31η Γενική Συνέλευση ΣΕΤΕ | Γ. Ρέτσος: Να διατηρήσουμε ισχυρό το brand "Ελλάδα"

31η Γενική Συνέλευση ΣΕΤΕ | Γ. Ρέτσος: Να διατηρήσουμε ισχυρό το brand "Ελλάδα"

Mε τη λήξη της εξαετούς θητείας του Γιάννη Ρέτσου στην προεδρία του ΣΕΤΕ συμπίπτει η 31η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, που βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα στην Αθήνα. Από τις εργασίες της συνέλευσης θα αναδειχθεί, έπειτα από ψηφοφορία, ο νέος πρόεδρος και φυσικά το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου.

Ο κ. Ρέτσος, σε χαιρετισμό του κατά το άνοιγμα της γενικής συνέλευσης, ανέφερε ότι ολοκληρώνεται ένας προσωπικός κύκλος προσφοράς του στα κοινά του τουρισμού διάρκειας 24 ετών.

Έκανε μια σύνοψη του έργου του ΣΕΤΕ τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης αλλά και την περυσινή χρονιά, κάνοντας αναφορά στην προώθηση του σχεδίου για τον Ελληνικό Τουρισμό 2030, τη συστηματική επαφή με τη βάση του τουρισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω roadshow, την τουριστική δραστηριότητα με στόχο την αειφορία και τη διαφύλαξη των συμφερόντων του τομέα όπως οι αρρύθμισες βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Όπως είπε, ο ΣΕΤΕ συνέβαλλε στην ανάκαμψη που παρουσίασε ο ελληνικός τουρισμός μετά την πανδημία αλλά και στην ενίσχυση του brand Ελλάδα το οποίο παγιώνει τη θέση του στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί την 5η ισχυρότερη τουριστική δύναμη παγκοσμίως και στόχος του ελληνικού τουρισμού θα πρέπει να είναι η διατήρηση της θέσης αυτής και όχι ο εφησυχασμός.

Για το λόγο αυτό, ο κλάδος θα πρέπει να παραμείνει εξωστρεφής και να συνεχίσει να είναι συνδεδεμένος με τις εναλλασσόμενες ανάγκες του ταξιδιωτικού κοινού. Παράλληλα, στο πεδίο της ανάπτυξης, οι τοπικές κοινωνίες αξιώνουν τον έλεγχο του κορεσμού των προορισμών, την εξέταση της φέρουσας ικανότητας και της βιωσιμότητας. Αυτές, είπε, θα πρέπει να είναι μεγαλύτερες προτεραιότητες για τον ελληνικό τουρισμό από τις αφίξεις και τις εισπράξεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Ρέτσος υπογράμμισε ότι ο ΣΕΤΕ χρειάζεται πρόσωπα που θα σηματοδοτήσουν την ωρίμανση του Ελληνικού τουρισμού και αναφέρθηκε στους πυλώνες στρατηγικής για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού:

 • τη βιωσιμότητα στη διαχείριση των προορισμών,
 • τις συνέργειες ως υπαρξιακή προϋπόθεση,
 • την εξωστρέφεια,
 • τον τουρισμό με ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα και
 • τον τουριστικό κλάδο ως ισχυρή πηγή θέσεων εργασίας και συμβολής στο ΑΕΠ της χώρας.
 • Το κλειδί, τόνισε, βρίσκεται στη συνεργασία επιχειρήσεων, εργαζομένων, συλλογικών φορέων και θεσμικών οργάνων του τουρισμού.

Διαβάστε επίσης

Φωκίων Καραβίας: Φ.Καραβίας στη συνέλευση ΣΕΤΕ | Επενδυτικά σχέδια ξενοδοχείων ύψους 600 εκ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης

Αναλυτικά όλη η ομιλία του κ.Ρέτσου

Αγαπητά Μέλη,

Κυρίες & Κύριοι,

Σας ευχαριστώ θερμά για τη σημερινή σας παρουσία στην κλειστή Συνεδρίαση της 31ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ. Μια Γενική Συνέλευση με ισχυρή συναισθηματική φόρτιση για εμένα, καθώς με αυτή, κλείνει η 6ετής θητεία μου στη θέση του Προέδρου και μαζί, ολοκληρώνεται ένας σημαντικός προσωπικός κύκλος προσφοράς στα κοινά του τουρισμού διάρκειας 24 ετών. 

Θα μου επιτρέψετε ξεκινώντας, να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου, γιατί όλα αυτά τα χρόνια στον ΣΕΤΕ, τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει σωστά αν δίπλα μου δεν είχα τη συμπαράσταση των δυο Διοικητικών Συμβουλίων της θητείας μου, της εκτελεστικής επιτροπής, του ΙΝΣΕΤΕ και της Marketing Greece, του Ηλία Κικίλια και της Ιωάννας Δρέττα, αλλά και όλων των συνεργατών μου στον ΣΕΤΕ. Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου. Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ οφείλω στην Ιωάννα. Αυτή η Γενική Συνέλευση συμπίπτει και με τη θητεία της Ιωάννας Δρέττα ως Υπουργού Τουρισμού της Μεταβατικής Κυβέρνησης. Είμαστε περήφανοι, Ιωάννα, εγώ προσωπικά και ο ΣΕΤΕ συλλογικά, γι’ αυτήν την τιμητική κατάκτηση.

Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στο έργο σου!

Κυρίες & Κύριοι,

Το 2023, αποτελεί μια ακόμα χρονιά ορόσημο, σε έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται και αντιμετωπίζει αλλεπάλληλες και σε πολλά επίπεδα κρίσεις. Μέσα σε αυτό το πολύπλοκο περιβάλλον, ο παγκόσμιος αλλά και ο ελληνικός τουρισμός, καλούνται να αντέξουν, να προσαρμοστούν, να αναπτυχθούν, με νέους όρους και σε νέες συνθήκες. Οι αναταράξεις της πανδημίας έχουν σταματήσει και έχουμε βγει πλέον από το καθεστώς της επιφυλακής. Με άλλα λόγια, αφήσαμε πίσω μας ένα παρατεταμένο, τραυματικό διάστημα αβεβαιότητας και φόβου. Στην Ελλάδα η οικονομία πορεύεται σε σταθερή τροχιά και το πολιτικό κλίμα σύντομα θα ξεκαθαρίσει μετά και τις προσεχείς εκλογές του Ιουνίου. Την ίδια στιγμή η συγκυρία είναι πολύ ιδιαίτερη για το brand Ελλάδα. Παρά την περιπέτεια της πανδημίας και τις εξωγενείς κρίσεις που επηρεάζουν την τουριστική αγορά παγκοσμίως, η χώρα μας δεν δείχνει απλά να αντέχει, αλλά ισχυροποιείται, αυξάνει τη δυναμική της, παγιώνει τη θέση της παγκοσμίως στους προορισμούς με τη μεγαλύτερη ζήτηση. 

Ενδεικτικά αναφέρω τα απολογιστικά στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ: Το 2022, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 37% σε σχέση με το 2019. Η επίδοση της Ελλάδας ήταν σημαντικά καλύτερη, καθώς η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 11,2% έναντι του 2019 και διαμορφώθηκε στα 27,8 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 31,3 εκατ. ταξιδιωτών το 2019. Παράλληλα, Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά μόλις 3% σε σύγκριση με το 2019 και διαμορφώθηκαν στα 17,6 δισ. ευρώ, έναντι 18,2 δισ. ευρώ το 2019, ενώ αναφορικά με τους προορισμούς και σε σχέση με το 2019, βλέπουμε σημαντική αύξηση των αεροπορικών αφίξεων στους προορισμούς «Ήλιου και Θάλασσας» (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Ιόνιο και Κυκλάδες). 

Και κάτι ακόμα εξαιρετικά σημαντικό και ενδεικτικό της δυναμικής του κλάδου μας: Στην αιχμή της τουριστικής σεζόν του 2022, η απασχόληση στα καταλύματα και την εστίαση υπερέβη την αντίστοιχη το 2019. Σε αυτά τα ελπιδοφόρα και αισιόδοξα αποτελέσματα ο ΣΕΤΕ έχει τη δική του καθοριστική συμμετοχή. Χάρη στη σκληρή δουλειά, την επίμονη προσπάθεια και τους ξεκάθαρους στόχους μας, καταφέραμε, παρόλο που η περσινή χρονιά ξεκίνησε μετά το Μάιο - Ιούνιο, να φτάσουμε σε ένα χρυσό momentum για τον ελληνικό τουρισμό. Και αυτό δεν ήρθε από μόνο του, ούτε είναι συγκυριακό ή τυχαίο. Οφείλεται σε όλες και όλους εμάς. Στον επαγγελματισμό, την προσαρμοστικότητα και τη διορατικότητα των ανθρώπων μας σε κάθε κομμάτι της αλυσίδας που αποτελεί τον τουριστικό κλάδο. Ενώσαμε ακόμα πιο δημιουργικά τις δυνάμεις μας και κερδίσαμε κάθε κρίσιμο στοίχημα που βάλαμε. Με επαγγελματισμό, αυταπάρνηση, προσήλωση στον στόχο.

Είμαι εξαιρετικά περήφανος για τον τομέα που εκπροσωπώ, το έχω πει πολλές φορές και δε θα σταματήσω να το λέω. Όσο δύσκολες και αν είναι οι συνθήκες, συνεχίζουμε να αποτελούμε την αιχμή στη γνώση, στον σχεδιασμό, στην στρατηγική για τον ελληνικό τουρισμό. Συνεχίζουμε να αποτελούμε έναν σύγχρονο Κοινωνικό Εταίρο που προσφέρει στην ελληνική κοινωνία. 

Αποδεικνύουμε σταθερά ότι θέτουμε σαφείς στόχους και πετυχαίνουμε ενωμένοι: Την ενδυνάμωση και ωρίμανση του τουρισμού, τη βιώσιμη ανάπτυξη ως βασική προϋπόθεση επιτυχίας, τη διαρκή, αρμονική συνεργασία μας με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, την καλλιέργεια τουριστικής συνείδησης και την ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης του τουρισμού, τις σταθερές και γόνιμες σχέσεις μέσα από συνέργειες και συμπράξεις, την ενίσχυση του brand Ελλάδα, μέσα από σωστή και ώριμη ανάγνωση των μηνυμάτων της αγοράς και μέσα από στρατηγικές επιλογές για την προβολή του.

Κυρίες και κύριοι,

Το 2022 ήταν μια χρονιά που θέσαμε απαιτητικούς στρατηγικούς στόχους. Ειδικότερα, επιδιώξαμε:

 • Εντατική προώθηση του Εθνικού Σχεδίου για τον Τουρισμό 2030 σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο,
 • Συστηματική επαφή με τη βάση, με τις Περιφέρειες και την τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω roadshows σε όλη την Ελλάδα,
 • Ψηφιακό μετασχηματισμό του ΣΕΤΕ,
 • Τουριστική δραστηριότητα με προϋπόθεση και στόχο την αειφορία,
 • Προάσπιση και διαφύλαξη των συμφερόντων του τομέα από στρεβλώσεις που δημιουργούνται, όπως οι αρρύθμιστες βραχυχρόνιες μισθώσεις, ή κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν όπως το θέμα των εργασιακών.

Με αυτούς τους στόχους στον ορίζοντα, εκπονήσαμε τις δράσεις μας τη χρονιά που πέρασε: Εστιάσαμε στο Εθνικό Σχέδιο για τον Τουρισμό της Ελλάδας το 2030 και παρουσιάσαμε τη Στρατηγική μας στον Πρωθυπουργό και σε εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων. Παράλληλα, διατηρήσαμε τη στενότερη δυνατή επαφή με τα μέλη μας στην Περιφέρεια, πραγματοποιώντας τακτικές περιφερειακές συναντήσεις για την παρουσίαση των αξόνων δράσης και των προτεραιοτήτων μας. 

Στις σημαντικές παρεμβάσεις που πραγματοποιήσαμε αναφέρω ενδεικτικά: στα εργασιακά θέματα, τη συνεργασία ΣΕΤΕ και ΑΑΔΕ, τις θέσεις μας για θέματα Ανάπτυξης και επενδύσεων, όπως επίσης τις προτάσεις μας για ζητήματα περιβάλλοντος και ενέργειας. 

Κυρίες και κύριοι,

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο τουρισμός καταφέρνει πάρα τις αντιξοότητες να κάνει άλματα ανάπτυξης. Δεν αναφέρομαι μόνο σε μεγέθη, αλλά σε μια στρατηγική ανάπτυξης, που αλλάζει την εικόνα του τουριστικού τομέα στην ευρύτερη κοινωνία. Σε αυτό το θέμα, υπήρχε ένα τεράστιο έλλειμα τις τελευταίες δεκαετίες. Ο τουρισμός δεν είχε τη θέση που του αναλογούσε και του άξιζε. 

Προκαταλήψεις, στερεότυπα, κακές νοοτροπίες, μικροσυμφέροντα και παρασιτισμός, δεν του επέτρεπαν να λάβει αυτό που του αναλογούσε. Ούτε από την Πολιτεία, ούτε από την κοινωνία. 

Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε το αποτύπωμα και η απήχηση του τουρισμού στην κοινωνία, ως μια σοβαρή οικονομική δραστηριότητα, με βάθος, με οφέλη, με προοπτική. Όχι ως μια ευκαιριακή απασχόληση που αποσκοπεί στο εύκολο κέρδος. Όχι ως μια αρπαχτή. Ούτε για τον επιχειρηματία, ούτε για τον εργαζόμενο. Η Ελλάδα αποτελεί την 5η ισχυρότερη τουριστική δύναμη παγκοσμίως. Αυτή είναι μια μεγάλη επιτυχία για ένα κράτος 10 εκατ. κατοίκων. Άποψή μου είναι, πως πρέπει πάντα στόχος μας να είναι η διατήρηση μας στην ελίτ του παγκόσμιου τουρισμού. Αυτό δεν είναι μόνο μια επιτυχία. Είναι ταυτόχρονα μια μεγάλη ευθύνη. 

Γιατί σε κάθε σχήμα που υπάρχει το ύψος, υπάρχει και το βάθος. Στο οποίο δε θα πρέπει να επιτρέψουμε να βρεθούμε. Διότι εξίσου δύσκολο, ίσως δυσκολότερο, με το να πιάσεις την κορυφή, 

είναι και να την κρατήσεις. Όσο καλά και αν είναι τα αποτελέσματα, όσο και αν μας γεμίζουν χαρά και ανακούφιση, δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός. Η κορυφή δημιουργεί χαλαρότητα σε όλες τις πλευρές και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα.

Δεν έχουμε όμως αυτό το περιθώριο. Δεν επιτρέπεται να εφησυχάσουμε. Δουλειά μας είναι μεμονωμένα και συλλογικά, να διατηρηθούμε στην κορυφή για να μπορεί η κοινωνία και η οικονομία μας σε εθνικό και σε περιφερειακό επίπεδο να επωφελείται τα μέγιστα από τον τουρισμό. Δουλειά μας είναι να είμαστε ανοιχτοί και εξωστρεφείς, χωρίς ίχνος έπαρσης ή αλαζονείας, γιατί αυτά είναι στοιχεία που η αγορά δε συγχωρεί. Ο κλάδος μας είναι στενά συνδεδεμένος με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του κοινού που δημιουργεί τάσεις και διαμορφώνει νέα είδη τουρισμού. Αυτό δε γίνεται, δε μπορούμε να το αγνοήσουμε. Πρέπει να εξελισσόμαστε διαρκώς, χωρίς να θεωρούμε τίποτα δεδομένο. Παράλληλα, οι τοπικές κοινωνίες αξιώνουν έλεγχο στον κορεσμό, σεβασμό στη φέρουσα αναπτυξιακή ικανότητα, και εφαρμογή της αρχής της βιωσιμότητας στην τουριστική ανάπτυξη. Οφείλουμε να τους ακούσουμε προσεκτικά. Ούτε αυτές είναι ανάγκες που μπορούμε να αγνοήσουμε με αποκλειστικό γνώμονα το πρόσκαιρο κέρδος. 

Χρειάζονται ανοιχτά αντανακλαστικά και όχι εφησυχασμός, εξωστρέφεια και στενή αλληλεπίδραση του τουρισμού με την κοινωνία και τους άλλους οικονομικούς κλάδους, Αυτά είναι τα κρίσιμα σημεία που πρέπει να πέσει το βάρος αν θέλουμε να παραμείνουμε στην κορυφή που έχουμε τη χαρά να απολαμβάνουμε τα τελευταία χρόνια. Αυτές θα πρέπει να είναι προτεραιότητες για εμάς, πριν από τις εισπράξεις και τις αφίξεις.  Και για να ανταπεξέλθουμε σε όλες αυτές τις προκλήσεις, οι πρώτοι που θα πρέπει να αλλάξουμε και να εξελιχθούμε είμαστε εμείς οι ίδιοι. Σε νοοτροπία, σε σκέψη, σε πράξεις. Και αυτό αφορά πάνω και πρώτα από όλα όλους και όλες εμάς. Να μην υποκύψουμε στον εύκολο αλλά καταστροφικό λαϊκισμό. Να μην υποκύψουμε σε συνδικαλιστικές νοοτροπίες και πράξεις που έρχονται από το χρεωκοπημένο παρελθόν και που όλοι θέλουμε να αφήσουμε πίσω. Να μην διαταράξουμε την ενότητα μας σκεπτόμενοι το μικρό και στενό συμφέρον. Η ενότητα μας οφείλει να είναι πάνω από όλα. Αυτή είναι η δύναμη μας, αυτή είναι η υπεροχή μας. 

Σε αυτή τη διαδικασία μετάβασης και εκσυγχρονισμού ο ΣΕΤΕ οφείλει να σταθεί στην πρώτη γραμμή. Γι’ αυτό και χρειάζονται πρόσωπα που μπορούν να υπηρετήσουν αυτές τις ανάγκες. Πρόσωπα που θα σηματοδοτήσουν την ωρίμανση του ελληνικού τουρισμού. Τη νέα φάση μεγέθυνσης στην οποία μπαίνει. Την ανάγκη για συμμετοχή, συμπερίληψη, σύνθεση όλων των δυνάμεων που απαρτίζουν τον ΣΕΤΕ. 

Ο ΣΕΤΕ ιδρύθηκε για να γίνει μεγάλος και ισχυρός, όχι για να εξελιχθεί σε ένα κλειστό κλαμπ συγκεκριμένων συμφερόντων. Τώρα, ήρθε η στιγμή να πάμε ακόμα πιο μπροστά. Με τις σημερινές μας επιλογές, ακολουθούμε πετυχημένα ευρωπαϊκά παραδείγματα, όπως αυτό  της Ιταλίας ή της Γερμανίας. Ανθρώπους με αξία, ηγετικές ικανότητες, ήθος, κύρος, που θα οδηγήσουν τον ΣΕΤΕ στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού. Γυρίζουμε σελίδα, προχωράμε στο αύριο. Και σταθεροί πυλώνες της στρατηγικής μας για το αύριο, για την ανάπτυξη του τουρισμού, πρέπει να συνεχίσουν να είναι ο στόχος της βιωσιμότητας και της διαχείρισης προορισμών με το βλέμμα στραμμένο μόνο στο μέλλον, οι συνέργειες που αποτελούν για τον φορέα μας υπαρξιακή προϋπόθεση, η εξωστρέφεια και το άνοιγμα σε ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σταθερός μας στόχος από την άλλη, πρέπει να παραμείνει ένας τουρισμός με ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα. Μια σημαντική πηγή θέσεων εργασίας και πρωταρχικός κλάδος συμβολής στο Εθνικό ΑΕΠ. Με την κερδοφορία να συμβαδίζει με την αειφορία. Με συγκεκριμένη στρατηγική ανάπτυξης. Με συνολικές πολιτικές και όχι αποσπασματικές ενέργειες να δίνουν λύσεις σε προβλήματα. Κλειδί για να πετύχουμε αυτό τον στόχο είναι η συλλογική δουλειά. 

Αυτό διδάχθηκα προσωπικά από τις 2 θητείες μου στον ΣΕΤΕ, και από τα χρόνια που υπηρετώ μέσα από συλλογικούς θεσμούς τον τουρισμό. Μαζί. Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, συλλογικοί φορείς και θεσμικά όργανα του τουρισμού. Όλοι μαζί, ενωμένοι.

Έτσι μόνο προχωράμε μπροστά.

Αγαπητά Μέλη,

Κυρίες και Κύριοι,

Η περίοδος που διανύουμε είναι και για μένα προσωπικά πολύ ξεχωριστή. Μετά από 2 θητείες, κλείνει ο κύκλος μου στο τιμόνι του ΣΕΤΕ και παράλληλα κλείνουν 24 χρόνια στα κοινά του τουρισμού. Οι συνθήκες που βίωσα ως Πρόεδρος του ΣΕΤΕ ήταν πραγματικά πρωτόγνωρες. Τα χρόνια που υπηρετώ σε αυτή τη θέση ήταν ορατά τα σημάδια και οι πληγές της οικονομικής κρίσης. Υπήρξε εναλλαγή 2 κυβερνήσεων με τις οποίες και συνεργαστήκαμε όπως οφείλαμε να κάνουμε και στη δεύτερη θητεία ξέσπασε η απόλυτη καταιγίδα της πανδημίας, την οποία οφείλαμε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο. Καταφέραμε πολλά. Ήταν δύσκολα και επίπονα χρόνια, στα οποία πάνω από όλα έβαλα το κοινό καλό. Όχι το προσωπικό συμφέρον, αλλά το καλό του ελληνικού τουρισμού. Δεν ξέρω αν ακούγεται ρομαντικό, όμως αυτό είναι. Και όλες και όλοι εσείς που με γνωρίζετε πολύ καλά, είμαι βέβαιος ότι συμφωνείτε. Αυτό το πόστο απαιτεί σκληρή και αδιάκοπη δουλεία, διάθεση για συνεννόηση και συνεργασία. Ενίοτε και συγκρούσεις. Απαιτεί διορατικότητα και προσαρμοστικότητα. Χρειάζεται επιμονή, υπομονή και πείσμα. Είμαι περήφανος και συγκινημένος για όσα καταφέραμε τα τελευταία χρόνια. Και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσω να είμαι περήφανος και στο μέλλον. Για τον ΣΕΤΕ που στέκεται με επαγγελματισμό, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και  αξιοπιστία ως κοινωνικός εταίρος. 

Σας ευχαριστώ όλες και όλους για τη συνεισφορά σας στην διαδρομή μας ως εδώ. Ήταν τιμή μου να σας εκπροσωπώ. Είναι τιμή μου να είμαι ένας από εσάς. Απλός ναύτης πλέον, στο μεγάλο καράβι του ελληνικού τουρισμού. Θα είναι πάντοτε τιμή και χαρά μου να βάζω το δικό μου λιθαράκι στον ελληνικό τουρισμό όπως τον έχουμε οραματιστεί. Ισχυρό, Βιώσιμο, Ανταγωνιστικό, Κοινωνικό, Ανθρώπινο, όπως ακριβώς ταιριάζει στην πατρίδα μας.

Σας ευχαριστώ για όλα!


Γιάννης Ρέτσος 

Πρόεδρος ΔΣ  

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Επενδύσεις
 1. 25/06 10:43

  AEGEAN | «Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη» για ακόμα μια φορά

 2. 25/06 10:07

  Wyndham Hotel & Resorts | Συμφωνία με την Oikos Property Developments για το πρώτο Ramada Residences στην Ελλάδα

 3. 25/06 09:09

  Σε καθεστώς χρονομεριστικής μίσθωσης 128 κλίνες στο One & Only Aesthesis Athens στη Γλυφάδα

 4. 25/06 07:56

  Νέος Τόπος, Ίδια Ψυχή στη Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων

 5. 25/06 06:50

  Γιορτή Μπακάλικης Πιπεριάς στις Σέρρες

 6. 25/06 06:47

  Φεστιβάλ Λίμνης Πλαστήρα

 7. 25/06 06:01

  Δήμος Λευκάδας: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

 8. 24/06 18:45

  FTI | Αίτηση πτώχευσης από τις δύο Meeting Point - Tι αναφέρεται για την εταιρεία στην Ελλάδα

 9. 24/06 15:30

  Τουρισμός | Γάλλοι ξενοδόχοι μήνυσαν την Airbnb για αθέμιτο ανταγωνισμό

 10. 24/06 14:51

  SZ: To ελληνικό Σάββατο είναι του εργοδότη

 11. 24/06 13:05

  Ισπανία: Μηδενικός ΦΠΑ στο ελαιόλαδο από την 1η Ιουλίου

 12. 24/06 12:42

  Επίσκεψη στο νέο, πολυτελές κρουαζιερόπλοιο Celebrity Ascent της Celebrity Cruises στον Πειραιά

 13. 24/06 07:57

  Πορτογαλία: Οι υπηρεσίες τουρισμού και ταξιδίων υπερδιπλασιάστηκαν μεταξύ 2014 και 2023

 14. 24/06 07:52

  Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας

 15. 24/06 07:49

  Συνέδριο Euroclassica της Ομηρικής Ακαδημίας στη Χίο

 16. 23/06 13:47

  Ιταλία | Ανοίγει ξανά το Κάπρι για τους τουρίστες – Επιλύθηκε το πρόβλημα με την υδροδότηση

 17. 23/06 11:55

  Τουρισμός | Τέλος στα Airbnb στη Βαρκελώνη σε 5 χρόνια ανακοίνωσε ο δήμαρχος

 18. 23/06 11:38

  Η κατασκευή του αεροδρομίου Αυλώνα φτάνει το 40% της ολοκλήρωσης

 19. 23/06 11:36

  Γιορτή Σταριού στο Ευύδριο Λάρισας

 20. 23/06 11:30

  Γιορτή Χρυσόμηλου στη Ρόδο

 21. 22/06 12:28

  Ποιες επιπτώσεις έχει ο καύσωνας για την υγεία μας;

 22. 22/06 12:21

  Κοινωνικός τουρισμός | Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα

 23. 22/06 07:53

  Ισπανία: Στα 570 ευρώ από 480 ευρώ το επίδομα ανεργίας

 24. 22/06 07:36

  Γυναικολιχουδιές στη Γλαύκη της Λάρισας

 25. 21/06 20:09

  Στα 1,8 δισ. ευρώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το α' 4μηνο | +36% από τις ΗΠΑ, +31% από Γερμανία

 26. 21/06 19:57

  2η Γιορτή Μπύρας στον Πύργο Ηλείας

 27. 21/06 17:42

  CapsuleT Accelerator: Δικτύωση και Ανάπτυξη για Τουριστικές Startups

 28. 21/06 16:28

  Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου | Roger Bernat The Rite of Spring / Η ιεροτελεστία της άνοιξης | Πειραιώς 260 / 28-30 Ιουνίου

 29. 21/06 13:25

  Εταιρεία του Δ.Μελισσανίδη μεταξύ των 3 ενδιαφερομένων για την Ακτή και Camping Αγίας Τριάδας στη Θεσσαλονική

 30. 21/06 13:23

  Η Turespaña προωθεί τον LGBTQI+ τουρισμό στο Europride 2024 της Θεσσαλονίκης

 31. 21/06 12:50

  TUI: Άνευ προηγουμένου επέκταση της σεζόν σε Κρήτη, Ρόδο, Κω

 32. 21/06 12:04

  Στην Ευρώπη οι μεγαλύτερες δυνατότητες στρατηγικών επενδύσεων στον τουρισμο στον κόσμο

 33. 21/06 11:43

  Expedia: Οι Αμερικανοί παίρνουν τις λιγότερες ημέρες διακοπών στον κόσμο

 34. 21/06 11:23

  Οι Βαλεαρίδες Νήσοι δεν αντέχουν 20 εκατ. τουρίστες- χρειάζονται όρια, με απόφαση και των κατοίκων

 35. 21/06 10:55

  Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου | Chamber Orchestra of Europe – Simon Rattle – Magdalena Kožená | Ηρώδειο - 30 Ιουνίου 2024

 36. 21/06 10:44

  Booking.com | Καθοριστικός ο ρόλος των καταλυμάτων στον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων

 37. 21/06 10:36

  flydubai: Νέες συνδέσεις με τρία Ελληνικά νησιά

 38. 21/06 09:52

  «The Ilisian» | Η αναγέννηση του Hilton διαμορφώνει ένα νέο τοπόσημο για την Αθήνα του αύριο

 39. 21/06 08:43

  Δήμος Χανίων: 4 παραλίες για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας

 40. 21/06 08:39

  Γιορτή Κρητικής Διατροφής στο Ρέθυμνο

 41. 21/06 07:36

  1η φάση Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας στη λίμνη Παμβώτιδα

 42. 21/06 07:33

  Γιορτή της Καραγκούνικης Πίτας στο Μασχολούρι Καρδίτσας

 43. 21/06 07:29

  Φεστιβάλ Μελιτζάzz 2024 Νόστος στο Λεωνίδιο

 44. 20/06 21:26

  Αρνητική γνωμοδότηση σε ΜΠΕ ξενοδοχείου στην περιοχή Ιεράπετρας

 45. 20/06 18:35

  Focus Bari | Δύο στους τρεις Έλληνες χαζεύουν άσκοπα μέσα στα social....

 46. 20/06 18:31

  Ημερίδα Κινηματογραφικός Τουρισμός

 47. 20/06 13:53

  Το Hilton της Αθήνας γίνεται «The Ilisian» - Επένδυση 340 εκατ. ευρώ που θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025

 48. 20/06 13:50

  Οι hackers μπορούν να “σπάσουν” το 45% των κωδικών σε μόλις ένα λεπτό (!)

 49. 20/06 13:10

  Τουρισμός | Mastercard: Μετατόπιση της ζήτησης στους εκτός αιχμής μήνες στη Μεσόγειο- και στην Ελλάδα

 50. 20/06 13:08

  Άνοιξαν οι Ιαματικές Πηγές της ΕΤΑΔ για το φετινό καλοκαίρι

 51. 20/06 12:09

  Ελληνικός τουρισμός 2024 | + 22% τα έσοδα και +20% οι αφίξεις στο α' τετράμηνο

 52. 20/06 11:59

  FTI: Αίτηση πτώχευσης από θυγατρική με αντικείμενο τα αεροπορικά εισιτήρια

 53. 20/06 11:48

  Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου | Signal to noise - Forced Entertainment | 26-27 Ιουνίου Πειραιώς 260 Χώρος Δ

 54. 20/06 10:46

  Αμερικανικός τουρισμός | 71 εκατ. ταξίδια την εβδομάδα της Ημέρας της Ανεξαρτησίας - 5,7 εκατ. αεροπορικώς

 55. 20/06 10:07

  ΥΠΑ | +13% η επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια το α' πεντάμηνο

 56. 20/06 10:01

  Β. Μακεδονία: Ακυρώσεις και χάος λόγω... διαβατηρίων

 57. 20/06 09:52

  Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ μόνιμα σε ταξί και στην παράδοση καφέ | Συνεισφορά Αλληλεγγύης 33% στις εταιρίες διύλισης

 58. 20/06 09:40

  Λαμπρά εγκαίνια στο Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα

 59. 20/06 09:34

  Πρωτόκολλο συνεργασίας για τον Προσκυνηματικό και Θρησκευτικό Τουρισμό

 60. 20/06 07:13

  Νέα δωρεά του Σταύρου Ανδρεάδη στη Θεσσαλονίκη

 61. 20/06 07:10

  Δήμος Αλεξανδρούπολης: 4 παραλίες στο πρόγραμμα προσβασιμότητας

 62. 20/06 07:06

  Εκδήλωση Συρράκο και Λέρος – Αιγαίο και Τζουμέρκα. Μια Ελλάδα Πολιτισμός

 63. 20/06 07:02

  Γεύσεις Αμβρακικού στην Αμφιλοχία

 64. 20/06 07:00

  Σε ποιο σημείο θα σταθμεύουν τα τουριστικά λεωφορεία στην Αθήνα τους επόμενους μήνες

 65. 19/06 17:33

  Foreign Office | "Κόκκινος συναγερμός" για Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία και Ισπανία

 66. 19/06 17:20

  HAPCO & DES: Εκτόξευση του τζίρου στον τουρισμό MICE στην Ελλάδα εάν ο κλάδος στηριχθεί – Χάνονται πάνω από 120 εκδηλώσεις το χρόνο

 67. 19/06 16:06

  FedHATTA/ ΗΑΤΤΑ: Νέες προοπτικές ενίσχυσης του τουρισμού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

 68. 19/06 15:14

  AEGEAN | Νέο Business Lounge στο αεροδρόμιο της Λάρνακας

 69. 19/06 15:08

  Δήμος Αθηναίων: Ανοιχτή συζήτηση για τη Μελέτη Τουριστικής Φέρουσας Ικανότητας της πόλης

 70. 19/06 13:27

  Τουρισμός | Υπερπόντιες αγορές: Ασφάλεια και οικονομική προσιτότητα τα κριτήρια επιλογής προορισμών στην Ευρώπη

 71. 19/06 12:14

  Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου - Αφιέρωμα στον Λευτέρη Βογιατζή | Προβολή της παράστασης Αντιγόνη

 72. 19/06 11:44

  ΙΝΣΕΤΕ | Αυστραλία, Καναδάς και ΗΠΑ οι 3 πλέον υποσχόμενες long-haul αγορές για τον ελληνικό τουρισμό

 73. 19/06 11:36

  Ελλάδα: Γιατί χάνουν τη ζωή τους τόσοι τουρίστες;

 74. 19/06 11:04

  Ρωσικός τουρισμός | Τριπλάσια ζήτηση για οργανωμένες διακοπές στην Κύπρο από τη Russian Express

 75. 19/06 10:01

  Τουρισμός | Αποχωρεί ο ιδρυτής και CEO της Alltours - Μέτοχος το Alltours Foundation

 76. 19/06 07:04

  Υπουργείο Πολιτισμού: Stop σε ανέγερση ξενοδοχείου στην Καλαμπάκα

 77. 19/06 07:03

  ΕΟΤ Αυστρίας: Ταξίδι εξοικείωσης στη Θεσσαλονίκη για προβολή στο cult LGBTQ περιοδικό Vangardist

 78. 19/06 07:02

  Δήμος Καρύστου: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

 79. 19/06 07:00

  Πάτρα | Ημερίδα: Η Άγνωστη Μυθολογική Παράδοση του τόπου -Σπήλαιο Λιμνών και Ναός της Αρτέμιδος Ημερασίας

 80. 19/06 07:00

  Παραδοσιακό Τσιγγάνικο Γλέντι στον Νέο Οικισμό Ρομά στους Σοφάδες

 81. 18/06 18:31

  Διαγωνισμός για εκμίσθωση αναψυκτηρίου στη Νέα Επίδαυρο

 82. 18/06 18:10

  Ε.Ξ. Μαγνησίας | Κατάλληλα για κολύμβηση τα νερά στις ακτές της περιοχής

 83. 18/06 17:04

  Προβλήματα με την έκδοση βίζας σε Τούρκους επισκέπτες στη Ρόδο

 84. 18/06 15:47

  TUI: 300.000 επιπλέον θέσεις για Τουρκία, Αίγυπτο, Ελλάδα και Ισπανία

 85. 18/06 15:15

  +9% o τζίρος σε καταλύματα και εστίαση τον Απρίλιο - μεγαλύτερη αύξηση στη Ζάκυνθο και μείωση στην Κέρκυρα

 86. 18/06 14:42

  Ευεξία, Μακροζωία, Γαστρονομία στο Navarino Challenge 2024 | Το μεγαλύτερο multi-sport event παρουσίασε τις φετινές του δράσεις

 87. 18/06 14:19

  Το Utopia of the Seas εντάσσεται επίσημα στον στόλο της Royal Caribbean

 88. 18/06 14:08

  Vision Omonia: Ανοίγει τον Σεπτέμβριο το εστιατοριο BENEDICT

 89. 18/06 12:27

  Αυξημένη κατά 44% η επισκεψιμότητα των αρχαιολογικών χώρων τον Φεβρουάριο

 90. 18/06 12:12

  Η Meliá Hotels επεκτείνει το ελληνικό χαρτοφυλάκιo με το νέο INNSiDE by Meliá στην Ελούντα

 91. 18/06 11:57

  Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής | Προβολή στην Αγγλική αγορά σε συνεργασία με την Jet2

 92. 18/06 11:37

  Nέο πολυτελές ξενοδοχείο της Bulgari Hotels & Resorts στην Αλικαρνασσό

 93. 18/06 11:30

  «Η επόμενη πανδημία θα είναι το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής»

 94. 18/06 11:18

  Meliá και Ναδάλ ανακοινώνουν νέο ξενοδοχείο στην Αλβανία

 95. 18/06 11:12

  ΞΕΕ | 23 διεθνείς επαγγελματίες του ψηφιακού περιεχομένου στο πρόγραμμα Boutique Hotel

 96. 18/06 10:52

  easyJet: Νέα σύνδεση Λονδίνο – Αθήνα στο χειμερινό πρόγραμμα

 97. 18/06 10:37

  Παγκόσμιος τουρισμός | Google και Deloitte: Ποιες θα είναι οι μεγάλες δυνάμεις το 2040- οι τάσεις και οι προορισμοί

 98. 18/06 10:00

  Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών | Το υπουργείο Τουρισμού απαξιώνει το επάγγελμα του ξεναγού

 99. 18/06 09:21

  Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου | Philharmonia Orchestra – Santtu-Matias Rouvali – Patricia Kopatchinskaja | Ηρώδειο - 18 Ιουνίου

 100. 18/06 07:34

  Διαγωνισμός για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΟΤ