Η σημασία της διαχείρισης απορριμμάτων τροφίμων στη φιλοξενία
‘Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα της βιωσιμότητας, είναι τα απορρίμματα τροφίμων και ο τρόπος διαχείρισής τους, διαδικασία που μπορεί να προκαλεί άγχος στον κλάδο της φιλοξενίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα του Δρ. Carlos Martin-Rios καθηγητή στο EHL Hospitality Business School, οποίος ειδικεύεται μεταξύ άλλων στη βιωσιμότητα και τη λέκτορα του EHL κα Julneth Rogenhoger, αν μπει μια σειρά στα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν, σε συνδυασμό με τις προσφερόμενες λύσεις, η σπατάλη και η απώλεια τροφίμων μπορεί να περιοριστεί στο ελάχιστο.
Σε αυτό, βοηθάει κυρίως η χρήση μετρήσεων και τυποποιημένων υπολογισμών που προσδιορίζει τις πραγματικές ποσότητες τροφίμων που σπαταλούνται, και ως εκ τούτου, στο πραγματικό κόστος τους.
Γιατί είναι πρόβλημα η σπατάλη τροφίμων;
Τα τελευταία χρόνια, η διαχείριση των απορριμμάτων τροφίμων έχει γίνει ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα στον κλάδο της φιλοξενίας. Είτε πρόκειται για μείωση του κόστους είτε για μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η σπατάλη τροφίμων είναι σημαντική, όχι μόνο για τους ξενοδόχους και τα στελέχη της διοίκησης, αλλά και για τον μέσο επισκέπτη.
Επιφανειακά, η διαχείριση των απορριμμάτων τροφίμων φαίνεται ότι είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί. Οι ξενοδόχοι έχουν ήδη αρχίσει να αντιμετωπίζουν το θέμα με προγράμματα και έργα, αλλά κάνουν τη διαφορά αυτές οι προσπάθειες;
Το φαινόμενο της σπατάλης τροφίμων μπορεί να προσεγγιστεί με δύο ξεχωριστές στρατηγικές. Πρόληψη της σπατάλης τροφίμων και διαχείριση απορριμμάτων τροφίμων. Για παράδειγμα, σε ένα εστιατόριο, η πρόληψη της σπατάλης τροφίμων θα εξέταζε στρατηγικές όπως η προετοιμασία λιγότερου φαγητού και η διαχείριση των απορριμμάτων φαγητού θα εξέταζε τι να κάνει με τα βρώσιμα τρόφιμα που έχουν απομείνει. Και οι δύο στρατηγικές συνδέονται και έχουν ως στόχο τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.
Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν τυπικές μέθοδοι για τον τρόπο ποσοτικοποίησης της απώλειας τροφής. Η χρήση μετρήσεων όπως η Αξιολόγηση Κύκλου Ζωής (LCA) δίνει πληροφορίες για το πρόβλημα της σπατάλης.. Μια άλλη στρατηγική που έχει συζητηθεί τελευταία είναι η πραγματική λογιστική κόστους (TCA) για τα τρόφιμα.
Η TCA για τα τρόφιμα στοχεύει στον υπολογισμό της ακριβούς τιμής των τροφίμων λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο το κόστος παραγωγής, αλλά και το έμμεσο κόστος (κοινωνικό και περιβαλλοντικό) που σχετίζεται με τα τρόφιμα. Το πλεονέκτημα της γνώσης του πραγματικού κόστους του φαγητού, είναι ότι μπορεί να υπολογιστεί η πραγματική τιμή του.
Κοινωνικό κόστος: Το πραγματικό κόστος ενός φρούτου
Έχει σκεφτεί ποτέ κανείς το πραγματικό κόστος ενός φρούτου; Ο οργανισμός True Price, έχει κάνει αυτόν τον υπολογισμό. Το πραγματικό κόστος μίας μπανάνας, για παράδειγμα, εκτός από το να περιλαμβάνει το πάγιο κόστος, λαμβάνει υπόψη και το κοινωνικό κόστος, π.χ. τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας των αγροτών και το περιβαλλοντικό κόστος όπως η κατανάλωση νερού, οι εκπομπές άνθρακα για τη μεταφορά και η εκμετάλλευση της γης.
Στο σούπερ μάρκετ, ο καταναλωτής πιστεύει με ευκολία ότι τα προϊόντα Fairtrade είναι πιο ακριβά. Η κύρια διαφορά της τιμής, οφείλεται στο ότι τα προϊόντα δεν περικλείοουν όλα τα εξωτερικά κόστη που σχετίζονται με την αλυσίδα εφοδιασμού τους. Ο οργανισμός True Price δείχνει πώς το Fairtrade μπορεί ήδη να μειώσει το κόστος των εξωτερικών παραγόντων, δείχνοντας σημαντική διαφορά μεταξύ των τιμών αναφοράς και του Fairtrade. Αυτή η ιδέα θα μπορούσε να προσαρμοστεί στο πλαίσιο των απορριμμάτων τροφίμων, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διαφορετικές εξωτερικές αναθέσεις που συνδέονται με τη σπατάλη τροφίμων.
Πώς πρέπει να υπολογίζεται η σπατάλη τροφίμων
Η γνώση της πραγματικής τιμής των τροφίμων θα μπορούσε να βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με το κρυφό κόστος της σπατάλης τροφίμων.
Για παράδειγμα, τα τρόφιμα που απορρίπτονται σε αγροκτήματα, εστιατόρια και σούπερ μάρκετ, θα μπορούσαν να υπολογιστούν στην τιμή των προϊόντων, με στόχο τη χρήση των χρημάτων για την υιοθέτηση βιώσιμων επιλογών. Επιπλέον, ένας αυστηρός και τυποποιημένος υπολογισμός των απορριμμάτων, θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία πολιτικών για τη μείωση της ποσότητας των τροφίμων που απορρίπτονται.
Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού για αυτό το ζήτημα, ενώ παράλληλα υπάρχει και μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τα τρόφιμα και τη διαθεσιμότητά τους. Οι πολίτες σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται, τι κάνουν οι άνθρωποι, ως κοινωνία, για όλα αυτά τα τρόφιμα που σπαταλούνται;
Στην άλλη πλευρά αυτής της εξίσωσης, είναι οι επαγγελματίες. Τι είδους δεξιότητες έχουν; Διαθέτουν τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα; Τι μπορούν να κάνουν για να μάθουν και να αποκτήσουν καλύτερες δεξιότητες, ώστε όχι μόνο να αντιμετωπίσουν το ζήτημα ως έχει, αλλά και να το αποτρέψουν από το να συμβεί στο μέλλον;
Υπερπληθυσμός, κακή δι-υπηρεσιακή επικοινωνία, ανεπαρκώς εκπαιδευμένο προσωπικό, κακή διαχείριση του αποθέματος, λάθη προγραμματισμού μενού. Αυτά είναι μόνο μερικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ξενοδοχεία και οι ξενοδόχοι σε καθημερινή βάση γύρω από το φαγητό.
Τι μπορεί να κάνει ο κλάδος της φιλοξενίας για να μετριάσει αυτά τα ζητήματα, και τι μπορούν να κερδίσουν οι επισκέπτες καθώς και η κοινωνία από την αντιμετώπισή τους; Σε σχετικό podcast στο Hotels Magazine, ο Δρ. Carlos Martin-Rios, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο κλάδος της φιλοξενίας δεν θα πρέπει να εκλαμβάνει τη βιωσιμότητα ως έναν τομέα, αλλά να τη «σπάσει» σε μικρότερα κομμάτια, εκ των οποίων το καθένα θα έχει τη δική του διοίκηση και στρατηγική. Με αυτόν τον τρόπο, η βιωσιμότητα θα είναι ευκολότερη στη διαχείριση.
Τέλος, ο Δρ. Martin-Rios επεσήμανε ότι τα βασικά στοιχεία που μπορούν να συμβάλλουν συνδυαστικά σε μία αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων τροφίμων στην φιλοξενία, είναι η χρήση προγραμμάτων, η πρόληψη, οι μετρήσεις και ο εκ των προτέρων προγραμματισμός, σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα τμήματα και προμηθευτές εντός και εκτός ξενοδοχείων.
- 1) CNT Hot List: Τρία Ελληνικά ξενοδοχεία στα καλύτερα νέα στον κόσμο για το 2024
- 2) Κατεδάφιση ετοιμόρροπου ξενοδοχείου στη Νάξο και μπαρ σε ξενοδοχείο στο Πόρτο Χέλι - Απόφαση για το Ξενία Κοζάνης
- 3) Ελληνικά ξενοδοχεία: Αυτά είναι τα καλύτερα για το 2024 σύμφωνα με τους χρήστες της Tripadvisor
- 4) Tripadvisor | 12 Ελληνικά ξενοδοχεία στα Best of the Best του παγκόσμιου τουρισμού - Πολλαπλές Ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διακρίσεις
25/04 15:30
"Υπερτουρισμός" | Πρέπει να συζητάμε για αναβάθμιση της προσφοράς και όχι για περιορισμό της ζήτησης
25/04 15:25
Η Hilton ανοίγει 10 νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς – ανάμεσά τους και η Ελλάδα
25/04 14:36
HOTREC | Οι πολιτικές προτεραιότητες του κλάδου της φιλοξενίας ενόψει των ευρωεκλογών
25/04 14:28
Ευρωπαϊκά ξενοδοχεία: Αυτά είναι τα νέα κριτήρια κατηγοριοποίησης σε αστέρια
25/04 14:10
Τουρισμός | To 20% των Αμερικανών σκέφτονται τις επόμενες διακοπές, ενώ βρίσκονται σε διακοπές!
25/04 13:42
Θεσσαλονίκη | Οι πτήσεις της Aegean στη Γεωργία ανοίγουν μια νέα αγορά
25/04 13:36
25/04 13:18
Αυξημένο το ενδιαφέρον των Κυπρίων για την Ελλάδα και το 2024
25/04 12:31
25/04 12:11
Ραντεβού το φθινόπωρο για το νέο πλαίσιο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
25/04 12:00
Μακροζωία: Η Personal Wellness σκιαγραφεί την επόμενη μέρα του τουρισμού ευεξίας
25/04 10:55
APT Travelmarvel: Διευρύνεται το πρόγραμμα κρουαζιέρας στα Ελληνικά νησιά το 2025
25/04 10:44
Ανέπαφη πληρωμή με τραπεζική κάρτα στα λεωφορεία των γραμμών Express του Αερολιμένα Αθηνών
25/04 09:17
Τουρισμός | 5 ευρώ η είσοδος στη Βενετία από σήμερα 25 Απριλίου
25/04 07:59
13ος Διεθνής Αγώνας Δρόμου Υπεραπόστασης Δόλιχος Δελφοί –Ολυμπία
25/04 07:10
25/04 07:08
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές στα Νότια Προάστια
25/04 07:06
Ο ΕΟΤ ενισχύει οικονομικά την κινηματογραφική ταινία "Υπάρχω" για τη ζωή του Στέλιου Καζαντζίδη
25/04 07:03
24/04 17:24
24/04 17:06
24/04 16:56
Project VORIA | Πώς θα είναι το συγκρότημα πολλαπλών χρήσεων με το καζίνο στο Μαρούσι
24/04 15:00
EasyJet: 22 νέες αεροπορικές συνδέσεις με Ελλάδα το καλοκαίρι του 2024
24/04 14:43
The Athenaeum | Ανοίγει στις αρχές Μαΐου νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο κέντρο τη Αθήνας
24/04 14:10
24/04 13:30
Norwegian Cruise Line: Το πρόγραμμα κρουαζιέρας στην Ελλάδα για το 2024
24/04 13:04
24/04 12:49
CNT Hot List: Τρία Ελληνικά ξενοδοχεία στα καλύτερα νέα στον κόσμο για το 2024
24/04 12:01
24/04 11:53
24/04 11:14
Τουρισμός ευεξίας | Οι 5 νέες τάσεις, που καθορίζουν τον σύγχρονο ταξιδιώτη ευεξίας
24/04 10:41
24/04 07:31
Επισκευές σε ξενοδοχείο στη Ρόδο - ανακαίνιση του Σαλάντι Beach Hotel στην Ερμιονίδα
24/04 07:27
Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για τον εκσυγχρονισμό του Υδροθεραπευτηρίου Αγιασμάτων στη Χίο
24/04 07:24
Παρατηρήσεις για τη μελέτη ανάπλασης της πλατείας Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη
24/04 07:22
24/04 07:19
23/04 16:44
23/04 16:23
+14,4% η επιβατική κίνηση στα 39 αεροδρόμια της χώρας το α' τρίμηνο
23/04 16:05
23/04 15:56
23/04 15:24
Συνεργασία Deloitte - ΠΟΞ για εκπαιδευτικά εργαστήρια στα μέλη της
23/04 15:08
Travel + Leisure: Το Katikies Santorini ανάμεσα στα 500 καλύτερα ξενοδοχεία στον κόσμο για το 2024
23/04 13:50
Μαρίνα Πόρτο Χέλι | Υψηλή πληρότητα το 2023 - Ανάπτυξη 29% το 2024
23/04 13:43
23/04 13:43
Η Celestyal παρουσιάζει τις ημερήσιες εκδρομές «National Geographic Day Tours»
23/04 12:36
Το Γραφείο ΕΟΤ στο Ηνωμένο Βασίλειο καλύτερος οργανισμός τουρισμού για το 2023
23/04 12:19
23/04 11:58
Ελληνικά ξενοδοχεία: Αυτά είναι τα καλύτερα για το 2024 σύμφωνα με τους χρήστες της Tripadvisor
23/04 11:28
23/04 11:28
23/04 11:07
23/04 10:33
23/04 07:05
Δήμος Σκιάθου: Να καταργηθεί το εισιτήριο στο Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου, κάνει ζημιά στον τουρισμό
23/04 07:03
Ταξίδι εξοικείωσης στην Ανατολική Χαλκιδική για τουριστικούς πράκτορες από το Καζακστάν
23/04 07:02
Θάσος | Ψήφισμα για την υποβάθμιση των πορθμειακών γραμμών - Κινδυνεύει ο τουρισμός
23/04 06:55
23/04 06:52
Δήμος Νότιας Κέρκυρας: Στήριξη των εργαζομένων στον τουρισμό για την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους
22/04 18:46
Ε.Ξ. Θεσσαλονίκης | Έρευνα: Προβληματίζει η εικόνα της πόλης - μετατροπή του Ο.Τ.Θ. σε DMO
22/04 18:38
22/04 16:09
Booking.com | Σε σημείο «κόπωσης» το 28% των ταξιδιωτών για το ζήτημα της αειφορίας
22/04 15:18
22/04 14:58
22/04 12:39
FedHATTA: Αυξημένη από πέρυσι η ταξιδιωτική κίνηση του Πάσχα – Πού θα ταξιδέψουν φέτος οι Έλληνες
22/04 11:53
Αυθαίρετα σε 14 κλαμπ/εστιατόρια και ξενοδοχεία της Μυκόνου εντόπισαν οι επιθεωρητές
22/04 11:45
Κανάρια: Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι διαδηλώνουν κατά του μαζικού τουρισμού
22/04 11:17
Η Βαρκελώνη «κατέβασε» από τη Google διαδρομή λεωφορείου για να μην τη χρησιμοποιούν οι τουρίστες
22/04 11:11
22/04 10:51
22/04 10:31
22/04 10:03
22/04 07:26
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Διαγωνισμός για τη μίσθωση κλινών στη Λήμνο
22/04 07:23
22/04 07:20
22/04 07:19
Επέκταση αεροδρομίου Τιράνων λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης
22/04 07:17
21/04 11:13
Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην έκθεση «Μόδα και Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004 – Παρίσι 2024»
21/04 11:03
Χάρης Δούκας | Η Αθήνα εισέπραξε μόλις 42 λεπτά ανά τουρίστα που επισκέφτηκε την πόλη το 2023!
21/04 10:52
Όλγα Κεφαλογιάννη | Έρχονται προδιαγραφές λειτουργίας και ασφαλείας στα Airbnb
21/04 07:57
20/04 12:08
traveloffpath.com | H Aθήνα δεν αντέχει τον υπερτουρισμό - Αυτός είναι ο εναλλακτικός προορισμός!
20/04 11:58
ΕΟΤ: Συμμετοχή σε εκδηλώσεις του FTI Touristik σε 5 πόλεις της Γερμανίας
20/04 11:54
Ταξίδι εξοικείωσης για προβολή των Χανίων και της γαστρονομίας της Κρήτης
20/04 11:52
Ατομικό και Ομαδικό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκακιού στη Λάρισα
19/04 17:25
Expedia: Δύο νέα προγράμματα αειφόρου τουρισμού για τους προορισμούς
19/04 16:42
«MyCoast»: Νέα ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες
19/04 16:09
ΕΣΠΑ: 6.669 αιτήσεις για ίδρυση νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων
19/04 16:04
19/04 15:51
Ελληνικός τουρισμός: +24,5% οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το α’ δίμηνο του 2024
19/04 15:28
19/04 14:45
Η Σκιάθος αλλάζει πρόσωπο στον τουρισμό | βιωσιμότητα μέσω διεθνών συνεργασιών
19/04 13:03
ΚΥΑ: Αυτές είναι οι 198 «Απάτητες παραλίες» - Δεν παραχωρούνται, δεν μπαίνουν ξαπλώστρες
19/04 12:58
X. Design Week × Marketing Greece: Ένα τριήμερο event από και για τον τουρισμό
19/04 12:21
Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων: Πρώτη στην ικανοποίηση επισκεπτών η Ήπειρος
19/04 11:43
Στις 27 Απριλίου ανοίγει το νέο πολυτελές ξενοδοχείο Nammos Hotel Mykonos
19/04 11:34
Τουριστική συνεργασία Χαλκιδικής- Τοσκάνης: Τριήμερο συμπόσιο με ανταλλαγή απόψεων
19/04 11:30
19/04 11:19
19/04 10:56
19/04 10:21
Τουρισμός ευεξίας | Οι 5 νέες τάσεις, που καθορίζουν τον σύγχρονο ταξιδιώτη ευεξίας
EasyJet: 22 νέες αεροπορικές συνδέσεις με Ελλάδα το καλοκαίρι του 2024
Project VORIA | Πώς θα είναι το συγκρότημα πολλαπλών χρήσεων με το καζίνο στο Μαρούσι
The Athenaeum | Ανοίγει στις αρχές Μαΐου νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο κέντρο τη Αθήνας
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές στα Νότια Προάστια
Ο ΕΟΤ ενισχύει οικονομικά την κινηματογραφική ταινία "Υπάρχω" για τη ζωή του Στέλιου Καζαντζίδη
Ραντεβού το φθινόπωρο για το νέο πλαίσιο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
CNT Hot List: Τρία Ελληνικά ξενοδοχεία στα καλύτερα νέα στον κόσμο για το 2024
Τουρισμός | 5 ευρώ η είσοδος στη Βενετία από σήμερα 25 Απριλίου
13ος Διεθνής Αγώνας Δρόμου Υπεραπόστασης Δόλιχος Δελφοί –Ολυμπία
Ανέπαφη πληρωμή με τραπεζική κάρτα στα λεωφορεία των γραμμών Express του Αερολιμένα Αθηνών
APT Travelmarvel: Διευρύνεται το πρόγραμμα κρουαζιέρας στα Ελληνικά νησιά το 2025
Norwegian Cruise Line: Το πρόγραμμα κρουαζιέρας στην Ελλάδα για το 2024
Μακροζωία: Η Personal Wellness σκιαγραφεί την επόμενη μέρα του τουρισμού ευεξίας
Θεσσαλονίκη | Οι πτήσεις της Aegean στη Γεωργία ανοίγουν μια νέα αγορά
Τουρισμός | To 20% των Αμερικανών σκέφτονται τις επόμενες διακοπές, ενώ βρίσκονται σε διακοπές!
( 0 )