Οινικές διαδρομές στην Πελοπόννησο: Τρεις οικογένειες, τρεις ιστορίες πάθους

- Στις πλαγιές της Νεμέας, στο οροπέδιο της Μαντινείας και στη μεσαιωνική Μονεμβασιά, τρεις οικογένειες χαράζουν τη δική τους πορεία στον ελληνικό αμπελώνα, αναδεικνύοντας την πλούσια οινική παράδοση της Πελοποννήσου. Με όραμα, επιμονή και βαθιά γνώση, οι οικογένειες Παλυβού, Τσέλεπου και Τσιμπίδη έχουν καταφέρει να μετατρέψουν ιστορικούς αμπελότοπους σε σύγχρονα οινοποιεία, συνδυάζοντας την παράδοση με την καινοτομία.
Στη Νεμέα, εκεί όπου η αμπελοκαλλιέργεια μετρά 3.500 χρόνια ζωής, το Κτήμα Παλυβού αναδεικνύει το Αγιωργίτικο μέσα από βιοδυναμικές πρακτικές. Στη Μαντινεία, ο Γιάννης Τσέλεπος, με σπουδές στη Βουργουνδία, έδωσε νέα πνοή στο Μοσχοφίλερο, ενώ στη Μονεμβασιά, η οικογένεια Τσιμπίδη κατάφερε το ακατόρθωτο: την αναβίωση του θρυλικού Malvasia μετά από πέντε αιώνες σιωπής.
Τρεις διαφορετικές ιστορίες που συνθέτουν ένα συναρπαστικό οδοιπορικό στον σύγχρονο ελληνικό οίνο, αποδεικνύοντας πως η Πελοπόννησος παραμένει ένας τόπος όπου η αμπελουργική παράδοση συναντά τη σύγχρονη οινοποίηση, δημιουργώντας κρασιά που κερδίζουν διεθνείς διακρίσεις και φέρνουν την Ελλάδα στο προσκήνιο του παγκόσμιου οινικού χάρτη.
Κτήμα Παλυβού: Παράδοση και Καινοτομία στη Νεμέα
Χαρακτηριστικό παράδειγμα σύγχρονης ελληνικής οινοποιίας, το Κτήμα Παλυβού, από το 1995, διαθέτει βαθιές ρίζες στην παράδοση. Με 470 στρέμματα αμπελώνων σε υψόμετρο έως 460 μέτρων, το κτήμα επικεντρώνεται στην καλλιέργεια του Αγιωργίτικου, της εμβληματικής ποικιλίας της περιοχής, που αποτελεί το διαχρονικό σήμα κατατεθέν της Νεμέας.
Υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Παλυβού και της οικογένειάς του - της συζύγου του Αγγελικής και των παιδιών τους, Ευαγγελίας και Βασιλικής - το κτήμα εφαρμόζει βιολογικές και βιοδυναμικές μεθόδους καλλιέργειας. Η φιλοσοφία τους συνοψίζεται στη φράση του ιδρυτή: «Το αμπέλι μας λέει τι χρειάζεται. Εμείς απλώς το ακούμε», σεβόμενοι την πλούσια κληρονομιά της περιοχής που μετρά 3.500 χρόνια αμπελοκαλλιέργειας.
Τα ποικίλα εδάφη του κτήματος, από ασβεστώδη και αργιλώδη έως χαλικώδη και αμμώδη, σε συνδυασμό με το μοναδικό μικροκλίμα της περιοχής, προσδίδουν στα κρασιά τους ξεχωριστή ταυτότητα. Το οινοποιείο, εξοπλισμένο με 350 δρύινα βαρέλια, συνδυάζει την παραδοσιακή τεχνογνωσία με σύγχρονες μεθόδους οινοποίησης.
Τα κρασιά του Κτήματος Παλυβού, τόσο από γηγενείς όσο και από διεθνείς ποικιλίες, αντανακλούν το μοναδικό terroir της Νεμέας, αποτελώντας πρεσβευτές της ελληνικής οινοποιίας διεθνώς. Το κτήμα προσφέρει επίσης ολοκληρωμένες οινοτουριστικές εμπειρίες, επιτρέποντας στους επισκέπτες να περιηγηθούν στους αμπελώνες, να γνωρίσουν τη διαδικασία οινοποίησης και να γευτούν εκλεκτές ετικέτες στο παραδοσιακό κελάρι.
Κτήμα Τσέλεπου: Η Αναγέννηση του Μοσχοφίλερου στη Μαντινεία
Το Κτήμα Τσέλεπου, ιδρύθηκε το 1989 από τον Γιάννη και την Αμαλία Τσέλεπου, και βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του οροπεδίου της Μαντινείας, στους πρόποδες του όρους Πάρνωνα, σε υψόμετρο 750 μέτρων. Ο Γιάννης Τσέλεπος, απόφοιτος οινολογίας του πανεπιστημίου της Dijon και με εμπειρία στη Βουργουνδία, υπήρξε πρωτοπόρος στην ανάδειξη της ποικιλίας Μοσχοφίλερο, την οποία πρώτος εμφιάλωσε μονοποικιλιακά στη σύγχρονη ελληνική οινοποιία.
Το κτήμα, που σήμερα εκτείνεται σε περίπου 500 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων και συνεργάζεται με παραγωγούς άλλων 200 στρεμμάτων, επιλέχθηκε για τις εξαιρετικές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες του: ηπειρωτικό κλίμα, φτωχά αργιλοπετρώδη εδάφη και άριστη ηλιοφάνεια. Η πρώτη ετικέτα Μαντινεία ΟΠΑΠ κυκλοφόρησε το 1991, ενώ σήμερα η ετήσια παραγωγή φτάνει τις 450.000 φιάλες, με το 40% να εξάγεται σε χώρες όπως ΗΠΑ, Καναδά, Κίνα και ευρωπαϊκές αγορές.
Η κεντρική φιλοσοφία του κτήματος εστιάζει στη μελέτη και ανάδειξη του Μοσχοφίλερου, μιας ιστορικής ποικιλίας της Αρκαδίας που αναφέρεται ως "κάπνειος οίνος" από τον αρχαίο ιστορικό Θεόφραστο. Το ιδιαίτερο μικροκλίμα της Μαντινείας χαρίζει στην ποικιλία τα μοναδικά της χαρακτηριστικά, παράγοντας λευκούς οίνους "blanc de gris" με έντονα αρώματα τριαντάφυλλου και υψηλή οξύτητα.
Μετά από τριάντα επιτυχημένα χρόνια, η δεύτερη γενιά του κτήματος, η Ανδριανή και ο Άρης Τσέλεπος, συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση, συνδυάζοντας τη σύγχρονη τεχνογνωσία με την πολύτιμη εμπειρία των γονιών τους, με στόχο την περαιτέρω ανάδειξη των ποιοτικών οίνων του κτήματος και την πραγμάτωση του οράματος για μεγάλα ελληνικά κρασιά.
Οινοποιητική Μονεμβασιάς: Η αναβίωση ενός θρύλου
Η Οινοποιητική Μονεμβασιάς, που ιδρύθηκε το 1997 από το Γιώργο και την Έλλη Τσιμπίδη, αποτελεί ένα μοναδικό εγχείρημα αναβίωσης του ιστορικού κρασιού Malvasia, του πιο φημισμένου κρασιού του ύστερου Μεσαίωνα. Εμπνευσμένοι από αυτή την πλούσια κληρονομιά, οι ιδρυτές αφιέρωσαν τη δραστηριότητά τους στην αναζήτηση και ανάδειξη γηγενών ποικιλιών της περιοχής, όπως η Μονεμβασιά, η Κυδωνίτσα, το Ασπρούδι και το Μαυρούδι.
Η ιστορική σημασία του Malvasia ανάγεται στον 12ο αιώνα, όταν το λιμάνι της βυζαντινής Μονεμβασιάς αποτελούσε κομβικό σημείο στο εμπόριο μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Το όνομα "Malvasia" προέρχεται από τη φραγκική ονομασία της Καστρόπολης, καθιερώνοντας μία από τις πρώτες γεωγραφικές ονομασίες προέλευσης στην ιστορία του κρασιού. Η παραγωγή του σταμάτησε τον 16ο αιώνα κατά την Τουρκοκρατία.
Με τη συνεργασία της αείμνηστης Σταυρούλας Κουράκου, και την υποστήριξη επιστημονικών ιδρυμάτων, το οινοποιείο κατάφερε να αναβιώσει το θρυλικό κρασί μετά από πέντε αιώνες. Οι ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες της χερσονήσου της Επιδαύρου Λιμηράς – με ασβεστολιθικά και σχιστολιθικά πετρώματα, ξηροθερμικό κλίμα και την επίδραση του Μυρτώου πελάγους – δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια των αμπέλων.
Το 2010, ο Μονεμβασία-Malvasia αναγνωρίστηκε ως οίνος ΠΟΠ και η πρώτη εμφιάλωση πραγματοποιήθηκε το 2013. Σήμερα, το οινοποιείο διαθέτει 300 στρέμματα βιολογικών αμπελώνων και τα κρασιά του έχουν αποσπάσει πάνω από 60 διεθνείς διακρίσεις. Η παραδοσιακή μέθοδος παραγωγής, που περιλαμβάνει το λιάσιμο των σταφυλιών για 8-12 ημέρες, δημιουργεί ένα μοναδικό γλυκό κρασί με πορτοκαλί και χρυσαφένιες αποχρώσεις, πλούσιο χαρακτήρα και μακρά επίγευση, αντάξιο της ιστορικής του φήμης.
- 1) Η τροφή αναγνωρίζεται ως πολιτιστικός πόρος στο Παγκόσμιο Συνέδριο Γαστρονομίας του IGCAT
- 2) Η γαστρονομία της θάλασσας στο επίκεντρο του Γαστρονομικού Φεστιβάλ στον Πειραιά
- 3) Tripadvisor | 9 Ελληνικά εστιατόρια στα καλύτερα στον κόσμο για το 2025 - Ποια είναι τα καλύτερα στην Ελλάδα
- 4) Γ.Πελεκανάκης: Τα κρητικά κρασιά απουσιάζουν από τα ξενοδοχεία και εστιατόρια του νησιού
01/10 17:53
A.Φιορεντίνος | Ελλάδα πιο φιλική στους τουρίστες με επενδύσεις 380 εκατ. ευρώ σε υποδομές
01/10 15:54
01/10 15:45
Εκδήλωση | «Το μέλλον και το παρόν της κρουαζιέρας στον Άγιο Νικόλαο»
01/10 15:34
2ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Ελληνικού “Έλλη Αλεξίου” | Γέφυρα αλληλεγγύης με τη Σίκινο την 28η Οκτωβρίου
01/10 15:29
SEAJETS | Aπό το Μαντούδι στις Σποράδες και τον Βόλο και τον Οκτώβριο
01/10 13:40
Τα ανεξάρτητα ξενοδοχεία της Ευρώπης είχαν το καλοκαίρι αύξηση κρατήσεων και πρόσθετων εσόδων
01/10 13:36
WTTC: Έλλειψη 43 εκατ. εργαζομένων στον Τουρισμό έως το 2035
01/10 13:29
01/10 13:13
British Airways | 850.000 θέσεις προς Ελλάδα το 2025, ενισχύοντας τη χειμερινή περίοδο
01/10 11:00
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην έκθεση IFTM Top Resa στο Παρίσι
01/10 10:38
Η τροφή αναγνωρίζεται ως πολιτιστικός πόρος στο Παγκόσμιο Συνέδριο Γαστρονομίας του IGCAT
01/10 10:29
01/10 10:19
Πώς επηρεάζει ένα κυβερνητικό shutdown τον τουρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες;
01/10 10:13
Αξιολόγηση του Ολύμπου ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO
01/10 10:05
01/10 08:26
01/10 07:33
01/10 07:05
Μαρίνα Αλίμου: Ανοίγει ο δρόμος της ανάπλασης 100 εκατ. ευρώ για τον τουρισμό και το yachting
01/10 07:00
Καθυστερήσεις, τριγμοί και αερομαχίες υπουργείου-ελεγκτών στα αεροδρόμια
01/10 06:52
01/10 06:45
01/10 06:26
01/10 06:24
01/10 06:21
Καρέτα-Καρέτα και βιώσιμος τουρισμός: Όροι για τη νέα κατασκήνωση Camping Thelia
01/10 06:16
Ο Ν. Χαραλάμπους στο ΤΝ | Το 2026 ξεκινούν τα υδροπλάνα - Η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιο κέντρο
01/10 06:15
01/10 06:10
30/09 20:33
H Όλγα Κεφαλογιάνη στη σύνοδο του WTTC | Έμφαση στην ανάδειξη του πολιτιστικού τουρισμού
30/09 20:25
30/09 20:11
Αύξηση-ρεκόρ στις παγκόσμιες αερομεταφορές τον Αύγουστο - Ποιες περιοχές "απογειώθηκαν"
30/09 20:03
TUI Magic Life Candia Maris | Η καρδιά του ευρωπαϊκού Beach Volley χτυπά στην Κρήτη
30/09 18:04
30/09 17:35
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων στο Επιμελητήριο Ηρακλείου- Αίτημα για αεροπορική σύνδεση
30/09 16:30
30/09 15:51
Γιατί η Ryanair δεν επανεκκινεί τις πτήσεις προς το Τελ Αβίβ
30/09 15:19
Η Αθήνα φιλοξενεί την «καρδιά» του διεθνούς κινηματογράφου και της τηλεόρασης (4 - 7 Οκτωβρίου)
30/09 12:22
Δυναμική παρουσία της Κρήτης στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση TOP Resa 2025 στο Παρίσι
30/09 12:18
ΕΟΤ Σερβίας: Ισχυρό ενδιαφέρον από τη Βοσνία για τουρισμό στην Ελλάδα
30/09 11:55
ForwardKeys | Διακοπές τον Σεπτέμβριο: Κυριαρχούν τα ζευγάρια και οι solo ταξιδιώτες
30/09 11:37
Το Radisson Hotel Group διπλασιάζει την παρουσία του στην Ελλάδα με 5 νέα ξενοδοχεία
30/09 11:28
Emirates | Open Days για την πρόσληψη νέων μελών πληρώματος καμπίνας στην Ελλάδα
30/09 11:13
30/09 11:00
Πιερία | Συνάντηση Π.Ο.Τ.Α.Π. με στελέχη του tour operator «Grecos» της Πολωνίας
30/09 10:42
Χανιά: Ρεκόρ αφίξεων κρουαζιεροπλοίων και επιβατών στο πρώτο εννιάμηνο του 2025
30/09 10:37
Τιμή στη μνήμη του Σπύρου Κοκοτού στο 6ο Cretan Street Cooking Festival
30/09 10:35
30/09 10:20
Νέο πεντάστερο ξενοδοχείο από την Hersonissos Group στην Κρήτη
30/09 08:26
Στην καρδιά της ελληνικής άγριας φύσης: Τα Γρεβενά αποκαλύπτουν τα μυστικά
30/09 08:00
Το TikTok μπαίνει δυναμικά στον τουρισμό με νέα εργαλεία διαφημίσεων και κρατήσεων
30/09 07:51
Άμστερνταμ: Αγωγή κατά του Δήμου από κατοίκους για τον υπερτουρισμό
30/09 07:10
Πράσινο φως για τριώροφο πεντάστερο ξενοδοχείο στο Μεταξουργείο
30/09 07:05
Transavia & Condor | Νέες συνδέσεις με Κάρπαθο, Μυτιλήνη, Σκιάθο, Καλαμάτα και Ζάκυνθο
30/09 07:05
Play Airlines: Αιφνίδιο «στοπ» σε όλες τις πτήσεις - η σύνδεση με την Αθήνα
30/09 07:00
Η Κίμωλος δείχνει να «κερδίζει πρώτη» το στοίχημα της επιμήκυνσης της σεζόν
30/09 07:00
WTTC | «Ατμομηχανή» του παγκόσμιου τουρισμού η Ευρώπη με συμβολή 1,7 τρισ. στο ΑΕΠ
30/09 06:54
Aναβάθμιση υποδομών προσβασιμότητας σε παραλίες της Καρπάθου
30/09 06:35
Ο Παλμός της Ημέρας: Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού... άργησε μια μέρα
30/09 06:30
5ος Ροδάνθειος Δρόμος στο Ηράκλειο: Τρέχοντας στη μνήμη της Ροδάνθης Σπετσωτάκη
30/09 06:30
Η Τιανζίν ανοίγει τις πόρτες της στην ελληνική επιχειρηματικότητα (και στον τουρισμό)
30/09 06:21
«Μια βραδιά κάτω από την ελιά»: Το φθινοπωρινό Φεστιβάλ της Νάξου επιστρέφει
30/09 06:15
29/09 20:17
Η γαστρονομία της θάλασσας στο επίκεντρο του Γαστρονομικού Φεστιβάλ στον Πειραιά
29/09 18:18
Εταιρία Ευβοϊκών Σπουδών: Διάλεξη από την Ιστορικό - Συγγραφέα Λένα Διβάνη στο Αλιβέρι
29/09 17:40
Προσλήψεις 80 ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας από τον διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π
29/09 17:38
Συνάντηση Ν. Κεραμέως με εκπροσώπους εταιρειών ενόψει του "Rebrain Greece" στη Νέα Υόρκη
29/09 17:28
Κ. Πιερρακάκης: Με συμβόλαια ακόμα και εξαμήνου τα ενοίκια για ειδικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων
29/09 16:34
H Καλαμαριά «ζωντανεύει» το παρελθόν της Θεσσαλονίκης μέσω τέχνης και Τεχνητής Νοημοσύνης
29/09 16:09
Ολοκληρώθηκε το 4o Chios Festival - Από την Αρχαιότητα στην Τεχνητή Νοημοσύνη
29/09 15:52
29/09 15:20
Το Hotel Experience επιστρέφει στις 18 & 19 Οκτωβρίου - Ανακοινώθηκαν οι πρώτοι ομιλητές
29/09 15:01
BEST WESTERN | Σύμπραξη γραφείων Ελλάδας-Ιταλίας με "δυναμική" 200 ξενοδοχείων σε 15 χώρες
29/09 14:58
29/09 14:04
29/09 13:39
O νέος Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC)
29/09 13:25
29/09 13:01
Δράσεις προβολής της Θεσσαλονίκης, ύψους 600.000 ευρώ, χρηματοδοτεί ο ΕΟΤ
29/09 12:45
Ρεκόρ Κινέζων ταξιδιωτών στο εξωτερικό για την Golden Week του 2025
29/09 12:42
Ο π. Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Bill de Blasio, στο Athens Democracy Forum 2025
29/09 12:40
Η Πιερία «ταξίδεψε» στο Παρίσι με δυναμική παρουσία στη διεθνή έκθεση τουρισμού Top Resa 2025
29/09 12:10
Σύνοδος WTTC στη Ρώμη: Κυβερνήσεις και κολοσσοί του τουρισμού χαράζουν τον παγκόσμιο οδικό χάρτη
29/09 12:01
WTTC Global Summit στη Ρώμη: Η Ευρώπη στο επίκεντρο του παγκόσμιου τουρισμού
29/09 11:54
29/09 11:41
29/09 11:36
Λιμένας Κέρκυρας | Ξεκινά το έργο ARGONAUT για τον βιώσιμο θαλάσσιο τουρισμό
29/09 11:28
Γαμήλιος προορισμός η Ιταλία | 15.000 γάμοι το χρόνο, 1 δισ. ευρώ έσοδα
29/09 11:19
Η Ελλάδα πέμπτος πιο ακριβός ευρωπαϊκός προορισμός το 2025 | Έρευνα: το top10 της ακρίβειας
29/09 11:14
29/09 10:50
Η Grecotel "συστήνει" την Ελλάδα στην ινδική αγορά πολυτελούς τουρισμού
29/09 10:25
Όλγα Κεφαλογιάννη | Στρατηγική η σημασία του Ιατρικού Τουρισμού
29/09 07:00
29/09 07:00
Πώς μια κακή κριτική μπορεί να απογειώσει τη φήμη ενός ξενοδοχείου
29/09 06:55
29/09 06:37
29/09 06:25
Eπετειακή έκδοση | «Ο Τουρισμός Της Δωδεκανήσου στην περίοδο των μεγάλων κρίσεων 2015 – 2023».
29/09 06:15
Η Πάρος στο προσκήνιο της πολυτελούς κρουαζιέρας | Iωάννης Μπρας
29/09 06:10
Εγκρίσεις αλλά και αναβολές για ξενοδοχειακές επενδύσεις από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
28/09 19:40
28/09 17:08
Ένα εστιατόριο της Μάνης στον κατάλογο της Tripadvisor με τα καλύτερα Ελληνικά εστιατόρια
28/09 11:30
Αττάλεια: Ορατός ο στόχος - ρεκόρ των 18 εκατ. τουριστών το 2025
28/09 10:54
Γιώργος Πελεκανάκης: «Η βιώσιμη μεταμόρφωση του τουρισμού είναι στρατηγική, όχι σύνθημα»
Μαρίνα Αλίμου: Ανοίγει ο δρόμος της ανάπλασης 100 εκατ. ευρώ για τον τουρισμό και το yachting
Καθυστερήσεις, τριγμοί και αερομαχίες υπουργείου-ελεγκτών στα αεροδρόμια
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην έκθεση IFTM Top Resa στο Παρίσι
Αξιολόγηση του Ολύμπου ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO
Ο Ν. Χαραλάμπους στο ΤΝ | Το 2026 ξεκινούν τα υδροπλάνα - Η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιο κέντρο
Καρέτα-Καρέτα και βιώσιμος τουρισμός: Όροι για τη νέα κατασκήνωση Camping Thelia
Πώς επηρεάζει ένα κυβερνητικό shutdown τον τουρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες;
British Airways | 850.000 θέσεις προς Ελλάδα το 2025, ενισχύοντας τη χειμερινή περίοδο
H Όλγα Κεφαλογιάνη στη σύνοδο του WTTC | Έμφαση στην ανάδειξη του πολιτιστικού τουρισμού
TUI Magic Life Candia Maris | Η καρδιά του ευρωπαϊκού Beach Volley χτυπά στην Κρήτη
Αύξηση-ρεκόρ στις παγκόσμιες αερομεταφορές τον Αύγουστο - Ποιες περιοχές "απογειώθηκαν"
Τα ανεξάρτητα ξενοδοχεία της Ευρώπης είχαν το καλοκαίρι αύξηση κρατήσεων και πρόσθετων εσόδων
Ένα εστιατόριο της Μάνης στον κατάλογο της Tripadvisor με τα καλύτερα Ελληνικά εστιατόρια
Εκδήλωση | «Το μέλλον και το παρόν της κρουαζιέρας στον Άγιο Νικόλαο»
( 0 )