Taste Atlas: Tουρκικά επιδόρπια εντάχθηκαν στα 100 κορυφαία του κόσμου

Η τουρκική κουζίνα αποτελεί έκφραση μιας πολιτισμικής κληρονομιάς εκατοντάδων χρόνων, είναι αναγνωρισμένη σε όλον τον κόσμο και οφείλει τη φήμη της και στα τουρκικά επιδόρπια. Παρουσιάζοντας μια μεγάλη ποικιλία γεύσεων και νοστιμιών που ικανοποιούν όλα τα γούστα τα τουρκικά επιδόρπια είναι αγαπητά τόσο στους ντόπιους όσο και στους επισκέπτες. Το Taste Atlas (Άτλας της Γεύσης) ανέδειξε αρκετά διάσημα τουρκικά επιδόρπια στον κατάλογό του με τίτλο «Τα κορυφαία 100 επιδόρπια στον κόσμο».
Ο μπακλαβάς
Ο μπακλαβάς και ο εμβληματικός μπακλαβάς του Γκαζιαντέπ (Gaziantep) –από το Γκαζιαντέπ, καταχωρισμένο στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO για τη γαστρονομική του παράδοση– κατέχουν ξεχωριστές θέσεις στον οδηγό Taste Atlas. Ο μπακλαβάς του Γκαζιαντέπ, που έχει καταχωριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μοναδική γεύση της τουρκικής κουζίνας, είναι ένα από τα πιο σημαντικά εδέσματα της Τουρκίας, το οποίο σερβίρεται τόσο καθημερινά όσο και σε ειδικές περιστάσεις. Αν και ο μπακλαβάς είναι ο γενικός όρος για το γλυκό αυτό, το επιδόρπιο παίρνει διαφορετικά ονόματα ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής και την παρουσίασή του. Για παράδειγμα, το fıstık sarma (φιστίκ σαρμά – φιστικοσαρμάς), που επίσης περιλαμβάνεται στο Taste Atlas, αναφέρεται σε έναν τύπο μπακλαβά που παρασκευάζεται με φιστίκι, τη γέμιση μπακλαβά που βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων. Τυλιγμένο σε ένα ενιαίο φύλλο, το fıstık sarma αποτελεί μια πυκνή πάστα φιστικιού, που μερικές φορές αποκαλείται «βούτυρο φιστικιού». Ως βασικός εκπρόσωπος της πλούσιας πολιτισμικής κληρονομιάς της Τουρκίας, ο μπακλαβάς συνιστά απόλαυση, σε κάθε σχήμα και στιλ.
Ένα άλλο παραδοσιακό τουρκικό επιδόρπιο στο Taste Atlas είναι το künefe (κιουνεφέ). Το κιουνεφέ, το οποίο σερβίρεται ζεστό, περιλαμβάνει λιωμένο ανάλατο τυρί ανάμεσα σε δύο στρώσεις από νηματοειδή ζύμη φύλλου (κανταΐφι) ή ζύμη σιμιγδαλιού, που στη συνέχεια σιροπιάζεται με γλυκό σιρόπι και γαρνίρεται με θρυμματισμένα φιστίκια. Το πιο νόστιμο κιουνεφέ σερβίρεται στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Ανατολίας της Τουρκίας, και το Κιουνεφέ της Αντιόχειας (Antakya Künefe), το παγκοσμίως γνωστό επιδόρπιο της επαρχίας Χατάι (Hatay), έχει καταχωριστεί στην ΕΕ ως «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη».
Μια παραδοσιακή κληρονομιά: επιδόρπια με βάση το γάλα
Τα τουρκικά επιδόρπια με βάση το γάλα είναι εξίσου δημοφιλή και νόστιμα με τις άλλες γαστρονομικές απολαύσεις της χώρας. Το fırın sütlaç (φερέν σουτλάτς – ψητή πουτίγκα ρυζιού) είναι ένα δημοφιλές παραδοσιακό τουρκικό επιδόρπιο που παρασκευάζεται από γάλα, ρύζι και ζάχαρη· η πουτίγκα ψήνεται και η καμένη της επιφάνεια γαρνίρεται με κανέλα ή φουντούκια. Ενώ αυτό το κλασικό επιδόρπιο διατίθεται σε όλη τη χώρα, πολλοί λάτρεις του ισχυρίζονται ότι το καλύτερο φερέν σουτλάτς σερβίρεται σε περιοχές με μακρά γαλακτοκομική παράδοση.
Το kazandibi (καζάν ντιπί – καραμελωμένη πουτίγκα με γάλα), που χρονολογείται από την οθωμανική εποχή, έχει μαλακή σύσταση και ελαφρώς καμένη βάση. Το όνομα του γλυκού αναφέρεται στον καμένο πυθμένα του καζανιού εντός του οποίου παρασκευάζεται. Το αυθεντικό καζάν ντιπί παρασκευάζεται καίγοντας την κάτω επιφάνεια του tavuk göğsü (ταβούκ γκιογσού – πουτίγκα με στήθος κοτόπουλου), επιδόρπιου που παρασκευάζεται με τεμαχισμένο στήθος κοτόπουλου. Ωστόσο, για τα περισσότερα καζάν ντιπί χρησιμοποιείται βούτυρο, γάλα, ρυζάλευρο, ζάχαρη και άμυλο, με το καραμελωμένο μέρος στην κορυφή, και όχι τεμαχισμένο στήθος κοτόπουλου. Αυτό το παραδοσιακό έδεσμα σερβίρεται συνοδεία τουρκικού καφέ ή τσαγιού, όπως και αμέτρητα άλλα υπέροχα τουρκικά επιδόρπια.
Το παγωτό Maraş Dondurma [παγωτό του Μαράς (Maraş)] περιλαμβάνεται επίσης στον οδηγό Taste Atlas. Με πυκνή σύσταση, χαρακτηριστική γεύση και ιδιαίτερο άρωμα, το παγωτό του Maraş είναι αγαπημένο επιδόρπιο όλης της Τουρκίας. Το μυστικό αυτού του υπέροχου γλυκίσματος βρίσκεται στα συστατικά του: Το παγωτό παρασκευάζεται με γάλα από κατσίκες που βόσκουν στην περιοχή του Καραμάν Μαράς (Kahramanmaraş), ενώ το αρωματικό «σαλέπι» προέρχεται από τις ρίζες των μωβ ορχιδέων που φύονται στην περιοχή.
Το İrmik helvası (ιρμίκ χέλβασι), ένα άλλο τουρκικό επιδόρπιο που περιλαμβάνεται στον οδηγό Taste Atlas, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής κουλτούρας της Ανατολίας. Για την παρασκευή του, η οποία παρουσιάζει μικρές παραλλαγές από επαρχία σε επαρχία, χρησιμοποιείται σιμιγδάλι, βούτυρο, ζάχαρη, γάλα και κουκουνάρια. Συχνά σερβίρεται ζεστό μαζί με μια μπάλα παγωμένου παγωτού του Μαράς.
- 1) Η τροφή αναγνωρίζεται ως πολιτιστικός πόρος στο Παγκόσμιο Συνέδριο Γαστρονομίας του IGCAT
- 2) Η γαστρονομία της θάλασσας στο επίκεντρο του Γαστρονομικού Φεστιβάλ στον Πειραιά
- 3) Tripadvisor | 9 Ελληνικά εστιατόρια στα καλύτερα στον κόσμο για το 2025 - Ποια είναι τα καλύτερα στην Ελλάδα
- 4) Γ.Πελεκανάκης: Τα κρητικά κρασιά απουσιάζουν από τα ξενοδοχεία και εστιατόρια του νησιού
01/10 17:53
A.Φιορεντίνος | Ελλάδα πιο φιλική στους τουρίστες με επενδύσεις 380 εκατ. ευρώ σε υποδομές
01/10 15:54
01/10 15:45
Εκδήλωση | «Το μέλλον και το παρόν της κρουαζιέρας στον Άγιο Νικόλαο»
01/10 15:34
2ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Ελληνικού “Έλλη Αλεξίου” | Γέφυρα αλληλεγγύης με τη Σίκινο την 28η Οκτωβρίου
01/10 15:29
SEAJETS | Aπό το Μαντούδι στις Σποράδες και τον Βόλο και τον Οκτώβριο
01/10 13:40
Τα ανεξάρτητα ξενοδοχεία της Ευρώπης είχαν το καλοκαίρι αύξηση κρατήσεων και πρόσθετων εσόδων
01/10 13:36
WTTC: Έλλειψη 43 εκατ. εργαζομένων στον Τουρισμό έως το 2035
01/10 13:29
01/10 13:13
British Airways | 850.000 θέσεις προς Ελλάδα το 2025, ενισχύοντας τη χειμερινή περίοδο
01/10 11:00
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην έκθεση IFTM Top Resa στο Παρίσι
01/10 10:38
Η τροφή αναγνωρίζεται ως πολιτιστικός πόρος στο Παγκόσμιο Συνέδριο Γαστρονομίας του IGCAT
01/10 10:29
01/10 10:19
Πώς επηρεάζει ένα κυβερνητικό shutdown τον τουρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες;
01/10 10:13
Αξιολόγηση του Ολύμπου ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO
01/10 10:05
01/10 08:26
01/10 07:33
01/10 07:05
Μαρίνα Αλίμου: Ανοίγει ο δρόμος της ανάπλασης 100 εκατ. ευρώ για τον τουρισμό και το yachting
01/10 07:00
Καθυστερήσεις, τριγμοί και αερομαχίες υπουργείου-ελεγκτών στα αεροδρόμια
01/10 06:52
01/10 06:45
01/10 06:26
01/10 06:24
01/10 06:21
Καρέτα-Καρέτα και βιώσιμος τουρισμός: Όροι για τη νέα κατασκήνωση Camping Thelia
01/10 06:16
Ο Ν. Χαραλάμπους στο ΤΝ | Το 2026 ξεκινούν τα υδροπλάνα - Η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιο κέντρο
01/10 06:15
01/10 06:10
30/09 20:33
H Όλγα Κεφαλογιάνη στη σύνοδο του WTTC | Έμφαση στην ανάδειξη του πολιτιστικού τουρισμού
30/09 20:25
30/09 20:11
Αύξηση-ρεκόρ στις παγκόσμιες αερομεταφορές τον Αύγουστο - Ποιες περιοχές "απογειώθηκαν"
30/09 20:03
TUI Magic Life Candia Maris | Η καρδιά του ευρωπαϊκού Beach Volley χτυπά στην Κρήτη
30/09 18:04
30/09 17:35
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων στο Επιμελητήριο Ηρακλείου- Αίτημα για αεροπορική σύνδεση
30/09 16:30
30/09 15:51
Γιατί η Ryanair δεν επανεκκινεί τις πτήσεις προς το Τελ Αβίβ
30/09 15:19
Η Αθήνα φιλοξενεί την «καρδιά» του διεθνούς κινηματογράφου και της τηλεόρασης (4 - 7 Οκτωβρίου)
30/09 12:22
Δυναμική παρουσία της Κρήτης στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση TOP Resa 2025 στο Παρίσι
30/09 12:18
ΕΟΤ Σερβίας: Ισχυρό ενδιαφέρον από τη Βοσνία για τουρισμό στην Ελλάδα
30/09 11:55
ForwardKeys | Διακοπές τον Σεπτέμβριο: Κυριαρχούν τα ζευγάρια και οι solo ταξιδιώτες
30/09 11:37
Το Radisson Hotel Group διπλασιάζει την παρουσία του στην Ελλάδα με 5 νέα ξενοδοχεία
30/09 11:28
Emirates | Open Days για την πρόσληψη νέων μελών πληρώματος καμπίνας στην Ελλάδα
30/09 11:13
30/09 11:00
Πιερία | Συνάντηση Π.Ο.Τ.Α.Π. με στελέχη του tour operator «Grecos» της Πολωνίας
30/09 10:42
Χανιά: Ρεκόρ αφίξεων κρουαζιεροπλοίων και επιβατών στο πρώτο εννιάμηνο του 2025
30/09 10:37
Τιμή στη μνήμη του Σπύρου Κοκοτού στο 6ο Cretan Street Cooking Festival
30/09 10:35
30/09 10:20
Νέο πεντάστερο ξενοδοχείο από την Hersonissos Group στην Κρήτη
30/09 08:26
Στην καρδιά της ελληνικής άγριας φύσης: Τα Γρεβενά αποκαλύπτουν τα μυστικά
30/09 08:00
Το TikTok μπαίνει δυναμικά στον τουρισμό με νέα εργαλεία διαφημίσεων και κρατήσεων
30/09 07:51
Άμστερνταμ: Αγωγή κατά του Δήμου από κατοίκους για τον υπερτουρισμό
30/09 07:10
Πράσινο φως για τριώροφο πεντάστερο ξενοδοχείο στο Μεταξουργείο
30/09 07:05
Transavia & Condor | Νέες συνδέσεις με Κάρπαθο, Μυτιλήνη, Σκιάθο, Καλαμάτα και Ζάκυνθο
30/09 07:05
Play Airlines: Αιφνίδιο «στοπ» σε όλες τις πτήσεις - η σύνδεση με την Αθήνα
30/09 07:00
Η Κίμωλος δείχνει να «κερδίζει πρώτη» το στοίχημα της επιμήκυνσης της σεζόν
30/09 07:00
WTTC | «Ατμομηχανή» του παγκόσμιου τουρισμού η Ευρώπη με συμβολή 1,7 τρισ. στο ΑΕΠ
30/09 06:54
Aναβάθμιση υποδομών προσβασιμότητας σε παραλίες της Καρπάθου
30/09 06:35
Ο Παλμός της Ημέρας: Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού... άργησε μια μέρα
30/09 06:30
5ος Ροδάνθειος Δρόμος στο Ηράκλειο: Τρέχοντας στη μνήμη της Ροδάνθης Σπετσωτάκη
30/09 06:30
Η Τιανζίν ανοίγει τις πόρτες της στην ελληνική επιχειρηματικότητα (και στον τουρισμό)
30/09 06:21
«Μια βραδιά κάτω από την ελιά»: Το φθινοπωρινό Φεστιβάλ της Νάξου επιστρέφει
30/09 06:15
29/09 20:17
Η γαστρονομία της θάλασσας στο επίκεντρο του Γαστρονομικού Φεστιβάλ στον Πειραιά
29/09 18:18
Εταιρία Ευβοϊκών Σπουδών: Διάλεξη από την Ιστορικό - Συγγραφέα Λένα Διβάνη στο Αλιβέρι
29/09 17:40
Προσλήψεις 80 ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας από τον διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π
29/09 17:38
Συνάντηση Ν. Κεραμέως με εκπροσώπους εταιρειών ενόψει του "Rebrain Greece" στη Νέα Υόρκη
29/09 17:28
Κ. Πιερρακάκης: Με συμβόλαια ακόμα και εξαμήνου τα ενοίκια για ειδικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων
29/09 16:34
H Καλαμαριά «ζωντανεύει» το παρελθόν της Θεσσαλονίκης μέσω τέχνης και Τεχνητής Νοημοσύνης
29/09 16:09
Ολοκληρώθηκε το 4o Chios Festival - Από την Αρχαιότητα στην Τεχνητή Νοημοσύνη
29/09 15:52
29/09 15:20
Το Hotel Experience επιστρέφει στις 18 & 19 Οκτωβρίου - Ανακοινώθηκαν οι πρώτοι ομιλητές
29/09 15:01
BEST WESTERN | Σύμπραξη γραφείων Ελλάδας-Ιταλίας με "δυναμική" 200 ξενοδοχείων σε 15 χώρες
29/09 14:58
29/09 14:04
29/09 13:39
O νέος Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC)
29/09 13:25
29/09 13:01
Δράσεις προβολής της Θεσσαλονίκης, ύψους 600.000 ευρώ, χρηματοδοτεί ο ΕΟΤ
29/09 12:45
Ρεκόρ Κινέζων ταξιδιωτών στο εξωτερικό για την Golden Week του 2025
29/09 12:42
Ο π. Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Bill de Blasio, στο Athens Democracy Forum 2025
29/09 12:40
Η Πιερία «ταξίδεψε» στο Παρίσι με δυναμική παρουσία στη διεθνή έκθεση τουρισμού Top Resa 2025
29/09 12:10
Σύνοδος WTTC στη Ρώμη: Κυβερνήσεις και κολοσσοί του τουρισμού χαράζουν τον παγκόσμιο οδικό χάρτη
29/09 12:01
WTTC Global Summit στη Ρώμη: Η Ευρώπη στο επίκεντρο του παγκόσμιου τουρισμού
29/09 11:54
29/09 11:41
29/09 11:36
Λιμένας Κέρκυρας | Ξεκινά το έργο ARGONAUT για τον βιώσιμο θαλάσσιο τουρισμό
29/09 11:28
Γαμήλιος προορισμός η Ιταλία | 15.000 γάμοι το χρόνο, 1 δισ. ευρώ έσοδα
29/09 11:19
Η Ελλάδα πέμπτος πιο ακριβός ευρωπαϊκός προορισμός το 2025 | Έρευνα: το top10 της ακρίβειας
29/09 11:14
29/09 10:50
Η Grecotel "συστήνει" την Ελλάδα στην ινδική αγορά πολυτελούς τουρισμού
29/09 10:25
Όλγα Κεφαλογιάννη | Στρατηγική η σημασία του Ιατρικού Τουρισμού
29/09 07:00
29/09 07:00
Πώς μια κακή κριτική μπορεί να απογειώσει τη φήμη ενός ξενοδοχείου
29/09 06:55
29/09 06:37
29/09 06:25
Eπετειακή έκδοση | «Ο Τουρισμός Της Δωδεκανήσου στην περίοδο των μεγάλων κρίσεων 2015 – 2023».
29/09 06:15
Η Πάρος στο προσκήνιο της πολυτελούς κρουαζιέρας | Iωάννης Μπρας
29/09 06:10
Εγκρίσεις αλλά και αναβολές για ξενοδοχειακές επενδύσεις από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
28/09 19:40
28/09 17:08
Ένα εστιατόριο της Μάνης στον κατάλογο της Tripadvisor με τα καλύτερα Ελληνικά εστιατόρια
28/09 11:30
Αττάλεια: Ορατός ο στόχος - ρεκόρ των 18 εκατ. τουριστών το 2025
28/09 10:54
Γιώργος Πελεκανάκης: «Η βιώσιμη μεταμόρφωση του τουρισμού είναι στρατηγική, όχι σύνθημα»
Μαρίνα Αλίμου: Ανοίγει ο δρόμος της ανάπλασης 100 εκατ. ευρώ για τον τουρισμό και το yachting
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην έκθεση IFTM Top Resa στο Παρίσι
Καθυστερήσεις, τριγμοί και αερομαχίες υπουργείου-ελεγκτών στα αεροδρόμια
Πώς επηρεάζει ένα κυβερνητικό shutdown τον τουρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες;
Αξιολόγηση του Ολύμπου ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO
Ο Ν. Χαραλάμπους στο ΤΝ | Το 2026 ξεκινούν τα υδροπλάνα - Η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιο κέντρο
Καρέτα-Καρέτα και βιώσιμος τουρισμός: Όροι για τη νέα κατασκήνωση Camping Thelia
British Airways | 850.000 θέσεις προς Ελλάδα το 2025, ενισχύοντας τη χειμερινή περίοδο
H Όλγα Κεφαλογιάνη στη σύνοδο του WTTC | Έμφαση στην ανάδειξη του πολιτιστικού τουρισμού
Τα ανεξάρτητα ξενοδοχεία της Ευρώπης είχαν το καλοκαίρι αύξηση κρατήσεων και πρόσθετων εσόδων
Εκδήλωση | «Το μέλλον και το παρόν της κρουαζιέρας στον Άγιο Νικόλαο»
TUI Magic Life Candia Maris | Η καρδιά του ευρωπαϊκού Beach Volley χτυπά στην Κρήτη
Αύξηση-ρεκόρ στις παγκόσμιες αερομεταφορές τον Αύγουστο - Ποιες περιοχές "απογειώθηκαν"
Ένα εστιατόριο της Μάνης στον κατάλογο της Tripadvisor με τα καλύτερα Ελληνικά εστιατόρια
Εγκρίσεις αλλά και αναβολές για ξενοδοχειακές επενδύσεις από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
( 0 )