Taste Atlas: Tουρκικά επιδόρπια εντάχθηκαν στα 100 κορυφαία του κόσμου

Taste Atlas: Tουρκικά επιδόρπια εντάχθηκαν στα 100 κορυφαία του κόσμου

Η τουρκική κουζίνα αποτελεί έκφραση μιας πολιτισμικής κληρονομιάς εκατοντάδων χρόνων, είναι αναγνωρισμένη σε όλον τον κόσμο και οφείλει τη φήμη της και στα τουρκικά επιδόρπια. Παρουσιάζοντας μια μεγάλη ποικιλία γεύσεων και νοστιμιών που ικανοποιούν όλα τα γούστα τα τουρκικά επιδόρπια είναι αγαπητά τόσο στους ντόπιους όσο και στους επισκέπτες. Το Taste Atlas (Άτλας της Γεύσης) ανέδειξε αρκετά διάσημα τουρκικά επιδόρπια στον κατάλογό του με τίτλο «Τα κορυφαία 100 επιδόρπια στον κόσμο».

Ο μπακλαβάς 

Ο μπακλαβάς και ο εμβληματικός μπακλαβάς του Γκαζιαντέπ (Gaziantep) –από το Γκαζιαντέπ, καταχωρισμένο στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO για τη γαστρονομική του παράδοση– κατέχουν ξεχωριστές θέσεις στον οδηγό Taste Atlas. Ο μπακλαβάς του Γκαζιαντέπ, που έχει καταχωριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μοναδική γεύση της τουρκικής κουζίνας, είναι ένα από τα πιο σημαντικά εδέσματα της Τουρκίας, το οποίο σερβίρεται τόσο καθημερινά όσο και σε ειδικές περιστάσεις. Αν και ο μπακλαβάς είναι ο γενικός όρος για το γλυκό αυτό, το επιδόρπιο παίρνει διαφορετικά ονόματα ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής και την παρουσίασή του. Για παράδειγμα, το fıstık sarma (φιστίκ σαρμά – φιστικοσαρμάς), που επίσης περιλαμβάνεται στο Taste Atlas, αναφέρεται σε έναν τύπο μπακλαβά που παρασκευάζεται με φιστίκι, τη γέμιση μπακλαβά που βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων. Τυλιγμένο σε ένα ενιαίο φύλλο, το fıstık sarma αποτελεί μια πυκνή πάστα φιστικιού, που μερικές φορές αποκαλείται «βούτυρο φιστικιού». Ως βασικός εκπρόσωπος της πλούσιας πολιτισμικής κληρονομιάς της Τουρκίας, ο μπακλαβάς συνιστά απόλαυση, σε κάθε σχήμα και στιλ.

 Ένα άλλο παραδοσιακό τουρκικό επιδόρπιο στο Taste Atlas είναι το künefe (κιουνεφέ). Το κιουνεφέ, το οποίο σερβίρεται ζεστό, περιλαμβάνει λιωμένο ανάλατο τυρί ανάμεσα σε δύο στρώσεις από νηματοειδή ζύμη φύλλου  (κανταΐφι) ή ζύμη σιμιγδαλιού, που στη συνέχεια σιροπιάζεται με γλυκό σιρόπι και γαρνίρεται με θρυμματισμένα φιστίκια. Το πιο νόστιμο κιουνεφέ σερβίρεται στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Ανατολίας της Τουρκίας, και το Κιουνεφέ της Αντιόχειας (Antakya Künefe), το παγκοσμίως γνωστό επιδόρπιο της επαρχίας Χατάι (Hatay), έχει καταχωριστεί στην ΕΕ ως «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη».

Μια παραδοσιακή κληρονομιά: επιδόρπια με βάση το γάλα

Τα τουρκικά επιδόρπια με βάση το γάλα είναι εξίσου δημοφιλή και νόστιμα με τις άλλες γαστρονομικές απολαύσεις της χώρας. Το fırın sütlaç (φερέν σουτλάτς – ψητή πουτίγκα ρυζιού) είναι ένα δημοφιλές παραδοσιακό τουρκικό επιδόρπιο που παρασκευάζεται από γάλα, ρύζι και ζάχαρη· η πουτίγκα ψήνεται και η καμένη της επιφάνεια γαρνίρεται με κανέλα ή φουντούκια. Ενώ αυτό το κλασικό επιδόρπιο διατίθεται σε όλη τη χώρα, πολλοί λάτρεις του ισχυρίζονται ότι το καλύτερο φερέν σουτλάτς σερβίρεται σε περιοχές με μακρά γαλακτοκομική παράδοση.

Το kazandibi (καζάν ντιπί – καραμελωμένη πουτίγκα με γάλα), που χρονολογείται από την οθωμανική εποχή, έχει μαλακή σύσταση και ελαφρώς καμένη βάση. Το όνομα του γλυκού αναφέρεται στον καμένο πυθμένα του καζανιού εντός του οποίου παρασκευάζεται. Το αυθεντικό καζάν ντιπί παρασκευάζεται καίγοντας την κάτω επιφάνεια του tavuk göğsü (ταβούκ γκιογσού – πουτίγκα με στήθος κοτόπουλου), επιδόρπιου που παρασκευάζεται με τεμαχισμένο στήθος κοτόπουλου. Ωστόσο, για τα περισσότερα καζάν ντιπί χρησιμοποιείται βούτυρο, γάλα, ρυζάλευρο, ζάχαρη και άμυλο, με το καραμελωμένο μέρος στην κορυφή, και όχι τεμαχισμένο στήθος κοτόπουλου. Αυτό το παραδοσιακό έδεσμα σερβίρεται συνοδεία τουρκικού καφέ ή τσαγιού, όπως και αμέτρητα άλλα υπέροχα τουρκικά επιδόρπια.

Το παγωτό Maraş Dondurma [παγωτό του Μαράς (Maraş)] περιλαμβάνεται επίσης στον οδηγό Taste Atlas. Με πυκνή σύσταση, χαρακτηριστική γεύση και ιδιαίτερο άρωμα, το παγωτό του Maraş είναι αγαπημένο επιδόρπιο όλης της Τουρκίας. Το μυστικό αυτού του υπέροχου γλυκίσματος βρίσκεται στα συστατικά του: Το παγωτό παρασκευάζεται με γάλα από κατσίκες που βόσκουν στην περιοχή του Καραμάν Μαράς (Kahramanmaraş), ενώ το αρωματικό «σαλέπι» προέρχεται από τις ρίζες των μωβ ορχιδέων που φύονται στην περιοχή. 

Το İrmik helvası (ιρμίκ χέλβασι), ένα άλλο τουρκικό επιδόρπιο που περιλαμβάνεται στον οδηγό Taste Atlas, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής κουλτούρας της Ανατολίας. Για την παρασκευή του, η οποία παρουσιάζει μικρές παραλλαγές από επαρχία σε επαρχία, χρησιμοποιείται σιμιγδάλι, βούτυρο, ζάχαρη, γάλα και κουκουνάρια. Συχνά σερβίρεται ζεστό μαζί με μια μπάλα παγωμένου παγωτού του Μαράς.

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Επενδύσεις
  1. 29/02 14:34

    Ξενοδοχεία Αθήνας | Θετικές επιδόσεις τον Ιανουάριο- αισιοδοξία για το 2024

  2. 29/02 13:47

    Σε εκκαθάριση τελικά ο σπεσιαλίστας τουρ οπερέιτορ για Ελλάδα Attika Reisen

  3. 29/02 13:26

    Νέο ρεκόρ συμμετοχών στον ένατο Διεθνή Μαραθώνιο Ρόδου - Συμμετοχή από 52 χώρες

  4. 29/02 13:08

    Εθνική Τράπεζα | Ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να διεκδικήσει νέα ρεκόρ το 2024

  5. 29/02 12:37

    Υπ. Τουρισμού: Πρόσκληση στις επιχειρήσεις για την πρακτική άσκηση καταρτιζομένων στα ΙΕΚ και σπουδαστών ΑΣΤΕ

  6. 29/02 12:34

    Τεχνητή νοημοσύνη | Ο αντίκτυπος στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους

  7. 29/02 12:08

    Ο ΕΟΤ στη Διεθνή Έκθεση ITB Berlin 2024

  8. 29/02 11:34

    Air Serbia: Περισσότερες πτήσεις προς Κέρκυρα και Θεσσαλονίκη από το Βελιγράδι

  9. 29/02 11:27

    Transavia: Νέα σύνδεση με Κω το καλοκαίρι του 2024

  10. 29/02 11:27

    Η Ryanair ανέστειλε τις πτήσεις στο Τελ Αβίβ λόγω υψηλού κόστους του αεροδρομίου

  11. 29/02 11:07

    Συνάντηση Όλγας Κεφαλογιάννη με τον πρέσβη του Κατάρ

  12. 29/02 10:27

    TUI Global Hotel Awards | 19 ελληνικά ξενοδοχεία στα 100 καλύτερα στον κόσμο

  13. 29/02 10:19

    Wyndham Hotels & Resorts: Επιστρέφει ο Μήνας Μέλους του προγράμματος επιβράβευσης

  14. 29/02 07:34

    Πράσινο φως για 5άστερο ξενοδοχείο στη Μήλο | Νέες πισίνες σε ξενοδοχείο στη Ρόδο

  15. 29/02 07:33

    Δήμος Σιθωνίας: Συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

  16. 29/02 07:26

    Υπουργείο Πολιτισμού: Δράσεις προστασίας και ανάδειξης στα σπήλαια Μελισσάνης και Δρογκαράτης

  17. 29/02 06:31

    Ψηφιακός Οδηγός της Ιστορίας και της Κληρονομιάς της Καλαμαριάς

  18. 29/02 06:18

    Ντουμπάι: Τα ρεκόρ του τουρισμού και οι στόχοι για τα επόμενα χρόνια

  19. 28/02 15:20

    FTI: 10% επάνω τα έσοδα πέρυσι, πολλά υποσχόμενο το 2024, περίπλοκη η αποτίμηση....

  20. 28/02 15:01

    Η Χαλκιδική είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός για τους Σέρβους

  21. 28/02 14:27

    Η Hilton προσφέρει πολυτελές Glamping σε εθνικά πάρκα - Συνεργασία με την AutoCamp

  22. 28/02 13:23

    Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα σε εκδήλωση του τουρ οπερείτορ Dertour στη Βιέννη

  23. 28/02 12:42

    Swan Hellenic: Νέα δρομολόγια με αναχώρηση και στάση στον Πειραιά

  24. 28/02 12:23

    Ένας νέος αερομεταφορέας κοντινών αποστάσεων έρχεται τον Ιούλιο στην Ευρώπη

  25. 28/02 12:22

    Το 41% ​​των Σκωτσέζων σχεδιάζει διακοπές στην Ευρώπη φέτος

  26. 28/02 12:12

    Hard Rock Hotel Athens: Κόνσεπτ εστιατορίου με υπογραφή της Major Food Group

  27. 28/02 11:44

    Κανονικά οι πτήσεις των Aegean και Olympic Air σήμερα Τετάρτη

  28. 28/02 11:37

    ΕΕ | Η εξοικονόμηση φυσικού αερίου συνέβαλε στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

  29. 28/02 11:11

    Η Κωνσταντινούπολη δεν μπορεί πια να κρατήσει τον κόσμο της

  30. 28/02 10:51

    Παραιτήθηκε η Ελληνίδα Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ομίλου Jumeirah

  31. 28/02 10:22

    ΠΟΤΑΠ | Από τις «Ανθισμένες Διαδρομές» του ΕΟΤ στις «Ανθισμένες Κερασιές της Πιερίας»

  32. 28/02 10:15

    O νέος CEO της Wyndham Hotels για την αγορά της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης

  33. 28/02 07:19

    Πληρωμές επιχορηγήσεων για ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Κω και Κεφαλονιά

  34. 28/02 07:18

    Δήμος Φούρνων Κορσεών: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

  35. 28/02 07:16

    Κροατία: 108 εκατ. διανυκτερεύσεις το 2023

  36. 28/02 06:07

    Συνέδριο με θέμα Crete: Top Destination in Europe

  37. 27/02 22:11

    Το Γούρι για το 2025 στα πωλητήρια των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων από το καλοκαίρι

  38. 27/02 18:06

    Ο Τουρισμός είναι ευλογία για την Ελλάδα

  39. 27/02 18:02

    Όλγα Κεφαλογιάννη | Θα κάνουμε την Ελλάδα πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης

  40. 27/02 16:15

    Τουρισμός: 9 στους 10 Γερμανούς επιλέγουν διακοπές βάσει της τιμής

  41. 27/02 15:27

    Το ιστορικό ξενοδοχείο Titania Hotel στην Αθήνα αγόρασε ο όμιλος H Hotels Collection | Hatzilazarou Group

  42. 27/02 15:06

    ΕΕ | Σκληρές ποινές στις εταιρείες για περιβαλλοντικά εγκλήματα, όπως η ρύπανση από τα πλοία

  43. 27/02 14:44

    Αεροπορική συμφωνία Ελλάδας-Μογγολίας

  44. 27/02 14:17

    Ξεκινάει η διαδικασία για την αξιοποίηση του π. βασιλικού κτήματος Τατοΐου

  45. 27/02 13:51

    HolidayCheck | 3% φθηνότερα από πέρυσι τα πακέτα οικογενειακών διακοπών στην Ελλάδα – Ποιοι προορισμοί διαφοροποιούνται

  46. 27/02 12:50

    Nέα συμφωνία της Ryanair με την On the Beach

  47. 27/02 12:34

    Πρότυπο κανονισμού λειτουργίας αποκτούν τα κρατικά μουσεία

  48. 27/02 12:29

    HolidayCheck Award 2024 στο ξενοδοχείο Paralos Irini Mare

  49. 27/02 12:25

    Προβολή του Βόλου και του Πηλίου στο Μόναχο

  50. 27/02 11:49

    Επιμελητήριο Ηρακλείου | Γαλλικά για ξενοδοχοϋπάλληλους αποκλειστικά εξ’ αποστάσεως

  51. 27/02 11:17

    Παγκόσμιος τουρισμός | IPK International: +33% τα εξερχόμενα ταξίδια το 2023- κυριαρχούν ήλιος / παραλία και citybreaks

  52. 27/02 10:34

    Ο αρχαιολογικός τουρισμός στις προτεραιότητες του Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης

  53. 27/02 10:31

    Ιδρύθηκε η AFEA CONGRESS

  54. 27/02 10:24

    ΕΠΟΤ | "Digital Marketing Workshop" για ξενοδοχεία και επιχειρήσεις

  55. 27/02 06:42

    Αειφορία: τσεκ! Βιωσιμότητα: τσεκ! Στατιστικά στοιχεία: τσουκ!

  56. 27/02 06:33

    "Ναι" υπό προϋποθέσεις στην καθημερινή προσέγγιση επιβατικών πλοίων στο Πίσω Λιβάδι της Πάρου

  57. 27/02 06:30

    Δήμος Κομοτηνής: Τι θα γίνει με τις μισθώσεις των bungalows στην «Τουριστική Ακτή Φαναρίου»

  58. 27/02 06:27

    Οι τιμές στο κάμπινγκ Πλατανίτσι για το 2024

  59. 27/02 06:25

    Δήμος Λαυρεωτικής: Αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

  60. 26/02 22:56

    Θεσσαλονίκη | Αντιδράσεις για τη μετατροπή του εμβληματικού Κυβερνείου στην Καλαμαριά σε ξενοδοχείο ή σε χώρο αναψυχής

  61. 26/02 18:28

    Έλεγχος στατικής επάρκειας για τη πεζογέφυρα τοπόσημο της Θεσσαλονίκης

  62. 26/02 17:14

    Τουρισμός| 60 ξενοδοχειακά projects στην Ελλάδα την επόμενη τετραετία

  63. 26/02 16:47

    Δράσεις της ΠΟΞ για ηπειρωτική Ελλάδα και ξενοδοχεία έως 3*- Αυξημένο τέλος ανθεκτικότητας στα Airbnb

  64. 26/02 16:17

    FTI: "Καλή πρόοδος" στην αναζήτηση επενδυτών

  65. 26/02 15:30

    Aegean/ Olympic Air: Πιθανή ακύρωση πτήσεων την Τετάρτη λόγω απεργίας των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας

  66. 26/02 15:06

    Στην Αθήνα η ετήσια Σύνοδος Κορυφής του δικτύου Women Political Leaders

  67. 26/02 15:04

    Ευρωπαϊκός τουρισμός: «Συνωστισμός» στην προσφορά πακέτων διακοπών από αεροπορικές εταιρίες

  68. 26/02 15:01

    Δήμος Αθηναίων | Απόκριες στην Αθήνα με 80 εκδηλώσεις σε 55 σημεία

  69. 26/02 14:07

    Χιλιάδες κόσμου στην τελετή έναρξης του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού

  70. 26/02 13:19

    Conde Nast Traveller: Αυτά είναι τα 15 καλύτερα οικογενειακά ξενοδοχεία στην Ελλάδα για το 2024

  71. 26/02 12:48

    Μαγεύτηκαν από τη Ρόδο διάσημοι Νοτιοκορεάτες καλλιτέχνες!

  72. 26/02 12:42

    Workshop για τη διαμόρφωση θεματικών εμπειριών στη Σύρο

  73. 26/02 12:27

    Πέμπτο Idea Platform του CapsuleT – Οι αιτήσεις άνοιξαν για έξυπνες ιδέες τεχνολογίας στον τουρισμό

  74. 26/02 11:56

    Η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου αναζητά Γενικό Διευθυντή

  75. 26/02 11:51

    Άντζελα Γκερέκου | Το ελληνικό κόσμημα πρέπει να συμβαδίζει με τον τουρισμό

  76. 26/02 11:36

    Αύξηση 10% στους ναύλους της Ryanair λόγω λιγότερων αεροσκαφών

  77. 26/02 11:19

    Ισπανία: Πρόστιμο 530 εκατ. δολαρίων στη Booking.com για αθέμιτο ανταγωνισμό

  78. 26/02 11:19

    Με τουριστική εμπειρία ο νέος πρόεδρος του Υπερταμείου

  79. 26/02 11:07

    Τουρισμός | Ευρωμεσογειακός προορισμός ο Δήμος Ηρακλείου και όχι μια απλή πύλη εισόδου

  80. 26/02 10:55

    Air Canada: Περισσότερες συνδέσεις με Αθήνα από Μόντρεαλ και Τορόντο το 2024

  81. 26/02 07:30

    Η Αλόννησος στο πρόγραμμα Toural

  82. 26/02 07:28

    Άδειες για 2 πλωτές εξέδρες σε Μύτικα και Κω

  83. 26/02 07:19

    Δήμος Βόλβης: Αίτηση για το πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

  84. 26/02 07:17

    Δύο εγκρίσεις για συγχωνεύσεις τουριστικών εταιρειών

  85. 25/02 11:15

    Ο Δήμος Αιγιαλείας στο Πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης

  86. 24/02 17:23

    Γιώργος Πελεκανάκης | Ο FTI φέρνει χιλιάδες τουρίστες και στην Κρήτη- "Είμαστε σε αναμονή"

  87. 24/02 13:37

    Η Πιερία στα προγράμματα του Alltours | Σημαντική συμφωνία του Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής

  88. 24/02 07:34

    Εκδήλωση Following Aristotle στα αρχαία Στάγειρα

  89. 24/02 07:32

    Πανελλήνιο Πρωτάθλημα αυτοκινήτων Drift 2024 στο Ηράκλειο

  90. 24/02 07:27

    Η Κίνα μπορεί να συνεισφέρει το 40% της παγκόσμιας κατανάλωσης πολυτελών προϊόντων έως το 2030

  91. 23/02 21:42

    Συνάντηση Όλγας Κεφαλογιάννη με την Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων

  92. 23/02 18:49

    Συνέδριο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων | Οι αντοχές του τουρισμού θα δοκιμαστούν και το 2024

  93. 23/02 14:50

    Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική μαζί στο Γερμανικό κοινό στην Βαυαρία

  94. 23/02 14:46

    Galataport | Κωνσταντινούπολη: το «Καλύτερο Νέο Αναπτυξιακό Έργο» στα Βραβεία MAPIC 2023

  95. 23/02 14:36

    7% περισσότερες αεροπορικές θέσεις στο Ηράκλειο το 2024

  96. 23/02 14:01

    Έναρξη Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας- Ιαπωνίας

  97. 23/02 12:02

    Τι συμβαίνει με τον tour operator FTI; Ανησυχίες από τα γερμανικά ταξιδιωτικά γραφεία για μη καταβολή πληρωμών

  98. 23/02 11:53

    Κρουαζιέρα | Επίσκεψη στο Celebrity Infinity - Ο Πειραιάς λιμάνι βάσης από τον Φεβρουάριο έως τον Οκτώβριο 2024

  99. 23/02 11:07

    Ξενοδοχεία | Επένδυση 30 εκατ. ευρώ για ανακαίνιση και προσθήκες στο Club Med Gregolimano

  100. 23/02 10:54

    ΥΠΑ | Κανονικά οι πτήσεις στο αεροδρόμιο Ηρακλείου από το μεσημέρι του Σαββάτου