31η Γενική Συνέλευση ΣΕΤΕ | Γ. Ρέτσος: Να διατηρήσουμε ισχυρό το brand "Ελλάδα"

31η Γενική Συνέλευση ΣΕΤΕ | Γ. Ρέτσος: Να διατηρήσουμε ισχυρό το brand "Ελλάδα"

Mε τη λήξη της εξαετούς θητείας του Γιάννη Ρέτσου στην προεδρία του ΣΕΤΕ συμπίπτει η 31η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, που βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα στην Αθήνα. Από τις εργασίες της συνέλευσης θα αναδειχθεί, έπειτα από ψηφοφορία, ο νέος πρόεδρος και φυσικά το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου.

Ο κ. Ρέτσος, σε χαιρετισμό του κατά το άνοιγμα της γενικής συνέλευσης, ανέφερε ότι ολοκληρώνεται ένας προσωπικός κύκλος προσφοράς του στα κοινά του τουρισμού διάρκειας 24 ετών.

Έκανε μια σύνοψη του έργου του ΣΕΤΕ τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης αλλά και την περυσινή χρονιά, κάνοντας αναφορά στην προώθηση του σχεδίου για τον Ελληνικό Τουρισμό 2030, τη συστηματική επαφή με τη βάση του τουρισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω roadshow, την τουριστική δραστηριότητα με στόχο την αειφορία και τη διαφύλαξη των συμφερόντων του τομέα όπως οι αρρύθμισες βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Όπως είπε, ο ΣΕΤΕ συνέβαλλε στην ανάκαμψη που παρουσίασε ο ελληνικός τουρισμός μετά την πανδημία αλλά και στην ενίσχυση του brand Ελλάδα το οποίο παγιώνει τη θέση του στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί την 5η ισχυρότερη τουριστική δύναμη παγκοσμίως και στόχος του ελληνικού τουρισμού θα πρέπει να είναι η διατήρηση της θέσης αυτής και όχι ο εφησυχασμός.

Για το λόγο αυτό, ο κλάδος θα πρέπει να παραμείνει εξωστρεφής και να συνεχίσει να είναι συνδεδεμένος με τις εναλλασσόμενες ανάγκες του ταξιδιωτικού κοινού. Παράλληλα, στο πεδίο της ανάπτυξης, οι τοπικές κοινωνίες αξιώνουν τον έλεγχο του κορεσμού των προορισμών, την εξέταση της φέρουσας ικανότητας και της βιωσιμότητας. Αυτές, είπε, θα πρέπει να είναι μεγαλύτερες προτεραιότητες για τον ελληνικό τουρισμό από τις αφίξεις και τις εισπράξεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Ρέτσος υπογράμμισε ότι ο ΣΕΤΕ χρειάζεται πρόσωπα που θα σηματοδοτήσουν την ωρίμανση του Ελληνικού τουρισμού και αναφέρθηκε στους πυλώνες στρατηγικής για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού:

 • τη βιωσιμότητα στη διαχείριση των προορισμών,
 • τις συνέργειες ως υπαρξιακή προϋπόθεση,
 • την εξωστρέφεια,
 • τον τουρισμό με ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα και
 • τον τουριστικό κλάδο ως ισχυρή πηγή θέσεων εργασίας και συμβολής στο ΑΕΠ της χώρας.
 • Το κλειδί, τόνισε, βρίσκεται στη συνεργασία επιχειρήσεων, εργαζομένων, συλλογικών φορέων και θεσμικών οργάνων του τουρισμού.

Διαβάστε επίσης

Φωκίων Καραβίας: Φ.Καραβίας στη συνέλευση ΣΕΤΕ | Επενδυτικά σχέδια ξενοδοχείων ύψους 600 εκ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης

Αναλυτικά όλη η ομιλία του κ.Ρέτσου

Αγαπητά Μέλη,

Κυρίες & Κύριοι,

Σας ευχαριστώ θερμά για τη σημερινή σας παρουσία στην κλειστή Συνεδρίαση της 31ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ. Μια Γενική Συνέλευση με ισχυρή συναισθηματική φόρτιση για εμένα, καθώς με αυτή, κλείνει η 6ετής θητεία μου στη θέση του Προέδρου και μαζί, ολοκληρώνεται ένας σημαντικός προσωπικός κύκλος προσφοράς στα κοινά του τουρισμού διάρκειας 24 ετών. 

Θα μου επιτρέψετε ξεκινώντας, να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου, γιατί όλα αυτά τα χρόνια στον ΣΕΤΕ, τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει σωστά αν δίπλα μου δεν είχα τη συμπαράσταση των δυο Διοικητικών Συμβουλίων της θητείας μου, της εκτελεστικής επιτροπής, του ΙΝΣΕΤΕ και της Marketing Greece, του Ηλία Κικίλια και της Ιωάννας Δρέττα, αλλά και όλων των συνεργατών μου στον ΣΕΤΕ. Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου. Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ οφείλω στην Ιωάννα. Αυτή η Γενική Συνέλευση συμπίπτει και με τη θητεία της Ιωάννας Δρέττα ως Υπουργού Τουρισμού της Μεταβατικής Κυβέρνησης. Είμαστε περήφανοι, Ιωάννα, εγώ προσωπικά και ο ΣΕΤΕ συλλογικά, γι’ αυτήν την τιμητική κατάκτηση.

Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στο έργο σου!

Κυρίες & Κύριοι,

Το 2023, αποτελεί μια ακόμα χρονιά ορόσημο, σε έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται και αντιμετωπίζει αλλεπάλληλες και σε πολλά επίπεδα κρίσεις. Μέσα σε αυτό το πολύπλοκο περιβάλλον, ο παγκόσμιος αλλά και ο ελληνικός τουρισμός, καλούνται να αντέξουν, να προσαρμοστούν, να αναπτυχθούν, με νέους όρους και σε νέες συνθήκες. Οι αναταράξεις της πανδημίας έχουν σταματήσει και έχουμε βγει πλέον από το καθεστώς της επιφυλακής. Με άλλα λόγια, αφήσαμε πίσω μας ένα παρατεταμένο, τραυματικό διάστημα αβεβαιότητας και φόβου. Στην Ελλάδα η οικονομία πορεύεται σε σταθερή τροχιά και το πολιτικό κλίμα σύντομα θα ξεκαθαρίσει μετά και τις προσεχείς εκλογές του Ιουνίου. Την ίδια στιγμή η συγκυρία είναι πολύ ιδιαίτερη για το brand Ελλάδα. Παρά την περιπέτεια της πανδημίας και τις εξωγενείς κρίσεις που επηρεάζουν την τουριστική αγορά παγκοσμίως, η χώρα μας δεν δείχνει απλά να αντέχει, αλλά ισχυροποιείται, αυξάνει τη δυναμική της, παγιώνει τη θέση της παγκοσμίως στους προορισμούς με τη μεγαλύτερη ζήτηση. 

Ενδεικτικά αναφέρω τα απολογιστικά στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ: Το 2022, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 37% σε σχέση με το 2019. Η επίδοση της Ελλάδας ήταν σημαντικά καλύτερη, καθώς η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 11,2% έναντι του 2019 και διαμορφώθηκε στα 27,8 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 31,3 εκατ. ταξιδιωτών το 2019. Παράλληλα, Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά μόλις 3% σε σύγκριση με το 2019 και διαμορφώθηκαν στα 17,6 δισ. ευρώ, έναντι 18,2 δισ. ευρώ το 2019, ενώ αναφορικά με τους προορισμούς και σε σχέση με το 2019, βλέπουμε σημαντική αύξηση των αεροπορικών αφίξεων στους προορισμούς «Ήλιου και Θάλασσας» (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Ιόνιο και Κυκλάδες). 

Και κάτι ακόμα εξαιρετικά σημαντικό και ενδεικτικό της δυναμικής του κλάδου μας: Στην αιχμή της τουριστικής σεζόν του 2022, η απασχόληση στα καταλύματα και την εστίαση υπερέβη την αντίστοιχη το 2019. Σε αυτά τα ελπιδοφόρα και αισιόδοξα αποτελέσματα ο ΣΕΤΕ έχει τη δική του καθοριστική συμμετοχή. Χάρη στη σκληρή δουλειά, την επίμονη προσπάθεια και τους ξεκάθαρους στόχους μας, καταφέραμε, παρόλο που η περσινή χρονιά ξεκίνησε μετά το Μάιο - Ιούνιο, να φτάσουμε σε ένα χρυσό momentum για τον ελληνικό τουρισμό. Και αυτό δεν ήρθε από μόνο του, ούτε είναι συγκυριακό ή τυχαίο. Οφείλεται σε όλες και όλους εμάς. Στον επαγγελματισμό, την προσαρμοστικότητα και τη διορατικότητα των ανθρώπων μας σε κάθε κομμάτι της αλυσίδας που αποτελεί τον τουριστικό κλάδο. Ενώσαμε ακόμα πιο δημιουργικά τις δυνάμεις μας και κερδίσαμε κάθε κρίσιμο στοίχημα που βάλαμε. Με επαγγελματισμό, αυταπάρνηση, προσήλωση στον στόχο.

Είμαι εξαιρετικά περήφανος για τον τομέα που εκπροσωπώ, το έχω πει πολλές φορές και δε θα σταματήσω να το λέω. Όσο δύσκολες και αν είναι οι συνθήκες, συνεχίζουμε να αποτελούμε την αιχμή στη γνώση, στον σχεδιασμό, στην στρατηγική για τον ελληνικό τουρισμό. Συνεχίζουμε να αποτελούμε έναν σύγχρονο Κοινωνικό Εταίρο που προσφέρει στην ελληνική κοινωνία. 

Αποδεικνύουμε σταθερά ότι θέτουμε σαφείς στόχους και πετυχαίνουμε ενωμένοι: Την ενδυνάμωση και ωρίμανση του τουρισμού, τη βιώσιμη ανάπτυξη ως βασική προϋπόθεση επιτυχίας, τη διαρκή, αρμονική συνεργασία μας με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, την καλλιέργεια τουριστικής συνείδησης και την ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης του τουρισμού, τις σταθερές και γόνιμες σχέσεις μέσα από συνέργειες και συμπράξεις, την ενίσχυση του brand Ελλάδα, μέσα από σωστή και ώριμη ανάγνωση των μηνυμάτων της αγοράς και μέσα από στρατηγικές επιλογές για την προβολή του.

Κυρίες και κύριοι,

Το 2022 ήταν μια χρονιά που θέσαμε απαιτητικούς στρατηγικούς στόχους. Ειδικότερα, επιδιώξαμε:

 • Εντατική προώθηση του Εθνικού Σχεδίου για τον Τουρισμό 2030 σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο,
 • Συστηματική επαφή με τη βάση, με τις Περιφέρειες και την τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω roadshows σε όλη την Ελλάδα,
 • Ψηφιακό μετασχηματισμό του ΣΕΤΕ,
 • Τουριστική δραστηριότητα με προϋπόθεση και στόχο την αειφορία,
 • Προάσπιση και διαφύλαξη των συμφερόντων του τομέα από στρεβλώσεις που δημιουργούνται, όπως οι αρρύθμιστες βραχυχρόνιες μισθώσεις, ή κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν όπως το θέμα των εργασιακών.

Με αυτούς τους στόχους στον ορίζοντα, εκπονήσαμε τις δράσεις μας τη χρονιά που πέρασε: Εστιάσαμε στο Εθνικό Σχέδιο για τον Τουρισμό της Ελλάδας το 2030 και παρουσιάσαμε τη Στρατηγική μας στον Πρωθυπουργό και σε εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων. Παράλληλα, διατηρήσαμε τη στενότερη δυνατή επαφή με τα μέλη μας στην Περιφέρεια, πραγματοποιώντας τακτικές περιφερειακές συναντήσεις για την παρουσίαση των αξόνων δράσης και των προτεραιοτήτων μας. 

Στις σημαντικές παρεμβάσεις που πραγματοποιήσαμε αναφέρω ενδεικτικά: στα εργασιακά θέματα, τη συνεργασία ΣΕΤΕ και ΑΑΔΕ, τις θέσεις μας για θέματα Ανάπτυξης και επενδύσεων, όπως επίσης τις προτάσεις μας για ζητήματα περιβάλλοντος και ενέργειας. 

Κυρίες και κύριοι,

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο τουρισμός καταφέρνει πάρα τις αντιξοότητες να κάνει άλματα ανάπτυξης. Δεν αναφέρομαι μόνο σε μεγέθη, αλλά σε μια στρατηγική ανάπτυξης, που αλλάζει την εικόνα του τουριστικού τομέα στην ευρύτερη κοινωνία. Σε αυτό το θέμα, υπήρχε ένα τεράστιο έλλειμα τις τελευταίες δεκαετίες. Ο τουρισμός δεν είχε τη θέση που του αναλογούσε και του άξιζε. 

Προκαταλήψεις, στερεότυπα, κακές νοοτροπίες, μικροσυμφέροντα και παρασιτισμός, δεν του επέτρεπαν να λάβει αυτό που του αναλογούσε. Ούτε από την Πολιτεία, ούτε από την κοινωνία. 

Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε το αποτύπωμα και η απήχηση του τουρισμού στην κοινωνία, ως μια σοβαρή οικονομική δραστηριότητα, με βάθος, με οφέλη, με προοπτική. Όχι ως μια ευκαιριακή απασχόληση που αποσκοπεί στο εύκολο κέρδος. Όχι ως μια αρπαχτή. Ούτε για τον επιχειρηματία, ούτε για τον εργαζόμενο. Η Ελλάδα αποτελεί την 5η ισχυρότερη τουριστική δύναμη παγκοσμίως. Αυτή είναι μια μεγάλη επιτυχία για ένα κράτος 10 εκατ. κατοίκων. Άποψή μου είναι, πως πρέπει πάντα στόχος μας να είναι η διατήρηση μας στην ελίτ του παγκόσμιου τουρισμού. Αυτό δεν είναι μόνο μια επιτυχία. Είναι ταυτόχρονα μια μεγάλη ευθύνη. 

Γιατί σε κάθε σχήμα που υπάρχει το ύψος, υπάρχει και το βάθος. Στο οποίο δε θα πρέπει να επιτρέψουμε να βρεθούμε. Διότι εξίσου δύσκολο, ίσως δυσκολότερο, με το να πιάσεις την κορυφή, 

είναι και να την κρατήσεις. Όσο καλά και αν είναι τα αποτελέσματα, όσο και αν μας γεμίζουν χαρά και ανακούφιση, δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός. Η κορυφή δημιουργεί χαλαρότητα σε όλες τις πλευρές και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα.

Δεν έχουμε όμως αυτό το περιθώριο. Δεν επιτρέπεται να εφησυχάσουμε. Δουλειά μας είναι μεμονωμένα και συλλογικά, να διατηρηθούμε στην κορυφή για να μπορεί η κοινωνία και η οικονομία μας σε εθνικό και σε περιφερειακό επίπεδο να επωφελείται τα μέγιστα από τον τουρισμό. Δουλειά μας είναι να είμαστε ανοιχτοί και εξωστρεφείς, χωρίς ίχνος έπαρσης ή αλαζονείας, γιατί αυτά είναι στοιχεία που η αγορά δε συγχωρεί. Ο κλάδος μας είναι στενά συνδεδεμένος με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του κοινού που δημιουργεί τάσεις και διαμορφώνει νέα είδη τουρισμού. Αυτό δε γίνεται, δε μπορούμε να το αγνοήσουμε. Πρέπει να εξελισσόμαστε διαρκώς, χωρίς να θεωρούμε τίποτα δεδομένο. Παράλληλα, οι τοπικές κοινωνίες αξιώνουν έλεγχο στον κορεσμό, σεβασμό στη φέρουσα αναπτυξιακή ικανότητα, και εφαρμογή της αρχής της βιωσιμότητας στην τουριστική ανάπτυξη. Οφείλουμε να τους ακούσουμε προσεκτικά. Ούτε αυτές είναι ανάγκες που μπορούμε να αγνοήσουμε με αποκλειστικό γνώμονα το πρόσκαιρο κέρδος. 

Χρειάζονται ανοιχτά αντανακλαστικά και όχι εφησυχασμός, εξωστρέφεια και στενή αλληλεπίδραση του τουρισμού με την κοινωνία και τους άλλους οικονομικούς κλάδους, Αυτά είναι τα κρίσιμα σημεία που πρέπει να πέσει το βάρος αν θέλουμε να παραμείνουμε στην κορυφή που έχουμε τη χαρά να απολαμβάνουμε τα τελευταία χρόνια. Αυτές θα πρέπει να είναι προτεραιότητες για εμάς, πριν από τις εισπράξεις και τις αφίξεις.  Και για να ανταπεξέλθουμε σε όλες αυτές τις προκλήσεις, οι πρώτοι που θα πρέπει να αλλάξουμε και να εξελιχθούμε είμαστε εμείς οι ίδιοι. Σε νοοτροπία, σε σκέψη, σε πράξεις. Και αυτό αφορά πάνω και πρώτα από όλα όλους και όλες εμάς. Να μην υποκύψουμε στον εύκολο αλλά καταστροφικό λαϊκισμό. Να μην υποκύψουμε σε συνδικαλιστικές νοοτροπίες και πράξεις που έρχονται από το χρεωκοπημένο παρελθόν και που όλοι θέλουμε να αφήσουμε πίσω. Να μην διαταράξουμε την ενότητα μας σκεπτόμενοι το μικρό και στενό συμφέρον. Η ενότητα μας οφείλει να είναι πάνω από όλα. Αυτή είναι η δύναμη μας, αυτή είναι η υπεροχή μας. 

Σε αυτή τη διαδικασία μετάβασης και εκσυγχρονισμού ο ΣΕΤΕ οφείλει να σταθεί στην πρώτη γραμμή. Γι’ αυτό και χρειάζονται πρόσωπα που μπορούν να υπηρετήσουν αυτές τις ανάγκες. Πρόσωπα που θα σηματοδοτήσουν την ωρίμανση του ελληνικού τουρισμού. Τη νέα φάση μεγέθυνσης στην οποία μπαίνει. Την ανάγκη για συμμετοχή, συμπερίληψη, σύνθεση όλων των δυνάμεων που απαρτίζουν τον ΣΕΤΕ. 

Ο ΣΕΤΕ ιδρύθηκε για να γίνει μεγάλος και ισχυρός, όχι για να εξελιχθεί σε ένα κλειστό κλαμπ συγκεκριμένων συμφερόντων. Τώρα, ήρθε η στιγμή να πάμε ακόμα πιο μπροστά. Με τις σημερινές μας επιλογές, ακολουθούμε πετυχημένα ευρωπαϊκά παραδείγματα, όπως αυτό  της Ιταλίας ή της Γερμανίας. Ανθρώπους με αξία, ηγετικές ικανότητες, ήθος, κύρος, που θα οδηγήσουν τον ΣΕΤΕ στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού. Γυρίζουμε σελίδα, προχωράμε στο αύριο. Και σταθεροί πυλώνες της στρατηγικής μας για το αύριο, για την ανάπτυξη του τουρισμού, πρέπει να συνεχίσουν να είναι ο στόχος της βιωσιμότητας και της διαχείρισης προορισμών με το βλέμμα στραμμένο μόνο στο μέλλον, οι συνέργειες που αποτελούν για τον φορέα μας υπαρξιακή προϋπόθεση, η εξωστρέφεια και το άνοιγμα σε ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σταθερός μας στόχος από την άλλη, πρέπει να παραμείνει ένας τουρισμός με ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα. Μια σημαντική πηγή θέσεων εργασίας και πρωταρχικός κλάδος συμβολής στο Εθνικό ΑΕΠ. Με την κερδοφορία να συμβαδίζει με την αειφορία. Με συγκεκριμένη στρατηγική ανάπτυξης. Με συνολικές πολιτικές και όχι αποσπασματικές ενέργειες να δίνουν λύσεις σε προβλήματα. Κλειδί για να πετύχουμε αυτό τον στόχο είναι η συλλογική δουλειά. 

Αυτό διδάχθηκα προσωπικά από τις 2 θητείες μου στον ΣΕΤΕ, και από τα χρόνια που υπηρετώ μέσα από συλλογικούς θεσμούς τον τουρισμό. Μαζί. Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, συλλογικοί φορείς και θεσμικά όργανα του τουρισμού. Όλοι μαζί, ενωμένοι.

Έτσι μόνο προχωράμε μπροστά.

Αγαπητά Μέλη,

Κυρίες και Κύριοι,

Η περίοδος που διανύουμε είναι και για μένα προσωπικά πολύ ξεχωριστή. Μετά από 2 θητείες, κλείνει ο κύκλος μου στο τιμόνι του ΣΕΤΕ και παράλληλα κλείνουν 24 χρόνια στα κοινά του τουρισμού. Οι συνθήκες που βίωσα ως Πρόεδρος του ΣΕΤΕ ήταν πραγματικά πρωτόγνωρες. Τα χρόνια που υπηρετώ σε αυτή τη θέση ήταν ορατά τα σημάδια και οι πληγές της οικονομικής κρίσης. Υπήρξε εναλλαγή 2 κυβερνήσεων με τις οποίες και συνεργαστήκαμε όπως οφείλαμε να κάνουμε και στη δεύτερη θητεία ξέσπασε η απόλυτη καταιγίδα της πανδημίας, την οποία οφείλαμε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο. Καταφέραμε πολλά. Ήταν δύσκολα και επίπονα χρόνια, στα οποία πάνω από όλα έβαλα το κοινό καλό. Όχι το προσωπικό συμφέρον, αλλά το καλό του ελληνικού τουρισμού. Δεν ξέρω αν ακούγεται ρομαντικό, όμως αυτό είναι. Και όλες και όλοι εσείς που με γνωρίζετε πολύ καλά, είμαι βέβαιος ότι συμφωνείτε. Αυτό το πόστο απαιτεί σκληρή και αδιάκοπη δουλεία, διάθεση για συνεννόηση και συνεργασία. Ενίοτε και συγκρούσεις. Απαιτεί διορατικότητα και προσαρμοστικότητα. Χρειάζεται επιμονή, υπομονή και πείσμα. Είμαι περήφανος και συγκινημένος για όσα καταφέραμε τα τελευταία χρόνια. Και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσω να είμαι περήφανος και στο μέλλον. Για τον ΣΕΤΕ που στέκεται με επαγγελματισμό, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και  αξιοπιστία ως κοινωνικός εταίρος. 

Σας ευχαριστώ όλες και όλους για τη συνεισφορά σας στην διαδρομή μας ως εδώ. Ήταν τιμή μου να σας εκπροσωπώ. Είναι τιμή μου να είμαι ένας από εσάς. Απλός ναύτης πλέον, στο μεγάλο καράβι του ελληνικού τουρισμού. Θα είναι πάντοτε τιμή και χαρά μου να βάζω το δικό μου λιθαράκι στον ελληνικό τουρισμό όπως τον έχουμε οραματιστεί. Ισχυρό, Βιώσιμο, Ανταγωνιστικό, Κοινωνικό, Ανθρώπινο, όπως ακριβώς ταιριάζει στην πατρίδα μας.

Σας ευχαριστώ για όλα!


Γιάννης Ρέτσος 

Πρόεδρος ΔΣ  

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Επενδύσεις
 1. 23/09 22:15

  Καλλιτεχνική δράση Εκεί που Ζω στη Χίο

 2. 23/09 22:09

  Διεθνές Φεστιβάλ Κινούμενων Σχεδίων Animasyros στη Σύρο

 3. 23/09 22:05

  Mουσική εκδήλωση αφιερωμένη στην ελληνική ιστορία και στη σημασία του Φωτός στη Δήλο

 4. 23/09 12:43

  Καταστροφική η αύξηση του Φόρου Διαμονής - Ναι σε ένα τοπικό "Πράσινο Τέλος" επί του τζίρου

 5. 22/09 17:15

  ΞΕΕ | Το Ελληνικό Πρωινό της Αττικής στο Φεστιβάλ Γαίας Αττικής Νέα Θεσμοφόρια

 6. 22/09 17:10

  «Στοίχημα για εμάς το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο να είναι έτοιμο το 2030»

 7. 22/09 17:05

  Τουρισμός: Ενδυνάμωση της συνεργασίας Ελλάδας-Ταϊλάνδης

 8. 22/09 16:00

  Dusit International: Σε αναζήτηση ξενοδοχείων στην Ευρώπη και τον κόσμο για τα 2 νέα brand Dusit Collection & Devarana

 9. 22/09 15:16

  1,3 εκατ. οι επισκέπτες της Ακρόπολης το α’ 5μηνο – Αύξηση 54,5% στα Μουσεία της χώρας

 10. 22/09 14:51

  Προχωρούν οι διαδικασίες για την ίδρυση του Διαχρονικού Μουσείου Τρικάλων στη Θεσσαλία

 11. 22/09 14:20

  KAYAK: Αυτοί είναι οι Ελληνικοί προορισμοί με τα φθηνότερα πεντάστερα ξενοδοχεία για το φθινόπωρο

 12. 22/09 13:34

  HATTA - FedHATTA: Νέα ψηφιακή έκδοση iGreece για την κρουαζιέρα στην Ελλάδα

 13. 22/09 13:23

  Η Marketing Greece και τα Ikos Resorts αναδεικνύουν την πολιτιστική ταυτότητα της Κέρκυρας

 14. 22/09 13:06

  Κυριαρχία της Booking.com στις online ταξιδιωτικές κριτικές, αλλά χάνει έδαφος από τη Google

 15. 22/09 12:47

  Ανανεωμένη η ΙΤΒ 2024: Αλλαγές στην αισθητική των περιπτέρων – Επιμένει στο κόνσεπτ b2b

 16. 22/09 12:47

  ΕΞΑΑΑ | «Οι Πέτρες Μιλούν 2023» στην Ακαδημία Πλάτωνος

 17. 22/09 12:35

  Ομοσπονδία φοροτεχνικών | Προσοχή: Απάτες εις βάρος πελατών λογιστικών γραφείων

 18. 22/09 12:23

  Επενδύσεις | Σε διαβούλευση η ΣΜΠΕ για το ακίνητο Ακτή και Camping Ποσειδίου Καλάνδρας

 19. 22/09 12:20

  Ευρωκοινοβούλιο: Πρόταση για δωρεάν χειραποσκευή σε όλες τις Ευρωπαϊκές πτήσεις

 20. 22/09 12:07

  Τουρισμός | Η EasyJet προσθέτει τη Σκιάθο στο πρόγραμμα διακοπών στην Ελλάδα το 2024

 21. 22/09 11:22

  Ελληνικός τουρισμός 2023 | Ποιες αγορές πρωτοστάτησαν το 7μηνο - εντυπωσιακές οι επιδόσεις των Αμερικανών

 22. 22/09 11:10

  Accor | Η Julie White Chief Commercial Officer για την Ευρώπη και Β.Αφρική

 23. 22/09 11:03

  Μύκονος | Πολύ υψηλά ποσοστά ικανοποίησης για καταλύματα, εστιατόρια και δραστηριότητες

 24. 22/09 10:54

  Το Four Seasons Astir Palace στην 35η θέση των 50 καλύτερων ξενοδοχείων στον κόσμο

 25. 22/09 10:40

  Ρόδος | Την παρέμβαση των τοπικών βουλευτών ζητούν οι φορείς για τον Φόρο Διαμονής

 26. 22/09 10:34

  Αλιευτικός Τουρισμός | Πρότυπο ανάπτυξης η Ιταλία

 27. 22/09 10:30

  Kοινές δράσεις μεταξύ Υπουργείου Τουρισμού, ΕΟΤ και ΕΣΕΕ για την προβολή των τοπικών αγορών

 28. 21/09 17:13

  Η Selected Hideaways συμμετέχει στην IFTM Διεθνής & Γαλλική αγορά

 29. 21/09 17:05

  Συνάντηση Όλ. Κεφαλογιάννη με τον ειδικό σύμβουλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

 30. 21/09 16:13

  Ε.Ξ. Θεσσαλονίκης | Πρόσθετος φόρος διαμονής: νομοθέτηση στο πόδι ή συνειδητή επιλογή;

 31. 21/09 16:10

  ΙΝΣΕΤΕ: 9η Σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τον σύγχρονο επαγγελματία του τουρισμού

 32. 21/09 16:04

  Έλενα Ράπτη | Νέο θεσμικό πλαίσιο για τον ιατρικό τουρισμό

 33. 21/09 15:16

  Η Google αυξάνει της λειτουργίες της τεχνητής νοημοσύνης στα ταξίδια

 34. 21/09 14:27

  Απειλή για τον Ελληνικό τουρισμό το «πράσινο» τέλος στα καταλύματα

 35. 21/09 13:42

  Γερμανικός τουρισμός: Κυριαρχία του all inclusive στις διαδικτυακές κρατήσεις διακοπών

 36. 21/09 13:28

  Τουρκικός τουρισμός | Τα ξενοδοχεία στην Αλικαρνασσό μείωσαν τις τιμές και αύξησαν τις πληρότητες

 37. 21/09 12:37

  Τουρισμός | Παρουσίαση ελληνικών προορισμών στην αγορά της Νότιας Αφρικής

 38. 21/09 12:22

  ΠΟΤ | Παγκόσμιο πρότυπο για τη μέτρηση της βιωσιμότητας του τουρισμού

 39. 21/09 12:08

  ΣΔΟΕ: Παράνομες επιχορηγήσεις ύψους 2,6 εκατ. ευρώ σε 3 ξενοδοχεία στην Κω, τη Ρόδο και τα Τρίκαλα

 40. 21/09 11:23

  EasyJet holidays: Για πρώτη φορά επέκταση της σεζόν μέχρι το Νοέμβριο

 41. 21/09 11:11

  Transavia: Νέα καλοκαιρινή σύνδεση με Θεσσαλονίκη από τις Βρυξέλλες το 2024

 42. 21/09 10:54

  Εκατομμύρια άνθρωποι θα εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέχρι το 2050 εξαιτίας της κλιματικής κρίσης

 43. 21/09 10:50

  ΠΟΤ: Ανάκαμψη στο 80% έως 95% των επιπέδων 2019 στον παγκόσμιο τουρισμό το 2023

 44. 21/09 10:40

  Να μην χαθεί η ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων | Μανώλης Γιαννούλης

 45. 21/09 10:26

  Σε απόγνωση οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας

 46. 21/09 10:14

  Βραχυχρόνιες μισθώσεις | Εγκρίθηκαν οι νέοι κανόνες στην ΕΕ- Χαιρετίζει η Airbnb

 47. 21/09 09:53

  Κανονικά σήμερα οι πτήσεις - "Δεμένα" τα πλοία στον Πειραιά

 48. 20/09 17:03

  Διαχείριση Βιοαποβλήτων στα ξενοδοχεία του Δήμου Αθηναίων

 49. 20/09 15:26

  Η Μαγιόρκα θα εντοπίζει τις παράνομες μισθώσεις μέσω του οικολογικού φόρου

 50. 20/09 14:24

  Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου | Ζημιογόνα τα περισσότερα ξενοδοχεία - δεν αντέχουν άλλα βάρη!

 51. 20/09 13:41

  Αυτά είναι τα 50 καλύτερα ξενοδοχεία στον κόσμο για το 2023 – Ένα είναι Ελληνικό!

 52. 20/09 13:06

  IPK / ITB | Κινεζικός τουρισμός: Ανάκαμψη των εξερχόμενων ταξιδιών το 2024

 53. 20/09 12:41

  «Πολιτισμός - Τουρισμός: Ένα βήμα πιο κοντά» | Συζήτηση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και την Marketing Greece

 54. 20/09 12:34

  Cunard: Νέα κρουαζιέρα στα Ελληνικά νησιά το 2025

 55. 20/09 12:29

  Το Ζαγόρι στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

 56. 20/09 12:17

  Contiki: Νέα προγράμματα διακοπών στην Ελλάδα το 2024 για νέους και LGBTQIA+

 57. 20/09 12:02

  Ελληνικός τουρισμός 2023 | Στα 10,3 δισ. ευρώ οι εισπράξεις το 7μηνο, +13,2% έναντι του 2019

 58. 20/09 11:38

  Ηράκλειο: Υπό την αιγίδα του ΕΟΤ οι «Μέρες Γαστρονομίας 2023

 59. 20/09 11:19

  ΤΑΙΠΕΔ: Ηλεκτρονική δημοπρασία για την πώληση ακινήτων σε Ιεράπετρα και Θεσσαλονίκη

 60. 20/09 10:52

  JG Travel Group | Χειμερινές διακοπές 15, 22 και 29 ημερών σε ελκυστικές τιμές σε Κύπρο και Τουρκία

 61. 20/09 10:49

  Το Skiathos Palace Hotel φιλοξενεί το 6o Παγκόσμιο Συνέδριο Ογκολογίας ACTC2023

 62. 20/09 10:32

  TUI | Προειδοποίηση για αλλαγές στα ταξίδια στην Ευρώπη λόγω έντονων καιρικών φαινομένων

 63. 19/09 19:54

  Η οριζόντια αύξηση του φόρου διαμονής υπονομεύει την Εθνική Στρατηγική για τον τουρισμό

 64. 19/09 19:41

  Κυβέρνηση | Ποια μέτρα οικονομικής και φορολογικής πολιτικής αποφασίστηκαν

 65. 19/09 19:16

  Ελληνικός Τουρισμός | Εξειδικεύτηκαν τα μέτρα: Τι πληρώνουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα και Airbnb

 66. 19/09 19:04

  Συνάντηση Όλγας Κεφαλογιάννη με τον Βρετανό πρέσβη - Δρομολογείται η υπογραφή συμφωνίας

 67. 19/09 15:46

  ΥΠΑ | Ρεκόρ επιβατών στα ελληνικά αεροδρόμια τον Αύγουστο και το 8μηνο

 68. 19/09 14:49

  Hotelising: Απολογισμός της τουριστικής περιόδου 2023

 69. 19/09 13:49

  DERTOUR: Η Ελλάδα στους πιο TOP προορισμούς διακοπών για οικογένειες & πολυτέλεια – Ανεβαίνει η ζήτηση για Φθινόπωρο

 70. 19/09 12:25

  Real Estate | έρευνα RE/MAX: Πού και τι αγοράζουν οι ξένοι στην Ελλάδα - στην πρώτη θέση οι Ισραηλινοί

 71. 19/09 12:08

  Βρετανικός τουρισμός | Υψηλότερες επιδόσεις από το 2019 φέτος - WTTC: Ανάκτηση των θέσεων εργασίας στην Ευρώπη το 2024

 72. 19/09 12:05

  Νέα τάση late summer bookings: Στροφή των Βρετανών στις διακοπές τον Σεπτέμβριο & Οκτώβριο – Ποιο Ελληνικό νησί κερδίζει

 73. 19/09 12:00

  Διθυραμβικά σχόλια για τη Ρόδο σε ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης

 74. 19/09 11:42

  Τα Αρχαιολογικά Μουσεία Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου στον πολιτισμό της αμπέλου και του κρασιού

 75. 19/09 11:40

  Τουρισμός: Πάνω από το 2019 οι ταξιδιωτικές δαπάνες των Αμερικανών – Ποιους μήνες ταξίδεψαν περισσότερο

 76. 19/09 11:32

  Παρουσιάζεται το Ψηφιακό Αποθετήριο Τουριστικού και Πολιτισμικού Περιεχομένου Δήμου Ηρακλείου

 77. 19/09 11:22

  Φεστιβάλ Φωτομετρίας στα Ιωάννινα

 78. 19/09 10:20

  TUI: Στο 95% του 2019 κλείνει το φετινό καλοκαίρι - Επέκταση σεζόν για Ελλάδα και Τουρκία

 79. 19/09 09:58

  Πρώτο βήμα για ίσους όρους ανταγωνισμού οι εξαγγελίες για τα Airbnb | Όχι οριζόντια το Πράσινο Τέλος

 80. 18/09 21:24

  10 Urban Roof @ Radisson Blu Park | Η νέα all day φυσική επιλογή του αθηναϊκού lifestyle 

 81. 18/09 19:04

  Το νέο Θέατρο του Λυκαβηττού αποκαλύπτεται μέσα από ένα ατμοσφαιρικό Timelapse 80 δευτερολέπτων

 82. 18/09 18:53

  Ρυθμίσεις για Airbnb και φόρο διαμονής | Το ΞΕΕ παρακολουθεί τις εξελίξεις σε διάλογο με την κυβέρνηση

 83. 18/09 18:44

  ΑΑΔΕ | Tι προβλέπει η νέα συμφωνία συνεργασίας με τις πλατφόρμες Airbnb, Booking και Expedia Group/VRBO

 84. 18/09 16:03

  «Democracy & Wellbeing Weekend» στην Costa Navarino, στo πλαίσιo του Athens Democracy Forum      

 85. 18/09 14:19

  FedHATTA: Συνάντηση με Γ. Αποστολόπουλο και Ν.Κελαϊδίτη για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας

 86. 18/09 14:09

  Δ.Καραλής | Τουρισμός: Η Πελοπόννησος και η Μεσσηνία πληρώνουν την έλλειψη ενός σύγχρονου αεροδρομίου

 87. 18/09 12:38

  ForwardKeys | Ελληνικός τουρισμός 2023: Καλύτερες επιδόσεις το καλοκαίρι από το 2019 και το 2022

 88. 18/09 12:25

  Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Ενώσεων Μαρινών Ελλάδας και Λιμένων Ελλάδας

 89. 18/09 12:11

  Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Δωδεκανήσου | Ενημερωτική εκδήλωση για την πυροπροστασία στα ξενοδοχεία

 90. 18/09 11:58

  Τουρίστες νοσηλεύονται μετά από κατανάλωση μολυσμένων ψαριών στη Γαλλία - η ασθένεια αλλαντίαση

 91. 18/09 11:48

  Πληγέντες: Παράταση και αναστολή καταβολής φορολογικών οφειλών για πολίτες και επιχειρήσεις

 92. 18/09 11:22

  Έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα στη φιλοξενία: Πιο ακριβά τα Airbnb από τα ξενοδοχεία! Τιμές-φωτιά στη Σαντορίνη

 93. 18/09 11:18

  ΕΕ | Ρεκόρ διανυκτερεύσεων στα τουριστικά καταλύματα το α΄εξάμηνο του 2023

 94. 18/09 10:46

  Μητσοτάκης | Δεν θα "σκοτώσουμε" την αγορά Airbnb - Κανένα πρόβλημα ανταγωνισμού με την αύξηση του φόρου διαμονής

 95. 18/09 10:14

  Ε.Ξ. Μαγνησίας | Άμεσα μέτρα στήριξης των ξενοδοχείων- εκατοντάδες ακυρώσεις πολύ μεγάλων ποσών

 96. 18/09 10:09

  Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων | Συναντήσεις στην Αθήνα με ΞΕΕ και Κεφαλογιάννη

 97. 18/09 10:00

  Διαγωνισμός για την εκμίσθωση του ξενώνα Αγίου Γεωργίου Μακρακώμης

 98. 18/09 07:57

  Αγροτουριστική Έκθεση Βαρθολομιού Ηλείας

 99. 18/09 07:54

  17ος Γύρος Λίμνης Ιωαννίνων Ioannina Lake Run

 100. 17/09 14:03

  ΠΟΜΙΔΑ | Το σχόλιο για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη σχετικά με τα ακίνητα και τα Airbnb