Εκδήλωση για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στα ξενοδοχεία

Η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), η Οργάνωση ΜΠΟΡΟΥΜΕ και η TÜV AUSTRIA Hellas συνδιοργάνωσαν στις 27.05.2024 (διαδικτυακή) εκδήλωση ενημέρωσης για το μείζον θέμα της Μείωσης Σπατάλης Τροφίμων στα ξενοδοχεία.
Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Κοινωνικής Ευθύνης της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού, σε συνέχεια της πολυετούς (από το 2012) συνεργασίας της με την οργάνωση ΜΠΟΡΟΥΜΕ, της προσχώρησης της ΕΞΑΑΑ πρόσφατα (18.04.2024) στην εθελοντική συμφωνία συνεργασίας «Συμμαχία» για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων» της οποίας το ΜΠΟΡΟΥΜΕ είναι ο συντονιστής και κυρίως της επιθυμίας να ενημερωθούν σωστά όλα τα ξενοδοχεία- μέλη της Ένωσης και να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια.
Στην ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση αναλύθηκε από τον κο Αλέξανδρο Θεοδωρίδη, Ιδρυτικό Μέλος και Διαχειριστή της οργάνωσης Μπορούµε το μείζον ελληνικό και διεθνές πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να περιοριστεί το φαινόμενο. Εν συνεχεία η κα Ντία Χωραφά, μέλος του Μπορούμε και Συντονίστρια της ‘Συµµαχίας για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίµων’ παρουσίασε στα ξενοδοχεία το γενικότερο Νοµοκανονιστικό πλαίσιο για τη Σπατάλη Τροφίµων, τόσο την ισχύουσα νοµοθεσία όσο και τις τρέχουσες εξελίξεις. Για την Πιστοποίηση ως ‘συνοδοιπόρο’ του Τουρισµού για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίµων και για το Ιδιωτικό Σχήµα Πιστοποίησης No Food Waste μίλησε ο κος Χαράλαµπος Αγγελούδης, Αν. Γενικός Δ/ντής της TÜV AUSTRIA Hellas, ενώ σε ισχύουσες καλές πρακτικές στη φιλοξενία με σκοπό τη Μείωση και Πρόληψη της Σπατάλης Τροφίµων αναφέρθηκε η κα Νόνικα Μπάκα, Διευθύντρια Νοµοκανονιστικής Συµµόρφωσης & Υπεύθυνη Τµήµατος Πιστοποίησης Υπηρεσιών Τουρισµού της TÜV AUSTRIA Hellas. Στον διάλογο που ακολούθησε μεταξύ των φορέων και των ξενοδοχείων που συμμετείχαν δόθηκαν περισσότερες διευκρινήσεις και απαντήθηκαν επιμέρους ερωτήματα από πλευράς των ξενοδοχείων.
Η Πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ κα Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, επεσήμανε μεταξύ άλλων πως «η Ένωση φιλοδοξεί αυτή την χρονιά να ενισχύσει πραγματικά, έμπρακτα το μήνυμα προς τα ξενοδοχεία και την κοινωνία για την πρόληψη της σπατάλης στα τρόφιμα, της μείωσης των βιολογικών απορριμμάτων και φυσικά της διάσωσης & της προσφοράς τροφίμων. Η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση, τόσο των ξενοδόχων όσο και των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, η ανάδειξη και διάδοση καλών πρακτικών μεταξύ των ξενοδοχείων, η ανάπτυξη συνεργειών με τους κατάλληλους εξειδικευμένους φορείς και η όσο το δυνατόν καλύτερη συμμετοχή μας στην αντιμετώπιση του προβλήματος αποτελεί προτεραιότητα για την Ένωση Ξενοδόχων της Αθήνας και των νησιών της».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γενικός Γραμματέας ΕΞΑΑΑ και Συντονιστής της Εκδήλωσης κος Ευγένιος Βασιλικός, απευθυνόμενος στα ξενοδοχεία που συμμετείχαν στην εκδήλωση, τόνισε πως «ειδικά ο χώρος του Τουρισμού, των Ξενοδοχείων και της Εστίασης οφείλουν και πρέπει να πρωταγωνιστήσουν στην συγκεκριμένη προσπάθεια. Τα δε ξενοδοχεία της Αθήνας, θα πρέπει να αποτελέσουν υπόδειγμα σωστής διαχείρισης για όλη την χώρα και να επιδιώξουν να λειτουργούν με γνώμονα τόσο την αντικειμενική ανάγκη όσο και την νεότερη σχετική νομοθεσία. Οι δε πολίτες αλλά και οι επισκέπτες της Αθήνας θα πρέπει να εισπράξουν από τα ξενοδοχεία το αληθινό και έμπρακτο ενδιαφέρον μας για την μείωση της σπατάλης στα τρόφιμα –όπως -παράλληλα- και της διάθεσης τροφίμων εκεί που υπάρχει ανάγκη».
Ο κος Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, Ιδρυτικό Μέλος και Διαχειριστής της οργάνωσης Μπορούμε, ανέδειξε το εύρος και μέγεθος του φαινομένου της σπατάλης τροφίμων και του αρνητικού αντίκτυπου αυτής σε περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο στην Ελλάδα και παγκοσμίως, ενώ παράλληλα ανέδειξε και μια σειρά πρακτικών λύσεων που εφαρμόζονται ήδη στο πλαίσιο της δράσης της οργάνωσης Μπορούμε. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Το 2024 και δεδομένων όλων των ερευνών τα τελευταία χρόνια που έχουν αναδείξει το μέγεθος του φαινομένου της σπατάλης τροφίμων είναι πλέον δύσκολο να υπερτιμήσεις πόσο σημαντική είναι αυτό το φαινόμενο. Ταυτόχρονα, είναι πλέον κατανοητό πως όλοι μας από κάθε ιδιωτική και επαγγελματική ιδιότητα, οφείλουμε να είμαστε πλέον μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».
Η κα Ντία Χωραφά, Συντονίστρια της «Συμμαχίας για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων» παρουσιάζοντας το νοµοκανονιστικό πλαίσιο για τη Σπατάλη Τροφίμων αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις, όπως η καταμέτρηση & καταχώριση ετησίως στοιχείων για τα παραγόμενα απόβλητα τροφίμων, καθώς και στην αξιοποίηση πλεονασμάτων (πρόληψη), επισημαίνοντας σχετικά το πλαίσιο και τα κίνητρα για τη δωρεά τροφίμων. Αναφέρθηκε, επίσης, στις τρέχουσες εξελίξεις σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με τη θέσπιση νομικά δεσμευτικών στόχων μείωσης σπατάλης τροφίμων προς επίτευξη ως το 2030. «Ανεξαρτήτως και πέραν των νομικών υποχρεώσεων, τα Μέλη της Συμμαχίας αναλαμβάνουν σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις. Χαιρετίζουμε την προσχώρηση της ΕΞΑΑΑ στη Συμμαχία και τη δέσμευση συμβολής στη συλλογική προσπάθεια για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.
“Η μείωση της σπατάλης τροφίμων αποτελεί πυλώνα αειφορίας για τα Ηνωμένα Εθνών και την ΕΕ. Για τις επιχειρήσεις και τον άνθρωπο είναι υποχρέωση προσφοράς στην κοινωνία και το μέλλον της. Η πιστοποίηση δίνει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να το πετύχουν μέσα από μια συστηματική καθημερινή προσέγγιση και να το επικοινωνήσουν με την αξιοπιστία της πιστοποίησης, με βάση το σχήμα No Food Waste της TÜV AUSTRIA Hellas” ανέφερε κατά την παρουσίασή του ο κος Χαράλαµπος Αγγελούδης, Αν. Γενικός Δ/ντής της TÜV AUSTRIA Hellas.
Η κα Νόνικα Μπάκα, Διευθύντρια Νοµοκανονιστικής Συµµόρφωσης & Υπεύθυνη Τµήµατος Πιστοποίησης Υπηρεσιών Τουρισµού της TÜV AUSTRIA Hellas, παρουσιάζοντας ισχύουσες καλές πρακτικές στη φιλοξενία για τη Μείωση και Πρόληψη της Σπατάλης Τροφίµων, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο κλάδος της φιλοξενίας μπορεί να αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους συντελεστές για την ανατροπή της παρούσας κατάστασης, όσον αφορά στη σπατάλη τροφίμων στη χώρα μας, καθώς επηρεάζει τόσο τα επιχειρηματικά όσο και τα καταναλωτικά πρότυπα. Είναι γεγονός ότι κάθε ξενοδοχείο είναι μοναδικό, παρ’ όλα αυτά, η συνειδητοποίηση, η μέτρηση-παρακολούθηση των επιπέδων σπατάλης τροφίμων, η δέσμευση και εμπλοκή με ενεργή συμμετοχή του προσωπικού και η ενημέρωση-εκπαίδευση όλων των εμπλεκόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων και των επισκεπτών ενός ξενοδοχείου, μπορούν να αποτελέσουν δομικά στοιχεία προς τη λύση αυτού του περιβαλλοντικού, οικονομικού και κοινωνικού προβλήματος».
- 1) Με λαμπρότητα τα εγκαίνια του Hilton Garden Inn Athens Syggrou Avenue
- 2) Άδειες για μία γεώτρηση και χρήση νερού σε ξενοδοχεία στην Πάτμο και στη Μύκονο
- 3) Anantara Santorini Abu Dhabi Retreat: Άρωμα Κυκλάδων με φόντο τον Αραβικό Κόλπο
- 4) Hilton | Η ποιοτική φιλοξενία ξεκινά (και τελειώνει) με ένα χαμόγελο
17/05 08:35
17/05 07:05
Μεγάλη τουριστική επένδυση 75,9 εκατ. ευρώ από τον λιβανέζικο όμιλο Μπερζάουι στη Σύρο
17/05 06:45
Ελληνικός τουρισμός: Ποιοι προορισμοί «κερδίζουν» πτήσεις φέτος από Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία
16/05 16:46
Η Κρήτη στην παγκόσμια σκηνή του SUP – 10 χρόνια Agios Nikolaos on SUP
16/05 16:07
Με λαμπρότητα τα εγκαίνια του Hilton Garden Inn Athens Syggrou Avenue
16/05 15:21
16/05 14:56
16/05 14:54
16/05 14:52
16/05 14:48
Η Lufthansa προχωρά σε ριζική αναδιάρθρωση του ομίλου – Έρχεται η «Matrix Next Level»
16/05 14:37
Θεσσαλονίκη | Νέος φωτισμός σε 11 σπουδαία μνημεία επί της οδού Εγνατία
16/05 11:05
ΠΟΞ | Νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τους ηλεκτρολόγους στα ξενοδοχεία
16/05 10:36
16/05 10:09
16/05 09:43
Πάνω από 4.000 συμμετοχές, 70 δράσεις και νέες εμπειρίες στο Navarino Challenge 2025!
16/05 09:23
Η Σαντορίνη υποδέχεται το 6ο Περιφερειακό Συνέδριο της Π.Ο.Ξ. – Πρώτη φορά στις Κυκλάδες
16/05 08:08
16/05 07:23
Σημαντική τουριστική επένδυση στην Κέα από την Inmo Parck Invest
16/05 07:09
16/05 07:00
Αποφάσεις για 5 ξενοδοχεία σε Αθήνα, Μύκονο, Ρόδο, Ξάνθη και Χανιά
16/05 06:52
16/05 06:15
Δήμος Σίφνου: Περιορισμός οικοδομικών εργασιών την τουριστική περίοδο
16/05 06:14
16/05 06:12
Άδειες για μία γεώτρηση και χρήση νερού σε ξενοδοχεία στην Πάτμο και στη Μύκονο
16/05 06:10
Ο δήμαρχος Κιμώλου Κ.Βεντούρης στο TN | Μιλάμε στην ψυχή του επισκέπτη - Αισιοδοξία για τη σεζόν
16/05 06:09
Επιτροπές τουριστικής ανάπτυξης και προβολής των δήμων Σαρωνικού, Λουτρακίου-Περαχώρας και Αλοννήσου
16/05 06:05
SkyUp Airlines: Νέες συνδέσεις με Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο από τη Μολδαβία
15/05 19:27
Πέθανε ο θρύλος Κώστας Ζουγανέλης, ο άνθρωπος που έκανε τη Μύκονο παγκόσμιο προορισμό
15/05 19:23
«Ακτή Βουλιαγμένης» | Εκδήλωση ενδιαφέροντος από 7 επενδυτικά σχήματα
15/05 16:25
“The Crete Trip 2025” | Η Κρήτη υποδέχθηκε 800 φοιτητές από 50 χώρες
15/05 14:45
Έρευνα | Τάσεις και προκλήσεις στους επαγγελματίες του κλάδου της Τεχνολογίας
15/05 14:11
Προβολή της Ρόδου από τον διάσημο Ελβετό instagramer και you tuber Loris Zimmerli
15/05 13:21
FedHATTA: Άνοιγμα νέου τουριστικού «ορίζοντα» στη Ναμίμπια – Συνάντηση με διπλωματικούς εκπροσώπους
15/05 13:14
Όλγα Κεφαλογιάννη | Η συμβολή των γυναικών στην αναμόρφωση του δικαίου και της απονομής δικαιοσύνης
15/05 13:05
Anantara Santorini Abu Dhabi Retreat: Άρωμα Κυκλάδων με φόντο τον Αραβικό Κόλπο
15/05 12:54
Τα πολυτελή brands στο στόχαστρο χάκερς | Κλοπή δεδομένων κατήγγειλε (και) η Dior
15/05 12:24
Mastercard | Οι ταξιδιωτικές τάσεις το 2025- στο επίκεντρο τα «ταξίδια με σκοπό»
15/05 12:18
Επενδυτική άνθηση στα ξενοδοχεία στην Ευρώπη | Ρεκόρ σε πολυτελή brands και μετατροπές
15/05 12:06
Τουρκία | Πρόστιμα στους επιβάτες που σηκώνονται από τις θέσεις τους πριν σταθμεύσει το αεροπλάνο
15/05 11:56
«Ήρωας γίνεσαι όταν προλαμβάνεις!» - Μήνυμα της Περιφέρειας Κρήτης για την αντιπυρική περίοδο
15/05 11:30
H ECTAA απαιτεί προστασία από την αφερεγγυότητα των αεροπορικών εταιρειών
15/05 10:55
Ο Έλληνας νέος Executive Chef στο Fairmont Waterfront στο Βανκούβερ
15/05 10:42
H τιμή καθορίζει πλέον την επιλογή προορισμού – Προβληματισμός για τα ξενοδοχεία της Ισπανίας
15/05 10:30
15/05 08:26
15/05 07:31
15/05 07:22
Σέριφος: Ημερίδα για την ανεξέλεγκτη δόμηση και τον τουρισμό
15/05 07:21
ΙΑΤΑ: Νέο δεκαετές σχέδιο εκσυγχρονισμού της διαχείρισης αποσκευών στις πτήσεις
15/05 07:16
15/05 07:10
Fraport: Ποιοι προορισμοί «έσπασαν τα κοντέρ» τον Απρίλιο – «Χαμηλές πτήσεις» για Σαντορίνη
15/05 07:05
Η κλιματική κρίση στον τουρισμό: 6 διεθνείς προορισμοί υπό παρακολούθηση
15/05 07:04
15/05 06:59
15/05 06:44
Συνεργασία Πανεπιστημίων Δυτικής Αττικής και Ελληνικού Μεσογειακού για μεταπτυχιακό στη φιλοξενία
15/05 06:20
15/05 06:12
Αθλητικό καλοκαίρι στα Τρίκαλα: Στίβος, ποδηλασία και νέες γενιές σε δράση
15/05 06:10
14/05 16:59
Κοινωνικός τουρισμός | Μέχρι και αύριο οι αιτήσεις για 300.000 vouchers ΔΥΠΑ
14/05 16:54
UN Tourism | Η Γεωργία αποσύρει την υποψηφιότητα Z. Pololikashvili – Στηρίζει τον υποψήφιο των ΗΑΕ
14/05 14:37
H Όλγα Κεφαλογιάννη στον Πανελλήνιο Όμιλο Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης
14/05 13:36
Τροπολογία με τουριστικό ενδιαφέρον | Αποκατάσταση της σταθερότητας στην οικοδομική δραστηριότητα
14/05 13:19
Ryanair | Πρόστιμο 3.230 ευρώ σε επιβάτη της για αναστάτωση πτήσης
14/05 13:08
United Airlines | Premium εμπειρίες στο νέο αεροσκάφος Boeing 787-9
14/05 12:53
Στ. Αρναουτάκης: «Η νέα γενιά αναδεικνύει την κρητική γαστρονομία»
14/05 12:45
Χάρης Θεοχάρης | Ο UN Tourism πρέπει να αντιπροσωπεύει τον δυναμισμό του παγκόσμιου τουρισμού
14/05 12:19
14/05 11:56
14/05 11:53
Χρίστος Δήμας: Στο 77% η πρόοδος κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος
14/05 11:03
14/05 10:31
Παρουσιάστηκε η νέα Airbnb | 3 καινοτομίες που αλλάζουν το μοντέλο της ταξιδιωτικής φιλοξενίας
14/05 10:25
14/05 10:18
14/05 09:22
14/05 07:26
Τα ονόματα 2 νέων ιδιοκτητών πολυτελών κατοικιών στο Ελληνικό
14/05 07:05
14/05 07:05
14/05 07:01
Condé Nast Traveller | Δύο ελληνικά ξενοδοχεία στα 22 πιο ενδιαφέροντα καινούρια στην Ευρώπη
14/05 06:36
14/05 06:30
Δήμος Παρανεστίου: Πώς θα ενισχυθεί ο στρατιωτικός τουρισμός στην περιοχή
14/05 06:22
Οι Επιτροπές Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής των Δήμων Βόλβης, Παγγαίου και Μεσολογγίου
14/05 06:18
14/05 06:10
Ένωση Ξενοδόχων Τουρκίας | 1,4 εκατ. Τούρκοι τουρίστες στην Ελλάδα το 2025 - προτάσεις συνεργασίας
14/05 06:10
14/05 06:05
14/05 00:05
10% περισσότερα ταξίδια από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι | Allianz Partners
13/05 18:15
Hilton | Η ποιοτική φιλοξενία ξεκινά (και τελειώνει) με ένα χαμόγελο
13/05 17:23
13/05 17:14
Celestyal: Διπλασιασμός των προσεγγίσεων στη Ντόχα και ενίσχυση της συνεργασίας με το Κατάρ
13/05 16:46
Δήμος Ρόδου: Βραβεία σε Ινδό φιλάνθρωπο και ζευγάρι Ολλανδών τουριστών- φίλων του νησιού
13/05 16:33
Η Όλγα Κεφαλογιάννη στο ΕΒΕΑ | Σύνδεση του τουρισμού με το εμπόριο και τη μεταποίηση
13/05 16:24
Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για υποδομές στάθμευσης τροχόσπιτων ζητεί η Έλενα Κουντουρά
13/05 16:14
Καλαμαριά | «Όχι» στον αποκλεισμό της από τον σχεδιασμό ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου
13/05 11:42
Η TUI χρησιμοποιεί πτήσεις τρίτων για να ενισχύσει την επιμήκυνση της σεζόν
13/05 11:12
ΕΟΤ: Προβολή της Ελλάδας στη Σουηδία ως προορισμού για silver τουρισμό
13/05 11:02
Φόβοι για αύξηση των τουριστικών φόρων στην Ισπανία λόγω υπερτουρισμού
13/05 10:49
Στη Γκάνα ο Χάρης Θεοχάρης | Σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη της Αφρικής
13/05 10:46
Προς ένταξη η Πρέβεζα στον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Ιστορικών Λουτροπόλεων
13/05 10:43
13/05 10:35
Πιερία: Βραβείο «Olympus Riviera Ambassadors» σε Γερμανούς τουρίστες
13/05 10:30
Συμφωνία Wyndham - Le Park Concord | 100 ξενοδοχεία Super 8 στη Σαουδική Αραβία
Η Κρήτη στην παγκόσμια σκηνή του SUP – 10 χρόνια Agios Nikolaos on SUP
Με λαμπρότητα τα εγκαίνια του Hilton Garden Inn Athens Syggrou Avenue
Θεσσαλονίκη | Νέος φωτισμός σε 11 σπουδαία μνημεία επί της οδού Εγνατία
Η Lufthansa προχωρά σε ριζική αναδιάρθρωση του ομίλου – Έρχεται η «Matrix Next Level»
Ο δήμαρχος Κιμώλου Κ.Βεντούρης στο TN | Μιλάμε στην ψυχή του επισκέπτη - Αισιοδοξία για τη σεζόν
Ελληνικός τουρισμός: Ποιοι προορισμοί «κερδίζουν» πτήσεις φέτος από Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία
ΠΟΞ | Νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τους ηλεκτρολόγους στα ξενοδοχεία
( 0 )