Taste Atlas: Tουρκικά επιδόρπια εντάχθηκαν στα 100 κορυφαία του κόσμου

Taste Atlas: Tουρκικά επιδόρπια εντάχθηκαν στα 100 κορυφαία του κόσμου

Η τουρκική κουζίνα αποτελεί έκφραση μιας πολιτισμικής κληρονομιάς εκατοντάδων χρόνων, είναι αναγνωρισμένη σε όλον τον κόσμο και οφείλει τη φήμη της και στα τουρκικά επιδόρπια. Παρουσιάζοντας μια μεγάλη ποικιλία γεύσεων και νοστιμιών που ικανοποιούν όλα τα γούστα τα τουρκικά επιδόρπια είναι αγαπητά τόσο στους ντόπιους όσο και στους επισκέπτες. Το Taste Atlas (Άτλας της Γεύσης) ανέδειξε αρκετά διάσημα τουρκικά επιδόρπια στον κατάλογό του με τίτλο «Τα κορυφαία 100 επιδόρπια στον κόσμο».

Ο μπακλαβάς 

Ο μπακλαβάς και ο εμβληματικός μπακλαβάς του Γκαζιαντέπ (Gaziantep) –από το Γκαζιαντέπ, καταχωρισμένο στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO για τη γαστρονομική του παράδοση– κατέχουν ξεχωριστές θέσεις στον οδηγό Taste Atlas. Ο μπακλαβάς του Γκαζιαντέπ, που έχει καταχωριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μοναδική γεύση της τουρκικής κουζίνας, είναι ένα από τα πιο σημαντικά εδέσματα της Τουρκίας, το οποίο σερβίρεται τόσο καθημερινά όσο και σε ειδικές περιστάσεις. Αν και ο μπακλαβάς είναι ο γενικός όρος για το γλυκό αυτό, το επιδόρπιο παίρνει διαφορετικά ονόματα ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής και την παρουσίασή του. Για παράδειγμα, το fıstık sarma (φιστίκ σαρμά – φιστικοσαρμάς), που επίσης περιλαμβάνεται στο Taste Atlas, αναφέρεται σε έναν τύπο μπακλαβά που παρασκευάζεται με φιστίκι, τη γέμιση μπακλαβά που βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων. Τυλιγμένο σε ένα ενιαίο φύλλο, το fıstık sarma αποτελεί μια πυκνή πάστα φιστικιού, που μερικές φορές αποκαλείται «βούτυρο φιστικιού». Ως βασικός εκπρόσωπος της πλούσιας πολιτισμικής κληρονομιάς της Τουρκίας, ο μπακλαβάς συνιστά απόλαυση, σε κάθε σχήμα και στιλ.

 Ένα άλλο παραδοσιακό τουρκικό επιδόρπιο στο Taste Atlas είναι το künefe (κιουνεφέ). Το κιουνεφέ, το οποίο σερβίρεται ζεστό, περιλαμβάνει λιωμένο ανάλατο τυρί ανάμεσα σε δύο στρώσεις από νηματοειδή ζύμη φύλλου  (κανταΐφι) ή ζύμη σιμιγδαλιού, που στη συνέχεια σιροπιάζεται με γλυκό σιρόπι και γαρνίρεται με θρυμματισμένα φιστίκια. Το πιο νόστιμο κιουνεφέ σερβίρεται στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Ανατολίας της Τουρκίας, και το Κιουνεφέ της Αντιόχειας (Antakya Künefe), το παγκοσμίως γνωστό επιδόρπιο της επαρχίας Χατάι (Hatay), έχει καταχωριστεί στην ΕΕ ως «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη».

Μια παραδοσιακή κληρονομιά: επιδόρπια με βάση το γάλα

Τα τουρκικά επιδόρπια με βάση το γάλα είναι εξίσου δημοφιλή και νόστιμα με τις άλλες γαστρονομικές απολαύσεις της χώρας. Το fırın sütlaç (φερέν σουτλάτς – ψητή πουτίγκα ρυζιού) είναι ένα δημοφιλές παραδοσιακό τουρκικό επιδόρπιο που παρασκευάζεται από γάλα, ρύζι και ζάχαρη· η πουτίγκα ψήνεται και η καμένη της επιφάνεια γαρνίρεται με κανέλα ή φουντούκια. Ενώ αυτό το κλασικό επιδόρπιο διατίθεται σε όλη τη χώρα, πολλοί λάτρεις του ισχυρίζονται ότι το καλύτερο φερέν σουτλάτς σερβίρεται σε περιοχές με μακρά γαλακτοκομική παράδοση.

Το kazandibi (καζάν ντιπί – καραμελωμένη πουτίγκα με γάλα), που χρονολογείται από την οθωμανική εποχή, έχει μαλακή σύσταση και ελαφρώς καμένη βάση. Το όνομα του γλυκού αναφέρεται στον καμένο πυθμένα του καζανιού εντός του οποίου παρασκευάζεται. Το αυθεντικό καζάν ντιπί παρασκευάζεται καίγοντας την κάτω επιφάνεια του tavuk göğsü (ταβούκ γκιογσού – πουτίγκα με στήθος κοτόπουλου), επιδόρπιου που παρασκευάζεται με τεμαχισμένο στήθος κοτόπουλου. Ωστόσο, για τα περισσότερα καζάν ντιπί χρησιμοποιείται βούτυρο, γάλα, ρυζάλευρο, ζάχαρη και άμυλο, με το καραμελωμένο μέρος στην κορυφή, και όχι τεμαχισμένο στήθος κοτόπουλου. Αυτό το παραδοσιακό έδεσμα σερβίρεται συνοδεία τουρκικού καφέ ή τσαγιού, όπως και αμέτρητα άλλα υπέροχα τουρκικά επιδόρπια.

Το παγωτό Maraş Dondurma [παγωτό του Μαράς (Maraş)] περιλαμβάνεται επίσης στον οδηγό Taste Atlas. Με πυκνή σύσταση, χαρακτηριστική γεύση και ιδιαίτερο άρωμα, το παγωτό του Maraş είναι αγαπημένο επιδόρπιο όλης της Τουρκίας. Το μυστικό αυτού του υπέροχου γλυκίσματος βρίσκεται στα συστατικά του: Το παγωτό παρασκευάζεται με γάλα από κατσίκες που βόσκουν στην περιοχή του Καραμάν Μαράς (Kahramanmaraş), ενώ το αρωματικό «σαλέπι» προέρχεται από τις ρίζες των μωβ ορχιδέων που φύονται στην περιοχή. 

Το İrmik helvası (ιρμίκ χέλβασι), ένα άλλο τουρκικό επιδόρπιο που περιλαμβάνεται στον οδηγό Taste Atlas, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής κουλτούρας της Ανατολίας. Για την παρασκευή του, η οποία παρουσιάζει μικρές παραλλαγές από επαρχία σε επαρχία, χρησιμοποιείται σιμιγδάλι, βούτυρο, ζάχαρη, γάλα και κουκουνάρια. Συχνά σερβίρεται ζεστό μαζί με μια μπάλα παγωμένου παγωτού του Μαράς.

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Επενδύσεις
  1. 02/12 07:50

    Αλλαγή χρήσης ξενοδοχείων σε κατοικίες στην Ολυμπιακή Ακτή Κατερίνης και στο Καστελόριζο

  2. 02/12 07:38

    Δήμος Ικαρίας: Αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού

  3. 02/12 06:40

    Άδειες για γεώτρηση και χρήση νερού σε ξενοδοχεία σε Κέρκυρα και Ρόδο

  4. 02/12 05:46

    Τρίτο offroad festival lamias

  5. 01/12 12:24

    Το Τορίνο και Μπενιντόρμ Πρωταθλητές Έξυπνου Τουρισμού το 2025 - στους 7 φιναλίστ ο Δήμος Προποντίδας

  6. 01/12 12:19

    Οι πόλεις Γκιμαράες, Άγκεντα και Βάασα νικήτριες στα βραβεία Ευρωπαϊκής Πράσινης Πόλης 2026

  7. 01/12 07:21

    Δωρεά από το Ikos Olivia για τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό του Δήμου Πολυγύρου

  8. 01/12 07:19

    Επιτροπή αδελφοποιήσεων δήμου Πάρου

  9. 30/11 19:17

    Η ανθεκτικότητα του τουρισμού σε περιόδους κρίσης

  10. 30/11 11:49

    Ο δήμος Αποκορώνου στο Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια

  11. 30/11 11:47

    Δήμος Καρπάθου: Αίτημα για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού

  12. 29/11 23:11

    Τουρισμός όλο το χρόνο και στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και αποκλειστικά για τον πολιτισμό

  13. 29/11 18:58

    Βουλή: Παρέμβαση Γ. Χατζή για το τέλος ανθεκτικότητας και το «επαμφοτερίζον μοντέλο» στα Airbnb

  14. 29/11 18:31

    Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να στοχοποιείται συνέχεια η Μύκονος

  15. 29/11 18:13

    ΙΝΣΕΤΕ | Οι επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού στο 10μηνο, συν 1,9 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις

  16. 29/11 17:36

    Amadeus: Αυτές είναι οι 5 μεγαλύτερες τάσεις στα ταξίδια για το 2025 – Από τη νοσταλγία μέχρι την αναζήτηση φίλων

  17. 29/11 16:22

    Αεροδρόμιο Χανίων: Για πρώτη φορά κοντά στα 4 εκατ. επιβάτες το 2024 – 784.000 θέσεις θα προσφέρει η Aegean το 2025

  18. 29/11 15:41

    AirBaltic: Καθόλη τη διάρκεια του έτους η σύνδεση Ρίγα - Αθήνα

  19. 29/11 13:31

    "Αέναον" | Παρουσιάστηκε το νέο πρότυπο Μητροπολιτικό Πάρκο στον Φαληρικό Όρμο - Θα παραδοθεί το 2028

  20. 29/11 13:26

    RBH: Οι 5 τάσεις που αλλάζουν τα δεδομένα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία το 2025

  21. 29/11 13:13

    Handelsblatt | Τα ακίνητα στην Ελλάδα είναι έως και 30% φτηνότερα από ό,τι στην υπόλοιπη Μεσόγειο

  22. 29/11 13:05

    meteo | Έρχεται κακοκαιρία διαρκείας με ισχυρά φαινόμενα και μεγάλα ύψη βροχής

  23. 29/11 12:49

    Διεύθυνση Τουρισμού Δήμου Ρόδου: Ένα μοναδικό video με τους βραβευθέντες φίλους της Ρόδου

  24. 29/11 12:12

    Volotea: Τρεις νέες συνδέσεις με Άραξο και Ηράκλειο το καλοκαίρι του 2025

  25. 29/11 11:42

    Air Canada: Περισσότερες εποχικές πτήσεις προς Αθήνα από Μόντρεαλ και Τορόντο το 2025

  26. 29/11 10:31

    British Airways | Έρχεται η εντυπωσιακή νέα First Class (φωτο)

  27. 29/11 09:59

    Μητροπολιτικό πάρκο Aenao στο Φάληρο | Στα τέλη του 2028 το νέο εμβληματικό τουριστικό αξιοθέατο της Αθήνας

  28. 29/11 09:38

    Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα

  29. 29/11 07:32

    Αυξήσεις στα Τέλη Παρεπιδημούντων από το 2025 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

  30. 29/11 07:30

    Kόνιτσα | Διαγωνισμός για τη μίσθωση νερόμυλου με δυνατότητα τουριστικών χρήσεων

  31. 29/11 07:27

    Αντιμονοπωλιακή υπόθεση κατά της Google - Πρόταση για πώληση του Chrome

  32. 29/11 07:22

    Καισαριανή | Σε κατοικίες και διαμερίσματα μετατρέπονται Βιομηχανικό Κτήριο και Κτήριο Γραφείων

  33. 29/11 07:16

    Διεθνές Συνέδριο Ελλάδα και Ινδία | Γέφυρες Πολιτισμού, Επιστήμης και Επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλονίκη

  34. 28/11 21:03

    Τουρισμός | Εμπειρίες πολυτελείας αναζητούν οι ταξιδιώτες, λέει η Google - συν 37% οι δαπάνες την επόμενη τριετία

  35. 28/11 16:37

    Air Transat: 4 εβδομαδιαίες συνδέσεις Μόντρεαλ – Αθήνα το καλοκαίρι του 2025

  36. 28/11 16:24

    Αποκλειστικά πακέτα για τον Μαραθώνιο της TUI στη Ρόδο το 2025

  37. 28/11 16:12

    Τα ψηφιακά έργα και οι Οργανισμοί Διαχείρισης Προορισμού στο Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού

  38. 28/11 16:01

    Focus Bari | 9 στους 10 Έλληνες έχουν εμπειρία με κατοικίδιο: Μια ισχυρή σχέση ζωής

  39. 28/11 15:48

    "Τουρισμός για όλους" | Στις 31 Δεκεμβρίου λήγουν τα voucher

  40. 28/11 15:15

    Costa Cruises: Περισσότερες κρουαζιέρες του Costa Fortuna στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2026

  41. 28/11 14:45

    Marriott Bonvoy: Η Ελλάδα στους 5 κορυφαίους προορισμούς διακοπών για το 2025

  42. 28/11 14:25

    Star Clippers: Δύο νέα Ελληνικά λιμάνια στα καλοκαιρινά προγράμματα κρουαζιέρας του 2026

  43. 28/11 13:56

    Εγκαίνια του Μετρό Θεσσαλονίκης: ένα ορόσημο για την πόλη, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

  44. 28/11 13:38

    ΕΞΑΑ | Θετικές επιδόσεις για τα ξενοδοχεία της Αθήνας τον Οκτώβριο και το 10μηνο

  45. 28/11 13:19

    Στ. Γκίκας: Η Πάτρα μπορεί να αναδειχθεί σε εξαιρετικά ελκυστικό προορισμό κρουαζιέρας

  46. 28/11 13:16

    Απεβίωσε ο ιδρυτής της Meliá Hotels International

  47. 28/11 11:59

    Κρίση στη Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία: 5.500 απολύσεις ανακοίνωσε η Bosch

  48. 28/11 11:46

    Τουρισμός: Το 30% των Ολλανδών θα κάνει κράτηση διακοπών το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο

  49. 28/11 11:13

    H Enterprise Greece για δεύτερη χρονιά στην έκθεση American Film Market

  50. 28/11 10:56

    ΙΝΣΕΤΕ | H διαδικτυακή φήμη της χώρας μας το θερινό τρίμηνο

  51. 28/11 09:58

    Steve Heapy, CEO jet2 | Πυρά κατά της Airbnb: αυτή φταίει για τις διαδηλώσεις κατά του υπερτουρισμού !

  52. 28/11 07:24

    Πληρωμές επιχορηγήσεων για ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Αθήνα και Χανιά

  53. 28/11 07:22

    Δήμος Δυτικής Σάμου: Ειδικός Σύμβουλος σε θέματα τουρισμού

  54. 28/11 07:20

    Δήμος Καλυμνίων: Αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού

  55. 28/11 07:19

    Επιτροπή τουρισμού και προβολής δήμου Αμοργού

  56. 28/11 07:17

    Λαμία | Συνέδριο: «Απασχολούμαι και μένω στον τόπο μου»

  57. 27/11 17:42

    Τουρισμός | Περισσότερη Ελλάδα από τον Όμιλο Jet το 2025: Νέοι προορισμοί ο Πόρος, η Αίγινα και η Λέρος

  58. 27/11 17:27

    Οι δημοφιλείς προορισμοί των Ελλήνων στα ταξίδια στο εξωτερικό- πώς πληρώνουν

  59. 27/11 16:31

    Eurowings: Νέα σύνδεση με Κέρκυρα – Αυξάνονται οι πτήσεις προς Ρόδο

  60. 27/11 16:20

    Τουρισμός | Περισσότερα διεθνή ταξίδια πολυτελών διακοπών σχεδιάζουν οι Αμερικανοί το 2025

  61. 27/11 15:56

    Ξενοδοχεία: Στροφή των διεθνών αλυσίδων στην ποιότητα υπηρεσιών παρά στην ποσότητα των all-in resort

  62. 27/11 15:24

    Global Hotel Alliance: Οι κορυφαίοι προορισμοί των ταξιδιωτών για το 2025 – Με ποια κριτήρια επιλέγουν ξενοδοχείο

  63. 27/11 14:07

    Το νέο Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης

  64. 27/11 13:38

    Καλλιόπη Βέττα | Να μην επιβαρύνονται οι φοιτητές και σπουδαστές με το τέλος ανθεκτικότητας

  65. 27/11 13:31

    Το νέο Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων | Πρόεδρος ξανά ο Γιώργος Πελεκανάκης

  66. 27/11 13:15

    Η Uber γιορτάζει 10 χρόνια στην Ελλάδα

  67. 27/11 12:59

    ΕΟΤ: Προώθηση της Δράμας στην τουριστική αγορά της Ρουμανίας

  68. 27/11 12:09

    Brussels Airlines: 9 Ελληνικοί προορισμοί και αυξημένη χωρητικότητα προς Λέσβο και Σάμο το καλοκαίρι του 2025

  69. 27/11 11:53

    Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην έκθεση συνεδριακού τουρισμού IBTM World 2024

  70. 27/11 11:24

    Τουρισμός | Η Πελοπόννησος νέος προορισμός του Simpson Travel- περισσότερες βίλες σε Κρήτη και Ιόνιο

  71. 27/11 10:45

    Βρετανικός τουρισμός | Οι ταξιδιωτικές τάσεις της ΑΒΤΑ για το 2025: loving long haul, baecations, 5 star fans και άλλα

  72. 27/11 10:38

    We-Flytour | Πτώχευση χωρίς επιπτώσεις στην Ελλάδα

  73. 27/11 10:04

    World Travel Awards | Η Αθήνα κορυφαίος πολιτιστικός προορισμός στον κόσμο για το 2024

  74. 27/11 06:59

    Επιτροπή τουριστικής ανάπτυξης και προβολής δήμου Έδεσσας

  75. 27/11 06:57

    Εκδήλωση προβολής της Χίου στη Σμύρνη

  76. 27/11 06:56

    Δήμος Σιθωνίας: Αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού

  77. 27/11 06:49

    Διάλεξη για τη συμβολή της λογοτεχνίας στην έκφραση των συναισθημάτων στην Κόρινθο

  78. 27/11 06:00

    Άδειες για επενδύσεις σε 2 ξενοδοχεία σε Ρόδο και Πάρο

  79. 26/11 17:22

    Νέα Υόρκη: Μαγνήτης η Ελλάδα για τον τουρισμό υγείας

  80. 26/11 17:04

    Είναι οι Έλληνες τουρίστες έτοιμοι να επενδύσουν στη βιωσιμότητα; | METRON ANALYSIS

  81. 26/11 15:31

    Η Hotel Investment Partners έφτασε στα 10 ξενοδοχεία στην Ελλάδα- Προσθήκες με δύο ξενοδοχεία σε Ρόδο και Χαλκιδική

  82. 26/11 15:25

    Δήμος Ηρακλείου: Πιο κοντά στον στόχο για city break προορισμό 365 ημέρες το χρόνο

  83. 26/11 15:25

    Η Hotel Investment Partners απέκτησε το εμβληματικό ξενοδοχείο Grand Hyatt Athens

  84. 26/11 15:19

    Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Κοζάνης-Γρεβενών: Ένα απέραντο εργαστήριο εκπαίδευσης φοιτητών στο ύπαιθρο

  85. 26/11 14:15

    Ξενοδοχεία | Η Elounda Collection Hotels φέρνει στην Ελούντα τις υπηρεσίες της LUX Tennis

  86. 26/11 12:19

    Ισπανία | Ζητείται αναβολή του ψηφιακού μητρώου ταξιδιωτών - αύξηση του κόστους και προσωπικά δεδομένα

  87. 26/11 10:38

    Στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο | χωρίς αλλαγές οι διατάξεις για τα τέλη ανθεκτικότητας και κρουαζιέρας

  88. 26/11 10:26

    Η Χαλκιδική στην έκθεση TTF στη Βαρσοβία | Σταθερά αυξανόμενη η ζήτηση από τους Πολωνούς

  89. 26/11 10:12

    Στη Χαλκίδα για πρώτη η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος

  90. 26/11 10:03

    Όμιλος Sani/Ikos | Παγκόσμιες Διακρίσεις στα World Travel Awards

  91. 26/11 07:35

    Συνέδριο για την ανάδειξη της Πάτρας ως προορισμού κρουαζιέρας

  92. 26/11 07:33

    ΕΟΤ: Προκήρυξη υψηλόβαθμων θέσεων για τα Γραφεία σε Ιταλία, Γαλλία και Αυστραλία

  93. 26/11 07:30

    Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου | Συζήτηση για επενδύσεις σε 3 ξενοδοχεία πολυτελείας

  94. 26/11 07:27

    Δήμος Κω | Χωρίς αύξηση το Τέλος Παρεπιδημούντων στα ενοικιαζόμενα δωμάτια

  95. 26/11 07:21

    Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας: Αίτημα για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού

  96. 25/11 20:45

    Digi Hotel 2024/ M. Βαμιεδάκης: Οι σύγχρονες προκλήσεις για τα ξενοδοχεία απαιτούν ευελιξία, προσαρμοστικότητα και πρόληψη

  97. 25/11 19:42

    Online ξενοδοχειακές κρατήσεις | Αυξημένη ζήτηση για Ελλάδα το 2025 με όχημα το Value for Money - η πολιτική των ξενοδοχείων

  98. 25/11 15:49

    Προβολή της Θεσσαλονίκης στην αγορά της Πολωνίας

  99. 25/11 15:36

    Νέες μορφές απάτης απειλούν τις επιχειρήσεις στο ψηφιακό περιβάλλον

  100. 25/11 15:25

    Τουρισμός | Η Αθήνα στις 10 πιο οικονομικές πόλεις στον κόσμο για τους Αμερικανούς τουρίστες