις και στην ελληνική οικονομία, επίσημα στοιχεία θα έχουμε από την Τράπεζα της Ελλάδας στο τέλος του έτους.

Επειδή όμως δεν θέλω να αφήσω αναπάντητα τα ερωτήματα που έχουν τεθεί το τελευταίο διάστημα, και επειδή πιστεύω ότι το να γνωρίζουμε έστω και κατά προσέγγιση τις διαστάσεις του προβλήματος αποτελεί προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του, με βάση την έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (Ι.Τ.Ε.Π.) που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), προκύπτει ότι η συνολική ζημιά στα καταλύματα της χώρας αποτιμάται στα 315 εκατ. ευρώ.

Ποσό που πρέπει να ανακτήσουμε. Πως; Με την αναπλήρωση όλων των δυνητικά χαμένων αεροπορικών θέσεων λόγω της Thomas Cook για το 2020. Στο πλαίσιο αυτό είμαστε σε ανοικτή επικοινωνία με την Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων, με εκπροσώπους αεροπορικών εταιρειών, τους ανθρώπους των: Aegean, Jet2, British Airways, EasyJet, και με τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Η ταχύτητα κάλυψης του κενού που αφήνει η Thomas Cook είναι κομβικής σημασίας. Και θα γίνει άμεσα.

Αλλά αυτή είναι μια μόνο οπτική των πραγμάτων για έναν οικονομικό κλάδο που έχει προσφέρει πολλά στην εθνική οικονομία, και μπορεί να σταθεί αρωγός και για σειρά άλλων κλάδων της χώρας.

Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε με την εντατικοποίηση της προβολής και της διαφήμισης της χώρας καθώς και με τη υλοποίηση εναλλακτικών συνεργιών. Με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, με την προσέλκυση επισκεπτών υψηλότερων εισοδηματικών κατηγοριών και με την αλλαγή του τουριστικού μας μοντέλου.

Από την κατάρρευση της Thomas Cook πήραμε ένα μάθημα. Πως η εξάρτηση του τουριστικού μας προϊόντος από έναν πελάτη ενέχει κινδύνους. Επίσης ότι το ελληνικό τουριστικό προϊόν, ως ένας ζωντανός οργανισμός που είναι, πρέπει να μετεξελιχθεί. Και τώρα είναι η ευκαιρία μας να αλλάξουμε την τουριστική μας στρατηγική. Αυτό είναι στο χέρι όλων μας.

Για την επιτυχία αυτής της στρατηγικής η υλοποίηση της οποίας έλαβε κατεπείγοντα χαρακτήρα μετά τα τελευταία γεγονότα, απαιτείται η συμβολή όλων. Και όταν λέω όλων εννοώ όλων και της αντιπολίτευσης συμπεριλαμβανομένης. Γιατί η κριτική, η αντιπαράθεση και οι διαφωνίες είναι μέρος της διαδικασίας, όταν ο διάλογος είναι γόνιμος, για να γίνουμε καλύτεροι. Αυτό λειτουργεί προς όφελος όλων μας.

Το λέω αυτό γιατί από την πρώτη στιγμή πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω πως ο ελληνικός τουρισμός είναι εθνική υπόθεση. Εγώ θα μείνω πιστός στο όραμα της εθνικής υπόθεσης του τουρισμού, της ενωμένης προσπάθειας που και ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να έχουν.

Εσείς αν θέλετε μείνετε περιχαρακωμένοι στις αντιλήψεις που δεν μας έβγαλαν πουθενά, μείνετε. Εμείς θα προχωρήσουμε μπροστά. Τις επιλογές και τις πολιτικές μας θα τις κρίνει ο ελληνικός λαός, όπως έκανε στις 7 Ιουλίου"

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

 1. 06/12 09:37

  Περιφέρεια Ν. Αιγαίου: Στα δικαστήρια εάν δεν γίνουν αλλαγές στους δασικούς χάρτες

 2. 06/12 09:35

  Πτώση στις αεροπορικές αφίξεις εξωτερικού σε Λέσβο, Σάμο και Χίο

 3. 06/12 09:33

  Ανανέωση μίσθωσης 20 διαμερισμάτων για πρόσφυγες στο Δήμο Βόλβης

 4. 06/12 09:29

  Πρόσκληση για βίντεο - ντοκιμαντέρ στους Λειψούς

 5. 06/12 09:27

  Θετική γνωμοδότηση για καταδυτικό πάρκο με τεχνητούς υφάλους στην Κρήτη

 6. 05/12 19:23

  Κ.Λούλης: Διαφοροποιημένο τουριστικό προϊόν και "Γαλάζια Οικονομία"

 7. 05/12 17:33

  Αλληλεγγύη των τ. γραφείων Κέρκυρας στους πληγέντες της Αλβανίας από το σεισμό

 8. 05/12 16:37

  Επιστρέφει ο Αστερόκοσμος στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης

 9. 05/12 16:26

  Άγονος ο διαγωνισμός για το «Ξενία Ιαματικής Πηγής Κύθνου»

 10. 05/12 16:24

  Η Ρωσική Πρεσβεία τίμησε τον Νίκο Δασκαλαντωνάκη

 11. 05/12 16:14

  Οι θέσεις της Ε.Ξ. Ηρακλείου στον υπουργό Τουρισμού

 12. 05/12 16:10

  Πυρκαγιά στο ξενοδοχείο Αthenaeum Palace στη Λ.Συγγρού

 13. 05/12 15:57

  Υπό πτώχευση η South African Airways – Οι πτήσεις θα συνεχιστούν

 14. 05/12 14:50

  Νέα ταυτότητα για το Amada Colossos Resort στη Ρόδο

 15. 05/12 14:27

  Μ. Κόνσολας: Πολυκεντρική τουριστική ανάπτυξη μέσα από τις θεματικές μορφές τουρισμού

 16. 05/12 14:06

  Booking.com: Προβληματισμός για τις αλλαγές που σχεδιάζει στο τμήμα Εμπειριών

 17. 05/12 14:02

  Διακεκριμένοι ομιλητές στα foroum της 6ης Athens International Tourism Expo 2019

 18. 05/12 13:54

  Χ.Θεοχάρης | Ελληνικός τουρισμός: Στροφή στην ποιότητα και τη βιωσιμότητα

 19. 05/12 13:37

  ΙΝΣΕΤΕ| Η ακτινογραφία της Airbnb στην Ελλάδα- Πάνω από 1 δισ. ευρώ τα ετήσια έσοδα από τις μισθώσεις σπιτιών

 20. 05/12 13:34

  Η Βιοχάλκο θα δημιουργήσει τον πρώτο πόλο τουρισμού και πολιτισμού της Αθήνας

 21. 05/12 13:23

  Expedia: Παραιτήθηκαν τα 2 κορυφαία στελέχη, λόγω διαφωνιών στη στρατηγική

 22. 05/12 12:50

  Εκατοντάδες ακυρώσεις πτήσεων στη Γαλλία

 23. 05/12 12:38

  Ryanair: Κλείνει βάσεις και περιορίζει χωρητικότητες το 2020

 24. 05/12 12:25

  Transavia: Τρεις νέες συνδέσεις με Ελλάδα από τις Βρυξέλλες

 25. 05/12 12:13

  O EOT στις εορταστικές εκδηλώσεις του γυναικείου περιοδικού Margriet στην Ολλανδία

 26. 05/12 11:55

  Στην DER Touristik τα ξενοδοχεία Sentido - Συνεργασία με νέα ξενοδοχεία

 27. 05/12 11:42

  Συγκίνηση και προσδοκία για το μέλλον στην τελετή αποφοίτησης του Alba

 28. 05/12 11:26

  Η Αθήνα πιο λαμπερή από ποτέ αυτά τα Χριστούγεννα - Όλο το πρόγραμμα εκδηλώσεων

 29. 05/12 11:15

  FedHATTA: Νέο τουριστικό προϊόν με υπεραξία για τον ελληνικό τουρισμό τα υδροπλάνα

 30. 05/12 10:10

  Νέα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας, τα Athens Starlight Hotel και Athens Green Suites

 31. 05/12 10:08

  Ισπανικός τουρισμός: Nέο ρεκόρ αφίξεων και εσόδων στο 10μηνο

 32. 05/12 10:04

  Κύπρος: 300.000 επιπλέον τουρίστες ετησίως από το καζίνο

 33. 05/12 10:02

  RUN The LAKE 2019 στη Λίμνη Βουλιαγμένης

 34. 05/12 09:59

  Υπουργείο Τουρισμού: Aναγνώριση 2 ιαματικών πηγών σε Αγιά Λάρισας και Κυλλήνη

 35. 04/12 16:55

  Συνάντηση στο Υπ. Τουρισμού για θέματα visa και τουριστικής αστυνομίας

 36. 04/12 16:37

  H ΣΕΤΚΕ στη συνέλευση Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων Λευκάδας

 37. 04/12 16:18

  Χάος στις πτήσεις στη Γαλλία την Πέμπτη

 38. 04/12 15:21

  ΠΟΤ: SOS για τις εμπομπές άνθρακα από τον τουρισμό την ερχόμενη δεκαετία

 39. 04/12 15:02

  Αεροδρομιακή Κοινότητα Αθήνας: Ημερίδα για την καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων

 40. 04/12 14:47

  Νέος προορισμός της Jet2 η Σαντορίνη

 41. 04/12 13:29

  Βρετανικός τουρισμός | Συνεργασία-ορόσημο της EasyJet Holidays με την Hotelbeds

 42. 04/12 13:22

  Teletext Holidays: Αναζητήσεις ταξιδιών με φωνητική εντολή μέσω της Alexa

 43. 04/12 13:15

  WWF Hotel Kitchen: Τα ξενοδοχεία μείωσαν τη σπατάλη τροφίμων

 44. 04/12 13:12

  Τουρκικός τουρισμός: Ιστορικό ρεκόρ στο 10μηνο - Έσπασε το φράγμα των 40 εκατ. αφίξεων (πίνακας)

 45. 04/12 12:53

  Explorer of the Seas: Κρουαζιέρες στην Α. Μεσόγειο & τα ελληνικά νησιά το 2020

 46. 04/12 12:46

  Ramada by Wyndham: Νέο πρόγραμμα δραστηριοτήτων στα ξενοδοχεία- Ποιο ελληνικό συμμετέχει

 47. 04/12 12:31

  HOTREC| Ευρωπαϊκός τουρισμός: Ίσοι όροι ανταγωνισμού στο χώρο της φιλοξενίας

 48. 04/12 12:21

  Όμιλος Μεταξά| Τουρισμός: Η επένδυση των 150 εκατ. ευρώ στην Ιεράπετρα, με 3 ξενοδοχεία και 208 κατοικίες

 49. 04/12 12:07

  Transavia France: Συνδέσεις με 2 ελληνικούς προορισμούς από το Μονπελιέ

 50. 04/12 12:05

  Volotea: Νέες πτήσεις για Ελλάδα το 2020 - Δείτε τις

 51. 04/12 11:58

  "Καμπανάκι" από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού για την κλιματική αλλαγή

 52. 04/12 11:45

  Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση - Τι περιλαμβάνει

 53. 04/12 11:40

  Αιγίδα EOT στο Σχολείο Επιμόρφωσης Τουρισμού Λευκάδας και «Christmas Factory» στην Αθήνα

 54. 04/12 11:34

  Cruise Critic: Αυτές ήταν οι καλύτερες εταιρίες κρουαζιέρας το 2019- Η Ρόδος top προορισμός

 55. 04/12 11:19

  Στυλοβάτης του τουρισμού στην Αττάλεια η SunExpress- 5 εκατ. θέσεις το 2020

 56. 04/12 11:07

  Εγκαίνια της 6ης Athens International Tourism Expo 2019 από τον Υπουργό Τουρισμού

 57. 04/12 10:08

  Τουρισμός | Απορρίφθηκε η χρηματοδότηση 2 ξενοδοχειακών επενδύσεων σε Καβάλα και Χαλκιδική

 58. 04/12 10:06

  Τι είναι τα Φρούτα και Λαχανικά «Τέταρτης Γκάμας» και πως κερδίζουν έδαφος στην αγορά της Ισπανίας

 59. 04/12 10:05

  Νέο τουριστικό σήμα για τη Σκιάθο

 60. 04/12 09:56

  Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Θάλασσας γίνεται το κτίριο Δίας στη Ν.Μηχανιώνα

 61. 03/12 20:56

  Απεβίωσε ο Βασίλης Καμπουράκης, από τους σκαπανείς του ροδιακού τουρισμού- Συλλυπητήρια μηνύματα

 62. 03/12 16:09

  ΠΟΞ: Συνεργασία με την ΑΜΚΕ για τον προσβάσιμο τουρισμό

 63. 03/12 16:05

  Χ. Θεοχάρης: Σχέδιο για 500.000 Κινέζους τουρίστες το 2021 - Αναβαθμίζονται οι μαρίνες

 64. 03/12 15:58

  Η μαγεία των γιορτών στο Hyatt Regency Thessaloniki

 65. 03/12 15:54

  Γεννιέται η μεγαλύτερη online πλατφόρμα κράτησης εστιατορίων στον κόσμο

 66. 03/12 15:20

  Οι μισοί ταξιδιώτες θα πλήρωναν περισσότερα για εξατομικευμένα προγράμματα

 67. 03/12 14:55

  H Turkish Airlines καλεί τους ταξιδιώτες να ανακαλύψουν την Αθήνα

 68. 03/12 14:48

  Aqua Vista Hotels | Ένα ακόμη ξενοδοχείο στο Ημεροβίγλι

 69. 03/12 14:43

  Διάκριση για τον συνεργάτη της LGHellas, MasterClima

 70. 03/12 14:09

  Euromonitor: Αυτοί είναι οι top προορισμοί πόλης το 2019- στην 43η θέση η Αθήνα

 71. 03/12 13:35

  Τουρισμός | Πώς η TripAdvisor προστατεύει τους ταξιδιώτες από τις ψεύτικες κριτικές

 72. 03/12 12:47

  Ποιες είναι οι σημαντικότερες τάσεις στο digital marketing ξενοδοχείων για το 2020

 73. 03/12 12:37

  Δήμος Ρόδου: Δράση για την ευαισθητοποίηση των μαθητών στην ανακύκλωση

 74. 03/12 12:13

  Γερμανία: Καμπάνια για τα οργανωμένα πακέτα

 75. 03/12 12:01

  Εξατομίκευση διαμονών ξενοδοχείου για διάφορους τύπους ταξιδιώτη

 76. 03/12 11:49

  Διαδικτυακό σεμινάριο ΕΟΤ για προώθηση των city breaks στη βρετανική αγορά

 77. 03/12 11:44

  ΙΝΣΕΤΕ: Στοχευμένη γνώση σε σπουδαστές και επαγγελματίες στις ανάγκες της τουριστικής αγοράς

 78. 03/12 11:33

  FedHATTA: Οι προκλήσεις στη διανομή αεροπορικού εισιτηρίου

 79. 03/12 10:34

  Απόφαση – βόμβα για Airbnb διαμέρισμα στο Ναύπλιο

 80. 03/12 10:03

  President: Τριετές επενδυτικό πρόγραμμα αναμόρφωσης του ξενοδοχείου

 81. 03/12 10:01

  Πράσινο φως για 5άστερο ξενοδοχείο 304 κλινών στη Σκιάθο

 82. 03/12 09:58

  Διαγωνισμός για ακίνητο-φιλέτο στην Αμαλίας

 83. 03/12 09:56

  640.000 ευρώ σε 9 ξενοδοχεία στα Γρεβενά που φιλοξενούν μετανάστες-πρόσφυγες

 84. 03/12 09:53

  Yποβρύχια έρευνα για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Ελούντας

 85. 02/12 20:25

  Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρεταννία"

 86. 02/12 19:16

  Συνάντηση Μ. Κόνσολα με τον Επιμελητηριακό Όμιλο Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών

 87. 02/12 19:10

  Αεροδρομιακή Κοινότητα της Αθήνας: Ημερίδα για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων

 88. 02/12 16:28

  Χ. Θεοχάρης: Ειδική καμπάνια για τα νησιά που σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού

 89. 02/12 16:03

  WomenOnTop: Ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας με την υποστήριξη της Google

 90. 02/12 14:31

  IPK: +7% ο τουρισμός πόλης στην Ευρώπη το 2019

 91. 02/12 13:47

  Αυτό είναι το νέο ΔΣ του ΠΑΣΥΔΑ

 92. 02/12 13:42

  Εορταστικός φωτισμός σε βασικούς οδικούς άξονες της Αττικής

 93. 02/12 13:34

  Κ. Χατζηδάκης: Εθνικό σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

 94. 02/12 13:22

  COP25 | Εκδήλωση για τον τουρισμό και την κλιματική αλλαγή

 95. 02/12 13:04

  Πλατφόρμες σύγκρισης τιμών στα ταξίδια: Αυτές είναι οι καλύτερες και οι χειρότερες

 96. 02/12 12:30

  Hilton Αθηνών: Εορταστικά μενού και υπηρεσίες σπα για τα Χριστούγεννα

 97. 02/12 12:20

  Κύπρος: To ξενοδοχείο Hilton Park μετονομάζεται σε Hilton Nicosia

 98. 02/12 12:16

  Marketing Greece: Σύμπραξη για την τουριστική προβολή των Χανίων

 99. 02/12 12:06

  Η LG παρουσίασε το «έξυπνο» δωμάτιο με ολοκληρωμένες ξενοδοχειακές λύσεις στην Xenia 2019

 100. 02/12 11:56

  Traveler Awards 2019 Ρωσίας: Η Ελλάδα καλύτερη χώρα διακοπών στην παραλία