Το νέο κύμα των αθηναϊκών micro-bakery

- Γράφει η Χρύσα Κακιώρη
Η Αθήνα ζει τη «δεύτερη άνοιξη» των bakery-cafés. Σε διάφορες γειτονιές της πόλης από το Παγκράτι και το Χαλάνδρι ως το Περιστέρι και τον Πειραιά, ξεπηδά μια νέα γενιά αρτοποιείων που δουλεύουν με τεχνογνωσία, φυσικά προζύμια, διαλεχτά άλευρα και υπομονετικές διαδικασίες ωρίμανσης. Επιλέγουν μικρούς χώρους και από το πρωί ξεφουρνίζουν ποιοτικό ψωμί, σάντουιτς και γλυκά ενώ το βράδυ σερβίρουν κρασί ή aperitivo «θολώνοντας» τα όρια ανάμεσα στις έννοιες φούρνος, καφέ ή all-day snack spot.
Batard
New age αρτοποιείο από δύο σεφ (Δήμος Μπαλόπουλος και Γιώργος Κηρύκος) που μετέφεραν την τεχνογνωσία της κουζίνας στον φούρνο. Με φυσικά προζύμια, διαλεχτά άλευρα και χρόνους ωρίμανσης 48 ωρών, κυνηγάνε με επιμονή την καλή πρώτη ύλη κι αυτό γράφει στη γεύση: ψωμιά με βάθος, τσιαπάτες λαχταριστές (όπως η Drama salami melt τσιαπάτα με πικάντικο σαλάμι Δράμας, gorgonzola και καραμελωμένο κρεμμύδι). Για γλυκό προτείνουν babka, cinnamon rolls και banana cake με σαντιγί και αλατισμένη καραμέλα. Μια νέα άφιξη που ξεφουρνίζει ιδέες με ταυτότητα, στο χώρο που πριν λειτουργούσε το microbakery «Feelings» του Άλεξ Κόνιαρη.
Διεύθυνση: Πύρρωνος 23, Παγκράτι
OK Fyne Microbakery
Μικρής κλίμακας αρτοποιείο-all day στέκι με αυλή και after-office vibe. Η μέρα ξεκινά με φρεσκοψημένα προζυμένια ψωμιά, κρουασάν και cookies, συνεχίζει με σάντουιτς στον φούρνο, και μετά τις 18:00 περνά σε «aperitivo mode». Η έμφαση είναι στο ποιοτικό ψωμί, τα φυσικά προζύμια και τις υπομονετικές ωριμάνσεις που δίνουν σώμα και άρωμα. New age προσέγγιση που ακροβατεί ευχάριστα ανάμεσα σε φούρνο, καφέ και neighborhood bar.
Διεύθυνση: Πλάτωνος 14, Χαλάνδρι
Alouatou
Το όνομά του σημαίνει «ζύμωση» στα βλάχικα και η λέξη αναφέρεται και στο πνεύμα αυτού του micro-bakery που τιμά την ηπειρώτικη πίτα και το προζυμένιο ψωμί από ελληνικά άλευρα (Μύλοι Λούλη & Λήμνου). Το πρωί, η εστίαση πέφτει στην τεχνική και την παράδοση με κιμαδόπιτες, σπανακοτυρόπιτες, μακαρονόπιτες με δικό τους φύλλο, το βράδυ, μεταμορφώνεται σε μικρό μπιστρό με τοπικά/βιοδυναμικά κρασιά και μικρά πιάτα (ταρτάρ, brisket, ψάρι ημέρας). Εδώ η επιμονή στην πρώτη ύλη και στις αργές διαδικασίες ωρίμανσης μεταφράζονται σε καθαρές γεύσεις που αναδεικνύουν ένα new age αρτοποιείο με χαρακτήρα.
Διεύθυνση: Ασκληπιού 87, Εξάρχεια/Νεάπολη
Φαρίν Μουά
Κομψό αρτοποιείο μικρής κλίμακας με εργαστήριο σε κοινή θέα και vintage πινελιές. Καθημερινά βγάζει προζυμένια ψωμιά (πολύσπορο, ελιόψωμο με σκόρδο & ρίγανη, «σοκολάτα-χαρούπι»), focaccia-«πίτσα» με ντομάτα-κρεμμύδι-ελιά, και πίτες με δικό τους φύλλο. Στα γλυκά, ξεχωρίζουν το βάσκικο cheesecake και τα cinnamon rolls. Η φιλοσοφία: τεχνογνωσία, διαλεχτά άλευρα, εποχικότητα και δημιουργική αξιοποίηση υλικών, βγάζει συγκεκριμένο αριθμό προϊόντων και δίνει έμφαση στις πολύ καλές πρώτες ύλες, στην εποχικότητα και στην ανακύκλωση υλικών.
Διεύθυνση: Ερυθραίας 2, Περιστέρι
In Vitro
Ιταλοκαρπάθικος φούρνος που ενώνει το φυσικό προζύμι με τις comfort γεύσεις. Ψωμιά και χειροποίητες φοκάτσιες με τυριά/αλλαντικά δίπλα σε καρπαθιώτικες «τούρτες» (μυζηθρόπιτες με ζύμη τσουρεκιού), νοτιοϊταλικά taralli, cinnamon rolls και brownies. Γλυκιά υπογραφή τα κανόλι συχνά με ΠΟΠ φιστίκι Αιγίνης. Μικρός χώρος, μεγάλη φροντίδα στην πρώτη ύλη και στο σωστό ψήσιμο: ένα new age αρτοποιείο που ξεφουρνίζει ιστορίες και νοστιμιά.
Διεύθυνση: Λ. Χατζηκυριακού, Πειραιάς
- 1) Η μεγαλύτερη γιορτή της μπύρας στην Ελλάδα έσπασε ρεκόρ προσέλευσης
- 2) TASTE ZAKYNTHOS – Η Ζάκυνθος ανέδειξε τον γαστρονομικό και διατροφικό πλούτο της
- 3) Ο τουρισμός στηρίζει τα προϊόντα της ελληνικής γαστρονομίας στην αγορά του Βελγίου
- 4) Από το Αιγαίο στο Μανχάταν: Η άνοδος της ελληνικής κουζίνας
04/10 06:52
04/10 06:33
Ο Λευκός Πύργος: Η Μεταμόρφωση ενός Οθωμανικού Οχυρού σε Σύμβολο της Θεσσαλονίκης
04/10 06:17
Wizz Air | Έξι νέες συνδέσεις με Αθήνα και Θεσσαλονίκη το χειμώνα του 2025/26
04/10 06:13
Πιστοποίηση Green Key στο Amaronda Resort & Spa στην Ερέτρια
04/10 06:13
04/10 04:25
04/10 04:23
04/10 04:15
03/10 18:44
Ηρώ Χατζηγεωργίου | Η δημόσια περιουσία μετατρέπεται σε καταλύτη ανάπτυξης
03/10 16:18
Η Ryanair ζητεί προστασία των υπερπτήσεων όταν απεργούν οι ελεγκτές – Πυρά κατά της Κομισιόν
03/10 16:11
Σχολή Αρτοποιίας Κρήτης (Ηράκλειο) | Νέο Τμήμα -Έναρξη 11/11/2025
03/10 15:53
Air Serbia | Νέα οπτική ταυτότητα με την Παράδοση στο επίκεντρο
03/10 15:49
Ηράκλειο | +4% οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις τον Σεπτέμβριο
03/10 15:43
Μεταρρύθμιση στην τουριστική εκπαίδευση | Αναβιώνει το ξενοδοχείο - εκπαιδευτήριο με σύγχρονα μέσα
03/10 14:27
Νέα βραβεία UN Tourism και FIA για βιώσιμη ανάπτυξη στον αθλητικό τουρισμό
03/10 14:01
ΕΟΤ: Προβολή «άγνωστων» ελληνικών προορισμών στη γαλλική τουριστική αγορά
03/10 13:31
Ryanair | Νέα επίθεση στην ΕΕ για τις καθυστερήσεις στην εναέρια κυκλοφορία - η θέση της Ελλάδας
03/10 13:07
Σφακιά | Στο παγκόσμιο προσκήνιο θεματικού τουρισμού για την ηλιακή έκλειψη του 2027
03/10 10:43
03/10 10:03
03/10 08:18
03/10 07:38
Μήνυμα Airbnb προς τους οικοδεσπότες: Λάβετε μέρος στη διαβούλευση της ΕΕ για τη στέγη
03/10 07:15
Λέσβος: Σταυροδρόμι εθελοντισμού και τουρισμού μέσα από τη Συνάντηση του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού
03/10 07:05
Ο ξενοδοχειακός Όμιλος Μουσαμά καταγράφει θετικά αποτελέσματα το 2024
03/10 06:53
Βραχυχρόνιες μισθώσεις | Εκατοντάδες ακίνητα εκτός - Οι νέες προδιαγραφές και τα... γκρίζα σημεία
03/10 06:52
Ο τουρισμός στηρίζει τα προϊόντα της ελληνικής γαστρονομίας στην αγορά του Βελγίου
03/10 06:35
03/10 06:15
Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Τι έδειξε η πρώτη σεζόν στα ξενοδοχεία
03/10 06:15
03/10 06:12
03/10 06:10
03/10 06:09
Οι διμερείς τουριστικές σχέσεις Ελλάδας - Βοσνίας και Ερζεγοβίνης
02/10 22:58
Η μεγαλύτερη γιορτή της μπύρας στην Ελλάδα έσπασε ρεκόρ προσέλευσης
02/10 20:15
6ο Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης “FOLKWAY” στον Δήμο Χερσονήσου
02/10 20:12
Συνάντηση Κεφαλογιάννη με τον Πρέσβη της Αρμενίας – Ενίσχυση της τουριστικής συνεργασίας
02/10 18:03
Να σωθεί η ισορροπία της Αθήνας – Όχι τουριστικό mall γύρω από την Ακρόπολη
02/10 16:13
Οι ξενοδοχειακές επενδύσεις ο μεγάλος κερδισμένος της ελληνικής κτηματαγοράς
02/10 15:55
FORUM Πολωνικού Επιμελητηρίου Τουρισμού | Γνωριμία με τον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης
02/10 15:49
TASTE ZAKYNTHOS – Η Ζάκυνθος ανέδειξε τον γαστρονομικό και διατροφικό πλούτο της
02/10 15:46
02/10 15:36
Έρευνα Yougov | Πώς οι «τσιμπημένες» τιμές αλλάζουν τις ταξιδιωτικές συνήθειες των Γερμανών
02/10 15:20
10ο Παγκόσμιο Κύπελλο Γκολφ της Turkish Airlines στο Γκολφ Γλυφάδας
02/10 15:10
Selene Vedema 2025: Η Σαντορίνη στο επίκεντρο του παγκόσμιου οινικού στερεώματος
02/10 14:12
TUI | Φθινοπωρινή "τρέλα" των Γερμανών για την Κρήτη – Ποιοι Ελληνικοί προορισμοί είναι περιζήτητοι
02/10 13:46
02/10 13:43
Η Μούσα Καλλιόπη «ξεναγεί» στην Πιερία με 2D και 3D animation
02/10 13:40
Η DKG Development παραδίδει Safe House για θύματα ενδοοικογενειακής βίας στον Πειραιά
02/10 13:38
02/10 10:37
Ανεβαίνει η εμπιστοσύνη των Βρετανών για ταξίδια στο εξωτερικό – Πρωταγωνιστούν οι νεότερες ηλικίες
02/10 10:34
Jet2.com και Jet2holidays: Επεκτείνουν τη θερινή σεζόν στην Κεφαλονιά έως το τέλος Οκτωβρίου 2026
02/10 10:24
Συνεργασία SΤΑΜΑ – MOBIAK για την πυρασφάλεια στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης
02/10 10:17
Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας: Αίτημα για «πάγωμα» νέων αδειών βραχυχρόνιων μισθώσεων στο νησί
02/10 10:11
Η Wyndham ενισχύει την παρουσία της στην Κωνσταντινούπολη με ακόμη 2 ξενοδοχεία
02/10 08:15
Κοζάνη: Η Αθήνα της Δυτικής Μακεδονίας αποκαλύπτει τα μυστικά της
02/10 07:15
Ενισχύσεις για προσβάσιμες παραλίες σε Κόρινθο, Κύμη και Ρέθυμνο
02/10 07:12
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Προώθηση του εναλλακτικού και πολιτιστικού τουρισμού
02/10 07:10
02/10 07:08
Air Arabia | Με το ολοκαίνουριο Airbus A320neo οι πτήσεις Σάρτζα - Αθήνα
02/10 07:05
02/10 07:05
02/10 07:02
Δήμος Μαλεβιζίου: Aγορά για την αξιοποίηση ακινήτου που ήταν το 1900 ξενοδοχείο
02/10 07:02
Στο ΣτΕ οι προσφυγές κατά του master plan της COSCO - Γίνεται λόγος για παραλείψεις και κινδύνους
02/10 07:00
Συνέδριο ΠΟΞ | Τουρισμός τεσσάρων εποχών και slow tourism το στοίχημα για Λέσβο και Χίο
02/10 06:56
Περίπτερα τουριστικής πληροφόρησης σε Αρχαία Κόρινθο, Σπάρτη και Ναύπλιο
02/10 06:45
Βραχυχρόνια μίσθωση | Άλμα στις διανυκτερεύσεις στην Ελλάδα την τελευταία τριετία
02/10 06:30
02/10 06:25
Orbis Vini Η πρώτη ελληνική έκθεση εισαγόμενων κρασιών που γίνεται εργαλείο για τη φιλοξενία
02/10 06:24
02/10 06:15
02/10 06:11
01/10 17:53
A.Φιορεντίνος | Ελλάδα πιο φιλική στους τουρίστες με επενδύσεις 380 εκατ. ευρώ σε υποδομές
01/10 15:54
01/10 15:45
Εκδήλωση | «Το μέλλον και το παρόν της κρουαζιέρας στον Άγιο Νικόλαο»
01/10 15:34
2ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Ελληνικού “Έλλη Αλεξίου” | Γέφυρα αλληλεγγύης με τη Σίκινο την 28η Οκτωβρίου
01/10 15:29
SEAJETS | Aπό το Μαντούδι στις Σποράδες και τον Βόλο και τον Οκτώβριο
01/10 13:40
Τα ανεξάρτητα ξενοδοχεία της Ευρώπης είχαν το καλοκαίρι αύξηση κρατήσεων και πρόσθετων εσόδων
01/10 13:36
WTTC: Έλλειψη 43 εκατ. εργαζομένων στον Τουρισμό έως το 2035
01/10 13:29
01/10 13:13
British Airways | 850.000 θέσεις προς Ελλάδα το 2025, ενισχύοντας τη χειμερινή περίοδο
01/10 11:00
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην έκθεση IFTM Top Resa στο Παρίσι
01/10 10:38
Η τροφή αναγνωρίζεται ως πολιτιστικός πόρος στο Παγκόσμιο Συνέδριο Γαστρονομίας του IGCAT
01/10 10:29
01/10 10:19
Πώς επηρεάζει ένα κυβερνητικό shutdown τον τουρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες;
01/10 10:13
Αξιολόγηση του Ολύμπου ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO
01/10 10:05
01/10 08:26
01/10 07:33
01/10 07:05
Μαρίνα Αλίμου: Ανοίγει ο δρόμος της ανάπλασης 100 εκατ. ευρώ για τον τουρισμό και το yachting
01/10 07:00
Καθυστερήσεις, τριγμοί και αερομαχίες υπουργείου-ελεγκτών στα αεροδρόμια
01/10 06:52
01/10 06:45
01/10 06:26
01/10 06:24
01/10 06:21
Καρέτα-Καρέτα και βιώσιμος τουρισμός: Όροι για τη νέα κατασκήνωση Camping Thelia
01/10 06:16
Ο Ν. Χαραλάμπους στο ΤΝ | Το 2026 ξεκινούν τα υδροπλάνα - Η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιο κέντρο
01/10 06:15
01/10 06:10
30/09 20:33
H Όλγα Κεφαλογιάνη στη σύνοδο του WTTC | Έμφαση στην ανάδειξη του πολιτιστικού τουρισμού
30/09 20:25
30/09 20:11
Αύξηση-ρεκόρ στις παγκόσμιες αερομεταφορές τον Αύγουστο - Ποιες περιοχές "απογειώθηκαν"
Κοζάνη: Η Αθήνα της Δυτικής Μακεδονίας αποκαλύπτει τα μυστικά της
Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Τι έδειξε η πρώτη σεζόν στα ξενοδοχεία
Ηράκλειο | +4% οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις τον Σεπτέμβριο
Πιστοποίηση Green Key στο Amaronda Resort & Spa στην Ερέτρια
Wizz Air | Έξι νέες συνδέσεις με Αθήνα και Θεσσαλονίκη το χειμώνα του 2025/26
Η Ryanair ζητεί προστασία των υπερπτήσεων όταν απεργούν οι ελεγκτές – Πυρά κατά της Κομισιόν
Μεταρρύθμιση στην τουριστική εκπαίδευση | Αναβιώνει το ξενοδοχείο - εκπαιδευτήριο με σύγχρονα μέσα
Air Serbia | Νέα οπτική ταυτότητα με την Παράδοση στο επίκεντρο
Ryanair | Νέα επίθεση στην ΕΕ για τις καθυστερήσεις στην εναέρια κυκλοφορία - η θέση της Ελλάδας
Ηρώ Χατζηγεωργίου | Η δημόσια περιουσία μετατρέπεται σε καταλύτη ανάπτυξης
Ο Λευκός Πύργος: Η Μεταμόρφωση ενός Οθωμανικού Οχυρού σε Σύμβολο της Θεσσαλονίκης
Σχολή Αρτοποιίας Κρήτης (Ηράκλειο) | Νέο Τμήμα -Έναρξη 11/11/2025
Σφακιά | Στο παγκόσμιο προσκήνιο θεματικού τουρισμού για την ηλιακή έκλειψη του 2027
ΕΟΤ: Προβολή «άγνωστων» ελληνικών προορισμών στη γαλλική τουριστική αγορά
Νέα βραβεία UN Tourism και FIA για βιώσιμη ανάπτυξη στον αθλητικό τουρισμό
6ο Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης “FOLKWAY” στον Δήμο Χερσονήσου
Ο ξενοδοχειακός Όμιλος Μουσαμά καταγράφει θετικά αποτελέσματα το 2024
( 0 )