Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Μάχη για να διατηρηθούν στη θέση τους οι αρχαιότητες στο μετρό Θεσσαλονίκης

Α Decrease font Enlarge font
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Μάχη για να διατηρηθούν στη θέση τους οι αρχαιότητες στο μετρό Θεσσαλονίκης

Kάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρηθούν και να αναδειχθούν οι αρχαιότητες στη θέση του στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης θα εξαντλήσει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Πρόκειται για μνημειώδες αρχιτεκτονικό σύνολο 6 αιώνων, από τον 4ο έως τον 9 αι. μ.Χ., που έφερε στο φως η ανασκαφή ανάμεσα στα διαφράγματα του Σταθμού Βενιζέλου.

Πρώτη κίνηση σε αυτή την κατεύθυνση, επισημαίνουν οι αρχαιολόγοι, είναι η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και κάθε άλλη νόμιμη ενέργεια, για να μην καταστραφεί η Μέση Οδός των Βυζαντινών καθώς στην περίπτωση που συμβεί αυτό, η χώρα μας θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα σε διεθνές επίπεδο, και θα έχει δια παντός απονομιμοποιηθεί κάθε προσπάθεια προστασίας αρχαιοελληνικών ή βυζαντινών μνημείων στην αλλοδαπή, επισημαίνει ο Σύλλογος.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΣΕΑ: "Η αποκάλυψη του μοναδικού για τη σημασία του Βυζαντίου, του γνωστού πλέον σε όλους ιστορικού σταυροδρομιού της εμβληματικής Μέσης Οδού των Βυζαντινών, έχει ολοκληρωθεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2012 και η δημοσιοποίησή του έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του επιστημονικού κόσμου, αλλά και τον θαυμασμό του ευρύτερου κοινού, λόγω της αδιαμφισβήτητης πλέον σημασίας του και της εντυπωσιακής του διατήρησης. Με την προηγούμενη τεχνική λύση, που προέβλεπε τη λειτουργία του Σταθμού Βενιζέλου παράλληλα με την κατά χώραν διατήρηση του μνημειακού συνόλου στον Σταθμό, το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης είχε ήδη δρομολογηθεί με σκοπό την έγκαιρη ολοκλήρωσή του, μια λύση εκ των πραγμάτων οικονομικότερη από άποψη κόστους και λιγότερο χρονοβόρα. Οι προπαρασκευαστικές εργασίες στο πλαίσιο αυτής της λύσης είχαν ξεκινήσει το 2017 και ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2019, αφού προηγουμένως είχαν πραγματοποιηθεί οι τεχνικές εργασίες στα φρεάτια, η προσωρινή κατάχωση των αρχαιοτήτων και η κατασκευή πλάκας οροφής.  

Μετά, όμως,  την εξαγγελία του Πρωθυπουργού τον Σεπτέμβριο του 2019 για απόσπαση των αρχαιοτήτων και κατασκευή του Σταθμού με επανατοποθέτησή τους, και τη νέα Υ.Α., ύστερα από την γνωμοδότηση του ΚΑΣ τον περασμένο Δεκέμβριο για απόσπαση των αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου, το έργο αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πισωγύρισμα.  Με αυτήν την αλλαγή πλεύσης στην πορεία του έργου, για μια ακόμη φορά οι αρχαιότητες εμφανίζονται ως το τέλειο άλλοθι, «εργαλειοποιούνται» δηλαδή σύμφωνα και με τη συνήθη έκφραση της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ, και «ευθύνονται» για τις καθυστερήσεις στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης. Στο ίδιο πλαίσιο επίσης  «αναλογούν» δήθεν στις αρχαιότητες και οι αποζημιώσεις που ζητά η ανάδοχος εταιρεία για την τριετία 2016-2019, ενώ αυτές αφορούν μελέτες που καθυστέρησαν να εγκριθούν και αφορούν άλλους σταθμούς, όπως λ.χ. την αλλαγή σχεδιασμού στον Σταθμό Αγίας Σοφίας προκειμένου να αναδειχθούν οι εκεί αρχαιότητες, παράλληλα με τη λειτουργία του ομώνυμου Σταθμού αλλά και τη μη συμβασιοποίηση του ανασχεδιασμού του Σταθμού Βενιζέλου.

Είναι προφανές, όμως, ότι  το θέμα των αρχαιοτήτων, σε τίποτα δεν εμποδίζει το έργο του Μετρό και την ολοκλήρωση των άλλων σταθμών, έτσι που  θα μπορούσαν αυτοί κάλλιστα να έχουν ολοκληρωθεί και να λειτουργούν  έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούνταν  οι απαραίτητες εργασίες στο σκάμμα του Σταθμού Βενιζέλου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της λύσης της κατά χώραν διατήρησης του μνημειακού συνόλου. Χαρακτηριστικό και χιλιοειπωμένο άλλωστε, είναι το παράδειγμα του Σταθμού στο Μοναστηράκι, που ολοκληρώθηκε, με εντυπωσιακό μάλιστα αποτέλεσμα και αναβάθμιση της περιοχής, αφού λειτουργούσε πλέον το Μετρό της Αθήνας.

Σε όλα αυτά τα αναπάντητα ερωτήματα και τις εμμονές, παράλληλα με την εκκωφαντική σιωπή και αδιαφορία του Υπουργείου απέναντι σε έναν μεγάλο αριθμό ψηφισμάτων, που ξεπερνούν τα  τριάντα, ποικίλες διαμαρτυρίες και εκδηλώσεις συμπαράστασης φορέων του επιστημονικού κόσμου σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, τη συγκέντρωση πάνω από 20.000 υπογραφών για τη διατήρηση των αρχαιοτήτων στη θέση τους, με έκπληξή μας πληροφορηθήκαμε, στις 22 Μαΐoυ, την τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού Συγκοινωνιών και Υποδομών στη Βουλή των Ελλήνων σχετικά με τη διατήρηση των «αρχαιολογιών», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, όπου για μία ακόμη φορά επιρρίπτονται οι ευθύνες στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και στην προσπάθεια διατήρησης και προστασίας του μοναδικού μνημειακού βυζαντινού συνόλου in situ, ψευδείς, δηλαδή, κατηγορίες, για τις οποίες ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων οφείλει να αποκαταστήσει την αλήθεια για τα εξής:

Η άποψη ότι δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες για τη διατήρηση των αρχαίων in situ στον Σταθμό Βενιζέλου, είναι μια σοφιστεία που επαναλαμβάνεται, ενώ έχει επανειλημμένως διαψευστεί από τους ειδικούς, εφόσον η μελέτη παρουσιάστηκε από το εξειδικευμένο μελετητικό γραφείο, όπου είχε ανατεθεί, ενώπιον των ειδικών μηχανικών στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ. Οι μελέτες μάλιστα αυτές υπήρχαν και επεστράφησαν με παρατηρήσεις και ερωτήσεις τον περασμένο Αύγουστο, απαντήθηκαν από τον μελετητή  τον Σεπτέμβριο και παραδόθηκαν πλήρεις και έτοιμες για την εφαρμογή τους,  πριν από την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για τη  λύση της απόσπασης τον Σεπτέμβρη του 2019, που επέφερε το πισωγύρισμα στο έργο του μετρό.

Η άλλη άποψη ότι δεν υπάρχουν στατικές μελέτες ΟΜ2, επίσης δεν ευσταθεί καθώς αυτές έχουν ήδη παρουσιασθεί στο κοινό, ακόμη και στον ημερήσιο τύπο.

Η αναφορά του υπουργού ότι κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του, δεν μπόρεσε να δει τις αρχαιότητες, τις οποίες, ωστόσο, θα είναι δυνατόν να  επισκεφθεί  στην τωρινή του επίσκεψη, φανερώνει ει μη τι άλλο ελλιπέστατη  γνώση του θέματος, εφόσον οι ανασκαφικές εργασίες είχαν ολοκληρωθεί από το 2016 και έκτοτε είχε ήδη εφαρμοσθεί η μελέτη της προσωρινής τους κατάχωσης και η τοποθέτηση της πλάκας οροφής, στο πλαίσιο της εγκεκριμένης μελέτης κατασκευής του σταθμού με τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα στη θέση τους.

Θεωρίες και ανακρίβειες που επανειλημμένως ακούγονται υποστηρίζοντας ότι δήθεν οι αρχαιότητες κινδυνεύουν, ότι θα υποστούν καθιζήσεις κ.λ.π. έχουν επιλυθεί με την υπάρχουσα μελέτη. Εμείς γνωρίζουμε αρχαιολόγους σε όλον τον κόσμο που μιλούν για τον κίνδυνο καταστροφής των αρχαίων με την απομάκρυνσή τους. Ποιοι είναι οι αρχαιολόγοι που μιλούν για τον κίνδυνο καταστροφής των αρχαίων με την διατήρησή τους;

Με τις καθυστερήσεις και τα πισωγυρίσματα αυτά, ένα είναι βέβαιο, ότι ο Σταθμός δεν είναι δυνατόν να έχει ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2024.  Και εδώ υπενθυμίζουμε το διάστημα δύο μηνών που χρειάστηκαν από τη συνεδρίαση του ΚΑΣ  της 18ης Δεκεμβρίου έως την έκδοση της σχετικής Υ.Α., την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της μελέτης απόσπασης  των αρχαιοτήτων επί ένα σχεδόν εξάμηνο και το αμφίβολο του χρόνου που προβλέπεται, αν τελικώς προβλέπεται, για την  υποβολή και έγκριση της μελέτης επανατοποθέτησης των αρχαίων στη νέα τους θέση.

O Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, έχοντας στο πλάι του τον επιστημονικό κόσμο, ειδικούς επιστήμονες και έγκυρους μελετητές του Βυζαντίου, ποικίλους φορείς αλλά και την υποστήριξη μηχανικών του ΑΠΘ περί του εφικτού της λύσης για τη διατήρηση του μοναδικού μνημειακού συνόλου του εκτεταμένου παλίμψηστου και μνημειώδους αρχιτεκτονικού συνόλου 6 αιώνων, από τον 4ο έως τον 9 αι. μ.Χ., που έφερε στο φως η ανασκαφή ανάμεσα στα διαφράγματα του Σταθμού Βενιζέλου, θα συνεχίσει, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση της λύσης της διατήρησης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων στη θέση τους στον Σταθμό, με πρώτη κίνηση την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και με κάθε άλλη νόμιμη ενέργεια για να μην καταστραφεί η Μέση Οδός των Βυζαντινών. Στην  περίπτωση που συμβεί αυτό, η χώρα μας θα  εκτεθεί ανεπανόρθωτα σε διεθνές επίπεδο, και φυσικά θα έχει δια παντός απονομιμοποιηθεί κάθε προσπάθεια προστασίας αρχαιοελληνικών ή βυζαντινών μνημείων στην αλλοδαπή".

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

COVID-19
 1. 08/07 19:12

  Γ.Ρέτσος: Όσα περισσότερα έσοδα προκύψουν, μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, τόσο χαμηλότερη θα είναι η ύφεση

 2. 08/07 19:06

  T+L: Ελληνικά ξενοδοχεία και νησιά στην κορυφή των παγκόσμιων βραβείων World’s Best 2020 - Δείτε τα

 3. 08/07 19:03

  Στ.Αρναουτάκης: Να δοθεί η απαιτούμενη ευελιξία στις Περιφέρειες για να αναπτύξουν πρωτοβουλίες και δράσεις

 4. 08/07 18:58

  Το επιχειρησιακό πλάνο και οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας αποδίδουν

 5. 08/07 17:55

  Γ. Χατζημάρκος: Η φετινή σαιζόν θα κριθεί από την εμπειρία που θα αποκομίσει ο επισκέπτης μας από τις διακοπές του

 6. 08/07 17:43

  Π.Αντωνίου: Εξαιρετικό το νομοσχέδιο για τουριστική ανάπτυξη σε όλες τις περιφέρειες

 7. 08/07 15:57

  ΣΕΤΚΕ: Τα καταλύματα κλείνουν ως υγιείς επιχειρήσεις και ανοίγουν ως "κόκκινες"

 8. 08/07 15:37

  M. Κόνσολας: Είναι ώρα για μια Ευρωπαϊκή Νησιωτική Πολιτική

 9. 08/07 13:20

  ΙΑΤΑ: Τι προβληματίζει τους ταξιδιώτες στις πτήσεις

 10. 08/07 13:11

  Σήμα κινδύνου από τον τουρισμό κρουαζιέρας

 11. 08/07 13:09

  Επιστρεπτέα προκαταβολή: Λύση ζητούν οι επιχειρήσεις λόγω παραπλάνησης του συστήματος

 12. 08/07 12:26

  Όμιλος Sani/Ikos: Συνεχίζεται η συνεισφορά στην προστασία του περιβάλλοντος

 13. 08/07 12:02

  Πιο ασφαλείς οι κρουαζιέρες από τις διακοπές πόλης; Τι λένε οι ειδικοί

 14. 08/07 11:40

  Tornos News Live: Την Πέμπτη 9 Ιουλίου ζωντανά 6:00 μ.μ. συζήτηση για το άνοιγμα του τουρισμού στα νησιά

 15. 08/07 11:22

  Ryanair: 500 διεθνή δρομολόγια από το Ην. Βασίλειο αυτό το καλοκαίρι

 16. 08/07 11:04

  Τράπεζες: Αναστολή δόσεων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου

 17. 08/07 10:24

  Το τραίνο της Πελοποννήσου – Τουρισμός 5.0

 18. 08/07 09:46

  Πεντακάθαρα νερά, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο που φτάνει ως τη θάλασσα

 19. 08/07 09:45

  Η παραλία στην Αττική με τα δέντρα που συνήθως δεν έχει κόσμο

 20. 07/07 20:31

  Κρήτη: Συνάντηση Αρναουτάκη- Αγγελοπούλου για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης

 21. 07/07 20:19

  Οι Βρετανοί specialists tour operators προετοιμάζουν την επανεκκίνηση του τουρισμού με την Ελλάδα

 22. 07/07 20:09

  Ευτυχώς... προλάβαμε! H εν ζωή απόδοση τιμής στον Ένιο Μορικόνε από την Κεφαλονιά

 23. 07/07 18:16

  FedHATTA: Οι Βρετανοί σπεσιαλίστες t.o's προετοιμάζουν την επανεκκίνηση του τουρισμού με την Ελλάδα

 24. 07/07 17:52

  Ενιαίο πρόσωπο και φωνή στα διεθνή ΜΜΕ για τη Ρόδο και το Νότιο Αιγαίο

 25. 07/07 16:34

  Lufthansa: Δεύτερο πακέτο μέτρων του προγράμματος αναδιάρθρωσης

 26. 07/07 15:56

  Ξενάγηση στη Θεσσαλονίκη στους φορείς τουρισμού της πόλης

 27. 07/07 15:54

  Α. Γκερέκου: Ανάδειξη του Λαυρίου μέσω του πολιτιστικού-γεωγραφικού πλούτου και της αειφορίας

 28. 07/07 15:43

  Aurinkomatkat: Αυξημένες πτήσεις για Χανιά τον Ιούλιο

 29. 07/07 15:30

  Metaxa Hospitality Group: Πρεμιέρα με επίσκεψη Γερμανών t.o's, πρακτόρων και δημοσιογράφων στο Creta Maris

 30. 07/07 14:12

  Κοινωνικός Τουρισμός ΟΑΕΔ: 70.000 επιπλέον επιταγές - Παράταση συμμετοχής καταλυμάτων & ακτοπλοϊκών εταιριών

 31. 07/07 14:04

  MSC Cruises: Σχέδια για έναρξη κρουαζιέρων στη Μεσόγειο τον Αύγουστο

 32. 07/07 13:45

  Wizz Air: Πτήσεις από Λονδίνο σε 6 ελληνικούς προορισμούς

 33. 07/07 13:42

  Yπ. Τουρισμού: Συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο - νέες δομές εκπαίδευσης στην Αρχαία Ολυμπία και στην Κω

 34. 07/07 13:24

  H εμπειρία στα ξενοδοχεία στην εποχή του κορωνοϊού – Πρωινό σε πακέτο, τέλος το μίνι-μπαρ & γυμναστική στο δωμάτιο

 35. 07/07 13:21

  Ύφεση 8,7% στην ΕΕ το 2020- 9% στην Ελλάδα

 36. 07/07 11:41

  Τουρισμός: Τουλάχιστον 80 ξενοδοχεία στην Αθήνα έχουν ανοίξει- Δείτε ποια

 37. 07/07 11:27

  Ανοιχτά σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα

 38. 07/07 10:38

  Χαλκιδική: Οι καλύτερες παραλίες της Σιθωνίας

 39. 07/07 10:37

  Τα Κουφονήσια και οι εξωτικές παραλίες τους

 40. 07/07 10:33

  Άμεσο άνοιγμα του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας ζητούν οι δήμαρχοι της Αν.Μακεδονίας-Θράκης

 41. 07/07 09:44

  Μέχρι τις 11 Ιουλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Τουρισμός για όλους

 42. 06/07 19:46

  ΥΠΑ: Ανοίγουν από τις 15 Ιουλίου οι πτήσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο- 24 ώρες πριν το check in η φόρμα

 43. 06/07 17:02

  Ανοίγουν τα ξενοδοχεία Aldiana στη Μεσόγειο – Άνοιξε το Kreta Club

 44. 06/07 16:45

  FedHATTA: Να επιλυθούν άμεσα οι εκκρεμότητες που χρονίζουν

 45. 06/07 16:41

  Αυτή είναι η νέα καμπάνια για την Ελλάδα | Στηρίζει την κρίσιμη απόφαση για διακοπές και προορισμό

 46. 06/07 16:39

  Γ. Φραγγίδης: Να ανοίξουν όλοι οι συνοριακοί σταθμοί

 47. 06/07 15:40

  Η φημισμένη και εντυπωσιακή Χύτρα της Ελλάδας

 48. 06/07 15:38

  Αμοργός: Ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια των Κυκλάδων

 49. 06/07 15:25

  Παξοί: Διαμαρτυρίες για την απαγόρευση επιβίβασης - αποβίβασης στις παραλίες Βρήκα και Βουτούμι

 50. 06/07 15:00

  Οι προτάσεις της ΕΕ για την επανεκκίνηση της κρουαζιέρας – Τα βασικά σημεία

 51. 06/07 14:41

  HAPCO, ACVB, TCB | Η πρώτη έρευνα στην Ελλάδα για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον Συνεδριακό Τουρισμό

 52. 06/07 14:20

  Την 1η Σεπτεμβρίου ανοίγει το Athens Capital Hotel - MGallery

 53. 06/07 14:10

  GlobalData: Οι Gen Z και Millennials κλειδί στην τουριστική ανάκαμψη- Πρότυπο μάρκετινγκ η Visit Greece

 54. 06/07 14:03

  Πλήρως ανακατασκευασμένο άνοιξε το EverEden Beach Resort Hotel & Spa

 55. 06/07 13:38

  SOS από τις υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Δεν ξέρουμε εάν και πότε θα λάβουμε χορήγηση ρευστότητας!

 56. 06/07 13:36

  Ο κ.Τάσιος για το κλείσιμο της Σερβίας: Με το άνοιξε - κλείσε, δεν γίνεται επιχειρείν

 57. 06/07 12:54

  O τουρισμός στα Χανιά: Τα 11 αιτήματα του δημάρχου στον κ.Θεοχάρη και τον κ.Φραγκάκη

 58. 06/07 12:36

  Grant Thornton | Μελέτη επίδρασης του Covid-19 στις ελληνικές επιχειρήσεις και την οικονομία

 59. 06/07 12:19

  Ε.Ξ. Μαγνησίας: Τρίτο σεμινάριο επιμόρφωσης για τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα ξενοδοχεία

 60. 06/07 12:08

  -88% η επιβατική κίνηση τον Ιούνιο στο αεροδρόμιο της Αθήνας

 61. 06/07 10:35

  Ο Δήμος Σιθωνίας προβάλλεται στη Ρουμανία

 62. 06/07 10:13

  Ε.Ξ. Μαγνησίας: Συζήτηση για τα μέτρα στήριξης των ξενοδοχείων με τον κ.Τριαντόπουλο

 63. 06/07 10:04

  Αλλαγές χρήσης κτιρίων γραφείων σε ξενοδοχεία στην Αθήνα και στον Πειραιά

 64. 06/07 10:02

  Το νέο υβριδικό μοντέλο για συμμετοχή σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις

 65. 06/07 09:58

  Ο δεκάλογος των ισπανικών επιχειρήσεων για την έξοδο από την κρίση

 66. 06/07 09:57

  Πάτμος: Στις 28 Αυγούστου ξεκινά το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής

 67. 06/07 09:55

  Γαλλία: Νέες αναβολές μεγάλων εκθέσεων που επρόκειτο να διοργανωθούν τον Σεπτέμβριο

 68. 06/07 09:47

  Αναστέλλεται η είσοδος Σέρβων τουριστών στην Ελλάδα μέχρι τις 15 Ιουλίου

 69. 04/07 15:52

  Άνοιξε στις 4 Ιουλίου το ξενοδοχείο Athens Marriott, με αυξημένα μέτρα προστασίας

 70. 04/07 15:43

  Η προσπάθεια 5 Αμερικανών να φθάσουν στη Σαρδηνία με ιδιωτικό αεροπλάνο

 71. 04/07 15:30

  Τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την διεξαγωγή συνεδρίων- εάν χρειασθεί το συνέδριο θα είναι μόνο διαδικτυακό, δεν ματαιώνεται

 72. 04/07 15:22

  Πρόστιμα σε κατευθυνόμενες αγορές σε εκδρομές ή περιηγήσεις τουριστικών γραφείων

 73. 04/07 15:15

  Ο κ.Θεοχάρης στην Κρήτη: Αισιοδοξία για το άνοιγμα και της Βρετανίας και Σουηδίας

 74. 03/07 18:26

  Μπαράζ ακυρώσεων Ρουμάνων τουριστών στη Θάσο, λόγω αδυναμίας οδικής πρόσβασης

 75. 03/07 17:32

  Στην Ελλάδα από τις 10 Ιουλίου τελικά οι Βρετανοί τουρίστες- η τελική λιστα

 76. 03/07 15:52

  Βρετανικός τουρισμός: Η Ελλάδα προσπαθεί να ενταχθεί στη λίστα των χωρών, που ανοίγουν τα σύνορα

 77. 03/07 14:46

  Υπ. Τουρισμού: Παράταση της προθεσμίας αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους»

 78. 03/07 14:41

  Πώς υποδέχεται η βρετανική τουριστική βιομηχανία το άνοιγμα των συνόρων

 79. 03/07 13:56

  Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και εκδρομέων σε περιοχές της Πελοποννήσου για κίνδυνο πυρκαγιάς

 80. 03/07 13:45

  Μ.Κόνσολας: Σχέδιο για να μπουν όλες οι Περιφέρειες στο χάρτη της τουριστικής ανάπτυξης

 81. 03/07 13:37

  Τα GHotels προσφέρουν διακοπές στις οικογένειες του ΕΚΑΒ με αίσθημα ευγνωμοσύνης

 82. 03/07 13:34

  Στην Κρήτη τα γυρίσματα για τη νέα διαφημιστική καμπάνια της TUI Βρετανίας (video)

 83. 03/07 13:02

  Marketing Greece: H καμπάνια Endless Greek Summer για το ελληνικό και διεθνές κοινό (video)

 84. 03/07 12:43

  Πλήρως ανακαινισμένο άνοιξε το Porto Sani - Νέα εστιατόρια, δραστηριότητες & πρωτόκολλα

 85. 03/07 12:37

  Ο πρωθυπουργός στο Ελληνικό: Ένα από τα μεγαλύτερα, ίσως το μεγαλύτερο έργο στη Μεσόγειο

 86. 03/07 11:54

  Διάσκεψη των Ην. Εθνών: Μείωση 4% του ΑΕΠ στην Ελλάδα λόγω κορωνοϊού – Ποια είναι η εικόνα παγκοσμίως

 87. 03/07 11:42

  H όμορφη Παροικιά στην καρδιά του Αιγαίου

 88. 03/07 11:37

  Τα δίδυμα ελληνικά νησάκια που «βυθίζονται» και ξαναεμφανίζονται

 89. 03/07 11:36

  Κ.Μητσοτάκης: Χωρίς προκαταβολή φόρου και εργοδοτικές εισφορές οι εποχικές επιχειρήσεις- αναστολή συμβάσεων στον τουρισμό

 90. 03/07 11:32

  LOT: Περισσότερες πτήσεις προς ελληνικούς προορισμούς

 91. 03/07 11:30

  Τουρισμός/ Γερμανία: Ψηφίστηκε το βάουτσερ στα ταξίδια - Τι προβλέπεται στο εξής για τις επιστροφές χρημάτων

 92. 03/07 11:26

  Τοrnos News Webinars: Tην Παρασκευή 3 Ιουλίου ζωντανά 4:00 μ.μ. παρουσίαση των ενεργειών στο digital marketing των τουριστικών επιχειρήσεων

 93. 03/07 10:47

  Ανοίγει τα σύνορα το Ηνωμένο Βασίλειο στις 10 Ιουλίου- σήμερα η λίστα των χωρών- τι θα γίνει με την Ελλάδα

 94. 03/07 10:34

  Προβολή των Λειψών στο μετρό της Αθήνας

 95. 03/07 10:26

  Δήμος Μυκόνου: Αρνητική γνωμοδότηση για τη μεγάλη τουριστική επένδυση PROJECT BLUE

 96. 03/07 10:24

  Έρευνα: Στο ναδίρ οι κλάδοι εστίασης και φιλοξενίας στη Γερμανία

 97. 03/07 10:18

  Συζήτηση για μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων 4 ξενοδοχείων σε Κω κα Ρόδο

 98. 03/07 10:15

  Δήμος Λειψών: Διαγωνισμός για διαδραστική ξενάγηση και προβολή μέσω κινητών

 99. 02/07 20:57

  Πτήση τσάρτερ από την Στοκχόλμη στη Ρόδο με ειδική άδεια

 100. 02/07 18:09

  Ryanair: Σύνδεση της Θεσσαλονίκης με 30 προορισμούς