Booking.com | Καθοριστικός ο ρόλος των καταλυμάτων στον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης (World Food Programme) των Ηνωμένων Εθνών, το ένα τρίτο όλων των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως σπαταλάται.
Γι αυτό το λόγο η Booking,com ζήτησε από έναν ειδικό τον Benjamin Lephilibert, Founder and Managing Director of LightBlue, να εξηγήσει στους ιδιοκτήτες καταλυμάτων όλων των μορφών πώς πρέπει να διαχειρισθούν αυτό το ζήτημα.
"Ως πάροχος καταλύματος, μπορείτε να διαδραματίσετε σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και να ενισχύσετε τη συνολική βιωσιμότητα του καταλύματός σας", τονίζει η πλατφόρμα στους συνεργάτες της οικοδεσπότες.
Ιδού το άρθρο του κ.Benjamin Lephilibert:
Ως πάροχος καταλύματος, μπορεί να φιλοξενείτε εκατοντάδες ή χιλιάδες άτομα στα καταλύματά σας κάθε χρόνο. Είναι υπέροχο που δημιουργήσατε ένα μέρος όπου τόσοι πολλοί άνθρωποι μπορούν να χαλαρώνουν, να απολαμβάνουν στιγμές με τις οικογένειες και τους φίλους τους, καθώς και να γνωρίζουν νέα μέρη.
Αυτό σας παρέχει, επίσης, τη μοναδική δυνατότητα να αφήσετε το δικό σας αποτύπωμα στην ελαχιστοποίηση της σπατάλης τροφίμων: βοηθώντας κάθε επισκέπτη να περιορίσει τη σπατάλη, ο αντίκτυπος μπορεί να είναι σημαντικός. Δείτε πώς μπορείτε να περιορίσετε τη σπατάλη τροφίμων και να δώσετε τη δυνατότητα στους επισκέπτες σας να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές.
Γιατί είναι πρόβλημα η σπατάλη τροφίμων;
Σκεφτείτε για λίγο το ταπεινό καρπούζι. Ως καταναλωτές, μπορεί να το γνωρίζουμε ως μόνο προϊόν. Πηγαίνετε στο μανάβικο ή το σούπερ μάρκετ και αγοράζετε ένα. Αλλά πώς έφτασε το καρπούζι στο σούπερ μάρκετ σας; Τα καρπούζια χρειάζονται 80 έως 100 ημέρες για να ωριμάσουν, ανάλογα με την ποικιλία. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει ανθρώπινη εργασία, χρήση γης, νερό και όλον τον άνθρακα που, φυσικά, απορρέει από τη γεωργία μεγάλης κλίμακας.
Αν αγοράσετε ένα καρπούζι και πάει χαμένο, τότε στην πραγματικότητα, όλοι οι πόροι που διατέθηκαν για την καλλιέργεια, την ανάπτυξη, τη διανομή και την αποθήκευση του φρούτου πάνε χαμένοι.
Η σπατάλη τροφίμων ευθύνεται περίπου για το 8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, δηλαδή δύο έως τρεις φορές περισσότερο από ό,τι ο κλάδος των αερομεταφορών.
Εκτιμούμε ότι μόνο το 3% των ξενοδοχείων και των εστιατορίων παρακολουθούν το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων. Το κόστος; Η σπατάλη τροφίμων αναλογεί στο 6-14% των εσόδων τους από τα τρόφιμα. Κι όπως λέει μια ρήση, «αν δεν το παρακολουθείς, δεν το διαχειρίζεσαι». Εάν τα ξενοδοχεία μείωναν απλώς το κόστος τους ανά γεύμα κατά 3 έως 5%, τα μεγάλα ξενοδοχεία θα εξοικονομούσαν 150 με 200.000 $ ετησίως.
Πώς μπορεί να περιοριστεί η σπατάλη τροφίμων;
Στα συμπεριφορικά οικονομικά, γίνεται συχνά λόγος για «σκούντημα» των ανθρώπων. Αντί να επιβάλλουμε αυστηρά καθορισμένους περιορισμούς, μπορούμε να επηρεάσουμε τους ανθρώπους, ώστε να παίρνουν πιο συνειδητοποιημένες αποφάσεις και να κάνουν πιο ενημερωμένες επιλογές.
Οι περισσότεροι επισκέπτες θέλουν να συνεισφέρουν περισσότερο στη βιωσιμότητα και να επιδεικνύουν σεβασμό. Με τα κατάλληλα «σκουντήματα», μπορείτε να τους βοηθήσετε προς αυτήν την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, παρέχοντας μικρότερα πιάτα για τον μπουφέ, μπορείτε να ενθαρρύνετε τους επισκέπτες να είναι πιο προσεκτικοί στις μερίδες των γευμάτων τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν λιγότερα αποφάγια.
Υπάρχουν σημεία επαφής σε όλο το κατάλυμα, όπου μπορείτε να προσφέρετε στους επισκέπτες λεκτικές ή οπτικές ενδείξεις. Η στρατηγική τοποθέτηση μικρών αφισών σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, κοντά σε κάδους ή στην κουζίνα, μπορεί να είναι μια πολύ αποτελεσματική κίνηση.
Η μείωση της σπατάλης τροφίμων αποτελεί επίσης καλή αφορμή για να γίνετε πιο επινοητικοί. Τα λαχανικά μπορούν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή ζωμών ή σούπας, ενώ το μπαγιάτικο ψωμί μπορεί να μετατραπεί σε κρουτόν ή γαλέτα. Επίσης, υπάρχουν συνεργασίες που μπορείτε να κάνετε με τοπικές τράπεζες τροφίμων, καταφύγια ή φιλανθρωπικά ιδρύματα. Τα πλεονάζοντα τρόφιμα που είναι ακόμα ασφαλή για κατανάλωση μπορούν να δωριστούν και να αξιοποιηθούν για τη σίτιση όσων έχουν ανάγκη.
Τα επιχειρηματικά οφέλη από τη μικρότερη σπατάλη τροφίμων
Το γενικό όφελος από τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων είναι ότι είναι κάτι καλό για τον πλανήτη μας. Αλλά υπάρχουν και ισχυρά οφέλη από επιχειρηματική άποψη.
Ας πούμε ότι περιορίζετε τη σπατάλη τροφίμων ανά επισκέπτη από 500 g σε 400 g. Αυτή η διαφορά των 100 g έχει αντίκρυσμα σε χρήμα. Και αν πολλαπλασιάσετε αυτό το ποσό με τον αριθμό των επισκεπτών που έχετε κατά τη διάρκεια του έτους, αυτή η εξοικονόμηση είναι αθροιστική. Η σπατάλη τροφίμων έχει κόστος: όχι μόνο για τον πλανήτη μας, αλλά για την επιχείρησή σας. Στην πραγματικότητα, ένα γενικό πόρισμα είναι ότι ένα ξενοδοχείο που σερβίρει περίπου 2.000 γεύματα την ημέρα θα σπαταλούσε το ισοδύναμο των 400.000 $ με 500.000 $ τον χρόνο.
Η πιο φειδωλή και αποτελεσματική χρήση τροφίμων μειώνει το συνολικό κόστος τροφοδοσίας. Οι δε επισκέπτες ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές.
Εφαρμόζοντας μέτρα μείωσης της σπατάλης τροφίμων, βελτιώνετε τη φήμη σας και απευθύνεστε σε ταξιδιώτες που είναι ευαισθητοποιημένοι για περιβαλλοντικά ζητήματα. Συστήματα πιστοποίησης όπως το «The PLEDGE on Food Waste» μπορούν να σας φέρουν στο προσκήνιο και να σας βοηθήσουν να κερδίσετε αναγνώριση. Αυτή η ελεγχόμενη από τρίτους πιστοποίηση ευθυγραμμίζεται με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, βοηθώντας τα εστιατόρια να μειώσουν δραστικά τη σπατάλη τροφίμων, καθώς και το κόστος, να ενισχύσουν την εικόνα τους και να προωθήσουν τη συνεργασία με παρόχους δωρεάν λύσεων για τη σπατάλη τροφίμων.
Μάθετε πώς να πετύχετε μεγαλύτερη βιωσιμότητα
Υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο ο κλάδος ταξιδιών και φιλοξενίας έρχεται να αντιμετωπίσει με μεγάλη καθυστέρηση. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς όσον αφορά τον επιζήμιο για το περιβάλλον ρόλο μας. Κατόπιν, πρέπει να αναλάβουμε δράση.
Η ελαχιστοποίηση της σπατάλης τροφίμων είναι πολύ καθοριστική παράμετρος για τη βιωσιμότητα. Το ζήτημα, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται τρομακτικό λόγω της κλίμακάς του. Η βιωσιμότητα είναι ένα τόσο μεγάλο και σύνθετο θέμα, που μερικές φορές μας κάνει να «παγώνουμε» και να μένουμε αδρανείς. Αλλά οι αιτίες του είναι κάποιες συμπεριφορές για τις οποίες είμαστε υπόλογοι και τις οποίες μπορούμε να πάρουμε μέτρα.
Απλά πρέπει να ξέρουμε που να κοιτάξουμε. Η Booking.com συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UN Tourism) για να δημιουργήσει μια σειρά από δωρεάν online μαθήματα που θα σας βοηθήσουν να γίνετε πιο βιώσιμοι. Τα μαθήματα αυτά είναι προσβάσιμα ανά πάσα στιγμή και από οπουδήποτε και παρέχουν καθοδήγηση από εμπειρογνώμονες σχετικά με συγκεκριμένες προκλήσεις βιωσιμότητας και σαφείς τρόπους για να προσαρμόσετε τις δραστηριότητές σας, ώστε να καταστούν πιο βιώσιμες (συχνά, σχεδόν αμέσως).
Εγγραφείτε στο μάθημα «Your journey to more sustainable food management» και παρακολουθήστε καθώς θα αναφερθώ στον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων με περισσότερες λεπτομέρειες. Η σπατάλη δεν είναι κάτι το αναπόφευκτο: αν είστε λίγο πιο επινοητικοί, με τη σωστή στρατηγική, μπορείτε να αποκομίσετε μεγάλα οφέλη για την επιχείρησή σας και την κοινότητά σας.
- 1) Προβολή σε 19 διεθνείς εκθέσεις από την εταιρεία Selected Hideaways εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων
- 2) Συντήρηση των δυο όψεων με έργα του Ι. Μόραλη στο κτήριο του πρώην Χίλτον
- 3) Άδειες για γεώτρηση και χρήση νερού σε ξενοδοχεία σε Κω και Λιτόχωρο
- 4) Wyndham Hotels & Resorts: Συμφωνία για 40 ξενοδοχεία Microtel έως το 2031 στην Ινδία
24/10 07:38
Ελληνικό: Αρχαία σε κατάχωση - αποκαλύφθηκαν κατά την ανέγερση 3 πενταώροφων κτηρίων κατοικιών
24/10 07:36
24/10 07:31
24/10 07:29
24/10 07:27
Στις 29 Οκτωβρίου ξεκινούν οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Τουρισμού
23/10 19:11
Πρόγραμμα κατάρτισης για την επανειδίκευση και αναβάθμιση δεξιοτήτων στον τουρισμό
23/10 17:03
Aegean Airlines: Νέα εποχική σύνδεση Θεσσαλονίκη – Σύρος το καλοκαίρι του 2025
23/10 16:39
Amex GBT: Νέο τοπίο στα ταξίδια το 2025 – Πώς μπορούν να προσαρμοστούν τα ξενοδοχεία
23/10 15:55
Γενική συνέλευση της Ε.Ξ. Σαντορίνης | Το μέλλον κερδίζεται από αυτούς που το δημιουργούν
23/10 15:11
23/10 14:58
Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην παρουσίαση του προγράμματος ‘"FutureShapers Greece"
23/10 14:14
Κέρκυρα | Θαλάσσια πολιτιστική διαδρομή: Οι 195 βομβαρδισμοί της Κέρκυρας στον Β’ ΠΠ
23/10 13:57
CNT: Πέντε Αθηναϊκά μπαρ στα 100 καλύτερα στον κόσμο για το 2024
23/10 13:02
Smartwings: Νέες συνδέσεις τσάρτερ από Πολωνία με Χανιά, Ρόδο και Θεσσαλονίκη το 2025
23/10 12:48
Το σχόλιο του προέδρου του ΞΕΕ για τη Σαντορίνη και τη μετάβαση σε ένα "ποιοτικό αύριο"
23/10 12:39
23/10 12:32
23/10 12:00
23/10 11:27
Βραχυχρόνια μίσθωση | Προορισμός όλου του χρόνου η Αθήνα, + 31% η ζήτηση τον Δεκέμβριο
23/10 10:55
Τρεις τουριστικές επενδύσεις της "νέας εποχής", που θα διαμορφώσουν νέους προορισμούς
23/10 10:23
23/10 07:16
23/10 07:14
Γιάννης Ρέτσος: Το ΙΟΒΕ είναι το σημαντικότερο think tank της χώρας
23/10 07:11
ΙΟΒΕ: Η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις
23/10 07:06
23/10 07:01
22/10 19:04
22/10 18:13
ΕΛΣΤΑΤ | 7 εκατ. αφίξεις και 33 εκατ. διανυκτερεύσεις τον Αύγουστο στα κλασικά καταλύματα
22/10 16:16
Απαραίτητη η αναβάθμιση των μαρινών, πρέπει να «χαλαρώσει» η γραφειοκρατία
22/10 15:28
Πιο αποτελεσματικός και οικολογικός ευρωπαϊκός εναέριος χώρος - Εγκρίθηκαν νέοι κανόνες στις πτήσεις
22/10 14:26
22/10 14:01
22/10 13:37
22/10 13:33
22/10 13:32
22/10 13:30
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προωθεί τον οινικό τουρισμό στο Βελιγράδι
22/10 13:27
FedHATTA: Μειωμένη κατά 8% η ζήτηση των Ελλήνων για ταξίδια το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου
22/10 12:44
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Ανακαίνιση για τη διευκόλυνση εισόδου ατόμων με αναπηρία
22/10 12:26
World2Fly: Νέες πτήσεις τσάρτερ Μαδρίτη – Αθήνα το καλοκαίρι του 2025
22/10 11:59
22/10 11:35
Έκθεση: Το 50% έως 80% των τουριστικών εσόδων διαφεύγουν από τους προορισμούς
22/10 11:18
Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης | Δωρεά ασθενοφόρου στο ΕΚΑΒ Θήρας
22/10 10:56
Πολυτελές τουριστικό συγκρότημα στην Ιθάκη- Επένδυση 85 εκατ. ευρώ από την οικογένεια Τσάκου
22/10 10:29
22/10 10:26
22/10 10:20
22/10 10:13
Ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής επιχειρεί ξανά άνοιγμα στην Ισπανική αγορά
22/10 10:00
Προβολή σε 19 διεθνείς εκθέσεις από την εταιρεία Selected Hideaways εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων
22/10 07:19
22/10 07:17
22/10 07:14
Λίβανος: Η παραμονή σε ξενοδοχεία εκτός περιοχών υψηλού κινδύνου και η διαφυγή με πολυτελή γιοτ
22/10 07:05
Συντήρηση των δυο όψεων με έργα του Ι. Μόραλη στο κτήριο του πρώην Χίλτον
21/10 17:31
Νέος Γενικός Διευθυντής στη City Contact από 1η Ιανουαρίου 2025
21/10 17:01
21/10 16:03
21/10 15:22
10 μεγάλες τουριστικές επενδύσεις παγωμένες επί 18 μήνες στο Enterprise Greece
21/10 15:11
21/10 14:28
Οι πτήσεις της Ryanair διαθέσιμες από τις πλατφόρμες του ομίλου Etraveli
21/10 14:07
FedHATTA: Άμεση ανάγκη για μόνιμη εξίσωση των τελών κυκλοφορίας τουριστικών λεωφορείων και ΚΤΕΛ
21/10 13:53
21/10 11:55
Ελληνικός Τουρισμός 2024 | Μειωμένες οι ταξιδιωτικές εισπράξεις και τον Αύγουστο
21/10 11:20
21/10 07:25
Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων του ξενοδοχείου KYKNOS HOTEL στα Μάλια Κρήτης
21/10 07:23
Άδειες για γεώτρηση και χρήση νερού σε ξενοδοχεία σε Κω και Λιτόχωρο
20/10 23:18
Τουρισμός | Η Uber φέρεται να εξετάζει την εξαγορά της Expedia
20/10 14:32
Αναγκαίο ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης του βιώσιμου τουρισμού
20/10 14:04
550 Γερμανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες στο συνέδριο του Best Travel στο Grecotel Riviera Olympia Resort
20/10 13:49
Proxy Foods | Η καινοτομία και το πάθος είναι τα κλειδιά της επιχειρηματικής επιτυχίας
20/10 12:51
Συνεδριακός τουρισμός στην Πιερία | Συνεργασία ΠΟΤΑΠ με το Thessaloniki Convention Bureau
20/10 12:45
Από την Ποντώρεια στον Αρχάγγελο: Iστορικές, αρχαιολογικές και γλωσσολογικές όψεις στη Ρόδο
20/10 12:45
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας στο πρόγραμμα Επισκεφθείτε την Οροσειρά της Ροδόπης
20/10 12:06
Ο ποδοσφαιριστής Δημήτρης Πέλκας έγινε ξενοδόχος - οι ξενοδοχειακές μπίζνες από παίκτες και ομάδες
20/10 11:21
20/10 07:46
20/10 07:35
19/10 17:54
Διαχείριση υδάτων | Κλίμακα κατανάλωσης με σταθερή τιμή, penalty και επιβράβευση
19/10 14:16
Δύο νέα χωροταξικά σχέδια για ΑΠΕ και Βιομηχανία/Logistics στην Ηλεία
19/10 14:08
19/10 10:42
Σύσκεψη στην ΠΕ Λασιθίου για το «Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό»
19/10 07:46
19/10 07:44
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην έκθεση PLMA CHICAGO 2024 των ΗΠΑ
18/10 17:36
18/10 16:06
Θ. Σκυλακάκης | Στρατηγικές για την λειψυδρία - Ολοκληρωμένη διαχείριση νερού
18/10 15:37
18/10 15:29
ΕΛΣΤΑΤ | Ανακατανομή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό
18/10 15:04
ΥΠΑ | + 6,1% η επιβατική κίνηση στα 24 αεροδρόμια στο 9μηνο του 2024
18/10 14:03
Ο τουρισμός στη Μαγιόρκα | "From hospitality to hostility" ("Από τη φιλοξενία στην εχθρότητα")
18/10 13:17
18/10 12:09
18/10 10:19
Μεγάλη τουριστική επένδυση στον Πόρο 475 εκατ. ευρώ του Γιάννη Βαρδινογιάννη
18/10 06:41
Έρευνα ταξιδιωτικής συμπεριφοράς των επισκεπτών της Καρπάθου
18/10 06:39
Ρεκόρ διανυκτερεύσεων την περίοδο Μαΐου – Ιουλίου 2024 στην Αυστρία
18/10 06:37
i-Eastpelion: Η νέα εφαρμογή για την τουριστική προβολή Ζαγοράς-Μουρεσίου
18/10 06:32
Άδειες για πισίνες σε 2 ξενοδοχεία στην Κρήτη και στα Σύβοτα
18/10 06:30
Ειδική Επιτροπή Τουρισμού στη "Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε."
17/10 22:54
Ryanair | Συνεχίζονται οι πτήσεις Θεσσαλονίκη – Πόζναν και το χειμώνα
17/10 22:45
Δήμος Ηρακλείου | Αυθεντική κρητική φιλοξενία σε Άραβες τουριστικούς πράκτορες
17/10 22:04
17/10 16:44
Alltours: Νέες πτήσεις προς Ηράκλειο καθόλη τη διάρκεια του χειμώνα μέσω Aegean και Discover
17/10 15:50
CNT: Πέντε Αθηναϊκά μπαρ στα 100 καλύτερα στον κόσμο για το 2024
Ελληνικό: Αρχαία σε κατάχωση - αποκαλύφθηκαν κατά την ανέγερση 3 πενταώροφων κτηρίων κατοικιών
Πρόγραμμα κατάρτισης για την επανειδίκευση και αναβάθμιση δεξιοτήτων στον τουρισμό
Aegean Airlines: Νέα εποχική σύνδεση Θεσσαλονίκη – Σύρος το καλοκαίρι του 2025
Γενική συνέλευση της Ε.Ξ. Σαντορίνης | Το μέλλον κερδίζεται από αυτούς που το δημιουργούν
Amex GBT: Νέο τοπίο στα ταξίδια το 2025 – Πώς μπορούν να προσαρμοστούν τα ξενοδοχεία
Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην παρουσίαση του προγράμματος ‘"FutureShapers Greece"
Smartwings: Νέες συνδέσεις τσάρτερ από Πολωνία με Χανιά, Ρόδο και Θεσσαλονίκη το 2025
Το σχόλιο του προέδρου του ΞΕΕ για τη Σαντορίνη και τη μετάβαση σε ένα "ποιοτικό αύριο"
Κέρκυρα | Θαλάσσια πολιτιστική διαδρομή: Οι 195 βομβαρδισμοί της Κέρκυρας στον Β’ ΠΠ
Τρεις τουριστικές επενδύσεις της "νέας εποχής", που θα διαμορφώσουν νέους προορισμούς
Στις 29 Οκτωβρίου ξεκινούν οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Τουρισμού
Βραχυχρόνια μίσθωση | Προορισμός όλου του χρόνου η Αθήνα, + 31% η ζήτηση τον Δεκέμβριο
Προβολή σε 19 διεθνείς εκθέσεις από την εταιρεία Selected Hideaways εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων
ΙΟΒΕ: Η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις
Γιάννης Ρέτσος: Το ΙΟΒΕ είναι το σημαντικότερο think tank της χώρας
( 0 )