Οινικές διαδρομές στην Πελοπόννησο: Τρεις οικογένειες, τρεις ιστορίες πάθους

- Στις πλαγιές της Νεμέας, στο οροπέδιο της Μαντινείας και στη μεσαιωνική Μονεμβασιά, τρεις οικογένειες χαράζουν τη δική τους πορεία στον ελληνικό αμπελώνα, αναδεικνύοντας την πλούσια οινική παράδοση της Πελοποννήσου. Με όραμα, επιμονή και βαθιά γνώση, οι οικογένειες Παλυβού, Τσέλεπου και Τσιμπίδη έχουν καταφέρει να μετατρέψουν ιστορικούς αμπελότοπους σε σύγχρονα οινοποιεία, συνδυάζοντας την παράδοση με την καινοτομία.
Στη Νεμέα, εκεί όπου η αμπελοκαλλιέργεια μετρά 3.500 χρόνια ζωής, το Κτήμα Παλυβού αναδεικνύει το Αγιωργίτικο μέσα από βιοδυναμικές πρακτικές. Στη Μαντινεία, ο Γιάννης Τσέλεπος, με σπουδές στη Βουργουνδία, έδωσε νέα πνοή στο Μοσχοφίλερο, ενώ στη Μονεμβασιά, η οικογένεια Τσιμπίδη κατάφερε το ακατόρθωτο: την αναβίωση του θρυλικού Malvasia μετά από πέντε αιώνες σιωπής.
Τρεις διαφορετικές ιστορίες που συνθέτουν ένα συναρπαστικό οδοιπορικό στον σύγχρονο ελληνικό οίνο, αποδεικνύοντας πως η Πελοπόννησος παραμένει ένας τόπος όπου η αμπελουργική παράδοση συναντά τη σύγχρονη οινοποίηση, δημιουργώντας κρασιά που κερδίζουν διεθνείς διακρίσεις και φέρνουν την Ελλάδα στο προσκήνιο του παγκόσμιου οινικού χάρτη.
Κτήμα Παλυβού: Παράδοση και Καινοτομία στη Νεμέα
Χαρακτηριστικό παράδειγμα σύγχρονης ελληνικής οινοποιίας, το Κτήμα Παλυβού, από το 1995, διαθέτει βαθιές ρίζες στην παράδοση. Με 470 στρέμματα αμπελώνων σε υψόμετρο έως 460 μέτρων, το κτήμα επικεντρώνεται στην καλλιέργεια του Αγιωργίτικου, της εμβληματικής ποικιλίας της περιοχής, που αποτελεί το διαχρονικό σήμα κατατεθέν της Νεμέας.
Υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Παλυβού και της οικογένειάς του - της συζύγου του Αγγελικής και των παιδιών τους, Ευαγγελίας και Βασιλικής - το κτήμα εφαρμόζει βιολογικές και βιοδυναμικές μεθόδους καλλιέργειας. Η φιλοσοφία τους συνοψίζεται στη φράση του ιδρυτή: «Το αμπέλι μας λέει τι χρειάζεται. Εμείς απλώς το ακούμε», σεβόμενοι την πλούσια κληρονομιά της περιοχής που μετρά 3.500 χρόνια αμπελοκαλλιέργειας.
Τα ποικίλα εδάφη του κτήματος, από ασβεστώδη και αργιλώδη έως χαλικώδη και αμμώδη, σε συνδυασμό με το μοναδικό μικροκλίμα της περιοχής, προσδίδουν στα κρασιά τους ξεχωριστή ταυτότητα. Το οινοποιείο, εξοπλισμένο με 350 δρύινα βαρέλια, συνδυάζει την παραδοσιακή τεχνογνωσία με σύγχρονες μεθόδους οινοποίησης.
Τα κρασιά του Κτήματος Παλυβού, τόσο από γηγενείς όσο και από διεθνείς ποικιλίες, αντανακλούν το μοναδικό terroir της Νεμέας, αποτελώντας πρεσβευτές της ελληνικής οινοποιίας διεθνώς. Το κτήμα προσφέρει επίσης ολοκληρωμένες οινοτουριστικές εμπειρίες, επιτρέποντας στους επισκέπτες να περιηγηθούν στους αμπελώνες, να γνωρίσουν τη διαδικασία οινοποίησης και να γευτούν εκλεκτές ετικέτες στο παραδοσιακό κελάρι.
Κτήμα Τσέλεπου: Η Αναγέννηση του Μοσχοφίλερου στη Μαντινεία
Το Κτήμα Τσέλεπου, ιδρύθηκε το 1989 από τον Γιάννη και την Αμαλία Τσέλεπου, και βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του οροπεδίου της Μαντινείας, στους πρόποδες του όρους Πάρνωνα, σε υψόμετρο 750 μέτρων. Ο Γιάννης Τσέλεπος, απόφοιτος οινολογίας του πανεπιστημίου της Dijon και με εμπειρία στη Βουργουνδία, υπήρξε πρωτοπόρος στην ανάδειξη της ποικιλίας Μοσχοφίλερο, την οποία πρώτος εμφιάλωσε μονοποικιλιακά στη σύγχρονη ελληνική οινοποιία.
Το κτήμα, που σήμερα εκτείνεται σε περίπου 500 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων και συνεργάζεται με παραγωγούς άλλων 200 στρεμμάτων, επιλέχθηκε για τις εξαιρετικές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες του: ηπειρωτικό κλίμα, φτωχά αργιλοπετρώδη εδάφη και άριστη ηλιοφάνεια. Η πρώτη ετικέτα Μαντινεία ΟΠΑΠ κυκλοφόρησε το 1991, ενώ σήμερα η ετήσια παραγωγή φτάνει τις 450.000 φιάλες, με το 40% να εξάγεται σε χώρες όπως ΗΠΑ, Καναδά, Κίνα και ευρωπαϊκές αγορές.
Η κεντρική φιλοσοφία του κτήματος εστιάζει στη μελέτη και ανάδειξη του Μοσχοφίλερου, μιας ιστορικής ποικιλίας της Αρκαδίας που αναφέρεται ως "κάπνειος οίνος" από τον αρχαίο ιστορικό Θεόφραστο. Το ιδιαίτερο μικροκλίμα της Μαντινείας χαρίζει στην ποικιλία τα μοναδικά της χαρακτηριστικά, παράγοντας λευκούς οίνους "blanc de gris" με έντονα αρώματα τριαντάφυλλου και υψηλή οξύτητα.
Μετά από τριάντα επιτυχημένα χρόνια, η δεύτερη γενιά του κτήματος, η Ανδριανή και ο Άρης Τσέλεπος, συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση, συνδυάζοντας τη σύγχρονη τεχνογνωσία με την πολύτιμη εμπειρία των γονιών τους, με στόχο την περαιτέρω ανάδειξη των ποιοτικών οίνων του κτήματος και την πραγμάτωση του οράματος για μεγάλα ελληνικά κρασιά.
Οινοποιητική Μονεμβασιάς: Η αναβίωση ενός θρύλου
Η Οινοποιητική Μονεμβασιάς, που ιδρύθηκε το 1997 από το Γιώργο και την Έλλη Τσιμπίδη, αποτελεί ένα μοναδικό εγχείρημα αναβίωσης του ιστορικού κρασιού Malvasia, του πιο φημισμένου κρασιού του ύστερου Μεσαίωνα. Εμπνευσμένοι από αυτή την πλούσια κληρονομιά, οι ιδρυτές αφιέρωσαν τη δραστηριότητά τους στην αναζήτηση και ανάδειξη γηγενών ποικιλιών της περιοχής, όπως η Μονεμβασιά, η Κυδωνίτσα, το Ασπρούδι και το Μαυρούδι.
Η ιστορική σημασία του Malvasia ανάγεται στον 12ο αιώνα, όταν το λιμάνι της βυζαντινής Μονεμβασιάς αποτελούσε κομβικό σημείο στο εμπόριο μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Το όνομα "Malvasia" προέρχεται από τη φραγκική ονομασία της Καστρόπολης, καθιερώνοντας μία από τις πρώτες γεωγραφικές ονομασίες προέλευσης στην ιστορία του κρασιού. Η παραγωγή του σταμάτησε τον 16ο αιώνα κατά την Τουρκοκρατία.
Με τη συνεργασία της αείμνηστης Σταυρούλας Κουράκου, και την υποστήριξη επιστημονικών ιδρυμάτων, το οινοποιείο κατάφερε να αναβιώσει το θρυλικό κρασί μετά από πέντε αιώνες. Οι ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες της χερσονήσου της Επιδαύρου Λιμηράς – με ασβεστολιθικά και σχιστολιθικά πετρώματα, ξηροθερμικό κλίμα και την επίδραση του Μυρτώου πελάγους – δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια των αμπέλων.
Το 2010, ο Μονεμβασία-Malvasia αναγνωρίστηκε ως οίνος ΠΟΠ και η πρώτη εμφιάλωση πραγματοποιήθηκε το 2013. Σήμερα, το οινοποιείο διαθέτει 300 στρέμματα βιολογικών αμπελώνων και τα κρασιά του έχουν αποσπάσει πάνω από 60 διεθνείς διακρίσεις. Η παραδοσιακή μέθοδος παραγωγής, που περιλαμβάνει το λιάσιμο των σταφυλιών για 8-12 ημέρες, δημιουργεί ένα μοναδικό γλυκό κρασί με πορτοκαλί και χρυσαφένιες αποχρώσεις, πλούσιο χαρακτήρα και μακρά επίγευση, αντάξιο της ιστορικής του φήμης.
- 1) Ωδή του National Geographic στην αυθεντικότητα της ελληνικής κουζίνας
- 2) Η Κεντρική Δαλματία κοντά στον τίτλο της Ευρωπαϊκής Γαστρονομικής Περιφέρειας 2027
- 3) «Pâte à Brioche με άρωμα Κρήτης» | Στις 2 Μαΐου ο μεγάλος τελικός
- 4) Στην Τανζανία το Περιφερειακό Φόρουμ Γαστρονομικού Τουρισμού για την Αφρική
14/06 07:05
McKinsey: Αυξημένη η διάθεση των Ευρωπαίων για τις θερινές διακοπές - Υποτονική η αγορά των ΗΠΑ
14/06 07:02
Ο νέος επικεφαλής Απευθείας Πωλήσεων και Customer Loyalty του alltours
14/06 06:37
«Kefalonian Tratarisma»: Δεύτερο Γαστρονομικό και Οινολογικό Φεστιβάλ στο Αργοστόλι
13/06 22:22
Γ. Χατζής: "Η κρίση στη Μ. Ανατολή ίσως φέρει περιορισμένες ακυρώσεις"
13/06 21:37
Συναγερμός στο Ηνωμένο Βασίλειο για τα ταξίδια στη Μ.Ανατολή και Αφρική
13/06 21:24
Ο M. Τσακαλάκης στο Tornos News | Ιδιαιτέρως σημαντική η αγορά του Ισραήλ για την Κρήτη
13/06 19:59
Lufthansa: Αναστολή πτήσεων προς Τελ Αβίβ και Τεχεράνη έως τα τέλη Ιουλίου
13/06 19:51
Σε αναμονή ο Ελληνικός τουρισμός για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
13/06 18:59
13/06 18:57
Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η Gulf Air γιόρτασαν μαζί τα 75α γενέθλια της εταιρείας
13/06 14:41
Συνάντηση Υπουργών με CLIA: Στο επίκεντρο η βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Ελλάδα
13/06 14:26
Αναστολή όλων των πτήσεων της EL AL - κλειστός ο εναέριος χώρος του Ισραήλ
13/06 14:03
13/06 13:41
Κατάλληλες για κολύμβηση όλες οι θαλάσσιες περιοχές της ΠΕ Ηρακλείου
13/06 12:36
13/06 11:33
13/06 11:26
Rodos Park: Πρόγραμμα καλοκαιρινών εκδηλώσεων του με έναρξη στις 19 Ιουνίου
13/06 10:28
13/06 10:14
13/06 10:03
13/06 09:56
13/06 08:10
13/06 07:39
Το Ηράκλειο φιλοξενεί το πρώτο Συνέδριο Δικαίου του Τουρισμού
13/06 07:05
easyJet: Νέες συνδέσεις με Κέρκυρα και Ρόδο από το Νιουκάστλ το 2026
13/06 07:00
Η ρεσεψιόν… αποχαιρετά την υποδοχή: Το μέλλον των ξενοδοχείων είναι ψηφιακό
13/06 06:52
Οι Κυκλάδες στο travmagazine.be: Ένας παράδεισος εμπειριών στο Αιγαίο
13/06 06:48
Τα Ιόνια Νησιά στη Σεούλ: Στόχος η προσέλκυση ποιοτικών ταξιδιωτών από την Ασία
13/06 06:44
Κατάλληλες για κολύμβηση οι ακτές των Χανίων – Ποιες περιοχές εξαιρούνται
13/06 06:21
Αυστηροί έλεγχοι Ευρωπαίων στα αμερικανικά αεροδρόμια | ποιοι κινδυνεύουν με ...απέλαση
13/06 06:10
13/06 06:09
Πώς είναι το πρώτο JW Marriott στην Ελλάδα που ανοίγει στην Κρήτη
13/06 06:06
Ωδή του National Geographic στην αυθεντικότητα της ελληνικής κουζίνας
13/06 05:32
13/06 05:05
13/06 05:05
«Ο τουρισμός είναι το κοινό μας στοίχημα – ποιοτικό, βιώσιμο, αυθεντικό»
12/06 04:58
12/06 04:50
TUI: Κύπρος και Ελλάδα οι «καυτοί» προορισμοί για τους Σουηδούς αυτό το καλοκαίρι
12/06 04:45
12/06 04:45
Πτήση από Ζυρίχη προς Ηράκλειο δεν έφτασε ποτέ - περιπέτεια 32 ωρών για τους επιβάτες
12/06 04:45
8ο Τρόπαιο Λυκούργος Λογοθέτης: Αθλητισμός, Πολιτισμός και Τουριστική Ανάπτυξη στη Σάμο
12/06 04:43
12/06 04:35
12/06 04:30
Ρέθυμνο: Στην πρώτη γραμμή για την προστασία της Καρέττα – Καρέττα
12/06 04:21
Alexander Beach Hotel: Πράσινο φως για ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων στο Μαύρο Λιθάρι
12/06 04:18
12/06 04:17
12/06 04:16
Επιστροφή αεροπορικών εταιρειών και υψηλές τιμές στο αεροδρόμιο της Βηρυτού
12/06 04:11
Η Ελλάδα στο top10 των πιο προσβάσιμων χωρών στην Ευρώπη για ψηφιακούς νομάδες
11/06 21:06
11/06 18:49
Γιάννης Παράσχης | Η φορολογία γονατίζει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού
11/06 17:26
Καλαμαριά | Συνάντηση των Δημάρχων του Δικτύου Πάφου - Αδελφοποιημένων Πόλεων της Ελλάδας
11/06 15:25
Taste of Loutraki 2025: Η Κορινθία στο προσκήνιο του γαστρονομικού τουρισμού
11/06 15:01
Θήρα: Ημερίδα της ΑΝΑΚΕΜ για τη βιώσιμη διαχείριση των κατασκευαστικών αποβλήτων
11/06 14:58
Ψηφιακή προβολή της τουριστικής Πιερίας - συνεργασία του Π.Ο.Τ.Α.Π. με την Marketing Greece
11/06 14:33
11/06 14:01
O EOT στην ITB China 2025 - Δράσεις προβολής στην κινεζική αγορά
11/06 13:56
Wyndham Hotels: Συνεργασία με Pegasus Airlines για νέο πρόγραμμα επιβράβευσης
11/06 11:34
Σημαντική συνεργασία στο χώρο των serviced apartments από DKG Development και Libere Hospitality
11/06 10:56
Η Ελληνίδα Ακαδημαϊκός, που τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Βιώσιμης Ενέργειας 2025
11/06 10:50
Vamos! Flamenco Camp 2025 | Εργαστήρι τέχνης και πολιτιστικής συνάντησης στον Βάμο Αποκορώνου
11/06 10:41
Πού θα ταξιδέψουν φέτος οι Γάλλοι | Σταθερά στην κορυφή η Ελλάδα – σε ελεύθερη πτώση οι ΗΠΑ
11/06 08:30
11/06 08:00
11/06 07:58
Γιατί οι Αμερικανοί προτιμούν ξενοδοχεία παρατεταμένης διαμονής
11/06 07:39
Αργολίδα: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση και περιοχές Natura -Εξαιρείται το Amanzoe
11/06 07:33
Πολιτιστικές δράσεις στην Τεχνόπολη από υπ.Πολιτισμού, Περιφέρεια και Δήμο
11/06 07:30
11/06 07:26
Aφιέρωμα της The Sun στην Κάρπαθο | Σημαντική προβολή του νησιού στη Βρετανία
11/06 07:23
Ναυτική Εβδομάδα στο Βόλο 2025 με τιμώμενη περιοχή την Κρήτη
11/06 07:15
ETC: Μειωμένη διάθεση για ταξίδια στην Ευρώπη από μακρινές αγορές
11/06 06:56
Οι ξεναγοί στο μικροσκόπιο – Τα καθήκοντα και τα πρόστιμα σε όσους παρανομούν
10/06 22:44
Στο επίκεντρο των διεθνών επενδυτικών εξελίξεων στον τουρισμό η Ελλάδα
10/06 22:17
10/06 19:21
Στο προσκήνιο η ανάγκη ενιαίας στρατηγικής για το νερό στην Κρήτη
10/06 16:51
Επιστημονική συνάντηση για τη φροντίδα ηλικιωμένων στην Κρήτη
10/06 16:48
10/06 16:06
Αμερικανοί, Βρετανοί και Γάλλοι επιλέγουν Ελλάδα την τελευταία στιγμή
10/06 14:28
Έρευνα Visa | Παραλίες, πολιτισμός και γραφικοί προορισμοί ελκύουν τους τουρίστες στην Ελλάδα
10/06 14:24
Συνεργασία IndiGo, Delta, Air France-KLM και Virgin για σύνδεση της Ινδίας με Ευρώπη και Β. Αμερική
10/06 13:34
10/06 12:47
10/06 10:33
H Eλλάδα «Καλύτερος Ταξιδιωτικός Προορισμός στον κόσμο» για τους Φινλανδούς
10/06 09:50
10/06 09:45
Σύσταση Βρετανικού ΥΠΕΞ για πεζοπορίες και τα τροχόσπιτα στην Ελλάδα
10/06 09:45
Ένας νέος αερομεταφορέας γεννιέται στο Ισραήλ – Σχέδια για πτήσεις και στην Ελλάδα
10/06 07:17
10/06 07:11
10/06 07:09
Η επένδυση που θα αλλάξει τα Λουτρά Πόζαρ - Επαναλειτουργία του ξενοδοχείου ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
10/06 07:05
10/06 06:57
10/06 06:27
Ο Δήμος Μονεμβασίας στους κορυφαίους της χώρας – Πρώτος στη Λακωνία, δεύτερος στην Πελοπόννησο
10/06 06:10
Ανδρέας Ανδρεάδης: Ανοίγει το Ikos Kissamos τον Απρίλιο του 2026
10/06 06:10
10/06 06:06
Καταρρέουν τα επαγγελματικά ταξίδια από την Ευρώπη στις ΗΠΑ | -26% τον Απρίλιο
09/06 18:58
09/06 17:20
Δύο διακεκριμένοι σεφ στη Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης
09/06 07:27
09/06 07:23
Η «Οδύσσεια» μιας Μέδουσας | Μπέρδεμα με «δωρεά» του Στέλιου Ρόκκου στο Δήμο Θεσσαλονίκης
09/06 06:41
Πώς αλλάζει το τουριστικό μάρκετινγκ στην εποχή της AI και των social media
09/06 00:20
Αερομεταφορές | Η έλλειψη νέων αεροσκαφών προσγειώνει τις προσδοκίες του κλάδου
Συναγερμός στο Ηνωμένο Βασίλειο για τα ταξίδια στη Μ.Ανατολή και Αφρική
Ο M. Τσακαλάκης στο Tornos News | Ιδιαιτέρως σημαντική η αγορά του Ισραήλ για την Κρήτη
Lufthansa: Αναστολή πτήσεων προς Τελ Αβίβ και Τεχεράνη έως τα τέλη Ιουλίου
Σε αναμονή ο Ελληνικός τουρισμός για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Γ. Χατζής: "Η κρίση στη Μ. Ανατολή ίσως φέρει περιορισμένες ακυρώσεις"
Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η Gulf Air γιόρτασαν μαζί τα 75α γενέθλια της εταιρείας
«Kefalonian Tratarisma»: Δεύτερο Γαστρονομικό και Οινολογικό Φεστιβάλ στο Αργοστόλι
Αναστολή όλων των πτήσεων της EL AL - κλειστός ο εναέριος χώρος του Ισραήλ
Συνάντηση Υπουργών με CLIA: Στο επίκεντρο η βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Ελλάδα
( 0 )