Συμβουλές για την πρόληψη και καταπολέμηση της λεγεωνέλλας στα ξενοδοχεία

Α Decrease font Enlarge font
Συμβουλές για την πρόληψη και καταπολέμηση της λεγεωνέλλας στα ξενοδοχεία

Η Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας, ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου, παραθέτει συμβουλές για την πρόληψη και καταπολέμηση της λεγεωνέλλας.

Η Νόσος των Λεγεωνάριων είναι ένα σοβαρό νόσημα με παγκόσμια εξάπλωση που απασχολεί ιδιαίτερα όλες τις χώρες και περιοχές που δέχονται τουρίστες, επομένως είναι απαραίτητη η εφαρμογή μέτρων για την πρόληψη της ανάπτυξης του βακτηρίου της λεγεωνέλλας στα δίκτυα ύδρευσης των κηρίων στα υδρόψυκτα κλιματιστικά συστήματα, στα θεάματα με νερό κ.α.

Ως σημεία αναφοράς στα οποία οι ιδιοκτήτες, υπεύθυνοι των Ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους είναι:

ΣΗΜΕIΑ ΣΤΑ ΟΠΟIΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΣΤΙΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟΥΣ ΟIIΔIΟΚΤΗΤΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ - ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

1.TO ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

2.ΟΙ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

3.ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥΣ

1. ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

Πρέπει να οριστεί στη μονάδα ένα άτομο αρμόδιο, που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για τον έλεγχο της νόσου.

Ο αρμόδιος θα πρέπει να εκπαιδευτεί κατάλληλα ως προς τον τρόπο ελέγχου της νόσου, όπως επίσης και το υπόλοιπο προσωπικό της μονάδας πρέπει να εκπαιδευτεί, ώστε να αντιλαμβάνεται τη σημασία που Ιxcι ο έλεγχος της νόσο των Λεγεωναρίων.

2. ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

- ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

- ΘΕΡΜΙΚΟ - ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΟ ΣΟΚ

-Διατηρήστε το ζεστό νερό συνεχώς ζεστό στους 55 -60 βαθμούς Κελσίου.

- Εφαρμόστε θερμικό σοκ πριν την έναρξη λειτουργίας και σε τακτά σύντομα χρονικά διαστήματα στα boiler 70-80 βαθμούς Κελσίου και στο δίκτυο μέχρι και το πιο μακρινό σημείο, 65 βαθμούς Κελσίου για τρεις ημέρες.

- Να απολυμαίνετε το σύστημα ζεστού νερού με υψηλή περιεκτικότητα χλωρίνης (50mg/l) για 2 με 4 ώρες μετά από κάθε εργασία στους θερμαντήρες νερού και πριν την έναρξη κάθε τουριστικής περιόδου (σεζόν).

-Να ανοίγονται όλες οι βρύσες και τα ντους των δωματίων για αρκετά λεπτά, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, εφόσον αυτά δεν χρησιμοποιούνται και πάντα πριν την άφιξη των επισκεπτών. Διατηρείτε τις κεφαλές των ντους και των βρυσών καθαρές ώστε να μην έχουν άλατα.

- Διατηρήστε το κρύο νερό κρύο, σε θερμοκρασία κάτω των 20 βαθμών Κελσίου ( ίσως αυτό να μην είναι δυνατόν όταν η θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος είναι ψηλή, αλλά πρέπει να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια , ώστε το κρύο νερό που εισέρχεται στο κτίριο μέσα από τους σωλήνες να είναι όσο το δυνατό πιο κρύο)

-Να ελέγχετε το εσωτερικό των δεξαμενών κρύου νερού τουλάχιστον μία φορά το χρόνο και να το καθαρίζετε και να το απολυμαίνετε με χλώριο (50mg/l).

Το δε φρέσκο νερό στο σύστημα με υπολειπόμενο χλώριο ( περίπου 0,2mg/l) .

Χλωρίωση σοκ-υπερχλωρίωση πρέπει να γίνεται με εφάπαξ δόση χλωρίου με χρόνο εφαρμογής 20mg/l για 2 ώρες ή 50mg/l για μία ώρα.

-Παρακολούθηση της ποιότητας νερού ανθρώπινης κατανάλωσης εντός του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης  η οποία παράμετρος παρακαολύθησς  καθορίζεται με την αντίστοιχη περιμετρική της τιμή : 

Παράμετρος Περιμετρική Τιμή : Legionella 1000crf/1L

Η ελάχιστη δειγματοληψία θα είναι μία ανά εξάμηνο και η ευθύνη για τη δειγματοληψία και ανάληση θα είναι των "υπευθύνων των κτιρίων". Οι εργαστηριακές αναλύσεις διενεργούνται σε εργαστήρια που πληρούν τις προδιαγραφές.

-Κλιματισμός

*Να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται τακτικά - τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο - οι ψυκτικοί πύργοι και οι σωληνώσεις των κλιματιστικών (που λειτουργούν με νερό),

* Να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται όλα τα καλοριφέρ μία φορά το χρόνο.

3.ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ

• ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΕΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ JACUZZI (αν υπάρχει)

Τροφοδοτούνται συνεχώς με χλώριο, το υπολειπόμενο χλώριο (O,7-2mg/l) θα ελέγχεται τουλάχιστον 2-3 φορές την ημέρα. Κατά τον ίδιο τρόπο θα λειτουργούν τα θεάματα με νερό όπου και αν υπάρχουν.

• ΟΙ KATAlΩNIΣTHPEΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ

Πρέπει να τροφοδοτούνται με χλωριωμένο νερό του δικτύου της μονάδας οι δε σωληνώσεις σύνδεσης με το δίκτυο να μην είναι σε καμία περίπτωση επιφανειακές και εκτεθειμένες στην ηλιακή ακτινοβολία.

*Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης του βακτηρίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν από το Υπουργείο Υγείας (ΚΕΕΛΠΝΟ) , το Υπουργείο Εργασίας , την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και τις τοπικές Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας & Υγειονομικού Ελέγχου και στο συνημμένο έγγραφο του υπουργείου

  1. 14/11 23:57

    Μιλήστε εύκολα όταν ταξιδεύετε, με το Google Maps

  2. 14/11 23:51

    Το πιο νόστιμο φαγητό … το κολατσιό στο λιομάζωμα- Γράφει ο Δημήτρης Ρουκάς (*)

  3. 14/11 23:27

    Χ.Θεοχάρης: Πώς θα γίνεται η κατάταξη των ξενοδοχείων και η αναγνώριση των ιαματικών πόρων- οι συνέπειες Thomas Cook

  4. 14/11 19:22

    Κάρπαθος: Ο δήμαρχος ζητεί την ίδρυση Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων

  5. 14/11 15:49

    Αύξηση 26,4% των εισπράξεων στα μουσεία της χώρας τον Ιούλιο

  6. 14/11 15:40

    Το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην έκθεση Philoxenia

  7. 14/11 15:20

    Μεγάλοι επιχειρηματίες στα «Αττικά Πολυκαταστήματα»

  8. 14/11 14:44

    ΞΕΕ: Οι τελευταίες τάσεις της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς στο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας στην Xenia

  9. 14/11 14:33

    Τεχνική Ολυμπιακή: Συζητήσεις με Ιβάν Σαββίδη για την αγορά του Πόρτο Καρράς

  10. 14/11 13:57

    Υπουργείο Τουρισμού: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για πρώτες βοήθειες στα απομακρυσμένα νησιά

  11. 14/11 13:45

    Περισσότερες πτήσεις προς Ελλάδα το 2020 από Condor, Eurowings και TUIfly

  12. 14/11 12:50

    Κύκλωμα παράνομων λογισμικών που αλλοιώνουν τις συναλλαγές εντόπισε η ΑΑΔΕ

  13. 14/11 12:44

    Σεμινάριο για νέους στην Αθήνα στον τομέα της φιλοξενίας από το Cesar Ritz Carlton Switzerland

  14. 14/11 12:27

    FedHATTA: Τιμητική διάκριση σε δύο προσωπικότητες του τουρισμού Β. Ελλάδας στη Piloxenia 2019

  15. 14/11 12:11

    Ν.Χαλκιαδάκης: Μέχρι τον Ιανουάριο θα έχει καλυφθεί το κενό της Thomas Cook στην Κρήτη

  16. 14/11 11:22

    ΥΠΑ: 3 εκατ, επιβάτες στα ελληνικά αεροδρόμια το 10μηνο

  17. 14/11 11:19

    Ενδιαφέρον ταξιδιωτικών γραφείων της Β.Ελλάδας για την Πάρο

  18. 14/11 11:08

    Οι 6 κυρίαρχες τάσεις στα ξενοδοχεία το 2020

  19. 14/11 11:04

    Κ.Μπακογιάννης: 10 ξενοδοχεία στην Ομόνοια τους επόμενους μήνες

  20. 14/11 10:47

    Ε.Ξ.Μαγνησίας: Εκδήλωση για τον γαστρονομικό τουρισμό

  21. 14/11 10:42

    Ερώτηση 21 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: Ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης από την πτώχευση του Thomas Cook

  22. 14/11 10:38

    H Αλβανία προχωρεί τις διαδικασίες για νέο αεροδρόμιο στον Αυλώνα

  23. 14/11 10:36

    Η πορεία της βρετανικής οικονομίας θα καθορίσει τον εξερχόμενο τουρισμό

  24. 14/11 10:34

    H Ιberia αγόρασε την Air Europa- Ενισχύεται ο ισπανικός τουρισμός

  25. 14/11 10:33

    Πράσινο φως για νέο λιμάνι στη Σαντορίνη

  26. 14/11 10:21

    Δείτε πως θα είναι το ξενοδοχείο που θα λειτουργήσει στο ιστορικό κτίριο της Απογευματινής

  27. 14/11 10:14

    Κατερίνα Νοτοπούλου: Οι σύγχρονες προκλήσεις για τον ελληνικό τουρισμό

  28. 14/11 10:13

    Συνάντηση Κόνσολα για τα προβλήματα εμπορίου στις τουριστικές και νησιωτικές περιοχές

  29. 14/11 10:03

    GREEK PANORAMA: Ο εναλλακτικός τουρισμός της Ελλάδας στο Ζάππειο, 15-16 Νοεμβρίου 2019

  30. 13/11 20:03

    Συνάντηση Θεοχάρη- Αρναουτάκη | Δράσεις για την ενίσχυση του τουρισμού της Κρήτης

  31. 13/11 17:38

    6η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού - Κατεβάστε την πρόσκληση

  32. 13/11 16:41

    Ρωσία: Τέλος στις ρήτρες χαμηλότερης τιμής της Booking.com στα συμβόλαια με ξενοδοχεία

  33. 13/11 15:44

    Ελλάδα και Γερμανία «ανοίγουν» νέους δρόμους καινοτομίας

  34. 13/11 15:34

    TUI Fly: 200.000 θέσεις από Νυρεμβέργη το 2020- πτήσεις προς Κέρκυρα, Κρήτη και Ρόδο

  35. 13/11 14:57

    Στον αέρα η Preview Edition 2019 της Xenia News

  36. 13/11 14:06

    EOT: Προώθηση στη Γερμανία της Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Χαλκιδικής ως χειμερινών προορισμών

  37. 13/11 14:02

    Μαχαραγιάς δίνει το παλάτι του στην Airbnb! (video)

  38. 13/11 13:50

    Ο γαστρονομικός τουρισμός της Αττικής στην Philoxenia 2019

  39. 13/11 13:49

    Αμερικανικός τουρισμός: Αυτοί ήταν οι 5 πιο καυτοί προορισμοί του 2019

  40. 13/11 13:39

    Προβολή της Ρόδου στους Έλληνες τουρίστες στην Philoxenia 2019

  41. 13/11 13:19

    Τήνος: Συμμετοχή στις εκθέσεις με άξονα το marketing plan

  42. 13/11 12:53

    Τεράστιο κύμα προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στη Βενετία

  43. 13/11 12:52

    Βρετανικός τουρισμός: Η κατάρρευση του Thomas Cook οδηγεί σε δυναμικά πακέτα υψηλού κινδύνου

  44. 13/11 12:20

    Αγωνία για το μέλλον της Astra Airlines

  45. 13/11 12:00

    T.O. Πελοποννήσου, Ε.Ξ. Αρκαδίας και δήμος Τρίπολης προωθούν από κοινού το τουριστικό προϊόν τους

  46. 13/11 11:52

    Οι περιβαλλοντικές πρακτικές του Hyatt Regency Hotel Thessaloniki στην Philoxenia 2019

  47. 13/11 11:35

    FEDHATTA: Ο συνεδριακός τουρισμός έχει πεδίο δόξης λαμπρό στην Ελλάδα, αρκεί να θέσουμε σωστές βάσεις

  48. 13/11 11:32

    340 εκατ.ευρώ έσοδα έφερε ο τουριστικός φόρος στις Βαλεαρίδες Νήσους- Πού διατίθενται

  49. 13/11 11:21

    Ε.Ξ. Θεσσαλονίκης: Επανεξελέγη πρόεδρος ο κ.Α.Μανδρίνος- το νέο Δ.Σ.

  50. 13/11 11:15

    Τίτλοι τέλους και για τη γερμανική Thomas Cook

  51. 13/11 10:41

    Αειφόρος τουρισμός | Προκλήσεις και εμπόδια: Συμπεράσματα από το πρώτο Go Green! Hotel Seminar

  52. 13/11 10:19

    Στρατηγικό λάθος ο όρος υπερ-τουρισμός για δημοφιλείς προορισμούς- Γράφει ο κ.Νότης Μαρτάκης (*)

  53. 13/11 10:16

    Άδειες για νέες τουριστικές κατοικίες σε Χανιά, Ρέθυμνο και Κεφαλονιά

  54. 13/11 10:14

    Αναγνωρίστηκαν άλλες 2 Πηγές ως ιαματικές σε Ικαρία και Χαλκιδική

  55. 13/11 10:11

    Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης: Πρόγραμμα τουριστικής προβολής ύψους 4,5 εκατ.ευρώ μέχρι το 2022

  56. 13/11 10:08

    Μαθαίνοντας τους Ιάπωνες να τρώνε γιαούρτι με ελληνικό μέλι

  57. 13/11 10:04

    ΕΟΤ: Διαγωνισμός για παραγωγή και προμήθεια διαφημιστικών δώρων

  58. 12/11 20:10

    Ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας καλεί τα καταστήματα να αποκτήσουν καταλόγους για τυφλούς

  59. 12/11 16:18

    Κίνδυνος για χάος στις πτήσεις στη Γαλλία στις 5 Δεκεμβρίου

  60. 12/11 16:09

    Aegean: Νέα δρομολόγια Πάφος-Αθήνα και Λάρνακα-Βυρητός

  61. 12/11 15:59

    Η χειμερινή Χαλκιδική στην 35η Philoxenia

  62. 12/11 15:41

    M. Κόνσολας: Η αειφορία βασικό στοιχείο του νέου στρατηγικού σχεδίου για τον τουρισμό

  63. 12/11 15:04

    Προβολή των Λειψών σε Θεσσαλονίκη και Λονδίνο

  64. 12/11 14:33

    15 εκατ. ευρώ επιπλέον για νέες μικρομεσαίες τουριστικές επενδύσεις στην Κρήτη

  65. 12/11 14:15

    Τουρισμός: Προειδοποίηση για «παραπλανητικές» ταξιδιωτικές προσφορές την Black Friday

  66. 12/11 13:46

    Πρώτη πιστοποίηση Green Flag Trails στην Ευρώπη στα Μονοπάτια Κυθήρων

  67. 12/11 13:32

    ΣΕΤΚΕ: Οι προκλήσεις των μικρών τουριστικών καταλυμάτων σε Περιφερειακό Συμβούλιο στην Κρήτη

  68. 12/11 13:10

    Το μέλλον του τουρισμού απαιτεί συγκεκριμένη στρατηγική, και όχι πειραματισμούς και εύκολες λύσεις

  69. 12/11 12:57

    Thomas Cook: Ακυρώνονται και επισήμως όλα τα ταξίδια από την 1η Ιανουαρίου

  70. 12/11 12:29

    Τουρκικός τουρισμός: 52 εκατ. αφίξεις το 2019, 75 εκατ. ο στόχος για το 2022

  71. 12/11 11:30

    «Bratti Ηοtel Signage»: Καινοτόμες λύσεις σήμανσης στα ξενοδοχεία

  72. 12/11 10:41

    Η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες στην έκθεση WTM 2019

  73. 12/11 10:32

    Ο Βόλος και το Πήλιο στην έκθεση εναλλακτικού τουρισμού Greek Panorama στο Ζάππειο

  74. 12/11 10:27

    Ενθαρρυντικά μηνύματα από την World Travel Market του Λονδίνου για την Χαλκιδική

  75. 12/11 10:24

    O Δήμος Αρταίων σε συνέδριο του Δικτύου Ποιότητας για τον Αειφόρο Τουρισμό

  76. 12/11 10:10

    Διαγωνισμός για την παραχώρηση χρήσης των λιμενικών εγκαταστάσεων Λάγους

  77. 12/11 10:07

    Ο ΕΟΤ σε Διεθνές Συνέδριο για την Ολυμπιακή κληρονομιά στο Σότσι

  78. 12/11 10:04

    Προς αξιοποίηση οι καπναποθήκες Παπαστράτου στο Αγρίνιο

  79. 12/11 10:02

    Πράσινο φως για 2 νέα 5άστερα ξενοδοχεία στην Κρήτη

  80. 11/11 19:23

    Η ιστορία των 70 χρόνων της ΠΟΞ στο περίπτερο της 35ης Philoxenia 2019

  81. 11/11 17:42

    Δημήτρης Φραγκάκης: Οδηγός για τον Προσκυνηματικό Τουρισμό από τον ΕΟΤ

  82. 11/11 17:20

    S7 Airlines: Νέα αεροπορική σύνδεση Μόσχα - Ηράκλειο το 2020

  83. 11/11 16:47

    Μ.Κόνσολας | Ταξί: Έλεγχοι για την υποκλοπή μεταφορικού έργου

  84. 11/11 16:43

    25% περισσότεροι επισκέπτες στην Κω το 2020 μέσω Jet2 holidays

  85. 11/11 15:35

    Παρουσίαση της Ίου σε bloggers και διεθνή ΜΜΕ στην έκθεση WTM

  86. 11/11 15:30

    Η Σκιάθος στην έκθεση WTM του Λονδίνου

  87. 11/11 15:27

    Η Ρόδος στην έκθεση Grecka Panorama στην Πολωνία

  88. 11/11 14:14

    O ΕΟΤ στην Β2Β εκδήλωση Travel News Market 2019 στην Στοκχόλμη

  89. 11/11 14:07

    Χ. Θεοχάρης: Στόχος οι 500.000 κινέζοι τουρίστες το 2021

  90. 11/11 14:05

    140 εκατ. ευρώ για έργα που θα μεταμορφώσουν το λιμάνι του Πειραιά

  91. 11/11 13:33

    WWF Ελλάς: Kαμπάνια με 4 νέα βίντεο για την πλαστική ρύπανση

  92. 11/11 12:59

    Condor: Νέες πτήσεις προς Μύκονο, Σαντορίνη και Σάμο το 2020

  93. 11/11 12:36

    Τουρισμός | Η μάχη των γιγάντων για τις κρατήσεις μεταξύ Google με Expedia και TripAdvisor

  94. 11/11 11:53

    DER Touristik: 300 ξενοδοχεία της Thomas Cook (και στην Ελλάδα) στο πρόγραμμα του 2020- Συζητήσεις για τα ξενοδοχεία Sentido

  95. 11/11 11:44

    Και στα ισπανικά το portal του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης

  96. 11/11 11:33

    Το Hellas House στη Σαγκάη υποδέχθηκε τον κ.Μητσοτάκη

  97. 11/11 10:50

    Κυπριακός τουρισμός: Η Κοινότητα της Μηλιούς αρίστευσε στο πρόγραμμα EDEN

  98. 11/11 10:27

    H νέα Επιτροπή Τουριστικής Προβολής Καβάλας

  99. 11/11 10:25

    Δήμος Μετεώρων: Απευθείας εκμίσθωση τουριστικού ξενώνα

  100. 11/11 10:24

    Mouzenidis: Δωρεάν μαθήματα ρωσικής γλώσσας στη Θεσσαλονίκη