31η Γενική Συνέλευση ΣΕΤΕ | Γ. Ρέτσος: Να διατηρήσουμε ισχυρό το brand "Ελλάδα"

31η Γενική Συνέλευση ΣΕΤΕ | Γ. Ρέτσος: Να διατηρήσουμε ισχυρό το brand "Ελλάδα"

Mε τη λήξη της εξαετούς θητείας του Γιάννη Ρέτσου στην προεδρία του ΣΕΤΕ συμπίπτει η 31η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, που βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα στην Αθήνα. Από τις εργασίες της συνέλευσης θα αναδειχθεί, έπειτα από ψηφοφορία, ο νέος πρόεδρος και φυσικά το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου.

Ο κ. Ρέτσος, σε χαιρετισμό του κατά το άνοιγμα της γενικής συνέλευσης, ανέφερε ότι ολοκληρώνεται ένας προσωπικός κύκλος προσφοράς του στα κοινά του τουρισμού διάρκειας 24 ετών.

Έκανε μια σύνοψη του έργου του ΣΕΤΕ τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης αλλά και την περυσινή χρονιά, κάνοντας αναφορά στην προώθηση του σχεδίου για τον Ελληνικό Τουρισμό 2030, τη συστηματική επαφή με τη βάση του τουρισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω roadshow, την τουριστική δραστηριότητα με στόχο την αειφορία και τη διαφύλαξη των συμφερόντων του τομέα όπως οι αρρύθμισες βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Όπως είπε, ο ΣΕΤΕ συνέβαλλε στην ανάκαμψη που παρουσίασε ο ελληνικός τουρισμός μετά την πανδημία αλλά και στην ενίσχυση του brand Ελλάδα το οποίο παγιώνει τη θέση του στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί την 5η ισχυρότερη τουριστική δύναμη παγκοσμίως και στόχος του ελληνικού τουρισμού θα πρέπει να είναι η διατήρηση της θέσης αυτής και όχι ο εφησυχασμός.

Για το λόγο αυτό, ο κλάδος θα πρέπει να παραμείνει εξωστρεφής και να συνεχίσει να είναι συνδεδεμένος με τις εναλλασσόμενες ανάγκες του ταξιδιωτικού κοινού. Παράλληλα, στο πεδίο της ανάπτυξης, οι τοπικές κοινωνίες αξιώνουν τον έλεγχο του κορεσμού των προορισμών, την εξέταση της φέρουσας ικανότητας και της βιωσιμότητας. Αυτές, είπε, θα πρέπει να είναι μεγαλύτερες προτεραιότητες για τον ελληνικό τουρισμό από τις αφίξεις και τις εισπράξεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Ρέτσος υπογράμμισε ότι ο ΣΕΤΕ χρειάζεται πρόσωπα που θα σηματοδοτήσουν την ωρίμανση του Ελληνικού τουρισμού και αναφέρθηκε στους πυλώνες στρατηγικής για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού:

  • τη βιωσιμότητα στη διαχείριση των προορισμών,
  • τις συνέργειες ως υπαρξιακή προϋπόθεση,
  • την εξωστρέφεια,
  • τον τουρισμό με ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα και
  • τον τουριστικό κλάδο ως ισχυρή πηγή θέσεων εργασίας και συμβολής στο ΑΕΠ της χώρας.
  • Το κλειδί, τόνισε, βρίσκεται στη συνεργασία επιχειρήσεων, εργαζομένων, συλλογικών φορέων και θεσμικών οργάνων του τουρισμού.

Διαβάστε επίσης

Φωκίων Καραβίας: Φ.Καραβίας στη συνέλευση ΣΕΤΕ | Επενδυτικά σχέδια ξενοδοχείων ύψους 600 εκ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης

Αναλυτικά όλη η ομιλία του κ.Ρέτσου

Αγαπητά Μέλη,

Κυρίες & Κύριοι,

Σας ευχαριστώ θερμά για τη σημερινή σας παρουσία στην κλειστή Συνεδρίαση της 31ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ. Μια Γενική Συνέλευση με ισχυρή συναισθηματική φόρτιση για εμένα, καθώς με αυτή, κλείνει η 6ετής θητεία μου στη θέση του Προέδρου και μαζί, ολοκληρώνεται ένας σημαντικός προσωπικός κύκλος προσφοράς στα κοινά του τουρισμού διάρκειας 24 ετών. 

Θα μου επιτρέψετε ξεκινώντας, να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου, γιατί όλα αυτά τα χρόνια στον ΣΕΤΕ, τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει σωστά αν δίπλα μου δεν είχα τη συμπαράσταση των δυο Διοικητικών Συμβουλίων της θητείας μου, της εκτελεστικής επιτροπής, του ΙΝΣΕΤΕ και της Marketing Greece, του Ηλία Κικίλια και της Ιωάννας Δρέττα, αλλά και όλων των συνεργατών μου στον ΣΕΤΕ. Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου. Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ οφείλω στην Ιωάννα. Αυτή η Γενική Συνέλευση συμπίπτει και με τη θητεία της Ιωάννας Δρέττα ως Υπουργού Τουρισμού της Μεταβατικής Κυβέρνησης. Είμαστε περήφανοι, Ιωάννα, εγώ προσωπικά και ο ΣΕΤΕ συλλογικά, γι’ αυτήν την τιμητική κατάκτηση.

Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στο έργο σου!

Κυρίες & Κύριοι,

Το 2023, αποτελεί μια ακόμα χρονιά ορόσημο, σε έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται και αντιμετωπίζει αλλεπάλληλες και σε πολλά επίπεδα κρίσεις. Μέσα σε αυτό το πολύπλοκο περιβάλλον, ο παγκόσμιος αλλά και ο ελληνικός τουρισμός, καλούνται να αντέξουν, να προσαρμοστούν, να αναπτυχθούν, με νέους όρους και σε νέες συνθήκες. Οι αναταράξεις της πανδημίας έχουν σταματήσει και έχουμε βγει πλέον από το καθεστώς της επιφυλακής. Με άλλα λόγια, αφήσαμε πίσω μας ένα παρατεταμένο, τραυματικό διάστημα αβεβαιότητας και φόβου. Στην Ελλάδα η οικονομία πορεύεται σε σταθερή τροχιά και το πολιτικό κλίμα σύντομα θα ξεκαθαρίσει μετά και τις προσεχείς εκλογές του Ιουνίου. Την ίδια στιγμή η συγκυρία είναι πολύ ιδιαίτερη για το brand Ελλάδα. Παρά την περιπέτεια της πανδημίας και τις εξωγενείς κρίσεις που επηρεάζουν την τουριστική αγορά παγκοσμίως, η χώρα μας δεν δείχνει απλά να αντέχει, αλλά ισχυροποιείται, αυξάνει τη δυναμική της, παγιώνει τη θέση της παγκοσμίως στους προορισμούς με τη μεγαλύτερη ζήτηση. 

Ενδεικτικά αναφέρω τα απολογιστικά στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ: Το 2022, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 37% σε σχέση με το 2019. Η επίδοση της Ελλάδας ήταν σημαντικά καλύτερη, καθώς η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 11,2% έναντι του 2019 και διαμορφώθηκε στα 27,8 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 31,3 εκατ. ταξιδιωτών το 2019. Παράλληλα, Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά μόλις 3% σε σύγκριση με το 2019 και διαμορφώθηκαν στα 17,6 δισ. ευρώ, έναντι 18,2 δισ. ευρώ το 2019, ενώ αναφορικά με τους προορισμούς και σε σχέση με το 2019, βλέπουμε σημαντική αύξηση των αεροπορικών αφίξεων στους προορισμούς «Ήλιου και Θάλασσας» (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Ιόνιο και Κυκλάδες). 

Και κάτι ακόμα εξαιρετικά σημαντικό και ενδεικτικό της δυναμικής του κλάδου μας: Στην αιχμή της τουριστικής σεζόν του 2022, η απασχόληση στα καταλύματα και την εστίαση υπερέβη την αντίστοιχη το 2019. Σε αυτά τα ελπιδοφόρα και αισιόδοξα αποτελέσματα ο ΣΕΤΕ έχει τη δική του καθοριστική συμμετοχή. Χάρη στη σκληρή δουλειά, την επίμονη προσπάθεια και τους ξεκάθαρους στόχους μας, καταφέραμε, παρόλο που η περσινή χρονιά ξεκίνησε μετά το Μάιο - Ιούνιο, να φτάσουμε σε ένα χρυσό momentum για τον ελληνικό τουρισμό. Και αυτό δεν ήρθε από μόνο του, ούτε είναι συγκυριακό ή τυχαίο. Οφείλεται σε όλες και όλους εμάς. Στον επαγγελματισμό, την προσαρμοστικότητα και τη διορατικότητα των ανθρώπων μας σε κάθε κομμάτι της αλυσίδας που αποτελεί τον τουριστικό κλάδο. Ενώσαμε ακόμα πιο δημιουργικά τις δυνάμεις μας και κερδίσαμε κάθε κρίσιμο στοίχημα που βάλαμε. Με επαγγελματισμό, αυταπάρνηση, προσήλωση στον στόχο.

Είμαι εξαιρετικά περήφανος για τον τομέα που εκπροσωπώ, το έχω πει πολλές φορές και δε θα σταματήσω να το λέω. Όσο δύσκολες και αν είναι οι συνθήκες, συνεχίζουμε να αποτελούμε την αιχμή στη γνώση, στον σχεδιασμό, στην στρατηγική για τον ελληνικό τουρισμό. Συνεχίζουμε να αποτελούμε έναν σύγχρονο Κοινωνικό Εταίρο που προσφέρει στην ελληνική κοινωνία. 

Αποδεικνύουμε σταθερά ότι θέτουμε σαφείς στόχους και πετυχαίνουμε ενωμένοι: Την ενδυνάμωση και ωρίμανση του τουρισμού, τη βιώσιμη ανάπτυξη ως βασική προϋπόθεση επιτυχίας, τη διαρκή, αρμονική συνεργασία μας με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, την καλλιέργεια τουριστικής συνείδησης και την ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης του τουρισμού, τις σταθερές και γόνιμες σχέσεις μέσα από συνέργειες και συμπράξεις, την ενίσχυση του brand Ελλάδα, μέσα από σωστή και ώριμη ανάγνωση των μηνυμάτων της αγοράς και μέσα από στρατηγικές επιλογές για την προβολή του.

Κυρίες και κύριοι,

Το 2022 ήταν μια χρονιά που θέσαμε απαιτητικούς στρατηγικούς στόχους. Ειδικότερα, επιδιώξαμε:

  • Εντατική προώθηση του Εθνικού Σχεδίου για τον Τουρισμό 2030 σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο,
  • Συστηματική επαφή με τη βάση, με τις Περιφέρειες και την τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω roadshows σε όλη την Ελλάδα,
  • Ψηφιακό μετασχηματισμό του ΣΕΤΕ,
  • Τουριστική δραστηριότητα με προϋπόθεση και στόχο την αειφορία,
  • Προάσπιση και διαφύλαξη των συμφερόντων του τομέα από στρεβλώσεις που δημιουργούνται, όπως οι αρρύθμιστες βραχυχρόνιες μισθώσεις, ή κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν όπως το θέμα των εργασιακών.

Με αυτούς τους στόχους στον ορίζοντα, εκπονήσαμε τις δράσεις μας τη χρονιά που πέρασε: Εστιάσαμε στο Εθνικό Σχέδιο για τον Τουρισμό της Ελλάδας το 2030 και παρουσιάσαμε τη Στρατηγική μας στον Πρωθυπουργό και σε εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων. Παράλληλα, διατηρήσαμε τη στενότερη δυνατή επαφή με τα μέλη μας στην Περιφέρεια, πραγματοποιώντας τακτικές περιφερειακές συναντήσεις για την παρουσίαση των αξόνων δράσης και των προτεραιοτήτων μας. 

Στις σημαντικές παρεμβάσεις που πραγματοποιήσαμε αναφέρω ενδεικτικά: στα εργασιακά θέματα, τη συνεργασία ΣΕΤΕ και ΑΑΔΕ, τις θέσεις μας για θέματα Ανάπτυξης και επενδύσεων, όπως επίσης τις προτάσεις μας για ζητήματα περιβάλλοντος και ενέργειας. 

Κυρίες και κύριοι,

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο τουρισμός καταφέρνει πάρα τις αντιξοότητες να κάνει άλματα ανάπτυξης. Δεν αναφέρομαι μόνο σε μεγέθη, αλλά σε μια στρατηγική ανάπτυξης, που αλλάζει την εικόνα του τουριστικού τομέα στην ευρύτερη κοινωνία. Σε αυτό το θέμα, υπήρχε ένα τεράστιο έλλειμα τις τελευταίες δεκαετίες. Ο τουρισμός δεν είχε τη θέση που του αναλογούσε και του άξιζε. 

Προκαταλήψεις, στερεότυπα, κακές νοοτροπίες, μικροσυμφέροντα και παρασιτισμός, δεν του επέτρεπαν να λάβει αυτό που του αναλογούσε. Ούτε από την Πολιτεία, ούτε από την κοινωνία. 

Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε το αποτύπωμα και η απήχηση του τουρισμού στην κοινωνία, ως μια σοβαρή οικονομική δραστηριότητα, με βάθος, με οφέλη, με προοπτική. Όχι ως μια ευκαιριακή απασχόληση που αποσκοπεί στο εύκολο κέρδος. Όχι ως μια αρπαχτή. Ούτε για τον επιχειρηματία, ούτε για τον εργαζόμενο. Η Ελλάδα αποτελεί την 5η ισχυρότερη τουριστική δύναμη παγκοσμίως. Αυτή είναι μια μεγάλη επιτυχία για ένα κράτος 10 εκατ. κατοίκων. Άποψή μου είναι, πως πρέπει πάντα στόχος μας να είναι η διατήρηση μας στην ελίτ του παγκόσμιου τουρισμού. Αυτό δεν είναι μόνο μια επιτυχία. Είναι ταυτόχρονα μια μεγάλη ευθύνη. 

Γιατί σε κάθε σχήμα που υπάρχει το ύψος, υπάρχει και το βάθος. Στο οποίο δε θα πρέπει να επιτρέψουμε να βρεθούμε. Διότι εξίσου δύσκολο, ίσως δυσκολότερο, με το να πιάσεις την κορυφή, 

είναι και να την κρατήσεις. Όσο καλά και αν είναι τα αποτελέσματα, όσο και αν μας γεμίζουν χαρά και ανακούφιση, δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός. Η κορυφή δημιουργεί χαλαρότητα σε όλες τις πλευρές και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα.

Δεν έχουμε όμως αυτό το περιθώριο. Δεν επιτρέπεται να εφησυχάσουμε. Δουλειά μας είναι μεμονωμένα και συλλογικά, να διατηρηθούμε στην κορυφή για να μπορεί η κοινωνία και η οικονομία μας σε εθνικό και σε περιφερειακό επίπεδο να επωφελείται τα μέγιστα από τον τουρισμό. Δουλειά μας είναι να είμαστε ανοιχτοί και εξωστρεφείς, χωρίς ίχνος έπαρσης ή αλαζονείας, γιατί αυτά είναι στοιχεία που η αγορά δε συγχωρεί. Ο κλάδος μας είναι στενά συνδεδεμένος με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του κοινού που δημιουργεί τάσεις και διαμορφώνει νέα είδη τουρισμού. Αυτό δε γίνεται, δε μπορούμε να το αγνοήσουμε. Πρέπει να εξελισσόμαστε διαρκώς, χωρίς να θεωρούμε τίποτα δεδομένο. Παράλληλα, οι τοπικές κοινωνίες αξιώνουν έλεγχο στον κορεσμό, σεβασμό στη φέρουσα αναπτυξιακή ικανότητα, και εφαρμογή της αρχής της βιωσιμότητας στην τουριστική ανάπτυξη. Οφείλουμε να τους ακούσουμε προσεκτικά. Ούτε αυτές είναι ανάγκες που μπορούμε να αγνοήσουμε με αποκλειστικό γνώμονα το πρόσκαιρο κέρδος. 

Χρειάζονται ανοιχτά αντανακλαστικά και όχι εφησυχασμός, εξωστρέφεια και στενή αλληλεπίδραση του τουρισμού με την κοινωνία και τους άλλους οικονομικούς κλάδους, Αυτά είναι τα κρίσιμα σημεία που πρέπει να πέσει το βάρος αν θέλουμε να παραμείνουμε στην κορυφή που έχουμε τη χαρά να απολαμβάνουμε τα τελευταία χρόνια. Αυτές θα πρέπει να είναι προτεραιότητες για εμάς, πριν από τις εισπράξεις και τις αφίξεις.  Και για να ανταπεξέλθουμε σε όλες αυτές τις προκλήσεις, οι πρώτοι που θα πρέπει να αλλάξουμε και να εξελιχθούμε είμαστε εμείς οι ίδιοι. Σε νοοτροπία, σε σκέψη, σε πράξεις. Και αυτό αφορά πάνω και πρώτα από όλα όλους και όλες εμάς. Να μην υποκύψουμε στον εύκολο αλλά καταστροφικό λαϊκισμό. Να μην υποκύψουμε σε συνδικαλιστικές νοοτροπίες και πράξεις που έρχονται από το χρεωκοπημένο παρελθόν και που όλοι θέλουμε να αφήσουμε πίσω. Να μην διαταράξουμε την ενότητα μας σκεπτόμενοι το μικρό και στενό συμφέρον. Η ενότητα μας οφείλει να είναι πάνω από όλα. Αυτή είναι η δύναμη μας, αυτή είναι η υπεροχή μας. 

Σε αυτή τη διαδικασία μετάβασης και εκσυγχρονισμού ο ΣΕΤΕ οφείλει να σταθεί στην πρώτη γραμμή. Γι’ αυτό και χρειάζονται πρόσωπα που μπορούν να υπηρετήσουν αυτές τις ανάγκες. Πρόσωπα που θα σηματοδοτήσουν την ωρίμανση του ελληνικού τουρισμού. Τη νέα φάση μεγέθυνσης στην οποία μπαίνει. Την ανάγκη για συμμετοχή, συμπερίληψη, σύνθεση όλων των δυνάμεων που απαρτίζουν τον ΣΕΤΕ. 

Ο ΣΕΤΕ ιδρύθηκε για να γίνει μεγάλος και ισχυρός, όχι για να εξελιχθεί σε ένα κλειστό κλαμπ συγκεκριμένων συμφερόντων. Τώρα, ήρθε η στιγμή να πάμε ακόμα πιο μπροστά. Με τις σημερινές μας επιλογές, ακολουθούμε πετυχημένα ευρωπαϊκά παραδείγματα, όπως αυτό  της Ιταλίας ή της Γερμανίας. Ανθρώπους με αξία, ηγετικές ικανότητες, ήθος, κύρος, που θα οδηγήσουν τον ΣΕΤΕ στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού. Γυρίζουμε σελίδα, προχωράμε στο αύριο. Και σταθεροί πυλώνες της στρατηγικής μας για το αύριο, για την ανάπτυξη του τουρισμού, πρέπει να συνεχίσουν να είναι ο στόχος της βιωσιμότητας και της διαχείρισης προορισμών με το βλέμμα στραμμένο μόνο στο μέλλον, οι συνέργειες που αποτελούν για τον φορέα μας υπαρξιακή προϋπόθεση, η εξωστρέφεια και το άνοιγμα σε ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σταθερός μας στόχος από την άλλη, πρέπει να παραμείνει ένας τουρισμός με ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα. Μια σημαντική πηγή θέσεων εργασίας και πρωταρχικός κλάδος συμβολής στο Εθνικό ΑΕΠ. Με την κερδοφορία να συμβαδίζει με την αειφορία. Με συγκεκριμένη στρατηγική ανάπτυξης. Με συνολικές πολιτικές και όχι αποσπασματικές ενέργειες να δίνουν λύσεις σε προβλήματα. Κλειδί για να πετύχουμε αυτό τον στόχο είναι η συλλογική δουλειά. 

Αυτό διδάχθηκα προσωπικά από τις 2 θητείες μου στον ΣΕΤΕ, και από τα χρόνια που υπηρετώ μέσα από συλλογικούς θεσμούς τον τουρισμό. Μαζί. Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, συλλογικοί φορείς και θεσμικά όργανα του τουρισμού. Όλοι μαζί, ενωμένοι.

Έτσι μόνο προχωράμε μπροστά.

Αγαπητά Μέλη,

Κυρίες και Κύριοι,

Η περίοδος που διανύουμε είναι και για μένα προσωπικά πολύ ξεχωριστή. Μετά από 2 θητείες, κλείνει ο κύκλος μου στο τιμόνι του ΣΕΤΕ και παράλληλα κλείνουν 24 χρόνια στα κοινά του τουρισμού. Οι συνθήκες που βίωσα ως Πρόεδρος του ΣΕΤΕ ήταν πραγματικά πρωτόγνωρες. Τα χρόνια που υπηρετώ σε αυτή τη θέση ήταν ορατά τα σημάδια και οι πληγές της οικονομικής κρίσης. Υπήρξε εναλλαγή 2 κυβερνήσεων με τις οποίες και συνεργαστήκαμε όπως οφείλαμε να κάνουμε και στη δεύτερη θητεία ξέσπασε η απόλυτη καταιγίδα της πανδημίας, την οποία οφείλαμε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο. Καταφέραμε πολλά. Ήταν δύσκολα και επίπονα χρόνια, στα οποία πάνω από όλα έβαλα το κοινό καλό. Όχι το προσωπικό συμφέρον, αλλά το καλό του ελληνικού τουρισμού. Δεν ξέρω αν ακούγεται ρομαντικό, όμως αυτό είναι. Και όλες και όλοι εσείς που με γνωρίζετε πολύ καλά, είμαι βέβαιος ότι συμφωνείτε. Αυτό το πόστο απαιτεί σκληρή και αδιάκοπη δουλεία, διάθεση για συνεννόηση και συνεργασία. Ενίοτε και συγκρούσεις. Απαιτεί διορατικότητα και προσαρμοστικότητα. Χρειάζεται επιμονή, υπομονή και πείσμα. Είμαι περήφανος και συγκινημένος για όσα καταφέραμε τα τελευταία χρόνια. Και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσω να είμαι περήφανος και στο μέλλον. Για τον ΣΕΤΕ που στέκεται με επαγγελματισμό, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και  αξιοπιστία ως κοινωνικός εταίρος. 

Σας ευχαριστώ όλες και όλους για τη συνεισφορά σας στην διαδρομή μας ως εδώ. Ήταν τιμή μου να σας εκπροσωπώ. Είναι τιμή μου να είμαι ένας από εσάς. Απλός ναύτης πλέον, στο μεγάλο καράβι του ελληνικού τουρισμού. Θα είναι πάντοτε τιμή και χαρά μου να βάζω το δικό μου λιθαράκι στον ελληνικό τουρισμό όπως τον έχουμε οραματιστεί. Ισχυρό, Βιώσιμο, Ανταγωνιστικό, Κοινωνικό, Ανθρώπινο, όπως ακριβώς ταιριάζει στην πατρίδα μας.

Σας ευχαριστώ για όλα!


Γιάννης Ρέτσος 

Πρόεδρος ΔΣ  

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Επενδύσεις
  1. 18/03 19:31

    Γυρίσματα σε ελληνικές πόλεις για ισραηλινά ντοκιμαντέρ με θέμα τους Ρωμανιώτες Εβραίους

  2. 18/03 19:28

    Δήμος Νισύρου: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

  3. 18/03 19:25

    Σύνδεση της Καρύστου με τη Ραφήνα και τις Κυκλάδες

  4. 18/03 11:46

    ΕΕ | Μεταναστευτική συμφωνία με την Αίγυπτο με οικονομική ενίσχυση 7,4 δισ. ευρώ

  5. 18/03 07:29

    Πληρωμές επιχορηγήσεων για ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Ζάκυνθο και Σύβοτα

  6. 18/03 07:26

    Επιτροπή τουριστικής ανάπτυξης του δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας ‘Άννας

  7. 18/03 07:13

    Ταξίδι εξοικείωσης Σουηδού δημοσιογράφου στην Αθήνα

  8. 17/03 20:43

    Τουρισμός | Όμιλος FTI: Αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με διεθνή χρηματοοικονομικό επενδυτή

  9. 17/03 12:17

    Περιφέρεια Κρήτης | To αντάλλαγμα για χρήση αιγιαλού και παραλιών να ξεκινά από τον Ιούνιο

  10. 17/03 12:09

    Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης | Οι μαθητές των Γαλλικών Σχολείων στο δρόμο για το Παρίσι

  11. 17/03 12:05

    Η Πιερία στην έκθεση «Holiday World & Region World» στην Πράγα

  12. 17/03 07:23

    Η συμβολή του ΕΟΤ στη διοργάνωση στην Αθήνα της Συνόδου Κορυφής 2024 Women Political Leaders

  13. 17/03 06:20

    Μύκονος | Δωρεά ασφαλτόστρωσης δρόμων κατόπιν αιτήσεως ιδιωτών

  14. 16/03 22:48

    Ελληνικά ξενοδοχεία | ΙΝΣΕΤΕ: Τα θετικά και αρνητικά σχόλια των επισκεπτών το 2023

  15. 16/03 15:47

    Τουρισμός | Όλο και περισσότερα Airbnb στην Ελλάδα - ΙΝΣΕΤΕ: 212.000 καταλύματα τον Ιούλιο του 2023

  16. 16/03 12:21

    Γερμανικός Τύπος | «Ανεπαρκή» τα μέτρα της Ελλάδας για τις φυσικές καταστροφές

  17. 16/03 12:16

    ΕΕ | Κρατική ενίσχυση ύψους 8,48 εκατ. ευρώ στην Sky express για τις ζημιές από τον κορωνοϊό

  18. 16/03 12:08

    Πάνω από μισό εκατ. οι Ούγγροι τουρίστες στην Ελλάδα

  19. 15/03 19:48

    Κορυφαία θέρετρα της Ευρώπης το Sani Resort και τα Ikos Resorts | Νέες σουίτες στο Sani Asterias

  20. 15/03 19:46

    Παράδειγμα προς μίμηση η συλλογική διεκδίκηση του ζητήματος της μουσικής στα ξενοδοχεία

  21. 15/03 14:11

    Το Ελληνικό γιώτινγκ στην 20η έκθεση East Med Yacht Show 2024 στον Πόρο - Και δεύτερο Yacht Show τον Οκτώβριο

  22. 15/03 14:06

    Ελληνικό: Lamda και Brook Lane προχωρούν στην κατασκευή του δεύτερου πύργου – Θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο

  23. 15/03 12:40

    Γερμανικός Τύπος | Ελλάδα: «Μπίζνες πολλών δις με “Χρυσές Βίζες“»

  24. 15/03 12:37

    FedHATTA: Νέες προοπτικές στη στρατηγική αγορά της Κίνας με τη νέα απευθείας πτήση Σανγκάη – Αθήνα

  25. 15/03 12:24

    Οι Οινοποιοί της Κρήτης στην έκθεση κρασιού PROWEIN

  26. 15/03 11:56

    Ξενοδοχεία | Ανακαινισμένο και 5άστερο επαναλειτουργεί το Iberostar Selection Creta Marine

  27. 15/03 11:43

    Αθλητικές διοργανώσεις σε Αθήνα και Αρκαδία υπό την αιγίδα του ΕΟΤ

  28. 15/03 10:46

    Tουρισμός όλο το χρόνο στην Ελλάδα | Στο Costa Navarino τον Οκτώβριο το συνέδριο των Βρετανών πρακτόρων (ΑΒΤΑ)

  29. 15/03 10:27

    Όλγα Κεφαλογιάννη | Η Θεσσαλονίκη μπορεί να αναδειχθεί City Break προορισμός όλο το έτος

  30. 15/03 10:16

    Aegean Airlines: Πτήσεις κοινού κωδικού με την Eurowings προς Ελληνικούς προορισμούς

  31. 15/03 10:09

    TAROM: Νέα εποχική σύνδεση Βουκουρέστι – Ηράκλειο

  32. 15/03 10:04

    El Al: Περισσότερες πτήσεις Τελ Αβίβ – Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι του 2024

  33. 15/03 06:41

    Δήμος Χερσονήσου: Παράταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων

  34. 15/03 06:40

    Απευθείας πτήσεις από Τίρανα για Άμστερνταμ και Κολωνία

  35. 15/03 06:38

    Ρόδος: Διαγωνισμός για την υποστήριξη λειτουργίας των Ι. Π. Καλλιθέας και Κοιλάδας των πεταλούδων

  36. 15/03 06:34

    Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας

  37. 15/03 06:28

    Ταξίδι εξοικείωσης στην Ανατολική Χαλκιδική για τουριστική προβολή στην ολλανδική αγορά

  38. 14/03 19:44

    Κοινή δήλωση μελών ΠΟΞ: Θα αμφισβητήσουμε δικαστικά την ποσόστωση της μουσικής στα ξενοδοχεία

  39. 14/03 15:17

    To 4 αστέρων ξενοδοχείο “Elite” στη Ρόδο απέκτησε η Interlife

  40. 14/03 15:00

    Έρευνα: Η Αθήνα στις 5 κορυφαίες Ευρωπαϊκές πόλεις για γαστρονομικό τουρισμό

  41. 14/03 14:25

    "Επιχειρηματίας της χρονιάς" ο CEO του Ομίλου Βασιλάκη

  42. 14/03 13:55

    ΠΟΕΕΤ: Συμμετοχή των εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό στην απεργία της ΓΣΕΕ στις 17 Απριλίου

  43. 14/03 12:49

    H πρώτη Ελληνίδα στην ηγεσία του Διεθνούς Οργανισμού Επαγγελματιών Διοργανωτών Συνεδρίων

  44. 14/03 12:26

    Marketing Greece: Το ταξίδι του “Travel Reimagined | Tomorrow’s Content Today” για το 2023 ολοκληρώθηκε

  45. 14/03 11:15

    Τουρισμός | American Express Travel: Οι κορυφαίες τάσεις που καθοδηγούν τα ταξίδια το 2024

  46. 14/03 10:59

    TUI: Η Ελλάδα πρώτος προορισμός για τους Αυστριακούς το καλοκαίρι

  47. 14/03 10:57

    Προσβάσιμος τουρισμός στην Πιερία

  48. 14/03 10:39

    Costa Cruises | Εαρινές εκπτώσεις σε κρουαζιέρες της στη Μεσόγειο το 2024 (και με ελληνικά λιμάνια)

  49. 14/03 06:51

    Ταξίδι εξοικείωσης στη Μακεδονία για τουριστική προβολή στην ισπανική αγορά

  50. 14/03 06:47

    Βαλκανικά Χοροχρώματα στους Σοφάδες Καρδίτσας

  51. 14/03 06:09

    ΤΕΕ | Διαγωνισμός για πλατφόρμα και ιστότοπο Εθνικού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης

  52. 14/03 06:07

    Μη έγκριση προσθήκης πισίνας σε ξενοδοχείο στην Ανατολική Μάνη

  53. 14/03 06:03

    Κύπρος | Η αγορά ακινήτων το 2023- οι μεταβιβάσεις και τα πωλητήρια

  54. 13/03 18:06

    Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης | Νέος πρόεδρος ο Δήμαρχος Στ. Αγγελούδης, που απευθύνει κάλεσμα ενότητας

  55. 13/03 16:34

    Το Κύπελλο Μαραθωνίου της Μεσολυμπιάδας “Αθήνα 1906” στο Μουσείο του Λούβρου

  56. 13/03 15:56

    Υπουργείο Τουρισμού | Τα ΔΙΕΚ μετατρέπονται σε ΣΑΕΚ - Οι έξι ειδικότητες σπουδών

  57. 13/03 15:35

    Έρχεται το πρώτο ξενοδοχείο JW Marriott στην Ελλάδα | Ανοίγει το 2025 το JW Marriott Crete Resort & Spa

  58. 13/03 15:13

    Κρουαζιέρα | Οι παγκόσμιοι ηγέτες του κλάδου καλούν για παραγωγή βιώσιμων καυσίμων

  59. 13/03 15:08

    Norse Atlantic: Στις 30 Μαΐου η πρώτη πτήση Αθήνα – Νέα Υόρκη

  60. 13/03 14:19

    Νέο ταχύρρυθμο πρόγραμμα κατάρτισης στο επάγγελμα του ξεναγού στο Αριστοτέλειο

  61. 13/03 14:01

    Τεχνητή νοημοσύνη | Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον νέο κανονισμό-ορόσημο

  62. 13/03 13:27

    Συνεργασία ΕΤΑΔ με την ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» για την ισότιμη προσβασιμότητα στο Χ. Κ. Παρνασσού

  63. 13/03 12:55

    Τουρισμός | GetYourGuide: Συνεργασία με την Primer για καινοτόμες πληρωμές στην αγορά εμπειριών

  64. 13/03 12:51

    Dertour | Βραβείο Red Star Quality Award στο ξενοδοχείο Sentido Pearl Beach Kos

  65. 13/03 12:31

    Συνάντηση Ε.Ξ. Σαντορίνης με τον Δήμαρχο Ν. Ζώρζο | Κοινές θέσεις για τη διαχείριση του προορισμού και τις υποδομές

  66. 13/03 11:46

    Η Αθήνα στις 100 καλύτερες Ευρωπαϊκές πόλεις για το 2024

  67. 13/03 11:35

    Η Κρήτη στην ΙΤΒ | Θετικά μηνύματα, όμως θα χρειαστεί δουλειά για νέο ρεκόρ το 2024

  68. 13/03 11:31

    Στην Αθήνα το μεγάλο Διεθνές Συνέδριο IAPCO 2026

  69. 13/03 11:17

    Λιγότερα εμπόδια στα ταξίδια | Μειώνονται παγκοσμίως οι απαιτήσεις για visa

  70. 13/03 11:07

    UN Tourism | Αστικός τουρισμός: Προωθείται η παγκόσμια βάση δεδομένων στον τουρισμό πόλεων

  71. 13/03 10:55

    Τουρισμός | Κορυφώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για Αθήνα - Άνοδος-ρεκόρ της αξίας των ξενοδοχείων της το 2023

  72. 13/03 10:37

    Κ. Μητσοτάκης | Νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb

  73. 13/03 10:30

    Επιθεώρηση Εργασίας: Σε εμπόριο, ξενοδοχεία και εστίαση τα περισσότερα καταγγελλόμενα περιστατικά βίας και παρενόχλησης

  74. 13/03 10:24

    Fred. Olsen Cruise Lines: Δύο νέα δρομολόγια κρουαζιέρας με Ελληνικά λιμάνια το 2025

  75. 13/03 10:12

    AEGEAN | Ισχυρές επιδόσεις το 2023 - 19,5 εκατ. θέσεις το 2024

  76. 13/03 10:01

    Τουρισμός | Τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση: Ψηφιακή η υποβολή της δήλωσης απόδοσης

  77. 13/03 06:57

    Προβολή της Σκιάθου στο μετρό του Λονδίνου, του Παρισιού και στο τραμ στο Βερολίνο

  78. 13/03 06:56

    Προβολή της Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής στην ολλανδική αγορά

  79. 13/03 06:54

    Δήμος Σουφλίου: Ψήφισμα κατά της εξόρυξης χρυσού και άλλων μεταλλευμάτων σε χωριό της Βουλγαρίας

  80. 13/03 06:51

    Φιλοξενία μελών 10 ομίλων φουσκωτών σκαφών στη Χίο

  81. 13/03 06:45

    Τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Δασοχώρι Καρδίτσας

  82. 12/03 17:03

    Βρετανικός τουρισμός | ΤUI UK: 1.000 επιπλέον ξενοδοχεία προς κράτηση για το 2025 - και στην Ελλάδα

  83. 12/03 16:45

    123 άδειες στα Δωδεκάνησα για ταξί έξι έως εννέα θέσεων

  84. 12/03 15:13

    «Pierra Creta 2024» | Aθλητές από όλο τον κόσμο στον κρητικό αγώνα ορειβατικού σκι

  85. 12/03 14:57

    Η Γερμανία επιστρατεύει influencer τεχνητής νοημοσύνης για να προσελκύσει ταξιδιώτες

  86. 12/03 14:38

    Από τις 14 Μαρτίου οι αιτήσεις στο πρόγραμμα "Τουρισμός για Όλους 2024"- οι δικαιούχοι

  87. 12/03 11:53

    Τα θεαματικά φεστιβάλ λουλουδιών και οι πολιτιστικοί θησαυροί της Κορέας προσκαλούν τους Έλληνες ταξιδιώτες

  88. 12/03 11:23

    Τουρκικός τουρισμός | 60 εκατ. τουρίστες, 60 δισ. δολ. έσοδα ο στόχος για το 2024

  89. 12/03 11:10

    Ο ΠΟΤ έρχεται στη Θάσο | Πρότζεκτ με συμμετοχή των κατοίκων για την τουριστική ανάκαμψη

  90. 12/03 11:10

    ΤΑΙΠΕΔ | Διαγωνισμός για την «Ακτή και Camping Αγίας Τριάδας» στη Θεσσαλονίκη

  91. 12/03 10:39

    Νίκος Χαρδαλιάς: «Η Περιφέρεια Αττικής σταθερός αρωγός στην εξωστρέφεια του οινοτουρισμού»

  92. 12/03 10:32

    Airbnb: Τέλος οι κάμερες ασφαλείας στους εσωτερικούς χώρους

  93. 12/03 10:27

    Αντώνης Παγώνης - ΙΤΒ | Αυξημένη ζήτηση 7-10% για Ελλάδα φέτος- η Σαντορίνη χρειάζεται βοήθεια

  94. 12/03 10:02

    Amadeus: Αναβαθμισμένη εμπειρία πληρωμών με την εξαγορά της Voxel

  95. 12/03 07:14

    Αρνητική γνωμοδότηση για ΜΠΕ επένδυσης σε πολυτελές ξενοδοχείο στη Χαλκιδική

  96. 12/03 07:12

    Συνέδριο | Στρατηγικές μετάβασης σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο στην Πάρο και στις Κυκλάδες

  97. 12/03 07:10

    Στην Αίγινα τα γυρίσματα τηλεοπτικής σειράς της ΕΡΤ με παρουσιάστρια την Χαρούλα Αλεξίου

  98. 12/03 07:07

    Προβολή της Ρόδου ως γαστρονομικού προορισμού στην ολλανδική αγορά

  99. 12/03 07:04

    Εθνική Λυρική Σκηνή: Διαγωνισμός για υπηρεσίες μεταφοράς και φιλοξενίας

  100. 11/03 22:18

    Απεργίες στη Γερμανία μέχρι το Πάσχα;