Taste Atlas: Tουρκικά επιδόρπια εντάχθηκαν στα 100 κορυφαία του κόσμου
Η τουρκική κουζίνα αποτελεί έκφραση μιας πολιτισμικής κληρονομιάς εκατοντάδων χρόνων, είναι αναγνωρισμένη σε όλον τον κόσμο και οφείλει τη φήμη της και στα τουρκικά επιδόρπια. Παρουσιάζοντας μια μεγάλη ποικιλία γεύσεων και νοστιμιών που ικανοποιούν όλα τα γούστα τα τουρκικά επιδόρπια είναι αγαπητά τόσο στους ντόπιους όσο και στους επισκέπτες. Το Taste Atlas (Άτλας της Γεύσης) ανέδειξε αρκετά διάσημα τουρκικά επιδόρπια στον κατάλογό του με τίτλο «Τα κορυφαία 100 επιδόρπια στον κόσμο».
Ο μπακλαβάς
Ο μπακλαβάς και ο εμβληματικός μπακλαβάς του Γκαζιαντέπ (Gaziantep) –από το Γκαζιαντέπ, καταχωρισμένο στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO για τη γαστρονομική του παράδοση– κατέχουν ξεχωριστές θέσεις στον οδηγό Taste Atlas. Ο μπακλαβάς του Γκαζιαντέπ, που έχει καταχωριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μοναδική γεύση της τουρκικής κουζίνας, είναι ένα από τα πιο σημαντικά εδέσματα της Τουρκίας, το οποίο σερβίρεται τόσο καθημερινά όσο και σε ειδικές περιστάσεις. Αν και ο μπακλαβάς είναι ο γενικός όρος για το γλυκό αυτό, το επιδόρπιο παίρνει διαφορετικά ονόματα ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής και την παρουσίασή του. Για παράδειγμα, το fıstık sarma (φιστίκ σαρμά – φιστικοσαρμάς), που επίσης περιλαμβάνεται στο Taste Atlas, αναφέρεται σε έναν τύπο μπακλαβά που παρασκευάζεται με φιστίκι, τη γέμιση μπακλαβά που βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων. Τυλιγμένο σε ένα ενιαίο φύλλο, το fıstık sarma αποτελεί μια πυκνή πάστα φιστικιού, που μερικές φορές αποκαλείται «βούτυρο φιστικιού». Ως βασικός εκπρόσωπος της πλούσιας πολιτισμικής κληρονομιάς της Τουρκίας, ο μπακλαβάς συνιστά απόλαυση, σε κάθε σχήμα και στιλ.
Ένα άλλο παραδοσιακό τουρκικό επιδόρπιο στο Taste Atlas είναι το künefe (κιουνεφέ). Το κιουνεφέ, το οποίο σερβίρεται ζεστό, περιλαμβάνει λιωμένο ανάλατο τυρί ανάμεσα σε δύο στρώσεις από νηματοειδή ζύμη φύλλου (κανταΐφι) ή ζύμη σιμιγδαλιού, που στη συνέχεια σιροπιάζεται με γλυκό σιρόπι και γαρνίρεται με θρυμματισμένα φιστίκια. Το πιο νόστιμο κιουνεφέ σερβίρεται στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Ανατολίας της Τουρκίας, και το Κιουνεφέ της Αντιόχειας (Antakya Künefe), το παγκοσμίως γνωστό επιδόρπιο της επαρχίας Χατάι (Hatay), έχει καταχωριστεί στην ΕΕ ως «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη».
Μια παραδοσιακή κληρονομιά: επιδόρπια με βάση το γάλα
Τα τουρκικά επιδόρπια με βάση το γάλα είναι εξίσου δημοφιλή και νόστιμα με τις άλλες γαστρονομικές απολαύσεις της χώρας. Το fırın sütlaç (φερέν σουτλάτς – ψητή πουτίγκα ρυζιού) είναι ένα δημοφιλές παραδοσιακό τουρκικό επιδόρπιο που παρασκευάζεται από γάλα, ρύζι και ζάχαρη· η πουτίγκα ψήνεται και η καμένη της επιφάνεια γαρνίρεται με κανέλα ή φουντούκια. Ενώ αυτό το κλασικό επιδόρπιο διατίθεται σε όλη τη χώρα, πολλοί λάτρεις του ισχυρίζονται ότι το καλύτερο φερέν σουτλάτς σερβίρεται σε περιοχές με μακρά γαλακτοκομική παράδοση.
Το kazandibi (καζάν ντιπί – καραμελωμένη πουτίγκα με γάλα), που χρονολογείται από την οθωμανική εποχή, έχει μαλακή σύσταση και ελαφρώς καμένη βάση. Το όνομα του γλυκού αναφέρεται στον καμένο πυθμένα του καζανιού εντός του οποίου παρασκευάζεται. Το αυθεντικό καζάν ντιπί παρασκευάζεται καίγοντας την κάτω επιφάνεια του tavuk göğsü (ταβούκ γκιογσού – πουτίγκα με στήθος κοτόπουλου), επιδόρπιου που παρασκευάζεται με τεμαχισμένο στήθος κοτόπουλου. Ωστόσο, για τα περισσότερα καζάν ντιπί χρησιμοποιείται βούτυρο, γάλα, ρυζάλευρο, ζάχαρη και άμυλο, με το καραμελωμένο μέρος στην κορυφή, και όχι τεμαχισμένο στήθος κοτόπουλου. Αυτό το παραδοσιακό έδεσμα σερβίρεται συνοδεία τουρκικού καφέ ή τσαγιού, όπως και αμέτρητα άλλα υπέροχα τουρκικά επιδόρπια.
Το παγωτό Maraş Dondurma [παγωτό του Μαράς (Maraş)] περιλαμβάνεται επίσης στον οδηγό Taste Atlas. Με πυκνή σύσταση, χαρακτηριστική γεύση και ιδιαίτερο άρωμα, το παγωτό του Maraş είναι αγαπημένο επιδόρπιο όλης της Τουρκίας. Το μυστικό αυτού του υπέροχου γλυκίσματος βρίσκεται στα συστατικά του: Το παγωτό παρασκευάζεται με γάλα από κατσίκες που βόσκουν στην περιοχή του Καραμάν Μαράς (Kahramanmaraş), ενώ το αρωματικό «σαλέπι» προέρχεται από τις ρίζες των μωβ ορχιδέων που φύονται στην περιοχή.
Το İrmik helvası (ιρμίκ χέλβασι), ένα άλλο τουρκικό επιδόρπιο που περιλαμβάνεται στον οδηγό Taste Atlas, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής κουλτούρας της Ανατολίας. Για την παρασκευή του, η οποία παρουσιάζει μικρές παραλλαγές από επαρχία σε επαρχία, χρησιμοποιείται σιμιγδάλι, βούτυρο, ζάχαρη, γάλα και κουκουνάρια. Συχνά σερβίρεται ζεστό μαζί με μια μπάλα παγωμένου παγωτού του Μαράς.
- 1) Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας | Η Ελλάδα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός. Eίναι μια γιορτή για τις αισθήσεις...
- 2) Γαστρονομικός Τουρισμός: Ανακάλυψη της Μαγειρικής Κληρονομιάς της Κοιλάδας του Στρυμόνα
- 3) Γαστρονομικός τουρισμός | Η ΕΕ αναδεικνύει και προστατεύει 114 ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα
- 4) Στον Πειραιά το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας και Οινολογίας
02/12 07:50
Αλλαγή χρήσης ξενοδοχείων σε κατοικίες στην Ολυμπιακή Ακτή Κατερίνης και στο Καστελόριζο
02/12 07:38
Δήμος Ικαρίας: Αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού
02/12 06:40
Άδειες για γεώτρηση και χρήση νερού σε ξενοδοχεία σε Κέρκυρα και Ρόδο
02/12 05:46
01/12 12:24
01/12 12:19
Οι πόλεις Γκιμαράες, Άγκεντα και Βάασα νικήτριες στα βραβεία Ευρωπαϊκής Πράσινης Πόλης 2026
01/12 07:21
Δωρεά από το Ikos Olivia για τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό του Δήμου Πολυγύρου
01/12 07:19
30/11 19:17
30/11 11:49
30/11 11:47
Δήμος Καρπάθου: Αίτημα για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού
29/11 23:11
Τουρισμός όλο το χρόνο και στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και αποκλειστικά για τον πολιτισμό
29/11 18:58
Βουλή: Παρέμβαση Γ. Χατζή για το τέλος ανθεκτικότητας και το «επαμφοτερίζον μοντέλο» στα Airbnb
29/11 18:31
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να στοχοποιείται συνέχεια η Μύκονος
29/11 18:13
ΙΝΣΕΤΕ | Οι επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού στο 10μηνο, συν 1,9 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις
29/11 17:36
29/11 16:22
29/11 15:41
AirBaltic: Καθόλη τη διάρκεια του έτους η σύνδεση Ρίγα - Αθήνα
29/11 13:31
29/11 13:26
RBH: Οι 5 τάσεις που αλλάζουν τα δεδομένα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία το 2025
29/11 13:13
Handelsblatt | Τα ακίνητα στην Ελλάδα είναι έως και 30% φτηνότερα από ό,τι στην υπόλοιπη Μεσόγειο
29/11 13:05
meteo | Έρχεται κακοκαιρία διαρκείας με ισχυρά φαινόμενα και μεγάλα ύψη βροχής
29/11 12:49
Διεύθυνση Τουρισμού Δήμου Ρόδου: Ένα μοναδικό video με τους βραβευθέντες φίλους της Ρόδου
29/11 12:12
Volotea: Τρεις νέες συνδέσεις με Άραξο και Ηράκλειο το καλοκαίρι του 2025
29/11 11:42
Air Canada: Περισσότερες εποχικές πτήσεις προς Αθήνα από Μόντρεαλ και Τορόντο το 2025
29/11 10:31
British Airways | Έρχεται η εντυπωσιακή νέα First Class (φωτο)
29/11 09:59
29/11 09:38
29/11 07:32
Αυξήσεις στα Τέλη Παρεπιδημούντων από το 2025 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
29/11 07:30
Kόνιτσα | Διαγωνισμός για τη μίσθωση νερόμυλου με δυνατότητα τουριστικών χρήσεων
29/11 07:27
Αντιμονοπωλιακή υπόθεση κατά της Google - Πρόταση για πώληση του Chrome
29/11 07:22
Καισαριανή | Σε κατοικίες και διαμερίσματα μετατρέπονται Βιομηχανικό Κτήριο και Κτήριο Γραφείων
29/11 07:16
28/11 21:03
28/11 16:37
Air Transat: 4 εβδομαδιαίες συνδέσεις Μόντρεαλ – Αθήνα το καλοκαίρι του 2025
28/11 16:24
Αποκλειστικά πακέτα για τον Μαραθώνιο της TUI στη Ρόδο το 2025
28/11 16:12
Τα ψηφιακά έργα και οι Οργανισμοί Διαχείρισης Προορισμού στο Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού
28/11 16:01
Focus Bari | 9 στους 10 Έλληνες έχουν εμπειρία με κατοικίδιο: Μια ισχυρή σχέση ζωής
28/11 15:48
"Τουρισμός για όλους" | Στις 31 Δεκεμβρίου λήγουν τα voucher
28/11 15:15
Costa Cruises: Περισσότερες κρουαζιέρες του Costa Fortuna στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2026
28/11 14:45
Marriott Bonvoy: Η Ελλάδα στους 5 κορυφαίους προορισμούς διακοπών για το 2025
28/11 14:25
Star Clippers: Δύο νέα Ελληνικά λιμάνια στα καλοκαιρινά προγράμματα κρουαζιέρας του 2026
28/11 13:56
Εγκαίνια του Μετρό Θεσσαλονίκης: ένα ορόσημο για την πόλη, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
28/11 13:38
ΕΞΑΑ | Θετικές επιδόσεις για τα ξενοδοχεία της Αθήνας τον Οκτώβριο και το 10μηνο
28/11 13:19
Στ. Γκίκας: Η Πάτρα μπορεί να αναδειχθεί σε εξαιρετικά ελκυστικό προορισμό κρουαζιέρας
28/11 13:16
28/11 11:59
Κρίση στη Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία: 5.500 απολύσεις ανακοίνωσε η Bosch
28/11 11:46
Τουρισμός: Το 30% των Ολλανδών θα κάνει κράτηση διακοπών το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο
28/11 11:13
H Enterprise Greece για δεύτερη χρονιά στην έκθεση American Film Market
28/11 10:56
28/11 09:58
28/11 07:24
Πληρωμές επιχορηγήσεων για ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Αθήνα και Χανιά
28/11 07:22
28/11 07:20
Δήμος Καλυμνίων: Αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού
28/11 07:19
28/11 07:17
27/11 17:42
27/11 17:27
Οι δημοφιλείς προορισμοί των Ελλήνων στα ταξίδια στο εξωτερικό- πώς πληρώνουν
27/11 16:31
Eurowings: Νέα σύνδεση με Κέρκυρα – Αυξάνονται οι πτήσεις προς Ρόδο
27/11 16:20
Τουρισμός | Περισσότερα διεθνή ταξίδια πολυτελών διακοπών σχεδιάζουν οι Αμερικανοί το 2025
27/11 15:56
Ξενοδοχεία: Στροφή των διεθνών αλυσίδων στην ποιότητα υπηρεσιών παρά στην ποσότητα των all-in resort
27/11 15:24
27/11 14:07
Το νέο Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης
27/11 13:38
Καλλιόπη Βέττα | Να μην επιβαρύνονται οι φοιτητές και σπουδαστές με το τέλος ανθεκτικότητας
27/11 13:31
Το νέο Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων | Πρόεδρος ξανά ο Γιώργος Πελεκανάκης
27/11 13:15
27/11 12:59
ΕΟΤ: Προώθηση της Δράμας στην τουριστική αγορά της Ρουμανίας
27/11 12:09
27/11 11:53
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην έκθεση συνεδριακού τουρισμού IBTM World 2024
27/11 11:24
Τουρισμός | Η Πελοπόννησος νέος προορισμός του Simpson Travel- περισσότερες βίλες σε Κρήτη και Ιόνιο
27/11 10:45
27/11 10:38
27/11 10:04
World Travel Awards | Η Αθήνα κορυφαίος πολιτιστικός προορισμός στον κόσμο για το 2024
27/11 06:59
27/11 06:57
27/11 06:56
Δήμος Σιθωνίας: Αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού
27/11 06:49
Διάλεξη για τη συμβολή της λογοτεχνίας στην έκφραση των συναισθημάτων στην Κόρινθο
27/11 06:00
26/11 17:22
26/11 17:04
Είναι οι Έλληνες τουρίστες έτοιμοι να επενδύσουν στη βιωσιμότητα; | METRON ANALYSIS
26/11 15:31
26/11 15:25
Δήμος Ηρακλείου: Πιο κοντά στον στόχο για city break προορισμό 365 ημέρες το χρόνο
26/11 15:25
Η Hotel Investment Partners απέκτησε το εμβληματικό ξενοδοχείο Grand Hyatt Athens
26/11 15:19
Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Κοζάνης-Γρεβενών: Ένα απέραντο εργαστήριο εκπαίδευσης φοιτητών στο ύπαιθρο
26/11 14:15
Ξενοδοχεία | Η Elounda Collection Hotels φέρνει στην Ελούντα τις υπηρεσίες της LUX Tennis
26/11 12:19
26/11 10:38
26/11 10:26
Η Χαλκιδική στην έκθεση TTF στη Βαρσοβία | Σταθερά αυξανόμενη η ζήτηση από τους Πολωνούς
26/11 10:12
Στη Χαλκίδα για πρώτη η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος
26/11 10:03
Όμιλος Sani/Ikos | Παγκόσμιες Διακρίσεις στα World Travel Awards
26/11 07:35
Συνέδριο για την ανάδειξη της Πάτρας ως προορισμού κρουαζιέρας
26/11 07:33
ΕΟΤ: Προκήρυξη υψηλόβαθμων θέσεων για τα Γραφεία σε Ιταλία, Γαλλία και Αυστραλία
26/11 07:30
26/11 07:27
Δήμος Κω | Χωρίς αύξηση το Τέλος Παρεπιδημούντων στα ενοικιαζόμενα δωμάτια
26/11 07:21
25/11 20:45
25/11 19:42
25/11 15:49
25/11 15:36
Νέες μορφές απάτης απειλούν τις επιχειρήσεις στο ψηφιακό περιβάλλον
25/11 15:25
Τουρισμός | Η Αθήνα στις 10 πιο οικονομικές πόλεις στον κόσμο για τους Αμερικανούς τουρίστες
Οι πόλεις Γκιμαράες, Άγκεντα και Βάασα νικήτριες στα βραβεία Ευρωπαϊκής Πράσινης Πόλης 2026
Άδειες για γεώτρηση και χρήση νερού σε ξενοδοχεία σε Κέρκυρα και Ρόδο
Δωρεά από το Ikos Olivia για τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό του Δήμου Πολυγύρου
Αλλαγή χρήσης ξενοδοχείων σε κατοικίες στην Ολυμπιακή Ακτή Κατερίνης και στο Καστελόριζο
Δήμος Ικαρίας: Αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού
Δήμος Καρπάθου: Αίτημα για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού
Τουρισμός όλο το χρόνο και στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και αποκλειστικά για τον πολιτισμό
Κρίση στη Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία: 5.500 απολύσεις ανακοίνωσε η Bosch
Βουλή: Παρέμβαση Γ. Χατζή για το τέλος ανθεκτικότητας και το «επαμφοτερίζον μοντέλο» στα Airbnb
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να στοχοποιείται συνέχεια η Μύκονος
Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Κοζάνης-Γρεβενών: Ένα απέραντο εργαστήριο εκπαίδευσης φοιτητών στο ύπαιθρο
Δήμος Ηρακλείου: Πιο κοντά στον στόχο για city break προορισμό 365 ημέρες το χρόνο
meteo | Έρχεται κακοκαιρία διαρκείας με ισχυρά φαινόμενα και μεγάλα ύψη βροχής
Η Hotel Investment Partners απέκτησε το εμβληματικό ξενοδοχείο Grand Hyatt Athens
Ξενοδοχεία | Η Elounda Collection Hotels φέρνει στην Ελούντα τις υπηρεσίες της LUX Tennis
( 0 )