Taste Atlas: Tουρκικά επιδόρπια εντάχθηκαν στα 100 κορυφαία του κόσμου
Η τουρκική κουζίνα αποτελεί έκφραση μιας πολιτισμικής κληρονομιάς εκατοντάδων χρόνων, είναι αναγνωρισμένη σε όλον τον κόσμο και οφείλει τη φήμη της και στα τουρκικά επιδόρπια. Παρουσιάζοντας μια μεγάλη ποικιλία γεύσεων και νοστιμιών που ικανοποιούν όλα τα γούστα τα τουρκικά επιδόρπια είναι αγαπητά τόσο στους ντόπιους όσο και στους επισκέπτες. Το Taste Atlas (Άτλας της Γεύσης) ανέδειξε αρκετά διάσημα τουρκικά επιδόρπια στον κατάλογό του με τίτλο «Τα κορυφαία 100 επιδόρπια στον κόσμο».
Ο μπακλαβάς
Ο μπακλαβάς και ο εμβληματικός μπακλαβάς του Γκαζιαντέπ (Gaziantep) –από το Γκαζιαντέπ, καταχωρισμένο στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO για τη γαστρονομική του παράδοση– κατέχουν ξεχωριστές θέσεις στον οδηγό Taste Atlas. Ο μπακλαβάς του Γκαζιαντέπ, που έχει καταχωριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μοναδική γεύση της τουρκικής κουζίνας, είναι ένα από τα πιο σημαντικά εδέσματα της Τουρκίας, το οποίο σερβίρεται τόσο καθημερινά όσο και σε ειδικές περιστάσεις. Αν και ο μπακλαβάς είναι ο γενικός όρος για το γλυκό αυτό, το επιδόρπιο παίρνει διαφορετικά ονόματα ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής και την παρουσίασή του. Για παράδειγμα, το fıstık sarma (φιστίκ σαρμά – φιστικοσαρμάς), που επίσης περιλαμβάνεται στο Taste Atlas, αναφέρεται σε έναν τύπο μπακλαβά που παρασκευάζεται με φιστίκι, τη γέμιση μπακλαβά που βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων. Τυλιγμένο σε ένα ενιαίο φύλλο, το fıstık sarma αποτελεί μια πυκνή πάστα φιστικιού, που μερικές φορές αποκαλείται «βούτυρο φιστικιού». Ως βασικός εκπρόσωπος της πλούσιας πολιτισμικής κληρονομιάς της Τουρκίας, ο μπακλαβάς συνιστά απόλαυση, σε κάθε σχήμα και στιλ.
Ένα άλλο παραδοσιακό τουρκικό επιδόρπιο στο Taste Atlas είναι το künefe (κιουνεφέ). Το κιουνεφέ, το οποίο σερβίρεται ζεστό, περιλαμβάνει λιωμένο ανάλατο τυρί ανάμεσα σε δύο στρώσεις από νηματοειδή ζύμη φύλλου (κανταΐφι) ή ζύμη σιμιγδαλιού, που στη συνέχεια σιροπιάζεται με γλυκό σιρόπι και γαρνίρεται με θρυμματισμένα φιστίκια. Το πιο νόστιμο κιουνεφέ σερβίρεται στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Ανατολίας της Τουρκίας, και το Κιουνεφέ της Αντιόχειας (Antakya Künefe), το παγκοσμίως γνωστό επιδόρπιο της επαρχίας Χατάι (Hatay), έχει καταχωριστεί στην ΕΕ ως «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη».
Μια παραδοσιακή κληρονομιά: επιδόρπια με βάση το γάλα
Τα τουρκικά επιδόρπια με βάση το γάλα είναι εξίσου δημοφιλή και νόστιμα με τις άλλες γαστρονομικές απολαύσεις της χώρας. Το fırın sütlaç (φερέν σουτλάτς – ψητή πουτίγκα ρυζιού) είναι ένα δημοφιλές παραδοσιακό τουρκικό επιδόρπιο που παρασκευάζεται από γάλα, ρύζι και ζάχαρη· η πουτίγκα ψήνεται και η καμένη της επιφάνεια γαρνίρεται με κανέλα ή φουντούκια. Ενώ αυτό το κλασικό επιδόρπιο διατίθεται σε όλη τη χώρα, πολλοί λάτρεις του ισχυρίζονται ότι το καλύτερο φερέν σουτλάτς σερβίρεται σε περιοχές με μακρά γαλακτοκομική παράδοση.
Το kazandibi (καζάν ντιπί – καραμελωμένη πουτίγκα με γάλα), που χρονολογείται από την οθωμανική εποχή, έχει μαλακή σύσταση και ελαφρώς καμένη βάση. Το όνομα του γλυκού αναφέρεται στον καμένο πυθμένα του καζανιού εντός του οποίου παρασκευάζεται. Το αυθεντικό καζάν ντιπί παρασκευάζεται καίγοντας την κάτω επιφάνεια του tavuk göğsü (ταβούκ γκιογσού – πουτίγκα με στήθος κοτόπουλου), επιδόρπιου που παρασκευάζεται με τεμαχισμένο στήθος κοτόπουλου. Ωστόσο, για τα περισσότερα καζάν ντιπί χρησιμοποιείται βούτυρο, γάλα, ρυζάλευρο, ζάχαρη και άμυλο, με το καραμελωμένο μέρος στην κορυφή, και όχι τεμαχισμένο στήθος κοτόπουλου. Αυτό το παραδοσιακό έδεσμα σερβίρεται συνοδεία τουρκικού καφέ ή τσαγιού, όπως και αμέτρητα άλλα υπέροχα τουρκικά επιδόρπια.
Το παγωτό Maraş Dondurma [παγωτό του Μαράς (Maraş)] περιλαμβάνεται επίσης στον οδηγό Taste Atlas. Με πυκνή σύσταση, χαρακτηριστική γεύση και ιδιαίτερο άρωμα, το παγωτό του Maraş είναι αγαπημένο επιδόρπιο όλης της Τουρκίας. Το μυστικό αυτού του υπέροχου γλυκίσματος βρίσκεται στα συστατικά του: Το παγωτό παρασκευάζεται με γάλα από κατσίκες που βόσκουν στην περιοχή του Καραμάν Μαράς (Kahramanmaraş), ενώ το αρωματικό «σαλέπι» προέρχεται από τις ρίζες των μωβ ορχιδέων που φύονται στην περιοχή.
Το İrmik helvası (ιρμίκ χέλβασι), ένα άλλο τουρκικό επιδόρπιο που περιλαμβάνεται στον οδηγό Taste Atlas, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής κουλτούρας της Ανατολίας. Για την παρασκευή του, η οποία παρουσιάζει μικρές παραλλαγές από επαρχία σε επαρχία, χρησιμοποιείται σιμιγδάλι, βούτυρο, ζάχαρη, γάλα και κουκουνάρια. Συχνά σερβίρεται ζεστό μαζί με μια μπάλα παγωμένου παγωτού του Μαράς.
15/09 14:15
15/09 07:35
14/09 21:15
14/09 11:39
Τουριστική προβολή της Θεσσαλονίκης στην ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post
14/09 07:20
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινούμενων Σχεδίων, Animasyros 2024 και φέτος στη Σύρο (23 έως 29 Σεπτεμβρίου)
13/09 22:27
13/09 17:33
Τρία επενδυτικά σχήματα ενδιαφέρονται για το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας
13/09 17:19
Ο Δήμος Αθηναίων και 75 φορείς ενώνουν δυνάμεις για την Κλιματική Ουδετερότητα της Αθήνας
13/09 17:17
Στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου το Αthens Flying Week 2024» στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας
13/09 15:26
Telegraph: Οι 20 ταξιδιωτικές εμπειρίες ζωής στην Ελλάδα που όλοι πρέπει να αποκτήσουν
13/09 14:52
FedHATTA: Έκτακτη ενημερωτική συνάντηση με τις Ενώσεις-Μέλη της
13/09 13:15
Η Fraport Greece παρουσιάζει το αεροδρόμιο του μέλλοντος στην 88η ΔΕΘ
13/09 11:54
13/09 11:40
Ελληνικό | Στα 800 εκατ. ευρώ oι μέχρι τώρα εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων - η πορεία των έργων
13/09 11:28
13/09 11:23
13/09 11:15
13/09 11:06
Πρώτο Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Τουρισμού του Δήμου Σαρωνικού το Σαββατοκύριακο
13/09 10:32
British Airways | Ρεκόρ πτήσεων το καλοκαίρι του 2025 στη Βόρεια Αμερική
13/09 10:22
13/09 10:07
Ανάθμιση του υποδομών για την εξυπηρέτηση των επιβατών στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου
13/09 09:56
Τ.Ο. Χαλκιδικής | Εφαρμογή για την κυκλοφοριακή ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για το FlyOver
13/09 09:42
«Jumbo Jet» | Ανακοίνωση για το συμβάν στο λιμάνι της Μυκόνου
13/09 07:17
Γαστρονομικό Φεστιβάλ Πειραιά: Piraeus Taste Festival, Seafood And More
13/09 07:07
Ο κανονισμός κυκλοφορίας των τουριστικών τρένων στο Ηράκλειο
13/09 06:14
Περιφέρεια Πελοποννήσου | Διαγωνισμός για σχεδιασμό Ταυτότητας Τόπου
13/09 06:01
12/09 17:16
Ταξίδι εξοικείωσης στη Νάξο για την προώθηση της πλατφόρμας βιώσιμου τουρισμού “Sustainable Greece”
12/09 16:53
12/09 16:37
12/09 16:32
12/09 16:11
Οι ΚΑΔ στον Τουρισμό που εντάσσονται στην ψηφιακή κάρτα εργασίας
12/09 15:38
Πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας σε 1,5 εκατ. εργαζομένους σε τουρισμό και επισιτισμό
12/09 15:32
12/09 15:20
12/09 15:08
Ιταλία: Μπαίνει είσοδος 2 ευρώ στη Φοντάνα ντι Τρέβι για διαχείριση του υπερτουρισμού
12/09 14:47
12/09 13:51
12/09 13:13
Edelweiss Air: Νέα σύνδεση Ζυρίχη – Ηράκλειο το καλοκαίρι του 2025
12/09 13:08
Norse Atlantic: Νέα σύνδεση Αθήνα – Νέα Υόρκη το καλοκαίρι του 2025
12/09 12:16
12/09 12:14
12/09 11:33
Fraport Greece: Αύξηση 6,1% της επιβατικής κίνησης τον Αύγουστο - Μεγάλη άνοδος της Ρόδου
12/09 11:06
12/09 10:54
12/09 07:12
12/09 07:08
12/09 06:14
ΕΟΤ: Τρεις Γάλλοι δημοσιογράφοι σε Αθήνα και Αργοσαρωνικό για τουριστική προβολή
12/09 06:05
12/09 06:01
11/09 18:16
Aegean | 7,3 εκατ. επιβάτες το α΄εξάμηνο (+ 9% από πέρυσι) - αυξημένα έσοδα, λιγότερα κέρδη
11/09 17:57
H Έλενα Ράπτη στην ημερίδα «Καινοτομία, Επιχειρηματικότητα & Κοινωνία των Πολιτών στη Βόρεια Ελλάδα»
11/09 17:51
Οι 7 πρωτοβουλίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας
11/09 13:55
Καλοκαίρι 2024: Πού και πόσοι Έλληνες έκαναν διακοπές – Επιστροφή σε συνήθειες του 1980;
11/09 13:22
Η σπουδαιότητα της αλβανικής αγοράς για την πόλη των Ιωαννίνων
11/09 12:47
11/09 12:25
11/09 12:20
11/09 11:50
11/09 11:37
FedHATTA: Συνάντηση με Κινεζική αντιπροσωπεία για την από κοινού προώθηση του θαλάσσιου τουρισμού
11/09 10:36
Ε.Ξ. Ρόδου | "Παράλογα και μονομερή εισπρακτικά" για τα ξενοδοχεία τα κυβερνητικά μέτρα
11/09 10:16
11/09 07:47
Ξεκινούν τα γυρίσματα της βελγικής παραγωγής Viva La feta στη Σίφνο
11/09 07:45
11/09 06:49
Σύσταση στους Έλληνες | Προσοχή στον ιατρικό τουρισμό της Τουρκίας
11/09 06:43
Μείωση του πληθωρισμού στην Ισπανία τον Αύγουστο, στο χαμηλότερο επίπεδο για το έτος
11/09 06:41
10/09 19:12
10/09 16:47
Περιμένουμε ρεαλιστικές προτάσεις από τις τοπικές κοινωνίες για όπου χρειάζεται παρέμβαση
10/09 15:03
Όλγα Κεφαλογιάννη | Μεταφέρεται στο εξωτερικό η έκθεση του Αμερικανού φωτογράφου Robert McCabe
10/09 14:55
EasyJet holidays: "Έκρηξη" κρατήσεων για Πελοπόννησο και Σκιάθο
10/09 14:10
Εθνική Τράπεζα | Αυξημένη διάθεση για συνεργασία από το 40% των ελληνικών ΜμΕ
10/09 13:30
Άρση απαγόρευσης κολύμβησης στην θαλάσσια περιοχή του οικισμού Παλαιοκάστρου του Δήμου Μαλεβιζίου
10/09 13:25
Ryanair: Προσφορά για ταξίδια τον Οκτώβριο και Νοέμβριο από 16,99 ευρώ
10/09 13:06
10/09 12:53
Telegraph: Τρεις Ελληνικές παραλίες στις 50 καλύτερες στον κόσμο
10/09 12:15
Sleepcations: Η νέα τάση που εξαπλώνεται ραγδαία στην ταξιδιωτική βιομηχανία
10/09 12:05
10/09 11:09
O ΕΟΤ στηρίζει εκδηλώσεις για τη γαστρονομία σε Ιωάννινα και Πειραιά
10/09 10:45
Οι αγαπημένοι προορισμοί των "πορτοφολάδων" στην Ευρώπη - στο top 10 η Ελλάδα
10/09 10:25
10/09 09:34
10/09 07:12
10/09 07:09
10/09 06:59
Διεθνής εκδήλωση ποδηλατικού τουρισμού Brevet Φιλίππων στο πάρκο των Φιλίππων
10/09 06:04
10/09 05:02
09/09 16:00
Γερμανία | Ο υπερτουρισμός θα επηρεάζει τις κρατήσεις, εκτιμούν 2 στους 3 ταξιδιωτικοί πράκτορες
09/09 15:07
Conde Nast Traveller | Η Αθήνα στα 41 καλύτερα city break στην Ευρώπη για το 2024
09/09 14:46
FedHATTA: Ανάγκη στήριξης των τουριστικών γραφείων Μαγνησίας-Θεσσαλίας
09/09 14:34
Ρόδος | Πλατινένια πλακέτα σε ζευγάρι Βρετανών τουριστών - επισκέφτηκε το νησί πάνω από 100 φορές
09/09 14:00
09/09 13:37
Συνάντηση Όλ. Κεφαλογιάννη με τον Υπουργό Οικονομίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
09/09 13:29
09/09 13:19
American Airlines: Τα τρία δρομολόγια προς Αθήνα το καλοκαίρι του 2025
09/09 12:25
09/09 12:10
100 νέα ξενοδοχεία θα ανοίξουν στην Τουρκία μέσα στην ερχόμενη διετία
09/09 11:27
Emirates | Open Day πρόσληψης νέων μελών για το πλήρωμα καμπίνας στην Ελλάδα
09/09 11:26
Emirates: Open Day πρόσληψης νέων μελών για το πλήρωμα καμπίνας στην Ελλάδα
09/09 06:42
Στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου το Αthens Flying Week 2024» στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας
Telegraph: Οι 20 ταξιδιωτικές εμπειρίες ζωής στην Ελλάδα που όλοι πρέπει να αποκτήσουν
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινούμενων Σχεδίων, Animasyros 2024 και φέτος στη Σύρο (23 έως 29 Σεπτεμβρίου)
Τουριστική προβολή της Θεσσαλονίκης στην ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post
Τρία επενδυτικά σχήματα ενδιαφέρονται για το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας
Ο Δήμος Αθηναίων και 75 φορείς ενώνουν δυνάμεις για την Κλιματική Ουδετερότητα της Αθήνας
FedHATTA: Έκτακτη ενημερωτική συνάντηση με τις Ενώσεις-Μέλη της
Η Fraport Greece παρουσιάζει το αεροδρόμιο του μέλλοντος στην 88η ΔΕΘ
Πρώτο Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Τουρισμού του Δήμου Σαρωνικού το Σαββατοκύριακο
British Airways | Ρεκόρ πτήσεων το καλοκαίρι του 2025 στη Βόρεια Αμερική
Οι ΚΑΔ στον Τουρισμό που εντάσσονται στην ψηφιακή κάρτα εργασίας
Ελληνικό | Στα 800 εκατ. ευρώ oι μέχρι τώρα εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων - η πορεία των έργων
«Jumbo Jet» | Ανακοίνωση για το συμβάν στο λιμάνι της Μυκόνου
( 0 )