«Hotel Kitchen: Εδώ το φαγητό έχει αξία»: Πιλοτικό πρόγραμμα του WWF Ελλάς σε 3 ελληνικά ξενοδοχεία

Α Decrease font Enlarge font
«Hotel Kitchen: Εδώ το φαγητό έχει αξία»: Πιλοτικό πρόγραμμα του WWF Ελλάς σε 3 ελληνικά ξενοδοχείαΤο Grecotel Cape Sounio

Αν και τα νοικοκυριά κρατούν τα σκήπτρα στη σπατάλη τροφίμων στην Ευρώπη, οι επιχειρήσεις φιλοξενίας και εστίασης αποτελούν έναν εξίσου κρίσιμο συντελεστή στη σπατάλη τροφίμων τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα, που εξελίσσεται σε ολοένα και πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό παγκοσμίως, λίγες μόνο ξενοδοχειακές μονάδες έχουν ξεκάθαρη στρατηγική για τη μέτρηση και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. 

Με όλα αυτά κατά νου, το WWF Ελλάς, με την υποστήριξη της Unilever Food Solutions, ξεκινά μια νέα πρωτοβουλία με τίτλο «Hotel Kitchen: Εδώ το φαγητό έχει αξία», προσκαλώντας αυτό το καλοκαίρι 3 ελληνικά ξενοδοχεία, το Grecotel Cape Sounio (Σούνιο), το Aquila Rithymna Beach (Ρέθυμνο) και το Marriott Athens (Αθήνα). Μέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, τα ξενοδοχεία αυτά καλούνται να λάβουν μέρος σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής ορθών πρακτικών για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και να γίνουν παράδειγμα καινοτομίας και θετικών αλλαγών για τον ξενοδοχειακό κλάδο, αλλά και την κοινωνία.

Υιοθετώντας ένα εύκολο και αξιόπιστο μηχανισμό καταγραφής της σπατάλης σε όλο το φάσμα της προμήθειας, προετοιμασίας και κατανάλωσης φαγητού, τα συμμετέχοντα ξενοδοχεία αναμένεται να αποκομίσουν πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Σημειώνεται πως σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες* κάθε δολάριο που επενδύεται στην πρόληψη της σπατάλης τροφίμων μπορεί να επιφέρει ως και 14 φορές μεγαλύτερη απόδοση της επένδυσης, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος στις προμήθειες πρώτων υλών, το κόστος εργασίας και τα τελικά απορρίμματα.

Μέσα από την ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού ενός ξενοδοχείου, αλλά και με την ενημέρωση των επισκεπτών για το ρόλο τους στην ανάδειξη της αξίας και τη σωστή αξιοποίηση της τροφής, το πρόγραμμα στοχεύει στην προώθηση μίας νέας φιλοσοφίας. Στο επίκεντρο αυτής της νέας φιλοσοφίας βρίσκονται οι επισκέπτες των ξενοδοχείων και η θετική εμπειρία τους, αλλά και η αλλαγή νοοτροπίας και λειτουργίας σε ολόκληρο τον κλάδο υπηρεσιών εστίασης.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2017 στην Αμερική, όπου το WWF US και η Αμερικανική Ένωση Ξενοδοχείων και Καταλυμάτων (AHLA) με την υποστήριξη του Ιδρύματος Rockefeller, δημιούργησαν έναν αναλυτικό οδηγό που λειτουργεί ως εργαλείο για τη μέτρηση και την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων. Τα 10 ξενοδοχεία** που συμμετείχαν ενεργά στο πρόγραμμα παρατήρησαν μείωση σπατάλης τροφίμων από 17% έως και 38% μόνο στο διάστημα διεξαγωγής της πιλοτικής δράσης διάρκειας 12 εβδομάδων.

Με την ολοκλήρωση της πιλοτικής φάσης του προγράμματος στην Ελλάδα, διάρκειας 3 μηνών, στα τρία επιλεγμένα ξενοδοχεία, θα δημιουργηθεί μια σειρά από εργαλεία που θα διατίθενται δωρεάν από το φθινόπωρο του 2019 σε ξενοδοχειακές μονάδες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Επιπλέον, τον επόμενο χρόνο, στο πλαίσιο του προγράμματος, θα πραγματοποιηθούν μία σειρά από σεμινάρια σε στελέχη του ξενοδοχειακού κλάδου και σε φοιτητές σχολών μαγειρικής, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αντιληφθούν τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν ως μελλοντικοί επαγγελματίες στη μείωση της σπατάλης τροφίμων και στην ορθή αξιοποίηση των πρώτων υλών.

«Με όραμα την πρόληψη του φαινομένου της σπατάλης τροφίμων και σε συνεργασία με τον ξενοδοχειακό κλάδο,που μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στη βιωσιμότητα και την αειφορία, παρουσιάζουμε για πρώτη φορά στην Ευρώπη το πρόγραμμα «Hotel Kitchen: Εδώ το φαγητό έχει αξία». Η ιδέα του προγράμματος εστιάζει στη σωστή διαχείριση πόρων και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των ξενοδοχείων εξασφαλίζοντας την άριστη εμπειρία των επισκεπτών», σημειώνει η Βίκυ Μπαρμπόκα Υπεύθυνη του προγράμματος στο WWF Ελλάς. «Σπατάλη τροφής σημαίνει σπατάλη νερού, γης και ενέργειας που μας χαρίζει ο πλανήτης. Μόνο αν αρχίσουμε να μετράμε τον όγκο της σπατάλης τροφίμων θα αντιληφθούμε το πολυδιάστατο κόστος του χαμένου φαγητού, θα εκτιμήσουμε περισσότερο την τροφή και θα αναζητήσουμε τρόπους να μειώσουμε τη σπατάλη της, ώστε σταδιακά να την προλαμβάνουμε» καταλήγει.

Ο Γενικός Διευθυντής της Unilever Food Solutions στην Ελλάδα, Γιώργος Τζαβάρας αναφέρει: «Στην UFS, ένας από τους στρατηγικούς πυλώνες της ανάπτυξής μας είναι η καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων που παρατηρείται στη Μαζική Εστίαση. Πιο συγκεκριμένα, ακούγοντας τους προβληματισμούς του ξενοδοχειακού κλάδου για τη δυσκολία στη σωστή διαχείριση τροφίμων και όλα τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται, αποφασίσαμε να στηρίξουμε το πρόγραμμα Hotel Kitchen του WWF Ελλάς. Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε και να κινητοποιήσουμε συνολικά τον κλάδο γύρω από το πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων εφαρμόζοντας πρακτικές και λύσεις που θα μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα από το σύνολο των ξενοδοχείων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό».

Όπως αναφέρει ο Pete Pearson, Director Food Waste, WWF US: «Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί ένα μείζον κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα παγκοσμίως. Ο κλάδος των υπηρεσιών φιλοξενίας μπορεί να γίνει ένας από τους σημαντικότερους συντελεστές στην ανατροπή της παρούσας κατάστασης, καθώς δύναται να αλλάξει τόσο τα επιχειρηματικά, όσο και τα καταναλωτικά πρότυπα. Παρότι κάθε ξενοδοχείο είναι μοναδικό και κάθε αγορά διαφορετική, η μέτρηση της σπατάλης τροφίμων, η ενεργός συμμετοχή του προσωπικού και η ενημέρωση των επισκεπτών ενός ξενοδοχείου στη μείωση του φαινομένου αυτού, μπορούν να αναδυθούν ως καλές πρακτικές που θα θεσμοθετηθούν διεθνώς».

Στοιχεία & αριθμοί για τη Διατροφή και το Περιβάλλον:

  • Η παραγωγή τροφής -συμπεριλαμβανομένων των καλλιεργειών, της κτηνοτροφίας και της υδατοκαλλιέργειας – αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για το περιβάλλον σήμερα.
  • Η παραγωγή τροφίμων έχει οδηγήσει σε απώλεια του 70% της βιοποικιλότητας, σύμφωνα με το Convention on Biological Diversity.
  • Παγκοσμίως, η παραγωγή τροφίμων χρησιμοποιεί το 34% της γης και το 69% του καθαρού νερού, ενώ αντιπροσωπεύει το 24-30% των εκπομπών του θερμοκηπίου (Έκθεση “LivingPlanetReport 2016”).
  • Ταυτόχρονα, το παγκόσμιο διατροφικό σύστημα είναι η κύρια αιτία αποψίλωσης εδαφών και έχει ως αποτέλεσμα την υπεραλίευση του 31,4% των ιχθυαποθεμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο (FAO, 2016). Απειλεί επίσης την άγρια φύση μέσω της πίεσης στις προστατευόμενες περιοχές και τα ενδιαιτήματά της.
  • Στόχος του παγκόσμιου δικτύου του WWF είναι να διασφαλίσει ότι η παραγωγή τροφής θα ανταποκρίνεται στη φέρουσα ικανότητα του πλανήτη και θα προστατεύει τα ενδιαιτήματα και τη βιοποικιλότητα, δεδομένης της αλληλεξάρτησης των συστημάτων διατροφής και του περιβάλλοντος, ειδικά στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής.
  • Κατά τη διάρκεια του πιλοτικού προγράμματος «Hotel Kitchen» τα 10 συμμετέχοντα ξενοδοχεία κατάφεραν να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων από 17 ως 38% στο διάστημα διεξαγωγής του πιλοτικού προγράμματος, χάρη σε μια σειρά καλών πρακτικών. Συγκεκριμένα, μέσα από ανασχεδιασμό της διαμόρφωσης του μπουφέ (μείωση μεγέθους των πιάτων, ακριβέστερος υπολογισμός ποσοτήτων, σχεδιασμός μενού μείωσης σπατάλης, σκεύη ατομικών μερίδων, δωρεά περισσευούμενων τροφίμων)  την εκπαίδευση του προσωπικού για πιο συνετή προετοιμασία και σερβίρισμα φαγητού, αλλά και την ευαισθητοποίηση των πελατών με μηνύματα ευσυνείδητης κατανάλωσης, τα ξενοδοχεία έδωσαν ώθηση στη μείωση του φαινομένου και πρωτοστάτησαν στη μείωση της σπατάλης τροφίμων μέσα από απλές πρακτικές λύσεις και αλλαγές.

 

 

 

 

 

  1. 22/10 18:06

    Μια γλυκιά ελληνογερμανική συνεργασία στη Θεσσαλονίκη

  2. 22/10 16:47

    384 αιτήσεις για ίδρυση και εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων μεταποίησης και τουρισμού στην Κ. Μακεδονία

  3. 22/10 16:34

    2 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση του Radisson Βlu Park Hotel Athens

  4. 22/10 14:59

    TUI: Αύξηση αεροπορικών θέσεων σε 13 αεροδρόμια στο Ην. Βασίλειο- Θέσεις και για Ελλάδα

  5. 22/10 13:57

    TripAdvisor: Αυτά είναι τα 10 καλύτερα πολυτελή εστιατόρια στην Ελλάδα

  6. 22/10 13:51

    FTI: Η Σκιάθος νέος προορισμός για το 2020- Νέο ξενοδοχείο στην Κέρκυρα

  7. 22/10 13:16

    TUI Ρωσίας: Η Ελλάδα στους top 5 προορισμούς στις κρατήσεις για το 2020

  8. 22/10 13:08

    Η On the Beach αξιοποιεί την κατάρρευση του Thomas Cook

  9. 22/10 12:42

    Ισπανικός τουρισμός: Thomas Cook, Brexit και Καταλονία δοκιμάζουν τις αντοχές του

  10. 22/10 12:28

    Η Άντζελα Γκερέκου στην τελετή λήξης του Rose of Charity Sailing Cup 2019

  11. 22/10 12:11

    ΕΣΠΑ: Παράταση του χρόνου υλοποίησης και υποβολής αιτήματος πληρωμής για την Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ

  12. 22/10 11:48

    Wizz Air: Νέες αεροπορικές συνδέσεις Βουδαπέστη - Θεσσαλονίκη το 2020

  13. 22/10 11:43

    Lauda: Νέα σύνδεση με Χανιά το 2020 | Αθήνα και Θεσσαλονίκη στο χειμερινό πρόγραμμα

  14. 22/10 11:39

    Eurowings: Δύο νέες συνδέσεις με Κω και Σαντορίνη το 2020

  15. 22/10 11:29

    Marketing Greece: Η νέα καμπάνια Zero Waste λέει "ΟΠΑ" στις συνήθειες που επιβαρύνουν το περιβάλλον (video)

  16. 22/10 11:27

    EOT: Ανοδικές τάσεις στις αφίξεις Δανών τουριστών στην Ελλάδα και το 2020

  17. 22/10 11:10

    Τουρισμός ευεξίας στην Ελλάδα: Συνέδριο της FEMTEC στη Χαλκιδική

  18. 22/10 11:01

    Τ.Ο. Πελοποννήσου: Εκπαίδευση στο χώρο εργασίας για εποχιακούς εργαζόμενους στη φιλοξενία

  19. 22/10 10:19

    Διαμορφώσεις και επισκευές σε ξενοδοχεία της Κω και των Ιωαννίνων

  20. 22/10 10:16

    Η γαστρονομία της Λέσβου παρουσιάζεται στο Βέλγιο

  21. 22/10 10:09

    Ισπανία: «Ψαρεύει» τουρίστες για αθλητικά γεγονότα και μουσικά φεστιβάλ

  22. 22/10 10:07

    Η υπεροχή στον τουρισμό των νησιών Νοτίου Αιγαίου με αριθμούς

  23. 22/10 10:05

    Τα νέα ξενοδοχεία ως πυλώνας ανάπτυξης του κέντρου της Αθήνας

  24. 21/10 20:07

    Στην Κέρκυρα Τρίτη και Τετάρτη Κόνσολας, Λούλης και Γκερέκου

  25. 21/10 16:18

    Έρευνα | Τουρισμός: Ένας στους 4 ταξιδιώτες απογοητευμένος από τις παροχές πιστότητας στα brand

  26. 21/10 15:43

    St.George Lycabettus Ηotel: To Νikkei Peruvian Restaurant-Bar εγκαινίασε τη σεζόν

  27. 21/10 15:31

    O μικρός παράδεισος 40 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας

  28. 21/10 15:13

    ΟΛΠ: +18% το homeporting στο λιμάνι του Πειραιά

  29. 21/10 14:58

    ΤΑΙΠΕΔ: Πρόσκληση για την αξιοποίηση της μαρίνας Ιτέας

  30. 21/10 14:44

    Γαστρονομικός τουρισμός: Ο «λευκός χρυσός» της Ελλάδας στην 6η έκθεση AIT Expo

  31. 21/10 14:23

    TUI: 6 ελληνικές εμπειρίες διακοπών στις καλύτερες στον κόσμο για το 2019

  32. 21/10 13:48

    DER Touristik: Επανεξέταση των ασφαλιστικών αποζημιώσεων σε περίπτωση πτώχευσης

  33. 21/10 13:43

    Τουρκικός τουρισμός: Ρεκόρ 14 εκατ. τουριστών στην Αττάλεια μέχρι τις 15 Οκτωβρίου

  34. 21/10 12:58

    Xenia 2019: To Ηotel Megatrends Talks θα αποτελέσει πλατφόρμα έμπνευσης και ανταλλαγής ιδεών

  35. 21/10 12:46

    ΕΟΤ: Fam trip για Εσθονούς t.o's σε Αθήνα και Θεσσαλία – Αύξηση 5-7% στις αφίξεις Εσθονών το 2020

  36. 21/10 12:43

    Ελληνικός τουρισμός: + 16,1% οι εισπράξεις τον Αύγουστο, στα 4,18 δισ. ευρώ

  37. 21/10 11:37

    Περιφέρεια Κρήτης: Διασύνδεση με Ακαδημαϊκά ιδρύματα για την ενίσχυση της οικονομίας-επιχειρηματικότητας

  38. 21/10 11:20

    Costa Navarino: Στα 2 δισ. ευρώ η συμβολή του στην τοπική οικονομία

  39. 21/10 10:55

    Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Οι διεθνείς εκθέσεις και τα Workshops που θα συμμετάσχει το 2020

  40. 21/10 10:52

    Διαγωνισμός για υπηρεσίες ταξιδιού στο εξωτερικό

  41. 21/10 10:48

    Αδελφοποίηση της Καρύστου με το Grand Belfort της Γαλλίας

  42. 21/10 10:29

    Στην οικογένεια Καντιληεράκη μισθώνεται 6όροφο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας

  43. 21/10 10:26

    Πωλήσεις 4 ξενοδοχείων σε Αθήνα, Χαλκιδική και Λακωνία από τράπεζες

  44. 20/10 11:28

    Princess Cruises:Το νεότευκτο Sky Princess ξεκινά κρουαζιέρα από τον Πειραιά

  45. 20/10 11:21

    Πειραιώς Leasing: Πωλήσεις ή μισθώσεις ξενοδοχείων σε Ρόδο και Κορινθία και συγκροτημάτων κατοικιών στη Μύκονο

  46. 20/10 11:17

    Τρίτος δημοφιλέστερος μεσογειακός προορισμός για τους Ισραηλινούς τουρίστες η Ελλάδα

  47. 20/10 11:14

    Oι Βέλγοι αγοράζουν σπίτια στην Ισπανία – Προειδοποίηση για τις τιμές των ακινήτων στην Ευρώπη

  48. 19/10 15:14

    Κ.Μητσοτάκης: Αναβαθμίζεται το αεροδρόμιο της Καλαμάτας μέσω σύμβασης παραχώρησης

  49. 19/10 14:21

    Αχ.Κωνσταντακόπουλος: 7 νέα ξενοδοχεία στο Costa Navarino, με 5.000 κλίνες- Πώς θα απογειωθεί ο τουρισμός στη Μεσσηνία

  50. 19/10 12:35

    Δίκτυο μονοπατιών στο Τρίκερι

  51. 19/10 12:23

    Οι εξαγωγικές πρακτικές της Ισπανίας στην Κίνα

  52. 19/10 12:20

    Oι εξαγωγές και οι προοπτικές των ελληνικών κρασιών στη Σιγκαπούρη

  53. 18/10 15:54

    Θεοχάρης: Η Σαντορίνη πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης στο νέο τουριστικό μοντέλο

  54. 18/10 15:05

    Τουρισμός/ IPK-ITB: Οι Ασιάτες ανερχόμενη δύναμη στα διεθνή ταξίδια

  55. 18/10 13:54

    Νέα αρχαιολογικά ευρήματα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων

  56. 18/10 13:47

    FedHATTA: Η Ελλάδα προορισμός της χρονιάς για τους Αμερικανούς τουριστικούς πράκτορες της ASTA

  57. 18/10 13:44

    Η Βαρκελώνη καίγεται – Ανησυχία στους τουρίστες

  58. 18/10 13:06

    Η Marriott αγόρασε το εμβληματικό ξενοδοχείο W στη Ν. Υόρκη

  59. 18/10 13:06

    Ολοκληρώνεται το πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης προορισμών για τη Ρόδο και Σαντορίνη

  60. 18/10 12:49

    Τουρισμός: Το 25% των Αμερικανών θα ταξιδέψει στο εξωτερικό τους επόμενους 18 μήνες

  61. 18/10 12:12

    Συνέδριο ΣΕΤΕ | Ελληνικός τουρισμός: Τώρα είναι η στιγμή των μεγάλων αλλαγών- όλες οι εισηγήσεις

  62. 18/10 12:00

    Virtuoso | Τουρισμός πολυτελείας: H Ελλάδα κορυφαίος προορισμός για το 2020- Οι 6 τάσεις

  63. 18/10 11:19

    Προβολή της ηπειρωτικής Ελλάδας στη Ρωσία

  64. 18/10 10:58

    Με καθυστέρηση 2 ημερών η επιστροφή Γερμανών τουριστών της TUI από την Κρήτη

  65. 18/10 10:55

    Ο οινοτουρισμός στην Κεντρική Μακεδονία- Προβολή στο Παρίσι

  66. 18/10 10:36

    Condor: Νέες πτήσεις προς Πάφο το καλοκαίρι του 2020

  67. 18/10 10:34

    Μεγάλες ζημιές για 40 ξενοδοχεία στην Τενερίφη από την πτώχευση του Thomas Cook

  68. 18/10 10:33

    Η οικογένεια Παπακαλιάτη… ξεπερνά την Thomas Cook με νέες συνεργασίες

  69. 18/10 10:23

    Λονδίνο: η επόμενη μέρα μετά τη συμφωνία

  70. 18/10 10:12

    Στο δίκτυο Network of Regional Hubs η Περιφέρεια Κρήτης

  71. 18/10 10:08

    All Star Greece Motocross στη Μύκονο

  72. 18/10 10:05

    Αναγνωρίστηκαν άλλες 3 Πηγές ως ιαματικές

  73. 18/10 10:04

    Με εντολή Θεοχάρη μειώθηκε το κόστος μίσθωσης του κτιρίου του ΕΟΤ

  74. 18/10 09:55

    O Kωνσταντίνος Λούλης στην Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Δήμου Βόλου

  75. 17/10 17:12

    Γ. Πατούλης: 12μηνος τουρισμός στην Αττική- Προβολή της Περιφέρειας σε ξένες αγορές

  76. 17/10 16:07

    TUI Destination Experiences: Ημέρες καριέρας για π.εργαζομένους του Thomas Cook - Και στην Ελλάδα

  77. 17/10 14:23

    Ο Thomas Cook Γερμανίας απέσυρε την αίτηση για κρατικό δάνειο - Αναζητούνται επενδυτές

  78. 17/10 13:58

    Α. Γκερέκου: Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους

  79. 17/10 13:54

    Δυνητικός κίνδυνος για την ψηφιακή ασφάλεια τα ρομπότ

  80. 17/10 13:13

    Η γαστρονομία της Σαλαμίνας και της Αλοννήσου στην Κίνα

  81. 17/10 12:56

    Jet2: Νέες πτήσεις το 2020 προς Σκιάθο, Πρέβεζα και Κεφαλονιά

  82. 17/10 12:27

    Αναζητώντας το ιδανικό κοινό για το ξενοδοχείο μας

  83. 17/10 12:10

    Α. Μανδρίνος: Εξαντλήθηκε η υπομονή των ξενοδόχων της Θεσσαλονίκης στην πολιτική εκμετάλλευση του Ο.Τ. Προβολής

  84. 17/10 11:41

    Κυπριακός τουρισμός: 8 νέες πτήσεις της Condor στην Πάφο το 2020

  85. 17/10 11:34

    Τα προβλήματα των ταξί σε συνάντηση με την ηγεσία του τουρισμού

  86. 17/10 11:03

    Συνέδριο ΣΕΤΕ | Ι.Ρέτσος: Διαχείριση, εμπειρίες και νέες τάσεις το στοίχημα για τον ελληνικό τουρισμό

  87. 17/10 10:45

    Τουρισμός: Με το λογότυπο της καρδιάς, λειτουργούν πάλι 127 καταστήματα π. Thomas Cook και Neckermann στη Γερμανία

  88. 17/10 10:25

    ΕΟΤ: Προβολή της Αττικής και της Πελοποννήσου σε Ολλανδία και Βέλγιο

  89. 17/10 10:20

    Πρόσκληση ενδιαφέροντος για ταξιδιωτικές υπηρεσίες στο εξωτερικό

  90. 17/10 10:17

    Δήμος Παγγαίου: Ενίσχυση της καινοτομίας στον παραθαλάσσιο τουρισμό

  91. 17/10 10:12

    Εκδηλώσεις για τα 110 χρόνια του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου

  92. 17/10 10:11

    Έργα στο αλιευτικό καταφύγιο Μύτικα Πρέβεζας

  93. 17/10 10:02

    Επενδύσεις εκσυγχρονισμού σε ξενοδοχεία στην Ηγουμενίτσα και στο Ηράκλειο

  94. 17/10 09:50

    “Fashion & Luxury Law & Business”: Σεμινάριο για τη βιομηχανία της μόδας και της πολυτέλειας

  95. 16/10 18:21

    Διευθετείται η αδειοδότηση των Λουτρών Πόζαρ

  96. 16/10 18:10

    Λ.Μενδώνη: Καταδυτικά πάρκα και επισκέψιμοι ενάλιοι χώροι συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη

  97. 16/10 17:51

    Επιμελητήριο Ρεθύμνης: 12 εκατ. ευρώ οι απώλειες στο Ρέθυμνο από την Thomas Cook- Άμεσα μέτρα στήριξης

  98. 16/10 17:31

    Τουρισμός: Το πλάνο δράσεων για την προβολή της Τήνου

  99. 16/10 16:15

    3 εβδομαδιαίες πτήσεις Αθήνα-Πεκίνο όλο το χρόνο

  100. 16/10 15:22

    Ο Τουριστικός Οργανισμός Λουτρακίου στην έκθεση Senior Messe της Στοκχόλμης